Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
-
Shoba
#76 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Republika Srpska se satra da se sjedini sa Srbijom, a Sandzaklijama je to poslo za rukom bez ikakvog truda i ratovanja... 
-
Shoba
#77 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Bosna je fakticki izgubila rat kada je izgubila onaj terminoloski. Sama cinjenica da svi Bosnjaci koriste termin "Republika Srpska" je jako cudna. Srbijanci recimo ne koriste naslov "Republika Kosovo" vec "Juzna Srpska pokrajina Kosovo i Metohija". Pristajanje na terminologiju protivnika je isto kao i predaja. Da su Bosnjaci uspjeli da za Srbe u Bosni nametnu termin "Srbijanci", to bi bilo nesto sasvim drugo...kao i da se u medijima umjesto "Republika Srpska" oficijelno koristi termin "Srpski entitet Bosne i Hercegovine", bi umnogome promijenilo stvari.
Naravno, Bosanski Srbi nisu Srbijanci i BiH jeste njihova domovina, ali u prljavom informatickom ratu za cjelovitu obnovu BiH "cilj opravdava sredstvo".
Naravno, Bosanski Srbi nisu Srbijanci i BiH jeste njihova domovina, ali u prljavom informatickom ratu za cjelovitu obnovu BiH "cilj opravdava sredstvo".
-
blackepeace
#78 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Srbijanci nisu u Dejtonu priznali nezavisno Kosovo.Shoba wrote:Bosna je fakticki izgubila rat kada je izgubila onaj terminoloski. Sama cinjenica da svi Bosnjaci koriste termin "Republika Srpska" je jako cudna. Srbijanci recimo ne koriste naslov "Republika Kosovo" vec "Juzna Srpska pokrajina Kosovo i Metohija".
- BSn
#79 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
1. Srbi koji nastanjuju prostor RS-a, nisu protivnici Bosnjaka, nije rat, pa da postoje protivnici, predaje, itd.Shoba wrote:Bosna je fakticki izgubila rat kada je izgubila onaj terminoloski. Sama cinjenica da svi Bosnjaci koriste termin "Republika Srpska" je jako cudna. Srbijanci recimo ne koriste naslov "Republika Kosovo" vec "Juzna Srpska pokrajina Kosovo i Metohija". Pristajanje na terminologiju protivnika je isto kao i predaja. Da su Bosnjaci uspjeli da za Srbe u Bosni nametnu termin "Srbijanci", to bi bilo nesto sasvim drugo...kao i da se u medijima umjesto "Republika Srpska" oficijelno koristi termin "Srpski entitet Bosne i Hercegovine", bi umnogome promijenilo stvari.
2. Predstavnici Bosnjaka su pristali na naziv RS-a, sto znaci da su Bosnjaci prihvatili, jos 1995., taj naziv i nema potrebe da se sada prica o "Srpskim entitetima" i sl. stvarima, jer RS nije srpski entitet, nego entitet Bosnjaka, Hrvata i Srba, te Ostalih.
3. Srbi u BiH nisu Srbijanci i da se zavode pod tim imenom, nema nikakve logike. Srbijanci su Bosnjaci u Sandzaku, Srbi u Beogradu, Hrvati i Madjari u Vojvodini, Albanci na Kosmetu, itd. Ja mogu biti Srbin, bez da sam ikada vidio Srbiju, pa cak i u atlasu, ali ne mogu biti Srbijanac, sve dok nemam drzavljanstvo Srbije. Mjesas babe i zabe.
-
Shoba
#80 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Pricamo hipoteticki, naravno.BSn wrote:1. Srbi koji nastanjuju prostor RS-a, nisu protivnici Bosnjaka, nije rat, pa da postoje protivnici, predaje, itd.Shoba wrote:Bosna je fakticki izgubila rat kada je izgubila onaj terminoloski. Sama cinjenica da svi Bosnjaci koriste termin "Republika Srpska" je jako cudna. Srbijanci recimo ne koriste naslov "Republika Kosovo" vec "Juzna Srpska pokrajina Kosovo i Metohija". Pristajanje na terminologiju protivnika je isto kao i predaja. Da su Bosnjaci uspjeli da za Srbe u Bosni nametnu termin "Srbijanci", to bi bilo nesto sasvim drugo...kao i da se u medijima umjesto "Republika Srpska" oficijelno koristi termin "Srpski entitet Bosne i Hercegovine", bi umnogome promijenilo stvari.
