Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
TamiyA wrote:a šta ste mislili? da mogu? da bi trebali moći? da su to njihova prava? - Ne, Meka je samo za muslimane baš kao što je vatikan samo za kršćane
Ovo bi trebalo uci u konkurenciju za najgluplju izjavu na forumu 2010.
eto nek ti imaš pametne postove, nek si ti turista, nek si obišao vatikan, nek putuješ po svijetu, ali eto u Mekku i Medinu ne možeš iako si napisao da ovo treba ući u najgluplji post... ne možeš ba, a vatikan mene ne interesuje ama baš nimalo, tako bi trebalo biti i nemuslimanima neinteresanta Mekka i Medina sve dok ne postanu muslimani i ja ih ovom prilikom zovem, sve nemuslimane da postanu muslimani jer je to jedina Isina danas, ako želite spas imate Islam
...sa' ce, samo da doruckuju ljudi.
...kaze on meni, dok smo se pozdravljali na parkingu, prilazeci zgradi u kojoj se odrzavala priredba : "Sad ces ti, Zlato, vidjeti koliko ce samo Svicaraca doci. Svi - konvertirali ! Svi ce oni jednog dana... !!!" ...i vidis kako raste i puca po savovima od zanosa.
Poslije se zaboravio, pa sa istim zanosom prica o svom ljekaru, krscaninu, koji mu je toliko pomogao nakon nesrece na radnom mjestu i koliko mu duguje...
Prva mi pomisao bi ... "...a sto mu ne isprica o svojoj viziji idealnog svijeta ? "
iz dna duše wrote:Ja mislim i da među kršćanima i među muslimanima postoji veliki broj ljudi koji nemaju razloga da mrze ili ne poštuju drugu vjeru i da bi u znak poštovanja rado posjetili sva sveta mjesta.
Jer nama je svima dijeliti ovu jednu zemaljsku kuglu, koja je jedna mala tačka u svemiru. Savko za sebe neka odredi "jedinu pravu vjeru", kojoj pripada ili po rođenju ili svom vlastitom opredjeljenju, ali mora onda shvatiti da i onaj drugi ima to isto pravo. Ja se ne bih usudila reći onome drugome da je njegova vjera "kriva", a vidim da i toga ima. Pravi vijernik je dobar , pravedan i tolerantan, Nije vijernik onaj ko sa svojom vjerom prkosi i vrijeđa ljude drugih vjera.
žao mi je jako, ali ne ide tako kod nas, ne može tek tako neko doći u Mekku da razgleda kao turista kad je to SVETO mjesto za muslimane, i svemu se zna mjesto, tako može nešto faliti u kabi, neko može zloupotrijebiti namjerno...i tako to...s toga, poštujem svakoga, svaku vjeru, ali nemuslimanima dalje od meke, ja sam tog stajališta
iz dna duše wrote:Ja mislim i da među kršćanima i među muslimanima postoji veliki broj ljudi koji nemaju razloga da mrze ili ne poštuju drugu vjeru i da bi u znak poštovanja rado posjetili sva sveta mjesta.
Jer nama je svima dijeliti ovu jednu zemaljsku kuglu, koja je jedna mala tačka u svemiru. Savko za sebe neka odredi "jedinu pravu vjeru", kojoj pripada ili po rođenju ili svom vlastitom opredjeljenju, ali mora onda shvatiti da i onaj drugi ima to isto pravo. Ja se ne bih usudila reći onome drugome da je njegova vjera "kriva", a vidim da i toga ima. Pravi vijernik je dobar , pravedan i tolerantan, Nije vijernik onaj ko sa svojom vjerom prkosi i vrijeđa ljude drugih vjera.
žao mi je jako, ali ne ide tako kod nas, ne može tek tako neko doći u Mekku da razgleda kao turista kad je to SVETO mjesto za muslimane, i svemu se zna mjesto, tako može nešto faliti u kabi, neko može zloupotrijebiti namjerno...i tako to...s toga, poštujem svakoga, svaku vjeru, ali nemuslimanima dalje od meke, ja sam tog stajališta
Ne brini, znam da ti tako misliš, shvatila sam iz tvojih postova. Ja spadam u drugu grupu ljudi.
Tvoji postovi dokazuju samo jedno...
...ljudi su smislili razne exkluzivitete, klubovi u koje mogu samo odabrani članovi, restorane u koje mogu ući samo članovi bez obzira dali imaju novac da plate uslugu, trgovine u koje mogu samo određeni članovi itd...pa zašto bi bilo nešto drugačije bilo kada bi bile i religije u pitanju.
Pitanje se postavlja dali bi svevišnji donosio te i takve zabrane? Ili bi možda svevišnjem bio draži onaj koji možda ne obavlja ono što mu vjera nalaže i postupa prema ljudima i okolini oko sebe bez grijega s čistoćom u srcu ili vjernik koji sve to obavlja ali se povremeno ogriješi.
Ovo dokazuje da ljudi nalaze exkluzivitet u svemu pa i u bliskosti s svevišnjim. Samo želim da naglasim da Meka nije jedino svetište gdje postoje zabrane!
Moje mišljenje je da pripadnik neke vjere ma koliki je on vjernik i ma koliko on za sebe mislio da je ispravan, ako je počinio ili čini grijeh, veći grijeh za njega da ode u neko svetište, nego nekom čistom u srcu da ode gdje je zabranjeno!!!
