Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za uvođenje smrtne kazne za najsvirepije zločine?

Poll ended at 29/08/2009 10:22

DA
119
66%
NE
55
30%
Nemam definisan stav po ovom pitanju
7
4%

Total votes: 181

Train to Bombay

#76 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Train to Bombay »

encian wrote:
hakazvaka wrote: Onom klocu sto je zbo onog malog u tramvaju, onom koji je pucao na konobara ! bez ikakvih problema.
znas, kad su englezi regrutovali pilote za borbu protiv svaba u drugom svjetskom ratu, regrutovali su samo momke do 25 godina. pola stoljeca ranije znali su ono sto ti ni danas ne znas - da mladi momci nemaju razvijen pojam o smrtnosti - svojoj i tudjoj. kad se vec osjecas kao bog, dovoljno vrijedna da odredjujes ko treba zivjeti a ko mrijeti, razmisli o sebi kad ti je bilo 17-18. osim sto nisi stvarno poimala mnoge stvari, vjerovatno ces reci da ti je odgoj bio drugaciji. sto nas opet vodi porodici.

i niko ne moze reci da se ljudi ne mijenjaju, da se niko ne kaje. ljudi odrastaju, sazrijevaju, mijenjaju se sukladno svojim iskustvima cijeli zivot. zbog toga je neophodno i denisovim i amarovim ubicama pristupiti sistematski i ponuditi im iskustva koja ce ih okrenuti drustveno prikladnijem nacinu zivota.
Hakazvaka je muško. :-D
dr.Gonzo

#77 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by dr.Gonzo »

Ja bi jozefu fritzlu mogao izreci smrtnu kaznu kao sudija bez da okom trepnem i da me grize savjest.
Nisam psihiatar, ali mi je tesko povjerovati da je taj covjek psihicki normalan. Da li psihicki bolesni ljudi zasluzuju smrt? Mozda. Ja sam ipak protiv, iz razloga koje sam vec naveo.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#78 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Priorat »

ma kakvu smrtnu kaznu, dozivotnu samo bez pardona. onako se pomiris da ce te ubiti i prihvatis to ali brate dozivotna je zakon!! cijeli zivot razmisljas sto ti je to trebalo a vani nema...... uh, nedaj boze....najezim se kad se sjetim.....
encian

#79 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by encian »

micki125 wrote:
encian wrote:
hakazvaka wrote: Onom klocu sto je zbo onog malog u tramvaju, onom koji je pucao na konobara ! bez ikakvih problema.
znas, kad su englezi regrutovali pilote za borbu protiv svaba u drugom svjetskom ratu, regrutovali su samo momke do 25 godina. pola stoljeca ranije znali su ono sto ti ni danas ne znas - da mladi momci nemaju razvijen pojam o smrtnosti - svojoj i tudjoj. kad se vec osjecas kao bog, dovoljno vrijedna da odredjujes ko treba zivjeti a ko mrijeti, razmisli o sebi kad ti je bilo 17-18. osim sto nisi stvarno poimala mnoge stvari, vjerovatno ces reci da ti je odgoj bio drugaciji. sto nas opet vodi porodici.

i niko ne moze reci da se ljudi ne mijenjaju, da se niko ne kaje. ljudi odrastaju, sazrijevaju, mijenjaju se sukladno svojim iskustvima cijeli zivot. zbog toga je neophodno i denisovim i amarovim ubicama pristupiti sistematski i ponuditi im iskustva koja ce ih okrenuti drustveno prikladnijem nacinu zivota.
lako je tuđim ku.... koprivu mlatiti, odosno nije tvoje dijete ubijeno.
a sta da je tvoje dijete ubilo amara? ili dijete tvog prijatelja? da, lako je tudjim ku.... koprivu mlatiti, odnosno ne osudjujes sebi blisku osobu na smrt.
oldplague

#80 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by oldplague »

