kako državna administracija UŽIVA

Locked
baraba-bandit

#76 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

nosara wrote:Ovo je srz problema...

Sve ovo se moze postici za tri mjeseca sa novom, sposobnijom vladom...

barabo i ekipa, glasajte za sposobne, a ne za "svoje", pa ce bit rahatluk...

a to bi kao što pogađam, ta nova vlast, trebali biti tvoje bivše komunjare SDP-ovci

jesam li upravu. iz svakog tvog posta zrači neokomunizam/socijalizam

probudi se i update-uj se, ili odseli u Sjevernu Koreju i Kubu pa tamo si nađi istomišljenike, možeš i do Huga Čaveza...iste ste ideologije....mrzite truli kapitalizam !!!!
baraba-bandit

#77 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

don vito wrote:
Klodovik wrote:@don vito

Među džabojede spada i taj SDP. Stranka dobija nešto novca iz budžeta. Ljudi iz te stranke mahom primaju plate iz budžeta (profesori, ljekari, (grado)načelnici itd.).

Jedini problem je u nepostojanju jasnih, preciznih, matematičkih kriterija koji vrijede za sve. No, malo ko želi da takvi kriteriji uopće postoje i primjenjuju se.
Potpuno si u pravu. Podrskom dzabojedima (ko fol svima osim politicarima), SDP je toliko pao u mojim ocima da sumnjam da cu ikada vise glasati za njih. A dosada sam bio redovan. Izgleda da su Zlajini puleni shvatili da je
budzetski korisnik = najzahvalniji i najredovniji glasac koji tacno zna sta hoce , plus sto na izbore dovodi sve clanove uze i sire familije koji se nadaju svom komadicu budzetskog kolaca.........
.
šta više reći...i onaj se zalaže za promjenu vlasti, aludirajući na SDP koji ĆE BITI JOŠ GORI jer su to kuomunjare koji bi nas vraćale na stari sistem ZBOG KOJEG ovo i jeste danas ovako, jer je nasljeđe onog socijalističkog javašluka

eh, da onja debil Gavrilo Princip nikad ne puca, pa da nam ostade AUSTRO-*UGARSKA danas bi imali standard bar k'o Slovenije, i o ovome ne bi ni pisali
baraba-bandit

#78 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

to je to wrote:E baš su prosvjetari jadni. Slušajući ih kako se žale na smanjenje plata, ja se iznenadih kad cuh koliko (velike) plate imaju.

Hajd' što ne rade 3 mjeseca u godini ( ljetni raspust, zimski raspust ) već im je i uobičajeno radno vrijeme kraće nego većini radnika u drugim branšama. I još se bune.....

I stvarno, što se ne porede sa radnicima u metalskoj i tekstilnoj industriji.

I sada bi da štrajkuju preko leđa mog djeteta. Sramota!
da je vlast kako treba, a nije, treba izaći sa stavom da se djeci PRIZNAJU svi časovi iako nisu bili zbog štrajka, a da svaki dan štrajka džabojeda se ne računa u paltu, pa nek štrajkuju i mjesec...neće im biti plaćeno

brzo bi oni onda odustali
a mogu da ucjenju
to je to wrote: @don vito - svaka ti je zlatna
:dance: :thumbup:
nosara

#79 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by nosara »

baraba-bandit wrote:
nosara wrote:
Sto budemo blize EU, administracije, koja ce imat bolesne plate, bice sve vise, a ti ces ostat donji... :D
NETAČNO
da imaš ikakve podatke ne bi lupao takve gluposti, odnos broja zaposlenih u u državnoj administraciji spram ukupnog broja zaposlenih , kao i drugi pokazatelje-troškovi/rashodi budžeta u odnosu na bruto nacionalni proizvod, u EU je 3 puta manji od stanja u ovoj državi socijalističkog javašluka
nosara wrote: Sto se tice bivse drzave i kredita, to je bila sitnica koliko se ove smijesne majmunske drzave zaduzuju sada... :D Sve to ti vracas... :D
opet NETAČNO, BiH ima najmanje zaduženje u odnosu na bivše republike, a i u odnosu na SR BiH
nosara wrote: Sto se tice svedskog/njemackog standarda zivota, neki ga imaju vec sada... :D Pokrali su tvoje, da se razumijemo... :D

Raspitaj se malo kakve plate imaju radnici u zemljama EU koje su usle "taze", a kakve plate ima administracija u tim zemljama... :D
tačno je da neki imaju, ali nem aviše socijalističke URAVNILOVKE, svi sa jednog kazana
plate administracije u EU NISU ni približne odnosima koji su kod nas
nosara wrote: Jedini spas za BiH je povratak socijalne drzave,........l:

nevjerovatno da ima još ovakvih socijalističkih DIONOSAURUSA, halo bolan, update-uj se, kakav socijalizma i kurac
jedino je ostao u Sjevernoj Koreji i kUbi , pa malo otiđi do njih pa razmijenite stanje socijalističke misli danas u svijetu pred mrskim kapitalizmom
nevjerovatno da ima takvih kao ti, pregazilo te virijeme, jadan ne bio

Ti sigurno mozes tri vrece cementa odjednom ponijet na ledjima... :-)

Ja ti ne govorim o odnosu broja zaposlenih i bruto nacionalnog proizvoda u EU, vec o cinjenici da nam sada, kao drzavi, nedostaje oko 55% zaposlenih u administraciji, da bise pokrili svi segmenti koji su potrebni prije ulaska u EU...
Na web sajtu agencije za drzavnu sluzbu dnevno se objavljuju novi oglasi za posao... Sve bravari i precizni mehanicari... :-)

Sto se tice kredita... Hrvatska je, da bi licila na nekakvu nazovi-drzavu duzna 45 mlrd. ojra... Mi nismo toliko duzni, ali smo zaostali... :-) Dug postoji, potrosen na podizanje klero-nacionalne svijesti, kao i donacije, i da, ti ga vracas... :D

Ovo o platama, no comment... :-)

Ti si pomijesao rigidni kvazi-socijalizam sa modernom evropskom socijalnom drzavom... Ako se nastavi ovo forsiranje neokolonijalizma umotanog u trzisnu ekonomiju, na balkanu predvidjam anarhiju i dugotrajni medjuetnicki rat bez kraja i konca...

