A muslimani, koga oni izcekuju? Mislim da je gospodin o kojem je tema otvorena imao nesto da kaze na to.Murat Sabanovic wrote:da, hitler je mrzio jevreje,komuniste,cigane,invalide homosexualce....jevreje nije mogao smisiti jos u 1 svjetskom ratu dok je jos bio vojnik...ali cudna su desavanja iza kulisana primjer:francois mitterand je bio dobar dio drugog svjetskog rata uz petain(rezim vichy)koji si bili za istrebljenje jevreja i nacisticku njemacku, da bi u drugom dijelu rata obukao uniformu saveznika...cak je dobio odlikovanje kao hrabar borac....poslije bio opozicija de gaulle-u, a zatim i predsjednik...
pomalo cudno...
saiguran sam da sva ova desavanja u izraelu su plan cionistickog projekta koji vec traje stoljec(e)ima.masa rabina ukazuju na to i cak govore da izrael kao drzava ne smije da postoji,jer im je bog zabranio povratak.ali krscanski cionisti taj plan forsiraju jer izcekuju svoga mesija..
Mahmoud Ahmadinejad
-
MisticnaNebuloza
#76 Re: Mahmoud Ahmadinejad
- osa
#77 Re: Mahmoud Ahmadinejad
nemaju oni šta čekati, zna se koji je zadnji prorok.MisticnaNebuloza wrote:A muslimani, koga oni izcekuju? Mislim da je gospodin o kojem je tema otvorena imao nesto da kaze na to.Murat Sabanovic wrote:da, hitler je mrzio jevreje,komuniste,cigane,invalide homosexualce....jevreje nije mogao smisiti jos u 1 svjetskom ratu dok je jos bio vojnik...ali cudna su desavanja iza kulisana primjer:francois mitterand je bio dobar dio drugog svjetskog rata uz petain(rezim vichy)koji si bili za istrebljenje jevreja i nacisticku njemacku, da bi u drugom dijelu rata obukao uniformu saveznika...cak je dobio odlikovanje kao hrabar borac....poslije bio opozicija de gaulle-u, a zatim i predsjednik...
pomalo cudno...
saiguran sam da sva ova desavanja u izraelu su plan cionistickog projekta koji vec traje stoljec(e)ima.masa rabina ukazuju na to i cak govore da izrael kao drzava ne smije da postoji,jer im je bog zabranio povratak.ali krscanski cionisti taj plan forsiraju jer izcekuju svoga mesija..
-
MisticnaNebuloza
#78 Re: Mahmoud Ahmadinejad
osa wrote:onda će ovo .ranje potrajati, jer mesija neće doći, 21. je stoljeće, tko još puši takve priče.Murat Sabanovic wrote:da, hitler je mrzio jevreje,komuniste,cigane,invalide homosexualce....jevreje nije mogao smisiti jos u 1 svjetskom ratu dok je jos bio vojnik...ali cudna su desavanja iza kulisana primjer:francois mitterand je bio dobar dio drugog svjetskog rata uz petain(rezim vichy)koji si bili za istrebljenje jevreja i nacisticku njemacku, da bi u drugom dijelu rata obukao uniformu saveznika...cak je dobio odlikovanje kao hrabar borac....poslije bio opozicija de gaulle-u, a zatim i predsjednik...
pomalo cudno...
- Murat Sabanovic
#79 Re: Mahmoud Ahmadinejad
muslimani izcekuju imama mehdija !!!MisticnaNebuloza wrote:A muslimani, koga oni izcekuju? Mislim da je gospodin o kojem je tema otvorena imao nesto da kaze na to.Murat Sabanovic wrote:da, hitler je mrzio jevreje,komuniste,cigane,invalide homosexualce....jevreje nije mogao smisiti jos u 1 svjetskom ratu dok je jos bio vojnik...ali cudna su desavanja iza kulisana primjer:francois mitterand je bio dobar dio drugog svjetskog rata uz petain(rezim vichy)koji si bili za istrebljenje jevreja i nacisticku njemacku, da bi u drugom dijelu rata obukao uniformu saveznika...cak je dobio odlikovanje kao hrabar borac....poslije bio opozicija de gaulle-u, a zatim i predsjednik...
pomalo cudno...
