Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
5ar5rovic

#76 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by 5ar5rovic »

Ako je moje pitanje malo off topic, molim forumaše da mi oproste, ali obzirom na temu, vjerujem da će neko moći pomoći.
Naime, imam garažu u zgradi u kojoj ne stanujem i već par godina imam problem izljevanja kanalizacije čiji kolektor prolazi iznad niza naših garaža. Par puta je to "rješeno" dovođenjem specijalnog vozila "Woma", međutim ustanovljeno je da se radi o puknutoj cijevi i da sve intervencije "Wome" imaju privremeni karakter.
Od juna ove godine je nemoguće korititi moju garažu, a problem se proširio i na ostale u nizu, jer je potpuno začepljenje kolekrora uzrokovalo izljevanje fekalija, a visoke temperature učinile svoje...
Obraćao sam se pismeno upravitelju koji ništa ne čini i poziva se na stanare zgrade i njihovog predstavnika koji ne žele popraviti kvar (nedostatak sredstava ???!!!) i tako se vrtimo u krug. Ne koristimo garaže, a zaraza prijeti...
U ministarstvu stanovanja Kantona nisam uspio naći nekoga ko bi riješio ovaj problem institucionalnim putem pa zato molim forumaše da mi pomognu svojim savjetima.
Hvala unaprijed.
Bellica

#77 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

5ar5rovic wrote:Ako je moje pitanje malo off topic, molim forumaše da mi oproste, ali obzirom na temu, vjerujem da će neko moći pomoći.
Naime, imam garažu u zgradi u kojoj ne stanujem i već par godina imam problem izljevanja kanalizacije čiji kolektor prolazi iznad niza naših garaža. Par puta je to "rješeno" dovođenjem specijalnog vozila "Woma", međutim ustanovljeno je da se radi o puknutoj cijevi i da sve intervencije "Wome" imaju privremeni karakter.
Od juna ove godine je nemoguće korititi moju garažu, a problem se proširio i na ostale u nizu, jer je potpuno začepljenje kolekrora uzrokovalo izljevanje fekalija, a visoke temperature učinile svoje...
Obraćao sam se pismeno upravitelju koji ništa ne čini i poziva se na stanare zgrade i njihovog predstavnika koji ne žele popraviti kvar (nedostatak sredstava ???!!!) i tako se vrtimo u krug. Ne koristimo garaže, a zaraza prijeti...
U ministarstvu stanovanja Kantona nisam uspio naći nekoga ko bi riješio ovaj problem institucionalnim putem pa zato molim forumaše da mi pomognu svojim savjetima.
Hvala unaprijed.
A kome placas odrzavanje???
Ovako,nema veze sto ne stanujes u toj zgradi,imas garazu i samim tim si duzan placati odrzavanje upraviteljima kojeg ste izbrali,ti,stanari i ostali vlasnici garaza.Niti jedan upravitelj na podrucju Kantona Sarajevo nece doci na lice mjesta ako ga ne pozove predstavnik etaznih vlasnika,to je pravilo.Ja sam predstavnica etaznih vlasnika i niko od upravitelja nece ni sijalicu promijeniti ako ih ja ne pozovem,ne dozvoljavam to jer se desi da neko od stanara kaze curi nam voda u podrumu,dodju upravitelji,kad u podrumu sve ok,nema problema,bezveze dosli i naplatili dolazak.Zato,tvoj problem jeste problem upravitelja, ali predstavnik MORA da ti pomogne ako UREDNO PLACAS RACUNE ZA ODRZAVANJE,a ako ne placas onda nisu duzni da ti pomognu.Ko su upravitelji u toj zgradi?
Vjeruj mi ako uredno placas,ako imas dobrog predstavnika to ces rijesiti u roku od 24h(tako je bar kod mene),sve probleme rijesim za 24h, a ako neko ne placa, mora izmiriti dug pa tek onda da ocekuje da mu pomognem. Jer nije posteno koristiti novac drugih stanara da bi se nekom ko ne placa nesto popravilo. A ako placas uredno, predstavnik hoce-nece pomoci, upravitelji nece da cuju, onda imaju druge metode, javi kakva je situacija pa cu da ti kazem kojim putem da ides.
Lijep pozdrav.
StupskaBitanga

