Najveci demokrata na Balkanu

Post Reply
H2SO4

Post by H2SO4 »

Vodenjak kaze:Komunisticki sud je ispravno osudio rahmetli Aliju Izetbegovica

Vodenjak pita:Tacno?

Vodenjak odgovara:Tacno!

Bas onako kako dolikuje jednoumlju.
:D

A evo sta misli jedan od vodecih svjetskih historicara,gospodin Noel Malcolm:

"Ta je rasprava, napisana potkraj šezdesetih, opća rasprava o politici i islamu upućena cijelom muslimanskom svijetu; ona nije o Bosni, u njoj se Bosna čak i ne spominje. Izetbegović počinje od dva osnovna elementa: islamskog društva i islamske vlasti. On kaže da se islamska vlast ne može uspostaviti ako već ne postoji islamsko društvo, a islamsko društvo postoji samo tada kad apsolutnu većinu naroda čine pravi muslimanski vjernici. "Bez ove većine, islamski poredak se svodi samo na vlast (jer nedostaje drugi elemenat - islamsko društvo) i može se pretvoriti u nasilje." Ovim je preduvjetom isključeno stvaranje islamske vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje su muslimani - čak i oni koji su to samo nominalno, a kamoli dobri i pobožni vjernici - bili u manjini. Stoga se sva rasprava o naravi islamskog političkog sistema, koja zauzima veći dio knjige, ne može odnositi na Bosnu i Hercegovinu. Kad Izetbegović, na primjer, kaže (ovu su rečenicu srpski propagandisti često citirali istrgnutu iz konteksta) da "nema mira ni koegzistencije izmedju 'islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija", on misli na zemlje u kojima, za razliku od Bosne i Hercegovine, postoji muslimansko društvo, i tvrdi da ondje gdje su muslimani vjernici u većini oni ne mogu prihvatiti da im se nametnu nemuslimanske institucije."

U cijeloj raspravi ima samo jedno mjesto koje se izravno odnosi na politički status Bošnjaka: "Muslimanske manjine u sastavu neislamskih zajednica, pod uvjetom garancije vjerskih sloboda i normalnog života i razvoja, lojalne su i dužne izvršavati sve obaveze prema toj zajednici, izuzev onih koje štete Islamu i Muslimanima."

Dakle odgovor po uglednim politicarima,ostatku planete i civilizovanog svijeta je :

NETACNO!
H2SO4

Post by H2SO4 »

margareta wrote:
Opet govor u mnozini ili mi doticna partizanka mara persira?
Izvini ali ja nisam Mara. Pozeljela sam sa tobom biti dobar drug ali ti to ne zelis radi svojih politickih razloga. Samo istomisljenike primas u svoje drustvo.Da ti kazem da se moj suprug Marko borio sve ratne godine na prvim linijama odbrane , ti mi ne bi vjerovao. Prosao je sve ratne komandante. Tada se pocela koristiti religijska terminologija. Ali zasto se borio ? Za koga ? Za onoga ministra za boracka prava koji sa borcima nece ni da razgovara ?

POZDRAV
Ma nemam ja nista ni protiv tebe ni protiv muza,niti protiv bilo koga.Cak sta vise ja uvazavam sve ljude bez obzira na religiju i nacionalnost,ali trazim da isti uvazavaju i mene,moju nacionalnost i moja vjerska osjecanja.Ova rasprava nema veze sa nemilim dogadjajima u svakoj sredini zbog okrutnog rata...Ja samo pokusavam da pokazem velicinu Alijinog lika,uz napomenu da nisam sam,vec da je to misljenje vecine stranih politicara i ostatka civilizovanog svijet.A nepravdi je bilo i bice,svuda pa i kod nas...Najgore je generalizovanje,sto je svojstveno nasem narodu..
margareta

Post by margareta »

Znas li da cinis grijeh uvlaceci u svoje politicke struje i ovo malo preostalog naroda ? Da li za religiju trba DRUGOGA zalagati ili sebe ?

Jesi li ti spreman zrtvovati svoj zivot i zivot svojih najmilijih na religijskome putu ?

Molim te mi odgovori.

Lijep pozdrav
H2SO4

Post by H2SO4 »

margareta wrote:Znas li da cinis grijeh uvlaceci u svoje politicke struje i ovo malo preostalog naroda ? Da li za religiju trba DRUGOGA zalagati ili sebe ?

