Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HAVANA

#76 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by HAVANA »

Ja ću gorit :skoljka:
Najljepsa

#77 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, nece mu biti primljena, i on ce na onom svijetu nastradati” (“Ali Imran”, 85).

"...Kod Allaha je jedino priznata vjera islam" (Ali 'Imran,19)

nista ne pikam ovo..gore fino pise da ima vise vjera i da nam je namjerno dao vise njih da bismo se takmicili ko ce bolje da postuje Alaha/Boga...
Najljepsa

#78 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

HAVANA wrote:Ja ću gorit :skoljka:
da cujemo zasto tako mislis?
HAVANA

#79 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by HAVANA »

Najljepsa wrote:

Rekli mi tako. :lol:
BHF_Manijak

#80 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Ne,nije ba tako...jer muslimanima jeste POSLJEDNJA Objava Kur`an,ali to nenegira prijasnje objave,Tevrat,Zebur i Indzil,koji su bili zakon za tdasnje vrijeme,nit islam negira prijasnje poslanike....
a pazi dio ajeta:".....a On bi vas MOGAO sljedbenicima jdne vjere ucinit da je htio,ali On hoce da vs iskusa u onom sto bam se PROPISUJE...." dakle hoce da Allah iskusa svoje robove sa objavom,da li ce je prihvatiti ili ne....vidis zasto je opasno tumaciti ajete bez prethodnog znanja,lahko se moze odlutati po trani,havala Allahu na ucenim ljudima koji su pisali tefisre...
Compact

#81 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Compact »

Nećeš akoBog da! ;-)

Neka Podčauš bude odskočna daska, a možda se sretnemo i na džumi! ;-)

Šta fali, neće ti ništa biti! Ako ti se ne svidi ti opet raspali roštilj za 25. maj! :D

Možemo zajedno onaj tamo petak! Zovnuo bih te u ovaj petak, ali ću biti neko vrijeme odsutan! ;-)
Najljepsa

#82 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

HAVANA wrote:
Najljepsa wrote:

Rekli mi tako. :lol:
Evo ja ti kazem da neces goriti , nista se nemoj brinuti :mrgreen:
Compact

#83 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Compact »

Najljepsa wrote:A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, nece mu biti primljena, i on ce na onom svijetu nastradati” (“Ali Imran”, 85).

nista ne pikam ovo..gore fino pise da ima vise vjera i da nam je namjerno dao vise njih da bismo se takmicili ko ce bolje da postuje Alaha/Boga...
Nemoraš pikati, tvoj problem! :D

Mrsko mi tipkati iscrpljujući post, ima tu mnogo lijepih objašnjenja šta znači taj ajet, ali možda nekom drugom prilikom.
Najljepsa

#84 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

BHF_Manijak wrote:Ne,nije ba tako...jer muslimanima jeste POSLJEDNJA Objava Kur`an,ali to nenegira prijasnje objave,Tevrat,Zebur i Indzil,koji su bili zakon za tdasnje vrijeme,nit islam negira prijasnje poslanike....
a pazi dio ajeta:".....a On bi vas MOGAO sljedbenicima jdne vjere ucinit da je htio,ali On hoce da vs iskusa u onom sto bam se PROPISUJE...." dakle hoce da Allah iskusa svoje robove sa objavom,da li ce je prihvatiti ili ne....vidis zasto je opasno tumaciti ajete bez prethodnog znanja,lahko se moze odlutati po trani,havala Allahu na ucenim ljudima koji su pisali tefisre...
ovo ko De Vinicijev kod:)
Izvinite ali ja ne mogu da prihvatim da Bog/Alah , namjerno daje vise vjera da bi se mi takmicili..ili da vjeru pravi komplikovanom toliko da samo uceni ljudi mogu da je rastumace isl..ovo je po meni ocigledno pisano ljudskom rukom.
Vjera i Bog bi trebali da budu iskreni, topli ,ja razumijem da su ukljucena iskusenja ,ali ne ovakvog tipa.
Najljepsa

#85 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

e sad jedino ako je Bog neko bice sa druge planete recimo i nije savrsen, nije pozitivan vec je stvarno strah i trepet..e onda bi ovo sve imalo smisla, ali u to ne zelim da vjerujem...Mrzim osjecaj straha..a cijeli zivot zivjeti pod tim osjecajem onda i nije zivot.
BHF_Manijak

