Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Moderator: anex
- mirza81
#76 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
samo bih ovim putem izrazio sućut za poginulog dečka i žaljenje zbog nastale situacije.
inače ne idem na forume, ali mogu reći da sam već stariji član ovog odličnog foruma.
također ovdje nalazim hrpu odličnih ljudi i korisnih stvari i informacija.
eto, nadajući se što bržem smirivanju situacije puno pozdrava od ljubitelja nogometa iz hrvatske!
inače ne idem na forume, ali mogu reći da sam već stariji član ovog odličnog foruma.
također ovdje nalazim hrpu odličnih ljudi i korisnih stvari i informacija.
eto, nadajući se što bržem smirivanju situacije puno pozdrava od ljubitelja nogometa iz hrvatske!
- InstruktorRonjenja
#77 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Last edited by InstruktorRonjenja on 11/11/2009 21:35, edited 1 time in total.
-
Abacija
#78 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Vrlo dobro se zna ko je Ciro i kako Ciro misli tako da je ovaj gore komentar totalno bespotreban. Ciro nema politicku moc i njegove izjave se ne uzimaju ozbiljno. Ali osobe poput Nine Raspudica koje na cinican i podmukao nacin zele provuci svoju nacionalisticku retoriku su i te kako opasne. U tom kontekstu se pitam zasto autor ovog teksta ne rece nista o Raspudicevoj retorici. A upravo zbog te retorike ja mislim da ga je Ciro nazvao Drazom a ne zbog njegove brade, premda bi bilo bolje da ga je uporedio sa Neletom Karajlicem. Tako i Hrvatska dobila svog "doktora"Verbalno i fizičko nasilje na Balkanu
Dvije perle u istoj ogrlici
Piše: Alan Pejković
http://www.e-novine.com/stav/30777-Dvij ... rlici.html
Ovih dana, na određen način, prisustvujemo stvaranju historije. Ne zajedničke, isprepletene historije verbalnog i fizičkog nasilja koja je na Balkanu odavno dio iste ogrlice, već medijske historije. Medijskih historija. Navijački neredi u Širokom Brijegu koji su odnijeli jedan život i koji po mnogo čemu predstavljaju prekretnicu u sponi političkog nedjelovanja, pobješnjelih nacionalizama i fudbala kao zabave za široke narodne mase su medijski događaj koji se direktno pred našim očima upravo stvara u svoje najmanje dvije dijametralno suprotne verzije. Obje veoma kulturne i spremne za dijalog. Ili obje spremne na ubijanje za tili čas.
NEKA CVIJETA HILJADU TENZIJA: U našim tugaljivim i beskrajno zamršenim tranzicijskim društvima ama baš ništa nije slučajno. Slučajna naravno nije ni povezanost verbalnog i fizičkog nasilja koja već neko vrijeme sve intenzivnije boji društva koja su već odavno izlizana od umora i nacionalističkih retorika. U tim društvima i u moru medijske white noise iza koje se ne može ni nazrijeti pokušaj ka objektivnijem izvještavanju. Većina medija djeluju isključivo i tvrdo iz svojih ideoloških pozicija i tako cvjetaju tenzije bazirane na medijskoj konfuziji. Tenzije koje se na taj način stvaraju, opet, poput zmije Ouroburosa koja grize svoj rep, omogućuju nacionalistima da stvaraju svoj kontrolirani haos u kojem jedino mogu ostati na vlasti još neko vrijeme. Pojednostavljene ideje ideologa nacionalističkih konjica ili blogersko-forumaških bojovnika koji malo-malo pa pozivaju na novi rat, za koji valjda misle da će se voditi džojsticima, se danas i u Bosni, i u Hrvatskoj ili Srbiji manje baziraju na sposobnosti logičke argumentacije a više na lakonskom ubacivanju historijskih istina u tuđu patnju. Sami vlasnici zemalja, da se poigram sa nazivom onih koji sjede na vlasti, imaju dvije priče za svoje podanike. Jedna je ona vanjska, lijepa i kulturna, da je budućnost balkanskih zemalja u kooperaciji, a druga ona unutarnja, pod geslom negirajmo šta god možemo i jebite im majku jer oni nisu kao vi.
TUŽNO VRIJEME ZA ILIJU JURIŠIĆA: Čudan je vakat danas. I ljudi koji ama baš ničemu nisu krivi mogu doći na red za prozivku samo ako vrijedno čekaju na taj momenat. Tako su iz pojedinih bošnjačkih medija nedavno prozivani tuzlanski Srbi da nisu reagovali na Dodikove historijsko- revizionistističke izjave? Srba koji još žive u jedinom bosanskom gradu za koji možemo sa sigurnošću tvrditi da je i dalje multietnički? U gradu gdje vas ljudi ne gledaju podozrivo kad kažete ime za koje niko baš nije posve siguran koje je nacionalne odrednice? I šta bi zapravo trebali ti tuzlanski Srbi sad? Da stanu na liniju i kažu: Svečano se odričem Dodika? To što su isti tuzlanski Srbi ostali u Federaciji, što žive tu i što su se mnogi od njih na različite načine borili za nezavisnost države BIH više ne igra nikakvu ulogu. Esencijalno povezani sa Dodikom kroz svoje srpstvo, oni, tuzlanski Srbi moraju konstantno dokazivati da nisu krivi. I ovakve ideje se promoviraju kao probosanske?
