Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

zonbirile

#76 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zonbirile »

patrius wrote:
zonbirile wrote:pa ponavljamo se o tome su već pisali E.Zola,O.de Balzak,Č.Dikens,Tolstoj i drugi predstavnici kritičkog realizma.Naša tragedija je što smo suvremenici događaja i događanja od prije 200g ,sada i ovde.
Da,o tome je pisao i Karl Marx,samo ne kao "kriticki realist" nego kao realni kriticar :wink: Znaci,citali smo ih,ali nismo ih "procitali" :? Bas fino...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ne već ponavljamo od savremenih država pređeno gradivo.Ako na vremenskoj istorijskoj osi Francusku buržoasku revoluciju stavimo na početak,a kod nas kraj rata i početak tranzicije,onda moramo proći primarnu akumulaciju kapitala,koncentraciju kapitala,robski rad,borbu sindikata i na kraju dil interesnih strana.Od 1789 je 220g trebalo savremenom svijetu da sve to pređe.
patrius

#77 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by patrius »

zonbirile wrote:
patrius wrote:
zonbirile wrote:pa ponavljamo se o tome su već pisali E.Zola,O.de Balzak,Č.Dikens,Tolstoj i drugi predstavnici kritičkog realizma.Naša tragedija je što smo suvremenici događaja i događanja od prije 200g ,sada i ovde.
Da,o tome je pisao i Karl Marx,samo ne kao "kriticki realist" nego kao realni kriticar :wink: Znaci,citali smo ih,ali nismo ih "procitali" :? Bas fino...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ne već ponavljamo od savremenih država pređeno gradivo.Ako na vremenskoj istorijskoj osi Francusku buržoasku revoluciju stavimo na početak,a kod nas kraj rata i početak tranzicije,onda moramo proći primarnu akumulaciju kapitala,koncentraciju kapitala,robski rad,borbu sindikata i na kraju dil interesnih strana.Od 1789 je 220g trebalo savremenom svijetu da sve to pređe.
Da,i gdje je stigao savremeni svijet?
terra_incognita

#78 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by terra_incognita »

Opet na pocetak
zonbirile

#79 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zonbirile »

@patrius
svijet je stigao tamo gdje je sada,sve na valu profita i interesa,i šta bi ti,da Bosna mijenja pređeni put učeći na greškama drugih.To ne može ni u bajkama,možda u slikovnicama.Te visokoumne konstatacije i pitanja ostavi za druge teme.
patrius

#80 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by patrius »

zonbirile wrote:@patrius
svijet je stigao tamo gdje je sada,sve na valu profita i interesa,i šta bi ti,da Bosna mijenja pređeni put učeći na greškama drugih.To ne može ni u bajkama,možda u slikovnicama.Te visokoumne konstatacije i pitanja ostavi za druge teme.
Ne,ja bih da mi tek zapocnemo ono sto je "svijet" zavrsio,vidimo kako :wink: Ne treba Bosna da mijenja "predjeni put" (kruzni,dodao bih) koji je svijet prevalio,ali da o svom vlastitom mora voditi racuna,nema sumnje.
zonbirile

#81 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zonbirile »

patrius wrote:
Ne,ja bih da mi tek zapocnemo ono sto je "svijet" zavrsio,vidimo kako :wink: Ne treba Bosna da mijenja "predjeni put" (kruzni,dodao bih) koji je svijet prevalio,ali da o svom vlastitom mora voditi racuna,nema sumnje.
---------------------------------------------------------
hajde shvatam prije i poslije podne oprečne stavove,ali ne shvatam oprečne smjerove istog puta.
ofr

#82 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by ofr »