Da ova zemlja zaista ima ovoliko intelektualaca koliko ih se može vidjeti na Sa-X forumu pa bili bi super mjesto za život. Šta vas bolan briga ko može, a ko ne može ući u Mekku? Jel' i to sad problem, pa se forumaši moraju pobrinuti da ubijede ostale ljude kako je to zapravo nešto što nije ok, te kako to narušava prava i slobode?
Ne sviđa vam se to? Ok, nemojte nikad ići u Saudijsku Arabiju i ćao. Ljudi imaju pravo donositi kakve oni hoće zakone, to se Zapadnjacima može, a i ne mora sviđati. Il' mogu kakve hoće, al' po aršinima Zapadnjaka?
O PRELASKU MIKATA BEZ IHRAMA
(TJ O PRELASKU GRANICA PREMA MEKKI IZ PET PRAVACA BEZ DONOŠENJA ODLUKE O OBAVLJANJU HADŽA ILI UMRE VJERSKI PROPISI)
Ko na putu u Meku pređe mikat a da nije ihram učinio ni za hadž ni za umru, pa kasnije to učini, treba da zato zakolje bravče. Ako bi se pak povratio mikatu telbiječineći kao muhrim, (prema Ebu Jusufu i Muhamedu i nečineći telbije), spala bi s njega dužnost klanja kurbana. Isto je tako ako bi se povratio i prije nego je ihram učinio, pa to učinio tek od mikata. No, ako bi se vratio nakon što je bio počeo tavaf obavljati, ne bi s njega spala dužnost klanja kurbana. Ko bi sa strane došao u koje mjesto što leži u »Hillu« s poslom, ne namjeravajući u Meku, pa mu kasnije palo na um da uniđe u Meku, mogao bi unići a da ihram i nečini. Ako bi mu sunulo da ihram učini, učiniće ga od Hilla kao i pravi stanovnici njegovi. Ko uniđe u Meku bez ihrama, dužan je da obavi ili hadž ili umru. Ako bi se vratio do mikata pa ihram učinio za hadž, koji je bio otprije dužan, mogao bi mu vrijediti sam taj hadž, ali ako bi se vratio do godinu dana, pa onda ihram učinio za dužni hadž, morao bi da obavi i ono što je bio dužan ulaskom u Meku. Mekanin i hadžija-mutemeti', kad pređu Harem bez ihrama, isto su kao onaj što pređe mikat bez ihrama. Ako bi počeli obavljati vukuf na Arefatu prije nego su se vratili, dužnost klanja kurbana za njih ostaje (dakle kod njih je vukuf ono što je kod onoga tavaf) Izvor: Iz djela: “Fikh-ul-Ibadat” –autor:Muhamed Seid Serdarević(djelo je pisano početkom 20-tog stoljeća)
IHRAM JE ODLUKA (AR. NIJJET) KOJOM SE ULAZI U OBREDE HADŽA.
MIKAT
Imamo dvije vrste mikata, vremenske i prostorne (mjesne). Vremenski mikat su dani u kojima se obavlja hadž, kao što Uzvišeni kaže: "Hadž je u određenim mjesecima..." (Kur'ana 2:197), a ti mjeseci su ševval, zu-l-k'ade i zu-l-hidže.
Što se tiče mjesnih mikata to su granice preko kojih hadžija ne smije preći na putu za Mekku, osim pod ihramom. Tih mikata ima pet, a oni su:
1. Zu-l-hulejfa, mikat stanovnika Medine. Od Mekke je udaljen 336 km.
2. El-Džuhfa, naselje udaljeno 10 km od Crvenog mora, a od Mekke 180 km. Mikat je stanovnicima Egipta, Šama, Tunisa i ostalim zemaljama sjeverne Afrike. Međutim, sada hadžije ulaze u obrede hadža (ar. ihram) iz mjesta Rabig koje se nalazi u blizini.
3. Jelemlem, mjesto koje sada nosi naziv Es-Sa'dijje. To je jedno od brda u oblasti Tehame, a udaljeno je od Mekke 27 km. To je mikat stanovnicima Jemena, Indonezije, Indije i Kine.
4. Karnu-l-menazil, mjesto koje sada nosi naziv Es-Sejlu-l-Kebir, a udaljeno je od Mekke 72 km. To je mikat stanovnicima Nedžda i Taifa.
5. Zatu 'irk, mjesto koje sada nosi naziv Ed-Daribe, a od Mekke je udaljeno 72 km. To je mikat stanovnika Iraka, Irana i ostalih istočnih zemalja.
Ovi mikati su granice koje onaj koji obavlja hadž ili 'umru ne smije preći osim pod ihramom.
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je objasnio ljudima koja su to mjesta, kao što stoji u hadisu kojeg prenosi Ibn 'Abbas, radijallahu anhuma, u kome se kaže:
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio stanovnicima Medine Zu-l-Hulejfu za mikat, stanovnicima Šama El-Džuhfu, stanovnicima Nedžda Karnu-l-menazil, a stanovnicima Jemena Jelemlem. To su njihovi mikati i mikati onih koji dođu u njih, a nisu od njih, sa nijetom obavljanja hadža i 'umre. Onaj koji stanuje iza tih mjesta obavljaće obrede iz mjesta u kojem živi. Stanovnici Mekke obavljaju ih iz Mekke. (muttefekun alejhi).
