NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

osa

#76 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by osa »

karanana wrote:osa, jeli u hrvatskoj na kablovskim televizijama ima federalne televizije?

on topic: ne bih ni ja zivio u bosnjakistanu. mozda bih se preselio u herceg bosnu.
što se tiče ftv-a ne znam, šalu na stranu, zašto ne bi živio i u krajnjem slučaju gdje bi živio.
HAVANA

#77 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by HAVANA »

Šta ti je čudno u toj izjavi.
Ne bih ni ja živio ni u jednom toru.(mada i sad smo vrlo blizu) :(
Nema tu mjesta ni za mene, ni za moju ženu,djecu,većinu prijatelja sa kojim sam odrastao,za sve one koji drugačije razmišljaju i žive...
Četnik me nije otjerao odavde ali kad bi se ovo desilo više nikada se ne bih vratio.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#78 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by pape »

HAVANA wrote:Šta ti je čudno u toj izjavi.
Nema tu mjesta ni za mene, ni za moju ženu,djecu,većinu prijatelja sa kojim sam odrastao,za sve one koji drugačije razmišljaju i žive...
Četnik me nije otjerao odavde ali kad bi se ovo desilo više nikada se ne bih vratio.
Eh, ... ni `vamo ti vise nema mjesta, ... :D
Sezam

#79 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by Sezam »

osa wrote:
Sezam wrote:
osa wrote:složio bih se s mišljenjem jednog forumaša da stanković i hadžiomerović nisu imali vremena otvoriti sve teme koje bi se u jednoj ovakvoj emisiji očekivale, dapače mislim da su se možda i dogovorili da ne idu do kraja u cilju nekog smirivanja stanja nakon širokog brijega. ne znam zašto svaki nastup i izjavu svakog bošnjaka koja nije apriori antihrvatska pojedinci na forumu odmah opravdavaju prodajom hrvatima i sl., hajde hadžihafizbegović i ima neke interese u hrvatskoj ali koliko znam bakir nema.
međutim postoji jedna stvar koja mi je neobjašnjiva, bakirova izjava da u slučaju podjele bih on ne bi živio u toj bih, preciznije u bošnjačkom dijelu, zar je to toliko nepovjerenje u svoj narod i njegov svekoliki kapacitet, jer željeti živjeti sa srbima i hrvatima, od kojih mnogi navodno ne žele bih i koji su ratovali protiv bih, a ne željeti s bošnjacima, ne znam, meni to zvuči kao apsurd, čak bih se usudio reći i određeno potcjenjivanje svojih sunarodnjaka.

inače svukupno čovjek je ostavio dobar dojam.
Da si malo bolje slusao, cuo bi da je rekao kako ne bi zivio "niti u jednoj od tri novonastale drzave"...
da li to mijenja nešto od ovog što sam napisao.
Pa mijenja i to u potpunosti, jer on nigdje nije spomenuo da bi zivio sa Srbima i Hrvatima...a ti si iz te nepostojece konstatacije izvukao zakljucak da Bakir potcjenjuje Bosnjake... :?
osa

#80 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by osa »

HAVANA wrote:Šta ti je čudno u toj izjavi.
iskreno čudna mi je, ti recimo ne bi živio u takvoj državi, s obzirom da srbi i hrvati ne žele građansku, šta je rješenje, da se oni svi isele, to bi opet bio tor samo na većem teritoriju, da li bi takva država odgovarala.
HAVANA

#81 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by HAVANA »

Živ bio ne sjedaj mi na muku. :(
Ne znam više ništa,ovo je sve poludilo.
Znam da ja odoh ako je podijele. :(
osa

#82 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by osa »

HAVANA wrote:Živ bio ne sjedaj mi na muku. :(
mislim da je o podjeli bih bakir govorio hipotetski, do toga neće doći, bih je suverena država, priznata u svojim granicama od cijelog svijeta, nego fascinira me toliko nepovjerenje u vlastiti narod, ispada ,da bez srba i hrvata bošnjaci ne mogu funkcionirati, pa čak i takvih srba i hrvata koji ne žele bih, stvarno ludo, u pravu si.
harač