Radim kod jednog privatnika već nekih 8-9 mjeseci i kapu mu skidam jer to je jedan od rijetkih primjera danas ovde, respect! Od prvog dana do danas dobijam punu platu (koja je veća od prosječne plate u kantonu sarajevo btw) i nikad nije kasnila ni dan. Prijavljen na punu platu i svi doprinosi uplaćeni iako nisam ispunjavao sve što mi je trebalo kad sam došao na razgovor (nisam imao vozačku koja je bila jedan od uslova) ali i to privodim kraju sada. Subote i Nedjelje ne radim, subotom dođemo samo robu da istovarimo koja stigne i to je sve. Nikad nisam doživio da neko povisi ton na mene a kamoli da me uvrijedi. Došla je i recesija, ali opet su plate ostale iste i redovne i niko nije otpušten i Bogu hvala posla ima i dalje. Tako se čuva i cijeni radnik, koji onda sa osmjehom, radostan dolazi na posao, bori se za firmu i ništa mu nije mrsko. Najeo sam se dosta govana prije ove firme kod raznih "menagera" i sličnih govnara koji u normalnim okolnostima nebi bili u stanju ni da dijele letke po haustorima što se tiče stručnosti. Šta da vam kažem ljudi...tako je malo potrebno da radnici budu zadovoljni, ali opet masa naših "menagera" bira zulum i nepravdu pa onda krivce za slabo poslovanje traži u radnicima koji se "ne angažuju koliko bi mogli"...
Arc_Angel

#83 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by Arc_Angel »

zonbirile wrote:
Arc_Angel wrote:
patrius wrote:Drzava je najveci krivac.Naime,kako se moze desiti da ljudima ne uplacuju osiguranje i po nekoliko godina.Dakle,drzava svjesno pristaje na prevaru i izrabljivanje.Jbg,pa ne moze neko raditi godinama a da istovremeno "nema para" za izmirivanje obaveza prema radnicima odnosno drzavi.S druge strane,tu i banke uvelike suruju.Naime,a cini mi se da to i zakon propisuje,ne smiju dopustiti da se isplati naredna plata ukoliko za prethodnu nisu "ociscene" obaveze po osnovu poreza i doprinosa.Dakle,nista posebno,ali...

žao mi je ali ne mogu da se skožim sa tobom da je država uvijek i za sve kriva. zašto?

zato što ja već godinama oko sebe samo slušam svoju okolinu kako kuka, kako su oni previše mali da bi bilo šta promjenili , kako je držva kriva, kako su svi lopovi itd.....

interesantno je to što ova priča ide redom od svih , ne samo od običnih građana nego i od malih poduzetnika, ugostitelja itd...

e sad ono što je paradoks u svemu tome jeste kako gledam sve te ljude kako kukaju, kako oni ne mogu ništa i kako je država za sve kriva a svi oni gledaju priliku kaqko će ukrasti od države, i onaj poduzetnik, i onaj mali ugostitej pa i cigo koji krade šahtove na ulici .

ljudi u bosni očiglno pate od jednog teškog, patološkog oblika kleptomanije, i više vole da ukradu od države(dok istovremno kukaju kako je držva za sve kriva) nego hljeba da se najedu.

država nije i ne može biti za sve kriva. krivi su ljudi koji žive u toj državi. žalosno ali istinito.
----------------------------------------
upadaš u kontradikciju i filozofsku raspravu.Onog momenta kada se konstituiše država voljom populisa,ona postaje preko zakonodavne,izvršene i sudske vlasti čuvar i garant kako državne tako i lične i imovine i sigurnosti.To je postulat dokazan i dokaziv u praksi.Drugo je pitanje neimaština,vjekovna neprijateljstva spram državene(strane)uprave,primitivizam i sl.Prvi i osnovni krivac je država.

ok ja možda upadam u kontradikciju i filozofsku raspravu, ali mi molim te onda objasni jednu stvar.

zašto je država kriva u ovom slučaju kad fino imaš legitimno izabranu vlast koja stoji kako stoji već 15 godina, ne radi ništa po ovom konkretnom pitanju, i narodu to apsolutno ne smeta.

ja lično mislm da to narodu stvarno smeta, da ih stvarno boli i da im istisnki ovaj probelm bode oči, da bi do sada(a ne u budućnosti na sljedećim izborima) jednom uzeli neki predizborni bilten neke od istih partija koje konstantno dovode na valst već zadnjih 15 godina pa ako ništa barem ga pročitali.

