Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jefferson

#76 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by jefferson »

xyz101 wrote:
macan prvi wrote: - Sarajevo
Passenger Service Charge EUR 18.00
Passenger Tax (International) EUR 10.23 (namet Vlade FBiH za putnike koji kreću iz Sarajeva - koristi se uglavnom kao subvencija BH Airlinesa, a plaćaju ga svi putnici koji kreću iz Sarajeva, bez obzira na aviokompaniju)

- Zagreb
Airport Tax EUR 15.00

- München
Passenger Service Charge - Intl EUR 18.78

- Göteborg
Passenger Charge EUR 14.93

Dakle, takse na Aerodromu Sarajevo su oko 50% više nego na njemačkim ili švedskim aerodromima. To je zbog nameta Vlade FBiH na letove koji kreću iz FBiH. Time bi Sarajevo (kad bi Ryanair htio letjeti u glavne gradove BiH, Hrvatske ili Srbije) u startu bilo preskupo. Stvar je, međutim, u tome da su takse na tim aerodromima općenito previsoke tako da Ryanair ne leti tamo, nego na manje aerodrome (kao npr. Zadar).
Malo stanovništva ne mora nužno biti problem - Germanwings kao trenutno jedina jeftina aviokompanija koja leti u Sarajevo ima odličnu popunjenost.
hmm ??
zar stvarno mislis da bi neko sletio u zagreb ili beograd jer su tamo takse manje za 3 Eura ??
stvarno...
ali stvarno razmisli..

ja cesto putujem po chitavom svijetu.
od hongkonga do pariza i los angelesa.
prvo gledam blizinu hotela od mog pravca do aerodroma.
onda gledam kako cu stici do svoje destinacije najlakse.(znaci autoputem ili glavnom cestom),
tek onda trazim najpovoljniju cijenu..
a zamisli koliko mi tri eura znaci ako putujem na drugi kraj svijeta ?
pih...
Mislim da tu ima dosta vise, jer npr. karta iz SAD za ZAG je izmedju 900 i 1200 doalra. karta za SJJ je oko 1600-2000.
Znaci troskovi su veci, ali i konkurencija je manja.
Prvo, svi putnici finansiraju jednu propalu i totalno nefunkcionalnu kompaniju (BH Airlines).
Drugo, Sky team uopste ne leti za SJJ cime na aerodromu nema prave konkurencije Star Allianceu.
Germanwings je tu jer ima letove iz njemackih regija gdje je nasa dijaspora stacionirana, ali budimo realni, sto bi stranci dosli avionom u nasu zemlju?
Pa pogledajte Sarajevo i prilaz aerodromu? izgleda ko stocna pijaca, a tek je nedavno otvorena autobuska linija prema zeljeznickoj stanici.
Mi moramo jos pure jesti da bi imali preko milion putnika a da recimo 70% cine turisti i biznismeni a ne dijaspora.
Mene zanima sta ce se desiyti za par godina kada djeca sadasnje prve generacije dijsporasa kazu: ima tamo enka BiH odakle su mi mati i otac, ali odo ja na Tahiti trositi pare.
Ali sve dok nam drzavne kompanije sluze za udomljavanje propalih politicara (BH Airlines) do tad ce nam biti ovako.
xyz101

#77 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by xyz101 »

jefferson,

razlika u cijeni nije zbog tih ekstra tri ojra poreza.
kao sto rekoh, mnogo znaci kada putuje 50 ili 350 putnika.
tu dobijes razliku u cijeni.

a sto se tice bih airlines, sta bi ti drugacije uradio ?
koju bi ti kompaniju predlozio ?
bih arlines potice od ideologije da svaka iole ozbiljna zemlja mora imati svoj drzavni airlines.
cak i sky srpska postoji (iz istih "patriotskih" razloga)
jefferson

