Ja, on i njegova mater :)

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

prog123

#76 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by prog123 »

anais_nin wrote:
Aura Perez wrote:hahaha pa ne bih ni ja, al jebiga otvorila sam temu :D

dakle jedan od glavnih kriterija za zbavljanje kvalitetnog muzijaka jeste taj da NEMA MATER. ili bar da zivi jedno 200 km uzvodno il nizvodno nebitno pa da zivi kao da je nema. Ja sam imala jednu divnu vezu i propala je najvecim dijelo jer je on imao mater koja se osjecala pozvanom da se pita za sve :x i otad sam alergicna na njihove matere. eto :D

nije vama veza propala zbog njegove majke :) nego zbog njega....da je on imao "svoje ja" bilo koja kolicina njenog "pitanja za sve" vas ne bi rastavila...

i mislim da nije fer da samo svekrve bivaju prozvane :oops: nije nekad ni muskima lako s punicama...posebno jer mi zene cesto imamo obicaj podosta pricati (s mamom) :-) :D
Lijepo da ima postenih zena koje priznaju i da mamice znaju nafilovati kcerkama mozak kako da oblikuju muza po njihovoj zelji. hehe ne bih detaljisao zasad, imao bih romane za napisati oko mojih konflikata sa punicom koja se godinama mijesa u brak, koja vec neko vrijeme zna da vise nije dobrodosla zbog svega toga ni pod razno, a pod cijenu svega, dusevnog mira i ostalih stvari ako nekad eskalira i razveo bih se pod svaku cijenu i poslao je mamici pod skute odakle je i dosla, makar imam i malo dijete, i to bas u slucaju ako vidim da su se njih dvije uz fatalnu po muzeve kaficu bas totalno zblizile i pocele posve jednako misliti (dva naprijatelja u tom slucaju ne trebam i daleko im moj stan onda, mada bi mi bilo djeteta zao ali bolje bi tada bilo i po dijete u mirnijoj atmosferi makar i bez oca...). Sorry ako sam uletio u zenski topic ali tek sam se registrovao na ovaj forum pa malo razgledam zanimljive teme a u ovoj se vjerujem mnogi mogu naci :) Pozdrav
h.a.n.a.d.i.

#77 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by h.a.n.a.d.i. »

ma ja sam na pocetku rekla u lice kako mi funkcionisemo kao par...
naravno da joj ponekad izleti neki savjet, komentar, misao, izreka, uzrecica, poskocica, ja fino saslusam, smjeskam se (takva sam, uvijek ignore ukljuceno) i kazem, ma ja, lijepo je to, dobar savjet, ali mi cemo to ovako....
Druga stvar, meni vazna je ta da ja nikad ne pricam ruzno o njegovoj mami. pa cak i kada pogrijesi nesto, ja kazem, zena je pogrijesila zbog tog i tog, ne slazem se s njom, ja cu ovako, ali nikada nisam ulazila dublje u problematiku.
prvo, nisam osoba koja se zamara i razmislja sta je ko rekao. na jedno uho udje, na drugo izadje.... a drugo, to je njegova mama, neke mame samo zele dobro svom djetetu ali ne znaju pravi nacin da to iskazu, neke su stvarno zlobne pa rade sve da uspostave hijerarhiju i da postave snahu na njeno mjesto.

ja sam svojoj lijepo rekla, mi se necemo druziti i necemo biti prijateljice, necemo nikad ulaziti u privatne probleme, ja nikad necu lose govoriti o svom decku (jer zivimo zajedno, nismo vjencani) a vi komentare kako bi mi trebali da radimo ovo ili ono ostavite za sebe, jer nikad ne znate kakve su stvari iz moje ili njegove perspektive, samo iz svoje.

sad me posavjetuje kako da napravim kolac i to ako je pitam, a nikad nije komentarisala nas odnos. jer zna da se to nju ne tice.
h.a.n.a.d.i.

#78 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by h.a.n.a.d.i. »

Shoshana wrote:Ja bih samo da dam moralnu podrsku @Sisley :D

Slag bi me strefio, ne jedan nego tri, da mi sinova cura udje u kuhinju i pocne nesto prati sudje, otvarati frizider, zamrzivac, praviti kafe itd... Ma izletjela bi iz moje kuhinje prije nego sto bi znala sta ju je snaslo :D

Vjerovatno je drugacije kada se zivi u zajdnici, ali kada si gost u mojoj kuci, molim da se ponasas kao gost, a ne kao domacin. Gledala sam par mojih prijateljica koje bas kao sto Sisley kaze, ono vire u kuhinju i ponizno se uvlace pitanjima "treba li vam opeglati ves" :-) To je tako ogavno uvlacenje, da ja nemam rijeci. A sto je najgore, Sisley je takodje u pravu kada kaze da takvo ponasanje vodi ka nekoj laznoj prisnosti koja ce prije ili kasnije nekome izaci na nos.

