modesti wrote:Ja rekoh da se neću javljati na ovu temu više ali ne odolih sada kada sam vidjela koje glupe komentare iznosite. Pri tom i teške laži. Pa da krenem:
to je to wrote:E baš su prosvjetari jadni. Slušajući ih kako se žale na smanjenje plata, ja se iznenadih kad cuh koliko (velike) plate imaju.
Hajd' što ne rade 3 mjeseca u godini ( ljetni raspust, zimski raspust ) već im je i uobičajeno radno vrijeme kraće nego većini radnika u drugim branšama. I još se bune.....
I stvarno, što se ne porede sa radnicima u metalskoj i tekstilnoj industriji.
I sada bi da štrajkuju preko leđa mog djeteta. Sramota!
Dragi moj roditelju, tvoje dijete ima 3 mjeseca odmora godišnjeg a ja ostanem cijeli juni mjesec i ove godine do 10. jula kako bi ispisala hrpu nekih nepotrebnih papirčina o tvome djetetu (svjedočanstvo, knjižica, matična knjiga, EMIS, dnevnik). Ovome dodaj popravne, prijemne, stalne konsultacije jer tvoje dijete nije na vrijeme predalo ono što je trebalo (npr. temu za maturski ili slično) pa mi dolazi kako mu se ćefne. Zatim, tvoje žalbe na moju zaključnu ocjenu, pa onda sjednice oko toga, pa komisija, pa ti dijete izađe ne zna ni kako se zove a kamoli koji predmet odgovara a ti si već (srami se zbog toga), digao cijelo Sarajevo na noge pokušavajući naći štelu pa me neki likovi zovu da mi kažu kako je jako pametno dijete i da mu treba dati drugu šansu... javljam se na posao 24.avgusta (ove godine imamo 1 sedmicu više godišnjeg kako nam valjda ne bi platili topli obrok, šta ja znam) i pripremam nastavu za svoj predmet za tvoje dijete. U utorak ću ga dočekati kako i treba iako znam da ima oca takvog kakav i jeste (nije jadno dijete krivo) i opet ću slušati nebuloze tvoga djeteta cijelu godinu.
Na svu sreću, ima divne djece radi koje se i radi ovaj posao. Većina djece je OK da ne ispadne kako niko ne valja ali stvarno ima svega.
U mjesecu januaru nemam nijednog dana slobodno od 2001. od kada radim u školi. Moja je plata (prije ovih smanjenja) a i plata svih prosvjetnih radnika sa VSS ili više (dobro si čuo, brižni oče, ima i magistara i doktora nauka koji uče tvoje dijete) je bila 900 KM+ topli obrok (oko 300 KM mjesečno)+staž+mjesečna karta. Sve u svemu, plafon 1300 KM za nekog ispod 20 godina staža. Sada ne znam kolika će biti ali hajde, puno nam je i 500 KM ukupno. Daj da crknemo sa tvojim djetetom a onda prvo mene optuži kad ti dijete upadne u neku jaliju kako ga ja nisam vaspitala.
Prekovremeni rad se ne plaća o čemu vodi računa kada me počneš gnjaviti kako ti je dijete bistro ali mu se omakla ta ocjena pa me zadržiš dok izlazim iz škole. Također, nemam pravo na pauzu jer ti naletiš kad ti se navraća pa mi uletiš na veliki odmor i kažeš :"Ma, neću zadržavati, samo da pogledam ocjene" iako imaš uredno termin za informacije na koje ne dolaziš jer ti nije usput. Za razliku od bilo kojeg drugog sektora (administracije, ljekara, privatnih firmi i sl.) ja ustanem i dam ti informacije.
@to je to, naravno da ovdje ne mislim direktno na tebe, tvoje dijete (ako ga imaš) je sigurno još malo i još nisi počeo da se ovako ponašaš. Najbolje što možeš uraditi je odmah budi dijete i sve mu lijepo objasni kako mu učiteljica/nastavnica/petideseti ima veliku platu jer ga ionako ničim nije naučila. To bi bilo najbolje i za tebe i za dijete.
uf.