Muslim biježi hadis od Džabira, radijallahu anhu, u kome se kaže:
... a stanovnicima Iraka je odredio Zatu 'irk...
Onaj koji ne prolazi kroz mjesto u kome se nalazi mikat, zanijetiće hadž sa mjesta koje je na istoj udaljenosti kao i njegov mikat, kao što je slučaj sa putnikom u avionu koji nijeti kada se približi jednom od mikata. Takvom nije dozvoljeno da odgađa nijet kako bi to učinio na aerodromu u Džidi, kao što rade neke hadžije, jer Džida nije mikat osim za njene stanovnike, i za onoga koji nijeti da obavi hadž ili 'umru iz nje. Zato ko zanijeti u Džidi, a nije od njenih stanovnika, izostavio je jedan od vadžiba, a to je ihram na mikatu, pa je obavezan da se iskupi zbog toga.
Onaj ko namjerno pređe mikat bez ihrama obavezan je da se vrati i zanijeti sa mikata. Ukoliko to ne učini i zanijeti poslije mikata obavezan je da se iskupi za taj propust, tj. obavezan je zaklati ovcu ili da učestvuje u klanju krave ili deve kao jedan od sedmorice, a meso treba podijeliti siromasima u Mekki, s tim da njemu nije dozvoljeno da išta od toga mesa pojede.
Način na koji se nijeti hadž [uredi]
Mustehab je okupati se prije ihrama, uklonuti dlake sa stidnih mjesta i ispod pazuha i namirisati se. Muškarac oblači dva komada čistog i bijelog platna (ar. rida' i izar), s tim što će prije toga skinuti sa sebe svu šivenu odjeću odjeću.
U opštem mišljenju islamskih učenjaka nema posebnog namaza prilikom ihrama, ali ukoliko se vrijeme oblačenja ihrama poklopi sa jednim od namaza može se zanijetiti poslije namaza, zbog toga što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, počeo sa ihramom nakon namaza. Potom se nijeti vrsta hadža koja će se obavljati, a to su: temettu', kiran i iIfrad.
• Temettu' - prilikom obavljanja ove vrste hadža, hadžija će zanijetiti i obaviti 'umru u mjesecima hadža, a hadž će zanijetiti poslije kada nastupe dani hadža.
• Kiran - Kod ove vrste hadža, hadžija će zanijetiti hadž i 'umru zajedno, ili će zanijetiti samo 'umru ali će hadž zanijetiti prije nego počne sa 'umranskim tavafom, kako bi sa takvim nijetom obavio tavaf i s'aj.
• Ifrad - pri obavljanju ove vrste hadža, hadžija će na mikatu zanijetiti samo hadž, s tim što će ostati pod ihramom sve dok ne završi sa obredima hadža, a oni koji obavljaju temetu' i kiran dužni su zaklati kurban, ukoliko nisu od stanovnika mekkanskog Harema.
Postoji razilaženje oko toga koja je od ove tri vrste najbolja. Veći broj učenjaka smatra da je to temetu'.
Nakon što se zanijeti jedna od ove tri vrste hadža počinje se sa telbijom koja glasi:
.: LEBBEJKE-LLAHUMME LEBBEJK, LEBBEJKE LA ŠERIKE LEKE LEBBEJK, INNE-L-HAMDE VE NI'METE LEKE VE-L-MULK, LA ŠERIKE LEKE.) Izvor: Wikipedia
Iz svega je vidljivo da se u ovo područje , ne može ući a da se ne želi obaviti vjerski obred , hadža/umre,ne samo onaj ko je nemusliman već ovo važi i za muslimane, pa i za Saudijce. Nije nikakav “nedostatak” demokracije, več vjerski propis !!!
P.S.
Nije ovo znači nikakav "hir" ili odluka Saudijske vlade, več vjerski propis star 1400 godina. A što se svetosti same Mekke tiče, njena je svetost još od Adama (Adema a.s) ili preciznije od historijski potvrđenog prvog graditelja/obnovitelja Kabe Abrahama(Ibrahim a.s.), tako da je unazad nekoliko hiljada godina ovo bilo područje hodočašća !!!( Papir/potvrdu da ste musliman kod apliciranja za hadž/umra vizu daje zvanični organ/muftijstvo zemlje iz koje vjernik koji će putovati dolazi.)