#78 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by jefferson »

xyz101 wrote:jefferson,

razlika u cijeni nije zbog tih ekstra tri ojra poreza.
kao sto rekoh, mnogo znaci kada putuje 50 ili 350 putnika.
tu dobijes razliku u cijeni.

a sto se tice bih airlines, sta bi ti drugacije uradio ?
koju bi ti kompaniju predlozio ?
bih arlines potice od ideologije da svaka iole ozbiljna zemlja mora imati svoj drzavni airlines.
cak i sky srpska postoji (iz istih "patriotskih" razloga)
Razlika u cijeni nije zbog tri eura, ali jeste zbog nedostatka konkurencije!!!

Imas temu na 68 strana o BH Airlinesu.
Uopste ne mora znaciti da zemlja MORA iamti svoju kompaniju! Sta to nama ta kompanija znaci osim sto je poreski obveznici subvencioniraju i krpe dugove, i time samo podupiru jos veci nerad?
I otkud ti uopste ideja da je BiH ozbiljna zemlja????
ozbiljnost zemlje se ne mjeri postojanjem neke kvazi komapnije koja konstantno pravi dugove. Avio kompanija nije strateski infrastrukturalni subjekt kao sto je Elektroprenos, zeljeznice ili telekomunikacije.
xyz101

#79 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by xyz101 »

jefferson wrote: Razlika u cijeni nije zbog tri eura, ali jeste zbog nedostatka konkurencije!!! .
slazem se.
nedostatak konkurencije proizilazi iz lose infrastrukture cijele zemlje i mali broj stanovnika.
jefferson wrote: ozbiljnost zemlje se ne mjeri postojanjem neke kvazi komapnije koja konstantno pravi dugove. Avio kompanija nije strateski infrastrukturalni subjekt kao sto je Elektroprenos, zeljeznice ili telekomunikacije.
patriote misle drugacije.
aviokompanija nije strateska firma ali jeste vizualno-simbolicki kao reputacijski veoma vazna.
osim toga, sve drzave aviokompanije (njih 90% na cijelom svijetu) posluje negativno.
recimo jedan austrian airlines posluje negativno.
jedan chezh airlines posluje negativno.
nisi vidio jednu austriju ili cesku da ugase svoje drzavne avio kompanije, jesi li ??
jefferson

#80 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by jefferson »

xyz101 wrote:
jefferson wrote: Razlika u cijeni nije zbog tri eura, ali jeste zbog nedostatka konkurencije!!! .
slazem se.
nedostatak konkurencije proizilazi iz lose infrastrukture cijele zemlje i mali broj stanovnika.
jefferson wrote: ozbiljnost zemlje se ne mjeri postojanjem neke kvazi komapnije koja konstantno pravi dugove. Avio kompanija nije strateski infrastrukturalni subjekt kao sto je Elektroprenos, zeljeznice ili telekomunikacije.
patriote misle drugacije.
aviokompanija nije strateska firma ali jeste vizualno-simbolicki kao reputacijski veoma vazna.
osim toga, sve drzave aviokompanije (njih 90% na cijelom svijetu) posluje negativno.
recimo jedan austrian airlines posluje negativno.
jedan chezh airlines posluje negativno.
nisi vidio jednu austriju ili cesku da ugase svoje drzavne avio kompanije, jesi li ??
Austrian? Preuzela Lufthansa iza koje stoji ekonomija vrijedna 3 triliona (ili biliona po Evropski) dolara.
Negativno ne posluje 90% kompanija, ali i ako posluje iza njih stoje jaca ekonomija od BH ekonomije. Npr. Iza CSA stoji ekonomija od 300 milijardi dolara koja je clanica EU, i koja ima zivotni standard danas veci nego neke stare clanice EU.
Poredis kruske i jabuke.
Trece, BHA nije nikakakva vizuelna reklama! Jel to reklama sto ce se avion provozati aerodromom? Pa isplatnije je te pare uloziti u promociju zemlje po najcitanijim svjetskim novinama, magazinima i TV kucama, a ne praviti kompaniju koja ce sluziti za uhljebljene politicara koji nemaju blage veze sa tom granom ekonomije (Nudzeim Recica, cije su kvalifikacije prije nego sto je postao direktor to sto je bio Minsistar za Izbjeglice u FBiH).
BH Airlines postoji 5g, i tek sad najavljuju Code sharing, i nekakav ugovor sa Unitedom. Za ovih 5 g su uspjeli da naprave milionske gubitke, tolike da im i ta taxa nije dovoljna nego moraju jos para iz budzeta traziti kao i otpis dugova ostalim drzavnim preduzecima.
Jaro ako je strateski interes ove zemlje BHA, onda mi smo u super stanju. Eno dijete umrlo zbog toga sto nismu clanica eurotransplanta ali je bitno da imamo jebenu avio kompaniju sa tri STARA aviona. Bas smo ono primjer avio kompanije.
To je kao ono kada je Albanija prijetila Jugoslaviji da ce je napasti: Napast cemo Vas sa oba aviona!
akcija007