s o bzirom na to da narod demokratski , svaki put izabere iste ljude koji ne rade ništa ne po ovom, nego po bilo kojem drugom problemu , država po meni nije, niti može biti po bilo kom osnovu kriva.

po meni, linijom logike i hrabrosti da svki pojedinac prizna sam sebi neke stvari o sebi samo i isključivo jeste kriv narod koji živi u ovoj državi. sve ono što narod posmatra, i ako mu nešto ne odgovara a protiv toga se ne buni znači da to prećutno odobrava. a ako odobrava onda tu nema ljutnje nikakve.

:bih: :bih: :bih:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#84 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by KatarinaKosaca »

ofr wrote:Radim kod jednog privatnika već nekih 8-9 mjeseci i kapu mu skidam jer to je jedan od rijetkih primjera danas ovde, respect! Od prvog dana do danas dobijam punu platu (koja je veća od prosječne plate u kantonu sarajevo btw) i nikad nije kasnila ni dan. Prijavljen na punu platu i svi doprinosi uplaćeni iako nisam ispunjavao sve što mi je trebalo kad sam došao na razgovor (nisam imao vozačku koja je bila jedan od uslova) ali i to privodim kraju sada. Subote i Nedjelje ne radim, subotom dođemo samo robu da istovarimo koja stigne i to je sve. Nikad nisam doživio da neko povisi ton na mene a kamoli da me uvrijedi. Došla je i recesija, ali opet su plate ostale iste i redovne i niko nije otpušten i Bogu hvala posla ima i dalje. Tako se čuva i cijeni radnik, koji onda sa osmjehom, radostan dolazi na posao, bori se za firmu i ništa mu nije mrsko. Najeo sam se dosta govana prije ove firme kod raznih "menagera" i sličnih govnara koji u normalnim okolnostima nebi bili u stanju ni da dijele letke po haustorima što se tiče stručnosti. Šta da vam kažem ljudi...tako je malo potrebno da radnici budu zadovoljni, ali opet masa naših "menagera" bira zulum i nepravdu pa onda krivce za slabo poslovanje traži u radnicima koji se "ne angažuju koliko bi mogli"...
I ja radim u privatnoj firmi, sve je ok, prijavljena puna plata, ne kasni, nema prekovremenih sati (sama ostanem kad imam posla, i obično me čistačice istjeruju), svi smo prijavljeni, plaćaju se porezi državi, ne sakriva se ništa, ukratko primjer kako treba raditi.
zonbirile

#85 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zonbirile »

[q
interesantno je to što ova priča ide redom od svih , ne samo od običnih građana nego i od malih poduzetnika, ugostitelja itd...

e sad ono što je paradoks u svemu tome jeste kako gledam sve te ljude kako kukaju, kako oni ne mogu ništa i kako je država za sve kriva a svi oni gledaju priliku kaqko će ukrasti od države, i onaj poduzetnik, i onaj mali ugostitej pa i cigo koji krade šahtove na ulici .

ljudi u bosni očiglno pate od jednog teškog, patološkog oblika kleptomanije, i više vole da ukradu od države(dok istovremno kukaju kako je držva za sve kriva) nego hljeba da se najedu.

država nije i ne može biti za sve kriva. krivi su ljudi koji žive u toj državi. žalosno ali istinito.[/quote]
----------------------------------------
upadaš u kontradikciju i filozofsku raspravu.Onog momenta kada se konstituiše država voljom populisa,ona postaje preko zakonodavne,izvršene i sudske vlasti čuvar i garant kako državne tako i lične i imovine i sigurnosti.To je postulat dokazan i dokaziv u praksi.Drugo je pitanje neimaština,vjekovna neprijateljstva spram državene(strane)uprave,primitivizam i sl.Prvi i osnovni krivac je država.[/quote]

ok ja možda upadam u kontradikciju i filozofsku raspravu, ali mi molim te onda objasni jednu stvar.