Sto se tice postovanja, tu se ne slazem sa prijedlozima da se svekrvi duzno dati postovanje. Postovanje se ne daje nikome. POstovanje se zasluzuje.

Najbolje je rekao jedan moj poznanik, cija zena i svekrva su se klale, ali bas ono nisko, a sve preko njega. On je postavio i jednu i drugu za sto i mirno im obasnio da one nikada u zivotu ne moraju progovoriti jedna s drugom, ni voljeti se, ni postovati se, ali moraju njemu dozvoliti da ima i mater i zenu.
aj agri :thumbup:
melb26sa

#79 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by melb26sa »

O, moradoh se javiti na ovu temu. Nadam se da primate i nas sa muzevima strancima.

Ja nisam ni znala kakvu zmiju da ocekujem dok nismo dosli u posjetu da aktiviramo moju vizu. Muz me jos dok smo hodali upozoravao da mu je mater vjestica ali ja nisam vjerovala. Tek kad smo dosli tamo sve sam skuzila u roku dana. Zato me ni ne cudi sto niko od njegovih nije dosao na nase vjencanje - i bolje da nisu.

Tih 15 dana tamo smo prezivjeli ali sam vidjela takve scene u toj nefunkcionalnoj porodici da sam dobro upamtila sta me ceka kasnije i zasto je moj muz sa samo 18 pobjegao u vojsku - pobjegao od njih svih (otac umro mlad od ciroze sa 40 godina). Sreca, to kasnije nije predugo trajalo (iako za mene i previse) - koja 4 mjeseca koliko je trebalo da se mater iseli iz kuce koju je moj "pametni" muz od nje kupio. Sad je jedno 400 km udaljenosti i zadnji put kad sam je vidjela je bila veoma civilna - silne naredbe od muza da se upristoji kad sam ja tu su ocito upalile. Do tada sam prozivana strankinjom, b***ch i slicnim stvarima a na moje zivotno i radno iskustvo se gledalo sa podsmjehom dok im muz nije objasnio sta ja sve znam i za koga sam radila. Od tada nije bilo price za mene vec za muza da si on nadje bolji posao od mene.

Svi moji pokusaji da budem ljubazna i donekle zainteresovana su pali u vodu - mozda je i bolje tako jer i muz prekida polako sve veze sa njom.

S druge strane, moja porodica obozava mog muza - nikad nisu imali sina, samo 3 kcerke :D Vjerujem da bi za njega ruku stavili u vatru a dok smo u SA bili muz je cesto znao otici kod moje mame na rucak. Mislim da je zato i naucio "mama, ja gladan, ima li sta jesti" i sve bi mu se odmah serviralo. Moji se ne petljaju u nas brak i sve je na nama da rascistimo medju sobom ako ima nesuglasica -- a i nije bas da se ja mogu pokupiti i otici kod svojih kad mi sta ne odgovara :lol:

To za goste u kuci - mozda je off topic ali hajde de: prosle godine su moje dvije sestre bile u posjeti kod nas na dva mjeseca. Ja sam morala raditi kao i muz tako da smo kucu napustali oko 5.30 ujutro. Zove jednom mene sestra na posao oko 9 da neka zenska spava u nasem krevetu! U to vrijeme je muzeva mladja sestra (19 godina) bila kod nas na ljetnom raspustu. Ispalo je da je od te sestre drugarica dosla i legla u nas krevet a kuca joj je tri bloka od nas. Ma kad tada nisam nekog ubila (znam da se ne moze preko telefona ali eto hehehe) ne znam da cu ikada. Odmah sam sestri rekla da je dize iz naseg kreveta i izbaci iz kuce a kad sam kuci dosla svi su letili van - svaki dan kuci kad dodjem 6-7 tinejdzera u mojoj kuci prave haos, pojedu sve iz frizidera i zaprljaju pod. Nedugo potom je i muzeva sestra letila iz kuce jer dok smo mi bili na putu ona zlostavljala nase macke i nije ih hranila ni cistila pijesak kako je bilo dogovoreno. Kako se iznenadila kad sam se ja pojavila sa aerodroma a komplet kuca u haosu, macke zatvorene u nasoj sobi i uneredile se tamo jer ona nije nista cistila. Hop slike mobitelom, muzu poslala i letila je....
anais_nin

