Reiki, da li vjerujete?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

glog

#76 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by glog »

Reiki je tehnika samoiscjeljenja i duhovnog razvoja i iscjeljiteljska tehnika rada na sebi i drugim ljudima.
Reikijem se djeluje na fizičko tijelo u smislu otklnjanja fizičkih bolesti. Izlječenje na nivou tijela i pishe je ono što ljudi prvo primijete, a konačno izlječenje (bez recidiva) ne bi bilo moguće ako osoba ne bi uspjela spoznai spoznati uzroke koji su doveli do bolesti, promijeniti negativne obrasce ponašanja i mišljenja i zamijeniti ih zdravima.

Rece Usui kao najautoritativniji ucitelj Reikija, kojeg 1926. osinu mozdani udar.
kriticarka_nikova

#77 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by kriticarka_nikova »

Dozivljaji jednog reiki ucitelja: "Doživljaji u prakticiranju reikija se teško daju opisati, a za mene su najintenzivniji doživljaji prijenosa reikija između dvoje reikista. To što se doživljava mislim da je ono čemu svi težimo, za čime tragamo. Osjećaj harmonije sa samim sobom i sa svime oko sebe, sa svojom prošlošću i budućnošću, sa svim bićima. Osjećaj cjelovitosti. To je osjećaj davanja i primanja bez uvjeta, s potpunom predajom. Predivan je osjećaj kad tijelom struji toplina koja vibrira i prati je ugodno uzbuđenje spojeno s osjećajem unutarnjeg mira i jedinstva sa samim sobom i sa svime oko sebe.
Ima se osjećaj da se raste, lebdi, roni, i istovremeno uranja u zemlju. Nemam riječi kako bih to opisala, ali, to je, po mojem iskustvu, ono zbog čega je (meni) vrijedilo godinama raditi na sebi. Isplati se.
Također su predivni osjećaji koji prate tretmane i inicijacije, i kad ih primaš i kad ih daješ. Doživljaij i ojećaji koji prate predavanje duhovnom vodiču, također su riječima teško opisivi, ali mogu reći da su to intenzivni ugodni osjećaji i da su pozitivni i osnažavajući.
Nakon takvih doživljaja svijet više nije isti. Teško da osobu koja je to bar jednom iskusila, može išta više vratiti natrag u stari svijet uobičajenih svakodnevnih doživljaja.
"Uobičajene" svakodnevne situacije u kojima sakodnevno energiju rasipa većina ljudi, pojačavajući tako svoje osjećaje frustriranosti, nezadovoljstva, izgubljenosti, nesigurnosti, utarnje praznine, gnjeva zbog neostvarenih ciljeva u borbi za moć, razočaranja i patnje koje nam namjerno nanose drugi ljudi, situacije koje su uobičajenim načinima ponašanja nerješive, i u kojima se očituje sve što nazivamo OPS-načinom djelovanja, jednostavno te više ne dotiču, i ne mogu te izbaciti iz takta. Gotovo je nemoguće da te iscrpi netko od onih koje ovdje nazivamo organskim portalima, a ako se i dogodi, znaš i možeš se obraniti. (A takvi su u stanju doslovno energetski pojesti čovjeka, čak i vlastito dijete ili roditelja..).... "
senjor

#78 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by senjor »

glog wrote:
Reiki je tehnika samoiscjeljenja i duhovnog razvoja i iscjeljiteljska tehnika rada na sebi i drugim ljudima.
Reikijem se djeluje na fizičko tijelo u smislu otklnjanja fizičkih bolesti. Izlječenje na nivou tijela i pishe je ono što ljudi prvo primijete, a konačno izlječenje (bez recidiva) ne bi bilo moguće ako osoba ne bi uspjela spoznai spoznati uzroke koji su doveli do bolesti, promijeniti negativne obrasce ponašanja i mišljenja i zamijeniti ih zdravima.

Rece Usui kao najautoritativniji ucitelj Reikija, kojeg 1926. osinu mozdani udar.
Nije trosio ljekove(askal 100mg)ili nesto za povisen pritisak... :roll:
Jara

#79 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by Jara »

Nisam ovo gore sve pročitala, ali znam za reiki.
Reiki shvatam kao jednu od tehnika opuštanja koja sprečava ili smanjuje stres, a ne shvatam ga kao zamjenu za konvencionalnu medicinu. Da li su navedena objašnjenja o tome šta je to, kako to i zašto to naučna ili ne, nije bitno ako ima pozitivne efekte. Poznato je da stres uzrokuje razne psihosomatske poremećaje... ovdje je svakako značajan i faktor autosugestije, placebo efekat i sl.