#83 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by harač »

snaga_znanja wrote:
harač wrote:Fascinantna je razlika između Stankovića i Hadžiomerovića, ne samo u izražavanju već i u čitavom pristupu. Stanković se barem jednom u emisiji morao ograditi od onoga što je Hadžiomerović izrekao, a također mislim da nije bio naročito oduševljen Hadžiomerovićevim odgovorom kako može ljude zvati kriminalcima prije pravosnažnih presuda (mislim da je čak rekao da narod lakše razumije?). Inače, Hadžiomerović se pokazao kao izuzetno gledljiv izvan konteksta onog ustaljenog senzacionalističkog pristupa "60 minuta" ("Evo nas u Mordoru" etc.)
Uz to je naveo i primjer sa Hitlerom. Znas i Hitler je bio zlocinac, nacista i sve ono najgore sta covjek moze biti. Ali nije osudjen. Pa jel ga onda neko zove osumnjicenim za zlocine. Da li to znaci da i Milosevic nije zlocinac jer mu nije presudjeno. :-)

Na kraju ako mislite da je toliko los, nepismen, udbas, crveni itd. itd. zasto mu je onda emisija najgledanija u BiH?
Iskupio se sa tim primjerom Hitlera, što je, mislim, bilo nakon onoga "da ga narod lakše razumije", s tim da je pravilo (i u pravu i u novinarskoj etici) da se živ čovjek pravno nekvalificira do pravosnažne sudske presude (tako bi trebalo da bude u pravnoj državi i zato je pitanje Stankovića na mjestu). Nakon što poumru onda s određene distance se vrši neka historijko-pravna evaluacija. I, također, iako ja mislim da je on novinar izrazitog balkanskog (senzacionalističkog) mentaliteta, nigdje nisam rekao da je "udbaš", "crveni", te da je "nepismen" i sl. (tom predrasudom si dovoljno rekao o sebi)
Sezam

#84 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by Sezam »

osa wrote:
mislim da je o podjeli bih bakir govorio hipotetski, do toga neće doći, bih je suverena država, priznata u svojim granicama od cijelog svijeta, nego fascinira me toliko nepovjerenje u vlastiti narod, ispada ,da bez srba i hrvata bošnjaci ne mogu funkcionirati, pa čak i takvih srba i hrvata koji ne žele bih, stvarno ludo, u pravu si.
De ohladi malo sa proizvoljnim zakljuchcima... :zzzz:
MaToUkOu

#85 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by MaToUkOu »

osa wrote:iskreno čudna mi je, ti recimo ne bi živio u takvoj državi, s obzirom da srbi i hrvati ne žele građansku, šta je rješenje, da se oni svi isele, to bi opet bio tor samo na većem teritoriju, da li bi takva država odgovarala.
Kao prvo, unaprijed se izvinjavam na off-topicu, tj. ne mogu dati komentar na emisiju i njene aktere jer je nisam gledao...

Ali prijatelju, dotakao bih se ovoga što si rekao (boldirano). Zašto ti sumnjaš u mogućnost suživota? Ne mislim suživota u smislu da svi budemo jedna nacija (to je nerealno) ali suživota gdje ćemo svi biti ono što želimo da budemo, bez ikakvih odricanja od identiteta i pri tome graditi normalan život kojeg smo svi na ovim prostorima imali stotinama godina?

Da li je u pitanju možda strah od ''one druge strane'' koja je brojnija ili šta već...molio bih te da mi objasniš.

I još nešto, kako ti sebi kao jedan pojedinac možeš dati za pravo da govoriš u ime jednog cijelog naroda? Jesi li siguran da to važi za sve ljude u ovoj zemlji? Kakva bi to bila poruka za npr. Hrvate u Zenici, Bošnjake u Stocu ili recimo Srbe povratnike u Mostaru...?

Također, jedan sam od onih koji nikada ne bi željeli da se formiraju 3 jednonacionalne državice.
Chisum

#86 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by Chisum »

osa wrote:
Slabo ga citas... Ili lose interpretiras.

