Hm ,interesantno. Usporedbe radi prijemni test za RCMP u Kanadi se sastoji od nekoliko komponenata od kojih je svaka komponenta priblizno ili jednako bitna. Prvi korak je ta aplikacija tj.molba za prijem na nekih 30 kucanih stranica koja uglavnom sadrzi elemente provjere i licnu istoriju -background check. Uz aplikaciju se prilaze i istorija kandidata tj resume . Sljedi standardizovani fizicki test PAR koji se sastoji od niza vjezbi koje kombiniraju fizicku izdrzljivost i snagu kandidata a koje izmedu ostalog ukljucuju naizmjenicno sprint trcanje praceno dizanjem utega ili vreca tezine mislim oko 80 lbs te preskakanjem prepreka , itd . Sam kriterij za test je precizno definiran a mislim da je minimalno vrijeme za prolaz 4 minte i 30 secundi.Chischo wrote:Pismeni test je bio 25 pitanja uglavnom opste znanje i kultura, nevezano za policiju, drzavu ili politiku osim u par pitanja.celo43 wrote:Ne muci se bez razloga zalbama, i ja sam se zalio sto se tice konkursa u Granicnoj pa su mi na 8 stranica zalbe doslovno odgovorili "PREMA ZAKONU TOM I TOM KOMISIJA JE UTVRDILA DA JE RADJENO PREMA ZAKONU...", zalio sam se na skoro sve, od morfoloskog statusa, pa do ocjenjivanja, intervju-a (60 kandidata za 3 sata) a s obzirom da je intervju nosio najvise bodova to je nemoguce realno ocjenjivati, pa do ljekarskog pregleda (ljudi koji su prijasnjih konkursa padali na ljekarskom, bez problema ovaj put prosli) itd.
Sta je bilo na testiranjima u ZE? Kakav je bio pismeni test i teme za esej? Jesu uzimali obzir ocjene iz srednje skole?
Sjecam se sljedecih pitanja: Sta simbolizuje Ahilova peta? Ko moze dati amnestiju na krivicno djelo u BiH? Sta je AFIS? Koja je najveca europska drzava? Sta znaci kompetentan? Koliko clanova ima predsjednistvo BiH? Sta je inkvizicija? Sta znaci www? Sta znaci S.O.S.? Sta je devizni kurs? Sta cine pravna sankcija i dispozicija? Ko upravlja policijskom upravom? i slicno...(ovo su ti pitanja sa testa za mladeg inspektora)
Tema za esej je bila "Policija u zajednici". Nisu uzimali u obzir ocjene iz srednje skole. Na testovima fizicke spreme bili su broj sklekova i trbusnjaka u minuti, skok udalj iz mjesta, 100 m sprint, i kuperov test trcanja 12 minuta. Nije se radilo testiranje morfoloskog statusa, iako je po zakonu moralo biti.
Jesi li se i ti prijavio za MUP KS?
Sljedeci korak je taj akademski dio testa koji je ponovo standardizovan i bavi se sirokom spektrom pitanja iz razicitih oblasti poput matematike , fizike jezika , kulture pa sve do nekih "zanatskih policiskih"pitanja. Dalje sljedi poliograph test tj. detektor lazi koji je brutalan i ponekad moze trajti i do 5 sati. Pitanja koja se mogu cuti na ovom testi zadiru u najintimnije podrucja zivota. Treba imati u vidu da je kandidat tokom ispitivanja "prikljucen" na poliograph koji biljezi sve reakcije. Dalje sljedi ponovni background check. Ukoliko kandidat uspjesno prode ove prve testove salje se na tkz recruit training u trajanju od 6 mjeseci. Sto se tice predispozicija za posao policajca , policiska skola NIJE obavezna i cesto se desi da se kandidati koji imaju obrazovanje u drugim ,klasicnim disciplinama bolje pokazu na akademskom djelu testa dok kandidati za zavrsenom policiskom skolom obicno dominiranju u fizickom djelu. Inace googlanje pitanja koja se nalaze na testu je zabranjeno i ovo pitanje se obicno pojavljuje na poliography . Stela je brutalna kao i svuda u svjetu kada se radi o drzavnoj sluzbi stoga sve ove testove i kriterije treba promatrati u jednom shirem konekstu