Jesi li ti spreman zrtvovati svoj zivot i zivot svojih najmilijih na religijskome putu ?

Molim te mi odgovori.

Lijep pozdrav

Polako idemo redom:::

Znas li da cinis grijeh uvlaceci u svoje politicke struje i ovo malo preostalog naroda ?

odgovor: ja nikoga ne uvlacim ni u kakve struje,samo pokusavam civilizovano raspravljati o liku i djelu rahmetli Alije Izetbegovica.

Da li za religiju trba DRUGOGA zalagati ili sebe ?

odgovor: ne kontam pitanje?

odgovor: nisam jos toliko religiozan kao sto mislis.Osim toga do skora sam bio TESKI ATEISTA!
Spoznao sam postojanje Boga,i nisam spreman zrtvovati zivot svojih najmilijih na Bozijem putu a to Bog i ne trazi.

Da li bi bio spreman zrtvovati svoj zivot? -Tu ces biti uskracena za odgovor i ostavljam ga tebi na razmisljanje :D
Last edited by H2SO4 on 22/10/2004 15:15, edited 1 time in total.
pekarce

Post by pekarce »

E, samo da je Aljo imao Titovu namazanost, ali nije on bio takav... Ma nije on imao kada da se dokaze kao pravi demokrata... Upravo suprotno, kakva je to demokratija kada uposlis par hiljada mudzahedina kojiu ubijaju i zene i djecu, pa onda chetaljima pokazujemo da smo isti kao oni ili kada demokratiju svodis na uzu i siru familiju... Dzaba sve nagrade i priznanja... Svaka cast ze ratno vodstvo, ali ne mozemo ga kovati u zvijezde...A Tito, nije da mu nije bilo mahane, ali je covjek bio kosmpolita, makar sto se tice fiskulturnih casova u raznoraznim rezidencijama sa raznim damama... :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

H2SO4 wrote:I jos jedno pitanje za vodenjaka:

Ko smo to "mi" i iza koga ja stojim?Za sta smo to "mi" krivi?

Tema je posvecena rahmetli Aliji Izetbegovicu kojeg ja i ne samo ja vec ostatak planete uvazavam kao velikog demokratu.E to smo mi,ako hoces vec da znas :D

A ko ste vi? :D
Jednostavno, ja spadam medju one koji NE uvazavaju Aliju Izetbegovica kao politicara!
JA smatram da je Alija Izatbegovic kao politicar povukao jako puno vrlo losih poteza kad je interes naroda kojeg je vodio u pitanju!
JA Aliju Izetbegovica ne poznam kao covjeka i zato ne mogu da kazem nijednu o njegovom cojstvu sto VI koji ga uvazavate jako cesto navodite kao njegovo najvece bogatstvo ("dobar covjek")
JA smatram da nama u Bosni nije trebao dobar covjek za vodju vec nam je trebao SPOSOBAN POLITICAR! A to Alija Izetbegovic nije bio osim mozda kad su u pitanju licni interesi njega i njegovih mu pajdasa!

(Ako ti smeta sto ga ovoliko kritikujem a zaboravljam na onu "O mrtvima sve najbolje" zelis li da lijepe rijeci upucujem i Tudjmanu i slicnima???)

I tako dakle... JA smatram da su demokratija (koja ukljucuje u dobroj mjeri i pragmatizam) i Alija udaljeni jedno od drugog ko Musa Kesedzija i Nokia 6230 (a dobra je majke mi :P )

E pa... ukoliko ima, a ja ZNAM da ima barem jedna osoba na ovom svijetu koja misli kao ja, onda smo eto nas dvoje "MI" za koje pitas!

A tebi prepustam da budes medju "ostatkom planete" i da ga uvazavas zajedno s njima!

