bogumil-8 wrote: l/c = t ?! ili l /v = n t ?! , v = c/n .
praviću se da ovo nisam vidjela
bogumil-8 wrote: l/c = t ?! ili l /v = n t ?! , v = c/n .
A štooo?! Gadi ti se?vaca wrote:bogumil-8 wrote: l/c = t ?! ili l /v = n t ?! , v = c/n .![]()
//offtopicbogumil-8 wrote:A štooo?! Gadi ti se?vaca wrote:bogumil-8 wrote: l/c = t ?! ili l /v = n t ?! , v = c/n .![]()
Baš me interesuje ta "finesa"! Ljudi se, često, razilaze (ne razumiju) na najjednostavnijim (na najbanalnijim) sadržajima.
Često se "našalim": Najsloženiji i najteži za shvatiti je broj jedan! Shvatimo li njega ispravno ostalo je već lakše!
Možda ti se više sviđaju neke druge formule?
Ne, pogotovu zbog toga što uviđam (tvoju) spremnost za razmišljanje ( što odvajam od spremnosti za "pokazivanje znanja").threshold wrote:Tušim li ja tebe?
"Paradoks" ne postoji, izmislili ga novinari, a laici prihvatili i o njemu "ispredaju priče"!threshold wrote:Ehhhhhh, vrijeme, koliko besanoh noci provedoh razmisljajuci o ovome.. i nista nisam skonto.
A paradoks sa dedom i infanticidom, vrlo interesantno. Ne postoji ni proslost ni buducnost, samo sadasnjost, i zato je putovanje nemoguce, jer nemamo gdje putovati.
Nisam niti mislio na ljude, nego na materiju uopste, atome i cestice manje od njega. Znas za onu:''We are all made of stars''? Reciklaza u svemiru je itekako prisutna, jedni te isti atomi se recikliraju ponovo i ponovo.statix wrote:Kod takvih hipoteza morao bih se kretati brzinom vecom od brzine svjetlosti, sto je nemoguce, bar ne za nas i na nasoj razini, iako na subatomskoj razini to ne vazi.
Multiuniverzumi, hmm...... to je nesto kao ono "sta bude sa materijom koja udje u crnu rupu?"
Svaki udžbenik u kojem nađeš ispisano navedeno mišljenje poderi, a autoru udžbenika i profesoru koji to zastupa u svojim predavanjima, kaži da ne prati nauku!therrarrius wrote:, moze se reci da ubrzavanjem raste i masa predmeta koji ubrzava,
Hah, ja sam rekao da se ''moze reci...'' jer jos niko nije putovao niti blizu brzini svjetlosti da nam moze potvrditi ili negirati teoriju o povecanju mase, niti tvrdim nista, ovdje sam kao i ti, i statix da razgovaramo o pojmovima i ''pojavama'' o kojima se moze raditi upravo to, razgovarati.bogumil-8 wrote:Svaki udžbenik u kojem nađeš ispisano navedeno mišljenje poderi, a autoru udžbenika i profesoru koji to zastupa u svojim predavanjima, kaži da ne prati nauku!therrarrius wrote:, moze se reci da ubrzavanjem raste i masa predmeta koji ubrzava,
Ukoliko vjeruješ u to ostavljam te u takvom vjerovanju (jer se uvjerenja teško mogu promijeniti), a ako dozvoljavaš bar tračak sumnje u navedeno mišljenje onda te mogu uputiti na, naprimjer:
"Sam Einstein je, u poznijim godinama STR, sugerisao da nije dobro uvoditi pojam "relativističke mase", za koji ne postoji jasna definicija. Bolje je uvesti samo jednu masu - "masu mirovanja", a dinamičke karakteristike tijela u kretanju opisivati preko impulsa i energije."
Problem je beskonacnost, jer kad bi masa se izjednacila sa brzinom sjetlosti, znacilo bi da je beskonacna tj. da je sila koja djeluje na nju beskonacna, sto je nemoguce.Kada je u pitanju kretanje brzinom svjetlosti, moze se reci da ubrzavanjem raste i masa predmeta koji ubrzava, pa se postizanjem brzine koja je priblizna brzini svjetlosti masa toliko poveca da predmet pocinje usporavati.
Pa nista, moramo se drzati fizikalnih zakona, koji vrijede za nama poznati univerzum i materiju, a crna rupa svojom jakom gravitacijom, koja proizilazi iz extremne mase i gustoce, je tolika da ni foton ne moze pobjeci. Znaci u takvom tijelu prestaje vaziti STR, i uvodi se singularitet cija gravitaciona sila tezi beskonacnosti, ali sve su to terije, a ovo je filozofiranje...Medjutim sta se desava sa vremenom u crnoj rupi?
oke....aj ako te ne mrzi interpretiraj mi ove formulice gorebogumil-8 wrote:A štooo?! Gadi ti se?vaca wrote:bogumil-8 wrote: l/c = t ?! ili l /v = n t ?! , v = c/n .![]()
Baš me interesuje ta "finesa"! Ljudi se, često, razilaze (ne razumiju) na najjednostavnijim (na najbanalnijim) sadržajima.
