Odnosi s kolegama na poslu
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#76 Re: Odnosi s kolegama na poslu
ali ima i gazda koji misle ako daju platu da mogu vrijeđati ponižavati prijetiti zastrašivati i sve ostalo što čujem da se radi po firmama...
-
patrius
#77 Re: Odnosi s kolegama na poslu
E pa vidis,druze @seln,nisu radnici ti koji insistiraju na slobodnom trzistu i na konkurencijiseln wrote:Ne moze se ocekivati da isto misle i rade, to je u prirodi stvari... ali u jednom uredjenom drustvu (a nase to nije) se moze ocekivati iskren i profesionalan odnos sa nekim minimumom lojaliteta u oba pravca, tj. da sef ne otpusta radnike ako je profit manji za 1% i da radnik ne napusta firmu jer druga nudi 20 KM vise.patrius wrote:Drug @seln bi trebalo da zna od materijalnih uslova zavisi mentalni sklop pojedinca kao i cjelokupni drustveno-politicki zivot odredjene zajednice.Da li je normalno ocekivati da se jednako ponasaju,da jednako misle i da jednako uopce dozivljavaju svijet jedan milioner i jedan najamni radnik,koji zivi od danas do sutra![]()
Oni dakle,sve i da hoce,ne mogu graditi nikakve medjusobne emotivne ili prijateljske odnose,kako je to drug @Prolaznik fino pojasnio.Tu svako strogo gleda samo svoju racunicu.I ni najmanje ih se ne tice licna propast jednog ili drugog.
A dabome,tu je i slavna konkurencija,"ta najmilija kci nacionalnih ekonomista,koje oni nikad ne mogu dovoljno da se nagledaju",koja se sluzi svim i svacim u skladu sa svojom svrhom,je l',i koja razocarava i same njih (nac.ekon.) kao i njene sudionike.
Naravno,konkurencija radja monopol,jer je tendencija svakog konkurenta da prigrabi sto moze vise,i on i cini sve sta moze u tom cilju,a monopol opet generise konkurenciju,i tako ukrug...
- seln
#78 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Mazohizam je, izgleda, prilicno rasirena pojava medju Bosancima.Neelix wrote:ja sta je ovih utopista ovdjedruze prolaznice, svaka ti dala
ljudi, trznite se. jedno su vasa mastanja, a drugo realnost. pogotovo u danasnje vrijeme. poslodavac je obavezan da vam da ugovorenu platu na vrijeme, i isplati doprinose. danas covjek mora biti sretan ako to ima. i vi ste obavezni da radite svoj posao, najbolje sto mozete i znate. nagrada vam slijedi u vidu plate, a ne udjela u firmi ili slicnih banalnosti.
i ako imas ove uslove, firmu moras dozivljavati kao svoju, a ne izmisljati izgovore da bjezis od posla. kad radnik shvati da sa padom kvaliteta njegovog rada pada i kvalitet firme, samim tim i njena konkurentnost na trzistu - sto vodi do manje posla i smanjenja/kasnjenja plata - tek onda se moze nazvati uzornim radnikom. naravno ovo ne ukljucuje rad na shefovoj vikendici i slnego iskljucivo rad za dobrobit firme.
treba zapamtiti - ako ti neces raditi najbolje sto mozes - ima ko hoce. sigurno.
Vec smo rekli da treba postojati profesionalan i fer odnos izmedju poslodavca i radnika, ali indentifikacija sa firmom je tipicna za istocnjacke kulture, npr, japansku.
Lojalnost treba postojati, ali..ako jedan radnik zeli da se dalje razvija, a u njegovoj firmi je to nemoguce, ipak ce je, uprkos lojalitetu, morati napustiti.
Isto tako, ako je poslovna situacija vrlo losa, poslodavac ce uz zaljenje morati otpustiti neke radnike.
Ne podrzavam lijencine, ali nisam ni misljenja "budi sretan jer imas posao".
