zonbirile wrote:samo leteći ćilimi mogu spasiti promašaj
Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
-
Risto Kuglarić
#76 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
- Murat Sabanovic
#77 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
jeste vise smjesni sa tim bosanskim autoputem....pa on se nece nikad ni izgraditi iz razloga sto nije profitabilan...4 miliona stanovnika,ekonmije gotovo i da nema,pola stanovnistava nezaposleno a bosnjo hoce nazor autoput...
zakrpiti ove sto imamo, gdje je potrebno malo i prosiriti i gotova stvar....
- cyprus
#78 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
OK, vidjećemoparal0c0 wrote:Normala da hocemo! Brze ce se putovati, ali isto ce privreda imati korist!cyprus wrote:Ma ja se plaho bojim da mi od tog autoputa nećemo imati neke prevelike koristi ni kad se izgradi. Ko bi putovo njim osim nas i tih eventualnih fiktivnih istočnoevropskih turista...
- bijelo_dugme
#79 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Murat Sabanovic wrote:jeste vise smjesni sa tim bosanskim autoputem....pa on se nece nikad ni izgraditi iz razloga sto nije profitabilan...4 miliona stanovnika,ekonmije gotovo i da nema,pola stanovnistava nezaposleno a bosnjo hoce nazor autoput...![]()
![]()
![]()
A sta si mislio, da ce se autoput sam praviti jel? Sto nebi zaposlili narod da rade nesta koristno? Nije ni Njemacka bila u puno boljem stanju nakon prvog svjetskog rata pa je Hitler digo narod na noge i naredio da autoput naprave.
- Murat Sabanovic
#80 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
smjesno je porediti bosnu sa njemackom u kojoj zive 80 miliona stanovnistava i bosnu sa 4 miliona ,od toga samo u sarajevu nekih 600 hiljadarki.put nije profitabilan i to je cinjenica ,a to sto ce jedno vrijeme hiljadu ljudi dnevno lopatati ce rijesit problem nezaposlenosti,jel?sta mislis, koliko bi bio prometan i koliko bi se samo izdvajalo za odrzavanje autoputa?bijelo_dugme wrote:Murat Sabanovic wrote:jeste vise smjesni sa tim bosanskim autoputem....pa on se nece nikad ni izgraditi iz razloga sto nije profitabilan...4 miliona stanovnika,ekonmije gotovo i da nema,pola stanovnistava nezaposleno a bosnjo hoce nazor autoput...![]()
![]()
![]()
A sta si mislio, da ce se autoput sam praviti jel? Sto nebi zaposlili narod da rade nesta koristno? Nije ni Njemacka bila u puno boljem stanju nakon prvog svjetskog rata pa je Hitler digo narod na noge i naredio da autoput naprave.
kada bi se napravio u cjelini od njega bi imala najvise hrvatska profita.
-
Thirra
#81 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
----------------------------------------dallton wrote:spram bih albanija je drzava, pa nek prave autoput...mozda nam dadnu i jeftino da se vozimo nekad, kao popust pri odlasku na more, sta znas mozda naprave od draca turisticki centar
Durres Plaza (ovo je samo Plaza, a ne sam grad).
http://www.youtube.com/watch?v=lIoMT16P ... re=related
Last edited by Thirra on 29/06/2009 16:23, edited 1 time in total.
- yugi
#82 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH???? Dok se malo izljepota
Pa vidite da je kiša danima 
- bijelo_dugme
#83 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
smjesno je porediti bosnu sa njemackom u kojoj zive 80 miliona stanovnistava i bosnu sa 4 miliona ,od toga samo u sarajevu nekih 600 hiljadarki.put nije profitabilan i to je cinjenica ,a to sto ce jedno vrijeme hiljadu ljudi dnevno lopatati ce rijesit problem nezaposlenosti,jel?sta mislis, koliko bi bio prometan i koliko bi se samo izdvajalo za odrzavanje autoputa?
kada bi se napravio u cjelini od njega bi imala najvise hrvatska profita.[/quote]
Ma ja, ko Njemacka nema vecu teritoriju od Bejha jelde!? I sta mislis da je i 1930. godine bilo njemaca 80 miliona i da je svaka budala imala auto? Mislim da Bosna ima vise vozila 2009. neg Njemacka 1925...