U medijskoj konfuziji je sve moguće. Tako je bilo moguće i da Avaz proglasi napad na časnu sestru Dijanu u Tuzli prije nekog vremena ekstremnim činom ateističkog nasilja. Avaz valjda posjeduje psychic ekipu jer nikakvih dokaza o tome u trenutku objavljivanja vijesti nije bilo. Na svoju žalost, ova ekipa spiritističkih medija naoružanih ektoplazmatičnim objašnjenjima prepunim praznine, jeste promašila jer se pokazalo da se radilo o grupi klinaca koji su na dobrom putu da postanu huligani. Baš onakvi kakvi u Srbiji ubijaju strance. Ili onakvim kakvi učestvuju u navijačkim neredima.
Vrijeme je populista na sve strane. Ljudi koji klinički precizno detektiraju one najprimitivnije, nasilničke tendencije u narodu i formulišu ih u huškačke, ideološke izjave. I na osnovu toga stiču statuse spasitelja naroda ili čak, zakloni me Bože, intelektualaca. Vrijeme je nelogičnosti. Tako je i Srbija osudila Iliju Jurišića za ratni zločin. Na teritoriji BIH. I pored toga što Srbija, po presudi iz Haaga, uopće nije bila strana u ratu u BIH od 1992-1995. Došlo je vrijeme je u kojem stradavaju ljudi kao što je Ilija Jurišić.
PRIMITIVIZAM S INTERNETA: Govori mržnje, nacionalističko-fašističke frustracije i neobična količina demagoškog lupetanja je danas mainstream u medijima u BIH. Stvaranje Drugosti dobija čak i historijski neočekivane forme u formi sve prisutnije mržnje prema Jevrejima. Verbalna snaga pojedinaca iza anonimnosti avatara ili u forumaškim verbalnim iživljavanjima nije samo jedna od prednosti demokratije koja omogućava višeglasje već istovremeno i individualni deficit hrabrosti da se stvarno stane iza svojih riječi u javnom diskursu. Stvaranje mase na internetu je tako usko povezano sa stvaranjem mase u navijačkim hordama ili nacionalističkim ekstremnim grupama. Individualnost se gubi i osobe postaju dio kolektiva. A za kolektiv i njegove postupke niko ne odgovara. Za sve će biti kriva neprijateljska atmosfera.
Kolektiv uvijek funkcionira kroz binarni način razmišljanja. Svaki stereotip stvara idući stereotip u nizu i rigidne kulture, zatočene u vječito MI I ONI, kakve naše sigurno jesu u ovom fluidnom tranzicijskom dobu, cvjetaju, samo i isključivo, u svojoj zatvorenosti. Kod mladih ljudi, kroz takve kulturne zatvore, hormoni i frustracije srastaju u jedno pretvarajući ih u pokretne bombe kojima samo treba mali povod da eksplodiraju. U takvoj dominirajućoj društvenoj klimi jako je opasno podizati nacionalne tenzije. Podjednako je opasno i davati izjave poput Ćire Blaževića, u emisiji Otvoreno hrvatske televizije 6. oktobra, u kojoj je, bez većeg razmišljanja, izvalio da među mladim ljudima u BIH nema nikakvih problema. Zaista? Da, znamo to, to su oni imaginarni neprijatelji Bosne sa Saturna koji vuku konce. Nacionalisti nemaju nista s tim. Danas su klinci frustrirani ali to po Ćiri i drugima, nema veze sa ksenofobijom i netrpeljivošću prema Drugom, koja se podupire od strane nacionalističkih stranaka. Sve su to samo incidenti bez ikakve političke pozadine. A snaga većine leži upravo u masi. Na vrlo potrebnu opasku doktora nauka Nine Raspudića koji je Ćiru Nacionale podsjetio na to da je ovaj nekada na sva usta veličao lik i djelo Franje Tuđmana, Ćiro je reagirao kao pravi populista.
BOLNA TAČKA: Ova britka opaska o širem kontekstu i Ćirinom ličnom nacionalno-političkom integritetu, je izazvala vanserijski primitivnu reakciju izbornika bosanske reprezentacije o tome kako on ne zna ko je mladi filozof i da mu isti sa bradom liči na Dražu Mihajlovića. Mnoštvo komenatara u internetskim medijima proglašavaju Ćiru za legendu jer je odbrusio onom doktoru nauka. To je zapravo kultura dijaloga koja dominira u medijima. Nacionalisti i populisti su kulturni dok im se ne dodirne u bolnu tačku, a između ostalog to je uvijek pitanje integriteta jer se radi o ljudima koji svoje karijere baziraju na principu promjenjljivog vjetra. Sve je to začinjeno razvodnjenom pričom gospodina Hadžihafizbegovića o svojim prijateljima u hrvatskom sportu, nesuvislom pričom gospodina Šumana o snijegu kao zajedničkoj temi pionira Sarajeva i pionira Širokog Brijega i sve se pretvorilo u farsu koja divno ilustrira drugu taktiku za hvatanje u koštac sa krupnim problemima na Balkanu, naime guranje pod tepih. Najbolje prolazi u kombinaciji sa sijanjem mržnje. I izaziva masovno klimanje glavom. Ne podsjeća li to sve isuviše na onaj prošli sistem? Onaj koji nacionalisti najviše mrze? Mislim, to klimanje glavom?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#79 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Ovaj Panjković, ili kako se već zove, što napisa gornji tekst, neki Sanjin učenik izgleda.