zašto je država kriva u ovom slučaju kad fino imaš legitimno izabranu vlast koja stoji kako stoji već 15 godina, ne radi ništa po ovom konkretnom pitanju, i narodu to apsolutno ne smeta.

pa upravo to ta legitimno izabrana vlast je država

ja lično mislm da to narodu stvarno smeta, da ih stvarno boli i da im istisnki ovaj probelm bode oči, da bi do sada(a ne u budućnosti na sljedećim izborima) jednom uzeli neki predizborni bilten neke od istih partija koje konstantno dovode na valst već zadnjih 15 godina pa ako ništa barem ga pročitali.

s o bzirom na to da narod demokratski , svaki put izabere iste ljude koji ne rade ništa ne po ovom, nego po bilo kojem drugom problemu , država po meni nije, niti može biti po bilo kom osnovu kriva.

pa jarane ti izabrani isti ljudi su vlast države koja ne radi ništa i država je ta koja je na kraju kriva

po meni, linijom logike i hrabrosti da svki pojedinac prizna sam sebi neke stvari o sebi samo i isključivo jeste kriv narod koji živi u ovoj državi. sve ono što narod posmatra, i ako mu nešto ne odgovara a protiv toga se ne buni znači da to prećutno odobrava. a ako odobrava onda tu nema ljutnje nikakve.

pa da je lutkarska predstava išlo bi tako nekako,ovako je to kompleksnije pa ne ide nikako.
:bih: :bih: :bih:[/quote]
Arc_Angel

#86 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by Arc_Angel »

@zonbirile

ja se ne mogu složiti sa tobom i sa tvojim komentarima. ima ona stara izreka "s kim i takav si" meni se više sviđa engleska verzija "you lie down with dogs, you get up with fleas"

narod je kriv jer bira te vođe/državu kako ti kažeš, tu je start samog problema svidjelo se to nekome ili ne, naše društvo je trulo, narod je truo pokvaren sebičan, i bira takve ljude da im budu vlast/država. i nemoj onda da mi pričaš da je držav kriva, država je samo institucija koju je utjelovio narod koji živi u njoj.

ona dobija osobine koje posjeduje većina naroda koja živi u njoj. naša država je bolesna jer je većina naroda koja živi u državi trula i pokvarena i to je činjenica, svidja li se to nekome ili ne to je tako, onaj ko je čovjek, (znači onaj koji razumije koliko je hrabrosti i samokritike potrebano da bi shvatio šta znači biti čovjek) uviđa problem koje je tu, koji je prisutan uviđa koliko on sam griješi i uviđa koliko ljudi oko njega griješe. onaj ko nije čovjek, on će uvijek prebacivati odgovornost na nekoga ili nešto drugo, takve osobe jednostavno nemaju hrabrosti da se suče sa samim sobom, nemaju hrabrosti da priznaju sami sebi gdje griješe i oni nikada neće moći početi da popravljaju svoju ličnost i da je konstntno nadogađuju.
Chemist

#87 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by Chemist »

KatarinaKosaca wrote:
ofr wrote:Radim kod jednog privatnika već nekih 8-9 mjeseci i kapu mu skidam jer to je jedan od rijetkih primjera danas ovde, respect! Od prvog dana do danas dobijam punu platu (koja je veća od prosječne plate u kantonu sarajevo btw) i nikad nije kasnila ni dan. Prijavljen na punu platu i svi doprinosi uplaćeni iako nisam ispunjavao sve što mi je trebalo kad sam došao na razgovor (nisam imao vozačku koja je bila jedan od uslova) ali i to privodim kraju sada. Subote i Nedjelje ne radim, subotom dođemo samo robu da istovarimo koja stigne i to je sve. Nikad nisam doživio da neko povisi ton na mene a kamoli da me uvrijedi. Došla je i recesija, ali opet su plate ostale iste i redovne i niko nije otpušten i Bogu hvala posla ima i dalje. Tako se čuva i cijeni radnik, koji onda sa osmjehom, radostan dolazi na posao, bori se za firmu i ništa mu nije mrsko. Najeo sam se dosta govana prije ove firme kod raznih "menagera" i sličnih govnara koji u normalnim okolnostima nebi bili u stanju ni da dijele letke po haustorima što se tiče stručnosti. Šta da vam kažem ljudi...tako je malo potrebno da radnici budu zadovoljni, ali opet masa naših "menagera" bira zulum i nepravdu pa onda krivce za slabo poslovanje traži u radnicima koji se "ne angažuju koliko bi mogli"...
I ja radim u privatnoj firmi, sve je ok, prijavljena puna plata, ne kasni, nema prekovremenih sati (sama ostanem kad imam posla, i obično me čistačice istjeruju), svi smo prijavljeni, plaćaju se porezi državi, ne sakriva se ništa, ukratko primjer kako treba raditi.