#80 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by anais_nin »

Slag bi me strefio, ne jedan nego tri, da mi sinova cura udje u kuhinju i pocne nesto prati sudje, otvarati frizider, zamrzivac, praviti kafe itd... Ma izletjela bi iz moje kuhinje prije nego sto bi znala sta ju je snaslo :D

Vjerovatno je drugacije kada se zivi u zajdnici, ali kada si gost u mojoj kuci, molim da se ponasas kao gost, a ne kao domacin. Gledala sam par mojih prijateljica koje bas kao sto Sisley kaze, ono vire u kuhinju i ponizno se uvlace pitanjima "treba li vam opeglati ves" :-) To je tako ogavno uvlacenje, da ja nemam rijeci. A sto je najgore, Sisley je takodje u pravu kada kaze da takvo ponasanje vodi ka nekoj laznoj prisnosti koja ce prije ili kasnije nekome izaci na nos.

Sto se tice postovanja, tu se ne slazem sa prijedlozima da se svekrvi duzno dati postovanje. Postovanje se ne daje nikome. POstovanje se zasluzuje.

Najbolje je rekao jedan moj poznanik, cija zena i svekrva su se klale, ali bas ono nisko, a sve preko njega. On je postavio i jednu i drugu za sto i mirno im obasnio da one nikada u zivotu ne moraju progovoriti jedna s drugom, ni voljeti se, ni postovati se, ali moraju njemu dozvoliti da ima i mater i zenu.
mislim da shvatam sta ti i sisley pokusavate reci i o kakvim situacijama govorite :-) samo da se razumijemo ja sam vec u par navrata naglasila da se ni u ludilu ne bih nametala bilo kome u njegovoj kuci :) cak i u kuci rodjene mame postujem njena pravila u njenoj kuhinji...tesko da mogu biti dvoje domacice/kuharice pod istim krovom :-) :D imam mozak koji mi valjda sluzi za to da procjenim do koje mjere "komotnosti" se mogu ponasati u odredjenoj situaciji tj u odredjenom domacinstvu...ja ni svojoj mami ne bih uzela kasiku pa promjesala ono sto ona kuha, a ne momkovoj ili muzevoj...ali bez obzira na aspekt "gosta" svejedno bih se ponudila da pomognem u bilo kojem obliku u kojem mi se to dozvoli...do sada mi je iskustvo obicno bilo (cak i u kuci one mame koja me na pocetku 'nije volila') da kad je ponudjena ta pomoc obicno biva prihvacena...pa makar se ona sastojala od stavljanja esiscajga oko tanjira na stolu :-) niti bih se uvrijedila ili nametala da dobijem odgovor "ne treba, hvala" :) samo smatram da je ipak red ponuditi...

takodje nema se ni sa svim "svekrvama" isti odnos...samo zato sto je ta zena mama covjeka kojeg volim ne znaci ni da trazim/ocekujem bliskost niti da cemo biti bliske...ali meni ko meni bi bilo nepojmljivo da se udam za nekoga, a ne mogu u kuci njegovih roditelja ustati i uzeti sebi pice :) sigurna sam da bi mi takvo nesto jako tesko palo...bila sam i u situaciji u kojoj sam bila jako bliska sa mamom od jednog momka, ali ta bliskost je bila zasnovana na tome da je ona jedna divna, fascinantna zena s kojom je nevjerovatno ugodno razgovarati :) jesam li ja tu trebala drzati neku distancu zbog toga sto smo njen sin i ja u vezi? :?

sto se postovanja tice, ne, ne zasluzuje ga svako....ali ako sam ja izabrala da budem u vezi s nekim, onda s njim u paketu dobivam i njegovu porodicu, ma koliko se to meni svidjalo ili ne...daleko od toga da bih dozvolila da me neko maltretira (mada smatram da je to nesto sto bi on trebao rijesiti sa svojim roditeljima, a ne ja), ali ako namjeravam djeliti zivot s njim zasto bih mu pravila pakao od zivota cak i ako ne volim njegovu mamu :? svidjalo se to meni ili ne, ako biram zivot s njim, onda ce i ta zena na neki nacin biti dio mog zivota...sutra biti nena/baka mojoj djeci itd itd...za mene je to dovoljan povod/razlog da dobije moje postovanje....

