Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#76 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by KatarinaKosaca »

@Havani stalno smeta kao naziv mješani brak, a stalno to naglašava. Pa, i ja sam u takvom braku živim i imam namjeru živjeti u Sarajevu. Smeta mi kod dijaspore, pardon dijela dijaspore koji kažu da je u Sarajevu ostao onaj koji nema gdje. Imam gdje, imala sam gdje i u vrijeme rata, pa nisam otišla.Volim da živim u Sarajevu. Tu imam namjeru odgajati djecu. Nikada nisam imala nikakvu nacionalnu provokaciju bilo ja bilo moj muž, smatram Sarajevo još uvijek multikulti gradom. Posla ima onoliko koliko se čovjek potrudi, nigdje ne cvjetaju ruže, ali je i u trnju komotnije tvoje trnje. Djecu imam namjeru da odgojim onako kako bi ih odgajala na bilo kojoj strani planete, a kako će im biti u životu to zavisi od puno faktora, ne samo geografskog.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#77 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by KatarinaKosaca »

popajic wrote:
@kupalo
Kod nas se previse paznje poklanja podizanju "nacionalnoj/nacionalistickoj svijesti", a premalo stvarnom znanju. 90% djece u srednoj skoli nam ne zna tablicu množenja , jenak je postotak onih koji nisu procitali niti jednu knjigu.
To i jeste rak rana ovog drustva.
.
Sa ovom se ne slažem. Da vidimo znanje malih amerikanaca ili malih Španaca ili malih Engleza. Još uvijek su nam škole bolje od onih na zapadu.
Vodenjak

#78 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Vodenjak »

DickHolbrooke wrote:
KatarinaKosaca wrote:

Sa ovom se ne slažem. Da vidimo znanje malih amerikanaca ili malih Španaca ili malih Engleza. Još uvijek su nam škole bolje od onih na zapadu.
to je zabluda.
Toliko velika da je vrijedna nove teme! :wink:
pemanapemani

#79 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by pemanapemani »

vivaldi wrote:
pemanapemani wrote:Mozda i nije totalno vezano za temu. Da li uopste imamo buducnost u ovoj zemlji? Postoji li osoba, politicka opcija, intelektualna snaga, koja ce izvuci ovu drzavu iz situacije u kojoj se nalazi? I na kraju, da li je fakat sebicno odgajati dijete u ovakvoj sredini?
Svakodnevno se najavljuju masovni protesti radnika, a nigdje ih na vidiku. Laprdamo o tome kako se "Bogom danim" tresu stolice i sl. Licno, ne vidim da ce u blizoj buducnosti u BiH biti bolje, a samim tim postavljam sebi pitanje da li je okrutno i sebicno donijeti na svijet malo bice koje ce sve to trpjeti na vlastitoj kozi. Ako sam ja morao, zasto mora to neduzno stvorenje.
Ja sam politicki lijevo orijentisan, ali trenutno na politickoj sceni ne vidim pojedinca ili politicku stranku koja bi u dogledno vrijeme mogla uspostaviti npr. socijalnu pravdu. Bilo mi je drago kada je g.Behmen izabran za gradonacelnika. I sta bi, pa taj covjek nije ama bas nista uradio. Znam da ga jebe Kanton, ali zar nije mogao izaci na ulicu i organizovati skupinu mladih volontera koji ce npr. ocistiti ovo malo zelenih povrsina koje su ostale, zar nije mogao svakodnevno po medijima trubiti, apelirati nad ovim arhitektonskim nasiljem u gradu. Mogao je nenadlezno narediti eko policiji da strogo kaznjava svakog ko baci opusak itd. itd. Ovdje ne postoje ljudi koji ce preuzeti odgovornost, bar ih ja ne vidim. Eto prosle godine su bili protesti pred zgradom Kantona, pa se gospoda iz DOSTA povukla kao najvece picke. Ja sam bio spreman ici u muriju sa njima da su preuzeli odgovornost za jebena jaja i kamenje. Ne mozemo mijenjati stvari ako nas nema ko voditi, nekad cemo pojesti govno, ali jednog dana, isto tako, isplivati na povrsinu. Znam, zasto ja ne pokrenem masu? Jednostavno, nemam sposobnost komunikacije sa masom, imam fobiju od medijske izlozenosti, nisam dovoljno mentalno jak ... , ali bih uvijek bio tu.
Otisao sam presiroko. Samo se pitam, kako u ovakvom drustvu odgajati dijete koje ce bastiniti sve ljudske i moralne vrline. Mogu mu trubiti koliko hocu, ali ce i ono jednog dana shvatiti kada vidi tatu akademskog gradjanina kako nosi kante maltera jer se ne zeli zaposliti po nacionalnom kljucu, da mu se ne isplati biti posten i postat ce kao "oni", a to fakat ne zelim.
Kratko i jasno - ne postoji.
Vise je nego ocigledno da je tvoj post iznosenje licnih frustracija obicnog gradjanina sto je apsolutno razumljivo, ali sistem se uspostavlja decenijama i to ce kod nas jos duuuugo trajati, ali da krenem redom.