- osa
#80 Re: Mahmoud Ahmadinejad
kako znaju da će ga majka i otac baš tako imenovati, malo predvidivo.Murat Sabanovic wrote:muslimani izcekuju imama mehdija !!!MisticnaNebuloza wrote:A muslimani, koga oni izcekuju? Mislim da je gospodin o kojem je tema otvorena imao nesto da kaze na to.Murat Sabanovic wrote:da, hitler je mrzio jevreje,komuniste,cigane,invalide homosexualce....jevreje nije mogao smisiti jos u 1 svjetskom ratu dok je jos bio vojnik...ali cudna su desavanja iza kulisana primjer:francois mitterand je bio dobar dio drugog svjetskog rata uz petain(rezim vichy)koji si bili za istrebljenje jevreja i nacisticku njemacku, da bi u drugom dijelu rata obukao uniformu saveznika...cak je dobio odlikovanje kao hrabar borac....poslije bio opozicija de gaulle-u, a zatim i predsjednik...
pomalo cudno...
- Murat Sabanovic
#81 Re: Mahmoud Ahmadinejad
jebi ga stari..jerusalem je grad u kojem se sudaraju 3 religije..i svaka religija ima svoju verziju buducih desavanjaosa wrote:onda će ovo .ranje potrajati, jer mesija neće doći, 21. je stoljeće, tko još puši takve priče.Murat Sabanovic wrote:da, hitler je mrzio jevreje,komuniste,cigane,invalide homosexualce....jevreje nije mogao smisiti jos u 1 svjetskom ratu dok je jos bio vojnik...ali cudna su desavanja iza kulisana primjer:francois mitterand je bio dobar dio drugog svjetskog rata uz petain(rezim vichy)koji si bili za istrebljenje jevreja i nacisticku njemacku, da bi u drugom dijelu rata obukao uniformu saveznika...cak je dobio odlikovanje kao hrabar borac....poslije bio opozicija de gaulle-u, a zatim i predsjednik...
pomalo cudno...
-
MisticnaNebuloza
#82 Re: Mahmoud Ahmadinejad
Eto vidis da je to sve od istog otrova pocelo. Samo te moram ispraviti malo, krscani (bili cionisti ili ne) izcekuju povratak Isusa, a jevreji izcekuju svog mesija.Murat Sabanovic wrote:MisticnaNebuloza wrote:Murat Sabanovic wrote:da, hitler je mrzio jevreje,komuniste,cigane,invalide homosexualce....jevreje nije mogao smisiti jos u 1 svjetskom ratu dok je jos bio vojnik...ali cudna su desavanja iza kulisana primjer:francois mitterand je bio dobar dio drugog svjetskog rata uz petain(rezim vichy)koji si bili za istrebljenje jevreja i nacisticku njemacku, da bi u drugom dijelu rata obukao uniformu saveznika...cak je dobio odlikovanje kao hrabar borac....poslije bio opozicija de gaulle-u, a zatim i predsjednik...
pomalo cudno...
muslimani izcekuju imama mehdija !!!
- Murat Sabanovic
#83 Re: Mahmoud Ahmadinejad
pa i muslimani izcekuju povratak isusa..
-
oridjidji
#84 Re: Mahmoud Ahmadinejad
To iscekuju šiiti, a ne sunniti. Sunniti smatraju da će Mehdiji biti osobe koje će oživljavati vjeru i njene principe i da će biti obični ljudi. Kod šiita to je nešto drugačije, oni su imali lanac imama tj. lanac ljudi koji su smatrali direktnim nasljednicima loze poslanika Muhammeda. Tih imama je bilo 12, 12 imam je krišom nestao i oni očekuju njegov povratak. Međutim i sami šiiti su podjeljeni oko svoga vjerovanja, pa među njima ima more podijela. Neki od šiija potpadaju pod norme islamskog vjerovanja, a neki ne, zato sto su prešli granice vjerovanja i vjerovanje zamjenili nevjerovanjem. Za šiite govorimo da su muslimani, zbog onih sekti koje nisu iskocile iz normi islamskog vjerovanja.Mnogi među njima nemaju baš puno veze za Islamom iako se zaklanjaju iza te vjere.Murat Sabanovic wrote:muslimani izcekuju imama mehdija !!!MisticnaNebuloza wrote:A muslimani, koga oni izcekuju? Mislim da je gospodin o kojem je tema otvorena imao nesto da kaze na to.Murat Sabanovic wrote:da, hitler je mrzio jevreje,komuniste,cigane,invalide homosexualce....jevreje nije mogao smisiti jos u 1 svjetskom ratu dok je jos bio vojnik...ali cudna su desavanja iza kulisana primjer:francois mitterand je bio dobar dio drugog svjetskog rata uz petain(rezim vichy)koji si bili za istrebljenje jevreja i nacisticku njemacku, da bi u drugom dijelu rata obukao uniformu saveznika...cak je dobio odlikovanje kao hrabar borac....poslije bio opozicija de gaulle-u, a zatim i predsjednik...
pomalo cudno...