P.S. Kritičarko, znam da ovo pišeš iz dobrih namjera ali je preopširno, sumnjam da će iko ono gore sve pročitati.
VALOVI

#80 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by VALOVI »

Reiki je jedna od najboljih stvari koja mi se desila. :-D To je energija svjetlosti i ljubavi, pazi svjetlosti i ljubavi.
Pročitala sam temu od početka i opet nažalost jako puno neinformiranosti,ne znanja i ne shvatanja reikija. Kakva glupost, komunikacije sa mrtvim- nebuloze, nešto o tamnim stranama reikija.Dobila sam dojam da ovakve izjave daju i ljudi koji su inicirani, pa me jako interesuje jesu li im te stvari pričali njihovi majstori koji su ih inicirali, ili su to oni pročitali negdje, ili je to inf. rekla- kazala.Znači bez uvrede, samo bih voljela da znam. :?
kriticarka_nikova

#81 Re: Reiki, da li vjerujete?

Kao i u svemu postoje kontradiktornosti: dan-noc, dobro-zlo, ljubav-mrznja, vjernici-ateisti...tako i u reikiju: postoje oni koji prakticiraju reiki a postoje i oni koji pricaju lose o reikiju. Naravno da majstori koji prakticiraju reiki ne pricaju nista ruzno o reikiju, ali postoje oni ljudi koji nikad nisu probali cari reikija pa pricaju lose ...dakle, ne radi se o neinformiranosti, vec o necemu drugom: zelim cuti sta druga strana misli o rekiju (ona strana koje ne vjeruje u to) i ZASTO? Postoje razne price, pa stoga nije lose cuti ih...zelim objasnjenja ZASTO-ZATO, da vidim kakvi su njihovi argumenti i sl. Nista ruzno, nista zlobno...mozda te samo zbunila recenica formulisana "tamne strane reikija"...
andrija2007

#82 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by andrija2007 »

kriticarka_nikova wrote:Kao i u svemu postoje kontradiktornosti: dan-noc, dobro-zlo, ljubav-mrznja, vjernici-ateisti...tako i u reikiju: postoje oni koji prakticiraju reiki a postoje i oni koji pricaju lose o reikiju. Naravno da majstori koji prakticiraju reiki ne pricaju nista ruzno o reikiju, ali postoje oni ljudi koji nikad nisu probali cari reikija pa pricaju lose ...dakle, ne radi se o neinformiranosti, vec o necemu drugom: zelim cuti sta druga strana misli o rekiju (ona strana koje ne vjeruje u to) i ZASTO? Postoje razne price, pa stoga nije lose cuti ih...zelim objasnjenja ZASTO-ZATO, da vidim kakvi su njihovi argumenti i sl. Nista ruzno, nista zlobno...mozda te samo zbunila recenica formulisana "tamne strane reikija"...
A da se možda ne radi o tamnim stranama ljudi?
kriticarka_nikova

#83 Re: Reiki, da li vjerujete?

andrija2007 wrote:
kriticarka_nikova wrote:Kao i u svemu postoje kontradiktornosti: dan-noc, dobro-zlo, ljubav-mrznja, vjernici-ateisti...tako i u reikiju: postoje oni koji prakticiraju reiki a postoje i oni koji pricaju lose o reikiju. Naravno da majstori koji prakticiraju reiki ne pricaju nista ruzno o reikiju, ali postoje oni ljudi koji nikad nisu probali cari reikija pa pricaju lose ...dakle, ne radi se o neinformiranosti, vec o necemu drugom: zelim cuti sta druga strana misli o rekiju (ona strana koje ne vjeruje u to) i ZASTO? Postoje razne price, pa stoga nije lose cuti ih...zelim objasnjenja ZASTO-ZATO, da vidim kakvi su njihovi argumenti i sl. Nista ruzno, nista zlobno...mozda te samo zbunila recenica formulisana "tamne strane reikija"...
A da se možda ne radi o tamnim stranama ljudi?
Mozda. No, slabo se ovdje javljaju oni koji ne priznaju reiki. Obicno ga ismijavaju.
VALOVI

#84 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by VALOVI »

Skeptike ne treba tjerati niti ih ubjeđivati u dobrobit reikija niti bilo čega. Par mojih slučajeva su bili ono ,,skeptik sa dna kace,, ali igrom slučaja su htjeli i to isprobati kao moguću varijantu rješavanja svog problema. Samo mogu reći da su iza toga postali najveći zagovornici i pristalice takvog vida poboljšavanja kvalitete svog života. Mislim reiki djeluje u svim sferama, a ne samo kao tehnika iscjeljivanja .
Što se tiče ismijavanja na to se ne treba obazirati, jer takve tipe ljudi upliću se u sve teme, a ustvari to su ,,pacijenti,, koji po meni ustvari nisu nigdje ni prispjeli, i ubijeđena sam da oni to sami najbolje znaju, samo ne znaju kako si pomoći, pa je to nekakav njihov vid liječenja po narodski rečeno.
U reikiju oni imaju svoj naziv i zovu se energetski iscrpljivači , a njihovo djelovanje energetski vampirizam, pa bi za liječenje istog problemma, kao dugogodišnji reikista predložila totalnu zaštitu simbolima, a oni koji nisu inicirani, ili u su prvi stepen samo zaštitu i maximalno ignorisanje istih, takođe ovo zadnje preporučujem i ljudima koji su na ovu temu došli da se informiraju, ili kažu neka svoja iskustva kako im je reiki pomogao. Jer kad energetski ne date da se nakače, odoše oni negdje drugo na energetsku hranu, recimo na temu politika itd. Eto lijep pozdrav svima. :)
VALOVI

