nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

susc_ovjek

#76 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by susc_ovjek »

Sve cekam da jedni drugima pocnete je8avat mater... al' izgleda ovo sr*nje u sirokom je donjelo nesto sto me ohrabruje, ovu i onu temu momka iz Citluka. Nevjerovatno.

P.S. za ovoga sto govori 'sarajlija razumije', a 'sirokobrijezanin nerazumije', je jedan od onih koji misle da su ono sto nisu.

Vozdra.
Zlata M.

#77 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Zlata M. »

Pozdrav za clana @jovanbl,a bogami i ostale ucesnike u diskusiji. :mrgreen:
Sve sam sebe samu udarala po prstima da ne dodje do ovoga,pa se,evo,ipak desi! :mrgreen:
Streberski pomno sam procitala sve komentare i zakljucila da su ljudi nevjerovatno osjetljivi kada je u pitanju pismen i stilski dobro dotjeran tekst,te na isti reaguju vecinom - pozitivno,da ne kazem - sa naklonoscu. :mrgreen:
Znaci,kratak rezime:
@jovanbl se biranim rijecima obrati pucanstvu,sa stavom da je potrebno vise i uljudnije komunicirati,da nije,istina,za betoniranje postojeceg stanja u domovini nam,ali da je realnost takva kakva je,pa bi je trebalo postovati,te da navija za Srbiju...................i zadovoljne mase mu klicu,hvale boga i dan na koji je jovanbl dosao na forum i donio razumijevanje za narod! :mrgreen:

A sad srocimo cijelu pricu na "brdjanski",uz kakvu socnu psovku,koja ne znaci ono sto govori,nego je cisto postapalica,dio naseg melosa.........da ne prevodim,znamo kako bi zvucalo!
A srz ostala ista,samo se melodija promijenila. :roll:
(sto,naravno,nije slucaj.Nego,rekoh,da zamislimo)

Interesantno.
Stvarno interesantno. :roll:

Izvinjavam se ako "kvarim idilu",sto neko rece na nekoj drugoj temi. :)
Romanija

#78 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Romanija »

Ma 'googi' je svojim pitanjem i dobijenim odgovorom cijelu ovu temu napravio potpuno besmislenom.
amrica

#79 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by amrica »

Romanija wrote:Ma 'googi' je svojim pitanjem i dobijenim odgovorom cijelu ovu temu napravio potpuno besmislenom.
Jah, najvaznija stvar na svijetu ko za koga navija u zemlji gdje je 50% nezaposlenih, penzici rove po kontejnerima, plate kasne kod privatnika mjesecima, ljudi rade za crkavicu 10 sati dnevno bez socijalnog i zdravstvenog, profesori prodaju ispite, a stidenti koji tako poloze postaju vrhunski strucnjaci :roll: za prevare i kradje..... u zemlji gdje 60% mladih (a i starijih) zeli pobjeci sto dalje...
A tajkuni i politicari (kleronacionalna mafija) imaju pticijeg mlijeka.
Jovane, pusti ove sto traze dlaku u jajetu, sve sto si napisao je ok, i kamo srece da je vise takvih na svim stranama. Grozim se podjela na "strane", ali to je nasa stvarnost, jadna i bijedna, i to stvarnost gdje je vaznije sta je bilo prije nego sta ce biti sutra. Kao da niko ovdje nema djecu kojoj zeli bolju buducnost, bez rata, tenzija, mrznje, predrasuda, sa kvalitetnim skolovanjem, sa dobro placenim poslom, sa pristojnom egzistencijom... i zivot bez viza.

Kad u ovoj zemlji (ako ikada :zzzz: ) bude 10% nezaposlenih i pristojan BDP, nikome nece pasti na pamet da se dijeli na ove i one, svi ce se zadeverati kako potrositi zaradjenu lovu.
Kokuzima, i to neobrazovanim, je najlakse manipulirati, nemaju nista u zivotu, uhvate se za slamcicu nacije ili kluba ili vjere i tu traze rjesenje za sve problemei tu istresaju zivotne frustracije. A ne vide da su samo marionete, u krajnjoj liniji kvislinzi koji unistavaju buducnost zemlje. Ekonomski prosperitet je u ujednjavanju trzista ljudi i kapitala, a ne u rascjepkavanju na mala trzista sa carinama, granicama, cudima, milion administracije, troskova, problema...
buna

#80 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by buna »