Magistrala Bosanski Brod-Mostar je preotperecena odavno.
Evo par primjera:
Zar nije cudno sto vise BH-gradjana koristi Zagrebacki ili Beogradski aerodrom nego Sarajevski?
Ja zivim u u blizinu Bosanskog Broda, do Zagreba imam jedno 210 km, do Sarajevo jedno 180. Kad mi zatreba veci grad, pasos u dzep i auto pravac Zagreb. U Zagreb stignem za 2 sata i voznja super. Sarajevo, hm, treba mi jedno 4 h i jos cu se izmuciti zbog nasi seljaka kad pocnu izvoditi sa krntijama. Autoput je veoma bitan za BiH.
A to sto ce par hiljada ljudi lopatati naravno hoce pomoc nezaposlenosti. Ti radnici nece pojest pare nego ce ih potrositi negdje, mozda cak i od tvoje firme nesta kupe i sve ide ukrug. Sto vise potrosaca sto vise investicija, jedno vuce drugo.
kada bi se napravio u cjelini od njega bi imala najvise hrvatska profita.[/quote]
Ma ja, ko Njemacka nema vecu teritoriju od Bejha jelde!? I sta mislis da je i 1930. godine bilo njemaca 80 miliona i da je svaka budala imala auto? Mislim da Bosna ima vise vozila 2009. neg Njemacka 1925...
Evo par primjera:
Zar nije cudno sto vise BH-gradjana koristi Zagrebacki ili Beogradski aerodrom nego Sarajevski?
Ja zivim u u blizinu Bosanskog Broda, do Zagreba imam jedno 210 km, do Sarajevo jedno 180. Kad mi zatreba veci grad, pasos u dzep i auto pravac Zagreb. U Zagreb stignem za 2 sata i voznja super. Sarajevo, hm, treba mi jedno 4 h i jos cu se izmuciti zbog nasi seljaka kad pocnu izvoditi sa krntijama. Autoput je veoma bitan za BiH.
A to sto ce par hiljada ljudi lopatati naravno hoce pomoc nezaposlenosti. Ti radnici nece pojest pare nego ce ih potrositi negdje, mozda cak i od tvoje firme nesta kupe i sve ide ukrug. Sto vise potrosaca sto vise investicija, jedno vuce drugo.
-
ulpinian
#84 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
bila bi to bošnjačka nacionalna sramotaMx wrote:Bravo, odlicna ideja da se Hrvatskoj dadne koncesija izgradnje autoputeva kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Hrvatska bi imala velike koristi od ovoga jer bi im se povecao broj turista koji bi dolazili iz istocnih zemalja preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Zatim Hrvatska se pokazala veoma kompetentnom i serioznom sa izgradnjom svojih autoputeva da moze izgraditi u veoma kratkom roku brzo i kvalitetno autoputeve. Hrvatska sada ima i dobre referense kod medjunarodnih faktora za dobijanje kredita za finansiranje izgradnje autoputa kroz Federaciju BiH. Mislim da bi se ovaj projekat odmah trebao dati Hrvatskoj i Bosanci bi u kratkom roku dobili zavrsen autoput kroz Federaciju.samo malo wrote:Ja ne znam koliko je moguce igrati na kartu brojnih istocnoevropskih turista koji pohode Jadran u ljetnim mjesecima, mislim vezano za to koncesionarstvo. Poljacima, Cesima, Slovacima (da ne govorim o Rusima, baltickim narodima, Bjelorusima, Ukrajincima, dakle o jednoj ogromnoj kvantitativnoj masi koju jos uvijek niko nije privukao na Jadran, to je jaka baza) bi bilo itekako pogodnije doci na JAdran ako bi preko BiH putovali modernim autoputem.
