Mislim da se diskusija svodi na dvije stvari, a u sustini obe su tacne. Istina je da Mercator ima bolju uslugu, ponudu proizvoda i uredenost od Robota, sto ne mora znaciti da na trziste nece doci neko ko ce to podignuti na vecu razinu. Sa druge strane Mercator je Slovenacki, tako da profit ide u Sloveniju i ne donosi nama dobro u smisli BDP-a, ali zaposljava ljude i uplacuje doprinose sto je dobro za drzavu.
Medutim ako vec pricamo o tome da li nam je bitno je li nesto nase ili strano, naravno da nije kada su u pitanju trzni centri i kada zivimo u kapitalizmu gdje je potrosac najvazniji faktor na trzistu.
Moje je misljenje da ako vec idemo u Merkator i dajemo novac, onda bar pokusajmo sto vise kupovati domace, jer ukoliko marza na svakom proizvodu ide Slovencima, neka bar novac potrosen na kupovinu samog proizvoda (nabavna cijena) ostaje u nasoj drzavi, a ne da i to ide u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju itd...
Dodat cu da se slazem da je Robot papanski centar, jer je vlasnikj papak, tako da se ne moze niti ocekivati vise.
Bio sam na razgovoru kod tog covjeka i dragom mi je sto me nije zaposlio, klasicni papak i on i sestra, a obogatio se kupovajuci certifikate poslije rata.

covjek je zavrsio srednju skolu