nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hrvoje_Hrvatinic

#76 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

SenSen wrote: A tvoj "djed Hrvat" je mozda bio Hrvat u zadnjih 5(?) drzava, ali prije toga bi bio nesto drugo, ako je i imao ime za to (npr "Bosnjanin"). Talk about "krizi identiteta" :lol: Idi pitaj nekoga u Zagrebu dali je tvoj Deda "Hrvat"? :lol: To su kao novopeceni "gradjani", koji se upiru da dokazu da su veci gradjani od komsija starosjedilaca. Smjesno je za gledati :-)
Naši pradjedovi su se uzjašnjavali Hrvati na popisima od onog momenta kada im je dozvoljeno da se tako izjašnjavaju, znači od dolaska Austrougarske. Ti znači nisi Bošnjakinja jer ti prije nije bilo omogućeno da se tako izjašnjavaš ?
Ja sam studirao u ZG, i tu vašu priču da nas u ZG ne smatraju Hrvatima možete okačiti mačku o rep., možete se slobodno tješiti time ako vam je tako lakše. Mi smo jednostavno Hrvati, ni bolji ni gori od drugih, sasvim obični... isti kao i oni koji žive u Slavoniji, Dalmaciji itd.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 16:48, edited 3 times in total.
SenSen

#78 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by SenSen »

goran5 wrote:
Ako cemo o meni, meni smetaju sve poslijeratne nazor uvedene jezicke promjene. I ono ubacivanje slova "H" u svaku drugu rijec, i izbacivanje slova "J" i uvodjenje skroz novih rijeci koje niko nije do tada koristio.. Mozda "tjedan" nije najbolji primjer, nego mi je prvo palo na pamet..

A tvoj "djed Hrvat" je mozda bio Hrvat u zadnjih 5(?) drzava, ali prije toga bi bio nesto drugo, ako je i imao ime za to (npr "Bosnjanin"). Talk about "krizi identiteta" :lol: Idi pitaj nekoga u Zagrebu dali je tvoj Deda "Hrvat"? :lol: To su kao novopeceni "gradjani", koji se upiru da dokazu da su veci gradjani od komsija starosjedilaca. Smjesno je za gledati :-)
Djevojko, ne moramo mi u Zagreb nama je u Bosni od uvjek pisalo da smo Hrvati , znam ih par koji su se zeljeli izjasnjavti kao Jugosloveni ili Bosanci i tu nema nikakvih problema.
Nego ti radije idi u Istanbul pa pitaj jesli li Bosnjakinja ili si ipak mozda Hrvatica/Srpkinja. Vidjela bi da je Alija sto-sta nalagao (iako je ruku na srce bio najumjereniji od ovih svih nacista)
Jesam li ja mozda rekla da sam "Bosnjakinja"? :shock: A jos mi i Aliju spominje :-) Pa ti uopste neznas moje "podrijetlo" :lol:

A sto se tice tvog drugog posta: Stidim se ja itekako, samo ne toga sto ti hoces da se stidim. Stidim se svog naroda, B&Hovaca.. Stidim se sto se sve vise okrecu prema tudjim zemljama, i sto se daju iskoristiti od politicara/demagoga u tim zemljama.. Sto su lojalni i lobiraju protiv koristi sopstvene zemlje.. Stidim se sto moram strancima objasnjavati kako se to tacno moze biti "Bosnian Serb" itd. A da ne pocinjem o drustvenom stanju inace.. Nego u svom ovom crnjaku se mora naci svjetla "tocka" :lol: pa si dopustim malo razonode na racun npr nekog tipa iz Viteza koji frflja na fol Dalmatinskom naglasku..
osa

#79 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

CRNOGORAC wrote:Niko te nije uvrijedio.. gdje ti vidi uvredu, ako ne racunamo onu tvoju o Srpskom jeziku..

