Sarajlije imate li posao???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ridjobrki

#76 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

Ama nije problem što mi dolazimo u Sarajevo već je problem što Sarajlije neće da idu iz njega. To je logično: uvijek se iz manjih sredina ide u veće, recimo za mene je logično da ja iz Bihaća dođem u Sarajevo a da na moje mjesto dođe neko iz, recimo Bosanske Krupe. Samim tim će se u Bosanskoj Krupi otvoriti mjesto za nekoga iz Bosanske Otoke ili Bužima koji bi mogao osloboditi tamo mjesta za nekoga iz Čave ili Konjodora i tako bi to trebalo ići...

Problem ima dva nivoa:

1. Sarajlije koje bi trebale ići u Zagreb, Istanbul, Beograd, Budimpeštu, Beč... se zakovale u Sarajevu i prave gužvu
2. Ovi iz Konjodora preskaču red i stvaraju metež u logičnom kretanju stvari

Za mene je logično da ja završim u Sarajevu (neću, ne bojte se, samo sebe navodim kao primjer... meni lično van Krajine nema života i volim deci Une, grumen Grmeča i cm3 našeg zraka neg' svo Sarajevo...) koji je moj glavni grad kojem ja prirodno gravitiram. A i isplatnije mi je, svako malo moram dolaziti na neke seminare tamo, na ovo na ono, po vizu, u bolnicu.... A Sarajevo zabačeno, jebaji ga, pa mi se ne isplati da se vraćam, bolje mi je tu ostati, nije to što ja to Sarajevo nešta volim ili što sam mu se začudio. I ja bih radije da mi je glavni grad neki fin, organizovan, ambiciozan, siguran grad bez kompleksa tipa Praga ili Beča ali nije.

Prema tome, nemojte biti tako oštri prema nama Krajišnicima, Hercegovcima, Sandžaklijama, Podrinjcima i drugima. Nije ni nama lahko, prođite nas se...
*mima*

#77 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by *mima* »

valter.ba wrote:Ne bih zelio da me neko pogresno shvati i unaprijed zelim da naglasim da nemam nikakvih predrasuda prema raji iz drugih gradova pogotovo ako su to dobra raja :D Medjutim stvarno sam shokiran cinjenicom da ogroman broj ljudi sa strane radi u SA a mi u samom gradu imamo ogromnu nezaposlenost. Nemojte mi samo reci da su ovi ta tlane toliko pametniji i sposobniji :lol: U posljednjoj deceniji sam promjenio mnogo radnih mjesta i to uglavnom u medjunarodnim organizacijama i svaki put se u rodjenom gradu nadjem u manjini :skoljka:
Molim vas da podijelite sa ostalima svoja iskustva i NIKAKO ne pokusavajte okrenuti temu u pogresnom pravcu jer zbilja nemam nikakvih predrasuda kao sto sam vec naglasio na pocetku.
Tema ima za cilj da spoznamo koliko raje iz drugih gradova radi u SA i zasto ovolika nezaposlenost raje iz SA !!!
Hvala na iskrenim i konstruktivnim odgovorima ;-)

A ko po cijeli dan ispija kafe u Strasi...Vatri........Haj sad reci da tu samo sjede papci........
Ridjobrki

#78 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

and wrote: zašto slovenac nema potrebu da iz ptuja,maribora,novog mesta...ide u ljubljanu?
Zato što je Slovenija mala pa iz Ptuja prošeta u Ljubljanu na posao i vrati se kući.
Ahmmed

#79 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ahmmed »

Ovo zaista, nema smisla sta se od nas Sarajlija radi. Predlažem da se svim Sarajlijama( a kriterije ko može biti Sarajlija treba da utvrdi posebno formirana komisija ) odmah po rođenju uruči fakultetska diploma i počasni doktorat, da se došljama ograniči kretanje Ferhadijom između 18 i 23 sata, da se zabrane udaje i ženidbe između roDŽenih i došlja, da se maltarina opet uvede, da se odrede pozicije na koje nikako i ni pod kojim uvjetima ne mogu konkurisati došlje, da se svim došljama u starom dijelu grada konfiskuje imovina, te da se retroaktivno smijene svi sarajevski gradonačelnici ( čisto radi simbolike), koji ,po odluci gore pomenute Komisije, ne zadovoljavaju kriterije čistokrvnog Sarajlije. To što skoro svi prijeratni sarajevski gradonačelnici nisu bili iz Sarajeva,a što su svi, ama baš svi, bez obzira na nacionalnost ostali u ovom gradu u vrijeme opsade, ne smije im biti olakotna okolnost pri poništavanju njihovog gradonačelnikovanja....