- seln
#79 Re: Odnosi s kolegama na poslu
patrius, ja sam u nekim stvarima odusevljeni marksista i smatram da je na neke stvari samo i jedino marksizam dao odgovor ( teorija viska vrijednosti npr.),patrius wrote:E pa vidis,druze @seln,nisu radnici ti koji insistiraju na slobodnom trzistu i na konkurencijiseln wrote:Ne moze se ocekivati da isto misle i rade, to je u prirodi stvari... ali u jednom uredjenom drustvu (a nase to nije) se moze ocekivati iskren i profesionalan odnos sa nekim minimumom lojaliteta u oba pravca, tj. da sef ne otpusta radnike ako je profit manji za 1% i da radnik ne napusta firmu jer druga nudi 20 KM vise.patrius wrote:Drug @seln bi trebalo da zna od materijalnih uslova zavisi mentalni sklop pojedinca kao i cjelokupni drustveno-politicki zivot odredjene zajednice.Da li je normalno ocekivati da se jednako ponasaju,da jednako misle i da jednako uopce dozivljavaju svijet jedan milioner i jedan najamni radnik,koji zivi od danas do sutra![]()
Zapravo,krajnje profesionalan odnos,u datim okolnostima,i jeste:idem tamo ko da vise,zar ne? To je zakon trzista.Rekli smo da necemo da kukamo niti da se bavimo sentimentima,samo cisti racio.A slijedeci tu logiku,uvijek i nuzno nalazimo da su poslodavac i radnik u sukobu,antagonisticki raspolozeni,u neprestanoj medjusobnoj borbi,i da ih samo (pri)sila i nuzda povezuju.Naravno da takva veza puca pri najmanjoj mogucnosti.Uvijek se radnik bori za vecu platu,dok,obratno,poslodavac uvijek nastoji da je obori.Zasto
Pa samo i upravo zato,sto profit moze rasti jedino u slucaju kad najamnina pada i obratno.
Oni dakle,sve i da hoce,ne mogu graditi nikakve medjusobne emotivne ili prijateljske odnose,kako je to drug @Prolaznik fino pojasnio.Tu svako strogo gleda samo svoju racunicu.I ni najmanje ih se ne tice licna propast jednog ili drugog.
A dabome,tu je i slavna konkurencija,"ta najmilija kci nacionalnih ekonomista,koje oni nikad ne mogu dovoljno da se nagledaju",koja se sluzi svim i svacim u skladu sa svojom svrhom,je l',i koja razocarava i same njih (nac.ekon.) kao i njene sudionike.
Naravno,konkurencija radja monopol,jer je tendencija svakog konkurenta da prigrabi sto moze vise,i on i cini sve sta moze u tom cilju,a monopol opet generise konkurenciju,i tako ukrug...
ali stvari su se danas promijenile (nazalost, ne i u Bosni). Niti vise radnici imaju desetoro djece, niti zive u slum-naseljima, niti je kapitalizam cista konkurencija (znas i sam koliko su drzave novca upumpale u privredu)...ne mozemo to tako usko gledati.
- Truba
#80 Re: Odnosi s kolegama na poslu
ja smatram kako nisam za ovaj sistem poduzetništva osobnih sloboda i personalne inicijative
zato ponekad u teškim trenucima sanjam za samoupravnim socijalizmom ... ili u nekim osnovnim stavkama komunizmom iako znajući za sva zla tih sistema
žao mi je ali nismo svi stvoreni za natjecanje pa rekao bih i gaženje po drugima za 5% veću plaću
nikada neću gaziti druge pa makar i to značilo i otkaz i smanjenje plaće... uopće ne volim sportove u kojima se individue natječu... ne volim to pratiti
na cilj volim stići u zlatnoj sredini ili predzadnji polako laganini
ne volim firme gdje ima osnovica koja je svima ista a nagrađeni se nagrađuju a oni ispod crte njima se otima
ko radi 3 puta više od mene nek mu se da i 3 puta više od mene
ali ko radi samo ono što piše u ugovoru
i koji ne nosi posao kući nek mu se da što ga sljeduje po ugovoru zagarantovana plata dostoja čovjeka (oko 900
)
zato ponekad u teškim trenucima sanjam za samoupravnim socijalizmom ... ili u nekim osnovnim stavkama komunizmom iako znajući za sva zla tih sistema