-
guidoski
- InstruktorRonjenja
#81 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Last edited by InstruktorRonjenja on 11/11/2009 21:58, edited 1 time in total.
-
Abacija
#82 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Ko je upotrijebio argument da dr. Nele (mislim NinoInstruktorRonjenja wrote:'na' eto, nije sigurno dr.brada filozof mjerodavan da daje izjave o BiH jer ne zivi ovdjea , Ciribu Blazevic jeste..
I niko nije rekao da su samo Horde Zla ti koji ce reci istinu. Istina o dogadjaju se moze utvrditi na osnovu objektivnog policijskog istrazivanja a o istini o politickoj i drustvenoj situaciji u drzavi se vec uveliko otkriva izmedju ostalog i na ovom forumu. I ja sam da se dr. Nele (pardon ali ne mogu odoliti da ga tako ne nazivamInstruktorRonjenja wrote:iskreno sve sto je brkobrada rekao sinoc stoji, pitajte horde zla, jel' oni ovo vide kao ciro... nije nacionalisticko srljanje...jok dusmani ove drzave bi rekli, huliganski sukob dje su Horde dosle da mirno i svecano obiljeze svoju godisnjicu postojanja, izletom u u piktoreskni Siroki brijeg, a Steshau ih napale vako...hripama po glavi...
"hripa ( hercegovacki za kamen...u glavu...)"
brada sinoc u emisiji HRT-a je na mjestu bio i realno rekao i Ciri i ministru...nemojte se praviti...i jedan i drugi serete...
i necu ja naivan biti pa situaciju u drzavi (jebo sport) posmatrati u kontekstu najbitnijeg susreta politicara u BIH od Deytona do danas, a ako ste zaboravili, prekosutra...u Butmiru ce im Amerikanci i Evropljani svima obecati jos 5 godina vlasti...samo da se zavalimo jos milijardu kod MMF-a---i fol mirna Bosna...i jebo navijace i nas sto cekamo promjene...
dobar brada filozof sinoc na HRT-u bio. volio bi samo da je sa druge strane bio, ne znam, Senad Avdic, pa da ga hrt zovne opet zato sto se ne slaze a ne ko ministar, "jes' ja sam takav covjek" ( 6 putra sinoc, pogledajte snimak)
sve je kod nas fino...ja i dzisus krajst..sam lopte igr'o na tusnju jarane..."
Bradu filozofa treba zovnuti u Sarajevo na jednu ozbiljnu tribinu, jer je sinoc govorio o stvarima koje mi ne zelimo da vidimo, ni da priznamo...
ja priznajem, brada filozof, mihajlovicu Drazo, nek' si rek'o i Ciri i Ministru---a da si mene pit'o ja bi ti reko ( na mom se peko) ono sto ni selektor ni ministar nije. A to je: your mum also suck big fat elephant cock...mi mozemo sve sami, gledajte nas u JA...
I da se na kraju vratim na emisiju. Emisija je tipican primjer rezimskog predstavljanja diskusije. Dovesti nesposobne i neadekvatne goste u studio i na satelit i onda ih pustiti da raspredaju o necemu sto veze nema s temom. I Ciro i gospodin Emir (jer mu se voditeljica ne moze sjetiti prezimena
- InstruktorRonjenja
#83 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Last edited by InstruktorRonjenja on 11/11/2009 22:08, edited 1 time in total.
- bach
#84 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
InstruktorRonjenja wrote:Brada Filozof ( Nele ) nije po mom misljenju nista mjerodavniji da prica o situaciji u BIH nego sto je Ciro Blazevic, ili istiglumacUsvakomFilmu i obratno...Ja bi se volio igrati ringe ringe raja sa susjedima i komsijama, da me ne brine sta ce biti u petak na Butmiru, ili hoce li, a hoce, BiH izgubiti luku u Kardeljevu ove sedmice ili ce ovi shupci dobiti jos milijardu dolara zajma, pa stabilzovati svoju vlast narednih 2-3 godine......sve su to minorni bodovi u odnosu na globalnu sliku o kojoj je jucer BradaFilozof govorio...Ova moja drzava je drzava sto pere novac, ...tu smo jaki al' samo interpol zna ..tishu...

Ovaj Raspudić mi izgleda kao krizanac Blaza Sliskovica i nekog od drugara Abu Hamze.
