Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
poplava wrote:Deset radnih dana su dvije sedmice, znaci 15-30 dana je sigurno da ne mozes van zemlje. Da mi je samo znati zasto poniste stari pasos prije nego sto izdaju novi...
ako predas u ponedjeljak, dobijes pasos sljedeci petak. tako sam ja, a tak mi je i sestra.
za ovo boldirano....sta mislis zasto ga poniste?
I znaci ako recimo padne sistem, pa ti ne izdaju pasos 30 dana (hipoteticki govoreci, sto je u BH svakodnevnici vrlo realna mogucnost) ti si osudjen sjediti u BiH bez obzira sto imas vec zaazana putovanja, obaveze itd??? Jel dobro kontam?
Ovdje govorimo o trenutnom stanju, a ne kako je bilo s izdavanjem pasosa prije nego sto su odlucili da se tehnicki obrazuju u po turisticke sezone i kada su putovanja gradjana najcesca!
FaceOff wrote:Meni je pasos ponisten tek nakon sto sam podigao novi, tako da bas nisam siguran da se ponistavanje vrsi odmah po predaji zahtjeva za novi.
???
Je li ovo sto sam procitala znaci da ti zadrzavas svoj stari pasos kod sebe dok ne dobijes novi??? I je li tako sad rade???
thandorina wrote:Ne, pri predaji zahtjeva ti stari pasos parafiraju pecatom PONISTENO, tako da u procesu (re)izdavanja pasosa, nemas validni pasos kod sebe.Provjereno!
Zemljo otvori se i progutaj sve ljude ne bi se neko drugi nastanio u toj nesretnoj drzavi!
Ja ne znam koji glupan bi ponistavao pasos prije nego se izda novi.
Ja sam morao prije 3 mj. vaditi novi pasos zbog vize, jer mi je brzo isticao i ponisten mi je tek kad sam otisao podici novi. Doduse pasos nisam dizao u Sarajevu.
FaceOff wrote:Ja ne znam koji glupan bi ponistavao pasos prije nego se izda novi.
Ja sam morao prije 3 mj. vaditi novi pasos zbog vize, jer mi je brzo isticao i ponisten mi je tek kad sam otisao podici novi. Doduse pasos nisam dizao u Sarajevu.
FaceOff wrote:Ja ne znam koji glupan bi ponistavao pasos prije nego se izda novi.
"IDDEEA
Sistem izdavanja ličnih dokumenata sve stabilniji
Stanje sistema za izdavanje ličnih dokumenata u BiH puno je stabilnije nego u protekla četiri dana, izjavila je danas za Fenu glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija."
hahaha, sto me nasmijase... Ja bih ga ipak prebacio na klinicki centar, mozda se brze oporavi
Hajd da cujem i tu "dijagnozu", isto ko da je bolesnik pa mu stanje bolje.
poplava wrote:"IDDEEA
Sistem izdavanja ličnih dokumenata sve stabilniji
Stanje sistema za izdavanje ličnih dokumenata u BiH puno je stabilnije nego u protekla četiri dana, izjavila je danas za Fenu glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija."
hahaha, sto me nasmijase... Ja bih ga ipak prebacio na klinicki centar, mozda se brze oporavi
poplava wrote:Eh, ovde u Sarajevu se pasos izudara pecatom "ponisteno" prilikom predaje zahtjeva, a onda cekas novi.
Izgleda da je sistem "proradio", red pred MUP-om je do kraja rampe za invalide.
Ovo bas nema logike, nikakve, drzava ti je duzna dati putnu ispravu i nema ti je pravo oduzeti, ako je validna. Ni na koji nacin, znaci ni stavljanjem pecata ponisteno, Jedino ako ti je pasos vec ranije bio istekao pa svakako bio nevazeci?
poplava wrote:Eh, ovde u Sarajevu se pasos izudara pecatom "ponisteno" prilikom predaje zahtjeva, a onda cekas novi.
Ovo bas nema logike, nikakve, drzava ti je duzna dati putnu ispravu i nema ti je pravo oduzeti, ako je validna. Ni na koji nacin, znaci ni stavljanjem pecata ponisteno, Jedino ako ti je pasos vec ranije bio istekao pa svakako bio nevazeci?