U tome interes ima Hrvatska, prije svega, pa onako laicki receno, zar se ne moze nesto uraditi na tu kartu. Ako vec nismo tranzitna zemlja, mogao bi se iskoristiti dalmatinski turizam. Usput i vjerski domaci, mislim na Medjugorje, svaki onaj Poljak ce stati u Medjugorju sto posto. I ostaviti nesto novaca, moteli, benzinske stanice, restorani, prodavnice, redovni inventar na autocestama.
Medjutim, kad o tome razmislim, sjetim se promptno vijesti od prije par godina, da su vajne BiH vlasti zatvorile ambasadu (ili konzulat bjese) u Warsavi i samim tim onemogucile Poljake da zatraze tranzitnu vizu kroz BiH. Umjesto da privlace strance, oni ih tako odbijaju. I logicno, Poljaci skrenuli prema A1 autocesti. Je malo duze, ali...
A dok su isli kroz BiH, Poljaci su ostavljali nesto novca u Medjugorju i usputno po benzinskim stanicama i restoranima.
Srbi u RS bi mogli dati svoj dio izgradnje pod koncesiju Srbiji i tako bi svi bili zadovoljni a Bosna i Hercegovina i njeni gradjani dobili zavrsene autoputeve u veoma kratkom roku.
-
Frankyee
#85 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
koliko tacno ima kilometara dio autoputa pusten u promet od Sarajeva prema Zenici?
-
BaileyS
#86 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Nije, to je jedna od planiranih etapa za koju ce dobiti kredit evropske banke za razvoj. Do duse zavisi sta smatras pod "iznad Hadzica" . Ovo sto ja govorim je dionica od kraja ovog "malog" auto-puta (tj. zapadnog izlaza iz grada) pa do Tarcina. Tu se staje jer onda treba uci u brdo pa izaci na drugoj strani u Hercegovini (taj podhvat cemo vjerovatno pricekati malo duze)Socijalista wrote:jel ovaj dio AP iznad Hadzica gotov?paral0c0 wrote:Jos malo do Zenici, ali to malo ce sigurno dugo trajati
Ova postojeca ucrtana dionica je zavrsena i zavrsava petljom na Mostarskom raskrscu. Tu petlju, tj. kraj ovog kratkog autoputa i autoput Sarajevo -Zenica (tu krajnju tacku kod Vogosce) ce spojiti sarajevska zaobilaznica koja na ovoj mapi nije ucrtana. Drugi krak sarajevske zaobilaznice ide od te tacke u Vogosci i ulazi u grad.
- vivaldi
#87 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Ma ja, ko Njemacka nema vecu teritoriju od Bejha jelde!? I sta mislis da je i 1930. godine bilo njemaca 80 miliona i da je svaka budala imala auto? Mislim da Bosna ima vise vozila 2009. neg Njemacka 1925...bijelo_dugme wrote:smjesno je porediti bosnu sa njemackom u kojoj zive 80 miliona stanovnistava i bosnu sa 4 miliona ,od toga samo u sarajevu nekih 600 hiljadarki.put nije profitabilan i to je cinjenica ,a to sto ce jedno vrijeme hiljadu ljudi dnevno lopatati ce rijesit problem nezaposlenosti,jel?sta mislis, koliko bi bio prometan i koliko bi se samo izdvajalo za odrzavanje autoputa?
kada bi se napravio u cjelini od njega bi imala najvise hrvatska profita.
Evo par primjera:
A to sto ce par hiljada ljudi lopatati naravno hoce pomoc nezaposlenosti. Ti radnici nece pojest pare nego ce ih potrositi negdje, mozda cak i od tvoje firme nesta kupe i sve ide ukrug. Sto vise potrosaca sto vise investicija, jedno vuce drugo.[/quote]
Ti pricas iz vlastite perspektive, ali cijena autoputa se mjeri u milijardama (evropljana) i gdje i kako naci te pare? Svaki dan neki protesti, a para nema u drzavnoj kasi!!!Autoput apsolutno treba nama i zbog nas, ali zelje i potrebe su jedno, a mogucnosti drugo.