Draga modesti,
kao prvo ja nisam otac već majka djeteta koje pohađa niži razred osnovne škole i ima učiteljicu koja se trudi i dosta radi sa njima. Ali isto tako znam puno primjera loših učitelja/učiteljica koje doista vrlo malo daju od sebe. I ja jesam uz svoje dijete od rođenja, nisam valjda čekala da pođe u školu da bi ga učiteljica odgajala.Smiješno! I da, idem redovno na informacije, mada su znale biti zakazane tokom mog radnog vremena ali eto nekom u školi je tako zgodnije.
Ja imam problem da objasnim svom djetetu zašto neće krenuti u školu na vrijeme. Moje malo dijete još uvijek ne razumije šta je to štrajk. Kako joj objasniti zašto njena učiteljica štrajkuje a ima veću platu od njenog tate koji takođe ima VSS ? Kako da shvati da njena mama neće štrajkovati iako ustaje u 6 ujutro da bi stigla na vrijeme na posao (jer se kašnjenje odbija od plate) a njena učiteljica dolazi u pola 8? I zašto mama i tata ne štrajkuju iako dolaze sa posla u 4, 5 pa i 6 sati popodne a učitelj/učiteljica je već odavno otišla svojoj kući i svojoj djeci?
A ono što mi je najteže objasniti jeste da nisu oni, djeca, krivi za tu situaciju. Možda mi ti, kao prosvjetno-pedagoški radnik, možeš pomoći da objasnim djetetu zašto je ono žrtva u cijeloj ovoj priči?
To bi bilo najbolje za moje dijete.
i još nešto - Mama i tata su bili na godišnjem 15 dana, sretni i zadovoljni (a ti izračunaj koliko je dana od 10 jula - do 24 augusta).
I sve to za "bijednih" 1,300 KM
Pošto sam dirnuta tvojim razmišljanjem o dobrobiti naše djece imam par prijedloga:
1. Sve te konsultacije, informacije, prijemne, popravne... Sve to treba ukinuti. Zbog ovakvih stvari učitelji i nastavnici moraju ponekad raditi čak i po 6-7 sati dnevno. I još im se i odmor skraćuje na samo mjesec i po do dva. Haman kao u robovlasništvu.
2. Odjeljenja formirati tako da budu sastavljena samo od fine i pristojne djece. Nikako ubacivati strani element u vidu nekog djeteta kojem je potrebna malo veća pažnja učitelja ili ne daj Bože, kakva pomoć. Mogao bi neki nastavnik "crknuti " od posla sa takvim djetetom pa eto ti belaja.
3. Zabraniti uznemiravanje učiteljice pitanjima o djeci koju uči, posebno tokom pauza između časova. Umjesto toga zakazivati roditeljske sastanke (ako se ne ukinu po osnovu tačke 1) samo tokom nastave. Pozitivan efekat bi bio i za djecu koja bi manje učila (ionako ima previše truda oko njih) a učiteljica bi imala dovoljan fond sati.
4. Nikada i nikako ne kritizirati način i rezultate rada učitelja i nastavnika jer je to pogrešna percepcija stvarnosti. Svaki dan prije jela (što više - to bolje) zahvaliti se višim silama na ukazanoj milosti da nam magistri i doktori nauka uče djecu.
5. Nikad ne preispitivati zaključnu ocjenu. Ona nikako nije rezultat rada nastavnika a može uzrokovati i koji dodatni sat rada nastavnika.
6. Zabraniti pisanje i vođenje bilo kakve dokumentacije o djetetu. Predstavlja gubljenje vremena jer koga briga da li dijete napreduje i kako. Uspješnoj djeci to ionako ne treba a ona manje uspješna će nekako završiti ili napustiti školu pa neka se onda drugi bave njima.
7. Nikada ne upoređivati platu učitelja sa prosječnom platom u ovoj našoj zemlji i nikako dati učitelju platu manju nego ministru, parlamentarcu,itd.
Ionako su neki od tih učitelja učili i sve ove naše vrle političke lidere......