2. Predstavnici Bosnjaka su pristali na naziv RS-a, sto znaci da su Bosnjaci prihvatili, jos 1995., taj naziv i nema potrebe da se sada prica o "Srpskim entitetima" i sl. stvarima, jer RS nije srpski entitet, nego entitet Bosnjaka, Hrvata i Srba, te Ostalih.
3. Srbi u BiH nisu Srbijanci i da se zavode pod tim imenom, nema nikakve logike. Srbijanci su Bosnjaci u Sandzaku, Srbi u Beogradu, Hrvati i Madjari u Vojvodini, Albanci na Kosmetu, itd. Ja mogu biti Srbin, bez da sam ikada vidio Srbiju, pa cak i u atlasu, ali ne mogu biti Srbijanac, sve dok nemam drzavljanstvo Srbije. Mjesas babe i zabe.
kamo srece da rata nije ni bilo, ne bi bilo ovako kako je sad. Rat se ipak nastavio...drugim sredstvima.(Bosnjaci su takodjer pristali na unutarnju podjelu BiH, i to treba naglasiti.)Srbi koji nastanjuju prostor RS-a, nisu protivnici Bosnjaka, nije rat, pa da postoje protivnici, predaje, itd.
Kazes da RS nije samo Srpski entitet. To bi bilo zaista dobro da je tako. Ali prije neki dan su Bosnjaci preglasani u skupstini RS bez ikakve dvojbe. A Srbi su bili ti koji su pokrenuli sukob zbog "preglasavanja" u skupstini SRBiH, napustili parlament i otisli u sumu po oruzje, sorry. Znaci, preglasavanje je OK ako "MI" preglasavamo "NJIH".
( da budem iskren, ne volim ni Federaciju, u njoj Srbi nisu ravnopravni, a ni ostali, kao sto bi trebali biti)
Licno, mislim i da je naslov "Bosnjaci" umjesto Bosanci pogresno nametnut BH muslimanima i to od strane SDA (jeste da je termin Bosnjak koristen birvaktile). Time se izgubila slika o borbi za Bosnu i Bosanstvo umjesto za iskljucivu grupaciju sa religioznom predznakom, sto se nazalost i desilo.
- BSn
#81 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Shoba wrote:
Licno, mislim i da je naslov "Bosnjaci" umjesto Bosanci pogresno nametnut BH muslimanima i to od strane SDA (jeste da je termin Bosnjak koristen birvaktile). Time se izgubila slika o borbi za Bosnu i Bosanstvo umjesto za iskljucivu grupaciju sa religioznom predznakom, sto se nazalost i desilo.
Nije svaki Bosnjak Bosanac, a nije ni svaki Bosanac Bosnjak.
- lopta
#82 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Naravno da je bitna, najbitnija!mostarac wrote:strasno bitna tema. predlazem da joj se dodjeli naziv "ne propusti"
I dok se mi bavimo tako vaznim stvarima, oni nam iz kornera upucuju centarsut za PDV od 23%, al to je nebitna stvar.
Takvi kao ti namjerno problem prebacuju na druge stvari, samo da tzv. rs ostane to ime, da se ne prica o najvaznijim stvarima, naravno da tebi kao Srbinu ne smeta sto se nesto zove srpsko, srpska republika, srpska voda, srpska suma, srpska elektroprivreda, srpski telekom, srpski fudbalski klub, srpski grad, srpsko selo, srpska trava, srpska ptica leti srpskim vazduhom, vjerovatno bi ti bilo svejedno i da se zove ''srpska bosna'', rekao bi pa nema to veze, de pricaj o reisu veci je to problem. E pa vidis Bosnjacima i Hrvatima smeta. Sve to srpsko vam ne smeta, a kada se spomene ime ''Bosnjaci'', onda drvlje i kamenje....eh ko vas ne zna....