Druga stvar nije isplatan, ne moze se on isplatiti od tebe i tvoje raje taman da svaki dan dolazite u SA.
Hrvatska je tranzitna (kao i slovenija i srbija) plus turisticka zemlja . Svaki bosanac koji sa zapada dolazi u BiH MORA platiti putarinu i u Slo i u Hrv, a ko ce nama??? Ni u srbiji bas se ne prave autoputevi nesto previse brzo, a svake godine DESETINE hiljada turaka, grka, makedonaca, albanaca, bugara...iz zapadne evrope prolazi kroz nju i placaju putarinu.
Koncesionara neces naci nimalo lako, jer imas bezbroj neuporedivo frekventnijih pravaca all around istocna evropa koji su 100 puta isplativiji za ulaganje para. Od ogromne rusije, ukrajine (koja sama ima 50tak miliona stanovnika) pa do rumunije (preko 20miliona).
A sto se tice radnih akcija...prijatelju ta su vremena davno prosla. I za vrijeme Tita nisu infrastrukturu pravile siroke radne mase vec milijarde dolara pomoci tj. nagrade za ne pristupanje rusima, a u slucaju njemacke poslije drugog svjetkog rata postojao je Marsalov plan (cini mi se da se tako zvao) saveznicke pomoci njemackoj. Ako mislis na 30-te godine kao sto si napisao..pa Svabe su tada bili giganti - nisu krenuli evropu zauzeti ko kokuzi i bijeda vec ogormna sila u svakom pogledu.
U svakom slucaju neuporedivo po bilo kojem osnovu sa nama sada.
- cyprus
#88 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Mislim da je ovo dobro rečeno.vivaldi wrote:Ti pricas iz vlastite perspektive, ali cijena autoputa se mjeri u milijardama (evropljana) i gdje i kako naci te pare? Svaki dan neki protesti, a para nema u drzavnoj kasi!!!Autoput apsolutno treba nama i zbog nas, ali zelje i potrebe su jedno, a mogucnosti drugo.
Druga stvar nije isplatan, ne moze se on isplatiti od tebe i tvoje raje taman da svaki dan dolazite u SA.
Hrvatska je tranzitna (kao i slovenija i srbija) plus turisticka zemlja . Svaki bosanac koji sa zapada dolazi u BiH MORA platiti putarinu i u Slo i u Hrv, a ko ce nama??? Ni u srbiji bas se ne prave autoputevi nesto previse brzo, a svake godine DESETINE hiljada turaka, grka, makedonaca, albanaca, bugara...iz zapadne evrope prolazi kroz nju i placaju putarinu.
Koncesionara neces naci nimalo lako, jer imas bezbroj neuporedivo frekventnijih pravaca all around istocna evropa koji su 100 puta isplativiji za ulaganje para. Od ogromne rusije, ukrajine (koja sama ima 50tak miliona stanovnika) pa do rumunije (preko 20miliona).
A sto se tice radnih akcija...prijatelju ta su vremena davno prosla. I za vrijeme Tita nisu infrastrukturu pravile siroke radne mase vec milijarde dolara pomoci tj. nagrade za ne pristupanje rusima, a u slucaju njemacke poslije drugog svjetkog rata postojao je Marsalov plan (cini mi se da se tako zvao) saveznicke pomoci njemackoj. Ako mislis na 30-te godine kao sto si napisao..pa Svabe su tada bili giganti - nisu krenuli evropu zauzeti ko kokuzi i bijeda vec ogormna sila u svakom pogledu.
-
BaileyS
#89 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Ali i pored svega toga Hrvatska (Racanova vlada) bila zainteresovana za koncesiju i izgradnju autoputa cijelom duzinom kroz BiHvivaldi wrote:
Ti pricas iz vlastite perspektive, ali cijena autoputa se mjeri u milijardama (evropljana) i gdje i kako naci te pare? Svaki dan neki protesti, a para nema u drzavnoj kasi!!!Autoput apsolutno treba nama i zbog nas, ali zelje i potrebe su jedno, a mogucnosti drugo.