Odličan prijedlog, sjajno. Kad ubiju nekoga pred stotinjak pasivnih svjedoka, usred bijela dana, pa ih policija uhvati, pa sud osudi, naći nekoliko funkcionalnih alkoholičara da ih strijeljaju, po mogućnosti pred stotinjak hiljada pasivnih svjedoka. Pet plus junačine. Kako ono reče jedan forumaš: ovoj zemlji treba, kao, pustiti krv, ukloniti neko tkivo, nešto... kao da baš mahnito puštanje krvi i bezvlašće koje traje već dvije decenije nije dovelo do toga da su nam mladići sociopati koji se danas slikaju na dernek.ba, a sutra nemilosrdno ubijaju svoje vršnjake. I kao da to isto krvoproliće i bezvlašće, vladavina sile, gluposti i korupcije, nije dovelo do toga da "ogorčeni građani" gledaju sebi u pupak dok trojica balavaca bodu nedužnog dječaka ili dvojica pijanih maloumnika pucaju u glavu vrijednom i pametnom momku.
Smrtna kazna je lijek za komplekse kukavičkih i agresivnih zajednica, poput seljačkog Teksasa i diktatorskog Irana, krajnji iskaz nemoći većine da izađe na kraj sama sa sobom. Najlakše je napuniti zatvore mladošću koju smo učinili monstruoznom i onda ih ubijati jedne po jedne. Kad se već nisu rodili dovoljno rano da poginu u ratu ili završe sa gelerom u glavi. A rodili su se dovoljno kasno da se ugledaju na uzore koje smo im mi servirali, heroje napada i odbrane naših naroda i narodnosti poput raznih ždrala, caca, arkana, ćela, coma i drugih obljubljenih psihopata.
A EU što se tiče, neko ovdje veli da trebamo uvesti smrtnu kaznu, pa sačekati da postanemo ozbiljan kandidat za EU i onda je ukinuti. Logika za deset, samo što zemlje koje imaju smrtnu kaznu nikada ne postaju ozbiljni kandidati za članstvo u EU. To uglavnom zato što se u zemljama EU problemi rješavaju od uzroka, a ne od posljedica. I za one koji misle da mi trebamo EU, podsjećam da je EU one koji joj trebaju glatko i primila (Rumunija i Bugarska). Mi joj trebamo za noge polomit po jalovom kršu.
oldplague

#81 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by oldplague »

Sa_dy wrote:JA STVARNO NE ZNAM STA JE SA OVIM NARODOM,STA JE S NAMA..ZAR TOLIKI BIJES NOSIMO U SEBI,ZAR JE TAKO LAKO POTEGNUTI PISTOLJ NA NEKOG,UZETI MU ZIVOT,KAKVI SU TO AFEKTI,UBITI DIJETE U TRAMVAJU,KAKVI SU TO UMOVI.... :x treba ovdje smrtna kazna,ali elektricnom stolicom-niski napon da sto sporije umiru psihopate.... :x
Čekaj, ne kontam. Ti priznaješ da NE ZNAŠ šta je to s nama i šta je uzrok takvog ponašanja, ali bi ipak uvodio smrtnu kaznu, i to što okrutniju? :-?
zambaklija

#82 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by zambaklija »

u principu sam za ito onako kako to npr. u iranu rade napune stadion postave kran sa traverzom od nekih dvadesetak omöi i polahko ih diže...ili kao u kini,pun stadion i onda rokanje sa metkom u potiljak i još familiji ispostave račun za nastale troškove :-)
nu hoćemu u evropu i od tog svega nema ništa a kad uđemo u evropu biće još gore jer uslovi boravka u zatvoru su isti kao u nekom hotelu.neko se zapita šta je sa našim narodom nije ništa,sve prirodno,ovo što se dešava bilo je i prije,nešto se sankcionisalo ali niukom slučaju se nije pisalo itd...o tim slučajevima,nu moja malenkost misli da je za pogoršanje ipak kriva vlast ne iz kurtoazije već stvarno,eto političari kradu,službenici kradu a o policiji da i nepričam,i sve prolazi bez kazne i u tom okruženju nam rastu djeca!MOŽE SAMO BITI GORE! :bih:
oldplague

#83 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by oldplague »

nu moja malenkost misli da je za pogoršanje ipak kriva vlast ne iz kurtoazije već stvarno,eto političari kradu,službenici kradu a o policiji da i nepričam,i sve prolazi bez kazne i u tom okruženju nam rastu djeca!MOŽE SAMO BITI GORE
Ali bi ipak tu djecu vješao o kranove na prepunim igralištima. I ja velim. Lakše je objesiti nepismeno i odgojno zapušteno dijete o kran, i još navijati protiv vlastitog potomstva i kokice prodavati, nego se pogledati u ogledalo i uhvatiti se u koštac sa onim čega nas je zaista strah.
modesti

#84 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by modesti »

Ja nisam za uvođenje smrtne kazne iz prostog razloga što bi se u početku samo psihopate osuđivale po ovom osnovu ali vrlo brzo i svi neistomišljenici vladajućeg sistema. Ne zaboravite gdje živimo i koliko smo sujetni ovdje na Balkanu.