-
Shoba
#83 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Jos malo hipotetike:
Da su Bosnjaci uspjeli da preko kojekakvih veza i lobiranja nagovore bitnike u medjunarodnoj zajednici da se u sukobu u Bosni koriste termini: Bosnians, Serbians and Croatians umjesto koristenih Bosniaks (Muslims), Serbs and Croats, naravno da bi mnogo toga bilo drugacije. Svijet bi ove dvije posljednje grupacije gledao kao na pripadnike susjednih drzava a ne kao lokalno stanovnistvo, sto bi napravilo psiholosku prednost na strani "Bosanaca". Znaci, terminologija igra bitnu ulogu u ovakvim desavanjima, bez obzira bila ona pravila ili ne.
Terminologija koja je koristena u sukobu u BiH je isla u korist Srba i Hrvata, u to nema sumnje...
Da su Bosnjaci uspjeli da preko kojekakvih veza i lobiranja nagovore bitnike u medjunarodnoj zajednici da se u sukobu u Bosni koriste termini: Bosnians, Serbians and Croatians umjesto koristenih Bosniaks (Muslims), Serbs and Croats, naravno da bi mnogo toga bilo drugacije. Svijet bi ove dvije posljednje grupacije gledao kao na pripadnike susjednih drzava a ne kao lokalno stanovnistvo, sto bi napravilo psiholosku prednost na strani "Bosanaca". Znaci, terminologija igra bitnu ulogu u ovakvim desavanjima, bez obzira bila ona pravila ili ne.
Terminologija koja je koristena u sukobu u BiH je isla u korist Srba i Hrvata, u to nema sumnje...
- BSn
#84 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
lopta wrote: E pa vidis Bosnjacima i Hrvatima smeta.
Govori u svoje ime. Da smeta Bosnjacima i Hrvatim, ne bi njihovi predstavnici prije 14 godina pristali na to ime. Da Bosnjacima i Hrvatima smeta, njihovi bi predstavnici danas vrsili pritisak da se to ime promjeni.
Dakle, mozda tebi, kao Bosnjaku/Hrvatu, smeta to ime, ali takva nije situacija i u ostatku tvog naroda.
-
Shoba
#85 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
BSn wrote:Shoba wrote:
Nije svaki Bosnjak Bosanac, a nije ni svaki Bosanac Bosnjak.
- osa
#86 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
kako to napraviti kraj srpskih i hrvatskih lobija i veza.Shoba wrote:Jos malo hipotetike:
-
Agic Nurija
#87 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Za sve rezultate proizvedene antibosanskom terminologijom, nisu krivi oni koji su je kao takvu izmislili i nametali, več oni kojima je namijenjena i bez ikakvog poznatog traga u organizovanoim otporu i prihvaćena (ovdje mislim na slobodarsku Evropu!). Posrbljavanje i pohrvaćivanje (vatikaniziranje) Bosne počinje sa dolaskom Austro-ugarske monarhije, koja kao okupatorska sila nije imala trajnog interesa da principijelno zastupa i brani obnovu bosanske države i naravno pri tome i regeneraciju i reintegraciju ukupnog bosanskog stanovništva pod terminom bosanskog naroda. Sam naziv "Bosnien und Herzegowina" je tendenciozno smišljen kao ustavotvorno negiranje državotvornog Bosanstva, a sve poslije toga je išlo svojim predviđenim tokovima - onemogućiti svim sredstvima, uvijek i na svakom mjestu bilo kakvu obnovu bosanske samostalne države na Balkanu - od koje je Vatkan (danas Brisel) stijepio stroljećima, jer obnova ove evropske države bila bi i obnova evropskog centra antičkog slobodarskog pokreta, prekinutog vijekovnim progonom i na kraju inkvizicijom nad "hereticima", čitaj opoziciji despotima sa svetačkim oreolima i krvnicima na prijestoljima!Shoba wrote:pa bila je na pocetku rata "Republika Srpska Bosna i Hercegovina" pa su izbacili ovo zadnje.....tako da se zaista osjeti da nesto nedostaje u naslovu.