Šta sam to pogrešno rekao o srpskom jeziku :?
Samo sam govorio istinu![/quote]

evo ti jedan indikativan primjer, koji sam već pominjao na forumu, prije nekog vremena moja kćer gleda neku emisiju o kuhanju, na srpskoj tv iz bih, kaže kuhar "narendamo šargarepu u činiju", jedino što je razumjela je samoglasnik u, toliko o istim jezicima, a kako vrijeme prolazi i jezici se budu razvijali u različitim pravcima razumjet ćemo se sve manje.
KREMEN

#80 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

SenSen wrote:
goran5 wrote:
Ako cemo o meni, meni smetaju sve poslijeratne nazor uvedene jezicke promjene. I ono ubacivanje slova "H" u svaku drugu rijec, i izbacivanje slova "J" i uvodjenje skroz novih rijeci koje niko nije do tada koristio.. Mozda "tjedan" nije najbolji primjer, nego mi je prvo palo na pamet..

A tvoj "djed Hrvat" je mozda bio Hrvat u zadnjih 5(?) drzava, ali prije toga bi bio nesto drugo, ako je i imao ime za to (npr "Bosnjanin"). Talk about "krizi identiteta" :lol: Idi pitaj nekoga u Zagrebu dali je tvoj Deda "Hrvat"? :lol: To su kao novopeceni "gradjani", koji se upiru da dokazu da su veci gradjani od komsija starosjedilaca. Smjesno je za gledati :-)
Djevojko, ne moramo mi u Zagreb nama je u Bosni od uvjek pisalo da smo Hrvati , znam ih par koji su se zeljeli izjasnjavti kao Jugosloveni ili Bosanci i tu nema nikakvih problema.
Nego ti radije idi u Istanbul pa pitaj jesli li Bosnjakinja ili si ipak mozda Hrvatica/Srpkinja. Vidjela bi da je Alija sto-sta nalagao (iako je ruku na srce bio najumjereniji od ovih svih nacista)
Jesam li ja mozda rekla da sam "Bosnjakinja"? :shock: A jos mi i Aliju spominje :-) Pa ti uopste neznas moje "podrijetlo" :lol:

A sto se tice tvog drugog posta: Stidim se ja itekako, samo ne toga sto ti hoces da se stidim. Stidim se svog naroda, B&Hovaca.. Stidim se sto se sve vise okrecu prema tudjim zemljama, i sto se daju iskoristiti od politicara/demagoga u tim zemljama.. Sto su lojalni i lobiraju protiv koristi sopstvene zemlje.. Stidim se sto moram strancima objasnjavati kako se to tacno moze biti "Bosnian Serb" itd. A da ne pocinjem o drustvenom stanju inace.. Nego u svom ovom crnjaku se mora naci svjetla "tocka" :lol: pa si dopustim malo razonode na racun npr nekog tipa iz Viteza koji frflja na fol Dalmatinskom naglasku..

Pa neka prica, sta tebe to smeta. Ti pricaj na Bosanskom i mirna Bosna, niko ti ne brani..ostavi Hrvate na miru..
CRNOGORAC

#81 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

Zato sto imaju problema sa memorijom/prostorom pretpostavljam.
Index hr. koristi istu PHP aplikaciju i puno je bolji interface sto se tice navodjenja , ne znam zasto.

Sto se uvrjeda tice to ti ovisi od osobe do osobe.Ima svakakvih
Nemoj se iznenaditi ako te netko nazove cetnikom bez razloga ako se ne budes snjim slagao to ti je ovdje normalno, ne uzbudjuj se prvise.[/quote]

Nema problema,ne može mene niko virtuelno da uvrijedi.Ne obraćam pažnju na virtuelne uvrede,samo ih ignorišem!
Nisam neki ljubitelj foruma,s vremena na vrijeme,odem na index portal ali izgleda da danas ne radi!
osa

#82 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

CRNOGORAC wrote:Zato sto imaju problema sa memorijom/prostorom pretpostavljam.
Index hr. koristi istu PHP aplikaciju i puno je bolji interface sto se tice navodjenja , ne znam zasto.