Psihopate bi zatvorila na doživotnu robiju i ne bi im nikada dala pomilovanje. Uz to bi morali da šljakaju (npr. da grade autoput, jel).
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#85 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Pera Trta »

modesti wrote:Ja nisam za uvođenje smrtne kazne iz prostog razloga što bi se u početku samo psihopate osuđivale po ovom osnovu ali vrlo brzo i svi neistomišljenici vladajućeg sistema. Ne zaboravite gdje živimo i koliko smo sujetni ovdje na Balkanu.

Psihopate bi zatvorila na doživotnu robiju i ne bi im nikada dala pomilovanje. Uz to bi morali da šljakaju (npr. da grade autoput, jel).
Modesti, lakše malo. Ni prethodni sistem, jednopartijski i totalitaran, nije osuđivao političke neistomišljenike na smrtnu kaznu (osim prvih predratnih godina, kada je situacija u cijelom svijetu bila potpuno drugačija nego danas). Imaš temu o smrtnoj kazni u ex-Yu, a ja sam taj problem dobro istražio i vjeruj mi da su i u onoj državi smrtne kazne bile rezervisane samo za posebno teška i svirepa djela. A i tada nije bila rijetkost da osuđeni bude pomilovan. Tako da nemaj straha da bi se ova kazna tako koristila. Jednostavno, situacija u zemlji, ali u Evropi je takva da to ne bi moglo proći.
oldplague

#86 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by oldplague »

Situacija u Europi je takva da nikakva smrtna kazna ne bi mogla proći. A po kakvim su kriterijima vršene smrtne kazne u bivšoj nam državi nikada nećemo doznati. Možemo se samo nadati da je sve bilo po PS-u i mirno spavati.
oldplague

#87 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by oldplague »

Pa eto vidiš da hoće, čim svoju djecu povješamo o kranove. Ha ja.
chuchumbamayumbe

#88 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by chuchumbamayumbe »

Train to Bombay wrote:Ne smrtnoj kazni, ali da strožijem pravosuđu.
Da formiranju zatvora na svakom koraku.
Da strogom ustroju tih zatvora, da iskorištavanju zatvorenika za boljitak zajednice.
Da ukidanju ''slobodnog za vikend'' i ''godišnjih odmora'' sadašnjim zatvorenicima. (Ovo je najparadoksalnije.)
Slažem se sa Bombayom!
Strogoća, strožiji kazneni sistem, jači i strožiji pritvorski sistem, nema godišnjih niti vikenda (ne znam kome samo pade na pamet da donese odrednicu da zatvorenici mogu da imaju slobodne dane), zatim društveno koristan rad (tipa gradnja puteva, čišćenje smeća, Kreka Banovići, folovi-golovi).
Protiv sam smrtne kazne.
patrius

#89 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by patrius »

Sa_dy wrote:PRIZNAJEM da ne shvatam sta ti moze kvrcnuti u glavi da ubijes nekog....ali jesam za to da sve ubice,silovatelji,pedofili budu kaznjeni na najgori moguci nacin.....i meni je hiljadu puta dosla zuta minuta al mi nikad ni na um palo nije da nekog ubijem....
Sto uopste nije garancija da mozda nekad nece :wink:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#90 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by KatarinaKosaca »