Jos nesto... Prizivas EU i radujes se kako ce oni natjerat sve na jedan kazan, a meni predbacujes da me je pregazilo vrijeme... :lol:

Radi svoj posao dok ga imas... :D
nosara

#80 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by nosara »

baraba, jesu li se tvoji razocarali kad su partizani oslobodili zemlju...?
modesti

#81 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by modesti »

Ja rekoh da se neću javljati na ovu temu više ali ne odolih sada kada sam vidjela koje glupe komentare iznosite. Pri tom i teške laži. Pa da krenem:
to je to wrote:E baš su prosvjetari jadni. Slušajući ih kako se žale na smanjenje plata, ja se iznenadih kad cuh koliko (velike) plate imaju.

Hajd' što ne rade 3 mjeseca u godini ( ljetni raspust, zimski raspust ) već im je i uobičajeno radno vrijeme kraće nego većini radnika u drugim branšama. I još se bune.....

Dragi moj roditelju, tvoje dijete ima 3 mjeseca odmora godišnjeg a ja ostanem cijeli juni mjesec i ove godine do 10. jula kako bi ispisala hrpu nekih nepotrebnih papirčina o tvome djetetu (svjedočanstvo, knjižica, matična knjiga, EMIS, dnevnik). Ovome dodaj popravne, prijemne, stalne konsultacije jer tvoje dijete nije na vrijeme predalo ono što je trebalo (npr. temu za maturski ili slično) pa mi dolazi kako mu se ćefne. Zatim, tvoje žalbe na moju zaključnu ocjenu, pa onda sjednice oko toga, pa komisija, pa ti dijete izađe ne zna ni kako se zove a kamoli koji predmet odgovara a ti si već (srami se zbog toga), digao cijelo Sarajevo na noge pokušavajući naći štelu pa me neki likovi zovu da mi kažu kako je jako pametno dijete i da mu treba dati drugu šansu... javljam se na posao 24.avgusta (ove godine imamo 1 sedmicu više godišnjeg kako nam valjda ne bi platili topli obrok, šta ja znam) i pripremam nastavu za svoj predmet za tvoje dijete. U utorak ću ga dočekati kako i treba iako znam da ima oca takvog kakav i jeste (nije jadno dijete krivo) i opet ću slušati nebuloze tvoga djeteta cijelu godinu.
Na svu sreću, ima divne djece radi koje se i radi ovaj posao. Većina djece je OK da ne ispadne kako niko ne valja ali stvarno ima svega.
U mjesecu januaru nemam nijednog dana slobodno od 2001. od kada radim u školi. Moja je plata (prije ovih smanjenja) a i plata svih prosvjetnih radnika sa VSS ili više (dobro si čuo, brižni oče, ima i magistara i doktora nauka koji uče tvoje dijete) je bila 900 KM+ topli obrok (oko 300 KM mjesečno)+staž+mjesečna karta. Sve u svemu, plafon 1300 KM za nekog ispod 20 godina staža. Sada ne znam kolika će biti ali hajde, puno nam je i 500 KM ukupno. Daj da crknemo sa tvojim djetetom a onda prvo mene optuži kad ti dijete upadne u neku jaliju kako ga ja nisam vaspitala.
Prekovremeni rad se ne plaća o čemu vodi računa kada me počneš gnjaviti kako ti je dijete bistro ali mu se omakla ta ocjena pa me zadržiš dok izlazim iz škole. Također, nemam pravo na pauzu jer ti naletiš kad ti se navraća pa mi uletiš na veliki odmor i kažeš :"Ma, neću zadržavati, samo da pogledam ocjene" iako imaš uredno termin za informacije na koje ne dolaziš jer ti nije usput. Za razliku od bilo kojeg drugog sektora (administracije, ljekara, privatnih firmi i sl.) ja ustanem i dam ti informacije.

@to je to, naravno da ovdje ne mislim direktno na tebe, tvoje dijete (ako ga imaš) je sigurno još malo i još nisi počeo da se ovako ponašaš. Najbolje što možeš uraditi je odmah budi dijete i sve mu lijepo objasni kako mu učiteljica/nastavnica/petideseti ima veliku platu jer ga ionako ničim nije naučila. To bi bilo najbolje i za tebe i za dijete.

uf. :run:
Last edited by modesti on 28/08/2009 21:28, edited 1 time in total.
zonbirile

#82 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by zonbirile »

ljudi moji sve češće sanjam Temišvar,Konduktorea i njegove,neće se valda ponoviti ovde.
kockica_kockica

#83 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by kockica_kockica »

@modesti SVAKA CAST :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#84 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Truba »

s jedne strane budući da škole proizvode nesposobne debile imaju profe veliku platu

s druge strane ja ne volim biti u tramvaju u koji uđu srednjoškolci ne mogu slušati njihove glupe priče tako da ne bih profa bio ni za 2500

s treće strane sa mnom radi osoba koja radi i u školi...

kaže fino dođe se ujutro popije se kava malo tračeva ovo ono pogleda se program i onda si gazda u učionici 45 minuta zadaš im zadatak i mozak na pašu :mrgreen:

tako da ne znam što bih rekao... i zavidim vam zbog plate i odmora preko ljeta... ali radije bih bio sa svojom generacijom i starijim nego u školi
don vito

#85 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by don vito »