Sve što se (ne samo u Bosni) zbilo od 1990 na ovamo pod plaštom "novog svjetskog poretka" i naravno što još uvijek traje, kreira se u centrima zla i zločina iz kojih su ovom planetom Zemljom u poslednjih 5-6 stoljeća pokretane paklene mašinerije, pustošeći na svih pet kontinenata i stvarajući ono što se danas mirne duše može nazvati planetarnim rimskim carstvom sa sjedištem u Vašingtonu (zapadno) i Moskvi (istočno). Njihov uspjeh nije u njihovoj snazi, več u našoj slabosti da se pokrenemo kao druga polovina čovječanstva, koje je od postanka bilo podijeljeno na samo dvije vrste ljudi - na Dobre i Zle.
- osa
#88 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
nurija pa i islamiziranje i turčenje počinje dolaskom turaka, sve ima svoj početak i krajAgic Nurija wrote:Za sve rezultate proizvedene antibosanskom terminologijom, nisu krivi oni koji su je kao takvu izmislili i nametali, več oni kojima je namijenjena i bez ikakvog poznatog traga u organizovanoim otporu i prihvaćena (ovdje mislim na slobodarsku Evropu!). Posrbljavanje i pohrvaćivanje (vatikaniziranje) Bosne počinje sa dolaskom Austro-ugarske monarhije, koja kao okupatorska sila nije imala trajnog interesa da principijelno zastupa i brani obnovu bosanske države i naravno pri tome i regeneraciju i reintegraciju ukupnog bosanskog stanovništva pod terminom bosanskog naroda. Sam naziv "Bosnien und Herzegowina" je tendenciozno smišljen kao ustavotvorno negiranje državotvornog Bosanstva, a sve poslije toga je išlo svojim predviđenim tokovima - onemogućiti svim sredstvima, uvijek i na svakom mjestu bilo kakvu obnovu bosanske samostalne države na Balkanu - od koje je Vatkan (danas Brisel) stijepio stroljećima, jer obnova ove evropske države bila bi i obnova evropskog centra antičkog slobodarskog pokreta, prekinutog vijekovnim progonom i na kraju inkvizicijom nad "hereticima", čitaj opoziciji despotima sa svetačkim oreolima i krvnicima na prijestoljima!Shoba wrote:pa bila je na pocetku rata "Republika Srpska Bosna i Hercegovina" pa su izbacili ovo zadnje.....tako da se zaista osjeti da nesto nedostaje u naslovu.
Sve što se (ne samo u Bosni) zbilo od 1990 na ovamo pod plaštom "novog svjetskog poretka" i naravno što još uvijek traje, kreira se u centrima zla i zločina iz kojih su ovom planetom Zemljom u poslednjih 5-6 stoljeća pokretane paklene mašinerije, pustošeći na svih pet kontinenata i stvarajući ono što se danas mirne duše može nazvati planetarnim rimskim carstvom sa sjedištem u Vašingtonu (zapadno) i Moskvi (istočno). Njihov uspjeh nije u njihovoj snazi, več u našoj slabosti da se pokrenemo kao druga polovina čovječanstva, koje je od postanka bilo podijeljeno na samo dvije vrste ljudi - na Dobre i Zle.
-
united bosnae
#89 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Nurija, zvucis kao i nasi istocni susjedi…. uvijek su samo drugi krivi (Brisel, Vatikan, Austro-Ugari, Srbi, Hrvati…), a zaboravljas da su SVI Bosanski muslimanski intelektualci bukvalno pobjegli iz zemlje sa Turcima kada su se ovi povlacili iz BiH ne zeleci da se odrektnu statusa u tadasnjoj imperiji i nemajuci damu da se izbore za status u novom drustvu.Tako su ostavili svoj narod neuk i obezglavljen da ga drugi vode kroz sljedece stoljece.
Za svoju sudbinu na kraju smo uvijek sami krivi, bez obzira o kome zapravo govorili.
