http://stara.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=52010&Itemid=48 wrote:Formiranje Inspektorata Kantona Sarajevo
Piše: J. MILANOVIĆ
21/04/09
Bitan je rezultat, a ne ime trenera
Početkom maja sa radom bi trebao početi Inspektorat Kantona Sarajevo, a odlukom Vlade Kantona na njegovom čelu nalaziće se Heni Erduan Ćesir. Načelnik Sanitarne inspekcije Kantona Sarajevo Osman Kapetanović jučer nam je kazao kako ima veoma pozitivno mišljenje o novoizabranom direktoru, ali da je njegovo da radi i ne misli ko je trener.
- Žao mi je što niko ne priča o broju ljudi u inspekcijama, te kako da, recimo, pet ljudi pokrije rad u cijelom Kantonu. Uzdati se u to da neko drugi preuzme vaše obaveze nije rješenje, a kvalitet našeg posla je u direktnoj vezi sa kvantitetom, odnosno brojem inspektora koje imamo, naglasio je Kapetanović.
Sa druge strane, načelnik Tržišne inspekcije Midhat Pašić zadovoljan je objedinjenjem inspekcija pod isti krov, te za početak očekuje kako će se zavesti red među uposlenicima Inspektorata kako bi svi dobijali jednak broj zadataka i obaveza.
- Nova organizacija trebala bi riješiti i pitanje preraspodjele nadležnosti kako nam se više ne bi dešavalo da neke inspekcije odbacuju određene poslove, pa nije bitno na koga oni bili prebačeni. Bitno je racionalno rasporediti ljude, koliki god bio njihov broj, tako da se ostvari što bolji učinak, istakao je Pašić, te dodao da i nadležni polako shvataju da prva adresa u problemu ulične prodaje trebaju biti policijske uprave.
Prema Pašićevim riječima, tek nakon reakcije policije, te komunalnih inspekcija koje bi svaka općina trebala imati, postavlja se pitanje trgovine na ulicama.
Sverc i piratstvo na Ferhadiji
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#76 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Ama, ljudi, Kanton je nadležan i to novoformirani Inspektorat:
- chuchumbamayumbe
#77 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Inspektorat my ass!
Isto ko i eko zeleni, crveni, plavi, sve ista vanago, samo setaju (ili sjede, svejedno, ionako ne rade nista), uzimaju dnevnice i harach od kojekakvih privatnika (javna je tajna koliko kosta posjeta trzisne inspekcije 500-1000 da ti nista ne gledaju, jer ako budu zagledali neces proci bez 2000 milje kazne pa ti gledaj sta ti je bolje i pametnije), formiraju kojekakve qrceve upravne odbore, milion upravnih odbora, sto hiljada preduzeca za tamo-vamo, kojekakvih direktora ovoga-onoga, niko nista ne radi, svi sisaju iz budzeta, a grad i drzava u sve dubljim govnima, i tako do besvjesti.
Isto ko i eko zeleni, crveni, plavi, sve ista vanago, samo setaju (ili sjede, svejedno, ionako ne rade nista), uzimaju dnevnice i harach od kojekakvih privatnika (javna je tajna koliko kosta posjeta trzisne inspekcije 500-1000 da ti nista ne gledaju, jer ako budu zagledali neces proci bez 2000 milje kazne pa ti gledaj sta ti je bolje i pametnije), formiraju kojekakve qrceve upravne odbore, milion upravnih odbora, sto hiljada preduzeca za tamo-vamo, kojekakvih direktora ovoga-onoga, niko nista ne radi, svi sisaju iz budzeta, a grad i drzava u sve dubljim govnima, i tako do besvjesti.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#78 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
EKO zeleni, plavi, smeđi,...su redari, a ovo su inspektori (Fakultet završen) i još traje transformacija tako da budu ''nezavisni''.
Evo, recimo, postoji kantonalni inspektor u stambenoj oblasti za kontrolu upraviteljskih firmi pri Kantonalnom Ministarstvu za stambnenu politiku i radi tamo, ima za šefa ministra.
Računa se da taj inspektor nije nezavisan, jer radi onako kak ministar kaže.
Zbog toga je otpočeo proces transformacije, prelaze ljudi u druge kancelarije i nije jednostavno uspostaviti Inspektorat. To sve košta i ima stavka u ovogodišnjem budžetu Formiranje Inspektorata. Pitanje je da li su dovoljno novca predvidjeli budžetom?