Često se "našalim": Najsloženiji i najteži za shvatiti je broj jedan! Shvatimo li njega ispravno ostalo je već lakše!
Možda ti se više sviđaju neke druge formule?
.ajd i ja malo...statix wrote:
Pa nista, moramo se drzati fizikalnih zakona, koji vrijede za nama poznati univerzum i materiju, a crna rupa svojom jakom gravitacijom, koja proizilazi iz extremne mase i gustoce, je tolika da ni foton ne moze pobjeci. Znaci u takvom tijelu prestaje vaziti STR, i uvodi se singularitet cija gravitaciona sila tezi beskonacnosti, ali sve su to terije, a ovo je filozofiranje...Medjutim sta se desava sa vremenom u crnoj rupi?
Čuj deranje knjiga? A čijih to? A, to je onaj Einstein, Jevrej? E onda udri brale, u dobrom si društvu:bogumil-8 wrote:Svaki udžbenik u kojem nađeš ispisano navedeno mišljenje poderi,therrarrius wrote:, moze se reci da ubrzavanjem raste i masa predmeta koji ubrzava,

Vidiš, prava nauka se stalno nadograđuje i zamisli, dopušta svima, pa i tebi, da daju svoje mišljenje. Dopušta da ljudi ne budu u pravu, ali barem svako može reći ono u šta vjeruje. S druge strane ti pozivaš na deranje knjiga neistomišljenika, i usuđuješ se poslije toga da kažeš da je nečiji stav dogmatski i "vjerovanje"?bogumil-8 wrote:a autoru udžbenika i profesoru koji to zastupa u svojim predavanjima, kaži da ne prati nauku!
Ukoliko vjeruješ u to ostavljam te u takvom vjerovanju (jer se uvjerenja teško mogu promijeniti), a ako dozvoljavaš bar tračak sumnje u navedeno mišljenje onda te mogu uputiti
Veoma loše razmišljaš i zaključuješ! U zaključak umećeš svoje (loše) razmišljenje, koje nema nikakve veze s mojim razmišljanjem i sugestijom, te me na osnovu tvog (pogrešnog) zaključivanja i mišljenja - OSUĐUJEŠ, i vrijeđaš.tranquil wrote:Čuj deranje knjiga? A čijih to? A, to je onaj Einstein, Jevrej? E onda udri brale, u dobrom si društvu:bogumil-8 wrote:Svaki udžbenik u kojem nađeš ispisano navedeno mišljenje poderi,therrarrius wrote:, moze se reci da ubrzavanjem raste i masa predmeta koji ubrzava,
Poslije ovakvog tvog teksta i razmišljanja - "pusti vodu" i nabaci poklopac na šolji.tranquil wrote:Vidiš, prava nauka se stalno nadograđuje i zamisli, dopušta svima, pa i tebi, da daju svoje mišljenje. Dopušta da ljudi ne budu u pravu, ali barem svako može reći ono u šta vjeruje. S druge strane ti pozivaš na deranje knjiga neistomišljenika, i usuđuješ se poslije toga da kažeš da je nečiji stav dogmatski i "vjerovanje"?
Pa ti nisi vidio "n" od naučnog radnika, nisi ti čak ni "n" od "nule".
hajde da (hipotetichki) izdvojimo krajnosti:
-ako se "neshto" krece brzinom el-mag polja (tj svjetlosti) onda za "to neshto" vrijeme STOJI tj NE PROLAZI
- ako se neshto krece brzinom 0 (nula) tj ne krece (nazovimo to neko "apsolutno" mirovanje ako takvo neshto uopshte postoji) onda za to neshto vrijeme beskonachno brzo prodje
''Sve je relativno, Mileva moja draga...sta ima za rucak ?''walkabout wrote:a ko bi nam mogao navesti trenutno najpopularnije definicije vremena, ja lichno nemam pregled...unaprijed hvala...
Ne znam kako bi trebalo po tebi dokazivati pojave, ako ne experimentima, ili da prestanemo razmisljeti o svemu, jer smo subjektivni i nasa svijest nije u stanju da donosi objektivne zakljucke i uopste shvata realnost. Detektori ( http://www.cosmicrays.org/muon-detector.php )su i napravljeni kako bi experimenti bili tacniji i objektivniji.@statix (nećemo nikoga "kriviti") kakva je (po tvome shvatanju) razlika između "posmatrača" i "detektora" ? Na koju si formulu pomislio?