Zlata M. wrote:Pozdrav za clana @jovanbl,a bogami i ostale ucesnike u diskusiji. :mrgreen:
Sve sam sebe samu udarala po prstima da ne dodje do ovoga,pa se,evo,ipak desi! :mrgreen:
Streberski pomno sam procitala sve komentare i zakljucila da su ljudi nevjerovatno osjetljivi kada je u pitanju pismen i stilski dobro dotjeran tekst,te na isti reaguju vecinom - pozitivno,da ne kazem - sa naklonoscu. :mrgreen:
Znaci,kratak rezime:
@jovanbl se biranim rijecima obrati pucanstvu,sa stavom da je potrebno vise i uljudnije komunicirati,da nije,istina,za betoniranje postojeceg stanja u domovini nam,ali da je realnost takva kakva je,pa bi je trebalo postovati,te da navija za Srbiju...................i zadovoljne mase mu klicu,hvale boga i dan na koji je jovanbl dosao na forum i donio razumijevanje za narod! :mrgreen:

A sad srocimo cijelu pricu na "brdjanski",uz kakvu socnu psovku,koja ne znaci ono sto govori,nego je cisto postapalica,dio naseg melosa.........da ne prevodim,znamo kako bi zvucalo!

Interesantno.

Zlato, nemoj zafrkavati, iznio je Jovo puno pozitivnih stvari. Da te podsjetim: Jovo ne moze navijati za reprezentaciju svoje drzave, jer oni pjevaju “Ubij Srbina”. Jer je Srbin. Zato navija za reprezentaciju koja pjeva “Ubij baliju” ili “Noz, zica, Srebrenica”. Toliko o tom motivu koji je Jovan naveo, a koji ga navodi da navija za Srbiju. Motiv koji meni, da nije pretuzan, bio bi smijesan. :shock:
To je valjda taj banjalucki kosmopolitizam. Ili su mene mozda pogresno ucili sta znaci kosmopolitizam. Pa kaze onda Jovan da, kad tako nesto kaze prijateljama Sarajlijama, dodje do prepirke. Pa, stvarno ove Sarajlije koje se najprije osjecaju Sarajlijama i Bosancima, pa tek onda Srbima, Hrvatima ili sta ti ja znam….nemaju, vala, nista kosmopolitsko u sebi :wink: . Nadam se da ce nauciti od Jovana ponesto.
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
statix

#81 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by statix »

buna wrote:
Zlata M. wrote:Pozdrav za clana @jovanbl,a bogami i ostale ucesnike u diskusiji. :mrgreen:
Znaci,kratak rezime:

Interesantno.

Zelis reci da ti navijas za BiH radi parola "ubij srbina" i sl? Ako je odgovor ne, onda tvoj post nema smisla.

Zlato, nemoj zafrkavati, iznio je Jovo puno pozitivnih stvari. Da te podsjetim: Jovo ne moze navijati za reprezentaciju svoje drzave, jer oni pjevaju “Ubij Srbina”. Jer je Srbin. Zato navija za reprezentaciju koja pjeva “Ubij baliju” ili “Noz, zica, Srebrenica”. Toliko o tom motivu koji je Jovan naveo, a koji ga navodi da navija za Srbiju. Motiv koji meni, da nije pretuzan, bio bi smijesan. :shock:
To je valjda taj banjalucki kosmopolitizam. Ili su mene mozda pogresno ucili sta znaci kosmopolitizam. Pa kaze onda Jovan da, kad tako nesto kaze prijateljama Sarajlijama, dodje do prepirke. Pa, stvarno ove Sarajlije koje se najprije osjecaju Sarajlijama i Bosancima, pa tek onda Srbima, Hrvatima ili sta ti ja znam….nemaju, vala, nista kosmopolitsko u sebi :wink: . Nadam se da ce nauciti od Jovana ponesto.
Zelis reci da za BiH navijas radi parola "ubij srbina" i sl? Ako je odgovor ne, onda tvoj post nema smisla.
buna

#82 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by buna »

statix wrote:
buna wrote:
Znaci,kratak rezime:

Interesantno.

Zelis reci da ti navijas za BiH radi parola "ubij srbina" i sl? Ako je odgovor ne, onda tvoj post nema smisla.

Zelis reci da za BiH navijas radi parola "ubij srbina" i sl? Ako je odgovor ne, onda tvoj post nema smisla.

Moj post ima smisla. Ja za reprezentaciju BiH navijam jer volim BiH zar je to nesto cudno i neobicno? A Jovo je naveo ZASTO navija za Srbiju, meni to cudno. Ljepse mi je zvucalo kad je neko drugi rekao da navija za Srbiju radi emocija. Meni je to OK, zivi i pusti druge da zive, tu i nisam imala nikakvu primjedbu, sve u redu.Sta tu da kazem, svako ima pravo da navija za koga hoce i da gaji emocije prema kome hoce.
Ali ovaj Jovanov motiv tebi izgleda OK? Odnosno, zato sto ovi pjevaju to sto pjevaju biram druge koji isto tako pjevaju to sto pjevaju.E, svasta.
Romanija