eh, eto :-) :-) :-)
Last edited by Ahmmed on 06/06/2009 15:07, edited 1 time in total.
and

#80 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by and »

Ridjobrki wrote:
and wrote: zašto slovenac nema potrebu da iz ptuja,maribora,novog mesta...ide u ljubljanu?
Zato što je Slovenija mala pa iz Ptuja prošeta u Ljubljanu na posao i vrati se kući.
netačan odgovor,nije ni bh puno veća.
zato što u ptuju,novom mestu ... ima toliko jakih firmi da nemaju potrebu posao tražiti negdje drugo.
o tim stvarima odavno vode računa i oni iz ljubljane,i ovi iz ostalih mjesta.
kurty

#81 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by kurty »

semmy wrote:@kurty
ali je kafa u ilijasu ili brezi 0,5 ili 1,00km a u sarajevu 2,00 i 2,5km...razmisljao o tome..o ostalim cijenam da i ne govorim...
rentanje stana u sa je od 300km pa nadalje + rezije...ne bi rekla da je u brezi tako a i vecina ih tamo ima svoje kuce pa im zato i ne treba novac....tako da ti ta plata dodje na isto...zivot u sarajevu je skuplji pa je onda i neka logika da su i plate malo ''jace''
kafa je u Brezi marka, u Ilijasu ne znam koliko je. Ja sam zadni put platio kafu 2,5KM prosle godine kad me ne znam koji vrag natjerao da sjedem u Vatru. Od tada sam pio kafe koje sam placao 1KM (ciglane-blizu mi faxa)...
Sves to sto si ti napisao je sasvim ok i sve si tacno rekao. I meni je zelja da imam stan u Sarajevu, da ne moram ustati u 6.30 kada zelim da stignem na predavanja koja mi pocinju u 8.15h, zelja mi je da radim u Sarajevu jer hocu da imam bolju platu.
Ali, ponavljam, u Sarajavu ima sigurno 2-3 000 radnih mjesta koja se ticu cijelog kantona, federacije i drzave.
Nije mi ok da nacelnik opcine Centar recimo bude iz Breze, nije mi ok da recimo nacelnih Ilidje bude neko iz Rogatice, ali mi je sasvim OK da u kantonalnom ministarsvu rade ljudi iz svih mjesta u kantonu, da u federalnom ministarstvu recimo rade ljudi iz svih dijelova federacije...
Ridjobrki

#82 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

Ahmmed wrote:Ovo zaista, nema smisla sta se od nas Sarajlija radi. Predlažem da se svim Sarajlijama( a kriterije ko može biti Sarajlija treba da utvrdi posebno formirana komisija ) odmah po rođenju uruči fakultetska diploma i počasni doktorat, da se došljama ograniči kretanje Ferhadijom između 18 i 23 sata, da se zabrane udaje i ženidbe između roDŽenih i došlja, da se maltarina opet uvede, da se odrede pozicije na koje nikako i ni pod kojim uvjetima ne mogu konkurisati došlje, da se svim došljama u starom dijelu grada konfiskuje imovina, te da se retroaktivno smijene svi sarajevski gradonačelnici ( čisto radi simbolike), koji ,po odluci gore pomenute Komisije, ne zadovoljavaju kriterije čisto krvnog Sarajlije. To što skoro svi prijeratni sarajevski gradonačelnici nisu bili iz Sarajeva,a što su svi, ama baš svi, bez obzira na nacionalnost ostali u ovom gradu u vrijeme opsade, ne smije im biti olakotna okolnost pri poništavanju njihovog gradonačelnikovanja....