#85 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by VALOVI »

Eto, još nešto zaboravi reći. Draga moja ,,kritičarka_nikova,, ne traži mišljenje onih koji ne znaju, ne vjeruju i zašto ne vjeruju, bespotrebno trošiš svoju energiju. Povjerovaće neki od njih kad dođe ,,njihovo,, vrijeme za to.

Ja lično znam da u Bosni ima jako puno reikista koji imaju znanje i pozitivna iskustva, i voljela bih čuti njihova mišljenja i iskustva, a ne da tamo šetaju po forumima drugih zemalja, jer ovdje stalno bivaju izloženi ismijavanju, ali u ovoj našoj državi mnogo bitnije stvari su izložene ismijavanju, pa što to ne bi očekivali i za reiki. Zato ne sikiriki, samo dalje svjetlost i ljubav. Pozdrav svima u Bosni iz Bosne. :)
kriticarka_nikova

#86 Re: Reiki, da li vjerujete?

VALOVI wrote:Skeptike ne treba tjerati niti ih ubjeđivati u dobrobit reikija niti bilo čega. Par mojih slučajeva su bili ono ,,skeptik sa dna kace,, ali igrom slučaja su htjeli i to isprobati kao moguću varijantu rješavanja svog problema. Samo mogu reći da su iza toga postali najveći zagovornici i pristalice takvog vida poboljšavanja kvalitete svog života. Mislim reiki djeluje u svim sferama, a ne samo kao tehnika iscjeljivanja .
Što se tiče ismijavanja na to se ne treba obazirati, jer takve tipe ljudi upliću se u sve teme, a ustvari to su ,,pacijenti,, koji po meni ustvari nisu nigdje ni prispjeli, i ubijeđena sam da oni to sami najbolje znaju, samo ne znaju kako si pomoći, pa je to nekakav njihov vid liječenja po narodski rečeno.
U reikiju oni imaju svoj naziv i zovu se energetski iscrpljivači , a njihovo djelovanje energetski vampirizam, pa bi za liječenje istog problemma, kao dugogodišnji reikista predložila totalnu zaštitu simbolima, a oni koji nisu inicirani, ili u su prvi stepen samo zaštitu i maximalno ignorisanje istih, takođe ovo zadnje preporučujem i ljudima koji su na ovu temu došli da se informiraju, ili kažu neka svoja iskustva kako im je reiki pomogao. Jer kad energetski ne date da se nakače, odoše oni negdje drugo na energetsku hranu, recimo na temu politika itd. Eto lijep pozdrav svima. :)
Pa necemo nikoga ismijavati. Ako oni ismijavaju reikiste, zasto se ti kao reikista spustas na njihov nivo? Ako ja praktikujem reiki i ako je on sastavni dio mog zivota, a moj otac/brat/mama/momak/sestra/rodjak/drugarica ne praktikuju i ismijavaju to ne znaci da su oni pacijenti koji nigdje nisu prispjeli. Moje misljenje je da to ne treba tako gledati. Neki ljudi vjeruju u reiki a neki jednostavno ne...ista stvar je i sa religijom...Ne znaci da sam ja bolja osoba od nekog ko ismijava reiki. Reiki je univerzalna energija, sto znaci da je svi posjedujemo, ali je neki nisu svjesni.
Inace sam protivnik ismijavanja ljudi, priznajem i ja znam reagovati, ali bas bas ako neko pretjera...Naravno da ce biti onih koji ismijavaju reiki, oni obicno ismijavaju i sve drugo jer su takvi, tu ja ne vidim problem, jer nije nista novo. Samo sam zalosno iznijela konstataciju da na temu dodju samo oni protivnici koji je ismijavaju, a ja sam zeljna razgovora o reikiju i nista vise.
VALOVI

#87 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by VALOVI »