Vec sam negdje juce napisao da je kompletno drustvo korumpirano i da ne postoji alternativa. Sve stranke na politickom bh nebu koje postoje vec su bile neki period u vlasti i nista nisu uradile. Novi i kad se pojavi sami sebe brzo diskredituju.
Podmladak postojecih stranaka vec od punoljestva uvlaci se u kriminal. Vjerovatno znas i sam da mladi sdp-ovci, sda-ovi, sbih-ovci..ovi..oni..u rekordnom vremenu zavrsavaju faxove, pa onda svaki 10-15 dana neke lijeve tribina tipa " ocuvanje majcine dusice na obroncima vlasica" da omladinci cvaknu 50-100 km i sve je to ovako na prvi pogled smjesno, ali je to u sustini "prvi fix za buducu ovisnost". Onda naravno nakon elegantno sredjenog faxa pocinju krupniji talovi pa ostatak znas i sam. Ako neko posten i zaluta u taj osinjak ne moze ostati imun na brojne povlastice, dobre plate i mogucnost zaposljavanje kompletne rodbine u jakim firmama (da budem iskren - ne bih ni ja) ili ti jednostavno podapinjo svo vrijeme.

Sada malo o ozbiljnim stvarima.
Ove primjere u vezi behmena necu komentarisati jer su totalno trivijalni (ali razumijem zasto si ih naveo). Medjutim napisao si jednu vaznu stvar - niko ne preuzima odgovornost.
Da bi postsocijalisticko drustvo poput naseg izaslo iz ekonomskog mraka mora da krene sa ODLUCNIM REZOVIMA.
Medjutim, praxa svih istocnoevropskih zemalja potvrdila je jednu stvar - ukoliko krenes ozbiljno u reformu drzave GARANTOVANO gubis naredne izbore !!!!! Zasto???

Zato sto je jedan od najvaznijih segmenata tranzicije privatizacija, a ona donosi OGROMAN broj otpustenih radnika koji su btw glasaci i njima je nemoguce objasniti da je njihov otkaz kolektivno dobro jer se uklanja nezdravo tkivo. Tu naravno dolazimo do situacija da se kod nas nema petlje za takve stvari pa se mrtvarimo sa privatizacijom vec 15 godina i opet nismo ni pola zavrsili.

Naravno, kao posljednji cin ocajnog pojedinca tebi ostaje ulicna revolucija koja cak i da se desi bi bila nekog chavezovovsko-kastrovskog tipa koja opet nista dobro nebi donjela, ali bi zbog "narodne pobjede" bili emotivno nahranjeni kojih par mjeseci.
Evo npr da ti sada dodjes na vlast zar mislis da je tvoje postenje i iskrenost jedino sto te kvalifikuje???
Osim sto bi pretpostavljam sve odmah strpao u zatvor sta bi ti bio naredni korak??
Pa cim bi otvorio vrata ureda docekali bi ti nezadovoljni nastavci pred pocetak skolske godine, neotplacene rate raznih kredita, radnici u strajku, bezbroj reformi, rodbina sto te moli za sve moguce usluge.., a ti nemas pojma odakle da pocnes, a nemas mogucnosti da kazes Stanite time-out dva mjeseca da vidim prvo gdje sam i sta sam...
Nije to bas tako lako kako izgleda na prvi pogled...

Kako je krenulo i nasa djeca ce zivjeti u postsocijalistickoj tranzicijskoj zemlji. Iskustva ostalih tranzicijskih zemalja padaju u vodu u BiH, jer mi ocito nismo uopste slicni njima.
Da li se funkcija dobije na lutriji? Zar ti sam ne odlucujes da li ces se kandidovati za odredjenu poziciju. Znaci, ti znas sta te ceka, koji problemi, dileme i sl. Znas da si u stanju ispuniti odredjene potrebe gradjana, zato se kandidujes i nadas da ces biti izabran i latiti se posla. U svim drzavama se podnosi izvjestaj o prvih 100 dana vlasti, jedino kod nas se jos „snalazis“.
Znam da je ovo nenormalna drzava, i da sve navedeno nije odlika organizama na vlasti. Zato sam naveo g. Behmena za kojeg sam mislio da ce „trivijalno“ pokrenuti stvari sa mrtve tacke. Stalno se blebece kako je funkcija gradonacelnika „nenadlezno trivijalna“. Pa hajmo onda gospodine gradonacelnice raditi trivijalne stvari. Npr. poslije 16 h izaci na Ferhadiju i od standa do standa u drustvu inspekcije dijeliti prekrsajne prijave piljarima, organizovati volontere koji ce po predgradjima socijalno ugrozenim porodicama pomoci oko, recimo, cijepanja drva za zimu, prenosenja zimnice sa pijace itd. Jebo ga ja, nama treba tako malo da se za to „uhvatimo“ i da vratimo jebenu nadu u bolje sutra za nasu djecu. Licno, kada bih vidio bar jednu trivijalnost, SDP bi i slijedece izbore imao moj glas, ovako ... ma vozdra.
Zasto sam naveo proteste pred Kantonom? Da smo tada blokirali cestu na dva dana, usli u zgradu, razbili okolne skupe aute, onda bi gospoda koja u buducnosti dodju na te pozicije znala da sa narodom nema zajebancije.
Dalo bi se raspravljati i o mnogobrojnim NVO-ma, koje takodje ne pokazuju ni najmanju zelju za preuzimanjem odredjene odgovornosti za koju su dobili mandat kada im je na racun legla hrpa love od donatora. Oni su u rangu sa lopovima na vlasti, u nekim stvarima i puno gori.
Znaci, nama treba samo „mala slamcica“ za koju se mozemo uhvatiti. Tada bih mogao biti nervozan sto Tadic otvara „Srbiju“, Croatia libertas protestvuje zbog kazne monstrumima iz konc-logora „heliodrom“ itd., ali bih znao da postoje ljudi koji ce mozda moci obezbjediti bolju buducnost za nasu djecu.
Kupalo

#80 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Kupalo »

KatarinaKosaca wrote:
popajic wrote:
@kupalo
Kod nas se previse paznje poklanja podizanju "nacionalnoj/nacionalistickoj svijesti", a premalo stvarnom znanju. 90% djece u srednoj skoli nam ne zna tablicu množenja , jenak je postotak onih koji nisu procitali niti jednu knjigu.
To i jeste rak rana ovog drustva.
.

