[/quote]Orbini wrote: Stav kako su neki mediji patriotski i rodoljubivi a drugi izdajnicki i "anti" je cist primjer komunistickog pristupa. Paradoksalno ali istinito. Jer se u komunizmu nije sudilo ljudima po zaslugama nego po podobnosti. Trebam li ti pisati kako su provikani antimuslimanski mediji i novinari ustvari bili na braniku Bosne i muslimana od samog pocetka, i ostali do dan danas. Na drugaciji nacin od nekih drugih, ali ako, Boze moj, cilj je isti svima, a nacin drugaciji. Nisu li komunisti izmislili slogan "ko drugcije kaze, klevece i laze". Pa taj slogan danas najbolje koriste oni koji su samo upakovali stari sistem u toboze vjersko i nacionalono dusebriznistvo.
Hajmo realno - IZ je OK, ali ruku na srce je svoje povjerenje dala samo jednoj stranci i jednom mediju i njima ustupila djamijski pano.
Hajmo realno - Ceric je odavno osoba javnog i politickog zivota, oglasio se vise puta protiv ovih ili na strani onih unutar nas,.. i ako je u toj igri - nije imun na kritiku.
Hajmo realno - napad na njega se tumaci kao napad na cjeli umet, u prijevodu islam u BiH se ocituje u liku Cerica,.. tobejarabi.
Hajmo jos realnije - Ceric sprovodi privatizaciju vjere, sa kojim vaucerima neznam, ali postavlja tapiju nad vjerom i cije je vlasnistvo a ko je izopcen. Nije li takvo razdvajanje muslimana i antimuslimana i takvo prokazivanje anrimuslimana samo zato sto misle drugacije - ustvari velika steta za cjeli umet i razdor. A zbog cega - ko sta cita i ko sta kritikuje na dnevnopolitickom planu. Danas si prokazan kao izdajnik, antimusliman, petokolonas,.. za najmanju sitnicu zato sto je klika privatizovala vjeru i sebi dala za pravo da odluci ko je musliman a ko ne? Pa ko tu onda radi protiv umeta i dzemata?
Da ne ispadne da mrzim Cerica i IZ - ponovicu - ne mrzim, i postujem, vrlina i pozitivnosti je puno. Ali ima i pretjerivanja i gresaka u koracima koji se smiju spomenuti. Kritika na CErica i IZ nije napad na cjeli umet i islam opcenito. Taj ko je to izmislio ili u to vjeruje, nanosi vise stete nego sto misli jer islam srozava na nivo jednog covjeka ili jedne lokalne institucije. Najlakse je vikati i prokazivati izdajnike, petokolonase, antimuslimane, komunjare, munafike,... to je razmisljanje srednjeg vjeka i idolopoklonija drugar,.. cista dokonost onih koji se plase da ce dobiti rak od analitickog rasudjivanja. Velika vecina onih koji kritikuju spomenute bjele dvore i simbole moci IZ to ne rade zato sto mrze islam i sve islamsko. Vjeruj da je tako.
Tako bi to trebalo biti.Problem koji ja imam sa ovim što se dešava je da unutar ove medijske harange (al zaista moram ovo nazvati tako) nema ni a od analitičkog rasudjivanja.Ja naprosto imam osjećaj da je FTV (kao najvažniji promoter ovih aktivnosti ) potpuno izgubila kompas i stavila se u službu da li jedne političke opcije ili možda čak u službu ispunjavanja ega pojedinaca koji su umislili da nose barjak slobode i sekularizma. Kao nužna posljedica dešava se da FTV i slični gube kredibilitet i time upravo otvaraju prostor svim meštarima unutar islamske zajednice (a možda je čak i Cerić među njima)da rade što im se prohtije. Jednostavno mislim da FTV i oni koji djeluju na tom fonu, upravo smanjuju mogućnost za bilo kakvo analitičko rasuđivanje i jednostavno diferenciraju ljude na samo one koji su za Cerića i protiv njega, pri čemu je naravno polazna premisa da ako vidiš ponešto dobro u Ceriću si automatski pristalica radikalizma, vehabija, Abu hamze, i čega već ne.