Sto se uvrjeda tice to ti ovisi od osobe do osobe.Ima svakakvih
Nemoj se iznenaditi ako te netko nazove cetnikom bez razloga ako se ne budes snjim slagao to ti je ovdje normalno, ne uzbudjuj se prvise.
Nema problema,ne može mene niko virtuelno da uvrijedi.Ne obraćam pažnju na virtuelne uvrede,samo ih ignorišem!
Nisam neki ljubitelj foruma,s vremena na vrijeme,odem na index portal ali izgleda da danas ne radi![/quote]

radi ali malo šteka, upravo ga pregledavam paralelno sa sarejevom x.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
CRNOGORAC

#84 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

[

evo ti jedan indikativan primjer, koji sam već pominjao na forumu, prije nekog vremena moja kćer gleda neku emisiju o kuhanju, na srpskoj tv iz bih, kaže kuhar "narendamo šargarepu u činiju", jedino što je razumjela je samoglasnik u, toliko o istim jezicima, a kako vrijeme prolazi i jezici se budu razvijali u različitim pravcima razumjet ćemo se sve manje.[/quote]

Meni je potpuno razumljiva ta rečenica! :)
Ako nastavimo da izmišljamo nove riječi,sve manje i manje ćemo jedni druge da razumijemo!Hrvati su prvi počeli sa izmišljanjem novih riječi,iz jednog jedinog razloga,samo da što manje ima sličnosti sa srpskim jezikom!Ja lično smatram da je hrvatski jezik "iskvareni" srpski jezik.
bingov buraz

#85 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by bingov buraz »

Joj ekipe na ovom topicu :lol: :lol:

Dje ste cistokrvni hebo vas mish.

Sve neki tisucljetni i hiljadugodisnji a u glavi ogranicen kao omanji balkon :mrgreen:
goran5

#86 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

Vidi ... to nisu uopce nisu tudje zemlje , od kud ti to? To su nase zemlje,ni vise ni manje, kontas.

Nitko ne lobira protiv BiH ali nedamo da jedan narod dominira u nasoj vlastitoj zemlji. A htjela ti to priznat ili ne u FBiH je to tako, moze im se sta ces.
Pretpostavljam da si Bosnjakinja jer je to ta tipicna klika "kako moze biti BosnianSerb" mislim klasika :roll:
I objasnis li im Bosnia is homeland of Croats, Serbs and Bosniaks. Ili mozda there are only Bosniaks/Bosnians.

Ja frfljam na bosanskom naglasku i u Zg i u Sa ali nikad necu govorit "Bosanskim jezikom" vec samo na bosanskom dijalektu.
osa

#87 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

CRNOGORAC wrote:[

evo ti jedan indikativan primjer, koji sam već pominjao na forumu, prije nekog vremena moja kćer gleda neku emisiju o kuhanju, na srpskoj tv iz bih, kaže kuhar "narendamo šargarepu u činiju", jedino što je razumjela je samoglasnik u, toliko o istim jezicima, a kako vrijeme prolazi i jezici se budu razvijali u različitim pravcima razumjet ćemo se sve manje.
Meni je potpuno razumljiva ta rečenica! :)
Ako nastavimo da izmišljamo nove riječi,sve manje i manje ćemo jedni druge da razumijemo!Hrvati su prvi počeli sa izmišljanjem novih riječi,iz jednog jedinog razloga,samo da što manje ima sličnosti sa srpskim jezikom!Ja lično smatram da je hrvatski jezik "iskvareni" srpski jezik.[/quote]

naravno da razumiješ, jer govoriš srpski i ja razumijem jer sam živio u jugoslaviji i jna služio u vranju, da nisam vjerojatno ne bih razumio kao ni moja kćer, što se tiče tvoje definicije hrvatskog jezika, to reče na jednom koncertu u slavoniji đorđe balašević samo dijametralno suprotno, reče da govori kvarni hrvatski tj. srpski, a kad to reče jedan pravi srbin, trebao bi se složiti da on to ipak zna bolje od crnogorca.
goran5

#88 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

bingov buraz wrote:Joj ekipe na ovom topicu :lol: :lol:

Dje ste cistokrvni hebo vas mish.