Pogrešno si me shvatila, mislila sam na pacijente po forumima ili bilo gdje drugo, koji zabadaju nos u sve i sva ,i ismijavaju sve i sva, nije se odnosilo na one koji to ne žele, neće i ne vjeruju, pokušaju te saslušati ili jednostavno te ne žele saslušati, ali te ne ismijavaju. Takvim kao što je porodica, prijatelji ili ljudi koji žele samo čuti tu informaciju, i reći tu sam samo da znam šta je reiki i neke njegove dublje odrednice, to znači možeš objasniti šta je reiki,i vjerujem da te takvi neće ni ismijavati.
Apsurdno bi bilo da se spustim na njihov nivo. Za mene iznošenje stvarnog činjeničnog stanja nije spuštanje na niske frekfencije. U reikiju je istina obavezna , i on nije nikako tehnika NOJEVSKOG ZABADANJA GLAVE U PIJESAK,a pogrešna shvaćenost se uvijek dešava, ali za to postoji ispravka. Nego, i ja sam ovdje da razgovaramo reikiju,i da pomognem u pružanju nekih znanja i informacija koja imam, kao što maloprije rekoh i da čujem neka vaša saznanja. :)Valjda si me sad shvatila. :)
ajde_vise

#88 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by ajde_vise »

ljudi su vecinom .. jednostavno ograniceni

i shvatam da im je tesko i citati o necemu sto prelazi granice utabanih opipljivih pravila :)

al kad skontas .. puno im je lakse u zivotu .. danas je ogranicenost blagodat :lol:
VALOVI

#89 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by VALOVI »

Tačno, upravu si 100%, lakše je zabiti glavu u pijesak i sam sebe uvjeriti da je dovoljno to što već znaš, i da ti je sve ostalo nepotrebno.Ma meni ne smeta taj stav, neka živi ko kako želi, misli i hoće. Uvijek su bili ograničeni, kao i oni drugi. Uvijek su te stvari išle teško i mučno. Pa glave su se gubile i kad se trebalo dokazati da zemlja nije ravna ploča, ali eto prođe, pa će isto tako proći i sve ovo. Ma da ne davimo više o tim stvarima. :run:
Evo recimo ja predlažem da svi oni koje ineresuje reiki, i imaju želju doznati, šta je to kako djeluje, i sve ono što je najbitnije za razumijevanje svega toga pročitaju knjigu ,,Reiki za novo doba,, Hiroshi Doe.Vrlo lako je možete naći na internetu. Znači knjiga za totalne početnike, ali bogami i za one naprednije kao podsjetnik.
U toj knjizi su zaista ispričane sve bitne stvari vezane za reiki, i što je najbitnije nije rekla kazala nego je to doista to. :dance:
dr.Gonzo

#90 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by dr.Gonzo »

Evo sam dam pogledao wikipedia clanak o reikiu, i tamo pise da je bilo naucnih studija koje su pokusale da testiraju efikasnost ove tehnike. Na zalost, te studije nisu dale pozitivne rezultate - nisu pronadjeni nikakvi empirijski dokazi na osnovu kojih bi se moglo reci da reiki zaista djeluje, osim na nivou placebo efekta.

Sta vi mislite o tome? Predpostavljam da sumnjate u metodolosku ispravnost tih studija?

Ja licno nemam pojma o reikiu, ali u principu znam kako nauka radi i zbog toga mi je lakse povjerovati u tvrdnje o Placebo efektu, poduprte naucnim studijama, nego u neka nenaucna objasnjenja o misticnoj iscjeljivackoj energiji.
kriticarka_nikova

#91 Re: Reiki, da li vjerujete?

dr.Gonzo wrote:Evo sam dam pogledao wikipedia clanak o reikiu, i tamo pise da je bilo naucnih studija koje su pokusale da testiraju efikasnost ove tehnike. Na zalost, te studije nisu dale pozitivne rezultate - nisu pronadjeni nikakvi empirijski dokazi na osnovu kojih bi se moglo reci da reiki zaista djeluje, osim na nivou placebo efekta.

Sta vi mislite o tome? Predpostavljam da sumnjate u metodolosku ispravnost tih studija?

Ja licno nemam pojma o reikiu, ali u principu znam kako nauka radi i zbog toga mi je lakse povjerovati u tvrdnje o Placebo efektu, poduprte naucnim studijama, nego u neka nenaucna objasnjenja o misticnoj iscjeljivackoj energiji.
Ovako. Postoji mnogo stvari koje je nauka do sada dokazala, ali postoji mnogo stvari koje do sada nauka nije dokazala. Tako da ne mogu kao ispirku da prihvatam sve na temeljima nauke. Evo ti jedan od mora primjera: da li ti je poznato to da nauka jos nije dokazala zasto je covjek u trenutku smrti laksi za 21.gram? Religija kaze: to je tezina duse koja ga napusta u momentu smrti, nauka kaze: nemam pojma, ali je smjesno to sto religija kaze. Sta ti mislis?

