Kako ste pronasli posao??????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vox-populi

#76 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by vox-populi »

Ovo sa radnim iskustvom, odnosno nepostojanjem istog, ili jos bolje, nemogucnoscu njegovog sticanja jeste veliki problem u BiH. Samo poredjenja radi, u Njemackoj je taj problem jako jednostavno rijesen. Postoji pozicija praktikanta za gotovo sva zanimanja. Poenta je da nakon zavrsenog fakulteta dobijes posao u svojoj tek stecenoj struci s tim da ti je plata znatno manja ali samim time nisi potpuno odgovoran za svoju poziciju. Odnosno, postoji osoba koja te nadzire. To je najslicnije nasem staziranju, s tim da je ovdje to omoguceno, kao sto sam vec rekao, za vecinu zanimanja. Velika vecina diplomaca ovdje prvo radno iskustvo sticu kao praktikanti. Cijeli proces traje od 6 mjeseci do godinu dana nakon cega vecina ostaje u firmi gdje su bili praktilanti.
pirmin

#77 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by pirmin »

kovacsrece wrote:Kako ste pronasli posao?
Nista bez nafake. 8-)

Promijenio jedan vrlo bitan detalj u CV.
Na mjestu "Srednja skola" sam dodao i ime same - "Nikola Tesla" na sto su poslodavci(Svabe) pali kao da su se ponadali da ce im doci i sam genije. :D
IDEA

#78 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by IDEA »

Alfons Kauders wrote:
Shhh! wrote:Na lijepe oči :P

..a što se tiče nepotizma.. zbog toga tonemo sve dublje u goFna, rado bih se fizički
obračunao sa nekim uposlenicima, al haj stisni pa kreni majčin sine.
Evo sad mi narasla jedna sijeda zbog radi takvih.. phihhhh!
e pa sad, svaka strana ima dvije medalje...

npr... u firmi gdje radim, u par navrata smo pokusali dovesti "svjezu" krv... znas ono sto vazga govore kojekakva udruzenja mladih, nehljebovici iz nevladinih organizacija i slicni gelipteri, da im damo priliku...

zovnemo te mlade, da popricamo, da vidimo kakvi su u poslu... ispostavi se da su nepismeni, nesposobni, neodgovorni, ukratko neupotrebljivi... i onda pocnemo traziti raju po jaransko-rodbinskim preporukama, i nadjemo par ok ljudi... naravno, ne namjeravamo vise davati oglase... jer se mahom prijave ljudi koji nemaju blage sa zivotom... lazu u prijavama i cv-u, pa kontas mozda i ima hajra od njih, dok ne izgubis metar vremena na intervju i skontas kakvi su zapravo...

naravno, druga je stvar kad neko uvali u drzavnu sluzbu svoje dijete ili rodbinu, pa ispadnu nesposobni poput ovih s kojim smo mi pokusali... ali narod je tako glasao, narod to hoce, i sta se moze... :D u privatluku nepotizam nije ni blizu toliko los, naprotiv - ljudi rade na obraz, trude se da ne sjebu onog ko ih je preporucio, osjecaju da se moraju vise zalagati od ostalih, u slucaju da su ih predlozili roditelji, trude se da ih ne iznevjere, a usput u firmu djelicmicno unose njihovo znanje, poznantstva, poslovne kontakte itd.
...
Da pokusam malo pomoci.
Prvo je sigurno da kovacu srece na valja CV. Radim u kadrovskoj jedne firme i pravim prvu selekciju prijava. "Diplomirala" sam na ovome i vec procitavsi par recenica na pocetku, sredini i kraju sigurna sam ko je zalutao na oglas a ko ima osnovne predispozicije za dalje. Tačno je da je 80% mladih, bez obzira na zavrsen fakultet, potpuno nepismeno i to se odmah vidi u CV. I to nema veze sa Ć Č Đ DŽ vec sa slaganjem recenica.
EU CV može zavarati ali zato ga mnogi poslodavci ni ne vole ili bar traže prilog biografiju ili motivacijsko pismo. Naravno ako se pohvalis da si bio na visokoj funkciji npr. direktor financija u firmi koja broji 5 ljudi to se odmah zna i ispada smijesno ako ne navedes da si zbog toga sve radio od blagajne, placa do fin izvjestaja i samim tim znas sve segmente posla sto tek onda izlazi pozitivno.
Drugo praznina od 4 godine odmah upada u oci jer iako si ga ispunila obrazovanjem, odmah se postavlja pitanje zar sa toliko godina nisi i nesto dodatno radila. Puno studenata vec sa 20 radi uz fakultet male poslice u struci ili van nje ali po kojima se vide da su vrijedni i da zele raditi. Naravno neces pisati kako si nekome cuvala dijele ili radila u kaficu jer to nema veze sa predmetnim poslom vec samo npr. "radila i druge povremene studentske poslove" gdje se ponovo vidi da volis i da ti nije tesko raditi.
Poznavanje racunara - e to je vec zalosno. Mnogi napisu kako odlicno rade na "Windowsu" i vise ne moras ni citati ako je poznavanje rada na racunaru uvjet. Da ne pominjem bisere sa poznavanjem ostalih programa.
Znanje jezika, ako je potrebno za pomenuto mjesto treba i dokazati (radila kao prevodilac, drzala casove ucenicima ili naglasiti da se na intervjuu moze to provjeriti). Vidjela sam mnogo aplikacija gdje se hvalilo sa poznavanjem jezika a sklapanje obicne prostoprosirene recenice na intervjuu je bio problem.
Najvise me iritira kada za vrlo odgovorno mjesto za koje bi se trebao preispitati i iskusan radnik, prijave tek diplomirani bez znanja, dana iskustva, staza i smatraju da trebaju odmah postati direktori sa velikom platom, beneficijama i navedu kako oni mogu voditi poslovanje cijele firme ako treba i poslije se zale kako je sve stela i kako su se oni dzabe skolovali...
E sad, dosli smo do intervjua. Kada sa svojom prijavom zainteresiras poslodavca dobijes priliku i za intervju. Tu padaju oni koji lazu u prijavama o kvalifikacijama ili im ih je napisao neko drugi pa dodje do izrazaja razlika pismenosti, znanja i dr. Moja preporuka, bez obzira je li privatna firma ili ne, nemoj se samo zaliti kako nema posla, kako je losa vlast, drustvo, kako si se dzabe skolovala, kako si neshvacena i dr. jer onda znaci da ti je prilagodjavanje ravno nuli. Sa druge strane, ne valja ni kada pristajes na sve, kao radit cu bilo sta za bilo koliko. Imaj svoj stav u smislu: "Posto tek pocinjem nije problem da radim za malu platu ali kada se dokazem ocekujem ...."
Probni rad je dobar jer niko se ne moze prodavati 6 mjeseci i to sama predlozi poslodavcu jer ispada da si sigurna u svoje kvalitete. U privatnim firmama obicno radis jos tri posla koji nemaju veze s tobom ali trebaju biti uradjeni. Ako stalno odbijas raditi van "tvog" djelokruga poslova ili se stalno izvlacis, neces dugo biti tu. I to nema veze sa izrabljivanjem, to je nesto drugo. Ako poslije toga dobijes otkaz, ne zbog stanja u firmi vec prime nekoga drugog, onda se zapitaj.
Pravo je specificno i sada je najtrazenije u dosta firmi za poslove poslovnog sekretara koji objedinjuje sve poslove od prijema poste do ugovora. Ali ako mislis da je pravo samo raditi kod advokata ili slicne "pismene" poslove, bojim se da ces se jos puno puta razocarati.
Mozda sam bila preopsirna ali nadam se da sam bar malo pomogla da vidis kako razmislja druga strana.
Eborg