#83 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Romanija »

amrica wrote:Jah, najvaznija stvar na svijetu ko za koga navija u zemlji gdje je 50% nezaposlenih, penzici rove po kontejnerima, plate kasne kod privatnika mjesecima, ljudi rade za crkavicu 10 sati dnevno bez socijalnog i zdravstvenog, profesori prodaju ispite, a stidenti koji tako poloze postaju vrhunski strucnjaci :roll: za prevare i kradje..... u zemlji gdje 60% mladih (a i starijih) zeli pobjeci sto dalje...
A tajkuni i politicari (kleronacionalna mafija) imaju pticijeg mlijeka.
Jovane, pusti ove sto traze dlaku u jajetu, sve sto si napisao je ok, i kamo srece da je vise takvih na svim stranama. Grozim se podjela na "strane", ali to je nasa stvarnost, jadna i bijedna, i to stvarnost gdje je vaznije sta je bilo prije nego sta ce biti sutra. Kao da niko ovdje nema djecu kojoj zeli bolju buducnost, bez rata, tenzija, mrznje, predrasuda, sa kvalitetnim skolovanjem, sa dobro placenim poslom, sa pristojnom egzistencijom... i zivot bez viza.

Kad u ovoj zemlji (ako ikada :zzzz: ) bude 10% nezaposlenih i pristojan BDP, nikome nece pasti na pamet da se dijeli na ove i one, svi ce se zadeverati kako potrositi zaradjenu lovu.
Kokuzima, i to neobrazovanim, je najlakse manipulirati, nemaju nista u zivotu, uhvate se za slamcicu nacije ili kluba ili vjere i tu traze rjesenje za sve problemei tu istresaju zivotne frustracije. A ne vide da su samo marionete, u krajnjoj liniji kvislinzi koji unistavaju buducnost zemlje. Ekonomski prosperitet je u ujednjavanju trzista ljudi i kapitala, a ne u rascjepkavanju na mala trzista sa carinama, granicama, cudima, milion administracije, troskova, problema...
Samo se ti amricak grozi ovih podjela, i kad vidis Nedima, pitaj ga 'sta nam ovo rade', a pitaj i Jovana kako to da u Banja Luci pored BDP koji je zasigurno mnogo vecinego prije 10 godina i zelja za podjelom isto tako veca. I jos zaboravih, kad ponovo vidisa Nedima, pitaj ga jel bitno ko za koga navija.......Sto je omladina bezidejna i klonula mogu nekako i shvatiti, ali zasto je glupa.........
statix

#84 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by statix »

Radi se o tome da bi on navijao za Srbiju i da nije tih parola, kao i ti za BiH, i ne znam zasto se poistovjecuje navijanje jedne skupine sa cijelim narodom. Uostalom kada razum bude jaci od plitkih emocija bit ce nade za nas.
Abacija

#85 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Abacija »

Ja mislim da se moze navijati za neku reprezentaciju ako se istovremeno bori protiv onih koji koriste fasisticku ikonografiju. Ja necu odustati od bh reprezentacije zbog zloupotrebe turskih zastava nego cu uciniti sve da se te uklone sa tribina i ulica. :bih:
buna

#86 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by buna »

statix wrote:Radi se o tome da bi on navijao za Srbiju i da nije tih parola, kao i ti za BiH, i ne znam zasto se poistovjecuje navijanje jedne skupine sa cijelim narodom. Uostalom kada razum bude jaci od plitkih emocija bit ce nade za nas.
Ili ja ne govorim jasno i glasno ili ti ne cujes i ne vidis. JA NE POISTOVJECUJEM NAROD SA SKUPINOM, TO JE URADIO JOVAN!!!!! I nije rekao da bi svakako navijao za Srbiju nego je nave TACNO I PRECIZNO razloge navijanja, kuzis?

I ne stavljaj me sad zajedno u vrecu s onima kojima je vazno za koga ko navija i te gluposti, moj mentalni sklop ne podnosi taj primitivizam. Meni je bolo oci ono sto Jovan napisa o motivima, samo zato sam to napisala. I napisala sam da je neko drugi rekao da navija za Srbiju i da mi je to NORMALA. Ako se onda ne pokusa PRAVDATI navijanje, jer za to nema potrebe, i to pravdati ovim razlozima koje je naveo Jovan, a koji upadnu u oci kao nesto besmisleno.

Nemam ti ja zivaca ovoliko oko jedne recenice, narocito kad vidim da neko stalno hoce da izvrne rijeci i da se pravi gluh. Meni ovo lici na igru gluhih telefona.
Ako nisi shvatio da mene zaboli dupe ko za koga navija, i da smatram da je najmanji problem drzave to pitanje, onda sta da ti kazem. Jovo je jednostavno svojim postom i svojim objasnjenjem( a niko mu ga nije trazio i bolje bi bilo da ga nije ni pisao) izazvao moju reakciju. Reakcija nije bila ni gruba ni agresivna, malo ironicna i sta onda?
buna

#87 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buduct bih

Post by buna »

Abacija wrote:Ja mislim da se moze navijati za neku reprezentaciju ako se istovremeno bori protiv onih koji koriste fasisticku ikonografiju. Ja necu odustati od bh reprezentacije zbog zloupotrebe turskih zastava nego cu uciniti sve da se te uklone sa tribina i ulica. :bih:
OVO je ono sto i ja mislim, Statix, je li sad kontas?
Zlata M.