No dobro...na wikipediji pise da su naucna istrazivanja utvrdila da je reiki placebo ekefat i to je DOKAZANO? Zanima me kako je i na osnovu cega dokazano? Evo prihvatimo da jeste placebo efekat, ali djeluje. Kako djeluje? Da li si spreman da probas reiki? Ili ti je to jednostavno sve bezveze da se ne bi ni usudio? Da ne bude zabune, nemam nista protiv tvog misljenja, cijenim ga, (imam osjecaja da nam se misljenja obostrano cijene), ali bih voljela da mi odgovoris da li bi sutra da ti neko ponudi jednu inicijaciju pristao na to ili bi odmahnuo rukom, jer imas vec izgradjeno misljenje o reikiju?
Evo ti jedan test: probaj da na osnovu misli zaustavis neku bol koju sad osjecas: svejedno koju: dal' fizicku, psihicku(u koje se ubrajaju brige, emotivne uvrede...), pa mi reci rezultat za dva dana. Ako je placebo efekat onda ce djelovati.
dr.Gonzo

#92 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by dr.Gonzo »

Ovako. Postoji mnogo stvari koje je nauka do sada dokazala, ali postoji mnogo stvari koje do sada nauka nije dokazala. Tako da ne mogu kao ispirku da prihvatam sve na temeljima nauke. Evo ti jedan od mora primjera: da li ti je poznato to da nauka jos nije dokazala zasto je covjek u trenutku smrti laksi za 21.gram? Religija kaze: to je tezina duse koja ga napusta u momentu smrti, nauka kaze: nemam pojma, ali je smjesno to sto religija kaze. Sta ti mislis?
Koliko ja znam, to o gubitku 21 grama nakon smrti je 100 godina star mit, koji nikad nije potvrdjen. Ali to bas i nije bitno za ovu nasu pricu.
No dobro...na wikipediji pise da su naucna istrazivanja utvrdila da je reiki placebo ekefat i to je DOKAZANO? Zanima me kako je i na osnovu cega dokazano? Evo prihvatimo da jeste placebo efekat, ali djeluje. Kako djeluje? Da li si spreman da probas reiki? Ili ti je to jednostavno sve bezveze da se ne bi ni usudio? Da ne bude zabune, nemam nista protiv tvog misljenja, cijenim ga, (imam osjecaja da nam se misljenja obostrano cijene), ali bih voljela da mi odgovoris da li bi sutra da ti neko ponudi jednu inicijaciju pristao na to ili bi odmahnuo rukom, jer imas vec izgradjeno misljenje o reikiju?
Evo ti jedan test: probaj da na osnovu misli zaustavis neku bol koju sad osjecas: svejedno koju: dal' fizicku, psihicku(u koje se ubrajaju brige, emotivne uvrede...), pa mi reci rezultat za dva dana. Ako je placebo efekat onda ce djelovati.
Ne, na wikipediji ne pise da je dokazano da je reiki placebo efekt. Pise da naucna ispitivanja nisu dokazala efikasnost reiki-a. Ta naucna instrazivanja se obicno vode po tzv. double blind principu. Imas veliki grupu "pacijenata" od kojih neki zaista primaju terapiju, a neki dobijaju placebo. To je kontrolna grupa. Predpostavljam da je ovdje kontrolna grupa dobijala neku terapiju, ili proces koji lici na reiki. Pacijenti ne znaju kojoj grupi pripadaju. Isto tako, naucnici koji vode istrazivanje ne smiju znati kojoj grupi pacijent pripada prilikom interpretiranja rezultata. Zato je istrazivanje "double blind" - niti pacijenti niti istrazivaci znaju ko je primio pravu terapiju a ko placebo. Na kraju, kad se zavrsi obrade rezultata, napravi se poredjenje izmedju grupe koja je dobijala pravi lijek, i one sa placebom. Ako postoje razlika, onda znaci da "ima nesto" sto treba objasniti. Recimo, da je grupa koja je dobijala pravi lijek ili terapiju zaista pokazala bolje rezultate, onda bi se moglo uci u dalja ispitivanja zbog cega je to tako. Ako su rezultati isti, onda nema osnova da se ulazi u dalja istrazivanja, jer nema osnova da se vjeruje da je lijek (u ovome slucaju reiki) efikasniji od placeba. Tako to odprilike funkcionise.

A sad da se vratim na tvoja pitanja. Ja nemam izgradjeno misljenje o reiki-u, jer o njemu ne znam dovoljno. Medjutim, mislim da je prilikom formiranja misljenja o novim stvarima zdravo imati odredjenu dozu skepse. Tako sam ja prvo provjerio izvore kojima vjerujem (a to je u ovome slucaju wikipedia, uz sve svoje mane), da formiram inicijalno misljenje. Da budem iskren, na osnovu onoga sto sam tamo procitao nisam dobio veliku zelju da saznam vise.
Da mi neko evo sad ponudi inicijaciju vjerovatno bih je prihvatio (mada ne znam sta tacno podrazumjeva), cisto iz radoznalosti i zato sto imam dobru sansu :) Probao bih ja puno nekih stvari (yogu, transcedentalnu meditaciju, ili recimo meskalin :D), da imam dobre prilike, ali se ne trudim da te prilike stvorim. Znaci, ne bih odvojio puno vremena da se tome samoinicijativno posvetim, jer me u pocetku nije dovoljno zaintrigiralo. Vremena je malo, a zaniljivih stvari tako puno! :)