Dzabojedi, posebno prosvjetari, su nevjerovatni.
Svoja primanja porede sa platama politicara i, naravno, "malo im 1300 KM". Ne zele cuti da je u privredi 500 KM. Daj njima, nek sve ostalo propadne.
Svoje godisnje odmore porede sa raspustima skolaraca i, naravno, "malo im 45 dana lezanja" plus "45 dana haj polako haj lagano aktivnog odmora". Nema veze sto u privredi puno ljudi nema vise od 10 dana odmora.
Koje "poredjenje" ce nam jos priustiti dzabojedi iz prosvjete? Da se pozale sto o trosku poreskih obveznika imaju tek obicni kupon za prijevoz u smrdljivom tramvaju dok recimo njihove kolege u Svedskoj imaju organiziran prijevoz taksijima? Jeste da na ovom forumu mogu procitati kako su radnici propalog IT Computersa sebi placali gorivo da zarade platu sebi i dzabojedima. Ali, dzabojede to ne zanima. Daj njima, zaboli ih za sve drugo. A mozda nam se i pozale sto imaju pisljivih 800 KM regresa za godisnji odmor koji im ne moze pokriti all exclusive hotel u Antaliji nego "samo" za hotel sa tri zvjezdice, i to sve, dok, recimo, prosvjetari u Svajcarskoj imaju puno bolje regulisan regres.
Sto potvrdjuje moju tezu da bi ovi dzabojedi iz prosvjete, ali i svi ostali lezihljebovici, kruscice, beslici i slicni, mozda bili beskrupulozniji od Ive Mire Jovica ili Sadika Bahtica samo kada bi bili u prilici.
Dzabojedi, manite se demagogije, izdizanja svog posla u odnosu na druge. Svaki radnik iz proizvodnog ili privatnog sektora moze napisati sto puta potresniju pricu od "dzehenema u prosvjeti za minimalac od 1300 KM". Radnik Mittala nema nikakvu zastitu, o radnicima IT Computersa mozete procitati, pa ako vam se ne svidja na drzavnoj sisi, uvijek mozete promijeniti posao, niste ugovorima vezani.
Dzabojedima ponavljam ono sto sam napisao. Cinjenice umjesto njihove demagogije:
1. Postoji visak radnika u javnom sektoru
2. Dzabojedi iz javnog sektora jedu 65 posto BDP-a (u normalnom svijetu maksimum je 40 posto). Ako je zbog recesije smanjen priliv sredstava u budzete za 15-20 posto, za toliko trebaju biti smanjena primanja dzabojeda, inace ce javna potrosnja narasti na 80 posto.
3. Velika sredstva kojima se placaju dzabojedi ne prate rezultati njihovog rada u obrazovanju, zdravstvenoj zastiti stanovnika, sigurnosti. Ako se u privatnom sektoru i privredi plate dobivaju prema rezultatima rada, odnosno dijeli ono sto se zaradi, zasto bi dzabojedi bili izuzetak?
4. Plate u javnom sektoru u cijelom svijetu su manje nego u privatnom sektoru, samo kod nas dzabojedi zaradjuju duplo vise
to je to

#86 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by to je to »

modesti wrote:Ja rekoh da se neću javljati na ovu temu više ali ne odolih sada kada sam vidjela koje glupe komentare iznosite. Pri tom i teške laži. Pa da krenem:

Dragi moj roditelju, tvoje dijete ima 3 mjeseca odmora godišnjeg a ja ostanem cijeli juni mjesec i ove godine do 10. jula kako bi ispisala hrpu nekih nepotrebnih papirčina o tvome djetetu (svjedočanstvo, knjižica, matična knjiga, EMIS, dnevnik). Ovome dodaj popravne, prijemne, stalne konsultacije jer tvoje dijete nije na vrijeme predalo ono što je trebalo (npr. temu za maturski ili slično) pa mi dolazi kako mu se ćefne. Zatim, tvoje žalbe na moju zaključnu ocjenu, pa onda sjednice oko toga, pa komisija, pa ti dijete izađe ne zna ni kako se zove a kamoli koji predmet odgovara a ti si već (srami se zbog toga), digao cijelo Sarajevo na noge pokušavajući naći štelu pa me neki likovi zovu da mi kažu kako je jako pametno dijete i da mu treba dati drugu šansu... javljam se na posao 24.avgusta (ove godine imamo 1 sedmicu više godišnjeg kako nam valjda ne bi platili topli obrok, šta ja znam) i pripremam nastavu za svoj predmet za tvoje dijete. U utorak ću ga dočekati kako i treba iako znam da ima oca takvog kakav i jeste (nije jadno dijete krivo) i opet ću slušati nebuloze tvoga djeteta cijelu godinu.
Na svu sreću, ima divne djece radi koje se i radi ovaj posao. Većina djece je OK da ne ispadne kako niko ne valja ali stvarno ima svega.
U mjesecu januaru nemam nijednog dana slobodno od 2001. od kada radim u školi. Moja je plata (prije ovih smanjenja) a i plata svih prosvjetnih radnika sa VSS ili više (dobro si čuo, brižni oče, ima i magistara i doktora nauka koji uče tvoje dijete) je bila 900 KM+ topli obrok (oko 300 KM mjesečno)+staž+mjesečna karta. Sve u svemu, plafon 1300 KM za nekog ispod 20 godina staža. Sada ne znam kolika će biti ali hajde, puno nam je i 500 KM ukupno. Daj da crknemo sa tvojim djetetom a onda prvo mene optuži kad ti dijete upadne u neku jaliju kako ga ja nisam vaspitala.
Prekovremeni rad se ne plaća o čemu vodi računa kada me počneš gnjaviti kako ti je dijete bistro ali mu se omakla ta ocjena pa me zadržiš dok izlazim iz škole. Također, nemam pravo na pauzu jer ti naletiš kad ti se navraća pa mi uletiš na veliki odmor i kažeš :"Ma, neću zadržavati, samo da pogledam ocjene" iako imaš uredno termin za informacije na koje ne dolaziš jer ti nije usput. Za razliku od bilo kojeg drugog sektora (administracije, ljekara, privatnih firmi i sl.) ja ustanem i dam ti informacije.

@to je to, naravno da ovdje ne mislim direktno na tebe, tvoje dijete (ako ga imaš) je sigurno još malo i još nisi počeo da se ovako ponašaš. Najbolje što možeš uraditi je odmah budi dijete i sve mu lijepo objasni kako mu učiteljica/nastavnica/petideseti ima veliku platu jer ga ionako ničim nije naučila. To bi bilo najbolje i za tebe i za dijete.

uf. :run:
Draga modesti,
kao prvo ja nisam otac već majka djeteta koje pohađa niži razred osnovne škole i ima učiteljicu koja se trudi i dosta radi sa njima. Ali isto tako znam puno primjera loših učitelja/učiteljica koje doista vrlo malo daju od sebe. I ja jesam uz svoje dijete od rođenja, nisam valjda čekala da pođe u školu da bi ga učiteljica odgajala.Smiješno! I da, idem redovno na informacije, mada su znale biti zakazane tokom mog radnog vremena ali eto nekom u školi je tako zgodnije.

Ja imam problem da objasnim svom djetetu zašto neće krenuti u školu na vrijeme. Moje malo dijete još uvijek ne razumije šta je to štrajk. Kako joj objasniti zašto njena učiteljica štrajkuje a ima veću platu od njenog tate koji takođe ima VSS ? Kako da shvati da njena mama neće štrajkovati iako ustaje u 6 ujutro da bi stigla na vrijeme na posao (jer se kašnjenje odbija od plate) a njena učiteljica dolazi u pola 8? I zašto mama i tata ne štrajkuju iako dolaze sa posla u 4, 5 pa i 6 sati popodne a učitelj/učiteljica je već odavno otišla svojoj kući i svojoj djeci?