-
Abacija
#85 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Prvo da se nasmijem na istiglumacUsvakomFilmuInstruktorRonjenja wrote:Brada Filozof ( Nele ) nije po mom misljenju nista mjerodavniji da prica o situaciji u BIH nego sto je Ciro Blazevic, ili istiglumacUsvakomFilmu i obratno...Ja bi se volio igrati ringe ringe raja sa susjedima i komsijama, da me ne brine sta ce biti u petak na Butmiru, ili hoce li, a hoce, BiH izgubiti luku u Kardeljevu ove sedmice ili ce ovi shupci dobiti jos milijardu dolara zajma, pa stabilzovati svoju vlast narednih 2-3 godine......sve su to minorni bodovi u odnosu na globalnu sliku o kojoj je jucer BradaFilozof govorio...Ova moja drzava je drzava sto pere novac, ...tu smo jaki al' samo interpol zna ..tishu...
A evo sto meni smeta kod tebe i kod ostalih sto nas upozoravaju na gore navedene opasnosti. Recimo da je SA-X jedan mali mikrokosmos, kopija bosanskohercegovackog drustva u kojem su kroz forumase predstavljeni skoro svi gradovi i mjesta sirom drzave, a da su podforumi i teme na njima razne dimenzije tog sistema. Jedna od tih dimenzija iliti sredina je podforum Politika na kojem bi se trebalo raspravljati i o Butmiru, i Plocama i dolarima i lopovima i interpolu. Ali ne, skoro svi vi koji nas upozoravate na te probleme koristite sve ostale kanale samo ne ne onaj pravi. Ima vas svuda, i na Raznim diskusijama, i ovdje na Medijima pa cak i na Fudbalu ali ne na pdf-Politika. Svi ste vi toliko glasni ovjde okolo a nigdje vas tamo gdje bi se (i) vas glas trebao cuti. Zato te molim da mi ovdje ne pricas o Butmiru jer ja sam svjestan sta ce se desavati na Butmiru. I ako ti mozda nisi kapacitet da istovremeno diskutujes o glavnim problemima kao i o ubistvu Vedrana Puljica i slici u medijima ima nas koji to jesmo. Svoju brigu zadrzi za sebe, unaprijed hvala.
- InstruktorRonjenja
#86 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Last edited by InstruktorRonjenja on 11/11/2009 21:40, edited 1 time in total.
- InstruktorRonjenja
#87 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Last edited by InstruktorRonjenja on 11/11/2009 21:41, edited 1 time in total.
-
Virtu4l
#88 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Ovako to radi Sportnet, najbolji sportski medij u Hr. Bez pristrasnosti, osuđivanja...Veliki neredi u Širokom Brijegu, poginuo navijač
Dva žestoka derbija bosansko-hercegovačke lige bila su danas u isto vrijeme na rasporedu na samo dvadesetak kilometara udaljenosti. U Mostaru su se susreli gradski rivali Zrinjski i Velež, a u Širokom Brijegu utakmica sa Sarajevom nije odigrana zbog velikih navijačkih nereda uoči utakmice u kojima je jedan navijač gostiju poginuo...
Veliki navijački neredi obilježili su današnji dan u prvoj nogometnoj ligi Bosne i Hercegovine.
Na području od samo 20 kilometara udaljenosti u isto vrijeme trebali su početi okršaji Zrinjskog i Veleža, te Širokog Brijega i Sarajeva, no odigran je samo mostarski gradski derbi.
U Širokom Brijegu danas poslijepodne vladalo je pravo ratno stanje. Problemi su počeli s dolaskom oko 200 navijača Sarajeva u taj hercegovački grad, koji su se sukobili s domaćim navijačima i policajcima koji su radili na osiguranju.
Neredi su počeli kraj stadiona na Pecari i prenijeli se na cijeli grad, uz zapaljene automobile, razbijane objekte koji su se našli na putu i na kraju, nažalost - i jednom ljudskom žrtvom.
Kasno poslijepodne objavljeno je da je jedan navijač Sarajeva podlegao ozljedama koje je zadobio u neredima, a na desetke navijača obje momčadi, policajaca i "civila" dopremljeno je u širokobriješku i mostarsku bolnicu.
Utakmica je otkazana, a nogometaši Sarajeva su pod policijskom pratnjom vraćeni u glavni grad BiH.
Druga "vruća" utakmica, mostarski derbi između Hrvatskog sportskog kluba Zrinjski i Veleža, uspješno je priveden kraju.
- rimac
#89 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Pismo glavnoj urednici oslobodjenja:
Poštovana gl. urednice,
Ugled se stvara godinama, urušava u sekundama. Oslobođenje je pod Vašom palicom u prethodnom peridu postiglo jako puno. Napravili ste zajedno sa svojim novinarima ogroman napredak u kreiranju kvalitetne dnevne novine. Počeo sam ima nekoliko mjeseci redovito kupovati Oslobođenje. Sad su se stvari promijenile.
Vaša rečenica u rubrici Dobar-loš-zao, kojoj pohvaljujete odlazak podpresjednika FBiH u Široki brijeg i "njegovo posredovanje u oslobađanju privedenih navijača FK Sarajevo" urušava veći dio onog što ste postigli. Naime, jedno je davati prostor manjinskih autorima u novinama i zastupati otvorenost i promicanje demokratičnosti. NO, kad dođe jedna situacija u kojoj treba primijeniti principe demokratičnosti i otvorenosti, vi se evidentno svrstate na jednu stranu.