Ali slazem se sa tobom da je jako puno stvari koje ne znamo, tako da ne vidim nista lose u ovome fenomenu reiki-a. Ako nekome pomaze i ispunjava ga - odlicno i jest!
VALOVI

#93 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by VALOVI »

Da svako ima svoje mišljenje i pravo na odluku šta i kako će voditi svoj život, i to je sve ok, ali recimo ja bih ako mogu izabrati između korištenja šake lijekova koji sa jedne strane pomažu, a sa druge truju,i recimo liječenja sa nečim manje štetnim pogotovo, ako to ja mogu izvesti sama sebi izabrala ovo drugo,bez obzira kako će to formulisati, da li kao reiki mistična energija ili reiki- placebo efekti.Nekom kafetin smiri bol glave, a neko padne u nesvijest jer je godinama troši isti pa zezne želudac i više jednostavno ne može koristiti isti. :-)

Hoće li reiki pomoći nekom manje ili više zavisi od mnogo stvari kao i za sve ostalo. Ako samo pričamo o reikiju kao načinu liječenja bolesti, mada reiki ulazi u sve sfere života a ne samo liječenje bolesti, zavisi od stadija zastarjelosti kao i stepena oštećenja koje je ista izazvala, zatim otvorenosti i prihvatanja takvog djelovanja na bolest pa otud i takvi rezultati.Nekome operacija raka pomogne, nekom ne , što zavisi od stepena oštećenja koji je isti izazvao.Reiki nije čarobni štapić, jer za njegovo pravilno korištenje i postizanje super rezultata treba mnogo znanja i rada,nije kraj priče samo dobivanje inicijacije, iliti otvaranje kanala.

Godinama je dio naše dna proglašen smećem ili junk, dok nisu skontali da tu ima svašta nešto i da to nije smeće. Godinama oni neki lijek proglase čudotvornim, da bi onda za neko izvjesno vrijeme otkrili ono što nisu skontali odmah ili nisu htjeli reći, jer šta bi prodavale industrije lijekova ako bi se ljudima rekla prava istina i korištenje lijekova smanjivalo.Zamislite se ,šta bi se desilo kad samo ljudi sebi mogli izliječiti recimo najobičniju glavobolju, šta bi radila draga industrija lijekova?
Ako se svrstavam u nepovjerljive i skeptike, onda sam takva u većini sfera svog života, a ne samo u nekom. Prije bih se recimo svrstala u one kojima je lakše uzeti tabletu i naći štivo koji će mi smiriti um da sam u pravu i da je to tako, jer ima i drugih štiva recimo koliko nam sve lijekovi pomažu, ili ako lijek donosi 60% dobra za liječenje, a 40% zeznu sve ostalo on dobija zeleno svjetlo i izlazi na tržište.Ja bih se takođe malo zamislila i nad tim, i to su naučne statistike. :x

Ali opet kažem nije bitno, svako će uraditi ono što mu paše. Ja sam izabrala reiki kao jeftiniju opciju, pa koliko god on pomogao, makar nema neželjenih nus pojava.Samo mi je žao što ljudi pojam reiki samo svrstavaju samo uz pojam liječenja bolesti. Reiki je liječenje kompletnog života.
PS: Evo malo prije pročitah sve texove od početka i ono nasmijah se kao u priči, kad je neko izjavio: Pa kad je reiki tako dobar, kako je onda taj pronalazač i osnivač reiki tehnike Mikao Usui umro od čini mi se reče srčanog. Ono pravi vic.
Tako da znate da je hirurzima, i svim ostalim doktorima zabranjeno umirati od bilo čega. :lol:
kriticarka_nikova

#94 Re: Reiki, da li vjerujete?

dr.Gonzo wrote:Koliko ja znam, to o gubitku 21 grama nakon smrti je 100 godina star mit, koji nikad nije potvrdjen. Ali to bas i nije bitno za ovu nasu pricu.
Jeste da nema veze sa temom, upravu si, ali posto smo i o ovome pricali moracu pojasniti. Ne znam da li si cuo da je i Nikola Tesla dosao do saznanja da covjek u momentu smrti postaje laksi za nekoliko grama, ali doduse on nije precizirao da se radi o 21. gramu…ovo je njegova izjava:

«Jer dusa je emanacija elektriciteta i u trenutku smrti izrucuje se energija jednaka masi od 11-25 gr, koja se gubi na vagi, trenutno. Dusha je elektricna pojava koja se moze kontrolisati i cije se sve reakcije mogu predvidjeti.
Zasto ?
Zato sto je covjek automat kosmickih sila»