za mene do sada ovakav pristup frcera, ali niko od nas ne zna sta (i kakvi ljudi) ga moze zadesiti u zivotu....vidim oko sebe dosta primjera da se svekrve i nevjeste (barem naocigled) slazu...nadam se da cu i ja biti takve srece :D
anais_nin

#81 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by anais_nin »

melb26sa wrote: Ja nisam ni znala kakvu zmiju da ocekujem dok nismo dosli u posjetu da aktiviramo moju vizu. Muz me jos dok smo hodali upozoravao da mu je mater vjestica ali ja nisam vjerovala.
:lol: :lol: :lol: joj morala sam - ovo je crni humor :-) al' ovo je vec nesto sasvim drugo... :-) kad i on kaze za mamu da je vjestica :-)
sreca tvoja pa je daleko :D
PticaTrkachica

#82 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by PticaTrkachica »

Nego persirate li vi gospođu svekrvu? Meni je nrdavno 'zaprijetila' da ne smijem, u smislu da nas to Vi otuđuje, ali bu'az, meni tako teško ti prelazi preko usta. :D Tako neprirodno zvuči :lol:
HAVANA

#83 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by HAVANA »

U jebote :shock: blago meni :-D
Kod mene svak svakog voli.
chockolino

#84 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by chockolino »

Odnosi izmedju snaha i svekrva nikad nece moci biti do kraja ispitani i objasnjeni - to je jednostavno psiholoski fenomen, mada se meni nekad cini da veliki dio toga spada i u parapsihologiju. Nazalost, i ja se ubrajam u vecinu onih koje imaju lose odnose sa svekrvama, ali sam, na srecu, uspjela razviti mehanizam takav da ja sa svojom svekrvom uopce nemam odnos. Doslovce. Precrtana iz mog zivota. Skontala sam da je to najbolje i najpribliznije onoj staroj da pametniji uvijek popusta. Dok smo se muz i ja zabavljali, sve je bilo super - hvalila me na sva usta, bila je odusevljena nasom odlukom da se vjencamo vise nego moji roditelji, a onda se odmah ujutro nakon svadbe nasla pozvanom petljati u neke nase vazne zivotne odluke i nacin zivota. Pritom vrijedjajuci mene i moju majku (cudna li cuda). Nas dvoje nismo ni znali sta nas je snaslo, pocevsi od braka, pa preko cijele te drame koju je ona stvorila. I tu se zaista pokazalo tacnim ono sto je neko na pocetku teme napisao: ako dvoje ljudi imaju izgradjen zdrav odnos, nema sile koja ce ih rastaviti. Koliko god nam bilo tesko, drzali smo se jedno drugog i izgurali situaciju. Velika sreca u svemu je sto ona ne zivi u istom gradu, tako da u biti stvari funkcioniraju tako da smo se muz i ja dogovorili da ce se on i dalje brinuti o njoj (ja zaista nemam nista protiv), ode povremeno da je obidje i tu se zavrsava sva prica. Moram naglasiti da je taj nacin odnosa s njom postavljen iskljucivo s njegove strane, mene nikad nije tjerao da ja nesto pokusavam popravljati stvari. Tesko zaista jeste, najvise njemu, ali jedino oko cega se ja trudim u tom odnosu jeste da mu ne pristajem na muku i ne razvlacim ga izmedju sebe i nje. Jer, on je svoju odluku donio - zeli provesti zivot samnom, a ne pod maminom suknjom. I ne smeta mi previse da se brine o njoj, jer bih ja za svoju majku dala sve na svijetu i ne zelim ni da zamislim kako bih unistena bila da je moja majka meni napravila takvo nesto.
U sustini mislim da je problem sa svekrvama najvise u tome sto su majke patoloski vezane za sinove (i ja cu biti, k'o da gledam), a s druge strane ima tu puno ljubomore, pogotovo ako si sve ono sto ona nikad nije mogla i nece biti. Stvari mogu biti dodatno iskomplicirane ako ima neperspektivnu kcerku (sto je kod mene slucaj), pa si ti onda bolja ne samo od nje, nego i od kcerke koja ima nikakav zivot, a ona joj nije mogla/znala/htjela taj zivot pokusati popraviti bilo kako.
I da dodam, znaju i punice biti male zloce, ali u mnogo manjoj mjeri nego svekrve. Ja sam se par puta uhvatila kako mi mama dijeli neke pravne savjete, a ja ne znam kako da ih izbjegnem da je ne povrijedim. Ali, u procesu covjek sve nauci i najbitnije je da uziva u vlastitom braku i zivotu sa osobom koju voli.
*mima*