Katarina puste zelje, na zalost nisu, danas nam skole nisu ni s od one u koju smo mi isli. vjeruj mi znam o cemu govorim , to mi je posao. Javno skolstvo nam je u k..cu, a najgora nam je osnovna skola od 1-4 razreda.

Skole su nam bile bolje od onih na Zapadu, naglasag na bile.
rajvosa 69

#81 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by rajvosa 69 »

HAVANA od mene imas cokoladu.Voljela bih da je malo vise ljudi u BiH koji ovako razmisljaju kao ti i ja(isto mislimo100%).Jeste istina je da u nasem sistemu nesto nestima ali smo najvecim djelom mi sami krivi.Narod je postao zavistan,bezobrazan,ljubomoran,gladan(nemislim da nema sta da jede vec samo daj,daj,uvjek malo). Promjenulo se sve,vise se niko neraduje malim stvarima.Ja znam da smo mi prije rata imali puno manje a bili smo jako sretniji.Sto se tice odgoja djece tu su roditelji kljucna tacka.Roditelj je taj neko ko treba da ti kaze i objasni sve cari i nedace zivota.Da se smece ne baca kroz prozor i po ulici,da ti objasni koliko je los turbo-folk i spodobe koje ga pjevaju,da te posavjetuje koju dobru knjigu da procitas ,da zna drustvo u kojem se kreces i jos mnogo toga sto se od roditelja trazi da bi sutra djete spremno, donekle,krenulo kroz zivot. Roditelji mi smo ti koji dajemo moral nasoj djeci. Mi smo ti koji nesto treba da promjenimo jer dok god sjedimo skrstenih ruku i pljujemo na sve i svakoga nista se nece desiti.

DJECA SU NASA BUDUCNOST ALI NEMOJTE DA ZABORAVITE DA DJECA UCE OD NAS.
PREMA TOME: MI SMO TI KOJI TREBA DA SE PROMJENIMO AKO HOCEMO DA NAM DJECA IMAJU BOLJE SUTRA.
uvjek dobar gost

#82 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by uvjek dobar gost »

.. Nemam djece.. u životnom sam dobu kad razmišljam da vrijeme mi je za djecu, kad neke stvari sam posložio i malo stao na noge, ne koliko bih volio il htio ali ne može čovijek uvijek tražiti jaje u dlaci.... kad promišljam o djeci strah me je, ne zato što imam predrasude o djeci, jer me mrzi ustajati presvlačiti djecu, jer imam fobiju od obaveza i ta kina... Strah me je za djete koje će oblikovati ovo nakaradno društvo, ne mogu zatvoriti dijete pod stakleno zvono jer kad tad doći će u sukob sa stvarnošću, bojim se za sutra jer nisam i sam dogmatičan i spreman na ponuđeno i servirano kao apsolutnu istinu, bojim se jer ne vidim trenutno budućnost za sebe ovdje a kamoli za djete u ovoj navali šovinizma, provincijalizma, primitivizma, u ovoj navali podobnih na uštrb sposobnih, ne vidim napretka uz sve ove fanatike i lažne dušebrižnike....

Djeca se rađaju čista i kao prazna ploča ovaj sistem oko nas njih dočeka kao šaka na oko..

Mi budući roditelji il Vi roditelji mi moramo učiniti prvi korak mi moramo načiniti preokret da ovo oko nas postane normalno ilibarem normalnije mjesto za život jer sada ovo ne da nije normalno... već je nenormalno !

Ukoliko ne učinimo nešto nema budućnosti ne samo za našu djecu već i za nas same, sve više djece je nepismeno nemaju osnovna ljudska prava, nemaju pravo na igru, sve ih se manje rađa... a mi smo sve puniji stresa, sve bolesniji i sve nervno rastrojeniji.... mi moramo učiniti nešto ukoliko to ne učinimo mi... bojim se da neće niko !

I da ne bude zajeba ja volim ovu zemlju ne ovakvu kakva je sad već volim njene predjele, pejsaže, volim njenu onečišćenu prirodu, volim gradove na razglednicama, volim još uvijek neke ljude....
pustopoljina