#88 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Zlata M. »

buna wrote:
Znaci,kratak rezime:

Interesantno.

:)

Jah,i ja zaboravih jednu od tih pozitivnih stvari : poredjenje nastajanja Amerike i rs,tj. stvari koje su se radile Indijancima.............pa ipak nastade zemlja velicanstvene demokratije itd...itd...
I niko ziv ne reaguje od silne zaslijepljenosti finom retorikom.
Strasno. :run:
statix

#89 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by statix »

@Buna

samo cu ti reci da nastavis zivjeti u iluzijama. Mislis da je moguce imati milion Srba i Hrvata poput ovih sto zive u Sarajevu u cijeloj BiH? Naravno da nije i zato ce ti postovi uvijek biti ispunjeni gorcinom i cinizmom jer ocekuješ previse od ljudi.

Shvati da razuman covjek ne predstavlja opasnost za tebe i tvoj nacionalni identitet, niti tvoju vjeru, a bosnajk ili bosanac ili sarajelija koji ima krimainalni dosije ili je umjesan u korupciju, ili te pljacka iz dana u dan je mnogo veca opasnost za nas u BiH nego jovan iz BL. znaci zaboli me k... za koga navija ako ne vidim u njemu covjeka koji huska na rat i odcjepljenje RS iz BiH.
zelenashica

#90 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by zelenashica »

jovanbl wrote:
"bih je jednako moja kao i tvoja, i nedajem ti za pravo da na nju polazes vise prava nego ja, cinjenica da se smatram srbinom, ne negora cinjenicu da se smatram i bosancem, prosto ja sam i jedno i drugo, i to jedno drugo ne ponistava, nego se nadopunjuje. Nedam ti da mi oduzmes ni moje srbin ali ni moje bosanac na oboje sam ponosan, kad bi mi uzeo srbin uzeo bi mi oca i mater i dedu i babu i sve odreda , kad bi m uzeo bosanac uzeo bi mi zavicaj, a ja zelim da imam oboje."
Prvo da podebljam dobro ono me privuklo temi.... :thumbup:

A nadalje da primijetim da ma koliko neko bio normalnog mišljenja kao @jovanbl,a znam da takvih ima mnogo ....uvijek će se naći neko ko se sa cinizmom i skepticizmom prihvatati ovakva mišljenja koja su samo odraz normalnog sagledavanja situacije....jednostavno stvar je u našem mentalnom sklopu koji nam je očito nekom višom silom dat, po rođenju na ovim prostorima....vidim neki mu zamjeriše što navija za Srbiju,samo ne znam zamjere li mu i na ostalim rečenim stvarima,smeta li nekima možda što postoje ovakvi ljudi koji još misle hladnom glavom,ne generališu stvari i ne trpaju ljude u tabore,...nego svakog pojedinačno prihvataju ili odbijaju kao individuu....

u svakom slučaju ja da je ljudi kao jovana više i mi bi vjerovatno manje pričali o nacionalnim i drugim oblicima netrpeljivosti.

Jovane sretno!
buna

#91 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by buna »

statix wrote:@Buna

samo cu ti reci da nastavis zivjeti u iluzijama. Mislis da je moguce imati milion Srba i Hrvata poput ovih sto zive u Sarajevu u cijeloj BiH? Naravno da nije i zato ce ti postovi uvijek biti ispunjeni gorcinom i cinizmom jer ocekuješ previse od ljudi.

Shvati da razuman covjek ne predstavlja opasnost za tebe i tvoj nacionalni identitet, niti tvoju vjeru, a bosnajk ili bosanac ili sarajelija koji ima krimainalni dosije ili je umjesan u korupciju, ili te pljacka iz dana u dan je mnogo veca opasnost za nas u BiH nego jovan iz BL. znaci zaboli me k... za koga navija ako ne vidim u njemu covjeka koji huska na rat i odcjepljenje RS iz BiH.
Ova zenska glava i iluzije k'o nebo i zemlja. Sta je sad ovo, bolan, kakav strah za nacionalni identitet, sta ti je. Totalni promasaj. Original igra gluhih telefona.
Ili tebi ili zidu, ista stvar. Ali sad moram zavrsavati rucak. Ako mi ko odgovori na ovo, nek ne ocekuje odgovor, bogme ne znam sta bih pisala na ovoj temi, eno dadoh i jedan konkretan prijedlog negdje pri pocetku teme, niko se i ne osvrnu, a ovo ostalo mlacenje prazne slame i lodovanje nekih stvari koje su ustvari normalne, mene ne zanima puno. Kao ni svjetska ekonomija, jer naslov teme nije bio to. Konkretne stvari, prijatelju, samo konkretne a nista zamotano u celofane sa cvjeticem od svile na vrhu. Problemi se stavljaju na stol i rjesavaju, a ne ostavljaju se u ladici, pa cemo poslije kafice.
Ponavljam, replike ce ostati bez odgovora, jer stvarno ovo nije tema za mene, koji me djavo natjera i da povirim.
ZLATO, ne kvari ni ti vise idilu. Jer na kraju ispadoh ja, a mozda i ti, neko ko zivi u iluzijama.
buna