A ono što mi je najteže objasniti jeste da nisu oni, djeca, krivi za tu situaciju. Možda mi ti, kao prosvjetno-pedagoški radnik, možeš pomoći da objasnim djetetu zašto je ono žrtva u cijeloj ovoj priči? To bi bilo najbolje za moje dijete.
i još nešto - Mama i tata su bili na godišnjem 15 dana, sretni i zadovoljni (a ti izračunaj koliko je dana od 10 jula - do 24 augusta).

I sve to za "bijednih" 1,300 KM

Pošto sam dirnuta tvojim razmišljanjem o dobrobiti naše djece imam par prijedloga:

1. Sve te konsultacije, informacije, prijemne, popravne... Sve to treba ukinuti. Zbog ovakvih stvari učitelji i nastavnici moraju ponekad raditi čak i po 6-7 sati dnevno. I još im se i odmor skraćuje na samo mjesec i po do dva. Haman kao u robovlasništvu.
2. Odjeljenja formirati tako da budu sastavljena samo od fine i pristojne djece. Nikako ubacivati strani element u vidu nekog djeteta kojem je potrebna malo veća pažnja učitelja ili ne daj Bože, kakva pomoć. Mogao bi neki nastavnik "crknuti " od posla sa takvim djetetom pa eto ti belaja.
3. Zabraniti uznemiravanje učiteljice pitanjima o djeci koju uči, posebno tokom pauza između časova. Umjesto toga zakazivati roditeljske sastanke (ako se ne ukinu po osnovu tačke 1) samo tokom nastave. Pozitivan efekat bi bio i za djecu koja bi manje učila (ionako ima previše truda oko njih) a učiteljica bi imala dovoljan fond sati.
4. Nikada i nikako ne kritizirati način i rezultate rada učitelja i nastavnika jer je to pogrešna percepcija stvarnosti. Svaki dan prije jela (što više - to bolje) zahvaliti se višim silama na ukazanoj milosti da nam magistri i doktori nauka uče djecu.
5. Nikad ne preispitivati zaključnu ocjenu. Ona nikako nije rezultat rada nastavnika a može uzrokovati i koji dodatni sat rada nastavnika.
6. Zabraniti pisanje i vođenje bilo kakve dokumentacije o djetetu. Predstavlja gubljenje vremena jer koga briga da li dijete napreduje i kako. Uspješnoj djeci to ionako ne treba a ona manje uspješna će nekako završiti ili napustiti školu pa neka se onda drugi bave njima.
7. Nikada ne upoređivati platu učitelja sa prosječnom platom u ovoj našoj zemlji i nikako dati učitelju platu manju nego ministru, parlamentarcu,itd.

Ionako su neki od tih učitelja učili i sve ove naše vrle političke lidere......
don vito

#87 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by don vito »

to je to wrote:Pošto sam dirnuta tvojim razmišljanjem o dobrobiti naše djece imam par prijedloga:

1. Sve te konsultacije, informacije, prijemne, popravne... Sve to treba ukinuti. Zbog ovakvih stvari učitelji i nastavnici moraju ponekad raditi čak i po 6-7 sati dnevno. I još im se i odmor skraćuje na samo mjesec i po do dva. Haman kao u robovlasništvu.
2. Odjeljenja formirati tako da budu sastavljena samo od fine i pristojne djece. Nikako ubacivati strani element u vidu nekog djeteta kojem je potrebna malo veća pažnja učitelja ili ne daj Bože, kakva pomoć. Mogao bi neki nastavnik "crknuti " od posla sa takvim djetetom pa eto ti belaja.
3. Zabraniti uznemiravanje učiteljice pitanjima o djeci koju uči, posebno tokom pauza između časova. Umjesto toga zakazivati roditeljske sastanke (ako se ne ukinu po osnovu tačke 1) samo tokom nastave. Pozitivan efekat bi bio i za djecu koja bi manje učila (ionako ima previše truda oko njih) a učiteljica bi imala dovoljan fond sati.
4. Nikada i nikako ne kritizirati način i rezultate rada učitelja i nastavnika jer je to pogrešna percepcija stvarnosti. Svaki dan prije jela (što više - to bolje) zahvaliti se višim silama na ukazanoj milosti da nam magistri i doktori nauka uče djecu.
5. Nikad ne preispitivati zaključnu ocjenu. Ona nikako nije rezultat rada nastavnika a može uzrokovati i koji dodatni sat rada nastavnika.
6. Zabraniti pisanje i vođenje bilo kakve dokumentacije o djetetu. Predstavlja gubljenje vremena jer koga briga da li dijete napreduje i kako. Uspješnoj djeci to ionako ne treba a ona manje uspješna će nekako završiti ili napustiti školu pa neka se onda drugi bave njima.
7. Nikada ne upoređivati platu učitelja sa prosječnom platom u ovoj našoj zemlji i nikako dati učitelju platu manju nego ministru, parlamentarcu,itd.

Ionako su neki od tih učitelja učili i sve ove naše vrle političke lidere......
:thumbup:

Perfect, bolje ne moze
odgovor dzabojedu je savrsen, a ovih sedam prijedloga... :D gospodjo draga, vi trebate negdje pisati kolumnu ili barem otvoriti blog.
"Nikada ne upoređivati platu učitelja sa prosječnom platom u ovoj našoj zemlji i nikako dati učitelju platu manju nego ministru, parlamentarcu,itd. Ionako su neki od tih učitelja učili i sve ove naše vrle političke lidere" :-D
negativ

#88 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by negativ »

Svi bi vi htjeli u administraciju, al' ne može i u tome je kvaka.
Zato napadate školstvo, zdravstvo (koji su, istina, katastrofalni), a fokus problema ste namjerno skrenuli sa državne administracije (naš horror) a ona je ta koja nas pojede.
to je to

#89 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by to je to »

@ negativ - A ZAŠTO bi mnogi željeli raditi u administraciji?