Nikola Tesla

Naucnici se bas i ne zamaraju sa tih 21.gr, ne bih ni ja, jer me ne bi zanimalo poslije smrti koliko sam teska…a i bilo bi komplikovano istrazivati o tome, jer za takva istrazivanja morala bi postojati vaga precizna kao svajcarski sat, a sem toga naucnici bi morali znati kad ce covjek umrijeti (recimo da znaju precizno da ce neko umerijeti za 5 min) pa da ga nabrzaka izvagaju dok je ziv, pa onda ponovo dok je mrtav…a od tog saznanja nemaju nista.
dr.Gonzo wrote:A sad da se vratim na tvoja pitanja. Ja nemam izgradjeno misljenje o reiki-u, jer o njemu ne znam dovoljno. Medjutim, mislim da je prilikom formiranja misljenja o novim stvarima zdravo imati odredjenu dozu skepse. Tako sam ja prvo provjerio izvore kojima vjerujem (a to je u ovome slucaju wikipedia, uz sve svoje mane), da formiram inicijalno misljenje. Da budem iskren, na osnovu onoga sto sam tamo procitao nisam dobio veliku zelju da saznam vise.
Da mi neko evo sad ponudi inicijaciju vjerovatno bih je prihvatio (mada ne znam sta tacno podrazumjeva), cisto iz radoznalosti i zato sto imam dobru sansu :) Probao bih ja puno nekih stvari (yogu, transcedentalnu meditaciju, ili recimo meskalin :D), da imam dobre prilike, ali se ne trudim da te prilike stvorim. Znaci, ne bih odvojio puno vremena da se tome samoinicijativno posvetim, jer me u pocetku nije dovoljno zaintrigiralo. Vremena je malo, a zaniljivih stvari tako puno! :)

Ali slazem se sa tobom da je jako puno stvari koje ne znamo, tako da ne vidim nista lose u ovome fenomenu reiki-a. Ako nekome pomaze i ispunjava ga - odlicno i jest!
Ipak mi je drago, iako si skeptik kad je reiki u pitanju, da bi pristao cisto iz znatizelje na inicijaciju. Tako sam i ja. Od toga je sve krenulo. Ne bih nikad pristala na inicijaciju da su mi je nametali, ali radoznalost je radoznalost, mnogo stvari nauce radoznali za razliku od onih koji to nisu jel.

Reiki na zalost nije nacuno dokazan, kao ni postojanje Boga. Svi imamo slobodu izbora vjerovati ili ne, probati ili ne, u svakom slucaju lijepo je sve probati kako bi iz svog vlastitog iskustva mogla nesto vise reci o tome. To vazi za sva iskustva u zivotu.
glog

#95 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by glog »

PS: Evo malo prije pročitah sve texove od početka i ono nasmijah se kao u priči, kad je neko izjavio: Pa kad je reiki tako dobar, kako je onda taj pronalazač i osnivač reiki tehnike Mikao Usui umro od čini mi se reče srčanog. Ono pravi vic.
Tako da znate da je hirurzima, i svim ostalim doktorima zabranjeno umirati od bilo čega
Hirurzi i svi ostali doktori ne tvrde da su ovom ili onom medicinskom procedurom u stanju otkloniti sve uzroke bolesti - za razliku od Usuia, koji je valjda prvo trebao iscijeliti fizicko da bi potom bio u stanju krenuti na sljedeci nivo iscjeljenja (level 2 kao Super Mario) koji je valjda kao ucitelj dostigao.

Grah i reiki - niko se ne dotice slicnosti, a ima ih daleko vise nego izmedju medicine i reikija...

Neka tijela jesu laksa za od nekoliko grama pa do nekoliko stotina grama nakon smrti, ali ne bih bas rekao da je rijec o izlasku duse - prije ce biti rijec o tjelesnim izlucevinama i gasovima koje opusteni misici ne mogu vise zadrzati... No mozda nekome dusa i pociva u dubinama debelog crijeva.
dr.Gonzo

#96 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by dr.Gonzo »

Ipak mi je drago, iako si skeptik kad je reiki u pitanju, da bi pristao cisto iz znatizelje na inicijaciju. Tako sam i ja. Od toga je sve krenulo. Ne bih nikad pristala na inicijaciju da su mi je nametali, ali radoznalost je radoznalost, mnogo stvari nauce radoznali za razliku od onih koji to nisu jel.

Reiki na zalost nije nacuno dokazan, kao ni postojanje Boga. Svi imamo slobodu izbora vjerovati ili ne, probati ili ne, u svakom slucaju lijepo je sve probati kako bi iz svog vlastitog iskustva mogla nesto vise reci o tome. To vazi za sva iskustva u zivotu.
Lijepo je kada diskusija dodje do svog logickog kraja, bez svadje i dizanja tenzija :thumbup: Nije vazno da li se slazemo oko detalja ili neke konkretne teme, vazno je da se razumijemo.