Ostavi malo po strani to "Bosnjaci ne mogu funkcionirati".
Znam da uzivas i znam da ti godi kako odzvanja u usima... ali, posto vec duze vrijeme pises na ovom forumu, pa, i pored onoga sto zaista mislis, a ja to nazirem tek u obrisima jer - rijetko kazes ono sto zaista i milsis - mogao si pohvatati sustinu i naslutiti sta ova, doduse, hipoteticka opaska Bakira Hadziomerovica ustvari znaci, i u kakav koncept, kakvu politiku, ili "politiku" je ona pucanj.
Last edited by Chisum on 11/10/2009 22:07, edited 1 time in total.
osa

#87 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by osa »

MaToUkOu wrote:
osa wrote:iskreno čudna mi je, ti recimo ne bi živio u takvoj državi, s obzirom da srbi i hrvati ne žele građansku, šta je rješenje, da se oni svi isele, to bi opet bio tor samo na većem teritoriju, da li bi takva država odgovarala.
Kao prvo, unaprijed se izvinjavam na off-topicu, tj. ne mogu dati komentar na emisiju i njene aktere jer je nisam gledao...

Ali prijatelju, dotakao bih se ovoga što si rekao (boldirano). Zašto ti sumnjaš u mogućnost suživota? Ne mislim suživota u smislu da svi budemo jedna nacija (to je nerealno) ali suživota gdje ćemo svi biti ono što želimo da budemo, bez ikakvih odricanja od identiteta i pri tome graditi normalan život kojeg smo svi na ovim prostorima imali stotinama godina?

Da li je u pitanju možda strah od ''one druge strane'' koja je brojnija ili šta već...molio bih te da mi objasniš.

I još nešto, kako ti sebi kao jedan pojedinac možeš dati za pravo da govoriš u ime jednog cijelog naroda? Jesi li siguran da to važi za sve ljude u ovoj zemlji? Kakva bi to bila poruka za npr. Hrvate u Zenici, Bošnjake u Stocu ili recimo Srbe povratnike u Mostaru...?

Također, jedan sam od onih koji nikada ne bi željeli da se formiraju 3 jednonacionalne državice.

to boldirano nije izrečeno zbog sumnje u mogućnost suživota, nego zbog izjava koje je dao bakir. što se tiče suživota on je uvijek moguć, doduše u bih to ide određenom prisilom, prouči te stotine godina na ovim prostorima, pa ćeš vidjeti kakav tip suživota i u kakvim sistemima je u bih funcionirao.
moji postovi su vezani za temu, dakle ne umišljam si da govorim u ime bilo koga osim svoje i naravno da moje mišljenje važi za mene, a svoja mišljenja građani bih daju na izborima, na kojima pobjeđuje, znamo tko, stranke koje baš i ne teže suživotu, barem većina njih, mislim da je to neki pokazatelj želja bih naroda i građana. i da nisam niti ja poklonik formiranja bilo kakvih državica, nego nacionalnih entiteta u okviru bih.
osa

#88 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by osa »

[quote="Chisum

Znam da uzivas i znam da ti godi kako odzvanja u usima... ali, posto vec duze vrijeme pises na ovom forumu, pa, i pored onoga sto zaista mislis, a ja to nazirem tek u obrisima jer - rijetko kazes ono sto zaista i milsis - mogao si pohvatati sistinu i naslutiti sta ova, doduse, hipoteticka opaska Bakira Hadziomerovica ustvari znaci, i u kakav koncept, kakvu politiku, ili "politiku" je ona pucanj.
[/quote]
ja osobno mislim da bošnjaci "mogu funkcionirati", kao što može i svaki drugi narod, nego zašto mnogi bošnjaci misle da "ne mogu funcionirati"
Chisum

#89 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by Chisum »

osa wrote:
Chisum wrote:
Znam da uzivas i znam da ti godi kako odzvanja u usima... ali, posto vec duze vrijeme pises na ovom forumu, pa, i pored onoga sto zaista mislis, a ja to nazirem tek u obrisima jer - rijetko kazes ono sto zaista i milsis - mogao si pohvatati sistinu i naslutiti sta ova, doduse, hipoteticka opaska Bakira Hadziomerovica ustvari znaci, i u kakav koncept, kakvu politiku, ili "politiku" je ona pucanj.
ja osobno mislim da bošnjaci "mogu funkcionirati", kao što može i svaki drugi narod, nego zašto mnogi bošnjaci misle da "ne mogu funcionirati"
To, sta ti mislis o tome da li Bosnjaci mogu ili ne mogu funkcionisati, osobno ili po "preporuci", je danas najmanji problem. Da budem iskren - i jako nebitna stvar.