#79 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Eborg »

Da li mislite da je potrebno dodavati soft skills na CV (timski radnik,motiviranost,odluchnost,vjeshtine rukovodjenja)?Iako josh uvijek gradim svoj studentski CV ja ih nekako pokushavam izbjeci jer se valjda podrazumijevaju i nekako mi amaterski zvuchi.Grijeshim li? :-)
IDEA

#80 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by IDEA »

Eborg wrote:Da li mislite da je potrebno dodavati soft skills na CV (timski radnik,motiviranost,odluchnost,vjeshtine rukovodjenja)?Iako josh uvijek gradim svoj studentski CV ja ih nekako pokushavam izbjeci jer se valjda podrazumijevaju i nekako mi amaterski zvuchi.Grijeshim li? :-)
Kako znas da si timski radnik i kako to dokazati ako do sada nisi radio (mozda na jacim studentskim projektima nemoj samo nabrajati seminarske radove i sl.)?
Odakle ti vjestine rukovodjenja ako nisi bio rukovodilac (mozda u studentskim organizacijama)?
Cime mozes "podebljati" pojam odlucnosti
Pa i motiviranost ... (ako volis gledati filmove ne mora znaciti da znas glumiti)
Znaci ako samo sve to nabrojis reda radi onda ispada smijesno ali ako imas cime to obrazloziti onda je vise nego u redu, cak vrlo pozitivno.
I jos nesto - to se ne podrazumjeva, to se ne uci iz knjige na fakultetu
Eborg

#81 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Eborg »

IDEA wrote:
Eborg wrote:Da li mislite da je potrebno dodavati soft skills na CV (timski radnik,motiviranost,odluchnost,vjeshtine rukovodjenja)?Iako josh uvijek gradim svoj studentski CV ja ih nekako pokushavam izbjeci jer se valjda podrazumijevaju i nekako mi amaterski zvuchi.Grijeshim li? :-)
Kako znas da si timski radnik i kako to dokazati ako do sada nisi radio (mozda na jacim studentskim projektima nemoj samo nabrajati seminarske radove i sl.)?
Odakle ti vjestine rukovodjenja ako nisi bio rukovodilac (mozda u studentskim organizacijama)?
Cime mozes "podebljati" pojam odlucnosti
Pa i motiviranost ... (ako volis gledati filmove ne mora znaciti da znas glumiti)
Znaci ako samo sve to nabrojis reda radi onda ispada smijesno ali ako imas cime to obrazloziti onda je vise nego u redu, cak vrlo pozitivno.
I jos nesto - to se ne podrazumjeva, to se ne uci iz knjige na fakultetu
Potpredsjednik BH sektora medjunarodne studentske organizacije,studentski seminari shirom Evrope,pobjeda na medjunarodnom takmichenju studenata u inostranstvu,funkcije u srednjoj shkoli i fakultetu itd.Kada sve ovo navedem nekako mi smijeshno stavljati "Teamworking skills & determination" i sl.,isto kao da napishem da znam chitati i pisati. :?

Istina da se takve stvari ne uche iz knjige na fakultetu (nazhalost na nashim fakultetima se uchi jako malo tih nekih "critical skills" ali o tome neki drugi put) no mislim da ako neko zheli iole ozbiljniju karijeru da te vjeshtine treba imati u malom prstu.Zato ih i ne navodim pa pitam da li je neophodno da i to dodam povrh svih ovih informacija. :?

Obrazlaganje u motivacionom pismu je vec druga pricha,mislim da tu ide.
x0z0y0

#82 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by x0z0y0 »