#78 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by StupskaBitanga »

ni moja zgrada nema upravitelja samo ženu koja čisti
Zgrada je "nova" ima joj 6god
Bellica

#79 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

StupskaBitanga wrote:ni moja zgrada nema upravitelja samo ženu koja čisti
Ne mogu da vjerujem. Ne sumnjam u tvoju rijec, ali po zakonu sve zgrade moraju imati i predstanika i upravitelja, a ako stanari ne mogu sami da se dogovore onda im ministarstvo predlozi prinudnog i predstavnika i upravitelja i njima ste duzni placati odrzavanje. Raspitaj se i vidjet ces da sam u pravu. U svakom slucaju upravitelji su dobro zamisljene firme, placas mjesecno 0,38 km po kvadratu stana, a ako bude neki kvar oni to popravljaju, npr. ako pukne kanalizaciona cijev(u starijim zgradama pretezno), popravka i zamijena istih je oko 2000km,pa ti vidi je li isplatnije placati mjesecno ili odmah s tim da ako je zgrada mala 4-5 spratova, pa i stanovi manji, izracunaj koliko bi bila jedna ovakva popravka. Inace, ovo je samo primjer, moze i nesto drugo da se pokvari, a njihovi majstori su ovlasteni i skolovani i dobro odrade posao. Ipak razmislite jos jednom i izaberite predstavnika i upravitelja, bolje to nego da vam nekog predloze iz ministarstva.
StupskaBitanga

#80 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by StupskaBitanga »

Mi imamo ženu koja skuplja po 13KM za:
čistačicu
održavanje lifta (europrost liftovi užas malo malo se kvare)
i stubišno svjetlo

i to naplata nije dobra a kamol tek da imamo upravitelja
Bellica

#81 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

StupskaBitanga wrote:Mi imamo ženu koja skuplja po 13KM za:
čistačicu
i stubišno svjetlo

Eh onda ne znam, neka vam Bog pomogne. Mi smo isto tako za sve privatno placali po 50 KM, a onda kad smo presli kod sadasnjih upravitelja preporodili smo se. U svakom slucaju kad ministarstvo sazna za vas ulaz sigurna sam da ce vam dati nekog upravitelja jer im je profit bolji.
Sretno u svakom slucaju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#82 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

@Bellice,
Hvala na odgovoru.

Ideja upraviteljstva je solidna. Kopirano od Zagreba, a možda i od nekih drugih gradova.
Zakon je prilično dobar. Međutim, sve se pretvorilo u svoju suprotnost zbog Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo.

2002.g. su donijeli prvi Zakon, a nisu obezbjedili nadzor nad radom upravitelja i predstavnika. Ni dan-danas ti ne možeš nazvati telefonom inspekciju iz ove oblasti da ukažeš na problem, te da oni donesu rješenje, upute, kazne prekršioce,...

Indikativno je ponašanje firmi upravitelja okupljenih u Udruženje upravitelja zgrada. Nikada do sada nije povećana cijena po m2 njihovih usluga, pa čak, ni kada je uveden PDV, nisu povećali cijene(Nije im Vlada dozvolila). Šta to znači? Silno povećanje cijena goriva od 2002.g., inflacija,...''Namiruje'' se na drugi način!

Ni vlasnici etaža/zgrada nisu ''nevini'' u svemu ovome.

Predstavnici etažnih vlasnika za saradnju sa upraviteljem su posebna priča. Kako kome padne grah. Meni pao u kuučuu sa crnim gavranom.
Bellica

#83 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:@Bellice,
Hvala na odgovoru.

Ideja upraviteljstva je solidna. Kopirano od Zagreba, a možda i od nekih drugih gradova.
Zakon je prilično dobar. Međutim, sve se pretvorilo u svoju suprotnost zbog Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo.

2002.g. su donijeli prvi Zakon, a nisu obezbjedili nadzor nad radom upravitelja i predstavnika. Ni dan-danas ti ne možeš nazvati telefonom inspekciju iz ove oblasti da ukažeš na problem, te da oni donesu rješenje, upute, kazne prekršioce,...

Indikativno je ponašanje firmi upravitelja okupljenih u Udruženje upravitelja zgrada. Nikada do sada nije povećana cijena po m2 njihovih usluga, pa čak, ni kada je uveden PDV, nisu povećali cijene(Nije im Vlada dozvolila). Šta to znači? Silno povećanje cijena goriva od 2002.g., inflacija,...''Namiruje'' se na drugi način!