Slazem se da je terminologija jako bitna i mi niti jednu bitku na tom polju nismo dobili. Kada smo vec prihvatili naziv R. Srpska onda bi logicno bilo da se prihvati termin “Srpskat” i “Srpskatica” kao odrednica za stanovnika Republike Srpske koji nebi odredjivao njegovu naciju odnosno religiju. Cak sta vise mislim da bi vlast tog entiteta trebala rado prihvatiti ovu moju ideju koju im eto djaba poklanjam.
Za svoju sudbinu na kraju smo uvijek sami krivi, bez obzira o kome zapravo govorili.
Slazem se da je terminologija jako bitna i mi niti jednu bitku na tom polju nismo dobili. Kada smo vec prihvatili naziv R. Srpska onda bi logicno bilo da se prihvati termin “Srpskat” i “Srpskatica” kao odrednica za stanovnika Republike Srpske koji nebi odredjivao njegovu naciju odnosno religiju. Cak sta vise mislim da bi vlast tog entiteta trebala rado prihvatiti ovu moju ideju koju im eto djaba poklanjam.
-
stari grad Visegrad
#90 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Stalno se inputira da smo "mi" prihvatili naziv republika srpska, da smo "mi" potpisali Dayton tj. Alija kao predstavnik drzave RBiH itd.united bosnae wrote:Slazem se da je terminologija jako bitna i mi niti jednu bitku na tom polju nismo dobili. Kada smo vec prihvatili naziv R. Srpska onda bi logicno bilo da se prihvati termin “Srpskat” i “Srpskatica” kao odrednica za stanovnika Republike Srpske koji nebi odredjivao njegovu naciju odnosno religiju. Cak sta vise mislim da bi vlast tog entiteta trebala rado prihvatiti ovu moju ideju koju im eto djaba poklanjam.
Koji su to mi? Ja nisam prihvatio naziv republika srpska niti me je ko pitao, niti sam pristao na Daytonski, vec sam glasao za RBiH.
A nepoznato je bar meni, s kim se Alija dogovarao, tj. ko su mi bili savjetnici, te koliko njih, gdje je baza? 3 covjeka.
Tako da je ovaj Dayton najveca PODVALA za naivne.
- burekodsira
#91 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
uostalom o dobrovoljnom prihvatanju ne moze biti rijeci jer jedina druga opcija je bila nastavak genocidastari grad Visegrad wrote:Stalno se inputira da smo "mi" prihvatili naziv republika srpska, da smo "mi" potpisali Dayton tj. Alija kao predstavnik drzave RBiH itd.united bosnae wrote:Slazem se da je terminologija jako bitna i mi niti jednu bitku na tom polju nismo dobili. Kada smo vec prihvatili naziv R. Srpska onda bi logicno bilo da se prihvati termin “Srpskat” i “Srpskatica” kao odrednica za stanovnika Republike Srpske koji nebi odredjivao njegovu naciju odnosno religiju. Cak sta vise mislim da bi vlast tog entiteta trebala rado prihvatiti ovu moju ideju koju im eto djaba poklanjam.
Koji su to mi? Ja nisam prihvatio naziv republika srpska niti me je ko pitao, niti sam pristao na Daytonski, vec sam glasao za RBiH.
A nepoznato je bar meni, s kim se Alija dogovarao, tj. ko su mi bili savjetnici, te koliko njih, gdje je baza? 3 covjeka.
-
blackepeace
#92 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Ni ja nisam prihvatio PDV od 17% ali su mi ga naturili ljudi za koje sam glasao odnosno za koje su glasali ljudi oko mene.stari grad Visegrad wrote:Stalno se inputira da smo "mi" prihvatili naziv republika srpska, da smo "mi" potpisali Dayton tj. Alija kao predstavnik drzave RBiH itd.
Zato razmislite prije nego što uzmete olovku u ruke.