IDEA wrote: ...
Da pokusam malo pomoci.
Prvo je sigurno da kovacu srece na valja CV. Radim u kadrovskoj jedne firme i pravim prvu selekciju prijava. "Diplomirala" sam na ovome i vec procitavsi par recenica na pocetku, sredini i kraju sigurna sam ko je zalutao na oglas a ko ima osnovne predispozicije za dalje. Tačno je da je 80% mladih, bez obzira na zavrsen fakultet, potpuno nepismeno i to se odmah vidi u CV. I to nema veze sa Ć Č Đ DŽ vec sa slaganjem recenica.
EU CV može zavarati ali zato ga mnogi poslodavci ni ne vole ili bar traže prilog biografiju ili motivacijsko pismo. Naravno ako se pohvalis da si bio na visokoj funkciji npr. direktor financija u firmi koja broji 5 ljudi to se odmah zna i ispada smijesno ako ne navedes da si zbog toga sve radio od blagajne, placa do fin izvjestaja i samim tim znas sve segmente posla sto tek onda izlazi pozitivno.
Drugo praznina od 4 godine odmah upada u oci jer iako si ga ispunila obrazovanjem, odmah se postavlja pitanje zar sa toliko godina nisi i nesto dodatno radila. Puno studenata vec sa 20 radi uz fakultet male poslice u struci ili van nje ali po kojima se vide da su vrijedni i da zele raditi. Naravno neces pisati kako si nekome cuvala dijele ili radila u kaficu jer to nema veze sa predmetnim poslom vec samo npr. "radila i druge povremene studentske poslove" gdje se ponovo vidi da volis i da ti nije tesko raditi.
Poznavanje racunara - e to je vec zalosno. Mnogi napisu kako odlicno rade na "Windowsu" i vise ne moras ni citati ako je poznavanje rada na racunaru uvjet. Da ne pominjem bisere sa poznavanjem ostalih programa.
Znanje jezika, ako je potrebno za pomenuto mjesto treba i dokazati (radila kao prevodilac, drzala casove ucenicima ili naglasiti da se na intervjuu moze to provjeriti). Vidjela sam mnogo aplikacija gdje se hvalilo sa poznavanjem jezika a sklapanje obicne prostoprosirene recenice na intervjuu je bio problem.
Najvise me iritira kada za vrlo odgovorno mjesto za koje bi se trebao preispitati i iskusan radnik, prijave tek diplomirani bez znanja, dana iskustva, staza i smatraju da trebaju odmah postati direktori sa velikom platom, beneficijama i navedu kako oni mogu voditi poslovanje cijele firme ako treba i poslije se zale kako je sve stela i kako su se oni dzabe skolovali...
E sad, dosli smo do intervjua. Kada sa svojom prijavom zainteresiras poslodavca dobijes priliku i za intervju. Tu padaju oni koji lazu u prijavama o kvalifikacijama ili im ih je napisao neko drugi pa dodje do izrazaja razlika pismenosti, znanja i dr. Moja preporuka, bez obzira je li privatna firma ili ne, nemoj se samo zaliti kako nema posla, kako je losa vlast, drustvo, kako si se dzabe skolovala, kako si neshvacena i dr. jer onda znaci da ti je prilagodjavanje ravno nuli. Sa druge strane, ne valja ni kada pristajes na sve, kao radit cu bilo sta za bilo koliko. Imaj svoj stav u smislu: "Posto tek pocinjem nije problem da radim za malu platu ali kada se dokazem ocekujem ...."
Probni rad je dobar jer niko se ne moze prodavati 6 mjeseci i to sama predlozi poslodavcu jer ispada da si sigurna u svoje kvalitete. U privatnim firmama obicno radis jos tri posla koji nemaju veze s tobom ali trebaju biti uradjeni. Ako stalno odbijas raditi van "tvog" djelokruga poslova ili se stalno izvlacis, neces dugo biti tu. I to nema veze sa izrabljivanjem, to je nesto drugo. Ako poslije toga dobijes otkaz, ne zbog stanja u firmi vec prime nekoga drugog, onda se zapitaj.
Pravo je specificno i sada je najtrazenije u dosta firmi za poslove poslovnog sekretara koji objedinjuje sve poslove od prijema poste do ugovora. Ali ako mislis da je pravo samo raditi kod advokata ili slicne "pismene" poslove, bojim se da ces se jos puno puta razocarati.
Mozda sam bila preopsirna ali nadam se da sam bar malo pomogla da vidis kako razmislja druga strana.

odlican post!

da li nam mozes dati par savjeta u vezi pisanja CV...neki primjer uspjesnog CV i sl.?
kovacsrece

#83 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by kovacsrece »

Compos_Sui wrote:
IDEA wrote: ...
Da pokusam malo pomoci.

odlican post!

da li nam mozes dati par savjeta u vezi pisanja CV...neki primjer uspjesnog CV i sl.?
Da pokusam malo pomoci. IDEA, hvala na pokusaju.
Prvo je sigurno da kovacu srece na valja CV. Radim u kadrovskoj jedne firme i pravim prvu selekciju prijava. "Diplomirala" sam na ovome i vec procitavsi par recenica na pocetku, sredini i kraju sigurna sam ko je zalutao na oglas a ko ima osnovne predispozicije za dalje. Mnoge firme uopste nemaju odjele za kadrovsku sluzbu tako da to nije mjerilo. Iz svega napisanog, cini mi se da ti radis u nekoj velikoj i ozbiljnoj firmi, a to je u BiH vise izuzetak nego pravilo. Tačno je da je 80% mladih, bez obzira na zavrsen fakultet, potpuno nepismeno i to se odmah vidi u CV. I to nema veze sa Ć Č Đ DŽ vec sa slaganjem recenica. Ovdje moram reci da sam dobila nekoliko CV-jeva od forumasa koji su mi zeljeli pomoci tako sto ce mi poslati svoje primjerke CV-ja i hvala svima na tome. Ni moj CV se ne razlikuje pretjerano mnogo od tih primjera. Na kraju krajeva, iz bilo kojeg formata CV-ja se vide informacije o kandidatu.
(Ne)pismenost moze biti uocivljija u motivacionom pismu.