Da nije možda zbog visokih plata, regresa, dobro plaćenog toplog obroka? Da nije možda zbog redovne plate? Ako je sve tako loše u državnoj administraciji (kako neki od nashih forumasha predstavljaju) šta je to mazohisticko u ljudima što ih tjera da sebi žele težak, naporan i loše plaćen posao u državnoj administraciji?
modesti

#90 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by modesti »

Draga @to je to, mislim da nisi baš željela shvatiti o čemu sam pisala. Izgleda da si u drugom kantonu, ne u SA jer spominješ štrajk. Ako ti i tvoj suprug (ovo zaključih iz tvog posta) imate ukupno 15 dana godišnjeg u toku godine, to je stvarno loše. Moj godišnji je zadnjih 8 godina bio 4,5 sedmice (oko 30 radnih dana jer se i subota računala kao radni dan). Ove godine, kao što sam navela, dali su nam duži godišnji (6 sedmica) jer su, pretpostavljam, htjeli smanjiti troškove toplog obroka.

Druga stvar, prosvjeta nije administracija. Kao ni zdravstvo. Valjda bi to trebala znati (pročitaj svoj post). Pobrkala si sa budžetskim korisnicima.

Vidiš, i ja imam problem da objasnim svojoj djeci mnogo toga vezano za svakodnevnicu. Npr. zašto ne mogu otići na bolovanje kad su oni bolesni već s njima bude neko koga već nađemo da ih pričuva. Mislim, glup ti je argument. Budući da ne znam na kakvom si radnom mjestu ti ili tvoj suprug, ne mogu komentarisati na način na koji ti možeš. Nikada nisam rekla da prosvjeta treba imati veću platu od bilo koga, ja želim samo da predrasude koje neki imaju sagledate i preispitate se. Uostalom, učiteljica tvoga djeteta po svoj prilici nema osnovnu platu 900 KM jer vjerovatno nema VSS. Ona ima koju stoju manje.

Apsolutno ne želim da tvrdim (niti da me tako shvatite) da smo svi u prosvjeti divni i krasni. Gluposti. Ne želim ni da tvrdim da svi rade svoj posao pošteno. Ali je zaista glupo generalizirati na način na koji vi to radite. Šta predlažete? Niste ništa konkretno predložili! Evo, hajde, smanjite plate, na koliko treba smanjiti platu? Na 1000 KM sve ukupno? OK, toliko će i biti sada ako osnovicu ne smanje. Je li i to visoka plata? Treba li spustiti na 700 KM? Šta predlažete? Odpuštanje radnika? Prijevremene penzije? Šta? Nigdje nisam vidjela da je neko nešto konrektno rekao, samo filozofirate na tipični balkanski način (ni traga kapitalističkom mišljenju, gosp. bandit).

Ne znam kako vam je od silnih ubleha u ovoj državi prosvjeta najveći trn u oku. I onda još očekujete da dijete ima normalan odnos prema školi :? ne morate pred djecom pričati o svojim stavovima koje ste ovdje iznijeli, osjeti se to. Prenosite na djecu svoj stav i frustracije pa se nemojte čuditi što mu je mrsko učiti ili slično.

Niko od vas galamdžija nije komentarisao svoju platu s obzirom na stručnu spremu, jako me interesuje. Vi znate moju platu bolje od mene, spominjete regres od 800 KM, ja ne znam da sam ikada imala toliki regres ali valjda vi bolje znate :mrgreen:
popajic

#91 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by popajic »

29-08-2009 02:00
Za 15 miliona KM nijedna nova ćelija!

Federalne vlasti još su jednom pokazale kako apsolutno nisu sposobne riješiti problem nedostatka smještaja za pravosnažno osuđene zločince i kriminalce, kojih više od 1.400 već godinama šeta slobodno po ulicama gradova u FBiH.

Rasipanje novca

Pompezno najavljeno izdvajanje 15 miliona maraka iz budžeta FBiH, namijenjenih za pomoć zatvorima u FBiH, nije ništa drugo nego uzaludno bacanje novca od kojeg nikakve konkretne koristi u pogledu poboljšanja sigurnosne situacije neće biti. Vidljivo je to iz odluke Vlade FBiH o rasporedu ovih sredstava, a do koje je došao "San". Raspodjelu novca predložilo je Ministarstvo pravde FBiH. Najveći dio novca, čak pet miliona maraka bit će potrošen za bruto plaće i naknade zaposlenih u zatvorima. Za naknade troškova zaposlenih bit će utrošeno 2,5 miliona KM, dok će za doprinose biti izdvojeno 1,5 miliona maraka. Za putne troškove odobreno je 16.000 maraka, dok će planirani izdaci za energiju u ovim ustanovama biti povećani za 900.000 maraka. Za komunalne usluge bit će utrošeno 400.000 maraka, nabavka materijala bez preciziranja šta se konkretno planira nabaviti, uvećana je za čak 2,8 miliona maraka. Za usluge prevoza i goriva odobreno je 51.000 KM, dok je za unajmljivanje imovine i opreme dodano 1.000 maraka. Izdaci za tekuće održavanje uvećani su za 230.000 maraka, za bankarske i usluge platnog prometa odobreno je 45.000 maraka, dok je za ugovorene usluge iznos povećan za 1,5 miliona maraka.

Taktička varka

Sasvim je jasno, da niti jedna marka od 15 miliona KM neće biti utrošena za gradnju makar i jedne nove zatvorske čelije. Sa ovim novcem, bit će povećan broj stražara, koji će omogučiti da se aktivira još jedno odjeljenje u zatvoru u Orašju, u kojem će biti svega 60 novih mjesta. Ovakvom odlukom Vlada FBiH pokazala je kako je odluku o finansijskoj pomoći donijela pod velikim pritiskom javnosti, očito sa ciljem da joj zamaže oči. Također nakon ove odluke u Vladi FBiH više se neće moći kriti iza tvrdnje kako je ključni problem katastrofalnog stanja u zatvorima nedostatak novca. Podsjetimo prema posljednjem izvještaju o stanju sigurnosti u FBiH koji je pripremila federalna policija, FBiH neslavni je evropski rekorder prema broju povratnika u vršenju krivičnih djela.

A. Mujanović

Ministar se odmara

O kriterijima na temelju kojih je odlučeno da se 15 miliona KM podijeli na ovakav način, pokušali smo razgovarati sa Feliksom Vidovićem, ministrom pravde FBiH, koji je i predložio spornu raspodjelu. Međutim, ministar je na "zasluženom" godišnjem odmoru.
A preko 4oo dokazanih kriminalaca ce se i dalje sepuriti ulicama ! :x
modesti

#92 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by modesti »

komi wrote: s treće strane sa mnom radi osoba koja radi i u školi...

kaže fino dođe se ujutro popije se kava malo tračeva ovo ono pogleda se program i onda si gazda u učionici 45 minuta zadaš im zadatak i mozak na pašu :mrgreen:
Radi ovakvih kao što je tvoj prijatelj, mene je stid gdje radim, šta radim i gdje živim.