Ali ti opet kazem, proveo si mnogo vremena na ovom forumu, procitao rijeci mnogih koji govore slicnim ili istim jezikom kao i Bakir Hadziomerovic, pa me tesko mozes ubijediti da ne shvatas sta on ovim porucuje, i da ovo tvoje toboznje pitanje, osim neke cudne ali meni poznate estetike, te osjecaja uzitka dok gledas sta si napisao, zaista okupira tvoju paznju.

Mene ovdje mnogo vise zanima sta treba covjek, u ovom slucaju on se zove Bakir, da uradi, koliko emisija, reportaza, crno na bijelo prezentovanih dokumenata, pa da ljudi ovdje shvate kakvo su zlo, u vidu nacionalne "elite", dojili i odgojili.
Last edited by Chisum on 11/10/2009 22:27, edited 1 time in total.
osa

#90 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by osa »

[quote="Chisum

To, sta ti mislis o tome da li Bosnjaci mogu ili ne mogu funkcionisati, osobno ili po "preporuci", je danas najmanji problem. Da budem iskren - i jako nebitna stvar.

Ali ti opet kazem, proveo si mnogo vremena na ovom forumu, procitao rijeci mnogih koji govore slicnim ili istim jezikom kao i Bakir Hadziomerovic, pa me tesko mozes ubijediti da ne shvatas sta on ovim porucuje, i da ovo tvoje toboznje pitanje, osim neke cudne ali meni poznate estetike, te osjecaja uzitka dok gledas sta si napisao, zaista okupira tvoju paznju.[/quote]

s obzirom da je tema ta koja je, ne vidim šta bi to trebalo komentirati, ako ne ono što je bakir rekao ili možda stanković, shvaćam ja šta bakir ovom izjavom poručuje, nego da opet ponovim, ne shvaćam zašto, šta to bošnjaci sami nemaju, a sa srbima i hrvatima imaju, šta sami ne mogu a zajedno mogu.
The Silent Man

#91 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by The Silent Man »

I znaci fakat se ne smije kvariti ova idila?

Fakat se ne smije pricati o Bakirovoj sutnji o korupciji, seksualnom zlostavljanju studentica na pravnom fakultetu?
Fakat se ne smije pricati o razlicitim reakcijama kada su ulice natopljene krvlju i kada se krade budzet ovisno o tome ko je gradonacelnik ?

ok, laku noc o lijepe demokrate...

licemjeri ste i to znate!
Corto Maltese

#92 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by Corto Maltese »

Kenan-sa wrote:Uporedjuje nekog imama Spahica koji je na nekoj crnoj listi IZ,kakvoj ba crnoj listi,pustite insinuacije mrzitelja Islama,oni ne mogu prezaliti neko proslo vrijeme kada je rezim odredjivao ko ce biti Reis,ko ce ici u dzamiju( po mogucnosti nepismeni i neskolovani ljudi),ali danas je to druga prica!

U mojoj mahali se BH Muslimani koji nisu čuli za Mustafu Spahića nazivaju M-92 i nikako drukčije. Za rokere koji ne znaju Hendrixa još nismo izmislili naziv, ali kad ga smislimo, biće jednako podrugljiv.
Last edited by Corto Maltese on 11/10/2009 22:54, edited 1 time in total.
Vedoni

#93 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by Vedoni »

osa wrote:
Mislim da nisi ukapirao sta je Bakir htjeo da kaze. Mnogi(Bosnjaci u ovom slucaju) se ne identifikuju sa nekim eventualnim Bosnjakistanom. To su oni sto bi se izjasnili kao Bosanci kada bi im to bilo omoguceno na popisu. Pogotovo mislim na urbani segment drustva u velikim gradovima. Ideja i privlacnost Bosanskog duha je upravo ta raznolikost.
Primjer...nekad se uvijek pricalo o takozvanom Sarajevskom duhu recimo (ono Mufa, Kiki i ja od Z.Pusenja), koji je ugrozen ratom i post-ratnim demografskim promjenama. Medjutim, ocuvanje multietnicke BiH pruza nadu da bi se taj "Sarajevski duh" mogao vratiti u Sarajevo. Ljudi poput recimo Bakira, a mislim da ces i na ovom forumu nac hrpu njih, jedino u takvoj sredini vide svoj dom.
KenCo