Ostatak planete pusti da se pobije nekoliko desetina hiljada bosnjaka pa dodijeli Aliji priznanje.
Onda jos koja desetina hiljada pa opet Aliji priznanje.
Pa onda koja stotina hiljada napolje iz Bosne pa Aliji priznanje.
Pa onda opet za zlu ne trebalo koja hiljadica mrtvih pa onda Reisu priznanje jer on i Aljo su, je li, jarani a i obojica su "dobri ljudi" i "demokrate".
I tako nakon tih silnih znakova uvazavanja od strane tebe i ostatka planete, da pokaze svoju zahvalnost, dadne Alija Srbima pola Bosne a ni Hrvate nije zaboravio (iako se puntaju obe grupe - ali, za njih ZNAMO da su nemoguci! :P )
Onda se raskomotio u fildzanu koji su mu obecali jos ranije pa kad jadan preseli, dobi (ili ce dobiti, nisam u toku) i nesto poput mauzoleja!
Hoce ljudi da od njega Tiitu naprave!

E ne moze, zao mi je!

p.s. Drugi put cu ti naplacivati znanje koje ti dajem H2SO4! Jasno? :P :D
H2SO4

Post by H2SO4 »

Dobro Vodenjak a sta bi ti uradioi da si bio na Alijinom mjestu?

Period 1991,1992 i dalje..

Molim konkretan i realan odgovor!
H2SO4

Post by H2SO4 »

Hajde odgovori!

Imas sa jedne strane Milosevica sa armijom koja vazi za cetvrtu europsku silu,a sa druge strane Tudjman vec dobro naoruzan sa podrskom Njemacke,Vatikana i zapada uopste.

Unutar drzave tri neprijatelja,da tri sa abdicevcima, i spolja dva.Nezainteresovnost medjunarodne zajednice da pomogne,jer joj je u cilju da sukob sto prije bude i prodje pa ko koliko odlomi od kolaca zvanog BiH...

Hajde odgovori ?

Ja dalje necu diskutovati jer nema svrhe....

Sa moga stanovista i stanovista vecine Bosnjaka,kao i ostatka planete Alija je svojom politikom spasio Bosnu,a pogotovu Bosnjake, od unistenja.Sam Holbruk i Pedi Esdaun su javno rekli da nije bilo Alije ne bi bilo ni Bosne...

Ja razumijem da vi nikada ne mozete rezonovati koa ja i vecina Bosnjaka Dalja diskusija je suvisna...
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Kakve veze ima tito sa demokratijom?

Za komunjare koje jos neznaju pod titom je postojavala samo jedna partija, sa drugim recima to je bila diktatura!

Za one koje govore biti bolje ateista nego vjernik:

Nikad nije vise ljudi poginulo nego pod ateistima!
Prvo je Darvin sa njegovom teorijom poceo, da su ljudi postali od majmuna, drugim recima ljudi su isto ko zivotinje!

Onda je Marx i Engels preuzeo njegove ideje u komunizam, znaci kad su ljudi postali od zivotinja onda Bog ne postoji = mozemo raditi sta hocemo znaci.

Ljenin je kriv za 10 miliona mrtvija koji su poginuli kroz gradzanski rat a najvise kroz "agrarnu reformu" kako su je zvali, uzeli seljacima svu hranu i ovi pomrli od gladi.

Ljenin je jos gori bio, pod njim je umrlo 40 miliona ljudi, ubijao sve ko je bio protiv njega!

Hitler sta je uradio da ne govorimo, isto veliki podrzavac darvina i njegove teorije = ateista!

To nije samo u rusiju bio slucaj nego u svim komunistickim zemljama!
Kina (60 mill. mrtvija) Kambodza ( 3 milliona = 33% ukupnog stanovnistva)

TO JE REZULTAT IDEOLOGIJE KOJA PRESTAVLJA LJUDE KAO ZIVOTNJE I NEGIRA POSTOJANJA BOGA = HAOS!

Kao sto je rahmetelji Alija rekao, narod nemozes promeniti obicnim ljudskim zakonima, samo Bozijim, jer ljudi kad niko ne gleda ili kad su oni zaduzni da pravu te zakone mogu radit sta hoce!

Nikad nije toliko zlo doneto covecanstvu kao sto su to Ateisti donijeli ! (Komunisti, Nacisti, Fasisti...)
H2SO4

Post by H2SO4 »

H2SO4 wrote:Dobro Vodenjak a sta bi ti uradioi da si bio na Alijinom mjestu?

margareta

Post by margareta »

H2SO4

Da sam JA bila na Alijinom mjestu : Prihvatila bih SVE moguce i NEMOGUCE uvjete , SAMO da ne nastrada SMRTNO na desetine hiljada ljudi.