@popajic, sa ovim se slažem u potpunosti, ovo je užas!
hamdija

#93 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by hamdija »

Modesti :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

S obzirom da su don vito, baraba i ostali su svi tako uspjesni radnici koji nam :D svima zaradjuju platu nekontam kako im smeta neko ko izlazi 1300 mjesecno.Gospodo draga kad ste tako sposobni 1300 vam je sigurno minimalac.Neko sa VSS da radi bili koji posao kod privatnika u Sa izlazi preko 1000 odma na startu zato te price kako prosvjetari imaju preveliku platu mozete okaciti macku o rep.Neki delegat kaze sasto se ne poredimo s metalcima, halo ja sam fakultet zavrsio da ne bi radio za trakom i sad kaze delegeat vidi onog ima 500 km platu, stvarno ste smijurija.

I za kraj, mali info za vas radim u administraciji i privatno i bas mi onako fino jer znam da znam, za razliku od vecine koja je lako zamjenjiva a smeta im tudja krava.Pozdrav svoj administracij i dje ko cuo i necuo :-D
don vito

#94 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by don vito »

Šta predlažete? Niste ništa konkretno predložili! Evo, hajde, smanjite plate, na koliko treba smanjiti platu? Na 1000 KM sve ukupno? OK, toliko će i biti sada ako osnovicu ne smanje. Je li i to visoka plata? Treba li spustiti na 700 KM? Šta predlažete? Odpuštanje radnika? Prijevremene penzije? Šta?
Nije mi jasno zasto se ljudi prave ludi? Sa idealnim punjenjem budzeta, na dzabojede odlazi 65 posto BDP-a, sto je ravno katastrofi. Znaci, i da nema krize, ovo bi se trebalo kresati. Ogromna javna potrosnja i nameti destimulirajuci su za bilo kakve privredne aktivnosti sto je temelj drustva. Onda se dodatno javi recesija, otpustanje radnika u privredi, zatvaranje firmi 15-20 posto manje punjenje budzeta. Odjednom deficit od 418 miliona maraka, tj. prihodi manji od rashoda. Da bi se sistem sacuvao, vlada donese mjeru da se svim budzetskim korisnicima smanje plate. I to linearno jer bi se otvorila pandorina kutija ako bi se islo u raspravu "zasto prosvjeti 10 posto, a ne 5 posto; zasto pravosudju 10 posto a ne 15 posto". Zanimljivo da su svi za smanjenje javne potrosnje deklarativno, dok je to u sferi teoretisanja, a onda kada se desi konkretna mjera, hajmo strajkovati. Koliko dzabojedima treba skresati primanja? Onoliko koliko dzava moze placati. A otpustanje dzabojeda? Ako recesija natjera radnika u privredi da svoje radno mjesto sacuva tako sto ce preuzeti posao i nekog otpustenog kolege, kako se onda moze povecavati broj dzabojeda u prosvjeti uz manje djece?
Da dzabojedima pojednostavimo do kraja posto neke stvari ne shvataju iako se hvale svojim visokim obrazovanjem. U neko domacinstvo stize prihod (plata) od 800 KM, a clanovi domacinstva trose 1000 KM. Imaju "minus" od 200 KM. Povecanje prihoda je neostvarivo jer clanovi domacinstva jedva zarade i ovih 800 KM, odnosno zbog recesije tendencija je da se prihod smanji na 700 KM. Sta je rjesenje, dzabojedi? Uzeti kredit ili prodati porodicno srebro iz kuce, samo da se i dalje moze trositi 1000 KM? Moze, ali sta nakon toga? Prihod i dalje ostaje 800 KM, sa tendencijom da padne na 700 KM. Ima vrlo jednostavno rjesenje: Da se rashodi smanje za 200 KM. Uostalom, vecina komsiluka prezivljava sa 400-500 KM, mada ima jedan komsija politicar u zgradi koji ima 2000 KM i sa njim se svi vole porediti.
don vito

#95 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by don vito »

hamdija wrote:S obzirom da su don vito, baraba i ostali su svi tako uspjesni radnici koji nam :D svima zaradjuju platu nekontam kako im smeta neko ko izlazi 1300 mjesecno.Gospodo draga kad ste tako sposobni 1300 vam je sigurno minimalac. I za kraj, mali info za vas radim u administraciji i privatno i bas mi onako fino jer znam da znam, za razliku od vecine koja je lako zamjenjiva a smeta im tudja krava.Pozdrav svoj administracij i dje ko cuo i necuo :-D
Kad govorim o beskrupuloznosti dzabojeda, evo jednog izvanrednog primjera. Pa, vi gospodo koji u privrede stvarate pare, pricajte o politicarima kao najvecem problemu drustva, dok vam se ovakvi paraziti iz sjene smiju u lice. Sigurno ti je smijesno sto je 80 hiljada ljudi ostalo bez posla. Ali, neka, neka, dzabojedu, ko se zadnji smije, najsladje se smije, mecka samo sto nije zakucala na vrata. Prihodi u budzetu manji 15-20 posto, a svojim postom dao si mi snagu i motiv da se potrudim da budu jos manji :mrgreen: pa ces za koji mjesec sigurno malo vise raditi privatno.
to je to

#96 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by to je to »

hamdija wrote:Modesti :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

S obzirom da su don vito, baraba i ostali su svi tako uspjesni radnici koji nam :D svima zaradjuju platu nekontam kako im smeta neko ko izlazi 1300 mjesecno.Gospodo draga kad ste tako sposobni 1300 vam je sigurno minimalac.Neko sa VSS da radi bili koji posao kod privatnika u Sa izlazi preko 1000 odma na startu zato te price kako prosvjetari imaju preveliku platu mozete okaciti macku o rep.Neki delegat kaze sasto se ne poredimo s metalcima, halo ja sam fakultet zavrsio da ne bi radio za trakom i sad kaze delegeat vidi onog ima 500 km platu, stvarno ste smijurija.