#81 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by akcija007 »

Nemojte da i ovdje pisemo o BH Airlinesu ima tamo tema 70 stranica ...
Imamo Germanwings, sezonski ljeti Norwegian iz Osla i Stokholma.

Ryanair gdje stize da leti on ucjenjuje aerodrome odnosno aerodromi moraju igrati po njihovim pravilima jer znaju ako izgube Ryanair gube u prosjeku 150 putnika po avionu. U nasu blizu okolinu Ryanair stize samo sezonski u Zadar preko ljeta.
Ma najveci probelm su vize evo npr. da Rayanair uvede liniju do Dablina ko ce putovati na toj liniji ? Pod viznim smo rezimom ambasada Irske u Ljubljani .

I ove cijene sto se reklamiraju po 5 10 eur povratna to je par mjesta i to je to . Germanwings se reklamira za 19 eur do Kelna ja nikad nisam vidio tu cijenu .
xyz101

#82 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by xyz101 »

jefferson wrote: Austrian? Preuzela Lufthansa iza koje stoji ekonomija vrijedna 3 triliona (ili biliona po Evropski) dolara.
Negativno ne posluje 90% kompanija, ali i ako posluje iza njih stoje jaca ekonomija od BH ekonomije. Npr. Iza CSA stoji ekonomija od 300 milijardi dolara koja je clanica EU, i koja ima zivotni standard danas veci nego neke stare clanice EU. !
hmm.. .
ja kao glob mali investitor znam otprilike koje su kompanije profitabilne, a koje nisu.
samo sam bubnuo o ceskoj i austrijskoj kompaniji.(chitao sam o austrian air prije nekoliko god; eto u medjuvremenu su prodati)
ali ekonomske statistike su za sve aviokompanije svijeta prilicno iste.
one se jedva odrzavaju na vodi.
njihov profit margin je izuzetno nizak.
cak i tvoja 'svemocna' lufthansa dobija redovno subvencije od njemacke drzave.
znaci, sami kao kompanija ne mogu da opstanu, nego svakih par godina pokucaju na vrata njemackog bundestaga da im udijele par (milijardi) pfeninga..

sto se svega ostalog tice, prilicno se slazem s tobom.
kada je zemlja siromasna onda se prioriteti moraju pazljivije birati.
ali radi se o principu i vjerovatno o inatu.
eto rep srpska ima sky srpska koja je dno-dna mogucih aviokompanija.
ali doki i njih isplacuje.
inat.
princip.
zovi kako hoces.
radi se o nasem karakteru.

pozdrav
jefferson

#83 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by jefferson »

akcija007 wrote:Nemojte da i ovdje pisemo o BH Airlinesu ima tamo tema 70 stranica ...
Imamo Germanwings, sezonski ljeti Norwegian iz Osla i Stokholma.