@Bošnjak wrote:O PRELASKU MIKATA BEZ IHRAMA
(TJ O PRELASKU GRANICA PREMA MEKKI IZ PET PRAVACA BEZ DONOŠENJA ODLUKE O OBAVLJANJU HADŽA ILI UMRE VJERSKI PROPISI)
Ko na putu u Meku pređe mikat a da nije ihram učinio ni za hadž ni za umru, pa kasnije to učini, treba da zato zakolje bravče. Ako bi se pak povratio mikatu telbiječineći kao muhrim, (prema Ebu Jusufu i Muhamedu i nečineći telbije), spala bi s njega dužnost klanja kurbana. Isto je tako ako bi se povratio i prije nego je ihram učinio, pa to učinio tek od mikata. No, ako bi se vratio nakon što je bio počeo tavaf obavljati, ne bi s njega spala dužnost klanja kurbana. Ko bi sa strane došao u koje mjesto što leži u »Hillu« s poslom, ne namjeravajući u Meku, pa mu kasnije palo na um da uniđe u Meku, mogao bi unići a da ihram i nečini. Ako bi mu sunulo da ihram učini, učiniće ga od Hilla kao i pravi stanovnici njegovi. Ko uniđe u Meku bez ihrama, dužan je da obavi ili hadž ili umru. Ako bi se vratio do mikata pa ihram učinio za hadž, koji je bio otprije dužan, mogao bi mu vrijediti sam taj hadž, ali ako bi se vratio do godinu dana, pa onda ihram učinio za dužni hadž, morao bi da obavi i ono što je bio dužan ulaskom u Meku. Mekanin i hadžija-mutemeti', kad pređu Harem bez ihrama, isto su kao onaj što pređe mikat bez ihrama. Ako bi počeli obavljati vukuf na Arefatu prije nego su se vratili, dužnost klanja kurbana za njih ostaje (dakle kod njih je vukuf ono što je kod onoga tavaf) Izvor: Iz djela: “Fikh-ul-Ibadat” –autor:Muhamed Seid Serdarević(djelo je pisano početkom 20-tog stoljeća)
IHRAM JE ODLUKA (AR. NIJJET) KOJOM SE ULAZI U OBREDE HADŽA.
MIKAT
Imamo dvije vrste mikata, vremenske i prostorne (mjesne). Vremenski mikat su dani u kojima se obavlja hadž, kao što Uzvišeni kaže: "Hadž je u određenim mjesecima..." (Kur'ana 2:197), a ti mjeseci su ševval, zu-l-k'ade i zu-l-hidže.
Što se tiče mjesnih mikata to su granice preko kojih hadžija ne smije preći na putu za Mekku, osim pod ihramom. Tih mikata ima pet, a oni su:
1. Zu-l-hulejfa, mikat stanovnika Medine. Od Mekke je udaljen 336 km.
2. El-Džuhfa, naselje udaljeno 10 km od Crvenog mora, a od Mekke 180 km. Mikat je stanovnicima Egipta, Šama, Tunisa i ostalim zemaljama sjeverne Afrike. Međutim, sada hadžije ulaze u obrede hadža (ar. ihram) iz mjesta Rabig koje se nalazi u blizini.
3. Jelemlem, mjesto koje sada nosi naziv Es-Sa'dijje. To je jedno od brda u oblasti Tehame, a udaljeno je od Mekke 27 km. To je mikat stanovnicima Jemena, Indonezije, Indije i Kine.
4. Karnu-l-menazil, mjesto koje sada nosi naziv Es-Sejlu-l-Kebir, a udaljeno je od Mekke 72 km. To je mikat stanovnicima Nedžda i Taifa.
5. Zatu 'irk, mjesto koje sada nosi naziv Ed-Daribe, a od Mekke je udaljeno 72 km. To je mikat stanovnika Iraka, Irana i ostalih istočnih zemalja.
Ovi mikati su granice koje onaj koji obavlja hadž ili 'umru ne smije preći osim pod ihramom.
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je objasnio ljudima koja su to mjesta, kao što stoji u hadisu kojeg prenosi Ibn 'Abbas, radijallahu anhuma, u kome se kaže:
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio stanovnicima Medine Zu-l-Hulejfu za mikat, stanovnicima Šama El-Džuhfu, stanovnicima Nedžda Karnu-l-menazil, a stanovnicima Jemena Jelemlem. To su njihovi mikati i mikati onih koji dođu u njih, a nisu od njih, sa nijetom obavljanja hadža i 'umre. Onaj koji stanuje iza tih mjesta obavljaće obrede iz mjesta u kojem živi. Stanovnici Mekke obavljaju ih iz Mekke. (muttefekun alejhi).
Muslim biježi hadis od Džabira, radijallahu anhu, u kome se kaže:
... a stanovnicima Iraka je odredio Zatu 'irk...
Onaj koji ne prolazi kroz mjesto u kome se nalazi mikat, zanijetiće hadž sa mjesta koje je na istoj udaljenosti kao i njegov mikat, kao što je slučaj sa putnikom u avionu koji nijeti kada se približi jednom od mikata. Takvom nije dozvoljeno da odgađa nijet kako bi to učinio na aerodromu u Džidi, kao što rade neke hadžije, jer Džida nije mikat osim za njene stanovnike, i za onoga koji nijeti da obavi hadž ili 'umru iz nje. Zato ko zanijeti u Džidi, a nije od njenih stanovnika, izostavio je jedan od vadžiba, a to je ihram na mikatu, pa je obavezan da se iskupi zbog toga.
Onaj ko namjerno pređe mikat bez ihrama obavezan je da se vrati i zanijeti sa mikata. Ukoliko to ne učini i zanijeti poslije mikata obavezan je da se iskupi za taj propust, tj. obavezan je zaklati ovcu ili da učestvuje u klanju krave ili deve kao jedan od sedmorice, a meso treba podijeliti siromasima u Mekki, s tim da njemu nije dozvoljeno da išta od toga mesa pojede.
Način na koji se nijeti hadž [uredi]
Mustehab je okupati se prije ihrama, uklonuti dlake sa stidnih mjesta i ispod pazuha i namirisati se. Muškarac oblači dva komada čistog i bijelog platna (ar. rida' i izar), s tim što će prije toga skinuti sa sebe svu šivenu odjeću odjeću.