#94 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by KenCo »

Kenan-sa wrote:Bakir se u ovoj emisiji prosuo,kao i uvijek! Svoju popularnost pokusava izgraditi na blacenju Islama ,zato su komunisti i odusevljeni jer ih to podsjeca na neko proslo vrijeme kada je Rezim odredjivao kakvi muslimani ovdje trebaju biti!
Ali drugovi,proslo je vrijeme kada su komunisti,ateisti uredjivali IZ i pakovali razne udbaske afere uz pomoc kojih su sirili strah kod onih koji su se usudili reci da su muslimani!
U vezi navijackih izgreda u Sirokom,Bakir se slozio sa voditeljem da su navijaci Sarajeva nosili pistolje,kako bi se svidio ziteljima Hrvatske,fuj¨! kako je samo licemjeran taj covjek!
imenjace,i ja sam za vjeru,i sam je prakticiram,ali nemoj da potpadas pod propagandu koju forsira avaz i njihova "islamofobija". generalno,niko nije protiv islama. drug,drzi se propisa vjere i ajmo da svi radimo na popravljanju reputacije nas muslimana. zapamti,ako i jeste neko protiv nas,razmisli mozda da li smo to mi zasluzili nasim ponasanjem ? uvijek treba krenuti od sebe.
Skyfox

#95 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by Skyfox »

ako vec neko nije stavio link za emisiju, koga zanima...

http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=186
PriNc_ba

#96 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by PriNc_ba »

baka dobar danas :thumbup: voditelj opet ne bas toliko "prijateljski" nastrojen i nastojao je bockati. samo bih volio a evo vec drugi put se na hrtu potencira da je nas navijac drzao utoku A NIJE pa bih volio da je makar bakir bio informisan da makar to demantuje kad vec ona tri beskicmenjaka kod hloverke nisu znali :)
MaToUkOu

#97 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by MaToUkOu »

@osa - da, znam na šta ciljaš kad predlažeš da proučim suživot u tom prethodnom periodu. Znaš i sam da smo jako daleko od tog doba kad se ratovalo ''pra u prsa'', kad ljudi ginuli k'o pilići mlativši se mačevima sa štitovima, na konjima i kad je smrt čovjeka predstavljala ono što danas predstavlja smrt jednog goluba npr. Naravno da nisam mislio bukvalno ali ne sumnjam da si shvatio šta želim reći. :roll: Danas smo ipak u jednom civliziranom vremenu, nalazimo se u srcu Evrope itd. itd...

Htio sam reći samo to da smo sasvim dovoljno svi zajedno na ovim prostorima da smo se mogli adaptirati jedni na druge, spoznati i prihvatiti razlike i upravo zbog toga to ne bi trebao biti neki bauk. :?

Što kažeš za izbore, potpuno se slažem. Danas je tako teško prognozirati rezultate istih kao što bi bilo teško prognozirati pobjednika u utakmici Man.Utd. - Dnjepropetrovsk. :-D Problem je u tome što je barem 60% glasačkog tijela nastanjeno u ruralnim sredinama, uglavnom je riječ o neobrazovanim ljudima kojima je jako lako manipulirati i ''zamazati im oči''. A taj procenat je sasvim dovoljno da redovno na izborima odnose pobjede (uglavnom) jedne te iste stranke.