Ryanair gdje stize da leti on ucjenjuje aerodrome odnosno aerodromi moraju igrati po njihovim pravilima jer znaju ako izgube Ryanair gube u prosjeku 150 putnika po avionu. U nasu blizu okolinu Ryanair stize samo sezonski u Zadar preko ljeta.
Ma najveci probelm su vize evo npr. da Rayanair uvede liniju do Dablina ko ce putovati na toj liniji ? Pod viznim smo rezimom ambasada Irske u Ljubljani .

I ove cijene sto se reklamiraju po 5 10 eur povratna to je par mjesta i to je to . Germanwings se reklamira za 19 eur do Kelna ja nikad nisam vidio tu cijenu .
Ma Rayan Air je nepotreban nama jer nas ne veze nista za ta podrucja. Cak i turisticki nasi ljudi radije idu na druga mjesta, plus ekonomska jacina prosjecnog bosanca.
Sto se tice BH ponude stranim turistima? De budimo ozbiljni!
macan prvi

#84 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by macan prvi »

xyz101 wrote:
Passenger Tax (International) EUR 10.23 (namet Vlade FBiH za putnike koji kreću iz Sarajeva - koristi se uglavnom kao subvencija BH Airlinesa, a plaćaju ga svi putnici koji kreću iz Sarajeva, bez obzira na aviokompaniju)

- Zagreb
Airport Tax EUR 15.00

- München

- Göteborg

Dakle, takse na Aerodromu Sarajevo su oko 50% više nego na njemačkim ili švedskim aerodromima. To je zbog nameta Vlade FBiH na letove koji kreću iz FBiH. Time bi Sarajevo (kad bi Ryanair htio letjeti u glavne gradove BiH, Hrvatske ili Srbije) u startu bilo preskupo. Stvar je, međutim, u tome da su takse na tim aerodromima općenito previsoke tako da Ryanair ne leti tamo, nego na manje aerodrome (kao npr. Zadar).
Malo stanovništva ne mora nužno biti problem - Germanwings kao trenutno jedina jeftina aviokompanija koja leti u Sarajevo ima odličnu popunjenost.
hmm ??
zar stvarno mislis da bi neko sletio u zagreb ili beograd jer su tamo takse manje za 3 Eura ??
stvarno...
ali stvarno razmisli..

onda gledam kako cu stici do svoje destinacije najlakse.(znaci autoputem ili glavnom cestom),
pih...
Takse nisu manje za tri, nego za trinaest eura ili oko 50%. To lijepo piše u post koji citiraš. To jest ogromna razlika, posebno za jeftine letove, ali kako god, činjenica je da je i npr. Zagreb s nižim taksama relativno skup, tj. preskup za npr. Ryanair.
To što navodiš za razliku od tri eura ne odnosi se na jeftine letove, nego na klasične aviokompanije koje po definiciji imaju drugačiju politiku poslovanja. Njima tri eura ne bi bilo tolika razlika. Osim ako želiš reći da Ryanair ipak leti u Hong Kong? :D

xyz101 wrote:
jefferson wrote: Austrian? Preuzela Lufthansa iza koje stoji ekonomija vrijedna 3 triliona (ili biliona po Evropski) dolara.
Negativno ne posluje 90% kompanija, ali i ako posluje iza njih stoje jaca ekonomija od BH ekonomije. Npr. Iza CSA stoji ekonomija od 300 milijardi dolara koja je clanica EU, i koja ima zivotni standard danas veci nego neke stare clanice EU. !
hmm.. .
ja kao glob mali investitor znam otprilike koje su kompanije profitabilne, a koje nisu.
samo sam bubnuo o ceskoj i austrijskoj kompaniji.(chitao sam o austrian air prije nekoliko god; eto u medjuvremenu su prodati)
ali ekonomske statistike su za sve aviokompanije svijeta prilicno iste.
one se jedva odrzavaju na vodi.
njihov profit margin je izuzetno nizak.
cak i tvoja 'svemocna' lufthansa dobija redovno subvencije od njemacke drzave.
znaci, sami kao kompanija ne mogu da opstanu, nego svakih par godina pokucaju na vrata njemackog bundestaga da im udijele par (milijardi) pfeninga..