Ili oslobađanje Banja Luke ?burekodsira wrote:uostalom o dobrovoljnom prihvatanju ne moze biti rijeci jer jedina druga opcija je bila nastavak genocida
- vivaldi
#93 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Moj nurija njihov uspjeh, kao i svaciji jeste u snazi. Pitaj slobu, sadama, talibane, cecene, vijetnamce, sakasvilija...Snaga rules! Sila nikad nije boga molila. Pametni to brzo skontaju pa se snaga ne mora demonstrirati, a oni slabokontajuci uglavnom prodju sa slomljenom kicmom. Sad se ne mozes pokrenuti i da hoces - pokusava ahmadinedzad, ali u trenutku kad stvarno bude blizu atomske, predvidjam neku akciju saljivog naziva tipa "zeko pije pustinjsko mlijeko" koja ce po obicaju poceti u 4 am local time i onda ce ih yankee feat. izrael vratit u kameno doba za par sedmica ni krive ni duzne.Agic Nurija wrote: Za sve rezultate proizvedene antibosanskom terminologijom, nisu krivi oni koji su je kao takvu izmislili i nametali, več oni kojima je namijenjena i bez ikakvog poznatog traga u organizovanoim otporu i prihvaćena (ovdje mislim na slobodarsku Evropu!). Posrbljavanje i pohrvaćivanje (vatikaniziranje) Bosne počinje sa dolaskom Austro-ugarske monarhije, koja kao okupatorska sila nije imala trajnog interesa da principijelno zastupa i brani obnovu bosanske države i naravno pri tome i regeneraciju i reintegraciju ukupnog bosanskog stanovništva pod terminom bosanskog naroda. Sam naziv "Bosnien und Herzegowina" je tendenciozno smišljen kao ustavotvorno negiranje državotvornog Bosanstva, a sve poslije toga je išlo svojim predviđenim tokovima - onemogućiti svim sredstvima, uvijek i na svakom mjestu bilo kakvu obnovu bosanske samostalne države na Balkanu - od koje je Vatkan (danas Brisel) stijepio stroljećima, jer obnova ove evropske države bila bi i obnova evropskog centra antičkog slobodarskog pokreta, prekinutog vijekovnim progonom i na kraju inkvizicijom nad "hereticima", čitaj opoziciji despotima sa svetačkim oreolima i krvnicima na prijestoljima!
-
Shoba
#94 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
"Ne sanjam o nezavisnoj Republici srpskoj", nastavlja Karadžić u pismu Reutersu. "Nema razloga zašto BiH ne bi mogla postojati s dva etnička entiteta. To ne bi bio prvi takav slučaj u Evropi. Treba se samo sjetiti Belgije, Švicarske i Španije..."
-
Agic Nurija
#95 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Ali nije za četiri vijeka vladavine ukinulo ni Bosnu niti Bosanstvo!osa wrote:nurija pa i islamiziranje i turčenje počinje dolaskom turaka, sve ima svoj početak i krajAgic Nurija wrote:Za sve rezultate proizvedene antibosanskom terminologijom, nisu krivi oni koji su je kao takvu izmislili i nametali, več oni kojima je namijenjena i bez ikakvog poznatog traga u organizovanoim otporu i prihvaćena (ovdje mislim na slobodarsku Evropu!). Posrbljavanje i pohrvaćivanje (vatikaniziranje) Bosne počinje sa dolaskom Austro-ugarske monarhije, koja kao okupatorska sila nije imala trajnog interesa da principijelno zastupa i brani obnovu bosanske države i naravno pri tome i regeneraciju i reintegraciju ukupnog bosanskog stanovništva pod terminom bosanskog naroda. Sam naziv "Bosnien und Herzegowina" je tendenciozno smišljen kao ustavotvorno negiranje državotvornog Bosanstva, a sve poslije toga je išlo svojim predviđenim tokovima - onemogućiti svim sredstvima, uvijek i na svakom mjestu bilo kakvu obnovu bosanske samostalne države na Balkanu - od koje je Vatkan (danas Brisel) stijepio stroljećima, jer obnova ove evropske države bila bi i obnova evropskog centra antičkog slobodarskog pokreta, prekinutog vijekovnim progonom i na kraju inkvizicijom nad "hereticima", čitaj opoziciji despotima sa svetačkim oreolima i krvnicima na prijestoljima!Shoba wrote:pa bila je na pocetku rata "Republika Srpska Bosna i Hercegovina" pa su izbacili ovo zadnje.....tako da se zaista osjeti da nesto nedostaje u naslovu.