#92 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by buna »

zelenashica wrote:
jovanbl wrote:
"bih je jednako moja kao i tvoja, i nedajem ti za pravo da na nju polazes vise prava nego ja, cinjenica da se smatram srbinom, ne negora cinjenicu da se smatram i bosancem, prosto ja sam i jedno i drugo, i to jedno drugo ne ponistava, nego se nadopunjuje. Nedam ti da mi oduzmes ni moje srbin ali ni moje bosanac na oboje sam ponosan, kad bi mi uzeo srbin uzeo bi mi oca i mater i dedu i babu i sve odreda , kad bi m uzeo bosanac uzeo bi mi zavicaj, a ja zelim da imam oboje."

A nadalje da primijetim da ma koliko neko bio normalnog mišljenja kao @jovanbl,a znam da takvih ima mnogo ....uvijek će se naći neko ko se sa cinizmom i skepticizmom prihvatati ovakva mišljenja koja su samo odraz normalnog sagledavanja situacije....jednostavno stvar je u našem mentalnom sklopu koji nam je očito nekom višom silom dat, po rođenju na ovim prostorima....vidim neki mu zamjeriše što navija za Srbiju,samo ne znam zamjere li mu i na ostalim rečenim stvarima,smeta li nekima možda što postoje ovakvi ljudi koji još misle hladnom glavom,ne generališu stvari i ne trpaju ljude u tabore,...nego svakog pojedinačno prihvataju ili odbijaju kao individuu....

u svakom slučaju ja da je ljudi kao jovana više i mi bi vjerovatno manje pričali o nacionalnim i drugim oblicima netrpeljivosti.

Jovane sretno!

Aaaaaaaa, majko Bozija, to vjerovatno JA zamjerila Jovanu sto navija za Srbiju? Gdje, svega vam na svijetu? Pa, sto ne zamjerih i onom drugom koji isto tako navija za Srbiju. Sad se nastavite slobodno praviti gluhi, ko je citao ono sto sam pisala, skontao je da MENE ZABOLI za kog neko navija. Ne mogu vise ponavljat, ali stvarno nema smisla da ovako izvrcete rijeci i namjere..Cuj neko zamjerio Jovanu navijanje. Jest, vala, eno sam bas to napisala. :?
zelenashica

#93 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by zelenashica »

buna wrote:
zelenashica wrote:
jovanbl wrote:

Jovane sretno!

Aaaaaaaa, majko Bozija, to vjerovatno JA zamjerila Jovanu sto navija za Srbiju? Gdje, svega vam na svijetu? Pa, sto ne zamjerih i onom drugom koji isto tako navija za Srbiju. Sad se nastavite slobodno praviti gluhi, ko je citao ono sto sam pisala, skontao je da MENE ZABOLI za kog neko navija. Ne mogu vise ponavljat, ali stvarno nema smisla da ovako izvrcete rijeci i namjere..Cuj neko zamjerio Jovanu navijanje. Jest, vala, eno sam bas to napisala. :?
ja podebljah rečeno....ne imenovah ni tebe niti bilo koga drugog... :-) a ti ako si se nesvjesno pronašla u mom postu u ostalim rečenim riječima to je tvoja stvar ;-) ....

a kad se već dotaknuh navijanja,po meni je pitanje samo od sebe bilo provokacija,ama zaboga boli koga k...za koga ja ili bilo ko navija,to je stvar ličnog gledištai više volim iskren odgovor ma koliko on bio meni parljiv za uši nego uvlačenje u g..zu....
Dozer

#94 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Dozer »

jovanbl wrote:@statix
obradovao si me sa ovim svojim postom, moram da priznam.

zato cu jos nesto dodati, sto imam obicaj da kazem prijateljima koji zive u sarajevu kad razgovaramo o ovim stvarima,