A ima i drugih rješenja... Recimo decentralizacija ne bi bila loše rješenje... Oslobodimo malo mjesta u Sarajevu i rasteretimo tako što ćemo, npr, više federalnih i državnih institucija izmjestiti u Mostar, Tuzlu, Zenicu, Bihać, Travnik... Isto to uraditi u BL sa republičkim institucijama - u Doboj, Prijedor, Bijeljinu... Ja bih, recimo, baš volio ovo.

Kad Sarajevo ne bude imalo toliko dobro plaćenih mjesta koja se plaćaju iz zajedničkog džepa neće biti ni onih koji bi tražili da dio toga zapadne i njih. Sva ekonomska politika u ovoj zemlji se svodi na javnu potrošnju i logično je da se ide tamo gdje je sisa javne potrošnje najveća.

Da radi Kombiteks, Polietilenka, Agrokomerc, industrija namještaja... Niko u Sarajevo iz Krajine ne bi došao kao što nismo dolazii ni prije rata.
studeni76

#83 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by studeni76 »

Slozio bih se.rjesenje je da se institucije isele iz SA u druge dijelove drzave.Zasto sjediste EPBiH nemoze da bude u TZ,BH Telecom u Bihacu,federalne institucije u Mostaru,banke u Zenici,drzavne isntitucije u BL.Obavezno sve fakultete prebaciti u vise manjih sredina,koje bi bile presretne da im par hiljada studenata zivi u gradu.Naravno i sve strane ambasade i razne medjunarodne organizacije preseliti u gradove koji isto tako imaju aerodrome i nece biti zakinute u obavljanju svojih poslova.
I onda ce Sarajevo ostat sarajlijama,nek uzivaju.niko nece smetat, bice i vuk sit i ovce na broju.
A plus ce SA lakse na zapad,uci u EU bez ovih doslja koji su se naselili. ovako nemaju sansu.

Pozz
Skyfox

#84 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Skyfox »

sistem wrote: nije grad ferhadija :wink:
sarajevo ima teski problem geografskog sirenja i saobracaja. tako da mu je to velika prepreka razvoju u buducnosti. ili da to rijesi, ili da prepusti ministarstva, vladu, ambasade i sve sto ide uz glavni grad, nekom drugom bh gradu, koji to sve moze.

taman ce onda sarajlije ostati sa sarajlijama.
:lol: :lol: legendarno ali ... nista od toga :)
Lesli Eldridž

#85 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

kurty wrote:
Ti mora da si se doselio iz Visokog, ili Breze...

Zato sto su ti ljudi sa strane decenijama zivjeli od poljuprivrede i ostalih privrednih grana (da ne nabrajam) i poslije rata su se docepali grada i vise ih ne mozes vratiti tamo odakle su dosli... E ti ljudi imaju sada vezu i dobijaju posao prije nas koji ovdje zivimo od rodjenja (da ne govorim kako ti "sa strane" i sa srednjom skolom ulete prije mene koji imam fakultet, itd.) i najgore je sto su i "glavesine" sada dosljaci, ma cijeli grad je u rukama ruralnih pojedinaca i kvazi naprednih strucnjaka sa velikom perspektivom, nazalost!
zato i jesmo tu gdje jesmo!

shvatite jednu stvar ,jednom za sva vremena!
Ne moze neko ko dodje iz male provincije u Sa, i ko se docepa pozicije ,voditi BiH u Evropu. Taj je svoju misiju odradio. Dosao je u Sarajevu , i to je zavrseno! Ti provincijalci su se vec docepali obecane zemlje! Briga njih hoce li BiH u evropu! Za njih je ovo evropa. I nista im vise ne treba, tako da nemaju ni zelje da nas vode prema tamo.!
Dok god su na vlasti nepismeni provincijalci, neobrazovani ljudi sa okologradskih sela, nema sanse da bude ikakvog napretka.
Kako nas oni mogu voditi u evropu, kad su oni svoj san ostvarili.Cilj im je samo povuci sto vise svojih s brda ,sela..i nastaniti se ovdje.
Da bi nas neko vodio prema naprijed, mora imati mentalitet svjetski ,da tezi prema svjetskom,ili bar evropskom. :D
A ovi seljaci teze ka sarajevskom ,tuzlanskom. To je njihov limit.[/quote]