- Murat Sabanovic
#85 Re: Mahmoud Ahmadinejad
tacno ..sije misle da je nestao...u nekakav bunar upao....isto ga nazaivaju skriveni imam ...
- osa
#86 Re: Mahmoud Ahmadinejad
i svaka misli da je baš njegova prava, nego ne podsjeća li te to na jednu zemlju....Murat Sabanovic wrote:jebi ga stari..jerusalem je grad u kojem se sudaraju 3 religije..i svaka religija ima svoju verziju buducih desavanjaosa wrote:onda će ovo .ranje potrajati, jer mesija neće doći, 21. je stoljeće, tko još puši takve priče.Murat Sabanovic wrote:da, hitler je mrzio jevreje,komuniste,cigane,invalide homosexualce....jevreje nije mogao smisiti jos u 1 svjetskom ratu dok je jos bio vojnik...ali cudna su desavanja iza kulisana primjer:francois mitterand je bio dobar dio drugog svjetskog rata uz petain(rezim vichy)koji si bili za istrebljenje jevreja i nacisticku njemacku, da bi u drugom dijelu rata obukao uniformu saveznika...cak je dobio odlikovanje kao hrabar borac....poslije bio opozicija de gaulle-u, a zatim i predsjednik...
pomalo cudno...
- M.O.S-
#87 Re: Mahmoud Ahmadinejad
vozdra raja
vidim svasta se pisalo!
Mnogi iznose neke tabloidske ili propagandne price(rekla,kazala)
Braneci postupke i politiku izralela i cjelog svjeta po pitanju palestine.A mnogima je i cudno sto se Ahmadinejad zauzeo za palestince.Htjeli vi to prznati ili ne Ahmadinejad u vezi jednog je u pravu! Holocaust se jeste desio al je i postao opravdanje za sve zlocine izraela i u ime istog uzima se za pravo da teroriziraju jedan narod 60god.Narod koji im je dao da se nasele na teritoriju jerusalema posle II svjetskog rata. narod koji je svim vjerama dopustao da provode svoje vjerske obicaje.Narod koji je haman pa bio nomadski narod kao vecina tadasnji arapskih zemalja 1948god. kad je izralel proglasio nezavisnost pod pokroviteljstvom Britanije i Amerike koje su vrsile sve neophodne potrebe za stvaranje izraelske drzave a vojske arapskih zemalja koje su pokusale zaustaviti djelenje palestine, zavrsile su neslavno od strane tadasnjih najmoderniji vojni aviona donirani iz amerike koji su u jednom danu iznenadno napali i unistila svu avijaciju arapskih zemalja a na zemlji izraelska pjesadija s britanskom donacijom Mark VI Crusader tenkovima su unistavali arapske tenkove prije nego su bili i vidzeni. I sad kad je jedino Iran od tadasnji zemalja u punom smislu neovisan postao i nad kojim ni jedna super sila nema uticaja a uspio je da razvije zemlju i dostigne zavidne rezultate u svim poljima i dostignucima i to mu daje za pravo da neometano govori bez iciji instrukcija o palestinacima i njihovom Holocaust koji prozivjavaju pod pokroviteljstvom izraela i ostalog svjeta.
A izjavom o Holocaustu daje samo na znanje da je novi serif stigao u grad
.
vidim svasta se pisalo!
Mnogi iznose neke tabloidske ili propagandne price(rekla,kazala)
Braneci postupke i politiku izralela i cjelog svjeta po pitanju palestine.A mnogima je i cudno sto se Ahmadinejad zauzeo za palestince.Htjeli vi to prznati ili ne Ahmadinejad u vezi jednog je u pravu! Holocaust se jeste desio al je i postao opravdanje za sve zlocine izraela i u ime istog uzima se za pravo da teroriziraju jedan narod 60god.Narod koji im je dao da se nasele na teritoriju jerusalema posle II svjetskog rata. narod koji je svim vjerama dopustao da provode svoje vjerske obicaje.Narod koji je haman pa bio nomadski narod kao vecina tadasnji arapskih zemalja 1948god. kad je izralel proglasio nezavisnost pod pokroviteljstvom Britanije i Amerike koje su vrsile sve neophodne potrebe za stvaranje izraelske drzave a vojske arapskih zemalja koje su pokusale zaustaviti djelenje palestine, zavrsile su neslavno od strane tadasnjih najmoderniji vojni aviona donirani iz amerike koji su u jednom danu iznenadno napali i unistila svu avijaciju arapskih zemalja a na zemlji izraelska pjesadija s britanskom donacijom Mark VI Crusader tenkovima su unistavali arapske tenkove prije nego su bili i vidzeni. I sad kad je jedino Iran od tadasnji zemalja u punom smislu neovisan postao i nad kojim ni jedna super sila nema uticaja a uspio je da razvije zemlju i dostigne zavidne rezultate u svim poljima i dostignucima i to mu daje za pravo da neometano govori bez iciji instrukcija o palestinacima i njihovom Holocaust koji prozivjavaju pod pokroviteljstvom izraela i ostalog svjeta.