žao mi je ali nismo svi stvoreni za natjecanje pa rekao bih i gaženje po drugima za 5% veću plaću
nikada neću gaziti druge pa makar i to značilo i otkaz i smanjenje plaće... uopće ne volim sportove u kojima se individue natječu... ne volim to pratiti
na cilj volim stići u zlatnoj sredini ili predzadnji polako laganini
ne volim firme gdje ima osnovica koja je svima ista a nagrađeni se nagrađuju a oni ispod crte njima se otima
ko radi 3 puta više od mene nek mu se da i 3 puta više od mene
ali ko radi samo ono što piše u ugovoru
i koji ne nosi posao kući nek mu se da što ga sljeduje po ugovoru zagarantovana plata dostoja čovjeka (oko 900
-
patrius
#81 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Dabome,kad zagusti onda se vristi za intervencionizmom,ali dok "kapa lova" onda se drzava nista ne pita (osim,dakako,uobicajenih davanja,koja opet,u konacnici,sluze za odrzavanje poretka pod kojim se to i odvija,je l' de
)Stavise,to i otkriva cijelo licemjerje trzisne ekonomije,kao sto je to i sam drug Obama(
)nedvosmisleno naglasio prilikom inauguracije,rekavsi da je cista pohlepa pojedinaca (a ne nikakav plemeniti drustveni cilj) dovela u pitanje nacionalnu privredu,a time i egzistenciju miliona ljudi.
- Neelix
#82 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Mazohizam je, izgleda, prilicno rasirena pojava medju Bosancima.seln wrote:.
Vec smo rekli da treba postojati profesionalan i fer odnos izmedju poslodavca i radnika, ali indentifikacija sa firmom je tipicna za istocnjacke kulture, npr, japansku.
Lojalnost treba postojati, ali..ako jedan radnik zeli da se dalje razvija, a u njegovoj firmi je to nemoguce, ipak ce je, uprkos lojalitetu, morati napustiti.
Isto tako, ako je poslovna situacija vrlo losa, poslodavac ce uz zaljenje morati otpustiti neke radnike.
Ne podrzavam lijencine, ali nisam ni misljenja "budi sretan jer imas posao".[/quote]
nisam se u prethodnom postu dotakao odnosa poslodavca i radnika - naravno da sve ovo sto sam rekao podrazumjeva profesionalan i fer odnos, bez mobinga, trpanja tudjeg posla dok se neko izlezava (drugo su posebne situacije, primjera radi - smrtni slucaj i sl, u tom slucaju nikad ne bjezim od preuzimanja posla). ne moze gazda ocekivati da se radnik identifikuje sa firmom u kojoj ga maltretiraju.
ono sto je bitno radnik mora znati da je posao (uz gorenavedene uslove) privilegija, a ne pravo.
- Truba
#83 Re: Odnosi s kolegama na poslu
cuj posao privilegija
možda u zemlji dembeliji kakava je bosna
ustavom zagarantovano pravo na rad obitelj slobodu... nazivaš privilegijom

ustavom zagarantovano pravo na rad obitelj slobodu... nazivaš privilegijom
- Neelix
#84 Re: Odnosi s kolegama na poslu
komi, pitam zasto stotine hiljada nezaposlenih ne tuzi sve odreda firme koje im uskracuju njihovo ustavno pravo na posao 
jedno je rad, drugo je posao. napravi razliku
svako ima ustavom zagarntovano pravo da osnuje svoju firmu, obrt, SR, pa da radi koliko ga volja. ali niko nema "pravo" da se zaposli u firmi x samo zato sto on to zeli
to je privilegija.
svako ima ustavom zagarntovano pravo da osnuje svoju firmu, obrt, SR, pa da radi koliko ga volja. ali niko nema "pravo" da se zaposli u firmi x samo zato sto on to zeli
-
patrius
#85 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Druze @atko,ja govorim sa aspekta mog vidjenja drustva.Naravno da su pojedinacne price svakoga od nas razlicite,medjutim,one se desavaju u odredjenom zajednickom prostoru i vremenu i pod odredjenim zajednickim okolnostima,i stoga pokusavamo naci tzv."najmanji zajednicki imenilac".