Sve neki tisucljetni i hiljadugodisnji a u glavi ogranicen kao omanji balkon :mrgreen:

Svi imamo neke ispusne ventile :D , a nesto i naucimo usput
CRNOGORAC

#89 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

osa wrote:jedina dva slavenska naroda u našoj bližoj okolici za koje postoje nekakvi povjesni tragovi o dolasku na ove prostore su srbi i hrvati, po njima njihove matične zemlje i dobiše imena, bošnjani dobiše ime po rijeci bosni, dakle, slavenski narod, naravno izmješan s mnogim drugima (kao uostalom i srbi i hrvati) dobio ime po rijeci, nikakvog pomena o tome koji je to slavenski narod koji se naselio oko rijeke bosne, ajde shvatio bi i da je to neki narod koji je obitavao na ovim prostorima prije dolaska slavena, ali niti jedan poznat narod od prije dolaska slavena ne nosi takvo ime, šta da kažemo tek o bošnjacima oiz bihaćke krajine, cazina, bužima, zar u tim krajevima nisu živjeli hrvati prije dolaska turaka, kako oni postaše bošnjaci, zbog vjere ili zbog širenja granica bosanskog pašaluka, a tek bošnjaci kostajnice, dubice , gradiške i posavine koji se doseliše iz srbije nakon protjerivanja turaka, da li su oni bošnjaci ili srbi muslimanske vjere, puno pitanja, a malo odgovora, bar smislenih.
Ne postoje istorijska dokumenta da su se Srbi doselili na Balkan(namjerno sam napisao Srbi a ne Sloveni)!Postoji jedan dokumenat,falsifikat(koji je dopisan početkom 16. vijeka) iz 10. vijeka,na kojem se temelji naša istorografija!U srednjem vijeku pa sve do berlinskog kongresa,Srbi nikad ni u jednom dokumentu nisu pominjali da su se doselili na Balkan!Imaš koliko hoćeš antičkih istoričara koji srbe pominju još u 1. vijeku!
Last edited by CRNOGORAC on 24/09/2009 21:17, edited 1 time in total.
and

#90 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by and »

goran5 wrote:

Vidi ... to nisu uopce nisu tudje zemlje , od kud ti to? To su nase zemlje,ni vise ni manje, kontas.

Nitko ne lobira protiv BiH ali nedamo da jedan narod dominira u nasoj vlastitoj zemlji. A htjela ti to priznat ili ne u FBiH je to tako, moze im se sta ces.
Pretpostavljam da si Bosnjakinja jer je to ta tipicna klika "kako moze biti BosnianSerb" mislim klasika :roll:
I objasnis li im Bosnia is homeland of Croats, Serbs and Bosniaks. Ili mozda there are only Bosniaks/Bosnians.

Ja frfljam na bosanskom naglasku i u Zg i u Sa ali nikad necu govorit "Bosanskim jezikom" vec samo na bosanskom dijalektu.
koje su to vaše zemlje?
daj nam malo pojasni kako je u širokom,stocu,čapljini...ima li tamo dominacije?da li tamo druga 2 konstitutivna naroda ostvaruju ravnopravnost?
goran5

#91 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

Nisam neki ljubitelj foruma,s vremena na vrijeme,odem na index portal ali izgleda da danas ne radi!