Drugo praznina od 4 godine odmah upada u oci jer iako si ga ispunila obrazovanjem, odmah se postavlja pitanje zar sa toliko godina nisi i nesto dodatno radila. I ja se pitam to isto malo vise od cetiri godine. Puno studenata vec sa 20 radi uz fakultet male poslice u struci ili van nje ali po kojima se vide da su vrijedni i da zele raditi. Da sam vrijedna vidljivo je iz prosjeka ocjena, nekoliko poslica koje sam vec radila i pa broju prijava koje vec godinama saljem. Jedino sto ja mogu promjeniti jeste da prestanem slati prijave za poslove!!! Naravno neces pisati kako si nekome cuvala dijele ili radila u kaficu jer to nema veze sa predmetnim poslom vec samo npr. "radila i druge povremene studentske poslove" gdje se ponovo vidi da volis i da ti nije tesko raditi.
Znanje jezika, ako je potrebno za pomenuto mjesto treba i dokazati (radila kao prevodilac, drzala casove ucenicima ili naglasiti da se na intervjuu moze to provjeriti). Kako dokazati nesto sto nemam priliku dokazati?Vidjela sam mnogo aplikacija gdje se hvalilo sa poznavanjem jezika a sklapanje obicne prostoprosirene recenice na intervjuu je bio problem.
Najvise me iritira kada za vrlo odgovorno mjesto za koje bi se trebao preispitati i iskusan radnik, prijave tek diplomirani bez znanja, dana iskustva, staza i smatraju da trebaju odmah postati direktori sa velikom platom, beneficijama i navedu kako oni mogu voditi poslovanje cijele firme ako treba i poslije se zale kako je sve stela i kako su se oni dzabe skolovali... Nikad se nisam ni prijavljivala na direkorske pozicije. Nedavno sam se prijavila na dva konkursa za sekretaricu pa me ni na intervju nisu pozvali. Ako to ne mogu raditi, onda vise ne znam sta bih mogla! E sad, dosli smo do intervjua. Kada sa svojom prijavom zainteresiras poslodavca dobijes priliku i za intervju. Tu padaju oni koji lazu u prijavama o kvalifikacijama ili im ih je napisao neko drugi pa dodje do izrazaja razlika pismenosti, znanja i dr. Moja preporuka, bez obzira je li privatna firma ili ne, nemoj se samo zaliti kako nema posla, kako je losa vlast, drustvo, kako si se dzabe skolovala, kako si neshvacena i dr. jer onda znaci da ti je prilagodjavanje ravno nuli. Sa druge strane, ne valja ni kada pristajes na sve, kao radit cu bilo sta za bilo koliko. Ljudi koji su nezaposleni su ocajni i u mnogim slucajevima egzistencijalno ugrozeni. Prezivljavanje nema kriterija. Imaj svoj stav u smislu: "Posto tek pocinjem nije problem da radim za malu platu ali kada se dokazem ocekujem ...." Sve stavove sam vec odavno sahranila. Ako nekad dodem do intervjua, govorim stvari koje bi se trebale govoriti u takvim situacijama. A svoje privatno razocarenje cuvam sabo za sebe i u sebi, prvi put sam ga sa drugima podijelila ovdje i to anonimno. Probni rad je dobar jer niko se ne moze prodavati 6 mjeseci i to sama predlozi poslodavcu jer ispada da si sigurna u svoje kvalitete. U privatnim firmama obicno radis jos tri posla koji nemaju veze s tobom ali trebaju biti uradjeni. Ako stalno odbijas raditi van "tvog" djelokruga poslova ili se stalno izvlacis, neces dugo biti tu. I to nema veze sa izrabljivanjem, to je nesto drugo. Ako poslije toga dobijes otkaz, ne zbog stanja u firmi vec prime nekoga drugog, onda se zapitaj.
Pravo je specificno i sada je najtrazenije u dosta firmi za poslove poslovnog sekretara koji objedinjuje sve poslove od prijema poste do ugovora. Ali ako mislis da je pravo samo raditi kod advokata ili slicne "pismene" poslove, bojim se da ces se jos puno puta razocarati. Nije mi razocarenje opis poslova nego to sto ne mogu dobiti nikakav posao. Ne mogu sama sebi predstaviti situaciju u kojoj neko moze birati posao.Mozda sam bila preopsirna ali nadam se da sam bar malo pomogla da vidis kako razmislja druga strana. Hvala ti na razmisljanju druge strane. Meni je ovo sto si napisala zaista dragocjeno i tudit cu se, naravno ako se ukaze prilika, da slijedim tvoje upute.
BRT

#84 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by BRT »

Alfons Kauders wrote:
Shhh! wrote:Na lijepe oči :P

..a što se tiče nepotizma.. zbog toga tonemo sve dublje u goFna, rado bih se fizički
obračunao sa nekim uposlenicima, al haj stisni pa kreni majčin sine.
Evo sad mi narasla jedna sijeda zbog radi takvih.. phihhhh!
e pa sad, svaka strana ima dvije medalje...

npr... u firmi gdje radim, u par navrata smo pokusali dovesti "svjezu" krv... znas ono sto vazga govore kojekakva udruzenja mladih, nehljebovici iz nevladinih organizacija i slicni gelipteri, da im damo priliku...

zovnemo te mlade, da popricamo, da vidimo kakvi su u poslu... ispostavi se da su nepismeni, nesposobni, neodgovorni, ukratko neupotrebljivi... i onda pocnemo traziti raju po jaransko-rodbinskim preporukama, i nadjemo par ok ljudi... naravno, ne namjeravamo vise davati oglase... jer se mahom prijave ljudi koji nemaju blage sa zivotom... lazu u prijavama i cv-u, pa kontas mozda i ima hajra od njih, dok ne izgubis metar vremena na intervju i skontas kakvi su zapravo...

naravno, druga je stvar kad neko uvali u drzavnu sluzbu svoje dijete ili rodbinu, pa ispadnu nesposobni poput ovih s kojim smo mi pokusali... ali narod je tako glasao, narod to hoce, i sta se moze... :D u privatluku nepotizam nije ni blizu toliko los, naprotiv - ljudi rade na obraz, trude se da ne sjebu onog ko ih je preporucio, osjecaju da se moraju vise zalagati od ostalih, u slucaju da su ih predlozili roditelji, trude se da ih ne iznevjere, a usput u firmu djelicmicno unose njihovo znanje, poznantstva, poslovne kontakte itd.

Potpisujem. :thumbup:
BRT

#85 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by BRT »

Alfons Kauders wrote:
KatarinaKosaca wrote:Kao i u životu i u pronalaženju posla sreća igra važan faktor. Jednom sam ostavila posao i isti dan poslala cv, za 3 dana imala intervju, i za 7 počela raditi. Prvi put vidjela direktora u životu i on mene.
Opet prije toga sam imala perioda da sam mjesecima slala cv-e i išla na intervjue. Vjerovatno je i forumašu koji je napisao da je sve štela, sreća okrenula leđa u zadnje vrijeme. Upornost je bitan faktor u tome, odlučujući. Naravno, govorim o privatnom sektoru. U državnoj službi je sve štela i nacionalna pripadnost.
drzavna sluzba je potpuno deseta prica... mene ne zanima, jer u njoj ne mogu zaraditi koliko mogu sam... jebiga, kome valja, bujrum... ali to nije za mene...

odatle i sve price o stelama i nemogucnosti pronalaska zaposlenja - ljudi hoce na budzet i tacka... ok, ako mozete sretno vam, ja nit mogu, nit hocu...