Da li je moguće da se formira takav sistem glasanja kojem bi imali pristup samo ljudi sa diplomama i sl.? Možda bi konkretno to bilo prestrogo ali definitivno smatram da se treba uvesti neka redukcija ''na taj fazon''. Jer ovako će uvijek biti isto! Bukvalno ti budućnost zavisi od takvih. Nažalost, ima i onih obrazovanih koji se opredjeljuju za nacionalno-obojene stranke, kojima ovakav razdor odgovara nadajući se da će se time postići neki separatistički ciljevi u dugoročnom smislu (čitaj: naivno padaju na slogane u sklopu predizbornih kampanja ''svoji junaka'') a ja, ponavljam, definitivno nisam među takvima. :bih:

Baš smo otišli u off-topic, valjda neću morati u Banoviće :-) :( :D

OK, red je da na makar malo spomenem tog famoznog Bakira. :D Šta ja znam, polu-redovno gledam ''60 minuta'' (otprilike 2-3 od 5 emisija). Emisija jeste zanimljiva, iako se neposredno nakon gledanja iste nikako ne osjećam dobro. Što bi se reklo ''nemam nafake 40 dana'' :-) :D Čujem stvari koje se već znaju ili se mogu pretpostaviti i postanem dodatno uvjeren kako su mediji apsolutno nemoćni u svojim nastojanjima da išta promijene bez obzira koliko se zalagali za predočavanje svega u BiH... :x Također, moram istaći kako danas u principu (s razlogom) jako teško vjerujem bilo kome/čemu pa tako i medijima i sve to što čujem, vidim, pročitam...prihvatam s velikom rezervom. :wink: Mada je u ''60 minuta'' po nekoj mojoj procjeni, dobar dio onoga što se ''servira'' javnosti i istinito. Protiv Bakira nemam ništa konkretno a nisam ni neki njegov fan. :roll:
Chisum

#98 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by Chisum »

osa wrote:
Chisum wrote:

Ali ti opet kazem, proveo si mnogo vremena na ovom forumu, procitao rijeci mnogih koji govore slicnim ili istim jezikom kao i Bakir Hadziomerovic, pa me tesko mozes ubijediti da ne shvatas sta on ovim porucuje, i da ovo tvoje toboznje pitanje, osim neke cudne ali meni poznate estetike, te osjecaja uzitka dok gledas sta si napisao, zaista okupira tvoju paznju.
s obzirom da je tema ta koja je, ne vidim šta bi to trebalo komentirati, ako ne ono što je bakir rekao ili možda stanković, shvaćam ja šta bakir ovom izjavom poručuje, nego da opet ponovim, ne shvaćam zašto, šta to bošnjaci sami nemaju, a sa srbima i hrvatima imaju, šta sami ne mogu a zajedno mogu.
Pazi, ja znam na sta ti ciljas i sta se, manje-vise, inace provlaci kroz tvoje postove.

Ali, navlacenje na tanak led je moguce tek ukoliko bi se sa tvoje druge strane u ovoj polemici nasao, ajde da ne kazem neko slican tebi, da, eto, ne zvuci previse licno,jer te ne poznajem, pa mozda i grijesim - ali sigurno neko, ko svoj identitet trazi i realizuje na nacin na koji se to radi ovdje, evo vec vise od 20 kuka... a znamo kako su stvari tekle.

E, u takvoj situaciji ti bi, naravno, bio u prednosti, jer se, ako vec ne zastupas, a ono - i ne protivis retrogradnim silama... Bilo bi ti lako pricati s oponentom, jer on, da bi nesto dokazao, mora da prkosi vremenu i realnosti u kojoj zivi, bila ona konacna ili ne, pravedna ili ne, a ti bi uvijek mogao reci "e, vidis da nije tako...".

Medjutim, ja na sve ove stvari gledam drugacije... Nacionalni koncepti, lutanja i propale avanture ovih balkanskih plemena obicno su pocinjali velikim rijecima, velikim, satro, brigama, velikim pitanjima i prizivanjem nekih bajkovitih konacnih rjesenja, a zavrsavali se punjenjem dzepova lokalnih glavesina, i udaranjem kurcem o ledinu sirotinje koja se zaletjela... u prvim redovima.
Svjestan toga, ja znam o cemu govori Bakir, o cemu govore i mnogi drugi ljudi zdravog razuma, a evo mozes ih pronaci i na ovom forumu. Ljudi, dakle, koji u velikim rijecima i epskim scenarijima koje nam podmecu lako prepoznaju svu tu plitku igru koja se ponavlja po ko zna koji put.

Sami ili zajedno je deplasirano pitanje... kao i mnoga druga, toboze, duboka pitanja, i ovo vrlo lako predje u tragikomediju...