A izjavom o Holocaustu daje samo na znanje da je novi serif stigao u grad
.
-
zonbirile
#88 Re: Mahmoud Ahmadinejad
@osa i @m.š.
opet ste bili blizu,ali obrćete problem sa Hitlerom.Cionizam je stariji haman 70g od dolaska Hitlera za kancelara.Treba odgovoriti kako to da se Engleska usred I WW bavi pitanjem jevreja,a Amerika po pisanju deklaracije ulazi u rat.Svi se slažu Savez bio pred porazom,spasila ih Amerika.Ha,sada ono iza kulisa i kontaš,što je Hitler palio raju stalno ih motivirao,govorio o izdaji Njemačke-od strane koga?Pa naravno,onoga kojeg je za to kaznio.A saznalo se na potpisivanj mirovne konferencije u vagonu.Sabereš oduzmeš,tragedija Luisitanije,poslije repriza P.Harbura,opet jovo nanovo,saldiraš,isti igrači u igri ,ali svaki put bogatiji.Ima i tragikomedije ali samo za naivnu raju,u tom polusvijetu to je normala,IG Farben proizvodio Ciklon B bio i ostao jevrejski,i oni sami(mislim na onih 6 mil) samo koleteralna šteta.Kako to samo lijepo teče,dedo Prescot Bush bio teklić američkih bankara/jevreja sa lovom za Hitlera,Ford slao alat i dijelove,Rokfeler naftu,saveznici ginuli i svi se pitali što nisu napali Aušvic.Poslije sin,pa unuk predsjednik SAD.Malo pogledaj Ruzvelta,pa našeg Bilija i možeš redom,sve ista ekipa,isti krug.Duh vremena/Zeitgeist manje više,FED i slično,ali obratiti pažnju na hitmene i oko na vrhu piramide.Izrael se približio željenom cilju,skrojenom za cijelu planetu,još davno prije.Ahmo je malo dijete,sjeti se talačke krize,Regan danas izabran,sutra okončana godišnja talačka kriza,pa Lenjin,plačenik iste ekipe,sa jednim udarcem roj muha pobili i preko Hamera opljčkali SSSR u prvoj petoljetki,pa naše fifti-fifti i grčki partizani i Markos,pa osta Tile,pa Tito kao meštar 33 ranga,malo praznih mjesta je iznad njega bilo,pa Vatikanska banka i loža P-2,ubisto u Londonu,pa i sada je komitet tražio P.Harbur i desi se 9/11,sve je napisano i prikazano,jedino niko ne vidje gdje je pao 4-ti avion u Pensilvaniji.Hajde u Pentagonu,nestade Boing kao kod D.Koperfilda,a za Pensilvaniju se nisu ni trudili,jebi ga pao je 100 km istočno od,pa 25 južno,ali nigdje ništa.Znam sada će oni kako sam zagovorenik zavjere,bogami nisam,ali što kada se slože pojedinosti i pojedinci tako ispadme nije do mene.Ja u zavjere ne vjerujem,ljudi jednostavno rade u svom interesu i jebu sve živo,a naklapanja su prepustili svom roblju.