Iako gospodin Kebo tvrdi da je potpuna slučajnost da su privedeni navijači FK Sarajevo sasvim slučajno oslobođeni dok je on bio u Hercegovini, i da on nema veze s tim, vi "navijate" da je ipak imao upliva u sve. Svjesni ste da "navijate" za miješanje izvršne vlasti u rad pravosudnih organa. ONi su ti koji trebaju reći istinu o onom što je bilo u Širokom Brijegu:
1. Tko je ubio navijača Sarajeva - Puljić?
2. Tko je izvršio pokušaj ubojstva građanina Širokog na kućnom pragu, ranivši ga u nogu vatrenim oružjem - Zovko?
3. Tko je zapalio policijsko auto tih i tih registarskih oznaka?
4. Tko je zadao tom i tom navijaču Sarajeva tjelesne ozljede?
5.....
Samo su ovo činjenice i samo na njih treba odgovoriti.
Pisanje gornje rečenice i tekst novinarke Edine Kamenica koja u kasni sat dočika jadne navijače FK Sarajevo, pokazujući brižnost i simpatije, vode vašu novinu u nešto što sigurno nije vrhunac Vašeg novinarskog i uredničkog rada dosad.
Poštovana gl. urednice,
Ugled se stvara godinama, urušava u sekundama. Oslobođenje je pod Vašom palicom u prethodnom peridu postiglo jako puno. Napravili ste zajedno sa svojim novinarima ogroman napredak u kreiranju kvalitetne dnevne novine. Počeo sam ima nekoliko mjeseci redovito kupovati Oslobođenje. Sad su se stvari promijenile.
Vaša rečenica u rubrici Dobar-loš-zao, kojoj pohvaljujete odlazak podpresjednika FBiH u Široki brijeg i "njegovo posredovanje u oslobađanju privedenih navijača FK Sarajevo" urušava veći dio onog što ste postigli. Naime, jedno je davati prostor manjinskih autorima u novinama i zastupati otvorenost i promicanje demokratičnosti. NO, kad dođe jedna situacija u kojoj treba primijeniti principe demokratičnosti i otvorenosti, vi se evidentno svrstate na jednu stranu.
Iako gospodin Kebo tvrdi da je potpuna slučajnost da su privedeni navijači FK Sarajevo sasvim slučajno oslobođeni dok je on bio u Hercegovini, i da on nema veze s tim, vi "navijate" da je ipak imao upliva u sve. Svjesni ste da "navijate" za miješanje izvršne vlasti u rad pravosudnih organa. ONi su ti koji trebaju reći istinu o onom što je bilo u Širokom Brijegu:
2. Tko je izvršio pokušaj ubojstva građanina Širokog na kućnom pragu, ranivši ga u nogu vatrenim oružjem - Zovko?
5.....
Pisanje gornje rečenice i tekst novinarke Edine Kamenica koja u kasni sat dočika jadne navijače FK Sarajevo, pokazujući brižnost i simpatije, vode vašu novinu u nešto što sigurno nije vrhunac Vašeg novinarskog i uredničkog rada dosad.
-
Abacija
#90 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Bio bi red da ti prvo odgovoris na Vildanina pitanja postavljena prije 2 dana:rimac wrote:Pismo glavnoj urednici oslobodjenja:
Poštovana gl. urednice,
5.....
Dok su te iste noći Vedranovi drugovi stajali nadomak Predsjedništva, bili su potpuno opkoljeni policijskim automobilima, kombijima nakrcanim specijalcima: da je bilo ko samo pomislio na izgred, posve sigurno bi reagirali. Zoran Galić, policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, onaj isti koji je novinarima tvrdio kako nije bilo pucnjave i kako je Vedran Puljić nastradao od udarca tupim predmetom, svoju i policijsku savjest pokušava sprati procjenom da utakmica nije bila od značaja, da je svrstana u kategoriju "srednje rizičnih" i da je policija bila zatečena brojem navijača iz Sarajeva. Uz sav policijski dignitet, Galić i kompanija posvjedočili su još da su sarajevski navijači "isplanirali incident".
Šta to znači? Je li u podtekstu Galićeva nastupa teza da su autobusi bili prepuni hordi zla naoružanih dugim cijevima? Ako nije, zašto se onda šuti o kalašnjikovima koji su viđeni na ulici? Zašto policija ne kaže ko je sve imao crne maske po licu? Gdje je, uostalom, odgovornost za krivu procjenu? Ko je taj ekspert koji je odlučio da je stadion Pecara zona srednjeg rizika? Ko je u ime policije donio odluku o razdvajanju autobusa? Kako to da policija Širokog Brijega nije ništa naučila iz prethodnih godina kada je i na fudbalskom i na košarkaškom terenu, dok ih je obezbjeđivala u punom kapacitetu, redovito dijelila crvene kartone nabildanim momcima koji su balijama prijetili klanjem i psovali im majke?