Grozim se smrtne kazne, kao i nekoga ko priziva nedostatak suđenja, nego po kratkom postupku. MIslim da se radi o usvojenom sistemu vrijednosti jedne diktature.
Ovaj dio posta mi se svidio:

oldplague wrote:Smrtna kazna je lijek za komplekse kukavičkih i agresivnih zajednica, poput seljačkog Teksasa i diktatorskog Irana, krajnji iskaz nemoći većine da izađe na kraj sama sa sobom. Najlakše je napuniti zatvore mladošću koju smo učinili monstruoznom i onda ih ubijati jedne po jedne. Kad se već nisu rodili dovoljno rano da poginu u ratu ili završe sa gelerom u glavi. A rodili su se dovoljno kasno da se ugledaju na uzore koje smo im mi servirali, heroje napada i odbrane naših naroda i narodnosti poput raznih ždrala, caca, arkana, ćela, coma i drugih obljubljenih psihopata.
A EU što se tiče, neko ovdje veli da trebamo uvesti smrtnu kaznu, pa sačekati da postanemo ozbiljan kandidat za EU i onda je ukinuti. Logika za deset, samo što zemlje koje imaju smrtnu kaznu nikada ne postaju ozbiljni kandidati za članstvo u EU. To uglavnom zato što se u zemljama EU problemi rješavaju od uzroka, a ne od posljedica. I za one koji misle da mi trebamo EU, podsjećam da je EU one koji joj trebaju glatko i primila (Rumunija i Bugarska). Mi joj trebamo za noge polomit po jalovom kršu.
oldplague

#91 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by oldplague »

Hajde da se i mi oko nečega složimo. :lol:
pustopoljina

#92 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by pustopoljina »

NE smrtnoj kazni.
smrt svakom mladom (kriminalcu) izgleda kao nesto sto nikad nece doci.da on misli kako mrijeti,ne bi ubijao ljude.i ne mislim da bi se smanjila stopa kriminala. kad neko jednostavno "ispari" iz drustva-to djeci,mladima ne bi ni zapalo za oko.
ali koristiti ih kao radnu snagu,za teske ili slabo placene poslove-ja sam ZA.
imali bismo obradjen svaki komadic ove zemlje,imali bismo odrzavane puteve,mozda i autoput,ozidane paviljone,sportske hale...
i svako bi znao-ako ubije,ako pocini teski zlocin-to ga ceka.dozivotni teski rad.
a na balkanu se svi vise boje rada,nego bilo cega drugog.
ne treba veca kazna nabildanoj faci sa zlatnim lancicem i pistoljem-od kamenoloma od sabaha do jacije. njemu je to gore od smrti.
a njihov rad bi otplatio nasa porezna davanja.
edit:jos bi se otvorila nova radna mjesta za cuvare zatvora.
a sa njihovim platama i rizikom na poslu-ja bih radije radila drugi posao.
oldplague

#93 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by oldplague »

Samo što bi besplatna radna snaga iz zatvora zatvorila druga radna mjesta, koja ne bi bilo moguće nadoknaditi u nekolicini zatvora.
babyface

#94 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by babyface »

encian wrote:pitanje za ove koji su za: bi li vi povukli obarac/pritisli dugme i poceli izvrsenje smrtne kazne? ja ne bih mogla taman da je rijec o najgorem kriminalcu ciji je zlocin neosporan. i nesto ne mislim da je moralno covjeku odredjivati ko ce zivjeti a ko mrijeti. mada naginjem opravdati smrtnu kaznu za slucaj serijskih ubojica, i pomalo mi se svidja ideja smrtne kazne rasturacima droge. ali sta da je to moje dijete, zastranilo, ne znam ni ja kako?
Bi, vrlo rado, ako je zaslužio. Uostalom, smrtna kazna bi sigurno drastično smanjila broj djela koji za sobom povlače istu - samo najokorjeliji kriminalci bi se usuđivali da čine najgora djela, a takvi ne zaslužuju živjeti.
babyface

#95 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by babyface »

encian wrote:pitanje za ove koji su za: bi li vi povukli obarac/pritisli dugme i poceli izvrsenje smrtne kazne? ja ne bih mogla taman da je rijec o najgorem kriminalcu ciji je zlocin neosporan. i nesto ne mislim da je moralno covjeku odredjivati ko ce zivjeti a ko mrijeti. mada naginjem opravdati smrtnu kaznu za slucaj serijskih ubojica, i pomalo mi se svidja ideja smrtne kazne rasturacima droge. ali sta da je to moje dijete, zastranilo, ne znam ni ja kako?
Bi, vrlo rado, ako je zaslužio. Uostalom, smrtna kazna bi sigurno drastično smanjila broj djela koji za sobom povlače istu - samo najokorjeliji kriminalci bi se usuđivali da čine najgora djela, a takvi ne zaslužuju živjeti.
pustopoljina