#85 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by *mima* »

Ima li dje nausnice ovdje?
Bosanac sa dna kace

#86 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Bosanac sa dna kace »

taman htjedoh upitat postovane ucesnice teme kako one zamisljaju da ce se ponasat prema djevojci/supruzi svog sina
a evo Vi se javiste da malo pojasnite :thumbup: :wink:
Bosanac sa dna kace

#87 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Bosanac sa dna kace »

PticaTrkachica wrote:Nego persirate li vi gospođu svekrvu? Meni je nrdavno 'zaprijetila' da ne smijem, u smislu da nas to Vi otuđuje, ali bu'az, meni tako teško ti prelazi preko usta. :D Tako neprirodno zvuči :lol:
a kod nas u provinciji nekako to Vi zvuci pravo bezveze :D
encian

#88 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by encian »

ja bih se prije prepala lika koji ne prica sa svojom mamom. a od nekog ko misli da imam potencijala samo ako imam minimalan kontakt sa svojima, pobjegla bih glavom bez obzira.

ne znam je li do mene i muza, ili do toga da zivimo na drugoj strani svijeta, ali su nam odnosi stvarno dobri. u svojoj siroj porodici nikad nisam dozivjela da se neko nekom petlja u tako licne stvari. a muz mi se prvobitno svidio i zato sto ima tako prisan i zdrav odnos sa svojima. iako ne znam svidjam li im se bas JA jako i da li sam ja idealna snaha, znam da navijaju za NAS jer vide da smo sretni i da dobro funkcionisemo zajedno. mislim da su svi spremni dobronamjerno da uskoce ako bismo imali nekih problema. takodjer, iako daleko, ja pricam sa svojima skoro svaki dan. muz takodjer prica sa svojima najmanje 4 dana u sedmici. prica i sa mojima kao i ja sa njegovima. ali sve je nekako bez obaveze. npr. ne osjecam se obavezno da im se javim cak i kad pricaju a i on kad ja pricam sa svojima. stvari se odvijaju nekako spontano.

takodjer sam protivnik da se zivi u zajednici. ironicno, jedino bih zivjela sa svojom mamom jer se ta cuva ko macka vode da se slucajno ne upetja :lol: . medjutim kaze da bi radije u staracki dom nego sa nama :lol: .
semmy

#89 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by semmy »

HAVANA wrote:U jebote :shock: blago meni :-D
Kod mene svak svakog voli.
:thumbup: i kod nas ista situacija.....
ali iskreno nebi ni sa svojom majkom zivjela pod istim krovom a ne s njegovom...niti bi i moji i njegovi htjeli s nama :D
bpj2004

#90 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by bpj2004 »