#86 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Najljepsa wrote:
BHF_Manijak wrote:Ne,nije ba tako...jer muslimanima jeste POSLJEDNJA Objava Kur`an,ali to nenegira prijasnje objave,Tevrat,Zebur i Indzil,koji su bili zakon za tdasnje vrijeme,nit islam negira prijasnje poslanike....
ovo ko De Vinicijev kod:)
Izvinite ali ja ne mogu da prihvatim da Bog/Alah , namjerno daje vise vjera da bi se mi takmicili..ili da vjeru pravi komplikovanom toliko da samo uceni ljudi mogu da je rastumace isl..ovo je po meni ocigledno pisano ljudskom rukom.
Vjera i Bog bi trebali da budu iskreni, topli ,ja razumijem da su ukljucena iskusenja ,ali ne ovakvog tipa.
Ne daje Allah vise vjera da bi se takmicili koja je bolja,jca itd,a nit je Allah dao te vjere,vec je receno u ajetu da bi nas MOGAO uciniti sljedbenicima jedne,ali onda sama skontaj,kakva je svrha zivota ako cemo svi isti biti i svi radit dobro,i onda umrijeti i u Dzennet/raj?!dakle vjera ti je iskusenje,dato ti je sve,imas mozak,pa biraj sta ces..a nije tacno da je vjera toliko komplikovana da ti treba doktorat da bi je savladala,sve je jasno samo malo volje treba,a to sto ljudima neke stvari ne odgovaraju,ne mgou potisnuti svoj ego,ponos,porive itd to je druga prica...i sto velika vecina,jel mu nesto nelogicnoodmah napusta sve,jer zaboga to njegov mozakne moze da poFata....
Najljepsa

#87 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

znam da nam je data sloboda izbora da li da vjerujemo ili ne i to mi je logicno i ima smisla, ako je Bog uzviseno bice..ne bi nista silom i sl..Ali nije mi logicno da se kao salje vise vjera da dovedu do zabune ali kao samo jedna je prava...Mislim da to Bogu ne bi trebao biti cilj..kao evo vam jedna sveta knjiga..uh ,ne, ne ta...evo vam druga..eh ,nije ni ta...evo vam treca e to je prava :? :-) :roll:
BHF_Manijak

#88 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Ali cekaj malo.....slate su knjige,jedna za drugm,u razlicitim vrmenskim periodima,ISTOG SADRZAJA samo razlicitim ljudima,Indzil Isau,Tevrat Musau itd,eh sad te knjige kako Kur`an su poslane s istim ciljem kao i zadnja objava Kur`an,dakle da budu objava tom narodu i Kur`an kaze da su bile iste poruke kao i sam Kur`an,i na kraju dolazi Kur`an kao pecat objava ostalih!eh sad,nije Bog a vise vjera,ono da je slao razlicite objave i da su sve kontradiktorne jedna drugoj,vec su ljudi ti,oji su izmjenili objave,(gledaj Krcani i Biblija)i od toga nastaju razlicite religije....u tom smislu se misli "vise vjera",a ne da su one od Allaha poslane kako bi smutnja bile pa da eto vjernici nabasaju na pravu.....
Najljepsa

#89 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

znaci ipak je kljucno da je jedna vjera i da recimo u knjige i ne treba bas slijepo da se vjeruje...jer ko ce ga znati odakle su i da li su originali ili ne i da li je to bas zadnja knjiga ili ce ih jos biti.
Last edited by Najljepsa on 09/06/2009 01:41, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#90 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

pa prije no pises po forumu,uzmes knjiga i kniga i procitas,pogledas sve strane i analizir i sama zakljucis,kroz forum tesko da ces skontati....procitas Kur`an,pa Bibliju i jos poneku,zavisi sta nadjes,pa sama sebi zakljucis,onda sve to saberes i oduzmes i skonts se,imas i dosta rasprava,knjiga i bruku literature na tu temu,Kur`an ili Biblija rijec Bozija...pa bujrum! ;-)
Najljepsa

#91 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

BHF_Manijak wrote:pa prije no pises po forumu,uzmes knjiga i kniga i procitas,pogledas sve strane i analizir i sama zakljucis,kroz forum tesko da ces skontati....procitas Kur`an,pa Bibliju i jos poneku,zavisi sta nadjes,pa sama sebi zakljucis,onda sve to saberes i oduzmes i skonts se,imas i dosta rasprava,knjiga i bruku literature na tu temu,Kur`an ili Biblija rijec Bozija...pa bujrum! ;-)
Ma meni je ljepse i interesantnije ovako sa vama o tome raspravljati i od vas izvuci vazne informacije:)
Mada znam da jedino je moguce izvuci pravi zakljucak ako se uradi bas to sto si ti gore naveo..ili jednostavno zivjeti i vjerovati u ono sto smatras da je ispravno.
Najljepsa

#92 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Ustvari ja bih najradije napisala novu knjigu :)..sa pozivom da svi vjerujemo u jednu vjeru, jednog Boga koji je u nama i do kojeg mozemo doci samo ako otvorimo sva nasa cula i nase srce . Dobro sad ..malo bih zakomplikovala ,cisto da bude malo interesantnije i d se nabaci malo vise stranica ;-)