Da malo sjasemo sa navijaca, utakmica i sl., ako je moguce?
Jovan je gore rekao sustinu naseg BH problema, ljudi moji. Ovo boldirano, ako je zaista iskreno (to moram reci, sorry), je najveci problem u proteklih 20 godina, i to cijelog BH drustva. A pogotovo danas.
Mnogi ovdje znaju moje misljenje o ovome, ali evo, ponovicu za ove nove.
Upravo ovo sto je gore boldirano je sustina svega, i to je ono sto bar 80% ljudi u BiH danas ne razumije. Ako se neko izjasnjava kao Bosanac u nacionalnom smislu (i Hercegovac, naravno), to apsolutno ne znaci da je time izgubio svoju narodnu pripadnost - Srbin, Hrvat, Bosnjak, Rom, Jevrej, itd.
Ove se stvari, jos od 1990, vrlo ciljano miksaju jer se znalo da ce narodi na to nasjesti, a onda ce se njima kasnije i na osnovu te konfuzije moci i te kako manipulisati. I to imamo danas na sceni. Medjutim, ovo takodjer nije nimalo naivno implantirano narodu, jer ako se nacija, narodnost i vjera smiksaju, odnosno podvedu pod jedno te isto, time se tokom vremena stvara vrlo dobra podloga za kreiranje tzv. nacionalne svijesti svakog pojedinacnog naroda, a to, opet, u BH kontekstu sluzi iskljucivo u jednu svrhu - homogezinaciju svakog pojedinancnog naroda u masovnom smislu, cime se dugorocno stvaraju uslovi i za teritorijalni okvir na kojem bi svaki pojedinacni narod zivio, odnosno kreiranje monoetnickih drzava ili drzavica.

Mislim da je suvisno reci da je ovo nebulozna konstrukcija za zemlju kakva je BiH i da se nesto ovakvo ne moze ostvariti ni za narednih 20 godina, kako nije ni u prethodnih isto toliko. Ali, ova cinjenica apsolutno ne smeta etnickim politicarima i strankama da na toj prici i dalje istrajavaju. Dapace, ta prica im jos uvijek sasvim solidno prolazi, iako im je baza sljedbenika i te kako opala posto su ljudi polako poceli shvatati da se radi o ublehaskim tezama i fabrikovanim medjuetnickim tenzijama. Bar u obimu u kojem to politicari konstantno zele pretstaviti.

Iz pojedinih komenatara ovdje, a i moja situacija je ista i nikada se nije ni mijenjala, bez obzira na rat, jasno je da narod u urbanim sredinama ne @ebe ni 5% to ko se kako zove, koje je narodnosti ili boje koze, i urbane se sredine i dalje vecinskim dijelom vode ljudskom logikom, a ne etnickom, nacionalnom ili vjerskom. Naravno, i u ovim sredinama ima svega, pa tako i extrema, ali sto je mjesto manje (grad, selo, itd.), to je monoetnicizam izrazeniji, ali i vjerski extremizam. E sad, ako znamo (a znamo) da je oko 60% BH stanovnistva ruralno, bez obzira da li zivi na selu ili je preselilo u neki grad, njihov mentalitet i shvatanje gornjih stvari i kategorija se nije ni izbliza promijenio do te mjere da bi sve mogli i shvatiti, a kamoli svjesno razluciti. Bez uvrede bilo kome, ali ovo je ovako i to odgovorno tvrdim jer znam iz vlastitog i dugogodisnjeg iskustva kroz rad s ljudima na terenu.

A sada dolazimo do vjerovatno najinteresantnijeg dijela i kategorije koja sve ovo i te kako moze promijeniti, a to su - mediji.
Ko ih prati, jasno mu je da mediji imaju i te kakvu ulogu u svemu ovome. I to ne samo rezimski, odnosno oni pod kontrolom neke od enickih politickih opcija, nego generalno svi mediji. Tokom cijelog ovog postratnog perioda mediji nisu ni jedne jedine sekunde dublje usli u analizu svega ovoga, i cijel ovrijeme se, kao omadjijani, samo nadovezuju na etnicarku pricu, nastavljajuci miksati gornje kategorije i na taj nacin konstantno odrzavajuci konfuziju. Da li je ovo namjerno, ili takodjer iz nekog njihovog neznanja, u to necu ulaziti. Ali, cinjenica je da, kada bi mediji sutra prestali koristiti retoriku kakvu koriste politicari, kada bi samo malo vise analizirali, a ne samo suhoparno prenosili i citirali politcare, te kada bi prestali potencirati izraze poput "Bosnjacki", "Hrvatski" ili "Srpski" u BH kontekstu, za najvise 6 mjeseci etnicke tenzije u BiH bi bile smanjene za bar 50%.
A, kako mislim da se svi ovdje slazemo oko toga, upravo ove tenzije gradjanima BiH smetaju da se pomaknu sa mrtve tacke.
rajvosa 69

#95 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by rajvosa 69 »

zoom66 wrote:
pape wrote:Moj @lopta, ... zazeli dobrodoslicu Jovanu i zamoli Boga da ih sto vise, ovakvih kao sto je on, dodje i napise pokoji ovakav post.
Zna Jovan sve to o cemu pricas, ali ... i ti bi trebao znati da mu u B.Luci glava leti, ako se isprsi i bori se za pravdu u smislu o kojem govoris.
Treba saslusati ove razumne ljude, pruziti im ruku.
Jovane, dobro nam dosao.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ali se donekle slazem i sa loptom
Abacija