Odnos izmedju sina i majke je poseban. To vidim najbolje iz primjera moje mame i moga brata. Hiljadu sam puta rekla da zeni moga brata nece biti lako, ne zato sto je moja mama vjestica, nego zato sto on ima jedan poseban status koji mu je mama godinama razvijala. Nisam ljubomorna, sa godinama sam pocela da razumijem svoju majku i njene rijeci "Ti si uvijek bila jaca i ti se mozes sama snaci". Mozda je to i zbog toga, sto su me i mama i tata sa 18 godina poslali dalje od kucnoga krova, na obrazovanje, u strani svijet gdje nisam nikoga znala i gdje sam prvo morala nauciti jezik. Necu lutati sa teme i pricati svoju zivotnu pricu, ali sada sam i ja necija supruga i moja svekrva zivi u istome gradu kao i mi i mogu se pohvaliti da imamo vise nego dobar odnos :D . I svekrva je majka, koja za svoj dijete zeli samo najbolje, cak i kada je on ozenjen covjek. Zeli ga zastiti od svega, mislim na stvari koje jedan normalan porodicni zivot sa sobom nosi. Muskarci, koji su bili jako vezani za majku, kasnije se tesko nose sa odgovornoscu, koju moraju pri stupanju u brak , prihvatit. To znam iz licnoga iskustva i drago mi je da je ta faza kod nas brzo prosla 8) . Tek kada sam pocela studirati, imala sa vezu u kojoj on nije smio pisnuti od svoje mama. Mama je odredjivala do kada ce ostati vani, da li smije piti i pusiti i naravno da je bila protiv mene. Mene je krivila za njegove neuspjehe, za nepolozene ispite i ljubavnu komu. Tada je i ona mene zivcirala, najradije bi mu rekla da je papak, koji ne smije prstom mrdnuti prije nego sto mamu pita, ali sva sreca da je udaljenost ucinila svoje i da je ta veza prekinuta, jer mislim da tu nikave nafake ne bi bilo :run: . Najgore je osudjivati nekoga,koga i ne znas i kome nisi ni dala sansu da se predstavi i pokaze kakav je stvarno.
Sa suprugom mi je situacija bila malo drugacija.... Kod nas sve brzo desilo, ljubav, zaruke vec nakon 5 mjeseci, zajednicki zivot nakon 3 mjeseca, a nakon 4 godine smo dali i taj konacni potpis. Sve bi mozda ovo izgledalo savrseno, da suprug i ja nismo druge vjere, da ne zivimo u dijaspori u kojoj je primitivizam i nacionalizma jos vise izrazeniji nego kod nas u Bosni :x . Naravno da sam se bojala reakcije njegove majke, reakcije njegove familije i nekih prijatelja, jer je i njemu i meni to bila posve nova situacija. Nasu vezu nismo tajili iako je njegova mama za nas saznala tek nakon tri mjeseca nase veze. Nase upoznavanje je bilo netipicno i mozda je zbog toga sve i izaslo na dobro. Naime upoznale smo se u WC dok je moj dragi muz grlio solju i oprasto se od duse, radi velike kolicine alkohola :-) . Sigurno da joj nije bilo lako prihvatit da sam ja druge vjere, da njen sin nece moci proci taj neki vjerski put koji treba, vjenacati se u crkvi, krstiti svoju djecu, kao ostala njegova braca, ali meni nikada nije dala do znanja da je to boli. Uvijek me je ispostovla u mojoj vjeri, spremala iftare kada sam postila, dolazila na bajramski rucak uvijek sa nekim malim ali prikladnim poklonom, pazila da ako za rucak pravi svinjetinu da meni napravi nesto drugi i da u frizideru ima uvijek ne svinjskih proizvoda, te za svaki moj ispit isla u crkvu i molila se za mene. Radi se o zeni koje ima samo 8 razreda osnovne skole, koja je odrasla u jednonacionalnoj sredini, koja sa drugim vjerama nije imala toliko kontakta i koja je kao jedan veliki vjernik, shvatila da je jedan Bog i da ljude ne treba razlikovati radi toga. Ne samo da mi je bila spremna pomoci u svakom trenutku, tacnije ispeglati ves, pocisitit po kuci, vec zna da se moze osloniti i ona na mene. Da cu je ja odvesti doktoru, da cu sa njom popiti kafu i saslusati njene probleme i nikada se nije naljuti na mene sto je kao snaha ne zovem "mama". Ona i ja smo to vec davno rijesile kada je ona sam rekla "Sine tebi je samo jedna mama u zivotu" i iako onakon svog tog odnosa, mogu da je ne persiram, jer za to nema potrebe, ipak joj sa tim mogu najmanje pokazati koliko je cijenim i postujem. Nikada se nije naljutila ako sam joj pomogla u kuhinji, niti mi je rekla da tu nema sta traziti, jer rucak kuhamo zajedno i uzivamo u tome.