Žele, lafo, da inspektori budu, kao nezavisni i da ''slušaju'' direktora, Heni Erduana, a ne nadležnog ministra.
Nelogično je da inspektor utvrdi nezakonistost u nekoj radnji, a 'vamo neki ministar dao nalog da se baš tako uradi.
Nije lud inspektor da prijavi nekoga protivno nalogu svog šefa, ministra. A utvrdio nezakonitost.
Evo, recimo, postoji kantonalni inspektor u stambenoj oblasti za kontrolu upraviteljskih firmi pri Kantonalnom Ministarstvu za stambnenu politiku i radi tamo, ima za šefa ministra.
Zbog toga je otpočeo proces transformacije, prelaze ljudi u druge kancelarije i nije jednostavno uspostaviti Inspektorat. To sve košta i ima stavka u ovogodišnjem budžetu Formiranje Inspektorata. Pitanje je da li su dovoljno novca predvidjeli budžetom?
Žele, lafo, da inspektori budu, kao nezavisni i da ''slušaju'' direktora, Heni Erduana, a ne nadležnog ministra.
Nelogično je da inspektor utvrdi nezakonistost u nekoj radnji, a 'vamo neki ministar dao nalog da se baš tako uradi.
Nije lud inspektor da prijavi nekoga protivno nalogu svog šefa, ministra. A utvrdio nezakonitost.
-
zonbirile
#79 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
bez sentimenta i da me se osudi za neku nostalgiju,ali brate Šaban znao voditi državu,ni kompjutera,ni interneta,ali ni furde u V.M._Crnom.
-
zonbirile
#80 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
bez sentimenta i da me se osudi za neku nostalgiju,ali brate Šaban znao voditi državu,ni kompjutera,ni interneta,ali ni furde u V.M._Crnom.
-
mg
#81 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Sve dok narodu ucestvuje u svekolikom organizovanom kriminalu, moze 100 000 inspektora biti, nista se promjeniti nece. Svako uzima harac.
Za ove dusebriznike, koji kazu prodaje na ferhadiji da kupi hljeb djeci, samo informacija da vlasnik onih standova kod trznice vozi zadnji model BMW 5, koji je kupio kad je tek izasao. Kucu da ne spominjem.
Ona furda sto radi za njega, je potplacena, tucena i maltretirana...i dio kriminalnog lanca.
I ne kontam vise taj merhamet? Sazali se na svakoga, pa ko se na mene sazali? Jedino sto sam dzaba u zivotu dobio su repovi granata sto su nas dusmani gadjali.
Za ove dusebriznike, koji kazu prodaje na ferhadiji da kupi hljeb djeci, samo informacija da vlasnik onih standova kod trznice vozi zadnji model BMW 5, koji je kupio kad je tek izasao. Kucu da ne spominjem.
Ona furda sto radi za njega, je potplacena, tucena i maltretirana...i dio kriminalnog lanca.
I ne kontam vise taj merhamet? Sazali se na svakoga, pa ko se na mene sazali? Jedino sto sam dzaba u zivotu dobio su repovi granata sto su nas dusmani gadjali.
- chuchumbamayumbe
#82 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Ja sam potpuno izgubio bilo kakvu vjeru u bilo kakvu inspekciju, redarstvo, cunga-lunga, zovi kako hoces.PipiDugaDevetka wrote:EKO zeleni, plavi, smeđi,...su redari, a ovo su inspektori (Fakultet završen) i još traje transformacija tako da budu ''nezavisni''.
Moja zena radi 25. Novembra, kakav dan drzavnosti, ne smiju gazdu ni da pitaju, podrazumjeva se da se radi.
A znas sta se desi kada dodje inspekcija?
Izadje sa punim kesama, doslovno.
Ne bih zelio da kazem gdje mi supruga radi, da ne bi imala problema (jer moze imati).
Kakve inspekcije i bakraci, to su jedni obicni kriminalizirani likovi u rukavicama, koji imaju DNEVNICU hiljadarku.
Sta vam je.
Ko je kada vidio ikakve fajde od bilo kakve inspekcije koja radi u Kurtonu Sarajevo?!
Cast rijetkim izuzetcima, ali ti nisu u talu i brzo ih premjeste na drugu poziciju.
Dragi Saddam, Haile Selassie, Kim Jon Il, i ostala bratija, nema nama rada, reda i poretka bez diktature!
