FeTVa i ubistvo bosanskog

Junuz Djipalo

#76 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by Junuz Djipalo »

kordova wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Znam da Damir Hadžić, dijete Sarajeva, 99% nikada nije govorio općina! Ako jeste, unaprijed se izvinjavam.
Ja sam oduvijek govorio ISTORIJA (a nikada historija ili povijest), uvijek samo govorio OPŠTINA, a nikada općina. Tako su govorili i moj otac, a bogami i mati kada se udomaćila u Sarajevu.
Naravno, nemam ništa protiv da svako govori onako kako hoće, ali da djeca dobijaju slabije ocjene zato što govore onako kako su ih otac i mati učili, e to je čisti aparthejd i ponižavanje, a ja to neću dozvoliti.
SKIDAM KAPU....
NIKAD NISTA DRUGO NISAM NI HTIO
NEGO DA SE OSTAVI JAVNOG PROSTORA
I ZA ONAJ JEZIK KOJI SMO U SARAJEVU NAUCILI OD MAJKI BAKA/NANA
I DA PUSTE DJECU DA U SKOLI GOVORE I PISU TIM JEZIKOM
BEZ DA IH SILOM TJERAJU DA TAJ JEZIK MIJENJAJU
Imaš pravo ti bi treb'o pod hitno mijenjat jezik, barem ovaj koji pišeš.

Velika slova jer ne znaš gdje ide veliko slovo a gdje malo.
Izbjegavanje dijakritičkih znakova jer nisi siguran gdje bi koji upotrijebio.
Izbjegavanje interpunkcija jer ne znaš gdje ih treba stavit.
Pametovanje drugima jer nisi siguran u ono što govoriš i tražiš potvrdu.
I što je najgore tražiš da djeca od takvih u školi ne dobivaju jedinice zato što to rade.

Ma treba handrit dok se svi ne nauče bar jednom jeziku.

Za sudjelovanje u ovakvoj raspravi trebalo bi poznavati osnovno u bilo kojem od "naših" jezika, tj. poznavati barem taj bosanski na kojeg se pozivaš... :-D
zonbirile

#77 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by zonbirile »

kordova wrote:
zonbirile wrote:
kordova wrote:Vec duze vrijeme FeTVa prisiljava svoje uposlenike da govore jezikom susjedne "prijateljske" drzave, umjesto svojim vlastitim... tako smo, na primjer, svakodnevno prinudjeni da slusamo spikere i voditelje kako pazljivo zamjenjuju sve glagole ciji se infinitiv zavrsava na -ovati ili na -isati, hrvatskim glagolima koji se, kao sto je poznato, zavrsavaju na-irati, u duhu njemackog jezika (koji je njima uzor, kao nama hrvatski)...
koliko je to u duhu bosanskog jezika neka pokaze sljedeca recenica, sklepana po novim standardima...

Jucer ja bas kahveniram s jednim komsijom, kad cujem mujezina kako okujira s dzamije, umal' se ne bahildirah, a bas sam bio nanijetio svaki namaz klanjati u dzematu, te rekoh sam sebi: "E sad sam, ograirao,ako ovako nastavim nijedna me muminka nece zabegenirati i nece htjeti samnom asikirati, jer ce odmah anlairati da sam tek koptirao u Isalm..."

Svaki komentar je suvisan...
----------------------------------------
normalno da je suvišan,jer boldirani tekst u duhu "bosanskog jezika" je na ograničenom prostoru Bosne.Hoću reći da pola ne bi se razumjelo u mnogim krajevima,a upitan ti je i pokušaj da ga takvog predstaviš.Ne brini,ima i protuteže gdje:" prisustvuju četverica i uz kahvu ,lijepo englenišu" isto na javnom prostoru,doduše privatnoj TV
JAVI MI KAD CUJES BILO KOJI GLAGOL KOJI SE ZAVRSAVA NA -OVATI ILI -ISATI NA FEDERALNOM DNEVNIKU... TEKST KOJI SAM NAPISAO SLUZI SAMO DA POKAZE KOLIKO SE IZ BOSANSKOG NE MOGU PROTJERATI GLAGOLI KOJI SE ZAVRSAVAJU NA RECENE NASTAVKE... KOJI SU ODJEDANPUT, IZ CISTA MIRA, PROGLASENI SRPSKIM, TE KAO TAKVI NEPODOBNIM

