Mislim da tu ima dosta vise, jer npr. karta iz SAD za ZAG je izmedju 900 i 1200 doalra. karta za SJJ je oko 1600-2000.xyz101 wrote:hmm ??macan prvi wrote: - Sarajevo
Passenger Service Charge EUR 18.00
Passenger Tax (International) EUR 10.23 (namet Vlade FBiH za putnike koji kreću iz Sarajeva - koristi se uglavnom kao subvencija BH Airlinesa, a plaćaju ga svi putnici koji kreću iz Sarajeva, bez obzira na aviokompaniju)
- Zagreb
Airport Tax EUR 15.00
- München
Passenger Service Charge - Intl EUR 18.78
- Göteborg
Passenger Charge EUR 14.93
Dakle, takse na Aerodromu Sarajevo su oko 50% više nego na njemačkim ili švedskim aerodromima. To je zbog nameta Vlade FBiH na letove koji kreću iz FBiH. Time bi Sarajevo (kad bi Ryanair htio letjeti u glavne gradove BiH, Hrvatske ili Srbije) u startu bilo preskupo. Stvar je, međutim, u tome da su takse na tim aerodromima općenito previsoke tako da Ryanair ne leti tamo, nego na manje aerodrome (kao npr. Zadar).
Malo stanovništva ne mora nužno biti problem - Germanwings kao trenutno jedina jeftina aviokompanija koja leti u Sarajevo ima odličnu popunjenost.
zar stvarno mislis da bi neko sletio u zagreb ili beograd jer su tamo takse manje za 3 Eura ??
stvarno...
ali stvarno razmisli..
ja cesto putujem po chitavom svijetu.
od hongkonga do pariza i los angelesa.
prvo gledam blizinu hotela od mog pravca do aerodroma.
onda gledam kako cu stici do svoje destinacije najlakse.(znaci autoputem ili glavnom cestom),
tek onda trazim najpovoljniju cijenu..
a zamisli koliko mi tri eura znaci ako putujem na drugi kraj svijeta ?
pih...
Znaci troskovi su veci, ali i konkurencija je manja.
Prvo, svi putnici finansiraju jednu propalu i totalno nefunkcionalnu kompaniju (BH Airlines).
Drugo, Sky team uopste ne leti za SJJ cime na aerodromu nema prave konkurencije Star Allianceu.
Germanwings je tu jer ima letove iz njemackih regija gdje je nasa dijaspora stacionirana, ali budimo realni, sto bi stranci dosli avionom u nasu zemlju?
Pa pogledajte Sarajevo i prilaz aerodromu? izgleda ko stocna pijaca, a tek je nedavno otvorena autobuska linija prema zeljeznickoj stanici.
Mi moramo jos pure jesti da bi imali preko milion putnika a da recimo 70% cine turisti i biznismeni a ne dijaspora.
Mene zanima sta ce se desiyti za par godina kada djeca sadasnje prve generacije dijsporasa kazu: ima tamo enka BiH odakle su mi mati i otac, ali odo ja na Tahiti trositi pare.
Ali sve dok nam drzavne kompanije sluze za udomljavanje propalih politicara (BH Airlines) do tad ce nam biti ovako.