Ne zelim sada da pokazujem samo divne stvari iako je njih vise, ali normalno da ima situacija kada me nazivcira, jer neke stvari ce biti onako kako je ona sebi zamislila, ali opet kazem da je to starija zena, koja je bolesna i sama i zato predjem preko toga. Od samoga pocetka sam se postavila prema njoj onako kako sam zelila da se on postavi prema mojoj mami i tako je i bilo. Njih dvoje imaju isto odlican odnos, vjerovatno i ona njega nazivcira, ali nazivciraju te vlasiti pa kako ne i tudji roditelji. Ja sam relativno mlada sa svojih 26 godina i susrecem se sa raznoraznim zenama koje sikcu protiv svekrve, ne samo kada smo mi zene tu, vec i pred muzevima i zaboravljaju da i one imaju majke i sigurno ne bi dozvolile da neko nesto takvo prica o njohovim mama. Sve je to pitanje tolerancije, a najmanje stvar emancipacije i nekog kofrcenja .... Moje misljenje je da ih treba saslusati, mogu dati jako dobar savjet i da covjek treba prihvatiti ono sto mu odgovara, a ostalo pustit da mu prodje kroz usi. Mozda je nas odnos takav jer je ona sama imala jako tezak zivot, gdje se sama brinula za svoju djecu i mogla se osloniti samo na svoja ledja i svojih 10 prstiju. Ostale snahe kazu kako sa njima nije imala bas takav odnos, ali i priznaju da su se one malo drugacije postavile prema njoj, znaci onako kako se vecina snaha postavi prema svekrvi i u prvih mjesec dana stavi sve granice. Kod mene je to islo postepeno... znala nam je u svojim krizama dolaziti u pola deset ujutro vikendom kada nam je skoro jedina mogucnost da se odmorimo :x , znala je pokucati na vrata ne najavljena :x , ali sam i to tolerirala, jer sam znala da je njoj najgore od kada joj se sin iselio iz stana. Sa njim je zivjela 27 godina, znala da kada dodje kuci neko ce je docekati ili da ce biti sama samo par sati, ali ce neko barem doci prespavati.... Sve to je od jednom nestalo i naravno da joj se bilo tesko snaci. Mozda to ne bi ni sama razumjela, da ja nisam otisla od kuce, da meni nije bilo samoj tesko u stranome svijetu i da moja mama,iako je imala moga brata pored sebe, nakon 15 dana od moga odlaska zavrsi u bolnici. U toj situaciji sam je vidjela kroz moju majku, kroz mene, kroz njegnoga sina i shvatila da ce se granice postavljati ipak kada dodje pravo vrijem za to. To vrijeme je vec davno doslo i postavljene su 8) . Naravno da nas posjeti 2 puta u sedmici i naravno da mi nedeljom odemo kod nje na rucak i naravno da ne smatram da je to precesto vidjanje, jer nije. Mislim da bi svako se malo vise trebao postaviti u njihovu situaciju, shvatiti njihovu bol i tugi kada jedno dijete ode... Naravno da je to sastavni dio zivota, ali kako sto je nama zajdnicki zivot na pocetku malo "tezak" isto je i njima "teska" samoca i konstatacija da vrijeme leti. Moju roditelji imaju odlican odnos sa njom, nikada nisu spomenuli vjersku razliku, jer su me odgojili da covjeka cijenim na osnovu nekih drugih stvari. Iako nas dvoje poticemo iz dva razlicita svijeta, iz razlicith klasa, jer u mojoj familiji je normano biti fakultetski obrazovan, nikada niko nije potcjenio njegovu majku. Sada kada idemo u Bosnu idemo svi zajedno, svi zajedno obilazimo Bosnu i svi zajedno uzivamo. Zato jos jednom mogu reci da je sve pitanje kompromisa, naseg stava i "politike" i zelje da neke stvari odigramo na jedan pametan nacin, a ne da idemo glavom kroz zid i postavimo partneru ultimatum JA ili ONA!!! Iskreno, kada bi mene neko postavio pred takav izbor, ja bi licno izabrala svoju mamu i mislim kada bi svako od nas to iskreno sebi priznao, onda bi manje bilo neslaganja svekrve i snahe i manje gorcine u bracnom zivotu :D
*mima*