opet ste bili blizu,ali obrćete problem sa Hitlerom.Cionizam je stariji haman 70g od dolaska Hitlera za kancelara.Treba odgovoriti kako to da se Engleska usred I WW bavi pitanjem jevreja,a Amerika po pisanju deklaracije ulazi u rat.Svi se slažu Savez bio pred porazom,spasila ih Amerika.Ha,sada ono iza kulisa i kontaš,što je Hitler palio raju stalno ih motivirao,govorio o izdaji Njemačke-od strane koga?Pa naravno,onoga kojeg je za to kaznio.A saznalo se na potpisivanj mirovne konferencije u vagonu.Sabereš oduzmeš,tragedija Luisitanije,poslije repriza P.Harbura,opet jovo nanovo,saldiraš,isti igrači u igri ,ali svaki put bogatiji.Ima i tragikomedije ali samo za naivnu raju,u tom polusvijetu to je normala,IG Farben proizvodio Ciklon B bio i ostao jevrejski,i oni sami(mislim na onih 6 mil) samo koleteralna šteta.Kako to samo lijepo teče,dedo Prescot Bush bio teklić američkih bankara/jevreja sa lovom za Hitlera,Ford slao alat i dijelove,Rokfeler naftu,saveznici ginuli i svi se pitali što nisu napali Aušvic.Poslije sin,pa unuk predsjednik SAD.Malo pogledaj Ruzvelta,pa našeg Bilija i možeš redom,sve ista ekipa,isti krug.Duh vremena/Zeitgeist manje više,FED i slično,ali obratiti pažnju na hitmene i oko na vrhu piramide.Izrael se približio željenom cilju,skrojenom za cijelu planetu,još davno prije.Ahmo je malo dijete,sjeti se talačke krize,Regan danas izabran,sutra okončana godišnja talačka kriza,pa Lenjin,plačenik iste ekipe,sa jednim udarcem roj muha pobili i preko Hamera opljčkali SSSR u prvoj petoljetki,pa naše fifti-fifti i grčki partizani i Markos,pa osta Tile,pa Tito kao meštar 33 ranga,malo praznih mjesta je iznad njega bilo,pa Vatikanska banka i loža P-2,ubisto u Londonu,pa i sada je komitet tražio P.Harbur i desi se 9/11,sve je napisano i prikazano,jedino niko ne vidje gdje je pao 4-ti avion u Pensilvaniji.Hajde u Pentagonu,nestade Boing kao kod D.Koperfilda,a za Pensilvaniju se nisu ni trudili,jebi ga pao je 100 km istočno od,pa 25 južno,ali nigdje ništa.Znam sada će oni kako sam zagovorenik zavjere,bogami nisam,ali što kada se slože pojedinosti i pojedinci tako ispadme nije do mene.Ja u zavjere ne vjerujem,ljudi jednostavno rade u svom interesu i jebu sve živo,a naklapanja su prepustili svom roblju.
-
zonbirile
#89 Re: Mahmoud Ahmadinejad
------------------------------------------------M.O.S- wrote:vozdra raja
vidim svasta se pisalo!
Mnogi iznose neke tabloidske ili propagandne price(rekla,kazala)![]()
A izjavom o Holocaustu daje samo na znanje da je novi serif stigao u grad![]()
.
te šupljake moglo se prosipati nepismenoj i lijenoj raji,svako ko hoće može saznati istinu vrlo lako danas.Prvo nije taj narod dao nego Britanci na osnovu Balfurove deklaracije iz 1917g od kada i počinje naseljavanje.Puno neistine,valjda će te biti stid opet se javiti.I jedni i drugi bunili se i vršili bombaške akcije i čekali odlazak Britanaca.Danpo odlasku Jevreji proglasili Izrael,adan poslije ih napalo 6 arapskih zemalja.Što logično upučuje na namjeru istih i planove ,mnogo,mnogo prije.Ovo nije odbrana Izraela,nego kroki istine ,a ne navijačkih tumačenja.Izrael jeste pobijedio,ali jedva,i po relevantnim podacima UN i ostalih Palestinci imali cca milion izbjeglica,koji su pobjegli u susjedne zemlje i tu bile zajebavane 60g,ali 800 000 jevreja je protjerano iz tih zemalja i 80% se slilo u Izrael.Tako ne laži i širi famu.Niko se nije borio za Palestinu,sem toga ne znaš ni idiome ni geografiju.Ono što je sada sporno,znači cio Izrael sa Gazom i zapadnom obalom je samo 20% Palestine.Ostalo takozvana Cisjordanija je voljom Britanaca i inih po preuzimanju od Turske dato za tvorbu Sirije,dio je uzeo Liban,pod uticajem Francuza.Laži opasne kod fanatika mogu izazvati nepoželjne reakcije,najčešće se ukakaju.
- M.O.S-
#90 Re: Mahmoud Ahmadinejad
pa haj ako sad hoces sve natenanezonbirile wrote:------------------------------------------------M.O.S- wrote:vozdra raja
vidim svasta se pisalo!