drugi dio price je sto se mahom radi o ljudima koji traze prvi posao, i ako ga ne dobiju na budzetskoj sisi, osudjeni su na privatnika i mizernu platu... a imaju preko 25 i fakultet... jebiga, mora se i to proci... samo sto sam ja to prosao sa 18... i naravno da ne mogu ocekivati da imaju istu platu kao ja, cak i ako smo tu negdje po godinama... valja prvo nekoliko godina biti donji, pa onda lagano, laaaganooo napredovati, a ne uvaliti se odmah na 2 i kusur hiljade...
Opet potpisujem. I radujem se sto jos neko razmislja kao ja. Budzet, pogotovo ako je prvo radno mjesto, te ulijeni i obogalji za cijeli zivot. Najgore prodju oni koji su poslije budzeta osudjeni da rade u privatnom sektoru.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#86 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by KatarinaKosaca »

@IDEA, ti si ovo sve nama ispričala kao da čitamo knjigu ... kako naći posao, a pri tome si zaboravila jedan jako bitan faktor, a to je subjektivnost. Na moj cv dvije različite osobe potpuno različito reagiraju (dva profesionalca, i ovome sam svjedok)
Dakle, nije sve matematika kako nam to predstalvjaš, a posebno nemoj djeci koja nemajur adnog iskustva, jer ispade, haman da ti iz 3 stranice papira sve vidiš o čovjeku :-)
Dalje, subjektivnost na intervjuu je jako prisutna pa čak i od profesionalaca često i neodgoj. Kašnjenje, neuvažavanje kandidata, a kad mi kaže naučenu rečenicu.... Gdje sebe vidite za 5 godina? sa tom se firmomm oprostim.
Dakle, isto kako komisija ili onaj koji intervjuira stiče dojam o kandidatu i kandidat stiče dojam o onima koji ga intervjuiraju i kroz njih gleda firmu.
Život me je primorao da znam napisati cv u nekoliko formi i na 3 jezika, ali, vjeruj mi, to nije stvar pismenosti nego običnog treninga. Dakle, i teza o pismenosti kroz cv ti je TOTALNO POGREŠNA
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#87 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Romeo 80 »

KatarinaKosaca wrote:@IDEA, ti si ovo sve nama ispričala kao da čitamo knjigu ... kako naći posao, a pri tome si zaboravila jedan jako bitan faktor, a to je subjektivnost. Na moj cv dvije različite osobe potpuno različito reagiraju (dva profesionalca, i ovome sam svjedok)
Dakle, nije sve matematika kako nam to predstalvjaš, a posebno nemoj djeci koja nemajur adnog iskustva, jer ispade, haman da ti iz 3 stranice papira sve vidiš o čovjeku :-)
Dalje, subjektivnost na intervjuu je jako prisutna pa čak i od profesionalaca često i neodgoj. Kašnjenje, neuvažavanje kandidata, a kad mi kaže naučenu rečenicu.... Gdje sebe vidite za 5 godina? sa tom se firmomm oprostim.
Dakle, isto kako komisija ili onaj koji intervjuira stiče dojam o kandidatu i kandidat stiče dojam o onima koji ga intervjuiraju i kroz njih gleda firmu.
Život me je primorao da znam napisati cv u nekoliko formi i na 3 jezika, ali, vjeruj mi, to nije stvar pismenosti nego običnog treninga. Dakle, i teza o pismenosti kroz cv ti je TOTALNO POGREŠNA
E sad ja moram ovo potpisati! :thumbup:

Da, u najmanju ruku mi je prepotentno smatrati da možeš znati sve o osobi na osnovu napisanih par rečenica u jednom formalizovanom CV-u... :roll:
KatarinaKosaca

#88 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by KatarinaKosaca »

Romeo 80 wrote:E sad ja moram ovo potpisati! :thumbup:

Da, u najmanju ruku mi je prepotentno smatrati da možeš znati sve o osobi na osnovu napisanih par rečenica u jednom formalizovanom CV-u... :roll:

I naročito "sklapanje" rečenica u CV :-) . Nema tu književnosti. Cv je nešto drugo, a beli sam ga naučila pisati, evo mi u kući jedno 5 knjiga kako napisati cv.
Kako netko reče više se pismenost može vidjeti iz pisma namjere, mada su i to usvojeni šabloni od po nekoliko rečenica.
Nato, na primjer (vani, ne znam ovdje) traži da rukom napišeš (prepišeš cv), onda ti daju nekih milion psihotestova (radiš to cijelo jutro), onda te poslije podne pegla neki psiholog. Tek tad, vjerujem, da se može nešto vidjeti o kandidatu, ali samo nazirati.
A ne napišem ja svom komšiji sa petog cv, pa sad netko ko to kao primi vidi odmah da li je zalutao ili je pismen :-)
IDEA

#89 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by IDEA »

KatarinaKosaca wrote:@IDEA, ti si ovo sve nama ispričala kao da čitamo knjigu ... kako naći posao, a pri tome si zaboravila jedan jako bitan faktor, a to je subjektivnost. Na moj cv dvije različite osobe potpuno različito reagiraju (dva profesionalca, i ovome sam svjedok)
Treci put pisem odgovor. Nesto mi puca veza tako da ne znam ponavljam li se pa cu ovaj put ukratko
Ne znam zasto si se raspucala. Pisem cinjenice iz svog iskustva. Bas zbog toga sto je lako napisati CV, sto je to samo forma, zalosno je kako lose CV mladi salju. I mogu 80% prijava odbaciti samo na osnovu par recenica biografije i nelogicnosti izmedju CV i biografije, motivacijskog i sl.
Ali da razdvojimo. CV je samo laksi tabelarni prikaz poslodavcu osnovnih informacija o kadidatu dok bi u biografiji trebalo napisati i dokazati sve svoje vjestine. Ako su samo nabrojane bez blizeg opisa ne skrecu paznju.
Motivacijsko pismo je nesto trece. Sta je motivacija vecini mladih - redovan posao i plata (ako se pri tome jos malo radi, jos bolje). Sta bi trebalo biti motivacija: postati novi Ajnstajn, Pikaso, Kotler. Da li si do sada nesto na tom podrucju uradio ili samo imas viziju da hoces nesto veliko uraditi. Za kreativne poslove je nesto lakse. Ti kandidati bi vec trebali imati nesto iza sebe; sliku, reklamu, idejni projekat, softversko rjesenje. Ako nema nista za pokazati, sta bi ti rekla za njegovu kreativnu stranu.
Da li bi ti prije zaposlila nekoga ko ce ti vec nesto prezentirati i to ti se svidi ili nekoga ko "smatra" da moze to raditi. Vjerujes li motivacijskom pismu za poslove knjigovodze, za koje sada isto treba fakultet, da je kandidatu zivotni san da radni vijek provede knjizeci fakture - daj molim te. Bolje je nesto ni ne napisati. Vjeruj puno se vidi iz tih prijava iako se nesto moze nastimati ali sto se onda moze otkriti u intervjuu.
I to sablonsko pitanje: gdje se vidis za 5 godina - vjeruj i poslodavci mogu prepoznati sablonske odgovore koji mnogo govore.
Naravno da treba paziti na sve. Predhodni moj odgovor je bio na pismo forumasa koji je skoro pa prekvalifikovan za mnogo poslova. Ako se on sa svim onim studentskim funkcijama prijavi na neki losije gradirani posao, poslodavac ce pomisliti da nesto ne stima jer bi on trebao pucati na nesto bolje ili da nije sve tako kako kaze ... mac sa dvije ostrice sto bi se reklo.
Govorim samo o strucnim poslovima jer je cinjenica da za nize rangirane poslove preovladava poznanstvo, preporuka i sl.
I naravno da ne govorimo o telekomima, elektroprivredama i svim budzetskim organizacijama. Tu je 99% pitanje stele i podobnosti i tu pravi strucnjaci ne bi trebalo ni da teze.
IDEA