http://oslobodjenje.ba/index.php?id=2906
- rimac
#91 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Izvni, zašto bi ja prvo odgovorio na na njena pitanja! Zašto su ona važnija od pitanja tko je počinio ubojstvo (1) i pokušaj ubojstva (2).Abacija wrote: Bio bi red da ti prvo odgovoris na Vildanina pitanja postavljena prije 2 dana:Dok su te iste noći Vedranovi drugovi stajali nadomak Predsjedništva, bili su potpuno opkoljeni policijskim automobilima, kombijima nakrcanim specijalcima: da je bilo ko samo pomislio na izgred, posve sigurno bi reagirali. Zoran Galić, policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, onaj isti koji je novinarima tvrdio kako nije bilo pucnjave i kako je Vedran Puljić nastradao od udarca tupim predmetom, svoju i policijsku savjest pokušava sprati procjenom da utakmica nije bila od značaja, da je svrstana u kategoriju "srednje rizičnih" i da je policija bila zatečena brojem navijača iz Sarajeva. Uz sav policijski dignitet, Galić i kompanija posvjedočili su još da su sarajevski navijači "isplanirali incident".
Šta to znači? Je li u podtekstu Galićeva nastupa teza da su autobusi bili prepuni hordi zla naoružanih dugim cijevima? Ako nije, zašto se onda šuti o kalašnjikovima koji su viđeni na ulici? Zašto policija ne kaže ko je sve imao crne maske po licu? Gdje je, uostalom, odgovornost za krivu procjenu? Ko je taj ekspert koji je odlučio da je stadion Pecara zona srednjeg rizika? Ko je u ime policije donio odluku o razdvajanju autobusa? Kako to da policija Širokog Brijega nije ništa naučila iz prethodnih godina kada je i na fudbalskom i na košarkaškom terenu, dok ih je obezbjeđivala u punom kapacitetu, redovito dijelila crvene kartone nabildanim momcima koji su balijama prijetili klanjem i psovali im majke?
http://oslobodjenje.ba/index.php?id=2906
Osobno niti misli da su autobusi bili "prepuni hordi zla naoružanih dugim cijevima" ali isto tako ne mislim da su bili časne sestre s molitvenim knjigama u rukama. Ako ti misliš da su to sve sami anđeli, imaš svako pravo na to.
VOdim rasprave na hercegovačkim portalima protiv manijaka koji kažu da je jadni Vedran "sam to zaslužio", a i ovdje protiv tebe koji misli da su svi dolje idioti. Meni niste dragi ni jedni ni drugi, istina mi je na prvom mjestu.
- pustopoljina
#92 Re: Jel to Avaz poziva na linč?
natjerao me abacija da se pojasnim,a taman smo imali finu privatnu prepisku,kaze-hajde ti to napisi na temiAbacija wrote:pustopoljina wrote:linc je rijec iz naslova, a za bukvalne treba prevod linc=eskalacija nasilja.
samo smo to cekali.
prebacivanjem fokusa na porodicu knezovic se stvara 1:1 situacija. a istina postaje nevazna.
da meni neko ,ne daj boze,ubije brata...znas koliko bi mi znacilo sto ce neko mozda napasti roditelje ubice? nista. UBICA je na slobodi. bilo da je ubica ivan knezovic ili neki policajac iz sirokog brijega.
znacilo bi mi samo da UBICU smaknu tamo gdje spada.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
E ovo stvarno nisam ocekivao od tebe.Na temi o Karahasanu smo diskutovali sta znaci biti covjek a ovdje ti bi se odrekla humanosti. Ravnodusnost prema neduznim ljudima samo pokazuje egoizam (zadovoljavanje vlastite boli) i ljenost (nemogucnost sagledavanja posljedica u slucaju kad bi se nesto desilo tim ljudima).
pustopoljina je napisao/la::) dobro je,pogresno si me shvatio.
ne,mene je briga,tj.strahujem i ne svidja mi se da im se desi nesto lose,samo zato sto su roditelji jednog ubice.
ono nesto-je taj neki moguci linc.da gomila puna bijesa izvrsi osvetu nad neduznim roditeljima,zato sto ne mogu do sina doci,pa ono-da vrate milo za drago-da mu smaknu nekoga ko mu znaci,jer je on ubio necije dijete.
tj pogresno je uplitati roditelje u pricu,davati imena i adresu...
bas sam se nezgrapno izrazila.
htjela sam reci: znas koliko bi meni bilo lakse/bolje/bi mi u zivotu pomoglo/znacilo da neko naudi roditeljima ubice?-nista (tj.ne bi mi bilo lakse/bolje/pomoglo u zivotu/znacilo).jer je onaj jedini-cije smaknuce/hapsenje mozda moze pridonijeti tom nekom mom unutrasnjem miru je ubica-a taj je na slobodi.
je li sad bolje?
u postovima koji prethode tome sam bila (mislim barem- jasna) pa sam kontala da mogu i skraceno pisati,da se zna na sta mislim.
et' sad, pozdravljam
-
Abacija
#93 Re: Jel to Avaz poziva na linč?