#96 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Abacija »

Evo sta meni smeta. Smeta mi sto Dodik bh Srbe proglasava srbijanskom dijasporom i sto im Rajko Vasic-Turcin diktira da su Ravnogorski pokret i cetnicka ikonografija glavni identifikatori srpstva. Istovremeno mi smeta sto Mustafa Ceric Tursku proglasava maticom Bosnjaka i sto mnogi anonimusi koriste turske zastave kao bosnjacku ikonografiju. Naravno, to isto vazi i za zap. Hercegovinu i uporabu mrtvackih glava, crnih majica sa slovom U i Thomsonom.

A najvise mi smeta sto se Dodik i Ceric gotive i sto jedan drugom cuvaju ledja.
jovanbl

#97 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by jovanbl »

Toliko je toga napisano da bi mi trebalo puno vremna da na sve jedno po jedno odgovorim.

zato cu pokusati da rezimiram odgovor

@Zlata
zasto tebi smeta normalna uljudjena komunikacija , zasto si tako skepticna prema njoj?

Kazes ljudi reakuju dobro na pismenost, stil pisanja itd, i da ja u svom postu pozivam na uljudnu komunikaciju itd.

Naravno, ja sam to i napisao u jednom od svojih postova, da je razvijanje kulture dijaloga i kulture kompromisa kljucno za napredak bih u svakom smislu.
Problem u BiH postoji zbog ne postojanja sustinskog dijaloga, nit postojanja kulture kompromise.

Inace kompromis nije kad sve bude kako jedan zeli ili smatra da je najbolje!

no dobro, necu se dalje osvrtati na tvoj prvi post prepun ironije i cinizma.

@Buna @Zlata

evo recimo da ste sve ste u pravu.
A sad vi meni dajte realnu alternativu, kako da se rijesavaju problemi u BiH, a d ne ginemo _
Pretpostavljam da posto vam se uljudjenost , spremnost na komunikaciju i kompromis gade kao licemjerni, da imate neko drugo ispravnije i realnije rjesenje.

@Buna
procitaj dobro moj prvi post o navijanju, al citav post, nemoj stati poslije ubi ubi ubi srbina.

@Buna i @Zlata

Obje se furate na skepticizam , i nesto vam sve smrdi.
najlakse je imati taj stav, ja znam sta je pravedno , i samo tako treba biti.Najlakse je konstatovati smrad a ne ponuditi kako da se smrad ukloni a da se pri tom ne nastrada.
Inace politika je umjetnost moguceg.

Ako zelite da zivite u iluzijama i svijetu u kojem postoji crno bijela prica , a vi ste pri tom bijeli, samo nastavite ja vas u tom necu sprecavati.

@svimakojicijenerazogemojepojavnostinaforumu

POnovicu jos jednom
Nisam dosao da bilo koga impresioniram svojom pamecu, obrazvanjem, jezickim stilom i pismenoscu, i dobijam priznanja te vrste

bicu neskoman, smatram se pametnim, znam da sam obrazovan, znam da sam pismen i da znam lijepo da iznesem svoje misli bilo putem pisanja ili govorenja.

Nisam dosao da se bilo kome dodvoravam ,ne znam samo koji bi imao razlog da tako nesto radim na forumu.

i na kraju

@Zlata @Buna

insistirati na onom sto mislis da je idealno u BiH , jednako je opasno kao ne raditi nista .

da bi ser postiglo bilo kakvo rjesenje bilo cega oko cega postoji nekakav konflikt, prije svega se o tom mora razgovarati sa namjerom postizanja nekog kompromisa.
Ako se vec mora razgovarati, zar nije bolje uljudjeno i razumno, nego divljacki ili preko nisana.
Dozer

#98 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by Dozer »

Pa naravno, Abacija. To sam zaboravio dodati u svom gornjem postu.

Ovdje narod treba da shvati, sto je u jednom pristojnom dijelu gradjana vec i shvaceno, da u BiH postoji vrlo jasan front i to na relaciji: politicke-etnicke elite i gradjani (ili ako neko vise voli - narodi).
Da se ne lazemo, zivo se @ebe Dodiku za Srbe, Covicu za Hrvate i Tihicu za Bosnjake. To su samo maskirne price i bajke za one koji jos uvijek nemaju dovoljno svog vlastitog mozga, nego koriste njihove. Ovakvima price koje pricaju gornji, ali i mnogi drugi iz njihovog miljea, jednostavno ostaju u glavi i oni se tim pricama vode, uzimaju ih kao sveto slovo i vjeruju svakoj rijeci.