Putevi radoznalosti su cudni. Mozda se jos sretnemo.
kriticarka_nikova

#97 Re: Reiki, da li vjerujete?

dr.Gonzo wrote:Lijepo je kada diskusija dodje do svog logickog kraja, bez svadje i dizanja tenzija :thumbup: Nije vazno da li se slazemo oko detalja ili neke konkretne teme, vazno je da se razumijemo.

Putevi radoznalosti su cudni. Mozda se jos sretnemo.

:thumbup:
Pikaboo

#98 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by Pikaboo »

Ljudsko tijelo ima sposobnos samo izljecenja,kako ranice zarastaju,jetra se obnovi....samo sto mi jos neznamo kako da pokrenemo tu,nazovimo energiju,da izljecimo i neke gore bolesti u svom organizmu.Mozda neki ljudi znaju.
VALOVI

#99 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by VALOVI »

Pikaboo wrote:Ljudsko tijelo ima sposobnos samo izljecenja,kako ranice zarastaju,jetra se obnovi....samo sto mi jos neznamo kako da pokrenemo tu,nazovimo energiju,da izljecimo i neke gore bolesti u svom organizmu.Mozda neki ljudi znaju.
Da to je ono što organizam obavlja sam, bez našeg svjesnog uplitanja. Međutim za neko svjesno pokretanje organizma uče se tehnike. Jedna od takvih tehnika je i reiki. Razlika između bioenergetičara i reikiste je ta, što bioenergetičar ima jače izražen potencijal svoje lične prirodne životne energija, i to jednostavno kod takvih osoba ne može proći ne zapaženo, mada i oni koji zaista žele napredovati moraju mnoge stvari naučiti i upoznati.

U tehnici reiki postoje majstori učitelji, koji osobe bez ikakvog znanja o korištenju tog potencijala iniciraju i obučavaju kako da opažaju i spoznaju univerzalnu životnu energiju i počenju je koristiti u svom svakodnevnom životu. Mislim meni je smiješno više ponavljati da to svi posjedujemo, samo je ne možemo prepoznati i opažati je, jer ne znamo ni kako to sve izgleda, koji je osjećaj prepoznavanja toga.
Svoje učenike reikiste uvijek podsjetim na to da je malo rođenih talenata košarkaša, karatista , violinista, i da ne nabrajam dalje, i da iza onih , iza kojih nije postojao neki specijalni talenat, a stoji veliki rad su isto tako uspješni,možda čak i bolji uspjesni, od onih koji su imali talenat a nažalost nisu nastavili neki rad sa nekim poznavaocem datih područja.Ovu činjenicu nam je svima lako prihvatiti, jer smo to vidjeli već sto puta kroz svoj život.

Za ljude koji nisu u tome, ili nisu nikada doživjeli reiki tretman normalno je da postoji doza skepticizma, jer je to ipak za većinu ljudskih umova teško za prihvatiti, počevši od same činjenice koliko su samo puta u svom život u vidjeli košarkaša da igra košarku i ostale u obavljanju svojih nekih radnji i interesovanja, a recimo koliko su puta prisustvovali nekom reiki tretmanu ili takvo što.Kada se nalaziš u okruženjima gdje su ljudi otvoreni za te opcije, i gdje to nije prihvaćeno kao neštone moguće, sve te stvari idu lakše i jednostavnije, jer prvi uslov je doista prihvatanje u svom umu za korištenje nečega što imamo.
Već sam odužila sa ovim postom, ali imam još jedan primjer. Kada neki ljudi pogledaju starog čičicu kako karate udarcom prepolovi dvije cigle, više se ljudi i ne pitaju jeli to istina,i apsolutno znaju da je iza toga stajala velika želja, potom rad i učenja sa majstorom koji je to sve prošao i lični rad i vježba samog učenika, koji je prvo morao da to pomiri u svom umu da može i da će on isto jednog dana moći prepoloviti te cigle.
Da vas ne prepadam, učenje reiki tehnike je mnogo lakše i jednostavnije i poslije pravilnog uvođenja u tu tehniku vaše granice percepcije se pomjeraju, i ograničenja uma koji vas je sputavao pada kao kula od karata.
glog

#100 Re: Reiki, da li vjerujete?

Post by glog »

Za ljude koji nisu u tome, ili nisu nikada doživjeli reiki tretman normalno je da postoji doza skepticizma, jer je to ipak za većinu ljudskih umova teško za prihvatiti,
Doza skepticizma nestaje cim se dokaze djelotvornost reiki ili bilo kojeg drugog tretmana - dakle kada reiki tretman donese statisticki znatno bolje rezultate nego potpuna neaktivnost ili placebo na kontrolonoj grupi dovoljne velicine. Dok reikisti takav dokaz ne pruze, reiki je samo prdimahovina, veoma profitabilna za "ucitelje", no ipak prdimahovina...
Post Reply