Jesi ti slucajno razmislio prije nego si ovo napisao????
Da jesi vjerovatno bi ovaj dio izostavio!
Najblaze receno -nidže veze.
Zasto svi idu u Sarajevu???
Zato sto je plata ljekara u Ilijasu (KANTON SARAJEVO), za 500 KM vece od ljekara u Brezi (ze-do kanton)...pa vidi zasto svi lete u Sarajevo i KS[/quote]

Nemoj tako, ja mislim da je čovjek u pravu. Ko se dočepa asfalta to mu je Amerika... 8-)
no_crnjak

#86 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by no_crnjak »

hvala ti Bože što neam nikakve veze sa Sarajevom...
hvala ti Bože što sam Al'pašinac...

da bi se neko nazivao Sarajlijom...njegova oba roditelja moraju biti rodjeni u Sa...takvih je 7 % u Sa,zato ti je tema smijesna...
Last edited by no_crnjak on 06/06/2009 16:44, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#87 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Ridjobrki wrote:
Ahmmed wrote:Ovo zaista, nema smisla sta se od nas Sarajlija radi. Predlažem da se svim Sarajlijama( a kriterije ko može biti Sarajlija treba da utvrdi posebno formirana komisija ) odmah po rođenju uruči fakultetska diploma i počasni doktorat, da se došljama ograniči kretanje Ferhadijom između 18 i 23 sata, da se zabrane udaje i ženidbe između roDŽenih i došlja, da se maltarina opet uvede, da se odrede pozicije na koje nikako i ni pod kojim uvjetima ne mogu konkurisati došlje, da se svim došljama u starom dijelu grada konfiskuje imovina, te da se retroaktivno smijene svi sarajevski gradonačelnici ( čisto radi simbolike), koji ,po odluci gore pomenute Komisije, ne zadovoljavaju kriterije čisto krvnog Sarajlije. To što skoro svi prijeratni sarajevski gradonačelnici nisu bili iz Sarajeva,a što su svi, ama baš svi, bez obzira na nacionalnost ostali u ovom gradu u vrijeme opsade, ne smije im biti olakotna okolnost pri poništavanju njihovog gradonačelnikovanja....

A ima i drugih rješenja... Recimo decentralizacija ne bi bila loše rješenje... Oslobodimo malo mjesta u Sarajevu i rasteretimo tako što ćemo, npr, više federalnih i državnih institucija izmjestiti u Mostar, Tuzlu, Zenicu, Bihać, Travnik... Isto to uraditi u BL sa republičkim institucijama - u Doboj, Prijedor, Bijeljinu... Ja bih, recimo, baš volio ovo.

Kad Sarajevo ne bude imalo toliko dobro plaćenih mjesta koja se plaćaju iz zajedničkog džepa neće biti ni onih koji bi tražili da dio toga zapadne i njih. Sva ekonomska politika u ovoj zemlji se svodi na javnu potrošnju i logično je da se ide tamo gdje je sisa javne potrošnje najveća.

Da radi Kombiteks, Polietilenka, Agrokomerc, industrija namještaja... Niko u Sarajevo iz Krajine ne bi došao kao što nismo dolazii ni prije rata.
To ne bi bilo dobro rješenje. Ionako nemamo države. Bilo bi je još manje kad bi se decentralizirala totalno. Problem je što nema više proizvodnih grana u privredi, što nema industrije. Praktično se sve svelo na administraciju i trgovinu, a administrativni centar države je Sarajevo. Zato se Sarajlije osjećaju ugroženi (I jesu ugroženi, sa pravom se osjećaju ugroženi.) Da rade proizvodne firme i industrija u BiH ne bi bilo ovako, i mnogi nehljebovići koji su se doselili u Sarajevo bi mogli da fino zarađuju i žive i u svojim rodnim grudama. E sad nemoj me pogrešno shvatiti kad sam napisao "nehljebovići sa strane". Ima ih i iz Sarajeva, ali da ih manje dolazi u Sarajevo bilo bi lakše živjeti u Sarajevu i administracija bi bila manje masivna. Znaš ono kako se kaže:" Administarcija samu sebe replicira." Tako da kada to krene, nema kraja. I šta se dešava sada? Umjesto da smanje plate administraciji i političarima, vladajuća elita smanjuje plate privredi koju dotira država (državne proizvodne firme) i najebaše obični mali ljudi. Privatnici. k'o i svi lopovi, love svoju priliku i krijući se iza recesije i angažmana MMF-a smanjuju svom radnom roblju plate i opet najebaše radnici u privatnom sektoru. Problem je naša nejaka privreda, odnosno nepostojanje proizvodnje.
Lesli Eldridž

