BHT ne prenosi utakmicu Cluj-Sarajevo....

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Bijeli_sa

#76 Re: BHT ne prenosi utakmicu Cluj-Sarajevo....

Post by Bijeli_sa »

al dobro i ako ne zavrsi taj prenos neka nasa televizija, svakako da se ispred BBI moze to organizovati bez problema, evo ja cu donjeti svoju digitalnu, imam taj digi sport plus i da se to odradi, nek onaj brblja na rumunskom ali svakako mislim da to ne bi trebao da bude neki problem, a svaka sekunda sto vise prolazi ja BHT sve vise i vise mrzim... :x
lolo_lolo

#77 Re: BHT ne prenosi utakmicu Cluj-Sarajevo....

Post by lolo_lolo »

Bijeli_sa wrote:al dobro i ako ne zavrsi taj prenos neka nasa televizija, svakako da se ispred BBI moze to organizovati bez problema, evo ja cu donjeti svoju digitalnu, imam taj digi sport plus i da se to odradi, nek onaj brblja na rumunskom ali svakako mislim da to ne bi trebao da bude neki problem, a svaka sekunda sto vise prolazi ja BHT sve vise i vise mrzim... :x
mislim da je uprava bbi rekla da ce prenos biti samo u slucaju da neka nasa televizija prenosi,jer oni ko nemaju digitalnu
aze

#78 Re: BHT ne prenosi utakmicu Cluj-Sarajevo....

Post by aze »

Bijeli_sa wrote:al dobro i ako ne zavrsi taj prenos neka nasa televizija, svakako da se ispred BBI moze to organizovati bez problema, evo ja cu donjeti svoju digitalnu, imam taj digi sport plus i da se to odradi, nek onaj brblja na rumunskom ali svakako mislim da to ne bi trebao da bude neki problem, a svaka sekunda sto vise prolazi ja BHT sve vise i vise mrzim... :x
Samo ja mislim da se ne smije javno sirokim masama prenositi neki dogadjaj bez dopustenja te TV koja obezbjedjuje prenos.
Bijeli_sa

#79 Re: BHT ne prenosi utakmicu Cluj-Sarajevo....

Post by Bijeli_sa »

aze wrote:
Samo ja mislim da se ne smije javno sirokim masama prenositi neki dogadjaj bez dopustenja te TV koja obezbjedjuje prenos.

ma znam da ne smije ali mi smo BIH... :D mi smo horde zla, mozemo mi sta hocemo, al gledaj ti sta ovi nasi nama rade, umjesto da ludnicu napravimo na platou da ori, da hordanje bude ispred BBI, da se radujemo, oni su otisli za jebeni Berlin i spiskali pare koje su mogli Sarajevu dati i uciniti sretnim hiljade gradjana.....valjda ce hajat uspjeti nesto rijesiti jer su oni radili prenos za rumune proslu utakmicu, jedino se tome nadam.......
karanana

#80 Re: BHT ne prenosi utakmicu Cluj-Sarajevo....

Post by karanana »

zna li neko hoce li sport caffe na sipu imati prenos?
mozda cak i bet live uvrsti ovu tekmu u live kladjenje u njihovim kladionicama jer je raniji termin.
jeza u ledja

#81 Re: BHT ne prenosi utakmicu Cluj-Sarajevo....

Post by jeza u ledja »

Prava TV prijenosa su nesto najvaznije u danasnjem svijetu fudbala. To mora biti jasno kako klubovima, tako i televizijskim kucama, ali i onima koji te prijenose prate - to jeste - nama.

Fudbal je dozivio ekonomsku ekspanziju (neki ce reci poceo propadati) od kad se pocela razvijati tehnologija kojekakvih kablovskih, satelitskih i inih prijenosa spotskih dogadjaja. Kada smo bili mladji, bili smo sretni da pogledamo jednu veliku utakmicu na TV u 2-3 mjeseca. Sada nas bombarduju fudbalom 10-20 puta sedmicno. To su ogromni novci. Ako pogledate zarade klubova u Evropi, vidjecete da najveci udio prihoda dolazi upravo od prodaje TV prava. Plus sto je prijenos na TV jedna vrsta reklame, pa neki deckic u Ustikolini, ali bogami i onaj u Yokohami gleda u Ronalda, Ibrahimovica i Kaku i hoce i on 'nako, pa trazi od mame dres, karte, tv pretplatu, internet, ili sta vec. Pa onda isti taj Real, Barcelona ili ManU odu u daleku Maleziju na turneju od kojeg zarade sto posredno, sto neposredno milione i milione. Sve to preko televizije.