I sta sve to znaci kada isti taj, koji na sav glas urla "Sami cemo!", zivi, funkcionise i ovisi samo i jedino o odgovoru onog drugog koji se, opet sa druge strane dernja "Sami cemo!", pa im se cini da su zaista sami, da to eho odzvanja, a ne vide da su jedan kraj drugog, hiljadu godina vec - da jedan drugom na uho urlaju jednu te istu rijec. I zivoti im prodju u tome...

Velike rijeci i "veliki nacionalni projekti", sve je to suplja prica majstora magle - bakanskih "politicara", dzeparosha s diplomom... Vecih rijeci, a manjih dijela (i vecih nedjela)... to se zaista rijetko radja.

E, posto Bakir u ovoj Stankovicevoj emisiji pravi opasku iz razloga sto, barem tako vjerujem, razmislja slicno ili barem u slicnom smjeru, onda mogu pretpostaviti da mu tor kao tor nije simbol nacionalne osvijestenosti, niti zelja za zivotom u jednom torova pretstavlja mjerilo iste, niti je, koliko god to nekima zvonko zvucalo - imati svoj tor - put ka nekoj nacionalnoj katarzi.

Zna Bakir, a i mnogi drugi ljudi ovdje, da je tor samo jedna nova pljacka i nista vise, nista dublje... a kad pljacka zavrsi, kad vise nema sta da se pljacka... 'ajmo opet zajedno, dok kerovi opet ne ogladne.

Na zalost, u moru onih koji ovo ne shvataju niti ce ikada shvatiti, slabo se cuje glas razuma, pa je danas za ocekivati da ti se iscudjavaju kada kazes da ne zelis k'o ovca - u tor.
osa

#99 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by osa »

Chisum wrote:
Pazi, ja znam na sta ti ciljas i sta se, manje-vise, inace provlaci kroz tvoje postove.

Ali, navlacenje na tanak led je moguce tek ukoliko bi se sa tvoje druge strane u ovoj polemici nasao, ajde da ne kazem neko slican tebi, da, eto, ne zvuci previse licno,jer te ne poznajem, pa mozda i grijesim - ali sigurno neko, ko svoj identitet trazi i realizuje na nacin na koji se to radi ovdje, evo vec vise od 20 kuka... a znamo kako su stvari tekle.

E, u takvoj situaciji ti bi, naravno, bio u prednosti, jer se, ako vec ne zastupas, a ono - i ne protivis retrogradnim silama... Bilo bi ti lako pricati s oponentom, jer on, da bi nesto dokazao, mora da prkosi vremenu i realnosti u kojoj zivi, bila ona konacna ili ne, pravedna ili ne, a ti bi uvijek mogao reci "e, vidis da nije tako...".

Medjutim, ja na sve ove stvari gledam drugacije... Nacionalni koncepti, lutanja i propale avanture ovih balkanskih plemena obicno su pocinjali velikim rijecima, velikim, satro, brigama, velikim pitanjima i prizivanjem nekih bajkovitih konacnih rjesenja, a zavrsavali se punjenjem dzepova lokalnih glavesina, i udaranjem kurcem o ledinu sirotinje koja se zaletjela... u prvim redovima.
Svjestan toga, ja znam o cemu govori Bakir, o cemu govore i mnogi drugi ljudi zdravog razuma, a evo mozes ih pronaci i na ovom forumu. Ljudi, dakle, koji u velikim rijecima i epskim scenarijima koje nam podmecu lako prepoznaju svu tu plitku igru koja se ponavlja po ko zna koji put.

Sami ili zajedno je deplasirano pitanje... kao i mnoga druga, toboze, duboka pitanja, i ovo vrlo lako predje u tragikomediju...

I sta sve to znaci kada isti taj, koji na sav glas urla "Sami cemo!", zivi, funkcionise i ovisi samo i jedino o odgovoru onog drugog koji se, opet sa druge strane dernja "Sami cemo!", pa im se cini da su zaista sami, da to eho odzvanja, a ne vide da su jedan kraj drugog, hiljadu godina vec - da jedan drugom na uho urlaju jednu te istu rijec. I zivoti im prodju u tome...