#90 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by IDEA »

I jos necega sam se sjetila. Prije par godina smo imali jednu slicnu prijavu kao kovacsrece: fakultet, magistarski, pa drugi fakultet pri kraju bez ijednog dana iskustva
Nije usao u uzi izbor iz jednostavnog razloga sto je nase misljenje bilo da takav neko sigurno nije za rutinsko crncenje u komercijali.
KatarinaKosaca

#91 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by KatarinaKosaca »

a) Niam se uopće raspucala. :) i nije ništa lično. Tiče se teme.

b) Opet si nam dala kratki seminar kako naći posao i ja opet ponavljam da nije sve tako. U ljudskim odnosima, procjeni kandidata itd, nema egzaktnih formula, nego je jako bitan da ne kažem i odlučujući faktor subjektivnost (Da ne ponavljam primjer ličnog iskustva koji sam predhodno navela)

c) Motivacijsko pismo je jednako šablon kao i cv. I zašto bi bilo isključeno da nekome ko je diplomirao smjer računovodstvo bude san da knjiži fakture? Može da bude udata žena i želi imati fiksno radno vrijeme, ne želi puno napredovati, zaš'to da ne?
Previše je širok segment ljudskih želja i okolnosti da ti na osnovu nekih nelogičnosti koje se tebi čine nelogičnosti smatraš da znaš nešto kao aksiom.

d) Šablonsko pitanje... gdje se vidite za 5 godina je u BIH smiješno postaviti. To je iz američkih knjiga, pa čak i zastarjelo, ali u BIh to je ravno najvećjoj ljudskoj gluposti. Da si ti mene 1992 to pitala, ja bih ti rekla, evo upravo sam diplomriala, želim da odradim pripravnički, da upišem postdiplomski i za 5 godina se vidim kao vođa marketinškog odjela u proizvodnji. Ali, nisam to niti stigla reći jer je pala bomba na moju kuću....... Dakle, to pitanje kod nas i sa našim iskustvima se pretvara u glupost većih razmjera

e) Vidiš na osnovu korektno napisanog cv-a se može vidjeti samo da se kandidat potrudio da ispoštuje neke forme. Ništa više, baš ništa više, a vjeruj mi da je rijetko, jako rijetko to sam pisao. Na svom prošlom poslu sam imala ovlaštenja da sama sebi izaberem saradnike. Kadrovska mi je dala sve prispjele prijave, i ja sam baš tih dana bila u ludom poslu, pa sam tu fasciklu nosala od kuće do firme čekajući neki slobodan sat da to prelistam. Postojala je jedna prijava napisana u socijalističkom stilu molbe za prijem. POo tvojoj logici to se odbacuje. E, pa vidiš. Cura je poslala uz tu prijavu i svjedočanstva iz 4 razreda srednje ekonomske škole (mada to nije traženo u konkursu) i privuklo mi je pozornost sasvim slučajno to da je imala sve petice od prvog do četvrtog razreda. Da skratim.... Najbolji radnik kojeg sam ikad imala, iznimno vrijedna disciplinirana i profesionalna. I dalje je u toj firmi i napredovala je

Dakle, ja vidim da si ti pročitala puno knjiga o selekciji i da nam ovdje objašnjavaš kategorijalne pojmove, ali ponavljam konkretne stvari potpuno zanemaruješ, a one jesu osnova odabira kandidata.
KatarinaKosaca

#92 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by KatarinaKosaca »

IDEA wrote:I jos necega sam se sjetila. Prije par godina smo imali jednu slicnu prijavu kao kovacsrece: fakultet, magistarski, pa drugi fakultet pri kraju bez ijednog dana iskustva
Nije usao u uzi izbor iz jednostavnog razloga sto je nase misljenje bilo da takav neko sigurno nije za rutinsko crncenje u komercijali.
Boldirano je suština. Subjektivnost o kojoj govorim. Da je netko drugi gledao taj cv možda bi rekao, ovaj je ambiciozan, ovaj mi treba. osim toga, kao ekonomista kažem da je komercijala iznimno kreativan posao, a nikako rutinsko crnčenje :roll:
Od odnosa sa dobavljačima i klijentima, analize konkurencije i segmentiranja tržišta, ukratko marketinških elemenata u smislu ostvarenja profita. Izvini, pokazuješ jako malo znanja oko segmenta poslovanja.
Ovo je najbolji primjer onima koji traže posao da su sve okolnosti i da će doći i njihovih 5 minuta
Last edited by KatarinaKosaca on 26/07/2009 17:05, edited 1 time in total.
Eborg

#93 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Eborg »

Ah brate. :-)
Loulou

#94 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Loulou »