#96 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by pustopoljina »

ali postoje radna mjesta koja su prazna,jer se danasnjem radniku ne isplate,ili ne svidjaju(bolje dzaba sjediti-nego dzaba raditi)-to se vidi po praznim,zaraslim komadima zemlje...neko je spomenuo drzavne plastenike i slicno...ako cemo uvoziti 1% manje necega sto mozemo jeftino proizvoditi-dobri smo.neka prave plasticne cepove za flase,ako nista drugo.
a oni su dzaba rad izabrali,kad su povukli obarac.
Vares City

#97 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Vares City »

Glasah za smrtnu kaznu i to sirokog spektra,...

Ubice,pogotovo profila-pok. Denis,evo sad rahm.Amar,..poslije dokazanog nedjela odmah smaknuce!!!!!!!!
,...
Siledzije,pedofili,kriminalci,za jajca po hitnom postupku...da ne bi u meduvremenu pocinili jos neko nedjelo,....

Za ostale osudene,.... ni sekundice jedne napolje iz zatvora,a i kad izadu,markirati smradove nekakvim trakama da svi znaju s kim posla imaju,....

Zasto?

Zato jer je do sada u praksi dokazano da svugdje u svijetu gdje je zakon blazi oni koji su vec jednom uradili neku gadost to opet ponavljaju :x

Srezati u korijenu :x
Ja,...i za one koji im omoguce POPRAVNI,( sudije,advokati),... a oni opet isto,slicno ili jos gore zlodjelo naprave,isti ili vece kaznu "odrezati",..
jeza u ledja

#98 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by jeza u ledja »

Da li vi stvarno mislite da je ovaj idiot sto je ubio Amara u tome trenutku uopste razmisljao o mogucoj kazni?

Budite sigurni. Prijetnja smrtnom kaznom nece sprijeciti nekoga da izvrsi ubistvo.

Ono sto je potrebno uraditi je imati dozivotnu i 40-godisnju kaznu, bez mogucnosti pomilovanja do neke tamo 70 godine zivota. Onda si SIGURAN da taj nece opet uciniti zlocin, a to je glavni razlog sto je on uopste u zatvoru.

Nijedno ni drugo nece sprijeciti neku budalu da pocini zlocin, ali ce ih barem sprijeciti da ne pocine OPET zlocin.

I po meni nije poenta zatvora da se neko "vaspitava", to moze samo biti usputna stavka, poenta je da se neko jednostavno ukloni.
pjegica

#99 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by pjegica »

Ipak malo previše košta smrtna kazna kakva se primjenjuje, npr. u pojedinim američkim državama. Ono, treba kupit onu stolicu i one sve aparate i mašinerije. Kod nas nemaju para ni obični zatvor da naprave, a ne nešto više. Može se i jeftinije proći. Zatvoriti pet-šest tih gangstera u jednu prostoriju zajedno sa njihovim ilegalnim oružjem, pa nek se sami poubijaju. Onda svakako ne bi nikom od "normalnih" ljudi bili na duši.

A bi li se šta moglo napraviti u onom "Alkatraz" stilu? Izolovati ih potpuno negdje, okolo minirati i zagraditi da nemaju šanse izaći živi i onda opucati doživotnu kaznu.

Joj, i ja previše gledam filmove.
elSaik

#100 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by elSaik »

Protiv! Nama su potrebni strožiji zakoni i veća efikasnost sudskih organa, tj. veće kazna i primjenjivanje tih kazni. Svejedno je imaš li u zakonu predviđenu smrtnu kaznu ili ne, ako ti 500 osuđenih kriminalaca hoda ulicama jer nema mjesta u zatvorima. Osobi koja zna da će biti teško ili nikako uhapšena odnosno teško ili nikako procesuirana i kažnjena, je svejedno postoji li ili ne smrtna kazna. S druge strane, osoba koja zna da će 100% biti uhapšena i rigorozno kažnjena će razmisliti 5 puta da li da učini ili ne neko krivično djelo.
Post Reply