-
kijameta
#90 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Pa po izvjescu o poslovanju firme koja vrsi naplatu dionice autoputa Sarajevo -Visoko, autoput je extra profitabilan,tako da polazis od jedne netacne i potpuno neosnovane premise.Murat Sabanovic wrote:jeste vise smjesni sa tim bosanskim autoputem....pa on se nece nikad ni izgraditi iz razloga sto nije profitabilan...4 miliona stanovnika,ekonmije gotovo i da nema,pola stanovnistava nezaposleno a bosnjo hoce nazor autoput...![]()
![]()
![]()
-
zonbirile
#91 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
--------------------------------------------------------------kijameta wrote:Pa po izvjescu o poslovanju firme koja vrsi naplatu dionice autoputa Sarajevo -Visoko, autoput je extra profitabilan,tako da polazis od jedne netacne i potpuno neosnovane premise.Murat Sabanovic wrote:jeste vise smjesni sa tim bosanskim autoputem....pa on se nece nikad ni izgraditi iz razloga sto nije profitabilan...4 miliona stanovnika,ekonmije gotovo i da nema,pola stanovnistava nezaposleno a bosnjo hoce nazor autoput...![]()
![]()
![]()
stvarno je patriotizam u većim količinama glupost.Zvanično su inkasirali 10 miliona KM,po pisanju prošlo ljeto iz dana u dan u Avazu,dnevi promet je cca 15000 vozila,isplativost je 35 000 vozila.Nema tu puno filozofije,sa 10 miliona danas ne možeš napraviti kilometar autoputa na zahtjevnijoj dionici,a cijena je evropski pozicionirana ,znači moralo bi biti preko 3Km da se nadoknadi slab promet.
-
samo malo
#92 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Crnogorci dali Hrvatima koncesiju za gradnju autoceste kroz Crnu goru.ulpinian wrote:bila bi to bošnjačka nacionalna sramotaMx wrote:Bravo, odlicna ideja da se Hrvatskoj dadne koncesija izgradnje autoputeva kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Hrvatska bi imala velike koristi od ovoga jer bi im se povecao broj turista koji bi dolazili iz istocnih zemalja preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Zatim Hrvatska se pokazala veoma kompetentnom i serioznom sa izgradnjom svojih autoputeva da moze izgraditi u veoma kratkom roku brzo i kvalitetno autoputeve. Hrvatska sada ima i dobre referense kod medjunarodnih faktora za dobijanje kredita za finansiranje izgradnje autoputa kroz Federaciju BiH. Mislim da bi se ovaj projekat odmah trebao dati Hrvatskoj i Bosanci bi u kratkom roku dobili zavrsen autoput kroz Federaciju.samo malo wrote:Ja ne znam koliko je moguce igrati na kartu brojnih istocnoevropskih turista koji pohode Jadran u ljetnim mjesecima, mislim vezano za to koncesionarstvo. Poljacima, Cesima, Slovacima (da ne govorim o Rusima, baltickim narodima, Bjelorusima, Ukrajincima, dakle o jednoj ogromnoj kvantitativnoj masi koju jos uvijek niko nije privukao na Jadran, to je jaka baza) bi bilo itekako pogodnije doci na JAdran ako bi preko BiH putovali modernim autoputem.
U tome interes ima Hrvatska, prije svega, pa onako laicki receno, zar se ne moze nesto uraditi na tu kartu. Ako vec nismo tranzitna zemlja, mogao bi se iskoristiti dalmatinski turizam. Usput i vjerski domaci, mislim na Medjugorje, svaki onaj Poljak ce stati u Medjugorju sto posto. I ostaviti nesto novaca, moteli, benzinske stanice, restorani, prodavnice, redovni inventar na autocestama.
Medjutim, kad o tome razmislim, sjetim se promptno vijesti od prije par godina, da su vajne BiH vlasti zatvorile ambasadu (ili konzulat bjese) u Warsavi i samim tim onemogucile Poljake da zatraze tranzitnu vizu kroz BiH. Umjesto da privlace strance, oni ih tako odbijaju. I logicno, Poljaci skrenuli prema A1 autocesti. Je malo duze, ali...