sto se svega ostalog tice, prilicno se slazem s tobom.
kada je zemlja siromasna onda se prioriteti moraju pazljivije birati.
ali radi se o principu i vjerovatno o inatu.
eto rep srpska ima sky srpska koja je dno-dna mogucih aviokompanija.
ali doki i njih isplacuje.
inat.
princip.
zovi kako hoces.
radi se o nasem karakteru.

pozdrav
Njemačka vlada subvencionira Lufthansu? Taman posla. :lol: :lol: Lufthansa je privatna kompanija i subvencije takvim kompanijama su zabranjene - tržište je slobodno.
macan prvi

#85 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by macan prvi »

jefferson wrote:
xyz101 wrote:

- Zagreb
Airport Tax EUR 15.00

- München

- Göteborg

hmm ??
stvarno...
ali stvarno razmisli..

pih...
Mislim da tu ima dosta vise, jer npr. karta iz SAD za ZAG je izmedju 900 i 1200 doalra. karta za SJJ je oko 1600-2000.
Znaci troskovi su veci, ali i konkurencija je manja.
Prvo, svi putnici finansiraju jednu propalu i totalno nefunkcionalnu kompaniju (BH Airlines).
Drugo, Sky team uopste ne leti za SJJ cime na aerodromu nema prave konkurencije Star Allianceu.
Germanwings je tu jer ima letove iz njemackih regija gdje je nasa dijaspora stacionirana, ali budimo realni, sto bi stranci dosli avionom u nasu zemlju?
Pa pogledajte Sarajevo i prilaz aerodromu? izgleda ko stocna pijaca, a tek je nedavno otvorena autobuska linija prema zeljeznickoj stanici.
Mi moramo jos pure jesti da bi imali preko milion putnika a da recimo 70% cine turisti i biznismeni a ne dijaspora.
Mene zanima sta ce se desiyti za par godina kada djeca sadasnje prve generacije dijsporasa kazu: ima tamo enka BiH odakle su mi mati i otac, ali odo ja na Tahiti trositi pare.
Ali sve dok nam drzavne kompanije sluze za udomljavanje propalih politicara (BH Airlines) do tad ce nam biti ovako.
Moram te ispraviti: pijaca nije kod Aerodroma, nego malo dalje, na Stupu. :oops: :mrgreen:
I autobus s Aerodroma ne ide na Željezničku stanicu, nego na Baščaršiju. Možeš izaći kod Zemaljskog muzeja pa pješke do stanice. :roll: Na službenoj stanici Aerodroma se ta informacija o autobusu može naći tek ako se dobro potrudiš umjesto da je već odavno navedena u rubrici "Informacije za putnike" na njihovoj stranici. Svašta...
xyz101

#86 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by xyz101 »

macan prvi wrote: Njemačka vlada subvencionira Lufthansu? Taman posla. :lol: :lol: Lufthansa je privatna kompanija i subvencije takvim kompanijama su zabranjene - tržište je slobodno.
ako ne znas ili si apsolutno neuk o nekoj temi, ne moras stvarno nista napisati.
sasvim je u redu preskociti temu i pisati o necemu u sta se razumijes.
macan prvi

#87 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by macan prvi »

xyz101 wrote:
macan prvi wrote: Njemačka vlada subvencionira Lufthansu? Taman posla. :lol: :lol: Lufthansa je privatna kompanija i subvencije takvim kompanijama su zabranjene - tržište je slobodno.
ako ne znas ili si apsolutno neuk o nekoj temi, ne moras stvarno nista napisati.
Slobodno postavi link kojim dokazuješ svoju tvrdnju da njemačka Vlada subvencionira Lufthansu. :D
jefferson