Ni vlasnici etaža/zgrada nisu ''nevini'' u svemu ovome.
Predstavnici etažnih vlasnika za saradnju sa upraviteljem su posebna priča. Kako kome padne grah. Meni pao u kuučuu sa crnim gavranom.
Nema na cemu.
Upravitelja ima u cijeloj Evropi samo sto oni "odrzavaju" i privatne kuce.Npr. postoji kompanija koju mozes zvati da ti napravi neki popravak i u kuci, sam biras kompaniju, placas po zakonu i sve u svemu ideja je odlicno zamisljena.
Eto vidis,postoji inspekcija koja vrsi nadzor nad radom upravitelja,a Boga mi i nad nama predstavnicima,pa mene recimo mogu preko te inspekcije tuziti za nepotrebno trosenje novca sa racuna, zato moram biti jako oprezna. Uz to ne mogu me samo za ovo tuziti nego za jos puno stvari, a mogu i ja prijaviti upravitelj isto tako.

Vlasnici jesu posebna prica. Mnogi od njih ne razumiju da njihov novac ne ide ni meni niti upravitelju,to ide na racun zgrade i samo ja mogu dozvoliti da se novac potrosi, a oni misle da ih ja zajedno s upraviteljima pljackam, a imaju stanove od 90m2, pa im je cijena odrzavanja povisoka, ali ja to ne mogu promijeniti, zakon je isti za sviju, pa i radnici koji rade kod upravitelja placaju odrzavanje, pa placam i ja iako sam predstavnica, jedino ne placaju oni koji su u privatnim kucama i oni koji nemaju upravitelja(samo mi nije jasno kako su to uspjeli).

Predstavnik etaznih vlasnika je za mene kljucna licnost za suradnju s upraviteljima, ne bi on bezveze bio predstavnik i ne bi ga niko bezveze birao. Jer kako ce neko znati da kod mene ne radi lift ako JA ne javim.Inace ne dozvoljavam da stanari zovu, objasnila sam zasto u nekom od predhodnih post-ova. Treba biti posten pa onda biti predstavnik. Ja brinem za zgradu kao da sam je sama izgradila, a za novac kao da je moj licni jer smatram da su vremena dovoljno teska, ljudi jedva prezivljavaju, placaju pored svih ostalih racuna i ove za odrzavanje i sta, ja treba da dozvolim da taj novac neko potrosi onako bezveze!? E to nikako ne mogu da dozvolim, upravitelji dolaze po mom pozivu, poprave ono sto im ja kazem, naplate ono sto ja potpisem i nema nikakve pljacke. Jedini novac koji ja dobijem je naknada 10-15% od ukupnih uplata(mjesecnih), pa se desavalo da bude samo 100 KM mjesecno na racunu i ja sam dobila 15 % od toga, ali nema veze, nije to toliko ni bitno, koliko mi je bitno povjerenje stanara i naravno dobro odrzavanje zgrade. Jesam se dobro potrudila da zgrada "procvjeta" i sada moram da se trudim da takva i ostane.
nineinchnails

#84 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

I jedno konstruktivno pitanje....
Kako ide proces tuzenja neplatisa?
Da li to urodi plodom?
Bellica

#85 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

nineinchnails wrote:I jedno konstruktivno pitanje....
Da li to urodi plodom?
Lijepo, kad ne placaju, upravitelji vode evidenciju, a i ja kao predstavnica preko dokumetacije i izvoda koje dobijem svakog mjeseca i vidim tacno ko ne placa. Upravitelji te pozovu, odes do njih, napravite spisak neplatisa, oni posalju tuzbu, ti potpises i to je to. Doduse kid OKI upravitelja ima i opomena, dakle prvo im posalju opomenu,onda ako ne plate tuze ih i sredstva s racuna se uzimaju kako bi se platili troskovi utuzenja.