A dok su isli kroz BiH, Poljaci su ostavljali nesto novca u Medjugorju i usputno po benzinskim stanicama i restoranima.
Srbi u RS bi mogli dati svoj dio izgradnje pod koncesiju Srbiji i tako bi svi bili zadovoljni a Bosna i Hercegovina i njeni gradjani dobili zavrsene autoputeve u veoma kratkom roku.
Oni ili nemaju osjecaj za nacionalnu sramotu, ili nemaju kompleksa te vrste, treceg nema.
-
zonbirile
#93 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
pozivati se na moral u milijardskim poslovima može samo inferiorna budala,bez pristupa tom poslu.Davno je apsolvirano da svijetom vladaju interesi,a ne pravda,ljubav,moral.Čak i tamo gdje se najviše prizivaju ,najmanje je toga,a iza toga se pokušava sakriti nesposobnost i lopovluk.Samo ne kontam gdje bi Bosna bila tu,od koga bi,a od koga ne bi trebala uzeti pare,koje ionako niko ne nudi.
-
samo malo
#94 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Inace, vidim odjednom se pojavila teza kako autocesta kroz BiH nije isplativa i kako eto to i ne treba graditi.
Pa se pitam, odakle te teze dolaze, i zasto ta teza sada dolazi na vidjelo, zasto prije deset godina odgovarajuci strucnjaci nisu izasli sa tezom da autocesta kroz BiH nije profitabilna?
Ne smrdi li to na jos jedan skok u vlastita usta vlastodrzaca u BiH. Kao, ne mozemo izgraditi autocestu, pa hajde sada da to objasnimo neisplativoscu. A sto su silne pare otisle na nekakve projekte, i sto su to sa neisplativoscu mogli zakljuciti i prije deset godina, nikom nista.
Pa se pitam, odakle te teze dolaze, i zasto ta teza sada dolazi na vidjelo, zasto prije deset godina odgovarajuci strucnjaci nisu izasli sa tezom da autocesta kroz BiH nije profitabilna?
Ne smrdi li to na jos jedan skok u vlastita usta vlastodrzaca u BiH. Kao, ne mozemo izgraditi autocestu, pa hajde sada da to objasnimo neisplativoscu. A sto su silne pare otisle na nekakve projekte, i sto su to sa neisplativoscu mogli zakljuciti i prije deset godina, nikom nista.
-
zonbirile
#95 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
-----------------------------------------------------------------samo malo wrote:Inace, vidim odjednom se pojavila teza kako autocesta kroz BiH nije isplativa i kako eto to i ne treba graditi.
moraš pročitati više postova,napisao sam da je prije rata dokazano isplativost/neisplativost vezana za 35000 dnevnih prolazaka,što Bosna danas ima cca 50% u najbolje vrijeme na najfrekvetnijoj dionici.To samo pokazuje da je davno trebalo odustati od stalno guranog koncepta koncesije,a preći na druge modele finansiranja.Tačno je da se autoput gradi i zanemarivši glavnu ocjenu o isplativosti,ali to rade neke mnogo bogatije zemlje,koje ni ne naplačuju putarinu,a kao npr. Belgija ima hiljade km autoputa osvjetljenje bolje nego naša Titova.
- _tulumba_
#96 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Ja bih samo da iskoristim priliku da pozovem sve gradjane da i na iducim izborima opet glasamo za "nase"
Volim te Bosno!
Kakav narod, takva vlast!Uvijek bilo i bice
Volim te Bosno!
Kakav narod, takva vlast!Uvijek bilo i bice
-
samo malo
#97 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Madjari, Cesi, Slovaci, ne samo turisti, ne znam zasto je Bosancima Jadran kraj svijeta, iza kojeg se pada sa ravne plohe.cyprus wrote:Ma ja se plaho bojim da mi od tog autoputa nećemo imati neke prevelike koristi ni kad se izgradi. Ko bi putovo njim osim nas i tih eventualnih fiktivnih istočnoevropskih turista...
