Zimske gume ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
za_sada_bez_dobrog_nicka

#76 Re: Zimske gume ??

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

jedna tamo wrote:zna li neko treba li imati lance ako imaš gume zima-ljeto?
Prvo šta podrazumijevaš pod "zima-ljeto" gumama? Tu su u raji uvriježena šarolika objašnjenja.

Lance moraš imati za pogonske gume koje nemaju oznaku pahuljice i/ili planine sa pahuljicama (ZIMSKE GUME) ili gume sa oznakama MS, M+S ili M&S (gdje ovo M i S ne zneče more i snijeg)
jedna tamo

#77 Re: Zimske gume ??

Post by jedna tamo »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
jedna tamo wrote:zna li neko treba li imati lance ako imaš gume zima-ljeto?
Prvo šta podrazumijevaš pod "zima-ljeto" gumama? Tu su u raji uvriježena šarolika objašnjenja.

Lance moraš imati za pogonske gume koje nemaju oznaku pahuljice i/ili planine sa pahuljicama (ZIMSKE GUME) ili gume sa oznakama MS, M+S ili M&S (gdje ovo M i S ne zneče more i snijeg)
M+S imam
za_sada_bez_dobrog_nicka

#78 Re: Zimske gume ??

Eto OK...

...s tim što to nije ljeto-zima guma, ali se kod nas tako koristi :D
vnm

#79 Re: Zimske gume ??

Post by vnm »

mislim da ima ovdje negdje na forumu tema kad je neko platio kaznu jer nije imao lance, iako je imao sve 4 zimske gume.
sLLayer

#80 Re: Zimske gume ??

Post by sLLayer »

vnm wrote:mislim da ima ovdje negdje na forumu tema kad je neko platio kaznu jer nije imao lance, iako je imao sve 4 zimske gume.
ima koliko hoces toga.. jednostavno moras imati lance pa makar bili iskidani da se nemogu upotrijebiti :P
zonbirile

#81 Re: Zimske gume ??

Post by zonbirile »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
zonbirile wrote:dijagonalno,znaš li šta to znači?

Bože moj!!!

Guma koja je bila na npr. lijevo naprijed dijagonalno ide desno nazad. Ako je propisan smijer rotacije ne možeš je samo tek tako zajedno sa felgom kako je bila ranije postavljena prebaciti desno nazad jer će se vrtiti u pogrešnom smijeru. Treba li crtati? Ja više riječi za drugačiju deskripciju nemam.
----------------------------------------------------------------------
u pravu si
Van Music

#82 Re: Zimske gume ??

Post by Van Music »

Van Music wrote:evo i ja trebam malo pomoci...
na automobilu su mi trenutno neke kontinental ljetne 165-55-R14.u pitanju je Opel Agila pa me zanima moram li-trrebam li da trazim taj potpuno isti omjer i kod zimskih guma?a nisam se jos ni odlucio koje bih-da li tu Savu ili taj GY plus 7 ili...?

sta je ba ovo ne zna niko?
zonbirile

#83 Re: Zimske gume ??

Post by zonbirile »

Van Music wrote:
na automobilu su mi trenutno neke kontinental ljetne 165-55-R14.u pitanju je Opel Agila pa me zanima moram li-trrebam li da trazim taj potpuno isti omjer i kod zimskih guma?a nisam se jos ni odlucio koje bih-da li tu Savu ili taj GY plus 7 ili...?

--------------------------------------
možeš istu,a možeš i užu.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#84 Re: Zimske gume ??

Evo jedan extra link, sve o gumama i felgama sitematizirano na jednom mjestu (dvije strane)
http://www.carbibles.com/tyre_bible.html
jefferson

#85 Re: Zimske gume ??

Post by jefferson »

Van Music wrote:

Nek ti ostane ta dimenzija!!! Ne trebas nista uze!
asafinho

#86 Re: Zimske gume ??

Post by asafinho »

kakva sava crna ? huci neopisivo vozim se kontam da su mi lezajevi otisli,uzeo fino nabacio tigar winter 1 ne cuje se,plovi,testiro na snjegu,odlicna,savu sam vozio prije,al nikad vise,na kisi sava poginut uvjek :D dimenzija 185 /60/14 40.ta sedmica 2009 god,69 km znaci uracunata u tu cijenu i montaza i balansiranje,znaci jeftinija 30 km od save iste dimenzije,a za 5 klasa bolja guma,eto poslusajte savjet uzmite tigar !
asafinho

#87 Re: Zimske gume ??

Post by asafinho »

morton wrote:malo mi je cudno ovo tvoje pitanje u totalu. ako vec moramo znat da je octavia (kad su u pitanju gume ni to nije bas neophodno, al et) al de nek mi neko objasni cemu sluzi informacija da je u pitanju TDI pa jos i FACELIFT 2009? druga stvar, pitanje ti je isto kad bi se dvoumio oko kupovine izmedju mercedesa, bmw-a il lade!? cccc....