- JBT
#83 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Pricamo o borbi protiv mita i korupcije (u stvari, pricaju nasi predstavnici u vlasti), a mito i korupcija nam pred ocima. Treba uvesti inspekciju za inspekciju..... ma bilo sta, ali ocekivati da sredimo korupciju na visokim nivoima, a pri tome ne mozemo rijesiti stanje na jednoj jedinoj, reprezentativnoj ulici, je gubljenje vremena.
Treba napraviti semu odgovornosti (poimenicno) od onoga sto ide od standa do standa pa preko njegovih nadleznih, pa do uprave grada. Da vidimo gdje je zapelo.
Treba napraviti semu odgovornosti (poimenicno) od onoga sto ide od standa do standa pa preko njegovih nadleznih, pa do uprave grada. Da vidimo gdje je zapelo.
-
zonbirile
#84 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
--------------------------------------------------JBT wrote:Pricamo o borbi protiv mita i korupcije (u stvari, pricaju nasi predstavnici u vlasti), a mito i korupcija nam pred ocima. Treba uvesti inspekciju za inspekciju..... ma bilo sta, ali ocekivati da sredimo korupciju na visokim nivoima, a pri tome ne mozemo rijesiti stanje na jednoj jedinoj, reprezentativnoj ulici, je gubljenje vremena.
treba imati državu i onda ti niko ne treba,jednostavno nema furde.Sjevernije od Izačića,gdje možeš vidjeti ovakvu prodaju,plus cigarete,alkohol.
- stochar
#85 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
staj'o ja jednom kod trznice i cek'o nekog kad je taj lik s BMW-om dos'o na stand da obidje radnike, i dolazi drot. i, ocekujes da lik reaguje na:
- neovlasteno okupiranje javne povrsine;
- rad bez dozvole;
- neprijavljene radnike;
- prodaju piratskih CD-a i DVD-a i ocito krsenje Zakona o zastiti autorskih prava,
- da ne govorim da se lik s BMW-om parkirao skoro nasred ferhadije, pored onoh panoa za reklame;
i, sad, da je to neka mega-korupcija, da su tom policajcu dali bar 1.000 maraka, bilo bi mi koliko-toliko jasno: ali, dadose mu dva-tri CD-a, pita on 'imas li Da Vincijev kod', dadose mu i to, i ode lik! pa jebemmu, kad se vec porodajes daj se bar prodaj za velike pare!!!
- rad bez dozvole;
- neprijavljene radnike;
- prodaju piratskih CD-a i DVD-a i ocito krsenje Zakona o zastiti autorskih prava,
- da ne govorim da se lik s BMW-om parkirao skoro nasred ferhadije, pored onoh panoa za reklame;
i, sad, da je to neka mega-korupcija, da su tom policajcu dali bar 1.000 maraka, bilo bi mi koliko-toliko jasno: ali, dadose mu dva-tri CD-a, pita on 'imas li Da Vincijev kod', dadose mu i to, i ode lik! pa jebemmu, kad se vec porodajes daj se bar prodaj za velike pare!!!
-
zonbirile
#86 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
niko da objasni kako je to funkcionisalo prije 30g,a sada ne ide,pa ne ide u svim segmentima.
-
michio
#87 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Ti privatnici su izum Ante Markovica.
-
zonbirile
#88 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
-------------------------------------------------michio wrote:Ti privatnici su izum Ante Markovica.
niđe veze,sav moderni svijet privatizovan,privatan.To je ustrojstvop države koje nema,pa ni Kurtona Sarajevo
-
michio
#89 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Pitas se kako je moglo prije 30 god a ja ti samo kazem kako je pocelo prije 20 god sa turama po Madjarskoj, Austriji itd.
-
zonbirile
#90 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
ma ima i toga,ali ovo je samo dio.Evo ko od Metkovića pa dalje nađe komad bijele tehnike uz magistralu,od mene mu je nov.
- chuchumbamayumbe
#91 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Nekada je bilo, koliko-toliko, drzave, a ovo danas je qrceva drzava.
Nekada je Jozo bio stah i trepet, a danas nema ni Joze ni slicnih njemu, svi su prnuli qrtzu.
Nekada nije bilo ni cedeova in dividijeva, danas svaka shusha ima "plejku" i "cica plejstejsna", o muzici na CD medijima, mp3 kompilacijama i slicnom da i ne govorim.
Nekada je bio kabash safun, kaladont, plavi radion i cik-cak vata.
Danas imas 16 miliona vrsta safuna, 24 miliona vrsti pasti za zube, 34 miliona vrsti detrdzenata i milijardu raznoraznih ulozaka i njihovih varijacija.