Da, ne radi danas Index , vjerovatno je ponovo pod napadom hackera pa je server preopterecen
osa

#92 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

CRNOGORAC wrote:
osa wrote:jedina dva slavenska naroda u našoj bližoj okolici za koje postoje nekakvi povjesni tragovi o dolasku na ove prostore su srbi i hrvati, po njima njihove matične zemlje i dobiše imena, bošnjani dobiše ime po rijeci bosni, dakle, slavenski narod, naravno izmješan s mnogim drugima (kao uostalom i srbi i hrvati) dobio ime po rijeci, nikakvog pomena o tome koji je to slavenski narod koji se naselio oko rijeke bosne, ajde shvatio bi i da je to neki narod koji je obitavao na ovim prostorima prije dolaska slavena, ali niti jedan poznat narod od prije dolaska slavena ne nosi takvo ime, šta da kažemo tek o bošnjacima oiz bihaćke krajine, cazina, bužima, zar u tim krajevima nisu živjeli hrvati prije dolaska turaka, kako oni postaše bošnjaci, zbog vjere ili zbog širenja granica bosanskog pašaluka, a tek bošnjaci kostajnice, dubice , gradiške i posavine koji se doseliše iz srbije nakon protjerivanja turaka, da li su oni bošnjaci ili srbi muslimanske vjere, puno pitanja, a malo odgovora, bar smislenih.
Ne postoje istorijska sokumenta da su se Srbi doselili na Balkan(namjerno sam napisao Srbi a ne Sloveni)!Postoji jedan dokumenat,falsifikat(koji je dopisan početkom 16. vijeka) iz 10. vijeka,na kojem se temelji naša istorografija!U srednjem vijeku pa sve do berlinskog kongresa,Srbi nikad ni u jednom dokumentu nisu pominjali da su se doselili na Balkan!Imaš koliko hoćeš antičkih istoričara koji srbe pominju još u 1. vijeku!
vjerojatno, tamo negdje iza karpata.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
SenSen

#94 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by SenSen »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
SenSen wrote: A tvoj "djed Hrvat" je mozda bio Hrvat u zadnjih 5(?) drzava, ali prije toga bi bio nesto drugo, ako je i imao ime za to (npr "Bosnjanin"). Talk about "krizi identiteta" :lol: Idi pitaj nekoga u Zagrebu dali je tvoj Deda "Hrvat"? :lol: To su kao novopeceni "gradjani", koji se upiru da dokazu da su veci gradjani od komsija starosjedilaca. Smjesno je za gledati :-)
Naši pradjedovi su se uzjašnjavali Hrvati na popisima od onog momenta kada im je dozvoljeno da se tako izjašnjavaju, znači od dolaska Austrougarske. Ti znači nisi Bošnjakinja jer ti prije nije bilo omogućeno da se tako izjašnjavaš ?
Ja sam studirao u ZG, i tu vašu priču da nas u ZG ne smatraju Hrvatima možete okačiti mačku o rep., možete se slobodno tješiti time ako vam je tako lakše. Mi smo jednostavno Hrvati, ni bolji ni gori od drugih, sasvim obični... isti kao i oni koji žive u Slavoniji, Dalmaciji itd.
Bas oko dolaska Austrougarske i raspada Osmanskog Carstva je i pocelo ono lobiranje od strane nasi zapadnih i istocnih komsija da sto vise B&H ugrabe za sebe. Naravno time sto ce tvrditi da se dio njihovog naroda nalazi u granicama B&H.. I iskreno, potpuno razumijem da su Bosanski kriscani poletili da se "pripoje" doticnima, jer ih je vezala vjera. Ali to ne znaci da su te kategorije podjele vjecne i nepromjenjive (ili cak logicne)..

Nemam se sta tjesiti. Ja znam vrlo dobro npr kako se tretiraju "Bosanski Srbi" u Srbiji, jer mi je cetvrtina roda iz Srbije. I provela sam puno vremena tamo.. A imam i dosta roda u Zagrebu. Ako hoces mogu ih pitati o ovome. Iako sam primjetila da sve Bosance stavljaju u isti kosh. Niko me nikada nije pitao "sta" sam, iako mi je ime neutralno. Nego primjete da sam Bosanka, i tako me i tretiraju..
trinidad

#95 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by trinidad »

SenSen wrote:
Hrvoje_Hrvatinic wrote:
Bas oko dolaska Austrougarske i raspada Osmanskog Carstva je i pocelo ono lobiranje od strane nasi zapadnih i istocnih komsija da sto vise B&H ugrabe za sebe. Naravno time sto ce tvrditi da se dio njihovog naroda nalazi u granicama B&H.. I iskreno, potpuno razumijem da su Bosanski kriscani poletili da se "pripoje" doticnima, jer ih je vezala vjera. Ali to ne znaci da su te kategorije podjele vjecne i nepromjenjive (ili cak logicne)..