#88 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by jefferson »

xyz101 wrote:
aaaa, sad smo prepoznali experta :D
macan prvi

#89 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by macan prvi »

jefferson wrote:
xyz101 wrote:
aaaa, sad smo prepoznali experta :D
On me ušutka pravo. :( :lol:
xyz101

#90 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by xyz101 »

izvini sto 12h kasnije odgovorim.
imam i ja drugih poslova osim sa tobom da diskutujem, :-D

nego, kad pricamo o lufthansi, oni su prosle godine poslovali u minusu.
znaci imali su vise troskova nego dobitka.
sta mislis ko ce im pomoci da se odrze i sljedece godine na zivotu?
nemoj samo biti naivan.
ljubav_aha

#91 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by ljubav_aha »

izgeda da je ovdje mnogima lufthansa trn u oku :mrgreen: koja podlost :mrgreen:

zvrkni mobijem ryanair,to je komanija koja ima najivse orignialnih ideja,ako pratis avijaciju :-D
Eborg

#92 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by Eborg »

Ma nama treba samo jedan jeftini avion recimo to Budimpešte. Dalje se lahko skontati. :D Cijena jeftine karte recimo do tamo plus cijena druge karte do krajnje destinacije plus sve te silne takse opet na kraju izađu manje od cijene "normalne karte" kojima nas ovdje deru. :) Mene duša zaboli od tuge kada moj drug iz Hrvatske za vikend ode u Edinburgh iz Zadra iz zezancije. Nit' mu treba viza, nit' mu treba više od 30 EUR. :D
xyz101

#93 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by xyz101 »

lufthansa je samo primjer. nemam nikakvih osjecaja prema njima.
mogli smo isto tako govoriti o scandinavian airlines.
ljubav_aha

#94 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by ljubav_aha »

nije tesko skuziti sto bi bilo bolje ,problem je sa sadasnjim nacinom poslovanja
macan prvi

#95 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by macan prvi »

xyz101 wrote:izvini sto 12h kasnije odgovorim.
imam i ja drugih poslova osim sa tobom da diskutujem, :-D

nego, kad pricamo o lufthansi, oni su prosle godine poslovali u minusu.
znaci imali su vise troskova nego dobitka.
sta mislis ko ce im pomoci da se odrze i sljedece godine na zivotu?
nemoj samo biti naivan.
Lufthansa nije ni prva ni zadnja privatna firma koja je 2009. poslovala u minusu. Kako će riješiti problem? Neće isplatiti dividendu, snizit će plate i ako bude potrebno otpuštati radnike ili ne zapošljavati nove.
Nego... još uvijek čekam link kojim dokazuješ da njemačka Vlada subvencionira Lufthansu. :lol: :lol:
pametolog

#96 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by pametolog »