Velike rijeci i "veliki nacionalni projekti", sve je to suplja prica majstora magle - bakanskih "politicara", dzeparosha s diplomom... Vecih rijeci, a manjih dijela (i vecih nedjela)... to se zaista rijetko radja.

E, posto Bakir u ovoj Stankovicevoj emisiji pravi opasku iz razloga sto, barem tako vjerujem, razmislja slicno ili barem u slicnom smjeru, onda mogu pretpostaviti da mu tor kao tor nije simbol nacionalne osvijestenosti, niti zelja za zivotom u jednom torova pretstavlja mjerilo iste, niti je, koliko god to nekima zvonko zvucalo - imati svoj tor - put ka nekoj nacionalnoj katarzi.

Zna Bakir, a i mnogi drugi ljudi ovdje, da je tor samo jedna nova pljacka i nista vise, nista dublje... a kad pljacka zavrsi, kad vise nema sta da se pljacka... 'ajmo opet zajedno, dok kerovi opet ne ogladne.

Na zalost, u moru onih koji ovo ne shvataju niti ce ikada shvatiti, slabo se cuje glas razuma, pa je danas za ocekivati da ti se iscudjavaju kada kazes da ne zelis k'o ovca - u tor.
drago mi je da postoje ljudi koji znaju šta mislim i ciljam, inače rijetka sposobnost, da ne kažem, bogom dana, samo je treba pametno i oprezno koristiti.
što se tiče tvog posta, na teorijskoj razini, bih ga potpisao, ali život inače ima i praktičnu razinu, koja se baš često i ne nalazi u teorijskoj. a praktična razina kaže, evo recimo na mom primjeru, živim u gradu gdje je dobrano promjenjena etnička struktura, i grad funkcionira, nije propao, isto je bilo priča da bez sugrađana ove ili one nacionalnosti to ne bi bilo to, međutim , život donese neke stvari, odnosi se promijeniše, kroz par godina ljudi zaboraviše (ne mislim bukvalno) bivše sugrađane, jer jednostavno, živjeti se mora. uzmi primjer države, hrvatska bijaše država dva konstitutivna naroda, sada više nije, da li joj je to omogućilo stabilnost ili donijelo nestabilnost, procijeni sam, cijela postade jedan tor, kako ti to voliš reći, ja jednostavno ne mislim tako, život prihvaćam onakav kakav je, možda je moglo biti drukčije, možda i bolje, ali je ovako kako je.
zato ne shvaćam onu priču, od strane bakira, koju sam naveo, čuj ne bi živio, pa gdje bi živio.
osa

#100 Re: NEDJELJOM U 2 - GOST BAKIR HADZIOMEROVIC

Post by osa »

Her Flick wrote:
osa wrote: mislim da je o podjeli bih bakir govorio hipotetski, do toga neće doći, bih je suverena država, priznata u svojim granicama od cijelog svijeta, nego fascinira me toliko nepovjerenje u vlastiti narod, ispada ,da bez srba i hrvata bošnjaci ne mogu funkcionirati, pa čak i takvih srba i hrvata koji ne žele bih, stvarno ludo, u pravu si.
svih 5 strana sam procitao i ovo boldirano mi praaaavo smeta, kad ce nas narod skontati neke stvari
da bi drzava bila medjunarodni subjekt ona mora da ima neke uslove a to su
narod, teritoriji, vlast i suverenost

imamo narod
imamo teritorij
imamo vlast
NEMAMO suverenost

suverenost je kada legalno izabrana vlast vlada teritorijom te drzave, mi imamo OHR (pravi vladar) i EUFOR (strane vojne snage),
znaci dokle god mi imamo ove dvije institucije mi nismo fakticki suverena zemlja, nego je to samo na papiru,
kada bi bilo drugacije, kada bi OHR "priznao" fakticku vlast u BiH, BiH bi postala protektorat a to povalci za sobom odgovornost i samim tim i odgovornos za ucinjenje ili ne ucinjene propuste
kad bi bukvalno gledali na riječ suverenost, onda je malo koja država na svijetu suverena, svi smo mi više ili manje nesuvereni, netko ima ohr, netko mmf, netko strane banke, netko krupne kapitaliste itd.itd.
Post Reply