Eh da li urodi plodom? Dobro pitanje. Urodi plodom samo ako ih tuzis preko firme u kojoj rade, inace slabo, mada ima izuzetaka pa se opamete da je bolje platiti dug nego dug+troskove utuzenja. Neki ne zele da plate niti jedno niti drugo pa se to prebaci na sud. U svakom slucaju najbolje zavrse oni koji rade u dobrim firmama, pa im posaljes tuzbu na firmu i odbija im se dug od plate.
duboka_misao

#86 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by duboka_misao »

Bellica wrote:
nineinchnails wrote:I jedno konstruktivno pitanje....
Da li to urodi plodom?
Lijepo, kad ne placaju, upravitelji vode evidenciju, a i ja kao predstavnica preko dokumetacije i izvoda koje dobijem svakog mjeseca i vidim tacno ko ne placa. Upravitelji te pozovu, odes do njih, napravite spisak neplatisa, oni posalju tuzbu, ti potpises i to je to. Doduse kid OKI upravitelja ima i opomena, dakle prvo im posalju opomenu,onda ako ne plate tuze ih i sredstva s racuna se uzimaju kako bi se platili troskovi utuzenja.

Eh da li urodi plodom? Dobro pitanje. Urodi plodom samo ako ih tuzis preko firme u kojoj rade, inace slabo, mada ima izuzetaka pa se opamete da je bolje platiti dug nego dug+troskove utuzenja. Neki ne zele da plate niti jedno niti drugo pa se to prebaci na sud. U svakom slucaju najbolje zavrse oni koji rade u dobrim firmama, pa im posaljes tuzbu na firmu i odbija im se dug od plate.
nikakvog smisla....sto onda tako ne naplacuje KJKP RAD ostale rezije ili neko od koga si kupio TV pa neces da platis ...nek tuzi firmu u kojoj radis yeah.
.btw ako mislis na administrativnu zabranu na platu ona vrijedi u slucaju dizanja kredita kada je firma `jemac`
Bellica

#87 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

samo sam napisala svoje iskustvo. To se tako radi, a ja nisam donijela taj zakon, jer mislim da nema smisla nekog tuziti preko firme. Najidealnije bi bilo kad bi svi shvatili da je obavezno placanje upraviteljima, da to nije nikakva pljacka, ali tako je to kod nas i mora postojati nacin da ih se natjera da plate. Hajde ako nema, hajde ako ne radi, ali ako ima 3 auta, veliki stan u kojem zivi i jos 2 koja izdaje, a nece da plati, a kad mu pukne vodovodna cijev dodje da trazi upravitelja da mu napravi. Hm,pa ovakvim ja prva ne bih pozvala upravitelja niti bih dozvolila da trose nas novac, s naseg racuna, da bi ovom koji ne placa nesto napravili. Svi mi radimo za sebe i svoje porodice, a ne za nekog bezobraznika koji nece da shvati koje su mu obaveze.
boogy

#88 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by boogy »

Živim u neboderu Alojza Benca i tamo je upravitelj firma Epismont. Dugi niz godina uredno sam plaćao svaki racun za odrzavanje, ali posljednjih mjeseci jednostavno sam prestao plaćati. Razlog - za bilo kakva daljnja održavanja oni traže da se uredno plaća jer oni nemaju para ???? Pa šta sam ja godinama plaćao, kao i ostali stanari. Znači godinama stalno plaćam a nikakvog napretka nema. Haustor je užasno prljav, za zaraziti se dok prolaziš istim ili se voziš liftom. Flaše, povraćotina, šprice. Šupe od satova za struju - na međuspratovima ima ih po dvije x 18 spratova - sve ijedna je obijena i korise se kao javni wc. Čistačicu ne pamtim kad sam vidio. Kad god pada kiša mokar mi je plafon u wc-u. Lifovi se raspadaju. A takva je situacija već duži niz godina - znači plaćao ne plaćao uvjek isto.
Pa valjda ti upravitelji kao firma koja pruža uslugu održavanja treba da radi nešto. Sad je situacija valjda takva da oni nemogu ništa raditi ako se ne plaća. A do sada se plaćalo a nisu ništa radili. Pa to bi bilo isto kao kad bi hotel izdavao prljave sobe koje prokišnjavaju - gostima, al kad skupi pare nakon nekoliko godina onda će da ide u renoviranje. Smješno. Mene neće praviti budalom više niti će ikada vidjeti feninga od mene. Neko ko pruža usluge treba da dovede sve pod konac - pa da ja kao zadovoljan korisnik usluga održavanja plaćam iste.
Bellica

