Autobuska stanica ruglo grada!!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hoceli 2012 godine poceti izgradnja nove stanice?

Da
27
39%
Ne
42
61%

Total votes: 69

law2

#76 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by law2 »

sarajevsko_pivo wrote:Najgore osoblje radi na Sarajevskoj stanici!

Ne znaju cak ni Engelski.
pa to je da se najezis... :lol:
sarajevsko_pivo

#77 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by sarajevsko_pivo »

Nova stanica u Osijeku:

Image
sarajevsko_pivo

#78 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Nista od obnove u ovoj godini...

Hoceli barem poceti u 2012? :x

Centrotrans, grabi pare sada kad su ukinute vize, nije valjda da nisu u stanju obnoviti stanicu.
JBL

#79 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by JBL »

sarajevsko_pivo wrote:Najgore osoblje radi na Sarajevskoj stanici!

Ne znaju cak ni Engelski.
ma to je najveci problem svakako :roll: onih 5 Engleza koji zaluta 1x u godini :oops:
JBL

#80 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by JBL »

mirnisan wrote:meni naplatili 1 km za pišanje i dali mi flašu da se plaknem. :roll: ni u horor filmovima nema takvog wc . :lol:
Ljetos sam se na toj stanici slucajno zatekao kad je neki lik zelio koristiti "WC" (tamo negdje iz '70ih) koji se inace naplacuje po marku. Lik koji naplacuje ima 70+ godina :sad: i vidi se da to radi jer mora.

Momak je"junacki" pred svima starcu zbog markice skresao sve po spisku iako bi mu mogao biti unuk i nije licio na neku sirotinju. Negdje oko 19h 4. dana mjeseca Ramazana. Zgadi mi SA, BH i citav planet.
*.muf

#81 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by *.muf »

Treba napraviti sto vise odlaznih perona da ovo sto je doslo u Sarajevo lakse i ode...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#82 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by PipiDugaDevetka »

*.muf wrote:Treba napraviti sto vise odlaznih perona da ovo sto je doslo u Sarajevo lakse i ode...
Ti bi da se vrate ''peroni sreće'' na koje će dolaziti samo sretnici koji nikada u životu nisu bili izbjeglice?
Više generacija će trpiti posljedice šta učiniše velikosrbi urbicidaši. Niti jedna država na svijetu nema Cestu masovnih grobnica kao što mi kod Cerske imamo!
zonbirile

#83 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by zonbirile »

stanica potaman kuda i kakvi autobusi voze.
Suzie Q

#84 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by Suzie Q »

što se tiče wc-a stvarno nema dalje a cijena od 1 KM je previše za onu uslugu, kaže mi onaj čiko neki dan još: Nemoj dirati vrata nešto su popravljali... pa kako da obavim nuždu uz otvorena vrata?! :-)
sve prljavo, smrdljivo, ni sapuna za ruke niti čime iste obrisati...pa treba mi još marka za dezinfekciju nakon tog wc-a

meni također smeta i ono naplaćivanje ulaska na stanicu, svijeta i svijeta sam vidjela ali to nigdje. sad su prevazišli one žetone pa je kao modernije s bar kodovima ali svejedno nema smisla
poznanik

#85 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by poznanik »

Suzie Q wrote:...meni također smeta i ono naplaćivanje ulaska na stanicu, svijeta i svijeta sam vidjela ali to nigdje. sad su prevazišli one žetone pa je kao modernije s bar kodovima ali svejedno nema smisla
Davnom privatizacijom voznog parka Cts-a - kompletne firme, privatiziran je ujedno i autobusni terminal i svi ostali infrastrukturni sadržaji te firme, što je, po meni bila greška. Terminal je morao ostati u vlasništvu države, i koncesijom biti izdavan raznim prevoznicima putnika pod jednakim uslovima. Danas Cts ima očit monopol, bez obzira na prisutnu konkurenciju.
mahalas505

#86 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by mahalas505 »

poznanik wrote:
Suzie Q wrote:...meni također smeta i ono naplaćivanje ulaska na stanicu, svijeta i svijeta sam vidjela ali to nigdje. sad su prevazišli one žetone pa je kao modernije s bar kodovima ali svejedno nema smisla
Davnom privatizacijom voznog parka Cts-a - kompletne firme, privatiziran je ujedno i autobusni terminal i svi ostali infrastrukturni sadržaji te firme, što je, po meni bila greška. Terminal je morao ostati u vlasništvu države, i koncesijom biti izdavan raznim prevoznicima putnika pod jednakim uslovima. Danas Cts ima očit monopol, bez obzira na prisutnu konkurenciju.
Kako je izvsena ta privatizacija od strane tadasnjeg direktora i sadasnjeg vlasnika mozemo samo nagadjati, i vjerovatno nikad nece biti istrazena(vozni par se sastojao od znatnog broja kamiona i autobusa, plus garaze). I svaka normalna drzava bi ostavila stanicu u svom vlasnistvu, ali posto kod nas nije, mozemo se nadati bice bolje :D .