Mnogi iznose neke tabloidske ili propagandne price(rekla,kazala)![]()
A izjavom o Holocaustu daje samo na znanje da je novi serif stigao u grad![]()
.
te šupljake moglo se prosipati nepismenoj i lijenoj raji,svako ko hoće može saznati istinu vrlo lako danas.Prvo nije taj narod dao nego Britanci na osnovu Balfurove deklaracije iz 1917g od kada i počinje naseljavanje.Puno neistine,valjda će te biti stid opet se javiti.I jedni i drugi bunili se i vršili bombaške akcije i čekali odlazak Britanaca.Danpo odlasku Jevreji proglasili Izrael,adan poslije ih napalo 6 arapskih zemalja.Što logično upučuje na namjeru istih i planove ,mnogo,mnogo prije.Ovo nije odbrana Izraela,nego kroki istine ,a ne navijačkih tumačenja.Izrael jeste pobijedio,ali jedva,i po relevantnim podacima UN i ostalih Palestinci imali cca milion izbjeglica,koji su pobjegli u susjedne zemlje i tu bile zajebavane 60g,ali 800 000 jevreja je protjerano iz tih zemalja i 80% se slilo u Izrael.Tako ne laži i širi famu.Niko se nije borio za Palestinu,sem toga ne znaš ni idiome ni geografiju.Ono što je sada sporno,znači cio Izrael sa Gazom i zapadnom obalom je samo 20% Palestine.Ostalo takozvana Cisjordanija je voljom Britanaca i inih po preuzimanju od Turske dato za tvorbu Sirije,dio je uzeo Liban,pod uticajem Francuza.Laži opasne kod fanatika mogu izazvati nepoželjne reakcije,najčešće se ukakaju.
Ajmo prvo malo povijesne faktografije, pa ćemo onda na ideologiju:
Dakle, nastanak države Izrael
Nakon prvog svjetskog rata (1914.-1918.) raspalo se Tursko Carstvo. Sile pobjednice (V. Britanija, Francuska, SAD) su teritorije nad kojima je nekada vladalo to Tursko Carstvo podijelile, i to na slijedeći način:
jedan dio teritorija ostavljen je Turcima – to je današnja država Turska
jedan veći dio teritorija u Aziji i Sjevernoj Africi je podijeljen na neke neovisne države – tako su nastali Egipat (koji je i prije bio polu-neovisan), Sudan, Saudijska Arabija...
jedan dio teritorija proglašen je tzv. «mandatnim područjem Lige Naroda», a upravu nad tim teritorijem u ime Lige Naroda dobile su Velika Britanija i Francuska.
Velika Britanija je na upravljanje dobila područje nazvano «Palestina» a Francuska je dobila područje nazvano «Transjordanija».
Danas se na području britanske «Palestine» nalazi država Izrael, a na području francuske «Transjordanije» su Jordan i Sirija. Kako je došlo do toga?
Mandat V. Britanije i Francuske trajao je sve do kraja 2. svjetskog rata, kada su se V. Britanija i Francuska povukle sa tog područja, a ta područja su proglasila neovisnost.
E, tu nastaju svi ovi problemi.
Naime, cionistički pokret, dakle pokret kojem za cilj imao uspostavu židovske države na području bliskog istoka u nekadašnjim rimskim provincijama Galileji i Judeji («Palestina» odn. današnji Izrael) postojao je već duže vrijeme, i jačao je krajem 19. stoljeća kako su u svijetu i inače u to vrijeme jačali nacionalni pokreti manji naroda u višenacionalnim državama – Hrvata u Austro-Ugarskoj, Iraca u Ujedinjenom Kraljevstvu (V. Britaniji)... dakle, ništa čudno ili neobično.
Nakon 1. svjetskog rata sile pobjednice proklamirale su načelo o samoodređenju naroda – u prevodu, svaki narod odn. nacija ima pravo odlučiti želi li živjeti u svojoj državi. Irci su se time poslužili u borbi protiv V. Britanije, Hrvati su po tom načelu odlučili istupit iz Austro-Ugarske i uć u zajednicu sa Srbijom, Poljaci su time dobili svoju državu, tako je nastala Čehoslovačka.... po istoj logici i Židovi su nastojali uspostavit svoju državu... i to na mjestu odakle su potekli – u Judeji i Galileji odn. na području Palestine. Cionistički pokret, kao najorganiziraniji židovski politički pokret, organizirao je putovanja i naseljavanje Židova koji su to željeli u tadašnje britansko mandatno područje Palestine. To je tako trajalo godinama, bez većih problema... Židovi su odlazili u Palestinu baš kao što su odlazili u SAD, u Južnu Ameriku, u Južnu Afriku...
Nakon drugog svjetskog rata i nakon strahota i pogroma u holokaustu Vijeće Sigurnosti Ujedinjenih Nacija odlučilo je da će na području bivšeg britanskog mandatnog područja Palestine bit proglašena neovisna država Izrael. Istog dana Egipat, Sirija i Jordan napadaju tu državu Izrael koja nakon žestokih borbi pobjeđuje napadače.