#88 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

studeni76 wrote:Slozio bih se.rjesenje je da se institucije isele iz SA u druge dijelove drzave.Zasto sjediste EPBiH nemoze da bude u TZ,BH Telecom u Bihacu,federalne institucije u Mostaru,banke u Zenici,drzavne isntitucije u BL.Obavezno sve fakultete prebaciti u vise manjih sredina,koje bi bile presretne da im par hiljada studenata zivi u gradu.Naravno i sve strane ambasade i razne medjunarodne organizacije preseliti u gradove koji isto tako imaju aerodrome i nece biti zakinute u obavljanju svojih poslova.
I onda ce Sarajevo ostat sarajlijama,nek uzivaju.niko nece smetat, bice i vuk sit i ovce na broju.
A plus ce SA lakse na zapad,uci u EU bez ovih doslja koji su se naselili. ovako nemaju sansu.

Pozz
To nigdje nema, a uzroke i posljedice sam objasnio u prethodnom postu.
Srklet-jok77

#89 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Srklet-jok77 »

atko wrote:Ako ne zelis da okrenes temu u pogresnom pravcu zasto uopste djelis ljude na one iz Sarajeva i one npr iz Visokog ili Ilijasa ili Breze i sl ...

Zasto samtras da bi trebao biti privilegovaniji samo zato sto ti je mjesto stanovanja blize Sebilju ?

Sarajevo je glavni grad i najveci grad svih Bosanaca i Hercegovaca i centar skoro svih desavanja i svako ima pravo da dodje da se skoluje i da trazi posao svidjalo se to tebi ili ne ?

Sad ces ti ponavljati da ne zelis temu u ovom smjeru ali ona je sama po sebi u tom smjeru cim je postavis i glupa je iznad svega ;)
Imaju dvije strane ove priche ;)

PRVA: Generalno najmanje 50% sarajlija uprska svoju shansu koju su dobili - tipa da im je sve pod nosom - da ne moraju plachat neki studentski dom - da im je generalno lakse uchit nego ludima koji u Sa dodju sa strane ( naravno pod uvjetom da se koliko toliko smanje kafe derneci i slichno a da se ponekad uchi ). da mozda znaju nekoga ko che ih pogurati taj prvi korak, i naravno da su sami krivi i naravno da oni uglavnom s.eru kako su doshlje sa strane razgrabile sve stho valja. Jer se oni, Boze moj, odmah vide na vrhu - dzhe chesh pocheti ko svi sa dna - day odmah ofis, podredjene, sekretaricu ....

DRUGA: Neobjashnjiv fenomen da chim neko iz Kalesije, Banovicha, Shamca, Tutina... uspije i probije se negdje ( svojim trudom naravno ) .... i njegova rodbina i porodica i prijatelji a i oni sa kojim je dobar iz uzeg zavichaja preko nochi postanu talentovani vrijedni pametni ... i chekaju ih shirom otvorena vrata tamo gdje se zemo instaliro ili dokle zemini pipci imaju dohvata .... i da stho ih je vishe to rodbina i tazbina postaju sve pametnija i sposobnija.