#89 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

boogy wrote:Živim u neboderu Alojza Benca i tamo je upravitelj firma Epismont. Dugi niz godina uredno sam plaćao svaki racun za odrzavanje, ali posljednjih mjeseci jednostavno sam prestao plaćati. Razlog - za bilo kakva daljnja održavanja oni traže da se uredno plaća jer oni nemaju para ???? Pa šta sam ja godinama plaćao, kao i ostali stanari. Znači godinama stalno plaćam a nikakvog napretka nema. Haustor je užasno prljav, za zaraziti se dok prolaziš istim ili se voziš liftom. Flaše, povraćotina, šprice. Šupe od satova za struju - na međuspratovima ima ih po dvije x 18 spratova - sve ijedna je obijena i korise se kao javni wc. Čistačicu ne pamtim kad sam vidio. Kad god pada kiša mokar mi je plafon u wc-u. Lifovi se raspadaju. A takva je situacija već duži niz godina - znači plaćao ne plaćao uvjek isto.
Pa valjda ti upravitelji kao firma koja pruža uslugu održavanja treba da radi nešto. Sad je situacija valjda takva da oni nemogu ništa raditi ako se ne plaća. A do sada se plaćalo a nisu ništa radili. Pa to bi bilo isto kao kad bi hotel izdavao prljave sobe koje prokišnjavaju - gostima, al kad skupi pare nakon nekoliko godina onda će da ide u renoviranje. Smješno. Mene neće praviti budalom više niti će ikada vidjeti feninga od mene. Neko ko pruža usluge treba da dovede sve pod konac - pa da ja kao zadovoljan korisnik usluga održavanja plaćam iste.
Strasna situacija u svakom slucaju. na ovo mogu reci samo jedno MIJENJAJ PREDSTAVNIKA ETAZNIH VLASNIKA I UPRAVITELJE ZGRADE!
van Basten

#90 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by van Basten »

meni u zgradi uvališe nekakav Hetig da bude upravitelj. Ima li iko kakva iskustva sa njima?
Bellica

#91 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

van Basten wrote:meni u zgradi uvališe nekakav Hetig da bude upravitelj. Ima li iko kakva iskustva sa njima?
Imam ja nazalost jako lose iskustvo.
Haris.ba

#92 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

StupskaBitanga wrote:Mi imamo ženu koja skuplja po 13KM za:
čistačicu
i stubišno svjetlo

Zgrada nije upisana u ZK?
StupskaBitanga wrote:ni moja zgrada nema upravitelja samo ženu koja čisti
Cuo sam da novogradnje imaju ovaj problem. Kako to rijesiti osim "samoorganizovanja"?

mali ot: Ima li mogucnost da zgrada nije prosla tehnicki a ljudima se dopusti zivjeti u njoj?
Bellica

#93 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Haris.ba

Lijepo se to moze rijesiti, javis se meni i ja ti pomognem.

Ne bi trebalo dopustiti stanarima da zive u zgradi koja nije tehnicki prihvacena, ali tako je to, kao i sve, sve se moze srediti "preko nekoga".
van Basten

#94 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by van Basten »

Bellica wrote:
van Basten wrote:meni u zgradi uvališe nekakav Hetig da bude upravitelj. Ima li iko kakva iskustva sa njima?
bojao sam se da ću dobiti takav odgovor, pogotovo otkad sam na poleđini njihovog računa vidio da reklamiraju BIGA agenciju... oni ko nekakvi poslovni haveri ili sl.
Šta tačno podrazumijevaš pod "lošim iskustvom" ako ne pitam previše?
Bellica

#95 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

van Basten wrote:
Bellica wrote:
bojao sam se da ću dobiti takav odgovor, pogotovo otkad sam na poleđini njihovog računa vidio da reklamiraju BIGA agenciju... oni ko nekakvi poslovni haveri ili sl.
Šta tačno podrazumijevaš pod "lošim iskustvom" ako ne pitam previše?