U opštem mišljenju islamskih učenjaka nema posebnog namaza prilikom ihrama, ali ukoliko se vrijeme oblačenja ihrama poklopi sa jednim od namaza može se zanijetiti poslije namaza, zbog toga što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, počeo sa ihramom nakon namaza. Potom se nijeti vrsta hadža koja će se obavljati, a to su: temettu', kiran i iIfrad.
• Temettu' - prilikom obavljanja ove vrste hadža, hadžija će zanijetiti i obaviti 'umru u mjesecima hadža, a hadž će zanijetiti poslije kada nastupe dani hadža.
• Kiran - Kod ove vrste hadža, hadžija će zanijetiti hadž i 'umru zajedno, ili će zanijetiti samo 'umru ali će hadž zanijetiti prije nego počne sa 'umranskim tavafom, kako bi sa takvim nijetom obavio tavaf i s'aj.
• Ifrad - pri obavljanju ove vrste hadža, hadžija će na mikatu zanijetiti samo hadž, s tim što će ostati pod ihramom sve dok ne završi sa obredima hadža, a oni koji obavljaju temetu' i kiran dužni su zaklati kurban, ukoliko nisu od stanovnika mekkanskog Harema.
Postoji razilaženje oko toga koja je od ove tri vrste najbolja. Veći broj učenjaka smatra da je to temetu'.
Nakon što se zanijeti jedna od ove tri vrste hadža počinje se sa telbijom koja glasi:
.: LEBBEJKE-LLAHUMME LEBBEJK, LEBBEJKE LA ŠERIKE LEKE LEBBEJK, INNE-L-HAMDE VE NI'METE LEKE VE-L-MULK, LA ŠERIKE LEKE.) Izvor: Wikipedia
Iz svega je vidljivo da se u ovo područje , ne može ući a da se ne želi obaviti vjerski obred , hadža/umre,ne samo onaj ko je nemusliman već ovo važi i za muslimane, pa i za Saudijce. Nije nikakav “nedostatak” demokracije, več vjerski propis !!!
P.S.
Nije ovo znači nikakav "hir" ili odluka Saudijske vlade, več vjerski propis star 1400 godina. A što se svetosti same Mekke tiče, njena je svetost još od Adama (Adema a.s) ili preciznije od historijski potvrđenog prvog graditelja/obnovitelja Kabe Abrahama(Ibrahim a.s.), tako da je unazad nekoliko hiljada godina ovo bilo područje hodočašća !!!( Papir/potvrdu da ste musliman kod apliciranja za hadž/umra vizu daje zvanični organ/muftijstvo zemlje iz koje vjernik koji će putovati dolazi.)
Hvala ti za ovo u zadnjem pasusu, jer je tu i odgovor na moje pitanje iz jednog od ranijih postova, znači ima ta neka potvrda, koja se izvadi...
Za ulazak u Meku, potrebna je viza, obzirom da mi Bosanci i Hercegovci znamo kako je to cekati ispred ambasada, i da nas ponizavaju, ova viza je vrlo lahka za dobiti u Meku.
A viza je (ASHADU ENA LA ILLAHA IL ALLAH VE ASHADU ENA MUHAMEDAN RASUL ALLAH) jednostavno i bez puno papira i ponizavanja.
@iz dna duše
(Papir/potvrdu da ste musliman kod apliciranja za hadž/umra vizu daje zvanični organ/muftijstvo zemlje iz koje vjernik koji će putovati dolazi.)
Hvala ti za ovo u zadnjem pasusu, jer je tu i odgovor na moje pitanje iz jednog od ranijih postova, znači ima ta neka potvrda, koja se izvadi...
Znači, ne može neko samostalno aplicirati za vizu S.Arabije i reći/izjaviti ili sam napisati da je musliman, te aplikacije danas u pravilu idu grupno od strane vjerskih/islamskih organizacija svake države iz koje vjernici dolaze, a to su skoro sve države Sjeverne Amerike/ i ostatka , Evrope,Afrike, Azije ...
arbosan wrote:Za ulazak u Meku, potrebna je viza, obzirom da mi Bosanci i Hercegovci znamo kako je to cekati ispred ambasada, i da nas ponizavaju, ova viza je vrlo lahka za dobiti u Meku.
A viza je (ASHADU ENA LA ILLAHA IL ALLAH VE ASHADU ENA MUHAMEDAN RASUL ALLAH) jednostavno i bez puno papira i ponizavanja.
Ne možeš ti sam/sama kao fizičko lice otići u ambasadu S. Arabije i reći, hoću na hadž, dajte mi vizu, uz izjavu šehadeta. Danas je to dosta komplikovanije, čak i organizacija koja kao organizator aplicira za hadž, mora imati unaprijed obezbijeđen smještaj u Mekki i Medini , (da se tačno zna gdje će tamo boraviti), potvrde za hodočasnike da su muslimani, a sve je to i razumljivo ako uzmemo u obzir da je broj ljudi koji tamo borave oko 4 milona, u gradovima koji imaju oko 1,5 milona stanovnika, Mekka i Medina, znači na svakoga po 3-4 hodočasnika, to je kao kada bi Sarajevo bilo domaćin za 2 miliona ljudi , a zna se kako je organizovati jednu olimpijadu a hadž je najkomplikovanija organizacija i najmasovnija, u cijelom svijetu !!!
arbosan wrote:Za ulazak u Meku, potrebna je viza, obzirom da mi Bosanci i Hercegovci znamo kako je to cekati ispred ambasada, i da nas ponizavaju, ova viza je vrlo lahka za dobiti u Meku.