AL DZABA, MOZE SE FTV JEBIRATI NAROD CE DA PRICA KAO STO JE NAUCIO
-----------------------------------------
ono što ti nazivaš bosanskim jezikom,je turcizam ,a ne standardni bosanski jezik,čak nije ni kod Halilovića u pokušaju da napravi novobosanski jezik,praveći riječnik bosanskog jezika.
Pa standardno na FTV ide glasovati,ne kontam tvoje primjere.Hajde malo prilezi,pa se onda javi.
jaza_HZSA

#78 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by jaza_HZSA »

kordova wrote:
jaza_HZSA wrote:zbog takvih kao sto si ti @kordova drzava nam je u k*rcu :(
dalju psihoanalizu tvog lika i djela ne smijem iznositi jer bi popusio banovice i to trecu smjenu :run: :run:
drzava koje je nastala u jajcu mora i bit u kurcu
de ostavi se tog alata sa zastave ti
prni dva tri put ko covjek
i opusti se
da je nastala u anusu trebas je voljeti, s tim u vezi i postovati konstitutivne narode koji zive u njoj i koji imaju jednaka prava. a alata sa sa zastave se ostavi jer da je vise ovog alata ne bi razmisljao o tome ko prica kojim jezikom nego bi uzivao u rahatluku k'o pravi insan :bih:
kordova

#79 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

Junuz Djipalo wrote:
kordova wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Znam da Damir Hadžić, dijete Sarajeva, 99% nikada nije govorio općina! Ako jeste, unaprijed se izvinjavam.
Ja sam oduvijek govorio ISTORIJA (a nikada historija ili povijest), uvijek samo govorio OPŠTINA, a nikada općina. Tako su govorili i moj otac, a bogami i mati kada se udomaćila u Sarajevu.
Naravno, nemam ništa protiv da svako govori onako kako hoće, ali da djeca dobijaju slabije ocjene zato što govore onako kako su ih otac i mati učili, e to je čisti aparthejd i ponižavanje, a ja to neću dozvoliti.
SKIDAM KAPU....
NIKAD NISTA DRUGO NISAM NI HTIO
NEGO DA SE OSTAVI JAVNOG PROSTORA
I ZA ONAJ JEZIK KOJI SMO U SARAJEVU NAUCILI OD MAJKI BAKA/NANA
I DA PUSTE DJECU DA U SKOLI GOVORE I PISU TIM JEZIKOM
BEZ DA IH SILOM TJERAJU DA TAJ JEZIK MIJENJAJU
Imaš pravo ti bi treb'o pod hitno mijenjat jezik, barem ovaj koji pišeš.

Velika slova jer ne znaš gdje ide veliko slovo a gdje malo.
Izbjegavanje dijakritičkih znakova jer nisi siguran gdje bi koji upotrijebio.
Izbjegavanje interpunkcija jer ne znaš gdje ih treba stavit.
Pametovanje drugima jer nisi siguran u ono što govoriš i tražiš potvrdu.
I što je najgore tražiš da djeca od takvih u školi ne dobivaju jedinice zato što to rade.

Ma treba handrit dok se svi ne nauče bar jednom jeziku.