I kad neko kaze da bi CTS bio dobra konkurencija Grasu :x .
kockica_kockica

#87 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by kockica_kockica »

JBL wrote:
mirnisan wrote:meni naplatili 1 km za pišanje i dali mi flašu da se plaknem. :roll: ni u horor filmovima nema takvog wc . :lol:
Ljetos sam se na toj stanici slucajno zatekao kad je neki lik zelio koristiti "WC" (tamo negdje iz '70ih) koji se inace naplacuje po marku. Lik koji naplacuje ima 70+ godina :sad: i vidi se da to radi jer mora.

Momak je"junacki" pred svima starcu zbog markice skresao sve po spisku iako bi mu mogao biti unuk i nije licio na neku sirotinju. Negdje oko 19h 4. dana mjeseca Ramazana. Zgadi mi SA, BH i citav planet.
Naplacivanje onog brloga koji oni nazivaju WC-om je dno dna... Da bi nesto naplatio 1 KM ( to nije malo da odes i obavis nuzdu) onda moras nesto dati, ako nista, onda barem osnovne stvari smrad eliminator (onaj WC zaudara cim krocis nogom na stanicu), toalet papir, vrata koja smijes dirati, tecni sapun kod lavaboa kad zavrsis nuzdu i papir da obrises ruke...

A to sto deda od 70 godina naplacuje koristenje tog prostora za nuzdu ( jer ono nije WC ono je dno dna) nije dovoljan razlog da das 1 KM ...

Momak nije trebao psovati dedi, jer on tu radi po necijem naredjenju...
mrtva kokoš

#88 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by mrtva kokoš »

ja cu im napraviti wc, samo nek` mi odobre koncesiju za narednih 5 godina :oops: :lol:

fakat su ovi gori i od grasa, hvale se sa nekim autobusima sa 564646 zvjezdica a ograjisati im u wc-u mozes, naplacuju ulazak na stanicu, koja lici na sve osim na pristojnu stanicu...
samo jesi` ti kod nas ostavio nekome slobodne ruke da radi sta hoce, ne moze proci bez javasluka. :-)
Pasiflora

#89 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by Pasiflora »

Ma bilo kakvo naplacivanje WC-a, bilo gdje, je totalno stupidno!!!!
Black111

#90 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by Black111 »

Joj kako me ova bus stanica zivcira. To je jedina stanica za koju znam da naplacuje jebeni ulazak (WC na stranu) a izgleda ko zadnja rupa na planeti.

Stvarno mi nekad dodje cekati bus van stanice.
sarajevsko_pivo

#91 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Evo kako izgleda nova stanica u Osijeku:

Image

Image

Image

Image
iz zadnje klupe

#92 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by iz zadnje klupe »

Imal' sta novo po ovom pitanju, naiđoh na ovu vijest staru godinu i po, jel se šta pokrenulo s mrtve tačke :shock:

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... cki-centar
Logovan

#93 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by Logovan »

iz zadnje klupe wrote:jel se šta pokrenulo s mrtve tačke :shock:
Jašta je. :zid:
Nema čak ni tekstova sa lažnim nadanjima, a da ne govorim o nečemu konkretnom.
vješalica

#94 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by vješalica »

Postali su moderni
Sad vise ne moras kupiti kovanice za rampu
Imas bar kod na karti i to ciko provuce kroz citac i prodjes na stanicu
Centro se fali novim autobusima za komercijalu
A stanica ko u nekoj pustinji
homar

#95 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by homar »

Ja neznam ko je Centrotransu dao koncesiju za izgradnju stanice, zar nije trebalo da se raspiše tender sa određenim uslovima i rokom gradnje. Ovako postajemo ruglo Balkana.
Ovdje treba prozvati Vladu Kantona Sarajevo da se uključi u problem. Građani moraju i svojim aktivizmom natrjerati ove primitivce da se riješi problem. Njima ovakva situacija odgovara narednih 100 godina.
Haris.ba

#96 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by Haris.ba »

homar wrote:Ja neznam ko je Centrotransu dao koncesiju za izgradnju stanice, zar nije trebalo da se raspiše tender sa određenim uslovima i rokom gradnje. Ovako postajemo ruglo Balkana.
Ovdje treba prozvati Vladu Kantona Sarajevo da se uključi u problem. Građani moraju i svojim aktivizmom natrjerati ove primitivce da se riješi problem. Njima ovakva situacija odgovara narednih 100 godina.
Ne radi se o nikakvoj koncesiji. Autobuska stanica je vlasništvo Centrotransa. Ljudi ako hoće mogu je srušiti.
Po našem starom dobrom običaju zapelo je oko talova.

Meni je veoma interesantan odnos ljudi u ovoj državi prema općem/javnom dobru i državnom/privatnom vlasništvu.
Ljudi se uzbuđuju što je autobuska stanica kakva jeste. Što su na šalterima nekulturni. Kome smeta jednostavno se ne vozi. I za svoje pare izabere drugoga prevoznika.
Logovan

#97 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by Logovan »

Haris.ba wrote:
homar wrote:Ja neznam ko je Centrotransu dao koncesiju za izgradnju stanice, zar nije trebalo da se raspiše tender sa određenim uslovima i rokom gradnje. Ovako postajemo ruglo Balkana.
Ne radi se o nikakvoj koncesiji. Autobuska stanica je vlasništvo Centrotransa. Ljudi ako hoće mogu je srušiti.