Natjerao i natjerao... Posto imam jako pozitivno misljenje o tebi kao osobi a i zbog buducih diskusija htio sam da ovu zavrsimo javno.pustopoljina wrote: natjerao me abacija da se pojasnim,a taman smo imali finu privatnu prepisku,kaze-hajde ti to napisi na temi
pustopoljina je napisao/la::) dobro je,pogresno si me shvatio.
ne,mene je briga,tj.strahujem i ne svidja mi se da im se desi nesto lose,samo zato sto su roditelji jednog ubice.
ono nesto-je taj neki moguci linc.da gomila puna bijesa izvrsi osvetu nad neduznim roditeljima,zato sto ne mogu do sina doci,pa ono-da vrate milo za drago-da mu smaknu nekoga ko mu znaci,jer je on ubio necije dijete.
tj pogresno je uplitati roditelje u pricu,davati imena i adresu...
bas sam se nezgrapno izrazila.
htjela sam reci: znas koliko bi meni bilo lakse/bolje/bi mi u zivotu pomoglo/znacilo da neko naudi roditeljima ubice?-nista (tj.ne bi mi bilo lakse/bolje/pomoglo u zivotu/znacilo).jer je onaj jedini-cije smaknuce/hapsenje mozda moze pridonijeti tom nekom mom unutrasnjem miru je ubica-a taj je na slobodi.
je li sad bolje?
u postovima koji prethode tome sam bila (mislim barem- jasna) pa sam kontala da mogu i skraceno pisati,da se zna na sta mislim.
et' sad, pozdravljam
Ja sam tebe bio pogresno razumio i zbog toga te napao. Izvinjavam se. Vazno je da se sada razumijemo.
Pozdrav
Last edited by Abacija on 08/10/2009 14:28, edited 1 time in total.
-
Abacija
#94 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Zato sto mi ovdje diskutujemo i Vildanina pitanja su vrlo relevatna za temu. A pogotovo zato sto ih je ona prva postavila.rimac wrote:
Izvni, zašto bi ja prvo odgovorio na na njena pitanja! Zašto su ona važnija od pitanja tko je počinio ubojstvo (1) i pokušaj ubojstva (2).
Osobno niti misli da su autobusi bili "prepuni hordi zla naoružanih dugim cijevima" ali isto tako ne mislim da su bili časne sestre s molitvenim knjigama u rukama. Ako ti misliš da su to sve sami anđeli, imaš svako pravo na to.
VOdim rasprave na hercegovačkim portalima protiv manijaka koji kažu da je jadni Vedran "sam to zaslužio", a i ovdje protiv tebe koji misli da su svi dolje idioti. Meni niste dragi ni jedni ni drugi, istina mi je na prvom mjestu.
Ako hoces da te prihvate kao ozbiljnog sagovornika onda se tako moras i ponasati a ne samo tjerati svoje.
- rimac
#95 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Abacija da odgovorim na tvoje i VIladanino pitanje.
Činjenica je da je policija u ŠB bila nespremana za ono što se dogodilo. Boga ti, zar onda ne pada u vodu teza o nekoj sačekuši. MOžeš li zamisli da je policija bila tako slabo pripremeljena, došlo 500 navijača iz Sarajeva i oni dolje prvi počeli. A i da je bila sačekuša, molim te, zar nije logičnije da su to uradili izvan Širokog, a ne ispred svojih kuća gdje su im stari i djeca na dohvat kamenja.
Ja samo mogu nagađati kako je počelo. Ne znam je li netko od navijača ŠB to planirao - moguće. Ali je besmisleno, ponavljam, da je to isplanirala policija. Ne znam je li to netko planirao od navijača SA- moguće. Najvjerojatnije mi izgleda da nekolica pođu s provokacijama, s bilo koje strane, i kad pođe prvi kamen onda se i u onim miroljubivim ljudima nešto životinski ili odbrabneno probodudi i eto ti belaja.
NO, poenta mog posta je bila da je Oslobođenje u ovom bilo krajnje jednostrano.
Činjenica je da je policija u ŠB bila nespremana za ono što se dogodilo. Boga ti, zar onda ne pada u vodu teza o nekoj sačekuši. MOžeš li zamisli da je policija bila tako slabo pripremeljena, došlo 500 navijača iz Sarajeva i oni dolje prvi počeli. A i da je bila sačekuša, molim te, zar nije logičnije da su to uradili izvan Širokog, a ne ispred svojih kuća gdje su im stari i djeca na dohvat kamenja.
Ja samo mogu nagađati kako je počelo. Ne znam je li netko od navijača ŠB to planirao - moguće. Ali je besmisleno, ponavljam, da je to isplanirala policija. Ne znam je li to netko planirao od navijača SA- moguće. Najvjerojatnije mi izgleda da nekolica pođu s provokacijama, s bilo koje strane, i kad pođe prvi kamen onda se i u onim miroljubivim ljudima nešto životinski ili odbrabneno probodudi i eto ti belaja.
-
Abacija
#96 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Ja mogu sve zamisliti ali vise vjerujem dokazima, pogotovo onim balistickim. I ja ne vjerujem da je policija to isplanirala prije ali policija je prvo u tuci ucestvovala na jednoj strani, da bi poslije prikrivala i otvoreno lagala. (Pogotovo je interesatno sta se desavalo sestorici momaka dok su bili u pritvoru!) To je ta crna mrlja koja se nikad nece moci saprati.rimac wrote:Abacija da odgovorim na tvoje i VIladanino pitanje.