I jedno i drugo su i lice i nalichje nashe stvarnosti ;)
Lesli Eldridž

#90 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Ne slažem se sa tobom. Sarajlije su gradsko i osiromašeno stanovništvo sa puno gradske sirotinje. Nemaju zemlje i krava i nekretnina kao ovi sa strane. E ovi koji mogu da mijenjaju zemlju i kuće, koji prodaju ovce i krave mogu da završe škole i fakultete jer imaju više para od osiromašenog gradskog stanovništva (u ovom slučaju Sarajeva, a tako je i u drugim većim mjestima i gradovima) I tako se oni guraju, bezobrazni su i kako je kod nas plemenski sistem u društvu najzastupljeniji, oni i dovode svoje "zeme". Zato je to tako... 8-)
kurty

#91 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by kurty »

Normalno...sasvim je OK dovesti suprugu/supruga i djecu recimo uz Kalesije, Bihaca, Tuzle, Zivinica u Sa da zive, ako se dobije posao u Sa, ali nije ok za 20 dana svu rodbinu do 6-tog koljena ugurati u administraciju...

Nedavno sam malo raspravljao na temu posla za omladinu u Sa i u drugim mjestima...
Znam dosta studentica koje cuvaju djecu od nekih ministara, ambasadora, direktora...rade tri sada dnevno satnica u prosjeku 5KM (znam kod jedne je 11KM za sat vremena rada, radi tri sata dnevno i ima na koristenje novu Ford fiestu ako djeca budu imala zelju da odu negdje u ta tri sata)...Zatim mnoge ankete koje se rade, i niz drugih poslova koji se obavljaju honorarno...
I jos jedno pitanje, ako se sjecate prosle godine je bilo "aktuelno", a ove slabije vidjam, one "hodajuce reklame", znaci ljudi na ledja neki onaj pano natovare i setaju po gradu cijeli dan...mislim da je medju tim momcima bila najmanje Sarajlija...ispravite ako grijesim
Lesli Eldridž

#92 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

kurty wrote:Normalno...sasvim je OK dovesti suprugu/supruga i djecu recimo uz Kalesije, Bihaca, Tuzle, Zivinica u Sa da zive, ako se dobije posao u Sa, ali nije ok za 20 dana svu rodbinu do 6-tog koljena ugurati u administraciju...

Nedavno sam malo raspravljao na temu posla za omladinu u Sa i u drugim mjestima...
Znam dosta studentica koje cuvaju djecu od nekih ministara, ambasadora, direktora...rade tri sada dnevno satnica u prosjeku 5KM (znam kod jedne je 11KM za sat vremena rada, radi tri sata dnevno i ima na koristenje novu Ford fiestu ako djeca budu imala zelju da odu negdje u ta tri sata)...Zatim mnoge ankete koje se rade, i niz drugih poslova koji se obavljaju honorarno...
I jos jedno pitanje, ako se sjecate prosle godine je bilo "aktuelno", a ove slabije vidjam, one "hodajuce reklame", znaci ljudi na ledja neki onaj pano natovare i setaju po gradu cijeli dan...mislim da je medju tim momcima bila najmanje Sarajlija...ispravite ako grijesim
Nemoj biti tako uvjeren. Mislim da ih je bilo... 8-)
kurty

#93 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by kurty »

Lesli Eldridž wrote:Ne slažem se sa tobom. Sarajlije su gradsko i osiromašeno stanovništvo sa puno gradske sirotinje. Nemaju zemlje i krava i nekretnina kao ovi sa strane. E ovi koji mogu da mijenjaju zemlju i kuće, koji prodaju ovce i krave mogu da završe škole i fakultete jer imaju više para od osiromašenog gradskog stanovništva (u ovom slučaju Sarajeva, a tako je i u drugim većim mjestima i gradovima) I tako se oni guraju, bezobrazni su i kako je kod nas plemenski sistem u društvu najzastupljeniji, oni i dovode svoje "zeme". Zato je to tako... 8-)
Prodas stan za 200 000- 300 000KM i kupis kucu, 5 duluma okucnice, u okolini Breze, kupis auto, napravis stalu, kupis 20 ovaca i 5 krava, i ostane ti 50-tak kKM...pa budes u prednosti "gradskom sirotinjom"
kurty

#94 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by kurty »

Lesli Eldridž wrote:
kurty wrote:Normalno...sasvim je OK dovesti suprugu/supruga i djecu recimo uz Kalesije, Bihaca, Tuzle, Zivinica u Sa da zive, ako se dobije posao u Sa, ali nije ok za 20 dana svu rodbinu do 6-tog koljena ugurati u administraciju...