Kupi good year super je guma....
hahahahahhahahahhahahahahahhahahaha,jak jak :D jebiga ima se moze se,a i ljepsa je facelift dosta od ove prije,pa da nebi u glavi stvorili ruznu sliku o autu :D hahahhahahaha
citroen

#88 Re: Zimske gume ??

Post by citroen »

jucer u merkuru na stupu vidjeh zimske gume cooper masterweather,nisam vidio kakve su cijene,uglavnom ima par dimenzija 14,15,16.Pa ako je neko vec imao priliku da koristi takve gume,molim misljenja.inace radi se o americkim gumama,al ove proizvedene u Engleskoj,bas sam prvi put vidio na tv u utrci britanskog prvenstva turistickih vozila reklame tog proizvodjaca..
emko1234

#89 Re: Zimske gume ??

Post by emko1234 »

ajd da cujem i da je tigar dobra guma..guma u toj dimenziji 14-ka kosta 69 maraka..samo me zanima koja je tu logika ako je recimo guma koja je na testovima okarakterisana kao preporucljiva,znaci ne super nego solidna duplo skuplja u istoj dimenziji..govorim o bridgestone blizzak gumi,znaci ljudi kazu daje prosjecna..kako je tigar onda dobar?
bpsang

#90 Re: Zimske gume ??

Post by bpsang »

memlija wrote:razmisli i o ovoj Vredestein Snowtrac 3....u klasi 14-ke pobijedila na 2009 ADAC-ovom testu...
PODPISUJEM

imam te gume i zimske i ljetnje, koje su se pokazale izvanredno pogotovo zimske, jer odrzavaju vozilo na cesti bez ikakvog proklizavanja radilo se to o vlaznoj ili snijegom pokrivenoj cesti.
ja sam ih platio prosle godine 107 KM za komad x 4
zonbirile

#91 Re: Zimske gume ??

Post by zonbirile »

emko1234 wrote:ajd da cujem i da je tigar dobra guma..guma u toj dimenziji 14-ka kosta 69 maraka..samo me zanima koja je tu logika ako je recimo guma koja je na testovima okarakterisana kao preporucljiva,znaci ne super nego solidna duplo skuplja u istoj dimenziji..govorim o bridgestone blizzak gumi,znaci ljudi kazu daje prosjecna..kako je tigar onda dobar?
-----------------------------------
pa odokativna metoda balkanskih vozaća.U automoto und sport imaš jedne godine među nekim profilima gume Tigar i ocjena je -strogo izbjegavati.Sad ima i ona šta znaju Švabe šta je auto.
asafinho

#92 Re: Zimske gume ??

Post by asafinho »

emko1234 wrote:ajd da cujem i da je tigar dobra guma..guma u toj dimenziji 14-ka kosta 69 maraka..samo me zanima koja je tu logika ako je recimo guma koja je na testovima okarakterisana kao preporucljiva,znaci ne super nego solidna duplo skuplja u istoj dimenziji..govorim o bridgestone blizzak gumi,znaci ljudi kazu daje prosjecna..kako je tigar onda dobar?
pa jesi li probo tigar ? jesi li kupio sve 4 nove gume tigar friske prije mjesec napravljene ? jesil ? ocel i jedan casopis napisat da je tigar bolji od good year,bridgestone ? to su marke,naravno da je skuplja guma duplo al jesi ti neki racer i hoces li na snjegu uljetat brzo u krivinu ? pa ce ti pomoc good year il koja vec guma na koju ciljas ? jesi ikad stavio nove gume na auto ? il dajes komentare po iscitanom testu sa neta ?
jefferson

#93 Re: Zimske gume ??

Post by jefferson »

asafinho wrote:
pa jesi li probo tigar ? jesi li kupio sve 4 nove gume tigar friske prije mjesec napravljene ? jesil ? ocel i jedan casopis napisat da je tigar bolji od good year,bridgestone ? to su marke,naravno da je skuplja guma duplo al jesi ti neki racer i hoces li na snjegu uljetat brzo u krivinu ? pa ce ti pomoc good year il koja vec guma na koju ciljas ? jesi ikad stavio nove gume na auto ? il dajes komentare po iscitanom testu sa neta ?
Neces na snijegu uLJetat prebrzo ni sa GY UG7+, ni sa Bridgestone Blizzak LM25, ali kada kocis sa 60km/h i trebas stati jer ti je dijete izletilo na ulicu svaki metar znaci. Stoga, ako imam para da mogu priustiti bolju gumu, a sve one na ADAC-u su bolje od Tigra, onda cu kupiti.
Druga stvar, ADAC nije casopis, nego njemacki "BiHAMK" znaci drzavna kompanija, koja je previse ozbiljna da bi se bavila "balkanskim" glupostima i korupcijom. Tvoj problem je sto te testove gledas kao nase politicare i njihov odnos prema tebi.
Trece, svaka zimska guma, pa i Tigar je bolja od najbolje ljetne gume zimi!! Tebi svaka cast sto si savjestan vozac i sto kupujes nove zimske gume, ali onako, kao neko ko je probao svakakve gume, mogu ti samo reci da zivis u zabludi kada je u pitanju razlika izmedju guma!
_Astra_

#94 Re: Zimske gume ??