-
zonbirile
#91 Re: Mahmoud Ahmadinejad
@mos
smiješan si,prvo si trebao ići na wikipediju,pa onda kucati predhodni post. I šta ti sada hočeš reći,šalio se,zaboravio,fulio?Dobro nikad nije kasno,hajde sada pređi na ideologiju,baš sam raspoložen.
smiješan si,prvo si trebao ići na wikipediju,pa onda kucati predhodni post. I šta ti sada hočeš reći,šalio se,zaboravio,fulio?Dobro nikad nije kasno,hajde sada pređi na ideologiju,baš sam raspoložen.
- M.O.S-
#92 Re: Mahmoud Ahmadinejad
brate polako citaj, ne trci pred ruduzonbirile wrote:@mos
- M.O.S-
#93 Re: Mahmoud Ahmadinejad
@zonbirile ne vidim da sam sta izmisljao sem sto nisam isao bas u detalje al evo ukratko.
izrael je umjetna tvorevina jer je stvoren na tuđoj zemlji. činjenica je da država Izrael nije postojala dok ju englezi nisu napravili i da se područje pod njihovom upravom zvalo Palestina.
nakon drugog svjetskog rata zapadne sile su se našle u problemu jer su dopustile pokolj židova po nacistima i u pokušaju da malo operu ruke su stvorili Izrael.
velika greška zato jer do stvaranja države Izrael tamo nije bilo velikih sukoba židova i muslimana, no stvaranjem Izraela to se promjenilo... nakon nekoliko ratova imamo situaciju da samo postojanje Izraela potiče utrku u nuklearnom naoružavanju (Izrael već ima nuklearno oružje), dnevno ginu ljudi, postoje miljuni izbjeglica, a što je najvažnije mnoge vlade u regiji koriste postojanje Izraela da bi okupili ljude protiv "zajedničkog neprijatelja" jer bi u protivnom u mnogim od tih zemalja došlo do promjene vlasti....
P.S.sad ako hoces jedno po jedo pitanje pa da vidimo sta nije istina?
izrael je umjetna tvorevina jer je stvoren na tuđoj zemlji. činjenica je da država Izrael nije postojala dok ju englezi nisu napravili i da se područje pod njihovom upravom zvalo Palestina.
nakon drugog svjetskog rata zapadne sile su se našle u problemu jer su dopustile pokolj židova po nacistima i u pokušaju da malo operu ruke su stvorili Izrael.
velika greška zato jer do stvaranja države Izrael tamo nije bilo velikih sukoba židova i muslimana, no stvaranjem Izraela to se promjenilo... nakon nekoliko ratova imamo situaciju da samo postojanje Izraela potiče utrku u nuklearnom naoružavanju (Izrael već ima nuklearno oružje), dnevno ginu ljudi, postoje miljuni izbjeglica, a što je najvažnije mnoge vlade u regiji koriste postojanje Izraela da bi okupili ljude protiv "zajedničkog neprijatelja" jer bi u protivnom u mnogim od tih zemalja došlo do promjene vlasti....
-
zonbirile
#94 Re: Mahmoud Ahmadinejad
---------------------------------------M.O.S- wrote:brate polako citaj, ne trci pred ruduzonbirile wrote:@mos
smiješan si,prvo si trebao ići na wikipediju,pa onda kucati predhodni post. I šta ti sada hočeš reći,šalio se,zaboravio,fulio?Dobro nikad nije kasno,hajde sada pređi na ideologiju,baš sam raspoložen.![]()
momak ovo nije chat,sve moje i tvoje postove čitaju raja,ispadaš smiješan.Dobro,hajde imaš još vremena da prosurfaš,ali bogami ne možeš stić ni do jutra.U čemu je problem,ne znaš odakle da kreneš.Ima li još koja c/p misao.
-
zonbirile
#95 Re: Mahmoud Ahmadinejad
---------------------------------------------------M.O.S- wrote:@zonbirile ne vidim da sam sta izmisljao sem sto nisam isao bas u detalje al evo ukratko.
pa dečko ti iz dva puta ne skontaš stvari.Ne nisi ti izmišljao samo si lagao i pričao nebuloze.Pa pročitaj svoje postove,pazi javni su.Dobio si keca,sada odgovaraš za dvicu,u detalje i da hočeš ne možeš ići ,jer ih ne znaš,ali i ovo ukratko -sjedi opet jedan.