Ja imam jedan takav primjer, privatna firma, sve plate redovne, svi prijavljeni, nema probnih radova i slicno, regresi, radnici dobiju i za praznike nesto, isplate se jubilarne nagrade (5-10 godina rada), gazda ne da da se ostaje prekovremeno, dakle ako ima posla sacekat ce do sutra, radi se od 8-16 i od 12 - 20, u to je uracunata pauza od 30 min do sata, jednog radnika kaci jedna radna subota u mjesecu, ostale subote i nedjelje su neradne, svi praznici propisani zakonom su neradni, i da ima jedan samo nazovimo uslov, ukoliko nije bas neophodno radnik ne treba da koristi cjelokupan godisnji tokom ljeta dakle od marta do novembra jer je posao sezonski, pa je ljeti puno vise. Kada sam vec kod sezonskog posla, u toku zime se jako cesto dogodi da ukoliko gazda primjeti da nema posla u toku dana posalje radnike kuci vec oko 11 - 12 sati. Moze se dobiti slobodan dan kada god se zeli, moze se i izaci ranije ako treba.
terra_incognita

#88 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

kiki-miki wrote:@C - kako se može dobiti posao u toj tvojoj firmi? Ako nije tajna :)

edit:ozbiljno pitam.
I ja, i ja.. :-D
ružmarin-a

#89 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by ružmarin-a »

@chemist, taj primjer je zaista svjetla tačka, izuzetak i nešto što sliči utopiji, zaista pozitivno

činjenica jeste da negativnih primjera ima više, te da radnik svakako nije dovoljno zaštićen i pogotovo danas, u vrijeme recesije, gdje su opšteprisutna otpuštanja radnika

i kako onda, kad je ponuda radne snage veća od tražnje, požaliti se, dići glas i tražiti svoja prava?

jedino rješenje je raditi i trpiti, ili tražiti bolje uslove, te se doeducirati i stručno usavršavati, ukoliko se želi bolji posao, kako bi postali što konkurentnijim i imali šta ponuditi drugom poslodavcu, koji je bolji. U praksi ima slučajeva da su ljudi, nakon promjene starog posla, razočarani i novim poslom i da je stvarna situacija lošija od očekivanja...

Nažalost, radnici sve više obavljaju nekoliko poslova (koje bi mogle obavljati 2 do 3 osobe) i trebaju posjedovati znanja iz mnogih oblasti, a sve zbog kresanja troškova, jer je poslodavcima najveći trošak upošljavanje novih radnika...

Država bi trebala omogućiti pripravnicima rad kod privatnika, (država plaća doprinose, i nisku naknadu pripravnicima, a poslodavac nema nikakvih obaveza prema njima), tako bi ovi olakšali rad već uposlenima, a sami stekli iskustvoi imali ponuditi šta narednim poslodavcima, ili ostati u firmi, ukoliko se pokažu kao dobri...
Chemist

#90 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by Chemist »

Nije moja firma, uglavnom nalazi se u Vitezu, proizvodnja boja i lakova!
patrius

#91 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by patrius »

zonbirile wrote:
patrius wrote:
hajde shvatam prije i poslije podne oprečne stavove,ali ne shvatam oprečne smjerove istog puta.
To vec,vidis,jeste ozbiljan problem,ukoliko covjek ne zna da svaki pravac ima dva smjera :wink:
zinich