SVOJ ZIVOT bih ZRTVOVALA i zivote SVOJE porodice SAMO da se IZBJEGNU tolika stradanja tolike zrtve , mrtva djeca, ranjenici, dozivotni invalidi i na kraju ZA KOJI CILJ ?
H2SO4

Post by H2SO4 »

margareta wrote:H2SO4

Da sam JA bila na Alijinom mjestu : Prihvatila bih SVE moguce i NEMOGUCE uvjete , SAMO da ne nastrada SMRTNO na desetine hiljada ljudi.

SVOJ ZIVOT bih ZRTVOVALA i zivote SVOJE porodice SAMO da se IZBJEGNU tolika stradanja tolike zrtve , mrtva djeca, ranjenici, dozivotni invalidi i na kraju ZA KOJI CILJ ?

Otprilike,odgovor, kako sam i ocekivao :-?

Znaci i dalje supljak da je rat pokrenuo onaj ko je bio totalno nespreman za rat???

Ne zaista ne vrijedi sa vama uopste raspravljati...
H2SO4

Post by H2SO4 »

H2SO4 wrote:

Jos ako moze da cujem i druga vodenjaka pa odoh ja... :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Poshao za Adilom Zulfikarpasicem!

Ali pazi, moras mi nesto vjerovati. Ja sam bio jako aktivan u politici u tom periodu koji navodis i vrlo otvoreno i zestoko se borio protiv ove tri "sestrice". I vrlo mi je cesto a posebno u periodu pred rat glava bila u torbi a torba u rukama cas SDS-a cas SDA. (HDZ je bio sitna riba u mom kraju)
Kada je prije izbora jos - dakle prije nego sto je doslo do otvorenog kvazisukoba izmedju SDS-a i SDA krajem 91. godine doslo do razlaza u SDA na struju koju je poveo Alija i onu koju je poveo Adil, posmatrao sam to "sa strane" i pokusavo da budem pragmatican.
Ovako sam kontao:
Ako se stvarno i naprave dvije struje u tom njihovom SDA-u i ako je sudbina da pobijede na izborima, onda mi se cini da je bolje da se Bosnjaci okrenu za Adilom. Taj covjek je u toku svog zivota uradio vise nego sto su mnogi drugi: bio je Titov partizan, zatim disident, uspio je iz nicega stvoriti bogatstvo, postao je dio zapadne civilizacije koja ga ZAISTA uvazava a povrh svega nabojanog - ostao je "BEG" "AGA" "PASHA" - zovi ga kako hoces, ali znas na sta mislim!

U isto vrijeme Alija je za njega bio mali mish. Izvini, ali tako sam ga dozivljavao jos tad. Prikacio se za lokalne hodzice i preko njih naprosto grabio glasove nepismenog i polupismenog naroda.
A to bas i nije bilo tesko, priznaces.
Vjeruj mi H2SO4, JAKO puno ZNAM iz tog perioda. JAKO PUNO ZNAM sta su na sve tri strane radili i tu ni ne pomisljam na ono na sto SUMNJAM! ZAISTA pricam samo o tome sto ZNAM! (Pazi, ne govorim o ratu: govorim o periodu od 90. kad su se pojavili pa do rata)
I kunem ti se, kad bih ti to ispricao, pod pretpostavkom da mi vjerujes, SIGURNO bi promjenio misljenje.
Meni u principu ne znaci nista tvoje misljenje osim kao podloga za diskusiju. Tvoje je pravo da mislis sta hoces ali, jebem ga, zar nije cilj svake diskusije da se dodje do necega? Ja zaista nemam problema da prihvatim necije stavove ako se argumentima iznose a ne shupljom pricom.
Primjer samo: Lijepo sam ti napisao za ono njegovo sudjenje da je osudjen kao nacionalista (sto on JESTE bio i ti TO nisi pobio) a ti me pobijas time da nije bio Islamista! Skontaj se malo!