Za sudjelovanje u ovakvoj raspravi trebalo bi poznavati osnovno u bilo kojem od "naših" jezika, tj. poznavati barem taj bosanski na kojeg se pozivaš... :-D
Opet ovaj Junuz... Neka te, baan, sad odrasli pricaju
kordova

#80 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

jaza_HZSA wrote:
kordova wrote:
jaza_HZSA wrote:zbog takvih kao sto si ti @kordova drzava nam je u k*rcu :(
dalju psihoanalizu tvog lika i djela ne smijem iznositi jer bi popusio banovice i to trecu smjenu :run: :run:
drzava koje je nastala u jajcu mora i bit u kurcu
de ostavi se tog alata sa zastave ti
prni dva tri put ko covjek
i opusti se
da je nastala u anusu trebas je voljeti, s tim u vezi i postovati konstitutivne narode koji zive u njoj i koji imaju jednaka prava. a alata sa sa zastave se ostavi jer da je vise ovog alata ne bi razmisljao o tome ko prica kojim jezikom nego bi uzivao u rahatluku k'o pravi insan :bih:
nema veceg rahatluka neg' kad razumijes svoju nacionalnu televizuju
pa se lijepo zavalis i slusas, a ne moras listat' rijecnike svako malo
kordova

#81 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

"ono što ti nazivaš bosanskim jezikom,je turcizam ,a ne standardni bosanski jezik,čak nije ni kod Halilovića u pokušaju da napravi novobosanski jezik,praveći riječnik bosanskog jezika.
Pa standardno na FTV ide glasovati,ne kontam tvoje primjere.Hajde malo prilezi,pa se onda javi.[/quote][/quote][/quote]

Standardni bosanski jezik koji nisu standarizovali praksa, govornici i institucije nego priuceni jezicar iz Kladnja... Malo macku teleca glava
Alfa Kentaur

#82 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by Alfa Kentaur »

Zasto se na FTV-u u prevodima filmova uvijek uportebljavaju izrazi baka, ujak, sric, ujna, strina..., a nikada nena, dajdza, amidza... ??
jaza_HZSA

#83 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by jaza_HZSA »

federacija mi je nacija? Oo

P.S. dovoljno sam pismen i obrazovan da razumijem sva tri ustavom odobrena jezika.... iako ja preferiram cetvrti, sarajevski :skoljka: :skoljka:
sasa_t

#84 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by sasa_t »

Alfa Kentaur wrote:Zasto se na FTV-u u prevodima filmova uvijek uportebljavaju izrazi baka, ujak, sric, ujna, strina..., a nikada nena, dajdza, amidza... ??
Vjerovatno zato sto im je jeftinije kupiti od hrvatskog distributera sa prevodom nego zaposliti nekog svog da im radi prijevod.
kordova

#85 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

jaza_HZSA wrote:
federacija mi je nacija? Oo

P.S. dovoljno sam pismen i obrazovan da razumijem sva tri ustavom odobrena jezika.... iako ja preferiram cetvrti, sarajevski :skoljka: :skoljka:
pametnjakovicu, nacionalna televizija znaci javna televizija, ne-privatna
sasa_t

#86 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by sasa_t »

Opet ne mogu da vjerujem da se preferira neko nebulozno razlikovanje u jezicima.

Ja razumijem da jezik jedan od kljucnih faktora jednog naroda i onda opet razumijem Bosnjake koji gaje jezik kao identitet svog naroda.

Ali opet budimo normalni i razumni pa ako zelis da "osjetis" Bosanski jezik uzmi Tvrdjavu, Dervis i smrt, Sjecanja i sl. knjige od Mese Selimovica i uzivaj. Ako zelis da dijete govori pravilno i govori svoj jezik bolje i pametnije je da to cita iz knjiga i u razgovoru u svojoj porodici.

E sad sto odredjeni nacional sovinisti nakon sto im veljaca i travanj proparaju mozak smatraju da je to udar na njihov identitet onda je to njihov problem.

Na kraju nikad necu zaboraviti rijeci svoje profesorice u srednjoj skoli koja je rekla da tri varijante odredjene rijeci nisu mana nego prednost....

Isto tako odredjeni nacional sovinisti su zaboravili da svi mi na forumima pisemo bez š,č,ć,ž,đ, dž, zar nije i to unistavanje jezika????
Locked