KatarinaKosaca wrote: I zašto bi bilo isključeno da nekome ko je diplomirao smjer računovodstvo bude san da knjiži fakture? Može da bude udata žena i želi imati fiksno radno vrijeme, ne želi puno napredovati, zaš'to da ne?
Previše je širok segment ljudskih želja i okolnosti da ti na osnovu nekih nelogičnosti koje se tebi čine nelogičnosti smatraš da znaš nešto kao aksiom
S ovim se u potpunosti slažem i to je jedna od iritantnijih situacija potrage za poslom. Poslodavcu je valjda bitno da li će i kako potencijalni/a budući/a zaposlenik/ca obavljati posao za koji je primljen/na a ne zašto kao neko s VSS-om želi raditi nešto što on/a kao poslodavac vidi kao niže rangirani posao. Možda je baš to ono što osoba želi i ko je taj ko nekome treba postavljati lične standarde? To je isto kao da vam neko govori čemu trebate težiti, o čemu sanjati, čemu se nadati...
U tom smislu se, kao "argument" odbijenice, navodi to da je osoba "prekvalificirana" za poziciju... O, jea... :-? Je l' to strah poslodavca da će se osoba brzo početi "kofrčiti" :D i tražiti dodatne povlastice, uvjete i sl. pa da opet mora nekog novog zaposliti, jer njegovim "htijenjima" neće izaći u susret? To je valjda regulirano opisom posla, rasponom plate za određeno radno mjesto i stvari su definirane. U startu. Ako sam završila ekonomiju, a prijavljujem se za posao recepcionerke šta je tu problem osim što neki poslodavac misli da to "nije normlano". Zašto nije normlano? Zato što ima viziju šta kako treba biti, i svi oni koji se ne uklapaju su automstki u outu?

Zanima me šta vi mislite o sljedećem... Naime, prijateljica se prije otprilike 3 mjeseca prijavila na konkurs koji je raspisala jedna lokalna firma. Nakon nekoliko dana dobila je mail sljedećeg sadržaja:
Poštovani,
Zahvaljujemo se na Vašoj prijavi za naš oglas o prijemu uposlenika u stalni radni odnos na jednu ili više radnih pozicija.
Čast mi je i zadovoljstvo obavijestiti Vas da smo nakon pregleda prispjelih prijava izabrali Vašu prijavu za slijedeći krug selekcije.
Slijedeći krug selekcije se sastoji od administracije posebno dizajniranog psihološkog procjenjivačkog mjernog instrumenta – PXT-a, koji nama pomaže da ocijenimo u kojoj mjeri se osobine ponašanja, sposobnosti i interesi kandidata slažu sa profilom zahtjeva radnog/ih mjesta na koje su aplicirali.
Svaki kandidat koji se prijavi za administraciju PXT-a, dobit će Individualni izvještaj, odmah nakon završene procjene, bez obzira da li će se kvalificirati za daljnji postupak selekcije. Primjer tog izvještaja se nalazi u prilogu ove poruke (u PDF formatu), pa Vas molimo da isti pogledate. Mišljenja smo da je taj izvještaj vrlo koristan za Vas i da Vam može dobro poslužiti u usmjeravanju Vaše daljnje karijere.
Poziv za učešće u administraciji PXT-a i samo učešće u administraciji PXT-a su drugi krug selekcije.
Kandidati koji zadovolje postavljene kriterije na PXT-u će biti pozvani u slijedeći, treći i finalni krug selekcije – intervju.
S obzirom da ---- koristi usluge profesionalne kompanije za administraciju, obradu i izvještavanje svih procjenjivačkih instrumenata, te sa željom da budemo što sigurniji u ozbiljnost prijava kandidata, odlučili smo da kandidati sami snose troškove administracije, obrade i izvještavanja putem PXT-a.
Troškovi administracije PXT-a iznose 55 KM.

Kandidati koji žele da pristupe administraciji PXT-a potrebno je da uplate (općom uplatnicom u pošti ili banci) iznos od 55 KM na slijedeći žiro račun:
----,
Broj računa: ----
Na općoj uplatnici pod „Svrha uplate“ OBAVEZNO navesti: vaše Ime i prezime - za PXT.
Plaćanje svih uplata se vrši isključivo putem žiro računa. Uplate gotovinom neće biti prihvaćene.
Kandidati mogu poslati faxom kopiju uplatnice na broj: XXX/xxx-xxx. Kopija uplatnice se može poslati i kao skenirani dokument, putem e-maila, na slijedeću adresu: info@.... Uplatnica se može i lično uručiti u prostorijama ----
Nakon dostavljanja dokaza o uplati, kandidatima će u roku od 3 dana biti zakazan termin za pristupanje administraciji PXT-a. Termini će biti na raspolaganju radnim danima od 0900 do 1900, ali po potrebi i weekend danima. Svi kandidati će biti balogovremeno obaviješteni o terminima administracije.
Administracija PXT-a će se obaviti isključivo u prostorijama ----.
Prosječno vrijeme administracije PXT-a traje od 50 do 75 minuta.
Krajnji rok do kojeg se svi pozvani i zainteresirani kandidati trebaju javiti sa uplatnicima je 21.05.2009.
Ukoliko se ne javite sa uplatnicom do navedenog datuma, smatrat ćemo da ste odustali od Vaše prijave na naš oglas.
Dakle, traži posao a oni zahtijevaju da kandidat plati za test koji će njima pokazati da li je osoba adekvatna za radno mjesto za koje se prijavljuje! pri čemu je neizvjesno da li će uopće ući u finalni krug selekcije. Tu se, neizostavno, dušebrižnički navodi kako će, bez obzira na sve, test samoj osobi poslužiti za usmjeravanje vlastite karijere...
Ima li odgovora na pitanje - ko je ovdje lud? :shock:
KatarinaKosaca

#95 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by KatarinaKosaca »

Ma, to netko tuši taj psihološki test, pa je to način. Jasno kao dan.

Inače kad neki institut bira experta ili selekcionira neki viši intelektualni kadar sam plati taj psihološki test i nikada ga ne daje u ruke kandidatu, nego mu samo psiholog objasni glavne karakteristike.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#96 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Romeo 80 »

@loulou

Hahahahaha, znači i tvoja prijateljica je konkurisala za to "radno mjesto"?! :-D I ja sam takođe i dobio sam identičan mail.
Naravno da je to sve navlakuša, a evo kako sam im ja odgovorio! :D

Poštovani!