#83 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by pustopoljina »

nemojte tako oko skole (izvinjavam se za off topic),ja sam ratna generacija (kraj osnovne,prve godine gimnazije),pa kad sam 5 godina nakon rata izasla u drugu zemlju i susrela se sa njihovim "gimnazijalcima"...
bolje sam govorila engleski, fizika/hemija-oni su bubali unaprijed rijesene zadatke-pojma,ali pojma nisu imali sta dijelovi formule uopste znace. a knjizevnost...njemacka knjizevnost i kapak.
da ne kazem (ovo uvijek spominjem) da im je vjeronauk OBAVEZAN Predmet,a informatika izborni. :shock: :shock: :shock:
oni imaju vise jako dobrih usmjerenih skola, koje ti omogucuju da se brzo snadjes na poslu-sto kod nas mozda dobro radi jedino medicinska...
ja ne mislim da djecu do 18 treba ogranicavati samo na ono cim ce se baviti,previse dobro sve primaju da bi ih se tako kaznilo-sve sto do tada nauce ostaje im za citav zivot,a ono sto za posao treba se ionako brzo savlada.
sto se tice osnovnih...pa ako je grupisanje djece po pameti dobro...ne znam...imas zadatke za pametne,prosjecne i malo glupe...i tako dobijaju djeca od 9 godina zadatke,tako ih ocjenjuju. jeste da to olaksava i smanjuje pritisak nekima,ali tako ih u startu svrstava u odredjenu grupu,iz koje nema bas micanja poslije.
a o nasilju u skolama vani-dovoljno je pretraziti youtube.
Kupalo

#84 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Kupalo »

pustopoljina wrote:nemojte tako oko skole (izvinjavam se za off topic),ja sam ratna generacija (kraj osnovne,prve godine gimnazije),pa kad sam 5 godina nakon rata izasla u drugu zemlju i susrela se sa njihovim "gimnazijalcima"...
bolje sam govorila engleski, fizika/hemija-oni su bubali unaprijed rijesene zadatke-pojma,ali pojma nisu imali sta dijelovi formule uopste znace. a knjizevnost...njemacka knjizevnost i kapak.
da ne kazem (ovo uvijek spominjem) da im je vjeronauk OBAVEZAN Predmet,a informatika izborni. :shock: :shock: :shock:
oni imaju vise jako dobrih usmjerenih skola, koje ti omogucuju da se brzo snadjes na poslu-sto kod nas mozda dobro radi jedino medicinska...
ja ne mislim da djecu do 18 treba ogranicavati samo na ono cim ce se baviti,previse dobro sve primaju da bi ih se tako kaznilo-sve sto do tada nauce ostaje im za citav zivot,a ono sto za posao treba se ionako brzo savlada.
sto se tice osnovnih...pa ako je grupisanje djece po pameti dobro...ne znam...imas zadatke za pametne,prosjecne i malo glupe...i tako dobijaju djeca od 9 godina zadatke,tako ih ocjenjuju. jeste da to olaksava i smanjuje pritisak nekima,ali tako ih u startu svrstava u odredjenu grupu,iz koje nema bas micanja poslije.
a o nasilju u skolama vani-dovoljno je pretraziti youtube.

Dokaz da je cak i ratna skola bila bolja od ovih koje imamo sad.
Iskreno bih volio da se mogu ponositi nasim skolskim sistemom, ali se uistinu nemamo cim ponositi, kad je prije 5 godina radeno istrazivanje u 5 sarajevskih skola sa djecom koja su pala iz matematike da se pronade razlog ustanovljeno je da samo 2.8% djece imaju problem na kognitivcnom nivou (sa jednom od teskoca u ucenju), a da za 90 i kusur posto djece nema niti jednog razloga da padaju iz matematike osim neznanja. (uzorak 150 srednjoskolaca)
Zakljucak, djeca su nam pametna, sistem je los. U drustvu vlada letargija, profesori dizu ruke..... i da dalje ne nabrajam.

Reci koji je izgovor da 90 djeceu srednjojskoli ne zna pomnoziti dva broja ? Ili koji je izgovor da djeca ne znaju rijeci poput nadobudan i objestan. I sto je jos gore predmeti iz kojih najvise djece pada su: strani jezik, maternji jezik i matematika. Zasto?
pustopoljina

#85 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by pustopoljina »