I za kraj, mali info za vas radim u administraciji i privatno i bas mi onako fino jer znam da znam, za razliku od vecine koja je lako zamjenjiva a smeta im tudja krava.Pozdrav svoj administracij i dje ko cuo i necuo :-D
@hamdija
Koliko kontradikcije u samo jednoj rečenici. Pa zar ti mislis da jednom radniku u industriji koji,de facto, svojim radom stvara prihod i za sebe i za ljude koji se plaćaju iz budžeta ne bi trebalo smetati što on ima platu od 800 KM a budžetski korisnici i državna administracija 1 300 KM ? Nebulozno! Je li ti misliš da je njegov rad u proizvodnji (ili u bilo kojoj drugoj djelatnosti koja se sama finansira) manje vrijedan od tvog? Ja ne znam iz koje ti struke dolaziš ali ne mogu vjerovati da misliš da je u ovoj državi visoka plata zagarantovana diplomom. Meni je jako drago da si se ti tako dobro snašao. Samo se nadam da taj privatni posao obavljaš nakon radnog vremena koje ti je plaćeno u administraciji. Ne tvrdim da je to tvoja praksa ali smo svi svjedoci takvih dešavanja.

I za kraj, po čemu si ti zaključio da sam ja tako sposobna. Da, ja prilično dobro zarađujem a ne plaćaju me sa budžeta pa se ne moram pravdati. I jako mi je fino.

Ne smeta mi tuđa krava već to kako se pare, koje sam ja i svi ostali donijeli u taj budžet, dijele šakom i kapom.

@modesti
Ja sam iz Sa i znam jako dobro o čemu pričam. Ako si iznenađena činjenicom da postoje ljudi koji su sretni sa godišnjim odmorom od 15 dana onda stvarno ne znam kako možemo diskutovati o konkretnim stvarima. Samo za tvoju informaciju - ima i puno gore i to u Sarajevu. I ja tražim nekoga da mi čuva bolesno dijete jer se i ja moram pojaviti na poslu, baš kao i ti. Moje pitanje, koje očito nisi razumjela ili nisi htjela razumjeti, je zašto prosvjetni radnici pokušavaju ostvariti svoje zahtjeve koristeći se djecom? Pa vama bi, pored roditelja, djeca trebala biti iznad svega. Meni prosvjeta nije trn u oku, naprotiv. Mislim da je to časna profesija koju je veliki broj ublehasa i nesposobnjakovića srozao na jako niske grane.

I da - smetaju mi nerealni zahtjevi. Opet ponavljam, prosječna plata u FBiH je 792.88 KM što znači da je i plata od 1000 KM iznad prosjeka. Da li je to dovoljno za pristojan život? Nije - ali to je opet sasvim drugi problem. I treba otpustiti sve one koji ne rade svoj posao! Prijevremena penzija - ni slučajno. To je samo dodatno opterećenje javnih rashoda. Efikasna raspodjela rada i smanjenje broja radnih mjesta budžetskih korisnika na nivo koji zadovoljava postojeće potrebe je takođe opcija koja bi mogla pomoći da se deficit budžeta bar malo ublaži.

Veliki dio ove diskusije odražava stav da postoji odeđen stepen zavisti i ljubomore na uposlene u državnoj administraciji/ budžetskim korisnicima te da je to razlog zašto, mi ostali, podržavamo smanjenje plaća. Ja bih jako cijenila da ovi koji podržavaju te stavove o mljubomori odgovore na pitanje - sta mislite da je uzrok te "zavisti"?

I za kraj - je ne vidim razlog da diskutujem svoju platu jer mene ne plaćaju sa budžeta. Budžet treba biti javan i sve plate koje se plaćaju iz budžeta moraju biti javne. Kome to smeta i vrijeđa ga neka promjeni posao za neki u ne-budžetskom sektoru. Možda ce mu to malo proširiti vidike.....

Eto toliko od mene - vjerovatno ce neki ponovo prokomentarisati kako je ovo još jedna ubleha, na tipično balkanski način. Šta mogu, tako me naučili u školi.
zonbirile

#97 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by zonbirile »

nema smanjenja plata kao rješenja,rješenje je racionalizacija,tj.otpuštanje.Pa u čemu je problem,u realnom sektoru je toliko ljudi otpušteno,a diže se buka za leziljeboviće.
modesti

#98 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by modesti »

[quote="to je to"]
@modesti
Ako si iznenađena činjenicom da postoje ljudi koji su sretni sa godišnjim odmorom od 15 dana onda stvarno ne znam kako možemo diskutovati o konkretnim stvarima. Samo za tvoju informaciju - ima i puno gore i to u Sarajevu. I ja tražim nekoga da mi čuva bolesno dijete jer se i ja moram pojaviti na poslu, baš kao i ti. Moje pitanje, koje očito nisi razumjela ili nisi htjela razumjeti, je zašto prosvjetni radnici pokušavaju ostvariti svoje zahtjeve koristeći se djecom? Pa vama bi, pored roditelja, djeca trebala biti iznad svega. Meni prosvjeta nije trn u oku, naprotiv. Mislim da je to časna profesija koju je veliki broj ublehasa i nesposobnjakovića srozao na jako niske grane.
[ /quote]

Ma, otkud tebi da se neko koristi djecom? Mislim, ovaj ti je komentar potpuno van pameti. Riječ štrajk podrazumijeva prekid posla, ma šta ti radio. Ako pukim slučajem radim sa djecom pa se nastava obustavi, to je štrajk. Ljekari kada štrajkuju ne primaju pacijente (osim onih hitnim ali ni to ne rade svi), radnici u fabrici prestanu proizvodnju... A osim toga, ako si pratila dešavanja vezana za eventualni štrajk upozorenja koji se vodio u julu, znaj draga moja zabrinuta privrednice da smo ga namjerno prolongirali kako bismo mogli djeci izdati svjedočanstva i knjižice u junu. Ako meni ne vjeruješ a ti lijepo prelistaj novine iz toga perioda. Moći ćeš fino vidjeti kako se štrajk mogao odigrati sredinom juna kada je većina škola davala svjedočanstva.
Druga rečenica koju sam podvukla iz tvog posta:"Pa vama bi, pored roditelja, djeca trebala biti iznad svega." Da prostiš, meni su roditelji na drugom mjestu i to isključivo kod maloljetne djece. Dijete mi je ipak prije tebe. Jer se sa djecom mnogo ljepše i razumnije može komunicirati nego sa nekim roditeljima.