I ne misli da podrzavam u cijelosti metode koje su komunisti imali. Ali moras priznati - znali su drzati paščad na lancu! Bilo ih je, to je sasvim sigurno koji su potpuno nevini zaglavili na robiju.
Ali ne zaboravi jedno: Zbog njih, u principu nekolicine koji su nagrabusili, MILIONI su imali dostojan i normalan zivot!
TAKO se drzava cuva i to cak i na zapadu na koji se tako cesto pozivas! Samo sto je zapad puno perfidniji i ima prednost sto se ne naziva "komunisticki".
Vjeruj mi i to sto ti rece o zapadu jer evo, i ovdje na Zapadu sjedim i radim na mjestu gdje vidim mnoge stvari koje obicnom smrtniku ipak nisu dostupne.
I ne vjeruj ni zapadnim medijima sve - i NJIH lazu, !

Ostaj mi zdravo!
margareta

Post by margareta »

H2SO4 wrote:
margareta wrote:H2SO4

Otprilike,odgovor, kako sam i ocekivao :-?

Znaci i dalje supljak da je rat pokrenuo onaj ko je bio totalno nespreman za rat???

Ne zaista ne vrijedi sa vama uopste raspravljati...
H2SO4

Ne izvrci ISTINU i MOJE RIJECI

Nisam TAKO ni TO rekla. Ponavljam ti JA sta bih uradila, i to ukratko : Ucinila bih SVE i BAS SVE da spasim nevini narod, masovna klanja i ubijanja , izginulu djecu, zauvijek razdvojene porodice, sakacenja i invalide opet nevine djece i mrtvih roditelja, koliko sirocadi je ostalo i koliko zrtava je bilo CIME SE DANAS SKORO PA TRGUJE jer kojiko je pomoci stiglo u BiH a da su uzivali i svoje guzice cuvali samo profiteri koji danas isto rade..............................

Sve to JA bih PRESJEKLA a ti ZNAS kao i ja da je ALIJA GOVORIO da JE ZNAO DA SE SPREMA RAT, ALI NIJE TO REKAO JAVNO nego MIRNO SPAVAJTE RATA BITI NECE. SADA cujem da mu je Milosevic nudio visoku poziciju SAMO da OSTANEMO u okvirima Jugoslavije. Alija je to odbio.
Sam Alija je govorio da se rat MOGAO izbjeci !

JA bih sve prihvatila samo da se ne desi rat i stradanja kroz koja smo prosli. Nikada nisam rekla da je Alija poceo rat.Sam Alija je govorio da se rat MOGAO IZBJECI ! Ti tvrdis da je Alija bio nespreman ? Zasto je PRIHVATIO pod nespremnim uvjetima rat umjesto tadasnjega vise ne ponovljivoga mira zbog kolicine zrtava i stradanja.
ODGOVORI
margareta

Post by margareta »

Koliko ti treba za posten i pravedan odgovor H2SO4 ?
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Ima jedna poznata izreka:

Bolje grob nego rob :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BosnjakAga wrote:Ima jedna poznata izreka:

A ta ti ne smeta iako je komunisticka? :P
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Izreka ne ubija ljude nego ideologija :)
margareta

Post by margareta »

BosnjakAga wrote:Ima jedna poznata izreka:

Ja sam ROB i svih minimum 50% koji nisu izasli na glasanje su ROBOVI
Poslije RATA robujemo DOKLE ? Jel to dilas sabur ? Pa zasto ti nisi pokriven saburom ?
Otkud se ZIV javljas?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BosnjakAga wrote:Izreka ne ubija ljude nego ideologija :)
A eto, nas ubijala komunisticka ideologija pa dosli ovi drugi da nas spasu! Ihhhiiiiii!
margareta

Post by margareta »

"AGA" zasto SUTIS ?

H2SO4 ZASTO SUTIS ?

Ne mrzim Aliju ali JA nikada NE BIH ZRTVOVALA ni JEDNU SUZU DJETETA BEZ MAJKE !!! NI za STO i ni za koji RELIGIJSKI CILJ !!!
dinash

Post by dinash »

hm ... tvoje misljenje hadvaesocetri ...

neki drugi bi za najveceg demokratu proglasili recimo njega:

Image
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

10 Genocida nad muslimanima :

http://www.bihweb.com/modules.php?name= ... pic&t=3826

Zato sto muslimani nikad nisu imali svoju Armiju.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

dinash wrote:hm ... tvoje misljenje hadvaesocetri ...

neki drugi bi za najveceg demokratu proglasili recimo njega:

Image
VRLO DOBAR primjer, a time i komentar Dinash!

Hvala!
Post Reply