Meni je veoma interesantan odnos ljudi u ovoj državi prema općem/javnom dobru i državnom/privatnom vlasništvu.
Ljudi se uzbuđuju što je autobuska stanica kakva jeste. Što su na šalterima nekulturni. Kome smeta jednostavno se ne vozi. I za svoje pare izabere drugoga prevoznika.
Prvo boldirano... Onda neka je sruše. Bolje da nemamo autobuske stanice, nego da gledamo onu ruševinu. :oops:

Drugo boldirano... Isto k'o da kažeš kome smeta propadanje države, neka ne živi u njoj, neka ode u drugu državu gdje je bolje. :oops:
Haris.ba

#98 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by Haris.ba »

Logovan wrote:
Haris.ba wrote:

Prvo boldirano... Onda neka je sruše. Bolje da nemamo autobuske stanice, nego da gledamo onu ruševinu. :oops:

Drugo boldirano... Isto k'o da kažeš kome smeta propadanje države, neka ne živi u njoj, neka ode u drugu državu gdje je bolje. :oops:
Baš o ovome pišem. Čuj "bolje da nemamo autobuske stanice". Pa i nemamo "mi". Autobuska stanica je vlasništvo vlasnika privrednog društva Centrotrans. Da, jesu prevoznici. Obavljaju društveno važnu funkciju. Ali, to je njihovo vlasništvo. Možemo gledati u "ruševinu" autobuske stanice, možemo se zgražavati. Ali to je tuđe vlasništvo, i oni odlučuju kakva će stanica biti. Nisu dužni zadovoljavati ničije estetske zahtjeve.

Analogija sa propadanjem države je zanimljiva. Ako država propada imaš tri opcije. Da se uključiš u sprečavanje propadanja države (u slučaju Centrotransa uđeš u vlasničku strukturu Centre, najbolje sa 50% +1 ukupnog vlasništva), da odeš iz države (ne koristiš usluge Centrotransa), ako nisi u mogućnosti/sposobnosti ništa - gledaš i šutiš (ili ponekad kukaš na forumu kako je autobuska stanica bezveze ili država...).

Nedavno me komšinica (fascinirala me, pišem stalno o njoj :D ) ubjeđivala da treba ulaziti u stanove komšija i vidjeti kapaju li im česme. Na moju opasku da ugradi vodomjer samo sam očekivao da mi kaže kakva je autobuska stanica ruglo.
vješalica

#99 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by vješalica »

Privatizacijom centrotransa otisla je stanica pod monopol privatnika koji ne namjerava barem u skorije vrijeme zapoceti projekat stanice jer im fali par miliona koje bi mozda zelili da im neko drugi dadne.
To je najveca greska,sto im je pripalo i tako drze monopol.
Mislim da bi SA trebalo to preuzeti na sebe i naci sredstva da naprave atanicu kako i dolikuje glavnom gradu
Haris.ba

#100 Re: Autobuska stanica ruglo grada!!

Post by Haris.ba »

vješalica wrote:Privatizacijom centrotransa otisla je stanica pod monopol privatnika koji ne namjerava barem u skorije vrijeme zapoceti projekat stanice jer im fali par miliona koje bi mozda zelili da im neko drugi dadne.
To je najveca greska,sto im je pripalo i tako drze monopol.
Mislim da bi SA trebalo to preuzeti na sebe i naci sredstva da naprave atanicu kako i dolikuje glavnom gradu
Da, treba izvršiti eksproprijaciju autobuske stanice da bi država zadovoljila estetske zathjeve građana koji toliko vjeruju državi da u gradu u kojem treba izvršiti (sad ću koristiti drugi možda prigodniji termin) nacionalizaciju autobuske stanice država se pokazala kao uspješan domaćin. Da grad/kanton/općina (ustvari mi) odvojimo novac za novu autobusku stanicu u gradu u kojem su redukcije vode.
Stanje grijanja je najviše doprinijelo da uđemo u historiju kao metafora za grad pun smoga 21 st.
Grad ne može (neće) natjerati građanina da postavi fasadu na kuću. Ne može (a i neće) da ustvari spriječi da građanin napravi kuću na klizištu.
Grad u kojem je uspjeh kad se napravi fiskulturna sala uz školu i dodatna dva razreda da djeca ne moraju ići u tri smjene.
Grad u kojem se već krše sva urbanistička pravila jer ne što investitori to hoće, već što institucije u tom gradu ne znaju reći invenstitoru šta može i ne može.
I umjesto da takav grad tjeramo da se bavi onime čime treba da se bavi, treba da sve nacionaliziramo. Umjesto da grad/vlast se bavi donošenjem prostornih planova i niže prostornoplanske dokumentacije, pa kaže tu može objekat takve i takve spratnosti i gabarita, i vlasnik autobuske stanice vidi hoće li ulagati. A isto tako omogući i nekom drugom investitoru ako hoće da napravi drugu autobusku stanicu.
Post Reply