Oni su bili upravitelji moje zgrade 5 godina (ranije su se zvali Unioninvest montaza), tada ja nisam bila predstavnica, ali kad sam postala odmah sam ih zamijenila. U tim 5 godina nikada ispred zgrade nisam vidjela auto njihove firme, nikad niti jednog radnika nisam vidjela u zgradi, kad smo ih zvali uvijek bi se izvlacili kako to nije u opisu njihovog posla, uredno smo placali i njima, a i bivsem predstavniku, pored racuna jos 50 KM za neke radove koji su ovi trebali raditi, a nisu. Uzeli nam puno novca (radi se o hiljadama) samo da bi nam ugradili motor u lift, jedino je cistacica dolazila 1 sedmicno. Kad sam postala predstavnica suradjivala sam s njima u toku otkaznog roka. U ta 2 mjeseca pukne cijev od vode u zajednickoj prostoriji, ja ih zovem da prijavim kazu meni " Otidjite do te prostorije i vidite da li je cijev pukla prije ili poslije sata i uz to vidite mozete li Vi to nekako da popravite." Zacudila sam se, naljutila i zovnem ih na sastanak s mojim stanarima da ne bi bilo da ja nesto imam protiv Hetig-a. Dodje njihov tehnicki direktor, pocne nesto pametovati, izmedju ostalog kaze "Ja predstavnice i sile, nije ovaj posao za gospodjicu, ovdje treba muskarac." E to me jos vise razljuti, nikad ih vise nisam nazvala, a otkaz i prebacivanje sredstava sam zavrsila preko drugih upravitelja koji su po mom misljenju najbolji na podrucju Knatona Sarajevo, a i ja se trudim da sve bude kako treba, s njima imam odlicnu suradju sto i jeste najvaznije.

Ne pitas previse, stojim ti na raspolaganju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#96 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Svadjamo se, moj predstavnik i ja:
-Komšija, zašto ne prijaviš svoju garažu i još dvije garaže u evidenciju upravitelja?
-Eee, nisu mi popravili vrata od garaže!
-Meni nisu NIKADA okrečili garažu, što bih plaćao, reče drugi komšija, vlasnik garaže.
(Stan i garažu NE održava upravitelj, nego je vlasništvo izraženo u m2 faktor obračuna koliko će uplaćivati vlasnik za održavanje ZAJEDNIČKIH DIJELOVA ZGRADE.)

-Komšija, zašto nadogradjeni ne plaćaju upraviteljninu?
-Pa, nisu još otkupili, isplatili kredite, nema njihovih stanova u ZK.
(Za prijavu u evidencije upravitelja mogu poslužiti i ugovori o kupovini etaže ili bilo koji drugi dokaz vlasništva)

Nadogradjenog komšije, policajca u civilu, supruga:
-Mi što smo kupili stanove ne moramo plaćati upraviteljninu, a vi što ste DOBILI stanove trebate plaćati.

Polisa osiguranja od požara:
-Isplata premije do 50 000KM, ali ako vlasnici zgrade skupe i uplate 20 000KM.
(Recimo, izgori nam krov, pa će Osiguranje isplatiti 50 000KM, ako mi između sebe prikupimo 20 000KM. Nemoguće! Prvi ja, ne mogu ''isukati'' 2000KM za slučaj požara i štete na krovu. A desila se 3 požara u mojoj zgradi.)

-''Trebali bi ste plaćati upraviteljninu gospodjo jer je u njoj sadržano osiguranje, plaćamo upravitelja, popravke razne, čišćenje dimnjaka'', objašnjavam vlasnici poslovnog prostora u prizemlju zgrade.
-Auuh, što bih ja plaćala dimnjačara kada ni nemam otvora za dimnjak u svom poslovnom prostoru?
-Gospodjo, takav Zakon, pa bi ste trebali plaćati i dimnjačara jer vatra ne zna da vi nemate otvor za dimnjak.
Bellica

#97 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Svadjamo se, moj predstavnik i ja:
-Komšija, zašto ne prijaviš svoju garažu i još dvije garaže u evidenciju upravitelja?
-Eee, nisu mi popravili vrata od garaže!
-Meni nisu NIKADA okrečili garažu, što bih plaćao, reče drugi komšija, vlasnik garaže.
(Stan i garažu NE održava upravitelj, nego je vlasništvo izraženo u m2 faktor obračuna koliko će uplaćivati vlasnik za održavanje ZAJEDNIČKIH DIJELOVA ZGRADE.)