A da ti prosvjeta nije trn u oku, ne bi se reklo iz tvojih dosadašnjih postova. Ja ovdje ne reagujem na tvoje i ine individualne stavove o pojedinim prosvjetarima već na obilje predrasuda koje su za povraćanje. Opet, po hiljaditi put ponavljam, ako mislite da dijete neće vaše stavove pokupiti u djeliću sekunde, grdno se varate. A racionalizacijom se možeš opravdati pred sobom ali dijete već stvara odbojnost prema učiteljici/nastavnici/... ali to je već problem roditelja a ne moj jer o tvom djetetu ću ja voditi računa koliko mogu, je li, maksimalno 4 godine (ako ne padne koji razred) a ti trebaš čitav život. I još bolje, dok tako diskutujete pred djetetom o tome kako su radnici po školama lezihljebovići, ne zaboravite da se osvrnete i na ljekare, policiju i vatrogasce. Sve su to budžetski korisnici i treba ih zaista zakonom zabraniti.
modesti

#99 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by modesti »

Ne volim preduge postove a na ovoj temi su mi rekordno dugi postovi. Radi toga dijelim ono što želim reći na dva odvojena.

Dakle, prije 5-6 dana suprug je montirao neku stalažu i mlađi sin je uzeo čekić i udario starijeg po kičmi. I nakon par sati se počeo žaliti na bol i ja se spremim s njim i odem do Hitne budući da je bilo oko 20:00. Tamo ga doktorica pregleda i kaže da se kičma mora slikati ali oni nemaju rentgena iza 16:00 pa će nam dati uputnicu za CUM. Odemo i na CUM, tamo čeka 7 ljudi. U međuvremenu dolaze 3-4 vozila Hitne i iskrcavaju ljude. Naravno, bilo je i nekoliko tuča te večeri pa su djeca (momci od nekih 15-16 godina) došla gore u pratnji policije. Mi čekamo uredno da nas prozovu. Nakon 2,5 sata čekanja (već je 23:00 i mali se žali da je gladan, pospan, žedan...) ja pitam tehničara kad ćemo doći na red jer mi nekako svi ulaze kao hitni slučajevi, i ko jeste i ko nije, on kaže da je samo jedna doktorica dežurna na CUM-u.

Da sumiram:
1. U Hitnoj pomoći na hirurškom odjelu nemaju rentgen.
2. Na CUM-u radi jedan dežurni ljekar.

U obje institucije sam pitala o čemu se radi, oni su mi rekli da je budžet skresan, koriste se godišnji odmori i oni su smanjili ljude prirodno tamo gdje su mogli.

@don vito, mislim da si o ovome govorio. Treba dati otkaze. Treba, naravno. Evo neka meni prvoj daju otkaz ako sam višak. Ali da mi je nešto hitnije bilo u tom momentu a nikog nema da mi pregleda dijete, ja bih nekog :x Ne trebaš dati otkaz ljekaru, policajcu i profesoru, rušiš državu. Zamisli da ti je hitno potrebna pomoć na CUM-u dok dežura jedan ljekar. A nijednom ovdje niste prozvali ljekare 8-) je li prpa da će zatrebati a nema ih?

Policiju isto slabo spominjete :-? vidim da vam je škola nepotrebna kategorija. Ali nećete da kažete kolike su vam plate :lol: bojite se. @to je to, ja koliko znam godišnji namanji je 18 dana. Ako tebi ne smeta što imaš manje od 18 dana, znači da je ili plata dobra ili da ne možeš naći drugi posao.
zonbirile

#100 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by zonbirile »

modesti wrote:Ne volim preduge postove a na ovoj temi su mi rekordno dugi postovi. Radi toga dijelim ono što želim reći na dva odvojena.

Dakle, prije 5-6 dana suprug je montirao neku stalažu i mlađi sin je uzeo čekić i udario starijeg po kičmi. I nakon par sati se počeo žaliti na bol i ja se spremim s njim i odem do Hitne budući da je bilo oko 20:00. Tamo ga doktorica pregleda i kaže da se kičma mora slikati ali oni nemaju rentgena iza 16:00 pa će nam dati uputnicu za CUM. Odemo i na CUM, tamo čeka 7 ljudi. U međuvremenu dolaze 3-4 vozila Hitne i iskrcavaju ljude. Naravno, bilo je i nekoliko tuča te večeri pa su djeca (momci od nekih 15-16 godina) došla gore u pratnji policije. Mi čekamo uredno da nas prozovu. Nakon 2,5 sata čekanja (već je 23:00 i mali se žali da je gladan, pospan, žedan...) ja pitam tehničara kad ćemo doći na red jer mi nekako svi ulaze kao hitni slučajevi, i ko jeste i ko nije, on kaže da je samo jedna doktorica dežurna na CUM-u.

Da sumiram:
1. U Hitnoj pomoći na hirurškom odjelu nemaju rentgen.
2. Na CUM-u radi jedan dežurni ljekar.

U obje institucije sam pitala o čemu se radi, oni su mi rekli da je budžet skresan, koriste se godišnji odmori i oni su smanjili ljude prirodno tamo gdje su mogli.

@don vito, mislim da si o ovome govorio. Treba dati otkaze. Treba, naravno. Evo neka meni prvoj daju otkaz ako sam višak. Ali da mi je nešto hitnije bilo u tom momentu a nikog nema da mi pregleda dijete, ja bih nekog :x Ne trebaš dati otkaz ljekaru, policajcu i profesoru, rušiš državu. Zamisli da ti je hitno potrebna pomoć na CUM-u dok dežura jedan ljekar. A nijednom ovdje niste prozvali ljekare 8-) je li prpa da će zatrebati a nema ih?

Policiju isto slabo spominjete :-? vidim da vam je škola nepotrebna kategorija. Ali nećete da kažete kolike su vam plate :lol: bojite se. @to je to, ja koliko znam godišnji namanji je 18 dana. Ako tebi ne smeta što imaš manje od 18 dana, znači da je ili plata dobra ili da ne možeš naći drugi posao.
-----------------------------------------
kako pojedinci uvijek pogrešno shvate.Treba otpuštanjem racionalizirati nadogradnju,buđetske korisnike.Tvoj primjer ne kazuje ništa,otiđi u pojedine domove porodične medicine,gdje se sudaraju guzicama.Evropski standard je 1 policajac na 1000 stanovnika.Za Federaciju 2500,njih 8000.Škole zvrlje poluprazne.Uostalom trošiti 67% dohotka na upravu,a ostali oko 30% govori samo po sebi.
Locked