najmanje skolski sistem,plan i program...
krivi su nemotivisani ucitelji/nastavnici/profesori (ovo ne kao optuzba,nego kao konstatacija) i jos manje motivisani ucenici.
poslije rata su pred nasu gimnaziju ucenici parkirali bolja auta od profesora-u tim godinama,to je znak; lokalne kabadahije trazile razrednika da ga zaplase da ne obori curu koja ima vise od 75% izostanaka; nastavnicka plata je takva da nastavnik mora biti ludo zaljubljen u svoj posao da ne poklekne pred svim poteskocama i cini mi se da sada nastavnike/profesore vise kontrolisu nego prije- sto nekada jeste dobro...ali se svodi na to da su samo instrumenti, izvrsioci besmislenih experimenata nekih tamo u ministarstvu obrazovanja.
i opsti nedostatak kulture:
kako ce neka uciteljica raditi svoj posao,ako na roditeljskom sastanku dodje roditelj koji joj sakom prijeti da ce vidjeti s kim ima posla ("znas li ti ko sam ja?!"), ako bude sta govorila njegovom sinu? (pa krene prica po gradu, pa i jos poneki otac tako nastupi). mislim, ako taj sin bude "doktorsko dijete" , bas ono "doktorsko dijete" - sam je gaz'o.
na selima je, barem kako kazu ucitelji, situacija bolja. na roditeljskom sastanku, roditelji kazu: "ma ima da te slusa, ako te ne bude slusao- ja cu mu pokazati". (oni koji uopste daju dijete u skolu).
i motivacija ucenika...tj.roditelja:
jako dobro se sjecam prica starijih ljudi, kako su bosi isli u skoli, kako su uckurom vezali hlace, kako se uz svijecu ucilo, kako su u selima ljudi snijeg prtili da djeca mogu do skole...znanje se cijenilo ili jednostavno nisu htjeli da se djeca muce kao oni.
a sada- bas kao u onom filmu "tesko je biti fin", kad onaj mladi krimos prica kako su mu roditelji profesori i u zivotu nemaju ama bas nista, zato se on bavi kriminalom i nema problema covjeku prijetiti zenom i djetetom.
ljudi ne citaju (i globalno je tako: u zemljama koje imaju i sajmove knjiga u svakom gradu i pokretne biblioteke i online narudzbe knjiga), cak i kad neko hoce da cita- biblioteke su siromasne, knjizare nisu svakome pred nosom.
kad bi profesori/nastavnici imali slobodu davati lektire- bez da se pisu, samo da se o njoj razgovara, mozda bi se vise ljudi animiralo na citanje,a ne na skidanje lektire sa neta (ovo za raju po gradovima).
kad bi roditelji cijenili uciteljski zanat,onda bi isli na roditeljski i nakon toga djetetu odredili sta mu je ciniti.
pomnoziti dva broja je bio zadatak iz osnovne...znaci, roditelji: nije bilo vjezbanja,nije bilo provjeravanja zadace. nastavnici su krivi ako su do radnog mjesta za razrednu nastavu od od 1. do 4. dosli preko stele i zato sto u tom poslu imaju najvise odmora ( kao to od 1.-4 . nije tako vazno...vaznije je nego sto se misli).
moja rodjaka je u izbjeglistvu ucila pisati,cirilicu je naucila kad su dosli u bihac-kao izbjeglice...i vise je nije koristila-do maturskog. onda je ponovo naucila.
neki dan joj je mama, dok su gledale tv, diktirala-a ova je pisala-na cirilici...moja rodjaka ima 24 godine. cisto da ne zaboravi. ne zato sto je neko u porodici srbin ili nastavnik, ne zato sto misli ici raditi u manji entitet...nego tako-da zna.
ta ista rodjaka ovdje u austriji pomaze armenskoj curici od 13 godina u skoli...cura se jedva provlaci...javna skola, u gradu-puna je stranaca,govori se turski,armenski,nas(i) jezici...nastavnici salju djecu u cosak,odbrojavaju im do odgovora, pisu sms-ove umjesto da predaju...posto ona spada u "glupe" zadaca joj je gotovo nikakva i ako je ne napise,samo dobije novu...ona ce valjda na zanat-pa sta ce joj. niti zna njemacki,niti engleski...u kuci samo armenski satelitski kanal...ona ce se jos malo udati... u stvari-smak je svijeta ako se ne uda, sve su se njene starije drugarice udale.
i kako motivisati za skolu? kako natjerati da se koncentrise- gdje mati vristi da ide u prodavnicu,da pripazi mladju kmezavu sestru, a stari uskoro dolazi s posla...onda mora biti tisina i sve se zavrsava za ostale clanove porodice sa njegovim dolaskom. njeni roditelji su u zemlji u kojoj su (a mozda i u onoj iz koje su) nepismeni.
e takve su i mnoge nase porodice u bosni. dobiju racun-ne razumiju, dobiju obavijest iz opcine-ne razumiju (ali znaju nekoga ko ce to srediti,sta je da je).
nastavnici bi morali (ponovo) postati idoli,da bi se djeca otrgla od svega u cemu zakrzljavaju. djeca samo slijede uzore.
i sve to jeste tako,ali i u svijetu je tako...
ljudi se dijele sve vise-na sirotinju,polupismenu...i na elitu. vani,ako covjek zeli svom djetetu obezbijediti buducnost-potrebno je mnogo,mnogo para...nekad previse,za ono sto on kao stranac moze zaraditi.
stipendije koje postoje-cine stvar podnosljivom,iako je jako tesko djetetu od kojeg se nista ne ocekuje da promijeni taj nacin razmisljanja i posegne za tom stipendijom i od sebe nesto napravi.
potrebno je mnogo vise kod nas od savrsenog skolskog sistema-da bi ucenici bili na nivou. potrebno je da oni vide izlaz u tome.
eto,svasta sam napisala...da bi se sve svelo na ono sto neko gore u jednoj recenici napisa: djeca su nasa buducnost-ali su u nasim rukama...i roditelja i nastavnika i drzave.
iskreno-mislim da kad bi drzava imala samo djeciji/omladinski obrazovni program na tv/radio,kakav je bio prije rata, umjesto idiotskih repriza idiotskih serija i zabavnih emisija- taj neki opsti stav bio bolji.
Kupalo

#86 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Kupalo »

pustopoljina, svaka ti je na mjestu, ja vise nemam sta da dodam.
andrija2007

#87 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by andrija2007 »

Na žalost, za djevojku od 16 godina iz Bosanske Krupe, koja je izgubila život radi predoziranja heroinom, i koja je bila
nečije dijete, neće biti budućnosti, nek joj je laka zemlja.
oridjidji

#88 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by oridjidji »