-Komšija, zašto nadogradjeni ne plaćaju upraviteljninu?
-Pa, nisu još otkupili, isplatili kredite, nema njihovih stanova u ZK.
(Za prijavu u evidencije upravitelja mogu poslužiti i ugovori o kupovini etaže ili bilo koji drugi dokaz vlasništva)

Nadogradjenog komšije, policajca u civilu, supruga:
-Mi što smo kupili stanove ne moramo plaćati upraviteljninu, a vi što ste DOBILI stanove trebate plaćati.

Polisa osiguranja od požara:
-Isplata premije do 50 000KM, ali ako vlasnici zgrade skupe i uplate 20 000KM.
(Recimo, izgori nam krov, pa će Osiguranje isplatiti 50 000KM, ako mi između sebe prikupimo 20 000KM. Nemoguće! Prvi ja, ne mogu ''isukati'' 2000KM za slučaj požara i štete na krovu. A desila se 3 požara u mojoj zgradi.)

-''Trebali bi ste plaćati upraviteljninu gospodjo jer je u njoj sadržano osiguranje, plaćamo upravitelja, popravke razne, čišćenje dimnjaka'', objašnjavam vlasnici poslovnog prostora u prizemlju zgrade.
-Auuh, što bih ja plaćala dimnjačara kada ni nemam otvora za dimnjak u svom poslovnom prostoru?
-Gospodjo, takav Zakon, pa bi ste trebali plaćati i dimnjačara jer vatra ne zna da vi nemate otvor za dimnjak.

Vidim da je bilo ludo i nezaboravno :)

Hm, ljudi stvarno ne razumiju zakon ili ga ne zele razumjeti. Naime, stanovi, garaze, poslovni prostori su vlasnistvo u nekoj zgradi i vlasnici istih su duzni placati odrzavanje upravitelju. Evo zasto, u stanu na npr. 3 spratu pukne vodovodna cijev, procuri komsiji na 2. spratu, pa onda i onom na 1. spratu, pa lijepo dodje do garaze ili poslovnog prostora, pa ako komsija s 3. placa odrzavanje, mora i onaj s 2. i onaj s 1. pa i onaj sto ima garazu da bi sve to bilo sanirano ili ce upravitelj praviti samo onima koji placaju, a ko ne placa odrzavanje mora traziti sebi majstora (kad je uz duzno postovanje glup, za nekih 20-30KM mjesecno dobije popravak koji ce ga privatno kostati nekoliko stotina KM). Stan ne mora biti otkupljen da bi vlasnik placao odrzavanje, a ko kaze da samo vlasnici otkupljenih stanova placaju odrzavanje prica nebuloze. Jer kod mene npr. u ulazu ima komsija, kupio stan preko nekog hipotekarnog kredita, placaju kredit i tek kad plate ja mislim 1/2(nemoj mi vjerovati nisam 100% sigurna), mogu prevesti stan na svoje ime, ali redovno placaju odrzavanje. Nije bitno ko je kupio, a ko je dobio stan, svi moraju platiti odrzavanje.

U svakom slucaju, tvoje komsije se ne razumiju u zakone, ja sam dosta muke vidjela dok sam svojim objasnila, ali i dan danas mi dolaze na vrata kao nesto im nije jasno, ili stvarno ne znaju ili ne zele da znaju.
PipiDugaDevetka

#98 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: ...U svakom slucaju, tvoje komsije se ne razumiju u zakone, ....
Nepoznavanje zakonaa, nikoga ne opravdava,...
Razumiju i te kako, razumiju,...Gdje će biti policajac, a da ne zna pročitati zakon, gdje će bivši direktor najveće firme EDP u BiH (Novi Grad SA), a da ne zna pročitati zakon, gdje će vlasnica fabrike jorgana i jastuka biti, a da ne zna zakon,...?!

Nije da nisu imali priliku pročitati ga. Nisam znao da postoji knjžica štampana od strane Ministarstva, Zakon o održavanju zajedn. dijelova zgrada i upravljanju zgradama, pa sam pronašao Sl. novine, fotokopirao u 11 primjeraka i lično uručio svakom od vlasnika etaža prije nego li sam krenuo sa svađama i incidentima.
PipiDugaDevetka

#99 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Mom nadograđenom komšiji, policajcu u civilu, PU Novi grad SA:
Kada ne plaćaš upraviteljninu, ne zakidaš upravitelja, nego komšije svoje!
veljaca

#100 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by veljaca »

Kakav je Fidges - upravitelj ????
Post Reply