Nemoj biti tako uvjeren. Mislim da ih je bilo... 8-)
Jeste bilo ih je, ali manje nego "doslja"... ;-)
Srklet-jok77

#95 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Srklet-jok77 »

Lesli Eldridž wrote:Ne slažem se sa tobom. Sarajlije su gradsko i osiromašeno stanovništvo sa puno gradske sirotinje. Nemaju zemlje i krava i nekretnina kao ovi sa strane. E ovi koji mogu da mijenjaju zemlju i kuće, koji prodaju ovce i krave mogu da završe škole i fakultete jer imaju više para od osiromašenog gradskog stanovništva (u ovom slučaju Sarajeva, a tako je i u drugim većim mjestima i gradovima) I tako se oni guraju, bezobrazni su i kako je kod nas plemenski sistem u društvu najzastupljeniji, oni i dovode svoje "zeme". Zato je to tako... 8-)

Ima i toga naravno ali pazi ja sam ugrubo rekao da je to 50% " sarajlija " - kad bi govorio po svom iskustvu rekao bih ti da od ekipe predratnih drugova - recimo nas 20-tak - raja - od kojih smo svi imali priblizno iste uslove - mozda nas je 7 zavrshilo fax, mozda 3 ili 4 su krenuli sa nekim biznisom - ostali su pocheli radit kad su morali - a i sad je - nemoj da mislim daj da popijem i smotam - i volim ih ja samo tako - i pijem kafe sa njima kad god mogu - ali jarane sami su se syebali - a sve chesche mi kroz zayebanciju govore lako je tebi - a ja im sve chesche odgovaram sa - mogli ste i vi - i bojim se da neche josh dugo fino druzenje potrajat - ne hvalim sebe i ne govorim da sam neshto extra uspjeshan - ali mislim da ih pochinjem podsjechat da su i oni mogli bolje - i ne vjerujem da che mi to oprostiti ;) ybga - amogli su - vjeruj mi - znam ih - znam koliko su pametni i koliko su oni ( roditelji ) imali i mogli - a sa mnom su studirali ljudi sa strane - koji su daleko manje imali i para i pameti. Ali su imali i cilj i upornost. Ybga tako ti je.

Drugi dio takodjer stoji - naj da che rodbina moji kolega sa strane brzo postat pametna ako se koji od njih probije negdje ;)
medisa

#96 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by medisa »

no_crnjak wrote:hvala ti Bože što neam nikakve veze sa Sarajevom...
hvala ti Bože što sam Al'pašinac...

da bi se neko nazivao Sarajlijom...njegova oba roditelja moraju biti rodjeni u Sa...takvih je 7 % u Sa,zato ti je tema smijesna...
E baš sam htjela pitati:može li mi neko objasniti po čemu je to neko Sarajlija?Koliko generacija ispred njega ga čine takvim?
Joj,Bože gluposti.Ja lično ljude dijelim samo na dobre i loše.A ako si Sarajlija ne znači i da nisi primitivac.
Ja nisam rođena u BiH. Pa ko sam ja?Kako mogu reći da sam ja iz tog grada gdje sam rođena kad se ne osjećam tako?Oduvijek me zanimalo šta to daje nekom pravo da se naziva pravim Sarajlijom?Ako su neki pravi onda postoje i oni krivi?Koji su onda krivi?
Tema je baš smiješna.
sultanijaodbruneja

#97 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by sultanijaodbruneja »

Prvo, Sarajlija je neko roden na podrucju od Carsije do Marin Dvora, 10 generacija unazad od oba roditelja su mu s tog podrucja, to je definicija Sarajlije sa Carsije, a sve ostalo su mu seljaci :roll: , nisam Sarajka :D