Buducnost dijeteta se kreira u porodici, ako se dijete vrlo rano prepusti samome sebi i ulici onda ga je tesko vratiti sa stranputice. Jedini spas od iste mu je svijest i amanet koji su mu prenjeli njegov otac, majka, djed, nana kao malenom i one zdrave vrijednosti koje odgajaju jednu osobu sa karakterom. Porodica je prva zajednica u kojoj svaki covjek stekne svoje temelje. Porodica je prvi temelj drustva. Ako neko nije u porodici poducen pravim vrijednostima i ako je prepusten sebi onda mu je tesko sagraditi karakter, a kad se u tome uspije onda takvome covjeku treba odati postovanje. Danasnja porodica nema zdrav ambijent za egzistiranje, a djeca nemaju nikoga da im dovoljno posveti paznje. Drustvo ne gaji ljubav prema porodici, kao sto recimo gaji ljubav prema slobodnoj ljubavi i njenom promovisanju. Slobodna ljubav je unazadila drustva, bukvalno je natalitet mnogih zemalja svijeta zamro upravo radi toga. Sokantni su podatci o broju abortusa u mnogim zemljama svijeta. Drustvo koje neodgaja i velica porodicu kao temelj drustva ono tone, stari i polako odumire. Neka dijeca se zacnu ali se ne rode, jednostavno nikada i nedobiju sansu da imaju svoju buducnost. Ako se vec i rode, dobiju roditelje koji nemaju nikakvu moralnu velicinu i gaze svaku odgovornost koju brak nalaze. Medjutim uvijek ima izuzetaka. Drugi razlog koji pridonosi stvaranju losem ambijentu u kojem odrasta dijete jeste losa porodica tj. losi roditelji . Ako dijete nema u kome vidjeti dobre vrijednosti, kako onda ocekivati i dobrog nasljednika. Treci razlog moze biti kada dobri i karakterni roditelji radi svoga posla nemaju dovoljno vremena za svoju djecu, pa o njima nekada nema niko da vodi racuna ili ako i ima, taj neko koji cuva dopusta im previse, tako da oni polako gube osjecaj za postivanje autoriteta. Četvrti razlog moze biti nezdrava ekonomska klima u drustvu i neimastina roditelja. Tako da djeca imaju dobre i karakterne roditelje koji im nisu u stanju da priuste sve, ali djeca vrlo rano zbog neimastine zanemaruju roditeljsku autoritativnost i polako se okrecuci ka sebi i sopstvenom snalazenju, tako da nekada upadnu u sve ono cime nisu ni njihovi roditelji zadovoljni, a nerijetko ni oni sami. Peti razlog je neznanje roditelja i takvo sto se moze itekako oslikati i na dijete koje odgajaju jer obicno neznanje podlijeze svemu i kod dijeteta moze da izazove osjecaj anarhicnosti i svega onoga sto nije vrlina nego mana covjeku. Šesti razlog je taj kada roditelji jednostavno nisu zainteresovani za svoje dijete jer dijete je uzrokom stvaranja njihove bracne zajednice. More je razloga koji pridonose stvaranju loseg ambijenta za odrastanje djece u jednoj porodici.

Medjutim u BIH-a porodica nije zasticena jer klima u drustvu jednostavno nije zdrava za nista. Ovo drustvo gaji dosta mana, a ne vrlina. Da se puno vise razmislja o buducnosti porodice i djece, danasnju politiku u BIH-a nebi krojili jahači apokalipse, isfrustrirani starci koji več 20 godina i više ne mogu da odbace od svojih mana kao sto su neznanje, diskriminacija, međenje, destruktivnost, korupcija, lopovluk itd, i koji sve svoje moralne vrijednosti precrtavaju u politiku koju kroje. Sto bi neki rekli, nase guzice su cistije od obraza policitara u ovoj zemlji.
detroit-mercy

#89 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by detroit-mercy »

Pitanje ima li buducnosti u zemlji koju tolio volimo je potpuno idolentno. Idolentnost se ogleda u samoj premisi da je sve lose da ne moze biti gore. Hajde malo da se odmaknemo na stranu pa da vidimo je li zaista sve tako lose. Npr, milioni djece svake godine umiru samo zbog neishranjenost, obicnih bolesti koje jedan obican aspirin lijeci (karikiram ali tako nesto), milioni djece bivaju iskoristeni za raznorazne fizicke poslove, prostituciju. Koliki je broj onih koji nikada ne vide ni s od skole, za koje je olovka i teka misaona imenica. U jednoj od najrazvijenijih drazava u svijetu, u centru automobilske industrije svijeta (Detroitu) 30% ucenika nikada ne zavrsi skole koje su pocele. Gangovi vladaju na sve strane, skole su pune nasilja, droge, kriminala, prostitucije i cega sve ne.
Ko je ikada putovao malo po Africi i Aziji, i odmakao se od sjaja hotela i resorta, vidio bi ono sto bi ga natjeralo da kaze, sto sam i ja rekao samome sebi " A mi u Bosni mislimo da smo bijeda, ma mi smo ti Svica za ovakve". U svim tim zemljama se djeca radjaju i imaju neku buducnost, a mi se pitamo imaju li djeca Buducnosti u Bosni. A sto ne bi imala, je li sve ovo pobrojano gore isto kao u Bosni, da li djeca u Bosni umiru od neishranjenosti, bivaju prodavana od strane familije za prostituciju, da li gangovi vladaju ulicama da ne smijes dijete pustiti samo vani. Zamislite se svi vi koje pucaju crnjaci, je li zaista sve tako crno. I kao sto neko rece, i ovo ce proci, rasprodace se i to drzavne imovine sto je ostalo, doci ce privatni kapital i druga pravila igre.
abdulazizsarajevo

#90 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by abdulazizsarajevo »

evo ja cu samo navesti par ljudi a vi dodajte jos kad se sjetite...pa onda odgovorite ima li djete budusnost u zemlji u kojoj su na vlasti:

1. Miloran Dodik
2. Drago Kalabić
3. Safet Halilovic...wtf
4. Edhem Bicakcic
5. Bakir (the zlatni ljiljan) Izetbegovic
6. Ivo Miro Jovic
7. Dragan Covic
8. slavuj...O.M.G.
9.

sve veca od vece ubleha....
andrija2007

#91 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by andrija2007 »

detroit-mercy wrote:Pitanje ima li buducnosti u zemlji koju tolio volimo je potpuno idolentno. Idolentnost se ogleda u samoj premisi da je sve lose da ne moze biti gore. Hajde malo da se odmaknemo na stranu pa da vidimo je li zaista sve tako lose. Npr, milioni djece svake godine umiru samo zbog neishranjenost, obicnih bolesti koje jedan obican aspirin lijeci (karikiram ali tako nesto), milioni djece bivaju iskoristeni za raznorazne fizicke poslove, prostituciju. Koliki je broj onih koji nikada ne vide ni s od skole, za koje je olovka i teka misaona imenica. U jednoj od najrazvijenijih drazava u svijetu, u centru automobilske industrije svijeta (Detroitu) 30% ucenika nikada ne zavrsi skole koje su pocele. Gangovi vladaju na sve strane, skole su pune nasilja, droge, kriminala, prostitucije i cega sve ne.
Ko je ikada putovao malo po Africi i Aziji, i odmakao se od sjaja hotela i resorta, vidio bi ono sto bi ga natjeralo da kaze, sto sam i ja rekao samome sebi " A mi u Bosni mislimo da smo bijeda, ma mi smo ti Svica za ovakve". U svim tim zemljama se djeca radjaju i imaju neku buducnost, a mi se pitamo imaju li djeca Buducnosti u Bosni. A sto ne bi imala, je li sve ovo pobrojano gore isto kao u Bosni, da li djeca u Bosni umiru od neishranjenosti, bivaju prodavana od strane familije za prostituciju, da li gangovi vladaju ulicama da ne smijes dijete pustiti samo vani. Zamislite se svi vi koje pucaju crnjaci, je li zaista sve tako crno. I kao sto neko rece, i ovo ce proci, rasprodace se i to drzavne imovine sto je ostalo, doci ce privatni kapital i druga pravila igre.
Kod nas to što je loše, to što ne valja, nije samo materijalne, već nažalost moralne, duhovne, mentalne prirode, iz kojih
ovo materijalno i proizlazi.
Nema materijalnog napretka bez moralnog, mentalnog, duhovnog, kulturnog napretka jer sve proizlazi iz dobre ili
loše ideje čovjeka.
Kupalo

#92 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Kupalo »

detroit-mercy wrote:Pitanje ima li buducnosti u zemlji koju tolio volimo je potpuno idolentno. Idolentnost se ogleda u samoj premisi da je sve lose da ne moze biti gore. Hajde malo da se odmaknemo na stranu pa da vidimo je li zaista sve tako lose. Npr, milioni djece svake godine umiru samo zbog neishranjenost, obicnih bolesti koje jedan obican aspirin lijeci (karikiram ali tako nesto), milioni djece bivaju iskoristeni za raznorazne fizicke poslove, prostituciju. Koliki je broj onih koji nikada ne vide ni s od skole, za koje je olovka i teka misaona imenica. U jednoj od najrazvijenijih drazava u svijetu, u centru automobilske industrije svijeta (Detroitu) 30% ucenika nikada ne zavrsi skole koje su pocele. Gangovi vladaju na sve strane, skole su pune nasilja, droge, kriminala, prostitucije i cega sve ne.
Ne kontam zasto treba da se poredimo sa Afrikom? Geografski se nalazim u Europi i po logici stvari se trebam porediti sa najrazvijenijom zemljom u Europi. Stanje jest bolje u odnosu na rat, ali je gore u odnosu na predrat.

Evo ti banalan primjer prije rata ti je vozom (brzi poslovni) do Mostara trebalo 1,5 h, a sad traje 2 sata i 45 minuta, naravno u ratu ti je trebalo par dana.

E sad pitanje za tebe, znas li koliko je nezaposlenih u BiH, koliko djece izdrzava svoje roditelje prosenjem i prostitucijom, znas li uopce koliko je uistinu lose?
oridjidji

#93 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by oridjidji »

Vidi, mi se moramo zabaviti o svome ruhu... suosjecamo s drugima u nevolji iako nemozemo pomoci jer i nasa djeca su osjetila mnogo gore nabrojane stvari u posljednjem ratu. Neko je vidio bitnost da nasoj djeci u ratu pomogne, dok za potrebe drugoga ti isti nisu ni imali sluha niti ce imati ikada. Necija dijeca su sve ostalo pobrojano dozivjela u miru. Iako ovo nije Darfur, Etiopija, Irak ili neka industrijska ili neka siromasna zemlja cije drustvo ponire i koje pokazuje more mana,ovdje se mnogo toga negativnog desavalo i danas desava.Bosna je nesto izmedju vrha i dna u nekom poretku zemalja u svijetu na UN-ovoj HDI listi. Da nije optimizma, ovo drustvo bi davno propalo.