Nemam se sta tjesiti. Ja znam vrlo dobro npr kako se tretiraju "Bosanski Srbi" u Srbiji, jer mi je cetvrtina roda iz Srbije. I provela sam puno vremena tamo.. A imam i dosta roda u Zagrebu. Ako hoces mogu ih pitati o ovome. Iako sam primjetila da sve Bosance stavljaju u isti kosh. Niko me nikada nije pitao "sta" sam, iako mi je ime neutralno. Nego primjete da sam Bosanka, i tako me i tretiraju..
pa naravno, geografki te lociraju, ko sto lociraju sumadinca, lalu (naziv za banacanine), ko sto ovde lociraju krajisnike, hercegovce, sandzaklije, i to je to...imal' kakve nacionalne opterecenosti????
goran5

#96 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

koje su to vaše zemlje?
daj nam malo pojasni kako je u širokom,stocu,čapljini...ima li tamo dominacije?da li tamo druga 2 konstitutivna naroda ostvaruju ravnopravnost?
Hrvati imaju dvije domovine/matice BiH i Hrvatsku koje su potpuno ravnopravne.
Srbi vjerovatno isto tako najmanje dvije BiH/Srbija s tim da mnogi tu ubroje i CG.

Ima tamo dominacije Hrvata, U FBiH dominacije Bosnjaka u RS Srba.
Podrzvam li ja Hrvatsku dominaciju ? Ne.
Trebaju li dva druga naroda ostvarivat svoja prava na 100% BiH? Da.

Sad ti malo meni pojasni kako je u Bugojnu, D. Vakufu , Zenici, Travniku, zasto ne Sarajevu ( iako se ipak razlikuje od Konjica npr.).
I ako bi prosao sa dresom sahovnicom u Istocnom Mostaru npr. jel to ravnopravnost?
Last edited by goran5 on 24/09/2009 21:23, edited 1 time in total.
osa

#97 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

SenSen wrote:
Hrvoje_Hrvatinic wrote:

imaš li ikakav podatak da se u bih za doba turskog carstva moglo izjašnjavati kao hrvat ili srbin.
and

#98 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by and »

pa naravno, geografki te lociraju, ko sto lociraju sumadinca, lalu (naziv za banacanine), ko sto ovde lociraju krajisnike, hercegovce, sandzaklije, i to je to...imal' kakve nacionalne opterecenosti????
ne sjećam se da tih zastava ima na ist riveru,a možda će i biti.
Hrvoje_Hrvatinic

#99 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

and wrote:
ne sjećam se da tih zastava ima na ist riveru,a možda će i biti.
Znači ti svoju nacionalnost određuješ po državi u kojoj trenutno živiš, lol. :lol:
Pa nije bolan nacija čarapa da je mijenjaš svako malo.
bingov buraz

#100 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by bingov buraz »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
dzemmo wrote::-)

Pitam te sta kazes strancu kad si vani.

Kažem mu da sam Hrvat iz BiH, koji govori svojim hrvatskim jezikom i ima hrvatsku putovnicu na koju ima pravo sukladno dvojnom državljanstvu.

Vidim scenu upoznaje se nas Hrvoje sa nekim strendzerom i ovaj ga ono cisto radi kulture pita odakle je a Hrvoje njemu izdeklamova Gorski Vijenac :lol:

Moro sam majke mi :mrgreen:
Post Reply