-
Agic Nurija
#96 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Ako se ne varam, na ovom forumu sam dao več nekoliko jezgrovitih mišljenja o tome što se zbivalo u Bosni i sa bosanskim čovjekom u deceniji pred Berlinski Kongres i deceniji poslije. Ako još jednom pročitaš pažljivo prvu rečenicu mog komentara, biće ti jasno da sam rekao upravo to da su uvijek krivi oni koji skrštenih ruku gledaju (generacijama!) kako im se sprema (periodična) giljotina i ni poslije najstrašnijih, čudom preživjelih muka na bosanskim stratištima, mi, Bosanci još uvijek nemamo koncepta OBNOVE BOSANSKE DRŽAVE, več se zadovoljavamo time da čekamo šta će "oni antibosanci" da pokrenu, pa ko biva da im se iz prikrajka, jal jalovo suprostavimo, jal pajdaški priključimo....united bosnae wrote:Nurija, zvucis kao i nasi istocni susjedi…. uvijek su samo drugi krivi (Brisel, Vatikan, Austro-Ugari, Srbi, Hrvati…), a zaboravljas da su SVI Bosanski muslimanski intelektualci bukvalno pobjegli iz zemlje sa Turcima kada su se ovi povlacili iz BiH ne zeleci da se odrektnu statusa u tadasnjoj imperiji i nemajuci damu da se izbore za status u novom drustvu.Tako su ostavili svoj narod neuk i obezglavljen da ga drugi vode kroz sljedece stoljece.
-
Agic Nurija
#97 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Belgija, Švajcarska, Španija su države koje su SASTAVLJENE od "entiteta, kantona, catalonija...., a Bosna je kompaktna, jednonacionalna milenijska državna cjelina, koju od odlaska Turaka poznati Evropski centri zla i zločina nastoje podijeliti na bosance i hercegovce, zatim bosanske srbe, bosanske hrvate i neopredjeljene muslimane, a na kraju i na srpske srbe, hrvatske hrvate i muslimanske bošnjake, kojima se zagovara jedinstvo u aparthejdu....Na nama je da dokučimo zašto nam to čine, kako bi znali s kim imamo posla i kojim sredstvima treba da se branimo kao narod u vlastitoj, OD OSNIVAČA, ČASNIH KOTROMANIĆA naslijeđenoj BOSANSKOJ DRŽAVI.....Samom činjenicom da jedan zločinac takvog ranga može uopće da iz čelije daje intervju, potvrđuje se sprega onih koji su ga kao takvog prvo proizveli, a zatim pustili da se šeće Evropom, da bi ga na kraju doveli u Hag, kako bi ga zaštitili od sigurnog linča.Shoba wrote:"Ne sanjam o nezavisnoj Republici srpskoj", nastavlja Karadžić u pismu Reutersu. "Nema razloga zašto BiH ne bi mogla postojati s dva etnička entiteta. To ne bi bio prvi takav slučaj u Evropi. Treba se samo sjetiti Belgije, Švicarske i Španije..."
- nokia6170
#98 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Koje usminkavanje istorije jebote, bas kao i ono kada kaze da su se oni borili protiv mudzahedina i radikalnog islama koji je pokazao svoje zube u New Yorku-2001. godine...samo eto sto su Amerikanci bili glupi pa nisu na vrijeme kao Srbi shvatili tu opasnost koja prijeti Zapadu...jer Srbi su uvijek bili na braniku odbrane najvecih civilizacijskih vrijednosti i tekovina.Shoba wrote:"Ne sanjam o nezavisnoj Republici srpskoj", nastavlja Karadžić u pismu Reutersu. "Nema razloga zašto BiH ne bi mogla postojati s dva etnička entiteta. To ne bi bio prvi takav slučaj u Evropi. Treba se samo sjetiti Belgije, Švicarske i Španije..."
Bas bi bilo fino pobrojati mudzahedine 1991. i 1992. godine u Bosni i Hercegovini i Armiji Bosne i Hercegovine.
p.s. ne sanja nezavisnu RS, a 1993. godine proglasio nezavisnost i drzavu RS.