Halo ,opet ti kažem 1917 počelo intenzivnije naseljavanje,a bilo ga i prije
.Niko ruke nije prao ni stvarao Izrael onako kako si ti sebi dočarao,a sukobi su počeli još 1918g,čim je preuzet protektorat,svi protiv svih,pa i Britanaca.Kojih ratova,moraš malo obrazložiti.Ne potiče postojanje Izraela trku u naoružanju,ili ti je istorija počela sa Ahmom.I Izrael je atomska sila,još od 60-tih godina ,postrojenja su u Dimoni,a nisu američka,sic.Kako li ih dobiše,odgovori dobičeš dvicu.O izbjeglicama smo pisali,i ko koje handri i koristi za svoje potrebe,a dnevni gubici u ljudstvu u 60g rata šta misliš koliki su-iznenadičeš se kada ti kažem.
Ništa nije istina,ne znaš ništa kako da te pitam,moraš doći sa roditeljima na informacije
-
TheMule
#96 Re: Mahmoud Ahmadinejad
Ne kontam u cemu je problem sto se tice MOSovog posta o nastanku izraela? To je umjetna drzava koja nebi trebala da bude tu, osim malih djelova koje su otkupili jevreji. Sta tu nije tacno?zonbirile wrote:---------------------------------------M.O.S- wrote:brate polako citaj, ne trci pred ruduzonbirile wrote:@mos
smiješan si,prvo si trebao ići na wikipediju,pa onda kucati predhodni post. I šta ti sada hočeš reći,šalio se,zaboravio,fulio?Dobro nikad nije kasno,hajde sada pređi na ideologiju,baš sam raspoložen.![]()
momak ovo nije chat,sve moje i tvoje postove čitaju raja,ispadaš smiješan.Dobro,hajde imaš još vremena da prosurfaš,ali bogami ne možeš stić ni do jutra.U čemu je problem,ne znaš odakle da kreneš.Ima li još koja c/p misao.
-
zonbirile
#97 Re: Mahmoud Ahmadinejad
[q
momak ovo nije chat,sve moje i tvoje postove čitaju raja,ispadaš smiješan.Dobro,hajde imaš još vremena da prosurfaš,ali bogami ne možeš stić ni do jutra.U čemu je problem,ne znaš odakle da kreneš.Ima li još koja c/p misao.[/quote]
Ne kontam u cemu je problem sto se tice MOSovog posta o nastanku izraela? To je umjetna drzava koja nebi trebala da bude tu, osim malih djelova koje su otkupili jevreji. Sta tu nije tacno?[/quote]
----------------------------
to nije meritum stvari,pročitaj sve napisano,ti s neba pa u rebra
momak ovo nije chat,sve moje i tvoje postove čitaju raja,ispadaš smiješan.Dobro,hajde imaš još vremena da prosurfaš,ali bogami ne možeš stić ni do jutra.U čemu je problem,ne znaš odakle da kreneš.Ima li još koja c/p misao.[/quote]
Ne kontam u cemu je problem sto se tice MOSovog posta o nastanku izraela? To je umjetna drzava koja nebi trebala da bude tu, osim malih djelova koje su otkupili jevreji. Sta tu nije tacno?[/quote]
----------------------------
to nije meritum stvari,pročitaj sve napisano,ti s neba pa u rebra
-
TheMule
#98 Re: Mahmoud Ahmadinejad
Znam sta je napiso i da je neke detalje pogrijesio, naseljavanje Jevreja, kako su Britanaca pomogli i td. Ali nema veze, u sustini se slazem s njim da je to vjestacka drzava , i da je tu uglavnom zbog Britanaca i zbog drugog sv. rata.zonbirile wrote: to nije meritum stvari,pročitaj sve napisano,ti s neba pa u rebra
Ti si pogrijesio u jednoj stvari, a to je da, iako je bilo sukoba prije 2. sv. rata, dosta jevreja je tu slobodno doslo i naselilo se uredno i ljudski, tako sto su odkupili zemlju od arapa koji su je rado prodali. I cinjenica je da su glavni sukobi poceli nakon deklaracije izraela kao drzave i da je to glavni razlog za sukobe od tad pa do danas
-
staza
#99 Opomena...
M. A. bio obavještajac, čak postoje osnovane sumnje da je učestvovao u ozbiljnim terorističkim projektima.
Ako ga sve jača ljevica, slijedeće godine sruši: BiH može reći da ju je zaista Iran pretekao.
Ako ga sve jača ljevica, slijedeće godine sruši: BiH može reći da ju je zaista Iran pretekao.
-
KREMEN
#100 Re: Mahmoud Ahmadinejad
A sto se vi toliko brinete za Palestinu, samo zato sto su muslimani..da su Kurdi ne bi ih niko ni pominjao..ili Armenci..