Vjerovao ili ne,ali pokazao sam ja i zube i m..a vise puta,no to,kao sto rekoh,nije relevantno za ovo o cemu pricamo.Stoga se,ziv bio,mani tih supljih fraza i uzdrzi se od (pr)ocjenjivanja kakav je ko iliti kakv bi trebao biti,pogotovu "sudeci po lokaciji",vazi l'
Niti ja kukam,niti trazim od tebe da mi pomognes.Dapace,ja se borim za sebe,ako ne vise,a ono sigurno ne ni manje nego ti za sebe,o.k.
Dalje,nemam pojma kako to neko zivi od administracije kad ni sama administracija ne moze zivjeti od same sebe niti za samu sebe
Stoga,"zasuci rukave i pljuni u sake" te ponosno stupi u nove radne pobjede.Svako dobro
Vjerovao ili ne,ali pokazao sam ja i zube i m..a vise puta,no to,kao sto rekoh,nije relevantno za ovo o cemu pricamo.Stoga se,ziv bio,mani tih supljih fraza i uzdrzi se od (pr)ocjenjivanja kakav je ko iliti kakv bi trebao biti,pogotovu "sudeci po lokaciji",vazi l'
Dalje,nemam pojma kako to neko zivi od administracije kad ni sama administracija ne moze zivjeti od same sebe niti za samu sebe
Stoga,"zasuci rukave i pljuni u sake" te ponosno stupi u nove radne pobjede.Svako dobro
- seln
#86 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Au contraire...posao nije ni privilegija ni zagarantovano pravo, vec izraz trenutnih (naglasavam: trenutnih) proizvodnih odnosa.Neelix wrote:komi, pitam zasto stotine hiljada nezaposlenih ne tuzi sve odreda firme koje im uskracuju njihovo ustavno pravo na posao
svako ima ustavom zagarntovano pravo da osnuje svoju firmu, obrt, SR, pa da radi koliko ga volja. ali niko nema "pravo" da se zaposli u firmi x samo zato sto on to zelito je privilegija.
-
patrius
#87 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Dabome,ako se zna da proizvodni odnosi odredjuju i zakone i prava,a ne obratno...
- atko
#88 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Drzava ti garantuje pravo ... ali drzava nema obavezu da sprovodi u tvoje imeo ono na sta ti raspolazes pravo;)komi wrote:cuj posao privilegijamožda u zemlji dembeliji kakava je bosna
ustavom zagarantovano pravo na rad obitelj slobodu... nazivaš privilegijom![]()
![]()
![]()
Drzava je samo platforma koja treba da obezbjedi da se igra fer i korektno u svim "ligam" .... drzava ne treba za tebe da zabija golove
Zbog te logike ljudi i dolaze u situaciju da konkurisu na radnom mjesto gdje konkurise 250 ljudi ... i misle da im ustav garantuje zaposlenje ... ma ne garantuje! nema od toga nista ! ... upravo ono sto kazes ... moras biti medju najboljim u svojoj struci ... ok sad ces se ti uhvatiti drzavnih institucija i kako se tamo stele i primaju debili koji nemaju pojma ... a bolji izvise ... to je tacno ... ali za to sluze protesti, pobuna, za to se pametnije glasa ... zavede se red tamo gdje ga mora biti
-
Nadnaravna
#89 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Svako ima pravo na rad.
Problem iskrsava kod ostvarivanja tog prava koje svako od nas ponaosob mora sam ostvariti boreci sa sa vjetrenjacama.
Sto se tice odnosa sa kolegama na poslu, oni su najmanji problem na podivljalom trzistu rada, barem meni.
Problem iskrsava kod ostvarivanja tog prava koje svako od nas ponaosob mora sam ostvariti boreci sa sa vjetrenjacama.
Sto se tice odnosa sa kolegama na poslu, oni su najmanji problem na podivljalom trzistu rada, barem meni.