Moje misljenje je da zajednica ljudi ako sebi zeli dobro, mora drzati do dobra i propagirati dobro,mora paziti na medjuljudkse odnose, mora ih graditi, a ne rusiti. To jest kada bi se pojavila neka mana u drustvu, drustvo bi zajednickim naporima gledao da takvu manu rijesi. Isto tako ako bi neki covjek osiromasio, zajednica je ta koja ga nikada nebi trebala marginizirati, vec jednostavno uciniti centrom paznje dok on ne ojaca i ne rijesi svoje probleme. Medjutim danas su ljudi u globalu sebicni i previse svoji da je bitniji licni interes o dobrobiti drustva. Moje ubjedjenje da upravo produbljivanje jazova medju ljudima dovodi do pitanja buducnost same zajednice, a bez zdrave zajednice sigurno nece biti ni dobrog i zdravog podmlatka. Kada se svima obezbjede ista prava bez obzira dali je on gradjanin, seljak, crn ,zut, bijel, musliman, katolik, pravoslavac, jevrej i zaista se bude drzalo do toga da svako ima ista prava unatoc svim razlikama, onda se mozemo i nadati dobru... za sada ostacemo SVICA za siromasnije od nas.
rajvosa 69

#94 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by rajvosa 69 »

KatarinaKosaca wrote:@Havani stalno smeta kao naziv mješani brak, a stalno to naglašava. Pa, i ja sam u takvom braku živim i imam namjeru živjeti u Sarajevu. Smeta mi kod dijaspore, pardon dijela dijaspore koji kažu da je u Sarajevu ostao onaj koji nema gdje. Imam gdje, imala sam gdje i u vrijeme rata, pa nisam otišla.Volim da živim u Sarajevu. Tu imam namjeru odgajati djecu. Nikada nisam imala nikakvu nacionalnu provokaciju bilo ja bilo moj muž, smatram Sarajevo još uvijek multikulti gradom. Posla ima onoliko koliko se čovjek potrudi, nigdje ne cvjetaju ruže, ali je i u trnju komotnije tvoje trnje. Djecu imam namjeru da odgojim onako kako bi ih odgajala na bilo kojoj strani planete, a kako će im biti u životu to zavisi od puno faktora, ne samo geografskog.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
pustopoljina

#95 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by pustopoljina »

imam ja momente :)
Vodenjak

#96 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Vodenjak »

Sve je to tacno samo si zaboravio jednu stvar.
A to je da je malo djece na svijetu koja, kao djeca, zive mnogo gore nego sto su njihovi roditelji zivjeli kao djeca.
Globalno, dakako.
I bas u tom grmu i lezi zec!

I, naravno, u ovome sto @andrija2007 napisa:
Kod nas to što je loše, to što ne valja, nije samo materijalne, već nažalost moralne, duhovne, mentalne prirode, iz kojih
ovo materijalno i proizlazi.
Nema materijalnog napretka bez moralnog, mentalnog, duhovnog, kulturnog napretka jer sve proizlazi iz dobre ili
loše ideje čovjeka.
pustopoljina

#97 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by pustopoljina »

izvini,ali andrija je malo obrnuo stvari:
prvo baza pa nadgradnja.

bas su recitirali francusku poeziju i kontemplirali o egzistencijalizmu, kad su uklesali hamurabijev zakonik.
Nekako s proljeća

#98 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Nekako s proljeća »

:)

Naravno da mi dijete ima budućnost u Bosni i Hercegovini.Veliku nepravdu majci čini dijete koje ne liči na svog oca....
popajic

#99 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by popajic »

Stanje ljudskih prava u BiH iz godine u godinu se pogoršava, tvrdi Fadila Memišević, predsjednica bh. sekcije Društva za ugrožene narode.

Upozorava da se ljudska prava krše u svim segmentima: ugrožena je lična sigurnost, sloboda mišljenja i izražavanja, evidentna je diskriminacija po nacionalnoj i religijskoj osnovi.

Memiševićeva kaže da je nacionalizam prisutan u svakom segmentu našeg društva, a posebno zabrinjava prisustvo nacionalizma kod djece.

Tvrdi da su religijske zajednice u BiH daleko od principa tolerancije, međusobnog poštovanja i uvažavanja, a vlasti se ugroženim obraćaju samo obećanjima u vrijeme predizbornih kampanja koje poslije izbora zaboravljaju. Memiševićeva ocjenjuje da su podijeljene nevladine organizacije koje bi trebalo zajedno da utiču na poboljšanje situacije u zemlji i tvrdi da ta podijeljenost predstavlja najbolji odraz stanja u društvu.
Mislim da su neki bukvalno shvatili ovo pitanje da li djeca u BIH imaju buducnost.
Svako dijete ima buducnost...ali kakvu ?
Sta mu drzava, ovakva kakva je nasa, uopste moze ponuditi,koliko mu moze pomoci ,a koliko odmoci u razvoju...
Kucni odgoj koliko god da je solidan je temelj, a ne citava zgrada.
Uticaj drustva na nadogradnju nije nimalo zanemarljiv ,pa tako bolesno drustvo tesko da moze producirati zdrave narastaje.
A mi evidentno jesmo bolesno drustvo.
Zato je ono nase: svako ima svoju nafaku ,prezvakano i ne bas optimisticno.Jer ta nafaka moze da znaci i najobicnije zivotarenje...a to vec nije buducnost koja se djeci prizeljkuje.
trofej

#100 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by trofej »

Nema! dok se ta naša jubav izražava kroz hvalospjeve kako smo ga dali za ovo što danas imamo.
Post Reply