Bije bilo kojekakvih sminkeraja ko danas, qurceva-palceva, deemova, samshopova, lushova, doveova, nivea, svega, slabo je bilo bilo cega, ali nam nije nista falilo.
Sjecam se da su se na standovima mogle naci igrackice za djecu (obavezno made in Hong Kong ili China) i kojekakvi novogodisnji ukrasi, i, sto sam ja najvise volio, petarde.
A sada imas poplavu svega, a najvise fusheraja i to je to. Hiper produkcija, valja sve dovesti do kupca, prodati, uvaliti.
Pa i oni sto prodaju "fake" parfeme, vecina onih parfema se, ustvari, radi u istim tvornicama gdje i originali, uz znanje kompanija, samo sa slabijim stepenom parfema, ili cega vec ne. Tako da industrija parfema ubire i na originalima i na "laznjacima".
Sve je to biznis.
Nekada je Jozo bio stah i trepet, a danas nema ni Joze ni slicnih njemu, svi su prnuli qrtzu.
Nekada nije bilo ni cedeova in dividijeva, danas svaka shusha ima "plejku" i "cica plejstejsna", o muzici na CD medijima, mp3 kompilacijama i slicnom da i ne govorim.
Nekada je bio kabash safun, kaladont, plavi radion i cik-cak vata.
Danas imas 16 miliona vrsta safuna, 24 miliona vrsti pasti za zube, 34 miliona vrsti detrdzenata i milijardu raznoraznih ulozaka i njihovih varijacija.
Bije bilo kojekakvih sminkeraja ko danas, qurceva-palceva, deemova, samshopova, lushova, doveova, nivea, svega, slabo je bilo bilo cega, ali nam nije nista falilo.
Sjecam se da su se na standovima mogle naci igrackice za djecu (obavezno made in Hong Kong ili China) i kojekakvi novogodisnji ukrasi, i, sto sam ja najvise volio, petarde.
A sada imas poplavu svega, a najvise fusheraja i to je to. Hiper produkcija, valja sve dovesti do kupca, prodati, uvaliti.
Pa i oni sto prodaju "fake" parfeme, vecina onih parfema se, ustvari, radi u istim tvornicama gdje i originali, uz znanje kompanija, samo sa slabijim stepenom parfema, ili cega vec ne. Tako da industrija parfema ubire i na originalima i na "laznjacima".
Sve je to biznis.
-
zonbirile
#92 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
jah,ali nema u Kening štrase u Štutgartu.
- KadSeMrtviProbudimo
#93 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
stochar wrote:staj'o ja jednom kod trznice i cek'o nekog kad je taj lik s BMW-om dos'o na stand da obidje radnike, i dolazi drot. i, ocekujes da lik reaguje na:
- rad bez dozvole;
- neprijavljene radnike;
U'fatiše te na foru, bez kamere
- JBT
#94 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Je li bilo kakvih intervencija?
- ARmAn1i
#95 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
ma jok ba..JBT wrote:Je li bilo kakvih intervencija?
..i dalje BMW 5 dolazi po svoje, one ublehaske celave glave rade na standovima, drotovi i inspekcije prolaze kao i mi koji tu ionako nista ne kupujemo..trznica je isto tu, i ono drvo sa onom zelenom ogradom okolo od koje su napravili mjesto za sjest je takodjer na svom mjestu..
uglavnom opet sutra, sve isto i tako
- JBT
#96 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
A ja vjerujem da ce se to jednog dana rijesiti. Vjerujem u pravnu BiH bez mita i korupcije.

- JBT
#97 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Ima li ko da uslika trenutno stanje u Ferhadiji? 
-
shin
#98 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Neelix wrote:stvarno se covjek zapita kome su vlasnici Vatre i Crnog labuda morali dati guze da dobiju dozvole.
Zapitaj se prvo kako basta ''vatre'' ostane cak i preko zime upakovana ometajuci prolaz, pa skontaj kakvog kredita vlasnik ima kod nacenika.
-
maxim2000
#99 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Koliko ja znam pravi vlasnik vatre je gashi pa je vjerovatno i to razlog sirenja i ostanka baste tu tokom cijele godine
-
zonbirile
#100 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
---------------------------------maxim2000 wrote:Koliko ja znam pravi vlasnik vatre je gashi pa je vjerovatno i to razlog sirenja i ostanka baste tu tokom cijele godine
grešiš,mnogo jači čova,Gaši je ulični đukac,ovaj je zet mladomuslimana,prvog do Alije.