-
patrius
#90 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Zasto onda drzava isplacuje naknade nezaposlenim licima na birou za zaposljavanje? Zasto svaki zaposleni radnik placa doprinos za nezaposlene?atko wrote:Drzava ti garantuje pravo ... ali drzava nema obavezu da sprovodi u tvoje imeo ono na sta ti raspolazes pravo;)komi wrote:cuj posao privilegijamožda u zemlji dembeliji kakava je bosna
![]()
![]()
Drzava je samo platforma koja treba da obezbjedi da se igra fer i korektno u svim "ligam" .... drzava ne treba za tebe da zabija golove
Zbog te logike ljudi i dolaze u situaciju da konkurisu na radnom mjesto gdje konkurise 250 ljudi ... i misle da im ustav garantuje zaposlenje ... ma ne garantuje! nema od toga nista ! ... upravo ono sto kazes ... moras biti medju najboljim u svojoj struci ... ok sad ces se ti uhvatiti drzavnih institucija i kako se tamo stele i primaju debili koji nemaju pojma ... a bolji izvise ... to je tacno ... ali za to sluze protesti, pobuna, za to se pametnije glasa ... zavede se red tamo gdje ga mora biti...
- seln
#91 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Ok, od tih 250 primice onog koji je najbolji. A sta sa onih 249 koji su mrvu manje dobri? Treba da umru od gladi, jer su lijencine koje su propustile da budu najbolji?atko wrote:Drzava ti garantuje pravo ... ali drzava nema obavezu da sprovodi u tvoje imeo ono na sta ti raspolazes pravo;)komi wrote:cuj posao privilegijamožda u zemlji dembeliji kakava je bosna
![]()
![]()
Zbog te logike ljudi i dolaze u situaciju da konkurisu na radnom mjesto gdje konkurise 250 ljudi ... i misle da im ustav garantuje zaposlenje ... ma ne garantuje! nema od toga nista ! ... upravo ono sto kazes ... moras biti medju najboljim u svojoj struci ... ok sad ces se ti uhvatiti drzavnih institucija i kako se tamo stele i primaju debili koji nemaju pojma ... a bolji izvise ... to je tacno ... ali za to sluze protesti, pobuna, za to se pametnije glasa ... zavede se red tamo gdje ga mora biti...
- ružmarin-a
#92 Re: Odnosi s kolegama na poslu
problem leži i u čuvenoj: aktivno traženje zaposlenja a ne preko Zavoda za zapošljavanje
a naši navikli da se prijave na biroV, a ima i ona: " merhaba Birov, rekoše mi da teb' dođem da m' daš pos'o "
dosta ljudi sa kojima sam komunicirala dosada se žale i na želudačne poremećaje zahvaljujući kolegama s posla,
ali uvijek postoje dvije strane svake priče
every story, every side
možda je i onaj ko se žali zlo za onog na koga se inače žali
jer niko nije "cvećka" 
a naši navikli da se prijave na biroV, a ima i ona: " merhaba Birov, rekoše mi da teb' dođem da m' daš pos'o "
dosta ljudi sa kojima sam komunicirala dosada se žale i na želudačne poremećaje zahvaljujući kolegama s posla,
ali uvijek postoje dvije strane svake priče
every story, every side
možda je i onaj ko se žali zlo za onog na koga se inače žali
- atko
#93 Re: Odnosi s kolegama na poslu
jeste ... a preostalih 249 ce kukati i cekati naredni konkurs za upraznjeno radno mjesto na birou za zaposljavanje... i primice opet najboljeg a ostalih 248 ce opet crkavati od gladi ... joj logikeeseln wrote: Ok, od tih 250 primice onog koji je najbolji. A sta sa onih 249 koji su mrvu manje dobri? Treba da umru od gladi, jer su lijencine koje su propustile da budu najbolji?
- Truba
#94 Re: Odnosi s kolegama na poslu
ako država može invalidu napraviti puteljak kroz grad da ide sa svojim kolicima
ako država može omogućavati osobama s posebnim potrebama određene benificije
zašto ne može ljudima koji su manje komunikativni koji se ne znaju dobro prezentirati i koji nisu nametljivi malo pomoći u traženju posla
ovdje ne govorimo o menadžeriskim plaćama nego o običnim prosječnim primanjima...
zašto ne može ljudima koji su manje komunikativni koji se ne znaju dobro prezentirati i koji nisu nametljivi malo pomoći u traženju posla
ovdje ne govorimo o menadžeriskim plaćama nego o običnim prosječnim primanjima...
-
patrius
#95 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Svako pravo zahtijeva obavezu i obratno.Ako postoji pravo na rad,onda postoji i necija (onoga ko to pravo jamci) obaveza da obezbijedi njegovo uzivanje.