Post by _Astra_ »

Kakav crni Tigar...

Moze, ali za auta do 90-og godista... i ne za felge vece od 14"...

Vozio sam auta na raznoraznim dimenzijama TIGRA, i ocjena je srednja zalost...

Do prije neki dan sam imao 17" 225/45 ZR17 Tigar Syneris koje sam "sticajem okolnosti" montirao... Stabilnost 0...auto KLIZI u krivinama... kocenje 0 - malo malo - ABS radi... HUCE, mislio sam da je LEZAJ otisao... dok nisam montirao 16-ke Michelin...

U svakom slucaju - X puta bolja SAVA od Tigra...Ako se vec nema za Michelin, GYear, Dunlop, Continental, Fulda, Vredestein...
gaius

#95 Re: Zimske gume ??

Post by gaius »

ljudi.. gdje da nađem gume.. u Savi nemaju moju dimenziju (225/45 R17) goodyear.. u Asa PSS Dunlop Wintersport 3d 470 po komadu..

ima li ko ideju gdje da tražim Goodyear ili Dunlop?
citroen

#96 Re: Zimske gume ??

Post by citroen »

gaius wrote:ljudi.. gdje da nađem gume.. u Savi nemaju moju dimenziju (225/45 R17) goodyear.. u Asa PSS Dunlop Wintersport 3d 470 po komadu..

U rajlovcu,nova zgrada prije skretanja za robot nekih 500m s lijeve strane,nisam siguran jel unitrade ili neka druga firma,imaju veliki izbor vrhunskih proizvodjaca i ove malo povoljnije podbrandove
emko1234

#97 Re: Zimske gume ??

Post by emko1234 »

asafinho wrote:
nisam racer al covjek iznad,jefferson ti je dobro napisao..nije poenta skupe zimske gume da ulijeces u krivine i da ga deres po snijegu..poenta je da mozes sigurno stat i krenut,da mozes se izvuci iz nekih ne daj boze situacija..tacno je da svaki tigar i zimski protekt najbolji od najbolje ljetne gume pos nijegu al to nije tema..poenta je da ti ne mozes poredit tigar s bilo kojom od jacih guma,nema to veze s nekim lobijama i velikm firmama koje ne daju da se genijalnost tigrovih strucnjaka ispolji..jednostavno ti cijena sve kaze..jer nema sanse da je taj tigar i blizu jedne od navedenih guma,sad je jebiga vazno i za sta ti koristis auto..za bljuzgu po gradu i nekad utaban snijeg je vjerovatno dobar..al ja dosta putujem i zimi sam stalno na planini tako da moram htio ne htio imat dobru
gumu..jesam li stavio nove gume na auto?imam za oba auta po 2 seta guma,i bas zato ti govorim sto imam iskustva..imao sam na jednom autu savu nekad,mislio sam da bolje ne treba i ne postoji za nase uslove dok nisam probao ovaj dunlop koji sad imam,continental imam na drugom autu al mislim da je dunlop daleko najbolja zimska guma na trzistu..cijena je tu al vrijedi svakog feninga..prosle god nema snijega koje me sprijecio u bilo cemu i natjerao me da se vratim..a znao sam u sredinom decembra kad je najvise padao krenut na bjelasnicu il jahorinu u 11 navecer i nikad nisam imao ni najmanj problem..e to je prava guma..
emko1234

#98 Re: Zimske gume ??

Post by emko1234 »

gaius wrote:ljudi.. gdje da nađem gume.. u Savi nemaju moju dimenziju (225/45 R17) goodyear.. u Asa PSS Dunlop Wintersport 3d 470 po komadu..

hahahahah,ja imam taj dunlop samo je uza guma malo nego sto tebi treba..ako je mozes kupit kupi brate,neces se pokajat vjeruj mi
h2o

#99 Re: Zimske gume ??

Post by h2o »

Dajte ljudi uozbiljete se. Gume tipa Tigar, Sava itd su samo smece. (Nova Sava S3 pukla nakon 2 dana koristenja. Kazu fabricka greska i stavili drugu od tada niiiiiiiikad vise)
Uzmi GY UG 7 extra guma. Vredestein lezi i drzi dobro cestu ali je bucna (narocito na mokroj podlozi.)
Za sve ostale koji hvale tigar i savu neka tih 100 njak maraka razlike JEDNOM uloze u prave gume pa nek se onda javljaju.
Pozdrav
Better Man

#100 Re: Zimske gume ??

Post by Better Man »

Moja preporuka je Bridgestone. Koristim Bridgestone Blizzak LM 20 i odlično me služe. Bile su 165 KM po komadu prije nešto manje od 2 godine kad sam ih kupovao. Dimenzije su 165/65 R15. Nisam ih još stavio, ali kako je ovo vrijeme kod nas krenulo izgleda da ću ih staviti prije zakonskog roka.
Post Reply