Mislim da potpuno pogresno citate "aerodromske takse". Takse o kojima ovdje pricate i koje se dodaju na formiranu cijenu leta i placa ih putnik direktno su nesto sasvim drugo od taksi koje znacajno utjecu na troskove jednog leta a placa ih kompanija i dijeli trosak na sve karte, npr guranje aviona sa gejta prema rulnici, usluge "follow me" vozila, cijena "govnosrka" iliti ciscenja WCa, stajno mjesto, sletne takse, prevoz kofera, usluge informisanja o vremenu i slicno. Razlike u taksama koje se ovdje najcece pominju su iznesene u nekoliko postova i cini se da nisu znacajne niti odlucujuci faktor (nekoliko eura razlike od aerodroma do aerodroma).
Ima aerodroma koji svoje usluge aviokompanijama masno naplacuju i uvjetuju da se nesto mora koristiti trebalo/netrebalo. A low cost kompanije upravo biraju manje aerodrome sa kojima i mogu dogovoriti nekoristenje ili mnogo manje cijene koristenja nekih usluga nego sto ih naplacuju veliki aerodromi u istom gradu/drzavi, ne treba nam "finger" nego cemo parkirati negdje "na livadu" na stajanki, ne treba nam guranje jer cemo se tako parkirati, ne treba nam pranje niti ciscenje, ne treba follow me, prilazna taksa ce mi biti manja... A to se u Sarajevu tesko moze postici. I to kosta znacajnu sumu koja se naravno dijeli na svaku kartu i znacajno je poskupljuje, tako da par eura razlike u taksama koje direktno placa putnik nije neki faktor u odluci low costa da operise sa nekog aerodroma.
I opet, mislim da manji broj sretnika moze dobiti kartu po 15 ili slicno EUR, neko ipak mora platiti trosak leta koji definitivno postoji i iznosi finih hiljada eura po satu za regionalni avion i regionalni let, pa onaj ko dodje zadnji ipak iskise ove jeftine reklamne karte.
Npr evo sad gledam Germanwings Cologne-Bonn → Warsaw vec od 19 EUR! Medjutim kad sam pokusao rezervisati kartu za nedjelju sa povratkom u utorak, najjeftinija povratna kosta od 258 eura u njihovoj "basic" opciji do 658 eura u "flex" opciji. Dragi moji Bosanci, prestanimo se zanositi i hajmo malo raditi i voljeti svoju zemlju, placati porez i biti realniji, pa ce nam sve biti bolje.
alica.k

#97 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by alica.k »

pametolog, ko je pametan kupi kartu ranije. ja sam dva tri puta ubola karte od 5 eura iz zadra za london/edinburgh. onaj ko dodje zadnji ak mu je hitno, platice...i tak.

na tom principu i funkcionisu lcc
macan prvi

#98 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by macan prvi »

pametolog wrote:Mislim da potpuno pogresno citate "aerodromske takse". Takse o kojima ovdje pricate i koje se dodaju na formiranu cijenu leta i placa ih putnik direktno su nesto sasvim drugo od taksi koje znacajno utjecu na troskove jednog leta a placa ih kompanija i dijeli trosak na sve karte, npr guranje aviona sa gejta prema rulnici, usluge "follow me" vozila, cijena "govnosrka" iliti ciscenja WCa, stajno mjesto, sletne takse, prevoz kofera, usluge informisanja o vremenu i slicno. Razlike u taksama koje se ovdje najcece pominju su iznesene u nekoliko postova i cini se da nisu znacajne niti odlucujuci faktor (nekoliko eura razlike od aerodroma do aerodroma).
Ima aerodroma koji svoje usluge aviokompanijama masno naplacuju i uvjetuju da se nesto mora koristiti trebalo/netrebalo. A low cost kompanije upravo biraju manje aerodrome sa kojima i mogu dogovoriti nekoristenje ili mnogo manje cijene koristenja nekih usluga nego sto ih naplacuju veliki aerodromi u istom gradu/drzavi, ne treba nam "finger" nego cemo parkirati negdje "na livadu" na stajanki, ne treba nam guranje jer cemo se tako parkirati, ne treba nam pranje niti ciscenje, ne treba follow me, prilazna taksa ce mi biti manja... A to se u Sarajevu tesko moze postici. I to kosta znacajnu sumu koja se naravno dijeli na svaku kartu i znacajno je poskupljuje, tako da par eura razlike u taksama koje direktno placa putnik nije neki faktor u odluci low costa da operise sa nekog aerodroma.
I opet, mislim da manji broj sretnika moze dobiti kartu po 15 ili slicno EUR, neko ipak mora platiti trosak leta koji definitivno postoji i iznosi finih hiljada eura po satu za regionalni avion i regionalni let, pa onaj ko dodje zadnji ipak iskise ove jeftine reklamne karte.
Npr evo sad gledam Germanwings Cologne-Bonn → Warsaw vec od 19 EUR! Medjutim kad sam pokusao rezervisati kartu za nedjelju sa povratkom u utorak, najjeftinija povratna kosta od 258 eura u njihovoj "basic" opciji do 658 eura u "flex" opciji. Dragi moji Bosanci, prestanimo se zanositi i hajmo malo raditi i voljeti svoju zemlju, placati porez i biti realniji, pa ce nam sve biti bolje.
Taks koje su ovdje citirane (ako misliš na mene :D ) su putničke takse. Ostalo se posebno plaća i tu si u pravu. Primjer: Aerodrom Sarajevo