- seln
#96 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Ti si imao nesrecu (iako mislis suprotno) da na jednom poslu, u ogranicenom vremenskom periodu imas nekog uspjeha. Zato si sada srcem i dusom zagovornih dzungla-ekonomije, gdje prezivljavaju najjaci, a ostali su sami krivi. O humanistickim aspektima takvog misljenja necemo raspravljati, svakom svoje, ali...atko wrote:jeste ... a preostalih 249 ce kukati i cekati naredni konkurs za upraznjeno radno mjesto na birou za zaposljavanje... i primice opet najboljeg a ostalih 248 ce opet crkavati od gladi ... joj logikeeseln wrote: Ok, od tih 250 primice onog koji je najbolji. A sta sa onih 249 koji su mrvu manje dobri? Treba da umru od gladi, jer su lijencine koje su propustile da budu najbolji?... ako prekopas sve zivo i konkurises na 10 mjesta sanse su ti enormno vece ... al jbg ... moj jaranu nude poso u vogosci ... a njemu eto nako, nezna bas , valja ipak dva prevoza koristiti ... i oplete kako je nepravda, kako on nema iskustva ... kako drugi preko stele ulete ...
ti mozes tako savrseno ispusiti, uprkos trudu, zalaganju, volji...da ostanes na ulici a da nisi ni svjestan sta te je snaslo. Znam o cemu govorim, poznavao sam vise ljudi koji su uprkos trudu i zalaganju jedva uspjeli sastaviti kraj s krajem i to samo zahvaljujuci socijalnoj drzavi u kojoj zive.
A ako 249 ljudi konkurise za 10 mjesta, to je jos uvijek 239 koji ce i dalje biti bez posla.
naravno da je idealno ako je posao blizu i naravno da ne moze svako imati posao iza coska. Ali ne mozemo pausalno nekoga nazvati ljencinom samo zato jer nece u Vogoscu. Ne moze svako putovati daleko, neko npr. nema auto, a put bi autobusom trajao predugo. Hebo posao ako ti do njega trebaju dva sata i jos toliko nazad, kako to da postigne npr. zena sa djecom?
- seln
#97 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Moze i treba...u razvijenim drzavama je to normalno (kod nas, naravno, misaona imenica).komi wrote:ako država može invalidu napraviti puteljak kroz grad da ide sa svojim kolicima
Postoje kvalifikovani savjetnici koji pomazu pri usmjerenju, postoje cak i firme koje subvencionira drzava, u kojima rade ljudi sa invaliditetom, tjelesnim ili dusevnim. To je jednostavno civilizacijska norma.
- atko
#98 Re: Odnosi s kolegama na poslu
Sad smo stigli do pokusaja izazivanja efekta samosazaljenja ... sad svi invalidi i treba plakati nad njihovim sudbinama zajedno sa njima... korisnije je nekoga isamarati nego plakati sa njim nad njegovom sudbinom 
Kako sam ja okrutan sad bih i tuko invalide jelde ... nema se vise sta pametno ni rec ni procitat na ovoj temi
Ostanite mi zdravo

Kako sam ja okrutan sad bih i tuko invalide jelde ... nema se vise sta pametno ni rec ni procitat na ovoj temi
Ostanite mi zdravo
- seln
#99 Re: Odnosi s kolegama na poslu
naravno, kad naidjemo na suprotno misljenje, izigravamo uvrijedjenog. pravi borac, nema sta. mislim da te ne bih zelio imati u mojoj firmi.atko wrote:Sad smo stigli do pokusaja izazivanja efekta samosazaljenja ... sad svi invalidi i treba plakati nad njihovim sudbinama zajedno sa njima... korisnije je nekoga isamarati nego plakati sa njim nad njegovom sudbinom
Kako sam ja okrutan sad bih i tuko invalide jelde ... nema se vise sta pametno ni rec ni procitat na ovoj temi![]()
Ostanite mi zdravo![]()
-
Murisno1
#100 Re: Odnosi s kolegama na poslu
likovi po preko 4, 5 ... pa i 10 000 postova na forumu imaju i kuka na poslodavce, na kapitalizam, na klinac-palac ...