Ne možeš ti sam/sama kao fizičko lice otići u ambasadu S. Arabije i reći, hoću na hadž, dajte mi vizu, uz izjavu šehadeta. Danas je to dosta komplikovanije, čak i organizacija koja kao organizator aplicira za hadž, mora imati unaprijed obezbijeđen smještaj u Mekki i Medini , (da se tačno zna gdje će tamo boraviti), potvrde za hodočasnike da su muslimani, a sve je to i razumljivo ako uzmemo u obzir da je broj ljudi koji tamo borave oko 4 milona, u gradovima koji imaju oko 1,5 milona stanovnika, Mekka i Medina, znači na svakoga po 3-4 hodočasnika, to je kao kada bi Sarajevo bilo domaćin za 2 miliona ljudi , a zna se kako je organizovati jednu olimpijadu a hadž je najkomplikovanija organizacija i najmasovnija, u cijelom svijetu !!!
Slazem se, medjutim, naslov glasi Meka samo za muslimane, a ima dosta ljudi pogotovo stranaca u S.Arabiji, znaci on moze kolima da ode tamo, ali cinjenica, opet nemoze on ili ona uci tamo bez jednostavne vize. A za Saudiju, kao drzavu naravno da treba ova viza sa dosta papira.
Bilo je i pitanje, kako ce neko znati jeli je musliman ili ne. Koliko znam da imaju kontrolni punktovi, a osim toga, za zene i djevojke je jednostavno, nemoze uci tamo bez da je Seriatski obucena, sto znaci nemoze kao kod nas, u minjaku i reci ALHAMDULILA, i s kraja carsije prezivati Selam, i Bajram slaviti u birtiji. ...
...ljudi su smislili razne exkluzivitete, klubovi u koje mogu samo odabrani članovi, restorane u koje mogu ući samo članovi bez obzira dali imaju novac da plate uslugu, trgovine u koje mogu samo određeni članovi itd...pa zašto bi bilo nešto drugačije bilo kada bi bile i religije u pitanju.
Pitanje se postavlja dali bi svevišnji donosio te i takve zabrane? Ili bi možda svevišnjem bio draži onaj koji možda ne obavlja ono što mu vjera nalaže i postupa prema ljudima i okolini oko sebe bez grijega s čistoćom u srcu ili vjernik koji sve to obavlja ali se povremeno ogriješi.
Ovo dokazuje da ljudi nalaze exkluzivitet u svemu pa i u bliskosti s svevišnjim. Samo želim da naglasim da Meka nije jedino svetište gdje postoje zabrane!
Moje mišljenje je da pripadnik neke vjere ma koliki je on vjernik i ma koliko on za sebe mislio da je ispravan, ako je počinio ili čini grijeh, veći grijeh za njega da ode u neko svetište, nego nekom čistom u srcu da ode gdje je zabranjeno!!!
Ne može evo konkretno kada je islam/muslimani u pitanju, biti "veći grijeh otići u neko svetište", konkretno obaviti hadž, kada je hadž stroga obaveza, za svakoga muslimana, kao i namaz, post, zekat/davanje siromašnim, nečinjenje ubistva, bluda, krađe, itd...ako, kada je hadž konkretno u pitanju, da vjernik naravno ispunjava određene uslove da bi to za njega postalo obaveza : (punoljetstvo, imanje sredstava, sloboda, sigurnost puta itd...). Nigdje ne kaže za muslimana koji je počinio taj i taj grijeh , nije obaveza otići na hadž, obaveza je svakoga muslimana ,da se za svaki grijeh čim prije pokaje, uz naravno ne isključivanje odgovornosti za velike grijehe, pa i na ovome svijetu, što je danas rijetkost izuzev ako živi u državi koja prakticira islamski pravni sistem, ali sigurno na drugome svijetu, poslije Dana Sudnjeg. A o dužini kazne u džehenemu/paklu, te koliko će ostati tamo, odlučuje samo Bog dž.š. Naravno, On može i oprostiti ali mi to ne znamo, može nekim drugim dobrim djelom prema komšiji/npr. pa i nemuslimanu, zaraditi kod Boga oprost za svoje grijehe. Ali učinjeno loše djelo , ne oslobađa obaveze činjena dobrih djela prema komšiji, rodbini, ispunjenu islamskih farzova/obredoslovlje, itd...
To je , kao kada bi čovjek/građanin nešto ukrao, pa da mu zakonodavac rekne: „e ti si počinio prkršaj/krivično djelo, ukrao si, e ti si loš, ne trebaš plačati porez, nečemo uzeti od tebe „???
Slazem se, medjutim, naslov glasi Meka samo za muslimane, a ima dosta ljudi pogotovo stranaca u S.Arabiji, znaci on moze kolima da ode tamo, ali cinjenica, opet nemoze on ili ona uci tamo bez jednostavne vize. A za Saudiju, kao drzavu naravno da treba ova viza sa dosta papira.