Ovo su skontali veliki klubovi. Pogledajte samo sta se desilo u zadnjih 20-ak godina. Sada imamo "Lige petice". Zasto, pa zato sto oni imaju najveci broj televizijskih pretplatnika, jednostavno Engleska, Francuska, Italija, Spanija i Njemacka su najmnogoljudnije zemlje. Znate koje su sljedece tri najmnogoljudnije zemlje? Rusija, Turska i Ukrajina. Rusija i Ukrajina su trenutno broj 6 i 7 po koeficijentima u Evropi, Turska broj 11. Ove tri historijski nikad nisu bili ispred Holandije, Portugala, pa i nekih drugih zemalja tipa Jugoslavije, Ceske, Belgije (sto se tice klupskog fudbala). Toj eskpanziji su doprinjela TV prava i gledanost. Holandija, Portugal, a pogotovo Skotska nisu vise gdje su bili. Sto to - pa zbog toga sto imaju mali broj TV pretplatnika.

I sad sta se desava, bili vi toga svjesni ili ne, nasi klubovi tipa Sarajevo, Zeljeznicar, Zrinjski, Celik itd se danas bore za vasu paznju sa gigantima tipa Real, Barca, Milan, itd. Nasi klubovi naravno nikad nece biti u rangu s ovima, i gledajuci njih na tv u poredjenju sa ovim gigantima je kao gledanje seoskog vasara u poredjenju sa moskovskim Boljsoj teatrom. No naravno nije sve u kvaliteti fudbala. Barem ne bi trebalo biti. U tome je problem nasih klubova, nasih tv kuca i onih koji bi taj fudbal zeljeli da prate. Da li bi vi radije da gledate na TV-u Cluj - Sarajevo ili sto da ne Celik - Sarajevo umjesto Barcelona - Real?? To se trebate sami zapitati. VI ste ti koji sve to placate. Ali nije samo do vas, vec prvenstveno do necega sto se zove MARKETING nasih klubova. Uprave nasih najvecih klubova jednostavno nisu svjesni ili sposobni da shvate vaznost promocije naseg fudbala. Konstantno citamo naslove o nasoj ligi tipa "I ponovo bez pobjeda gostiju o ovom kolu" ili "Liga nastavlja po starom - podmicivanje sudija". Takvo vidjenje je djelimicno utemeljeno u stvarnosti, djelimicno jednostavno u ustaljenom vidjenju na nas fudbal kakav ima prosjecan stanovnik BiH. To se moze promjeniti marketingom i zajednickim planiranjem nasih klubova, te ulaganjem. Onoliko koliko je to moguce. To se ne moze samo postici uspjesima klubova u Evropi, ili repke. Promjena svijesti da se o nasem fudbalu razmislja na nacin da se prolaz u sljedece kolo smatra kao normalan, a ne kao "bjelosvjetsko cudo". Cesto cujem price o nacinu na koji hrvatski mediji pisu o svom fudbalu - to je nacin na koji ce pisani mediji pomoci u svemu tome. A Televizija? Pa njima se vjerovatno jednostavno ne isplati prenositi utakmice, i oni imaju svoje "eksperte" koji prate kolika je gledanost i zainteresovanost nasih gledalaca za ovakve stvari. Sto vas vise prati, to ce oni imati vise interesa. A vas ce biti vise ako je svijest o nasem fudbalu malo pozitivnija, a ta svijest ce biti podignuta pozitivnim pisanjem medija o nasem fudbalu, na sto ce konacno, ili prije svega, uticati klubovi, ne samo svojim rezultatima, vec jednostavno marketingom, promocijom. I tako ce fino sponzori davati vise para za reklamu prilikom TV prijenosa, pa ce tako i TV kuce imati vise para da otkupljuju prijenose, pa ce tako i klubovi imati vise love, pa ce imati i vise love za kupovinu ili zadrzavanje dobrih igraca, te tako vjerovatno i zainteresovati vise gledalaca. To je jedan strateski krug koji sam sebe pospjesuje ako se planira kako treba.

Inace, svi oni koji placaju da gledaju, prate, inostrani fudbal - trebaju znati da na taj nacin posredno uticu negativno na nas fudbal i klubove.
Post Reply