http://www.sarajevo-airport.ba/files/Cj ... 202010.pdf

Stvar je u tome što su takse (i putničke i druge) i u Sarajevu i u Zagrebu i sl. za kompanije kao Ryanair i tako previsoke pa takve kompanije tamo ni ne lete (mada je, opet, putnička taksa u Sarajevu relativno viša zbog nameta FBiH).
S ostalim se slažem - npr. Germanwings stvarno nudi za 19 eura karte, ali samo ako (puno) unaprijed rezervišeš jer i oni moraju platiti troškove aerodromima bez obzira na to koliko karata po kojoj cijeni prodaju.
ahuseino

#99 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by ahuseino »

pametolog wrote:Mislim da potpuno pogresno citate "aerodromske takse". Takse o kojima ovdje pricate i koje se dodaju na formiranu cijenu leta i placa ih putnik direktno su nesto sasvim drugo od taksi koje znacajno utjecu na troskove jednog leta a placa ih kompanija i dijeli trosak na sve karte, npr guranje aviona sa gejta prema rulnici, usluge "follow me" vozila, cijena "govnosrka" iliti ciscenja WCa, stajno mjesto, sletne takse, prevoz kofera, usluge informisanja o vremenu i slicno. Razlike u taksama koje se ovdje najcece pominju su iznesene u nekoliko postova i cini se da nisu znacajne niti odlucujuci faktor (nekoliko eura razlike od aerodroma do aerodroma).
Premalo dajes znacaja taxama, i njihovom uticaju na macro/micro ekonomiju.

Skaliraj broj letova, izjednaci sa nekim regularnijim aerodromom, i odjednom SJJ ima duplu revenues... na osnovu cega?

Umjesto da su taxe 50% jeftinije nego igdje drugo one su 100% skuplje (billo to 5E ili 20E)... kada razmotris nas labor cost (relativno svjetskom), i kvalitetu aerodroma (usluge i opreme) apsolutno nema smisla da taxe budu 100% vece... Po zakonima velikih brojeva, mislim da to mora imati odredjeni uticaj na cijene letova (kako je prije navedeno - konkurencija, kvaliteta usluge...).

Totalno eliminisanje taxi (da se privuce biznis) bi po meni bio bolji model nego dizanje 100%... Ovaj od 100% smrdi na neznanje... biznisa... naravno uz dalje ponude sadrzaja u zemlji...

Island se non stop reklamira (na letovima), Makedonija u Businesweek-u... Kanada na TV-u... cisto 'nako bezze... 'dodjite'... 'ulozite'... 'nema taxi'... 'olaksice'... jasno je sta pali biznisu... vazda bilo... (Kanada je vise samo turizam reklama).

"Placati porez" - kome?
Trostrukom aparatu?
Zvucis kao da si priStrasan... ili, nedajboze, priSTRANAK... :D
ljubav_aha

#100 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by ljubav_aha »

alica.k wrote:pametolog, ko je pametan kupi kartu ranije. ja sam dva tri puta ubola karte od 5 eura iz zadra za london/edinburgh. onaj ko dodje zadnji ak mu je hitno, platice...i tak.

na tom principu i funkcionisu lcc

alica.k,koji airline :?: hvala :)
Post Reply