Bilo je i pitanje, kako ce neko znati jeli je musliman ili ne. Koliko znam da imaju kontrolni punktovi, a osim toga, za zene i djevojke je jednostavno, nemoze uci tamo bez da je Seriatski obucena, sto znaci nemoze kao kod nas, u minjaku i reci ALHAMDULILA, i s kraja carsije prezivati Selam, i Bajram slaviti u birtiji. ...
Ne može ni stranac koji radi u S.Arabiji ni Saudijac preći , gore navedene mikate/granice, tek tako-kolima i posjetiti Mekku. pogotovu u mjesecima hadža, tada je još rigoroznije. Ne može ni musliman/Saudijac iz Džide koja je samo nekih 80-tak km udaljena od Mekke doći u Mekku imaju brojni punktovi, sigurno će biti vraćen ako nije aplicirao i dobio odobrenje za hadž. A za Saudijce je uslov dodatni , koliko znam , da nisu bili najmanje 5 godina na hadžu, zbog ogromne gužve, jer kada bi svi Saudijci dolazili svake godine , bilo bi 24 miliona hadžija?
iz dna duše wrote:Ali čekaj, dođem tamo sa pasošom i njihovom vizom. Kako oni znaju koje sam vjere, je li to moram poniojeti neki certifikat iz svoje zemlje ili šta o pripadnosti vjeri?
U toj njihovoj vizi u tvojem pasosu stoji koje si vjere.U slucaju da ides na hodocasce nece ti pisati koje si vjere jer se viza za hodocasce daje samo muslimanima.Dok se ostale vize (radne,turisticke,studnetske...)izdaju i nemuslimanima tako da ti u vizi biva naglaseno sta si.
TamiyA wrote:a šta ste mislili? da mogu? da bi trebali moći? da su to njihova prava? - Ne, Meka je samo za muslimane baš kao što je vatikan samo za kršćane
...za tvoju info Vatikan je prepun umjetničkih djela od kojih zastaje dah...pa onda barem zbog tog vraga tamo???
To je isto k'o da si meni rek'o "joooj da vidis kakve je Hanifa dooobre patlidzane danas donijela na pijacu. Zajeb'o si se sto nisi is'o sa mnom." Ili "kako si se samo zajeb'o sto nisi htio ici sa mnom, da samo vidis kakvo je Sabrija gnojivo ove godine napravio."
Sta ba on zna ko je Botticelli, Pinturicchio, Raphael, Michelangelo, dok je za da Vincia cuo jedino zahvaljujuci Brownu i njegovom Kodu (mada ga ni to ne bi nimalo zainteresiralo da nije nacuo da se knjiga bazira na prici o tome kako je krscanstvo ubleha).
E moj haveru...
Sta ih je ovakvih na ovom dijelu foruma...
Ovaj dio foruma VRVI, ali bukvalno VRVI od ovih nesretnika koji se hvale time sto ih ne zanima, ili, prevedeno - sto NE ZNAJU/POJMA NEMAJU o stvarima koje su u citavom svijetu, pismenom svijetu, stvar opste kulture i opsteg obrazovanja.
S mindera na minder, s guza na guz, dobace kojih 20-30 kilometara od mjesta gdje su se izlegli... i tu se sve zavrsava.
Bitte_Halt_ja_ja wrote:Pa zar nije Bill Maher snimio onaj "dokumentarac" dje uglavnom za*ebava razne vjernike otisao u Meku i snimao? Religolous se zove film ili tako nesto.
iz dna duše wrote:Ali čekaj, dođem tamo sa pasošom i njihovom vizom. Kako oni znaju koje sam vjere, je li to moram poniojeti neki certifikat iz svoje zemlje ili šta o pripadnosti vjeri?
U toj njihovoj vizi u tvojem pasosu stoji koje si vjere.U slucaju da ides na hodocasce nece ti pisati koje si vjere jer se viza za hodocasce daje samo muslimanima.Dok se ostale vize (radne,turisticke,studnetske...)izdaju i nemuslimanima tako da ti u vizi biva naglaseno sta si.
Samim tim sto ti neko govori (islamska zajednica) mozes li biti vjernik ili ne je toliko brutalna, da me je stid svijeta u kojem zivim!
Samim tim sto ti neko govori (islamska zajednica) mozes li biti vjernik ili ne je toliko brutalna, da me je stid svijeta u kojem zivim!
nigdje veze!
Niko tebi ne govori mozes li biti vjernik ili ne, ali u Islamu postoji nesto kao dzemat i ti kao musliman trebas djelovat u tom dzematu i sa tim dzematom. Svaka zemlja na svijetu ima ogranicen broj viza koje moze izdati za hadz tako da se tu nema sta posebno raspravljati... kada bi sad iz svake zemlje na svijetu na hadz moglo otici koliko god ljudi hoce pa to bi tamo bila katastrofa, prema tome neko tijelo mora biti zaduzeno za te vize i slicno a pri tome predpostavka je da su muslimani jedne drzave udruzeni u jedan zajednicki dzemat pa je logicno da taj dzemat radi te stvari oko viza itd...