S obzirom da danas nema ništa džabe ni u stare babe koristim ovu priliku da Vas obavijestim da uplatom od 150 KM na dole navedeni broj žiro računa možete dokazati svoju ozbiljnost kao potencijalnog poslodavca.
Budući da ja zaista ne sumnjam u vašu profesionalnost znam da ćete Vi to zaista i učiniti.

Br. žiro računa je: 2532200393 kod Unicredit banke.

Unaprijed se radujem našoj budućoj saradnji.

S poštovanjem! :D :D :D :lol:
Loulou

#97 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Loulou »

Romeo 80 wrote:@loulou

Hahahahaha, znači i tvoja prijateljica je konkurisala za to "radno mjesto"?! :-D I ja sam takođe i dobio sam identičan mail.
Naravno da je to sve navlakuša, a evo kako sam im ja odgovorio! :D

Poštovani!

S obzirom da danas nema ništa džabe ni u stare babe koristim ovu priliku da Vas obavijestim da uplatom od 150 KM na dole navedeni broj žiro računa možete dokazati svoju ozbiljnost kao potencijalnog poslodavca.
Budući da ja zaista ne sumnjam u vašu profesionalnost znam da ćete Vi to zaista i učiniti.

Br. žiro računa je: 2532200393 kod Unicredit banke.

Unaprijed se radujem našoj budućoj saradnji.

S poštovanjem! :D :D :D :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: originalno!
:thumbup:
x0z0y0

#98 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by x0z0y0 »

e svasta
cuj da uplatis da te testiraju :-) :roll: i kao na taj nacin dokazujes ozbiljnost
mozes jedino pokazati da si levat..i nista drugo

da se vratimo na moje pitanje
@IDEA...da li nam mozete postaviti primjer CV i motivacijskog pisma koji smatrate kao uspjesan?
IDEA

#99 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by IDEA »

Compos_Sui wrote:e svasta
cuj da uplatis da te testiraju :-) :roll: i kao na taj nacin dokazujes ozbiljnost
mozes jedino pokazati da si levat..i nista drugo

da se vratimo na moje pitanje
@IDEA...da li nam mozete postaviti primjer CV i motivacijskog pisma koji smatrate kao uspjesan?
Nema originalnog rjesenja za sve. CV je puko ispisivanje cinjenica po stavkama a motivacijsko bi trebalo biti je razlicito od posla do posla, od covjeka do covjeka. Daj mi primjer radnog mjesta pa da ti kazem sta ne bi bilo lose naglasiti
CV na posao.ba su u tako losem formatu da kada ih isprintas dobijes 4-5 strana od kojih vise od pola praznih jer je vecina ispunila samo osnovne podatke na pocetku, nekada i bez kontakt telefona, ostalo ne, niti ih azuriraju kada dobiju posao, tako da se cini veoma neozbiljnim. Ako jos nije prilozena biografija, malo koristi od toga. Ako neko ima CV na ovom portalu ili boljiposao.com neka ga uradi kako treba.

Pokusavam da vam objasnim razmisljanje poslodavca kako bi mogli biti u prednosti a vi uporno pisete o pravu zaposlenika.
Recite mi, posto je vise manje vecina firmi privatno vlasnistvo, kakvo je pravo poslodavca ako zaposli "prekvalifikovanog" kandidata, obuci ga raditi na nizerangiranim poslovima ali ipak dovoljnim da mu to udje u obavezni staz a on se nakon 6 mjeseci ili najvise godinu ispali u drugu firmu na bolje radno mjesto a poslodavac sve ispocetka. Da li bi svaki put trebao potpisivati poseban ugovor da mu se vrati ulozeno (sl.putevi, seminari, obuke koje kasnije kandidat navodi u CV kao svoje obrazovanje) Naravno da zelis zaposliti i obuciti nekoga ko ce se, ako valja, i zadrzati tu neko vrijeme. Poznat mi je slucaj vise mladih ljudi koji su u godini promjenili po tri firme i to svojom voljom.
Gdje je ekonomska racunica poslodavca da stalno nekoga uci raditi da bi on prvom prilikom isao dalje. Zapitas se ko je iskoristen poslodavac ili radnik. Da ne govorim o odgovornim poslovima gdje udjes u neke poslovne tajne a onda to iskoristis za prelazak konkurenciji. Sve ima dvije strane I zbog ovakvih "ispastaju" drugi. Sva sreca BiH je previse mala tako da ovo mozes ponoviti 2 najvise 3 puta a onda svi vec znaju za tebe. Naravno da je normalno da mladi covjek mjenja posao i trazi bolje. Ali ako se zaposljavas vec sa idejom da cim nesto drugo ispadne ides dalje onda kako ti poslodavac moze biti kriv ako posumlja da ti nije interes raditi vec samo odskociti dalje ... i odbije te jer se njemu to ne isplati.
I nemojte mi reci da je neko zavrsio 2-3 fakulteta samo za svoju dusu, ali zbog djece punog srca ce raditi do penzije fiksno radno vrijeme u obicnoj administraciji za minimalac - i da je to cilj za koji je zivjela i skolovala se. Toga nema ni u sapunicama Privremeni ekonomski problemi su druga stvar ali toga u ovom slucaju nije bilo
Mozda sam prestoga, preskepticna, precinicna ali to je samo jer sam se svega nagledala i sa jedne i sa druge strane.
KatarinaKosaca

#100 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by KatarinaKosaca »

I nemojte mi reci da je neko zavrsio 2-3 fakulteta samo za svoju dusu, ali zbog djece punog srca ce raditi do penzije fiksno radno vrijeme u obicnoj administraciji za minimalac - i da je to cilj za koji je zivjela i skolovala se. Toga nema ni u sapunicama Privremeni ekonomski problemi su druga stvar ali toga u ovom slucaju nije bilo
Mozda sam prestoga, preskepticna, precinicna ali to je samo jer sam se svega nagledala i sa jedne i sa druge stran
Nisi ni skeptična ni cinična, nego uska u vidicima i stereotipna. O učmalosti komercijale da ne govorim, nadam se da je bio trenutni pad koncentracije :-) :D
Znam slučajeve jako kvalitetnih ljudi koji su sprženi odmenadžerskog posla i rado bi knjižili fakture.
I ko je govorio o pravima radnika? Nitko, koliko ja čitam. Presaberi se mao ;-)
Post Reply