Zasto "doslje " imaju posao a Sarajlije nemaju??? Zato sto su Sarajlije ponosni samo na to sto su oni rodeni na Carsiji i da ikako mogu zivjeli bi od toga, imaju neku kucu na Carsiji uradenu prije nekih 100 godina, koja se nasljeduje generacijama , zato oni nemaju vise od jednog djeteta, jer zaboga ko ce graditi kucu (kupovat stan) nize od Marin Dvora. Sjede po vazdan po kafama, imaju 2-3 marke u dzepu za kafu, i palamude o svom arijevskom podrijetlu. Kruna ce im pasti s glave ako odu nize ako odu na Maltu ili Ilidzu na posao, to je za njih selo.
Last edited by sultanijaodbruneja on 06/06/2009 17:43, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#98 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Srklet-jok77 wrote:

Ima i toga naravno ali pazi ja sam ugrubo rekao da je to 50% " sarajlija " - kad bi govorio po svom iskustvu rekao bih ti da od ekipe predratnih drugova - recimo nas 20-tak - raja - od kojih smo svi imali priblizno iste uslove - mozda nas je 7 zavrshilo fax, mozda 3 ili 4 su krenuli sa nekim biznisom - ostali su pocheli radit kad su morali - a i sad je - nemoj da mislim daj da popijem i smotam - i volim ih ja samo tako - i pijem kafe sa njima kad god mogu - ali jarane sami su se syebali - a sve chesche mi kroz zayebanciju govore lako je tebi - a ja im sve chesche odgovaram sa - mogli ste i vi - i bojim se da neche josh dugo fino druzenje potrajat - ne hvalim sebe i ne govorim da sam neshto extra uspjeshan - ali mislim da ih pochinjem podsjechat da su i oni mogli bolje - i ne vjerujem da che mi to oprostiti ;) ybga - amogli su - vjeruj mi - znam ih - znam koliko su pametni i koliko su oni ( roditelji ) imali i mogli - a sa mnom su studirali ljudi sa strane - koji su daleko manje imali i para i pameti. Ali su imali i cilj i upornost. Ybga tako ti je.

Drugi dio takodjer stoji - naj da che rodbina moji kolega sa strane brzo postat pametna ako se koji od njih probije negdje ;)
Uh vidi sad u čemu griješiš. Ne možemo svi studirati i mati VSS. To ne bi ni valjalo, treba imati i ostalih stručnih sprema. Tako da ne moraš imati fakultet samo zato što si iz Sarajeva. E objasnio sam ti ranije zašto došljaci završavaju visoke škole u većem postotku nego Sarajlije. Oni imaju para za to, a Sarajlije nemaju i to ti jedan od najvažnijih razloga uz dovođenje "zema" iz svog plemena. (Sad će se Amazonka 27 javiti :D )
Lesli Eldridž

#99 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

sultanijaodbruneja wrote:Prvo, Sarajlija je neko roden na podrucju od Carsije do Marin Dvora, 10 generacija unazad od oba roditelja su mu s tog podrucja, to je definicija Sarajlije sa Carsije, a sve ostalo su mu seljaci :roll: , nisam Sarajka :D

Zasto "doslje " imaju posao a Sarajlije nemaju??? Zato sto su Sarajlije ponosni samo na to sto su oni rodeni na Carsiji i da ikako mogu zivjeli bi od toga, imaju neku kucu na Carsiju uradenu prije nekih 100 godina, koja se nasljeduje generacijama , zato oni nemaju vise od jednog djeteta, jer zaboga ko ce graditi kucu (kupovat stan) nize od Marin Dvora. Sjede po vazdan po kafama, imaju 2-3 marke u dzepu za kafu, i palamude o svom arijevskom podrijetlu. Kruna ce im pasti s glave ako odu nize ako odu na Maltu ili Ilidzu na posao, to je za njih selo.
Nije to pročitaj mojih par postova. Sarajlije nemaju para, a ovi sa strane obično imaju više para i zato je to tako...
Ridjobrki

#100 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

Lesli Eldridž wrote:Nije to pročitaj mojih par postova. Sarajlije nemaju para, a ovi sa strane obično imaju više para i zato je to tako...

Upravo tako. I šta se koji kurac bunite, ljudi vam donose pare u tu fukareštinu. :roll:
Locked