Rasprava o tome ko je bacio prvi kamen i definisanje sacekuse ja bi ostavio za kasnije kad se budu rijesili osnovna pitanja. A to su upravo ona koje je postavila Vildana Selimbegovic.
-
giovannir
#97 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Ja bih se više osvrnuo na web medije, budući da sve druge ne smatram relevantnima, jer nisu niti objektivni, ni nezavisni. Pratim malo forume na bosanskom i vidim da raja najviše napada ove neke hercegovačke portale kao pro fašističke. Dobro, ove neke mogu razumit, ali napad na ultra trashere sa supersajta ne razumijem. Ljudi iznose svoja mišljenjaLjudi iznose svoja mišljenja što je njihovo demokratsko pravo, jednako što je demokratsko pravo nekih drugih da iznose suprotna mišljenja.
Mislim...isto kao što mi na neku stvar idu nacionalistički portali, isto mi tako ide na neku stvar kad "moji" nazivaju ustašama i fašistima "njih" jer misle drugačije.
Ljudi, što je više mišljenja, bogatije je društvo i čišća je istina.
Mislim...isto kao što mi na neku stvar idu nacionalistički portali, isto mi tako ide na neku stvar kad "moji" nazivaju ustašama i fašistima "njih" jer misle drugačije.
- rimac
#98 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Dobro, o nečemu se slažemo. AJmo još dalje - ovoj šestorici. Ja kažem ako su maltretirani u pritvoru, počinitelje treba kazniti.Abacija wrote:Ja mogu sve zamisliti ali vise vjerujem dokazima, pogotovo onim balistickim. I ja ne vjerujem da je policija to isplanirala prije ali policija je prvo u tuci ucestvovala na jednoj strani, da bi poslije prikrivala i otvoreno lagala. (Pogotovo je interesatno sta se desavalo sestorici momaka dok su bili u pritvoru!) To je ta crna mrlja koja se nikad nece moci saprati.
Rasprava o tome ko je bacio prvi kamen i definisanje sacekuse ja bi ostavio za kasnije kad se budu rijesili osnovna pitanja. A to su upravo ona koje je postavila Vildana Selimbegovic.
Ajd' ti reci da nije u redu da su pušteni, ako su, na intervenciju potpredsjednika FBiH. NEtko negjde napisa, ispada kao rati razmjena zarobljenika. Ne govorim o krivici, nije bitno jesu ili nisu, nego samo o činjenici da u pravnoj državi policija, tužilaštvo i sudovi moraju biti neovisni.
- ultima_palabra
#99 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Nije u redu, ako su pušteni na intervenciju Kebe (tužiteljica je rekla da njegov dolazak nema veze sa tim) u normalnim okolnostima. Međutim, pošto je tamošnja policija pokazala (nekoliko puta) da joj se ne može vjerovati , onda je jasno da bi njihov ostanak u pritvoru izazvao ogromne tenzije za kojima nije bilo prijeke potrebe.rimac wrote:Dobro, o nečemu se slažemo. AJmo još dalje - ovoj šestorici. Ja kažem ako su maltretirani u pritvoru, počinitelje treba kazniti.Abacija wrote:Ja mogu sve zamisliti ali vise vjerujem dokazima, pogotovo onim balistickim. I ja ne vjerujem da je policija to isplanirala prije ali policija je prvo u tuci ucestvovala na jednoj strani, da bi poslije prikrivala i otvoreno lagala. (Pogotovo je interesatno sta se desavalo sestorici momaka dok su bili u pritvoru!) To je ta crna mrlja koja se nikad nece moci saprati.
Ajd' ti reci da nije u redu da su pušteni, ako su, na intervenciju potpredsjednika FBiH. NEtko negjde napisa, ispada kao rati razmjena zarobljenika. Ne govorim o krivici, nije bitno jesu ili nisu, nego samo o činjenici da u pravnoj državi policija, tužilaštvo i sudovi moraju biti neovisni.
-
tonyj
#100 Re: Ubistvo Vedrana Puljica i mediji
Potpisujem sve što si linkao i ja linkam još jedamput. Doživio sam iskustvo danas u Sa da me se skoro naziva ustašom jer sam rekao ono što sam vidio svojim očima vidio i doživio u nedjelju. Mislim, zar sam ustaša čim ne mislim što i većina? Gledam poziva se na bojkot šb proizvoda, web portala, kladionica,... nije li to fašizam?giovannir wrote:Ja bih se više osvrnuo na web medije, budući da sve druge ne smatram relevantnima, jer nisu niti objektivni, ni nezavisni. Pratim malo forume na bosanskom i vidim da raja najviše napada ove neke hercegovačke portale kao pro fašističke. Dobro, ove neke mogu razumit, ali napad na ultra trashere sa supersajta ne razumijem. Ljudi iznose svoja mišljenjaLjudi iznose svoja mišljenja što je njihovo demokratsko pravo, jednako što je demokratsko pravo nekih drugih da iznose suprotna mišljenja.
Ljudi spustite loptu na zemlju i pustite institucije da rade svoj posao.