Zasto kazem da se radi o frontu? Jednostavno zato sto etnicki politicari svakom problemu koji se pojavi, a koji je usmjeren prema njima licno ili grupno, pristupaju na nacin da problem automatski prebacuju na fon opstenarodnog, cime uvijek pokusavaju stvar globalizovati. Na taj nacin vrlo uspjesno uspiju podici medjuetnicke tenzije. I ovo je jedan paradoks u kojem mi zivimo. Nazalost, oni jos uvijek u svojim nakanama uspijevaju i zahvaljujuci tome, dakle narodnoj gluposti, manje-vise uspjesno vladaju vec 20 godina.

Sta bi se desilo ako bi im se ovi retoricki mehanizmi, a koji se u 90% slucajeva sire medijima, oduzeli, tj. ukinuli?
Drzavni, odnosno entiteski, odnosno kantonalni mediji koji se finansiraju iz budzeta politicare jendostavno ne mogu izbaciti iz svojih programa. Ali, sta je sa privatnim medijima, svih vrsta? Oni mogu, zar ne? Da li bi se stanje pocelo mijenjati ako, recimo, TV Hayat ili ATV ili TV Oscar od sutra ne bi vise emitovali politicarske izjave? Ako bi, recimo, umjesto 50% vremena, ili cak i vise, koje se odvaja za politiku i pricu o istoj kroz raznorazne namjenske i informativne emisije, to sveli na 10-15%, i pri tome uopste ne emitujuci bilo kakve njihove izjave koje na bilo koji nacin spominju etnije, vjere i sl., a to vrijeme prebacili na pricu o pozitivnim primjerima iz ekonomije, obrazovanja, nauke, medjuljudskih odnosa, itd. Da li bi tada doslo da ublazavanja animoziteta?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#99 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by ladyblue18 »

Jovane ne brini se. ;-)
Ima ovdje puno vise ljudi koji vjeruju da je tvoja prica iskrena, i koji nisu toliki skeptici. Koji vjeruju da u ovoj drzavi postoje ljudi kao ti.
Koji nece reci da lazes i da se ulizujes, ako si iskren.
Znas da nas narod ne voli iskrenost, vise voli da mu se slatko laze i ulizuje.
Bez obzira na sve, koliko god se to meni ili nikome ne svidjalo, svako ima pravo da navija za koga hoce.
Jasno je da drzava takva kakva je i da se nikoga ne moze natjerati na nesto.

Uglavnom, ne obaziri se previse. ;-) :thumbup:
jovanbl

#100 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih

Post by jovanbl »

ladyblue18 wrote:Jovane ne brini se. ;-)
Ima ovdje puno vise ljudi koji vjeruju da je tvoja prica iskrena, i koji nisu toliki skeptici. Koji vjeruju da u ovoj drzavi postoje ljudi kao ti.
Koji nece reci da lazes i da se ulizujes, ako si iskren.
Znas da nas narod ne voli iskrenost, vise voli da mu se slatko laze i ulizuje.
Bez obzira na sve, koliko god se to meni ili nikome ne svidjalo, svako ima pravo da navija za koga hoce.
Jasno je da drzava takva kakva je i da se nikoga ne moze natjerati na nesto.

Uglavnom, ne obaziri se previse. ;-) :thumbup:
pa vidi nisam ja zabrinut.
Vec sam negdje napisao, cesto sam ja u sarajevu i znam kako ljudi vecinom razmisljaju.
Doduse ja poznajem uglavnom ljude iz jednog ajmo to reci pravo urbano-intelektualnog kruga .
Ja npr, pravo volim dadodjem u sarajevo i iskreno, jako se lijepo osjecam u sarajevu.

Volim otici u aquarijus (imaju pravo dobre sendvice :) ) capucino-basticu (da nekad ne tukne odf kanalizacije bilo bi idealno :) ) , vatru (uf palacinke su im sjajne :) city pub ( izvrsna atmosfera navece :)) pepers ( imaju pravo dobru klopu :) ) nekad je dobro bilo i u kogu , volim navratiti do koloseuma kad je latino party i jos usput potriositi koju kintu na aparatima, i tako da ne nabrajam vise, volim pravo puno mjesta u sarajevu.
Hocu da ti kazem da sam pravo cesto u sarajevu, i znam neki debili ovdje koji su piskarali zadnjih dana kako bi palili ubijali svetili se i tako to, uopste nisu reprezent toga grada.
Problem je samo sto sam ja jedan od rijetkih koji je cesto u sarajevu i moze da donese takav sud neposredno, vecina ljudi iz bl rijetko ili nkikad je u sarajevu, i samo moze da procita po forumima sta ljudi misle, a to im se bas uklapa u ono sto im govore tv dnevnici i novine.

Isti slucaj je i obratno

zato , mislim da su nam u stvari mediji jedina prava sansa, a oni su sad katastrofalni, samo onui mogu promjeniti lose percepcije jednih od drugima.
i tu treba najvise raditi, makar ovi mediji sto se zovu "nezavisnima"
Post Reply