#92 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zinich »

Bellissima - toboze kuca mode.. moj buraz je tamo radio, klasicno izrabljivanje za minimalac, i naravno, postajanje osobe kojoj ce ti ta "sefica" j......' sve moguce samo zato sto je dosla nad..... na posao ( o kojem, usputno receno, nema pojma).. elem, to nije jedina firma.. evo, cak i u tzv"inostranim" firmama vlada isto stanje.. toboze direktori, sefovo, obicni smrtnici kao i svi mi, dokuce stolicu koju cuvaju vise nego bilo sta.. i misle da su Bogovi... bez obzira koju titulu vi imali, koliko skola, za njih ste najobicniji nesposobnjakovic kojem ce svaki da j..... sve od do, praviti vas budalama i okrivljavati za sve sto se desava.. nemam rijeci.. uzasno je sta ljudi doustaju sebi.. obraz i guzica su im isto.. serem se ja na sve te direktore i guzonje.. sve su to papci..
ld

#93 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by ld »

zinich wrote:Bellissima - toboze kuca mode.. moj buraz je tamo radio, klasicno izrabljivanje za minimalac, i naravno, postajanje osobe kojoj ce ti ta "sefica" j......' sve moguce samo zato sto je dosla nad..... na posao ( o kojem, usputno receno, nema pojma).. elem, to nije jedina firma.. evo, cak i u tzv"inostranim" firmama vlada isto stanje.. toboze direktori, sefovo, obicni smrtnici kao i svi mi, dokuce stolicu koju cuvaju vise nego bilo sta.. i misle da su Bogovi... bez obzira koju titulu vi imali, koliko skola, za njih ste najobicniji nesposobnjakovic kojem ce svaki da j..... sve od do, praviti vas budalama i okrivljavati za sve sto se desava.. nemam rijeci.. uzasno je sta ljudi doustaju sebi.. obraz i guzica su im isto.. serem se ja na sve te direktore i guzonje.. sve su to papci..
a zasto sebi ljudi dozvole da ih ti papaci je.. u mozak???
za sve ima rijesenje,i taj papak ce otici kuci,pa ga uvece pred kucom docekas,naravno s maskom na glavi,i dobro ga utuces palijom i pri tome mu napmenes zasto ga udaras,naravno ne levatski da sam sebe ofiras o da papak skonta ko ga marise
sigurno,sigurno taj papak vise nikad nece nikom srati dok je ziv

drugo rijesenje,tog papka tipuj lokalnim hapcima i ako sta potkace,nek ti podaju 20% za tipu
zonbirile

#94 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zonbirile »

hajde shvatam prije i poslije podne oprečne stavove,ali ne shvatam oprečne smjerove istog puta.[/quote]
To vec,vidis,jeste ozbiljan problem,ukoliko covjek ne zna da svaki pravac ima dva smjera :wink:[/quote]
---------------------------------------------------------------------
pa čovjek koji zna i napiše post,gdje su oprečni smjerovi,množina,znači dva. Napisati glupost,da bi opravdao predhodnu te identificira kao nadarenog mediokriteta,skromnog znanja i raskoše gluposti.Uvijek ubuduće pažljivo čitaj postove,pogotovo moje.
terra_incognita

#95 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Nisu naši bizMismeni u pitanju ali zavala je teška.

Na posao.ba kao i na boljiposao.com možete vidjeti konkurs za "Dialog Marketing Mitarbeiter" u kompaniji GM Dialog Marketing d.o.o.