Pa Hrvati ce graditi autocestu kroz Crnu goru, koja ce se vezati na albanske autoceste, a sve to je dio velikog plana povezivanja Grcke i Turske sa Srednjom Evropom, takozvana Jadransko-Jonska inicijativa ako se ne varam (ako nisam nazive pomijesao
Neka budemo pomocni pravac za Madjare i njihove komsije, makar za Karnet TIR transporte, isplati se. Plus, zar se putevi ne grade i za lokalno stanovnistvo? ili nase vlasti samo imaju privilegiju pljackati svoje gradjane.
-
kijameta
#98 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Kakav patriotizamzonbirile wrote:--------------------------------------------------------------kijameta wrote:Pa po izvjescu o poslovanju firme koja vrsi naplatu dionice autoputa Sarajevo -Visoko, autoput je extra profitabilan,tako da polazis od jedne netacne i potpuno neosnovane premise.Murat Sabanovic wrote:jeste vise smjesni sa tim bosanskim autoputem....pa on se nece nikad ni izgraditi iz razloga sto nije profitabilan...4 miliona stanovnika,ekonmije gotovo i da nema,pola stanovnistava nezaposleno a bosnjo hoce nazor autoput...![]()
![]()
![]()
stvarno je patriotizam u većim količinama glupost.Zvanično su inkasirali 10 miliona KM,po pisanju prošlo ljeto iz dana u dan u Avazu,dnevi promet je cca 15000 vozila,isplativost je 35 000 vozila.Nema tu puno filozofije,sa 10 miliona danas ne možeš napraviti kilometar autoputa na zahtjevnijoj dionici,a cijena je evropski pozicionirana ,znači moralo bi biti preko 3Km da se nadoknadi slab promet.
- Mx
#99 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Koliko je precizno zavrseno kilometara autoputa na dionici Sarajevo - Zenica a koliko na dionici Sarajevo - Hadzici?
Mapa/Slika dionica: http://img268.imageshack.us/img268/5354/autoputevie.png
Mapa/Slika dionica: http://img268.imageshack.us/img268/5354/autoputevie.png
- Mx
#100 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????
Kakva nacionalna sramota i glupost, ako nemozes i neznas da napravis sam pusti neka ti naprave drugi odnosno oni koji to hoce, znaju i mogu i to je sva filozofija!samo malo wrote:Crnogorci dali Hrvatima koncesiju za gradnju autoceste kroz Crnu goru.ulpinian wrote:bila bi to bošnjačka nacionalna sramotaMx wrote: Bravo, odlicna ideja da se Hrvatskoj dadne koncesija izgradnje autoputeva kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Hrvatska bi imala velike koristi od ovoga jer bi im se povecao broj turista koji bi dolazili iz istocnih zemalja preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Zatim Hrvatska se pokazala veoma kompetentnom i serioznom sa izgradnjom svojih autoputeva da moze izgraditi u veoma kratkom roku brzo i kvalitetno autoputeve. Hrvatska sada ima i dobre referense kod medjunarodnih faktora za dobijanje kredita za finansiranje izgradnje autoputa kroz Federaciju BiH. Mislim da bi se ovaj projekat odmah trebao dati Hrvatskoj i Bosanci bi u kratkom roku dobili zavrsen autoput kroz Federaciju.
Oni ili nemaju osjecaj za nacionalnu sramotu, ili nemaju kompleksa te vrste, treceg nema.
Pametni Crnogorci, naucili se i uce brzo od drugih. Ako oni nemaju mogucnost sami napraviti autoput a zele da ga imaju u kratkom roku mogu dati izgradnju kao sto su dali onima koji to mogu pod koncesiju a to su u ovom slucaju Hrvati. I sad ce i CG za najvise 5 godina imati kompletno zavrsen autoput koji ce spajati obale jadransko/jonskog mora. Cestitam!