#91 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by *mima* »

Nemerem bilivit.
safran

#92 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by safran »

anais_nin wrote:
sisley wrote: Dobro, slažemo se dakle oko tog hodanja po stanu :D i to je nešto.
Mislim da si moje mišljenje shvatila lično :), to je samo mišljenje. Kod svakoga je drugačije..

Boldano: Za tebe je to znak razmaženosti, a za mene je to što si napisala pomalo žalosno.

ja mislim da je moja mama i previse cinila i cini za nas :) ponekad bih voljela da cini puno manje za nas, a malo vise misli i cini za sebe :) i pored toga sto je majka, supruga, radna zena i domacica, i ona je osoba sa svojim potrebama i prohtjevima, snovima i zeljama...ne mislim da je (niti bi trebao da bude) smisao njenog zivota da svima nama udovoljava :)
:thumbup: ljubim ti srce mostarsko - rasplaka me
neko_ime

#93 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by neko_ime »

Meni je bas bezveze kad neko persira svekrvu/punicu ili bilo koga iz supruznikove porodice. Mislim, ti ljudi su sada i tvoja porodica (trebali bi da budu), pa mi persiranje bas dodje kao neko naglasavanje toga da si "uljez", da ustvari ne pripadas tu. Eh, jedino sto ja ne bih mogla je da svekrvu zovem mama, to mi je bas nekako ... ne znam, previse.
Spadam i u one koje ne vole da im se neko petlja u kuhinji (ili u zivot uopste :evil: ), ali ne zelim ni da posluzujem niti da me posluzuju. Mala pomoc je dobrodosla uvijek, a "domacica" treba da postavi granice i raspodijeli snage onako kako njoj odgovara. Jednostavno, pomaze stvaranju prisnije atmosfere, u kojoj se svi osjecaju ugodnije. Moja svekrva zivi u drugom gradu i kad odemo kod njih ostanemo bar par dana. Sta bi sad trebalo, da ja za to vrijeme apsolutno nista ne uradim, ne uzmem casu vode ili ne postavim sto ili ne napravim kafu nikad ili bilo sta od tih sitnih poslica? Isto tako kad vidim da se moj muz u kuci mojih roditelja ponasa kao u svojoj, preplavi me neka njezost, osjecaj da je sve OK.
Ovo ne znaci da sam imala neke super srece i da se sad svi obozavamo, naravno da idemo jedni drugima na zivce. Ali kad se postave granice do kojih roditelji smiju da se mijesaju i kad se ljudi potrude da budu kulturni i odmjereni, sve se moze rijesiti. Ili bar izdrzati dok se ne vratite svojoj kuci :wink:
terapija

#94 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by terapija »

Ocito se po definiciji ne vole svekrve i nevjeste... cast izuzecima.

Evo, za 12 sati tema nagurala na 100 postova :D :D
moguce je

#95 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by moguce je »

Reci cu vas mami! :D :run:
safran

#96 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by safran »

Eh sad, probajmo ovu situaciju - dosli svekrvi na rucak, zena pripremila, servirala, mi rucali i sada ja lagano sjedim i cekam da moja skoro 70 godina stara svekrva raspremi sto i servira meni i svome sinu kaficu. Dok mi lagano varimo ona pere sude. Ja bih vjerovatno iz koze iskocila a mater bi mi (da je ziva) srce strefilo da me vidi da se tako ponasam.
bpj2004

#97 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by bpj2004 »

[quote="neko_ime"]Meni je bas bezveze kad neko persira svekrvu/punicu ili bilo koga iz supruznikove porodice. Mislim, ti ljudi su sada i tvoja porodica (trebali bi da budu), pa mi persiranje bas dodje kao neko naglasavanje toga da si "uljez", da ustvari ne pripadas tu. Eh, jedino sto ja ne bih mogla je da svekrvu zovem mama, to mi je bas nekako ... ne znam, previse...

Iako cu se sa ostatkom tvoga posta sloziti, ipak persiranjem svekrve (ostale clanove cu da izuzmem jer bi njhovo persiranje bilo i vise nego glupo) ne vidim kako postavljanje sebe u ulogu nekog "uljeza". Svako od nas ima pravo na svoje misljenje, ali za mene je to jedan nacin postovanja koji ti urucujes toj osobi. Licno sama se osjecam dijelom te familije, svekrvu ne moram persirati, mozda je ostalo i malo navike od prije, ali i zbog toga sto je zaista postujem, barem na taj nacin zelim da joj se zahvalim za mnoge stvari koje je ucinila za mene. Kako god, svako od nas ima svoje vidjenje :D
Alhemicarkaa

#98 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Alhemicarkaa »

:shock:
Mogla bih i ja sto sta reci, ali necu, moja je par stotina kilometara udaljena od mene, i nemam nekih poroblema, najvise sto moj muz ne dozvoljava da ih ima.
Ali sto se tice persiranja, ne znam, nekako je logicno da stariji kaze da nema potrebe da se persira, bar su tako moji uradili sa zetom, medjutim ona bas suprotno :shock: , jasno mi je dala do znanja da je trebam persirati (a moj dragi, dusa moja naivna, misli da ona to i ne primjecuje :lol: ) govoreci mi da tebi nesto teta Mirsada kaze, te teta Mirsada ovo, te ono, i kako da ja njoj sad kazem ti ili nedaj Boze da je oslovim sa mama :skoljka:
black

#99 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by black »

joj dje god prebacim naka saFunica....pardon mislio sam da je tv :run: :mrgreen:
Sanda Seta

#100 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Sanda Seta »

Evo malo ravnoteže za drugi tas na vagi: Moja svekrva i ja živimo u istom gradu, imamo sjajan odnos, već 20-ak godina. Nazvala bih to "uzajamnim poštovanjem".
Post Reply