U pitanju je posao telefoniste, zvanje po njemačkom govornom području (AT, DE, CH) i muntanje ljudi da se pretplate na nagradne igre. Navodno učestvuju u 5000 nagradnih igara mjesečno.
Ovako na prvu i ne zvuči loše, ako es uzme u obzir kakvo je stanje na tržištu rada, ali kompanija je prevarantska.
Pretabirila sam dosta njemačkih foruma i došla do saznanja da oni na neki način dolaze do podataka ljudi koje zovu a tu je uključen i bankovni račun. Novac se zatim skida istog momenta kad se klijent "premunta" a aboniranje je na tri mjeseca.
Ono što sam čula od uposlenika je- rad bez predaha. Naime, računar sam bira brojeve a telefonisti ostaje samo toliko da udahne za novu turu teksta koji čita sa papira.
Plata je 500 Km bez TO i karte.
Za takvo nešto u svojoj domovini ne bi pronašli nikoga ko bi radio za 250 Eura pa gaze nas.
patrius

#96 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by patrius »

zonbirile wrote:---------------------------------------------------------
To vec,vidis,jeste ozbiljan problem,ukoliko covjek ne zna da svaki pravac ima dva smjera :wink:[/quote]
---------------------------------------------------------------------
pa čovjek koji zna i napiše post,gdje su oprečni smjerovi,množina,znači dva. Napisati glupost,da bi opravdao predhodnu te identificira kao nadarenog mediokriteta,skromnog znanja i raskoše gluposti.Uvijek ubuduće pažljivo čitaj postove,pogotovo moje.[/quote]
Dabome,genije,oprecni smjerovi mogu postojati samo na jednom istom putu.Da bi nesto moglo biti oprecno,ono to mora biti u odnosu na nesto,kako "prijepodne" tako isto i "poslijepodne" (stagod ti ova omiljena floskula znacila i ma ocemu ili kome govorila :? )Zamisli kakav hoces put i matematicki,pa ga vizualiziraj sebi i pogledaj da li neka tacka na njemu moze da se krece cas u jednom cas u drugom smjeru.Vazi :wink: Hajd,pa nam javi kako je pros'o experiment :)
Btw,i mnozina uopce ne mora da znaci (samo) dva.(ovo za svaki slucaj :zoka: ). Toliko o "pogotovo tvojim" postovima :oops:
zonbirile

#97 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zonbirile »

@patrius

stvarno ne znam šta hočeš reći,ali svaki pravac ima samo dva smjera,znaš to su ti one strelice na pravcu.Figurativno govoreći,možeš ići naprijed,ili nazad,po istom pravcu u dva oprečna smjera.Ako ne shvataš,svako sljedeće tumačenje moraš platiti 15 KM po satu,toliko koštaju instrukcije,geometrija II gimnazije.
patrius

#98 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by patrius »

stvarno ne znam šta hočeš reći,ali svaki pravac ima samo dva smjera,znaš to su ti one strelice na pravcu.Figurativno govoreći,možeš ići naprijed,ili nazad,po istom pravcu u dva oprečna smjera.Ako ne shvataš,svako sljedeće tumačenje moraš platiti 15 KM po satu,toliko koštaju instrukcije,geometrija II gimnazije.
Ne samo figurativno,nego i vrlo konkretno.Mozda ne znas,ali dva vozila koja se krecu istim pravcem(putem)a razlicitim smjerovima,kad se mimoilaze,oba (svaki za se) idu naprijed :wink:
I da,umalo da zaboravim,mnogo hvala na "instrukcijama" :thumbup:
zonbirile

#99 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zonbirile »

patrius wrote:

Ne samo figurativno,nego i vrlo konkretno.Mozda ne znas,ali dva vozila koja se krecu istim pravcem(putem)a razlicitim smjerovima,kad se mimoilaze,oba (svaki za se) idu naprijed :wink:
I da,umalo da zaboravim,mnogo hvala na "instrukcijama" :thumbup:
------------------------------------------------------------
sjedi jedan i ne javljaj se do početka školske godine.Pravac je određen sa dvije tačke,kroz koje može prolaziti samo jedan pravac sa dva smjera,a primjere sa balkanskih đada ostavi za sijela,i naprđivanja.
BarbaDue

#100 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by BarbaDue »

patrius, zonbirile
bolje ne zacatavajte vise temu, u protivnom, sto se tice pravca...ima jedan prema banovicima...
Post Reply