- nineinchnails
#99 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Samo su vraceni stari nazivi (od prije II sv.rata). Nema tu nista nacisticko i veliko-muslimansko (ako na to mislis).Lincoln-Burrows wrote:Hoće li mi netko napisati kako se ono sada zove ulica Đure Đakovića u Sarajevu?
a zanima me i naziv ulice Ive Kranjčevića.
Nisu dali naziv "handzar divizije".
- nineinchnails
#100 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
[quote="BSn"][quote="Shoba"]Bosna je fakticki izgubila rat kada je izgubila onaj terminoloski. Sama cinjenica da svi Bosnjaci koriste termin "Republika Srpska" je jako cudna. Srbijanci recimo ne koriste naslov "Republika Kosovo" vec "Juzna Srpska pokrajina Kosovo i Metohija". Pristajanje na terminologiju protivnika je isto kao i predaja. Da su Bosnjaci uspjeli da za Srbe u Bosni nametnu termin "Srbijanci", to bi bilo nesto sasvim drugo...kao i da se u medijima umjesto "Republika Srpska" oficijelno koristi termin "Srpski entitet Bosne i Hercegovine", bi umnogome promijenilo stvari.
[/quote]
1. Srbi koji nastanjuju prostor RS-a, nisu protivnici Bosnjaka, nije rat, pa da postoje protivnici, predaje, itd.
3. Srbi u BiH nisu Srbijanci i da se zavode pod tim imenom, nema nikakve logike. Srbijanci su Bosnjaci u Sandzaku, Srbi u Beogradu, Hrvati i Madjari u Vojvodini, Albanci na Kosmetu, itd. Ja mogu biti Srbin, bez da sam ikada vidio Srbiju, pa cak i u atlasu, ali ne mogu biti Srbijanac, sve dok nemam drzavljanstvo Srbije. Mjesas babe i zabe.[/quote]
samo da se nadovezem.... "babe i zabe" se ne mogu pomijesati. Ruzne su kako god da ih okrenes
nego sto se tice toga da se ne moze biti Srbijanac, ako si Srbin (?)..........U Srbiji ne zive Srbijanci, nego Srbi. Srbijanci ne postoje.
U Srbiji se koriste termini Srbi i pridjevi srpska(o/a/i) npr srpski jezik.
Ne znam, ko, kada i kako je uveo termin "Srbijanac"? Valjda da se ovi lokalni ne bi zvali "Bosanski" Srbi nego samo Srbi, a Srbe nazvali Srbijance da se zna "ko je odakle"..sve u cilju brisanja pridjeva "bosanski".
..smijesno i nacisticki...
1. Srbi koji nastanjuju prostor RS-a, nisu protivnici Bosnjaka, nije rat, pa da postoje protivnici, predaje, itd.
3. Srbi u BiH nisu Srbijanci i da se zavode pod tim imenom, nema nikakve logike. Srbijanci su Bosnjaci u Sandzaku, Srbi u Beogradu, Hrvati i Madjari u Vojvodini, Albanci na Kosmetu, itd. Ja mogu biti Srbin, bez da sam ikada vidio Srbiju, pa cak i u atlasu, ali ne mogu biti Srbijanac, sve dok nemam drzavljanstvo Srbije. Mjesas babe i zabe.[/quote]
samo da se nadovezem.... "babe i zabe" se ne mogu pomijesati. Ruzne su kako god da ih okrenes
nego sto se tice toga da se ne moze biti Srbijanac, ako si Srbin (?)..........U Srbiji ne zive Srbijanci, nego Srbi. Srbijanci ne postoje.
U Srbiji se koriste termini Srbi i pridjevi srpska(o/a/i) npr srpski jezik.
Ne znam, ko, kada i kako je uveo termin "Srbijanac"? Valjda da se ovi lokalni ne bi zvali "Bosanski" Srbi nego samo Srbi, a Srbe nazvali Srbijance da se zna "ko je odakle"..sve u cilju brisanja pridjeva "bosanski".
..smijesno i nacisticki...