Ne brini, znam da ti tako misliš, shvatila sam iz tvojih postova. Ja spadam u drugu grupu ljudi.
ok, tvoj hakk, pripadaj i u osmu grupu ako želiš...meni je svejedno, a da - ja zaista stojim iza tih svojih riječi
prijatelju, ne znam baš šta pokušaješ tačno reći, ali nešto što je SVETO nekoj vjeri...ne može se njihovo svetište pretvarati u turističku atrakciju...same starije džamije su pretvorene u turističku atrakciju, pa smetaju klanjačima, njihova galama i ulaženje u obući (lično vidio)...njih nije briga to što je za muslimane ta džamija Allahov hram na zemlji i da je on SVET...njih interesuje samo stare zidine i historijski značaj objekta...s toga...gledajte budiste, pravoslavce, kršćane, hinduse, indijance i ostale - ali Islamska svetišta zaobiđite jer ih ne poštujete...kontaš prijatelju, pa hajde...u džamiju INEKAKO mogu turisti da dođu, nije ba problem, ali u Mekku i Medinu, ma nema te šanse u mašta a ne u realnosti, nema smisla to - Mekka i Medina su za jednog muslimana najveći hram gdje MORA otići (ako je u mogućnosti) ako želi u raj! i to da mi sad neko gleda historijski značaj Kabe i da mi se pentra gore negdje i slika sve to...nema smisla, jer se gubi svetost, niko u Kabu ne smije ući osim sa namjerom hadždža (Hajj) i umre (Umrah - kada musliman dođe u Mekku a nije vrijeme Hadždža)!!!
U svijetu ima i "svetijih" (da pogrešno ne budem shvaćen, smatram da neko mjesto ne može biti svetije za jednu kulturu/religiju od dugog najznačajnijeg mjesta u drugoj kulturi/religiji) mjesta od meke, ako kao razlog uzmemo oštrine zabrane i izvan svijeta islama.
Poenta je i da su na tim mjestima nekad davno određeni ljudi donijeli vjerskim propisom (opet napisanim od ljudi) ko može biti blizak svevišenjem, a ko ne, da se bukvalno izrazim.
Bosna i Hercegovina wrote:Ne radi se ni o kakvom „neekumenizmu“ već o vjerskom propisu starom stotinama godina, a ovo područje je bilo sveto još od poslanika Adema a.s., (Adama), prvog čovjeka na zemlji. Arefat, visoravan udaljena 20-tak kilometara od Mekke, gdje su se Adem a.s. i Havva a.s, (Adam i Eva), sastali prije hiljade i hiljade godina, mjesto je hadžskog obreda, ili Mina, udaljena 7 km od Mekke, mjesto je jednog od hadžskih obreda a vezano je za Ibrahima a.s. (Abrahama) . A i samu kabu u Mekki je gradio Ibrahim a.s, [/b](Abraham). Tako da ovo sveto područje nije zabranjeno samo za ulazak nemuslimana, kako to neki žele krivo predstaviti nego ni muslimani stranci, koji ne žive u Mekki, ne mogu ući u ovo područje osim da obave hadž ili umru i to je sveto područje u koje se ulazi samo u ihramima , tj. posebnoj vjerskoj odjeći. Znači, ne može ni jedan musliman tamo ići kao turista ili iz bilo kog drugog razloga a bez da obuće ihram i tako obavi jedan od ova dva obreda, hadž ili umru...
To su iz raznih pravaca prema Mekki tzv. mikati tj. granice koje se ne mogu preći, ni muslimani dakle,osim da obave vjerski propis: Zul-Hulejfa oko 420km daleko od Mekke iz pravca Medine, Zatu-irk iz pravca Iraka oko 88km udaljen, Karnul-menazil udaljen oko 80 km istočno od Mekke iz pravca Rijada, Jemlem granica iz pravca Yemena oko 130 km južno od Mekke. Postoji i harem tj.sveti prostor okograda Mekke gdje postoje određeni vjerski propisi koji važe samo za to sveto mjesto... Znači zabrana ulaska nije samo za nemuslimane, nego ne mogu ući ni muslimani osim za specijalne vjerske obrede, (umra i hadž), ne može ni musliman iz Riyada ili Medine ući, osim ako želi obaviti vjerski obred !!!
Ako se ne varam, pomenuti u boldiranom dijelu teksta pominju se i u nekim drugim knjigama.
Smeta mi, po živcima mi maksialno piči kad odem u džamiju a tamo ih kamara samo škljocaju, te ova poza te ona, kodar odeš na foto sešn za kakv tobejarabi brezobrazni magazin.
Izvinite gospodo u džamiju idem Bogu da se molim i radi svoje potrebe a ne da nekom budem turistička atrakcija, isto tako milioni hadžija koji od na hadž idu radi sebe.
Pored hadža na koji se ide jednom godišnje, na umru se može ići svaki dan, i svakim danom je sve više onih koji idu.
U čemu je problem da shvatite da je Meka danas i premala da primi toliki broj hodočasnika a kamoli još i turiste?
Nema potrebe da se od hadža pravi dodatna turistička atrakcija.
Ako men kao nekatoliku nije dozvoljen ulaz u Vatikan, nema problema, slažem se s time.
Nemuslimani mogu ući u Meku i Medinu kao dodatna ispomoć kolko ja znam.
Pa dobro za vrijeme hadza i ne treba pustat turiste ali ne znam u cemu je problem da turisti dolaze ostatkom godine. Mogu lovu uzimat tokom cijele godine od turizma, a ne samo tokom hadza.