Nije bio istekao, i svaki put su ga ponistili. Zato mi je bilo svejedno - predati prije isteka pa cekati novi, ili cekati da istekne stari pa predati zahtjev. Ovako je bilo svaki put do prije 10-tak mjeseci kad sam mijenjao cerkin pasos zadnji put, ne znam da li se nesto promijenilo u medjuvremenu.
Nije bio istekao, i svaki put su ga ponistili. Zato mi je bilo svejedno - predati prije isteka pa cekati novi, ili cekati da istekne stari pa predati zahtjev. Ovako je bilo svaki put do prije 10-tak mjeseci kad sam mijenjao cerkin pasos zadnji put, ne znam da li se nesto promijenilo u medjuvremenu.
kolko znam pasos bez obzira dal istekao ili ne ponistaje se samo pri preuzecu novog
"Stanje funkcioniranja sistema izdavanja ličnih dokumenata na području Sarajeva je veoma promjenljivo, izjavila je danas za Fenu glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo Nihada Čomor. "Jako je nezahvalno davati izjavu o ovome, jer se stanje stalno mijenja", kazala je Čomor."
poplava wrote:"Stanje funkcioniranja sistema izdavanja ličnih dokumenata na području Sarajeva je veoma promjenljivo, izjavila je danas za Fenu glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo Nihada Čomor. "Jako je nezahvalno davati izjavu o ovome, jer se stanje stalno mijenja", kazala je Čomor."
Izgleda da je na aparatima i da nece jos dugo...
Slijedeca vijest, sistemu je amputiran dio programskog koda za obradu otisaka prstiju. Trenutno je u komi i neizvjesno je da li ce se ikada probuditi.
Katastrofa, a najgore je sto PR IDDDEEEIEEE ili kako se vec zove organizacija pise saopstenja kao da mu je prethodno mjesto zaposljenja bila neka klinika.
Ne zna se sta je veci idiotluk, ili to sto su pustili ocito nedovoljno testiran sistem u pogon, ili ova idiotska objasnjenja.
Ipak, s obzirom da je na celu projekta lik koji od relevantnog obrazovanja ima nekakav ublehozni fakultet organizacionih nauka i da je na to mjesto dosao po politickoj liniji, sve ovo sto se sada desava je moglo biti i ocekivano.
Iz ovog ugla, implementacija CIPS-a prije nekoliko godina, sad izgleda ko nevidjeno cudo.
burekodsira wrote: biometrijski startaju 1.1.10 sto ne znaci da stari nece i dalje vaziti ako nije istekao do tad. fora je u tome da ti nece dati u eu sa starim pasosem nego ces za eu morati imati novi. u npr. tursku ces i dalje moci sa starim ako ti vazi.
isto tako amerika evropi ne da bez vize ulazak ako nemaju novi pasos biometrijski pasos...
Ja ne bih rekla da je ovo tacno, da sa starim pasosem necemo moci u eu, jerBo po toj logici onda necemo moci ni vize dobiti zbog pasosa koji nije biomertiski (a ja je juce dobih i to na nesto duzi period)
burekodsira wrote: biometrijski startaju 1.1.10 sto ne znaci da stari nece i dalje vaziti ako nije istekao do tad. fora je u tome da ti nece dati u eu sa starim pasosem nego ces za eu morati imati novi. u npr. tursku ces i dalje moci sa starim ako ti vazi.
isto tako amerika evropi ne da bez vize ulazak ako nemaju novi pasos biometrijski pasos...
Ja ne bih rekla da je ovo tacno, da sa starim pasosem necemo moci u eu, jerBo po toj logici onda necemo moci ni vize dobiti zbog pasosa koji nije biomertiski (a ja je juce dobih i to na nesto duzi period)
Hm, zanimljiva situacija. Recimo uvedu se ti biometrijski pasosi i jedan dio gradjana ih odmah izvadi. I onda stave BiH na famoznu bijelu sengen listu. Sta to onda znaci, da ce samo gradjani sa biometrijskim pasosima moci slobodno da putuju dok ce oni sa obicnim pasosima, iako jos uvijek vazecim, morati ili cekati u redu za vizu (sto je apsurd ako su vize ukinute za BH gradjane) ili nece moci uopste putovati. Cirkus pravi.
Da mi samo dospijemo na tu bijelu sengen listu, lako bi za pasose. Svako ko planira putovati ce radije uloziti oko 70KM koliko se pretpostavlja da ce kostati biometrijski pasos i s mirom putovati gdje zeli.