:sax:
ljubav_aha

#93 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

skolarac wrote:Jedina ispravna vjera kod Boga je Islam,pa to je On objavio u Ku'ranu.Covjek je ovde na ovom dunjaluku poslan da bi ga Bog iskusao raznim zivotnim situacijama,i u dobru i u zlu,i On kaze da ga covjek spozna,da vjeruje u Njega,da radi dobra djela i da ce biti spasen i na ovom i na buducem svijetu.On je Objave slao u razlicitom vremenskom razdoblju,samo sto su prijasnje Objave brisalo se i dopisivalo sta je se htjelo,pa tako ova zadnja Objava(Ku'ran)do danjasnjeg dana ostala je zasticena od bilo kakvih devijacija.Sve ovo ti lijepo pise u Ku'ranu,mozes da pogledas.
skolarac,gdje konkretno pise u Kur'an :?:
ljubav_aha

#94 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

eh ovo sam upravo tako cula :)
Compact

#95 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Compact »

ljubav_aha wrote:
skolarac wrote:Jedina ispravna vjera kod Boga je Islam,pa to je On objavio u Ku'ranu.Covjek je ovde na ovom dunjaluku poslan da bi ga Bog iskusao raznim zivotnim situacijama,i u dobru i u zlu,i On kaze da ga covjek spozna,da vjeruje u Njega,da radi dobra djela i da ce biti spasen i na ovom i na buducem svijetu.On je Objave slao u razlicitom vremenskom razdoblju,samo sto su prijasnje Objave brisalo se i dopisivalo sta je se htjelo,pa tako ova zadnja Objava(Ku'ran)do danjasnjeg dana ostala je zasticena od bilo kakvih devijacija.Sve ovo ti lijepo pise u Ku'ranu,mozes da pogledas.

Image
“A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, nece mu biti primljena, i on ce na onom svijetu nastradati” (“Ali Imran”, 85).

Image

Image
"...Danas sam vam usavrsio vjeru i blagodat Svoju upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera." (El-Maide, 3)

"Ova vasa vjera - jedina je prava vjera, a Ja sam - vas Gospodar, zato se samo meni klanjajte." (El-Enbija',92)

A sada da se ne zaboravi!

Hajmo malo o religijama! Hajmo!

Imamo Islam, Kršćanstvo, Judeizam, nekih drugih vjerskih zajednica, denominacija i sekti!

Jedina ispravna i priznata vjera kod Boga je Islam, a ako ne vjerujete u to, uvjerićete se kada umrete!

Od mene toliko, pozdrav! :D :run:
dr.Gonzo

#96 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dr.Gonzo »

Trebao bih i ja napisati neku knjigu u kojoj cu reci se pika, a sta ne pika, i onda se na to pozivati kao neoborivi argument. Jer tako pise.
Ocigledno neki ljudi ne kontaju da to nikako ne moze biti argument za nekoga ko ne vjeruje da je Kur'an bozija rijec.
Compact

#97 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Compact »

dr.Gonzo wrote:Trebao bih i ja napisati neku knjigu u kojoj cu reci se pika, a sta ne pika, i onda se na to pozivati kao neoborivi argument. Jer tako pise.
Ocigledno neki ljudi ne kontaju da to nikako ne moze biti argument za nekoga ko ne vjeruje da je Kur'an bozija rijec.
Pa napiši možda se neko upeca!

Niko te ne tjera da povjeruješ!

Kada umreš biće ti krivo što nisi povjerovao! A ti sada vidi šta ćeš! :D
Ateista

#98 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Compact wrote:
ljubav_aha wrote:

Image
“A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, nece mu biti primljena, i on ce na onom svijetu nastradati” (“Ali Imran”, 85).

Image

Image
"...Danas sam vam usavrsio vjeru i blagodat Svoju upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera." (El-Maide, 3)

"Ova vasa vjera - jedina je prava vjera, a Ja sam - vas Gospodar, zato se samo meni klanjajte." (El-Enbija',92)

A sada da se ne zaboravi!

Hajmo malo o religijama! Hajmo!

Imamo Islam, Kršćanstvo, Judeizam, nekih drugih vjerskih zajednica, denominacija i sekti!

Jedina ispravna i priznata vjera kod Boga je Islam, a ako ne vjerujete u to, uvjerićete se kada umrete!

Od mene toliko, pozdrav! :D :run:
A onda neko kaze kako ateisti namecu svoje misljenje i pokusavaju da preobrate nekog...
MoHiKaNaC

#99 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Najljepsa wrote:Ustvari ja bih najradije napisala novu knjigu :)..sa pozivom da svi vjerujemo u jednu vjeru, jednog Boga koji je u nama i do kojeg mozemo doci samo ako otvorimo sva nasa cula i nase srce .
......
Kur'an to i jeste...

Ljudi Kur'an posmatraju kroz ljudsko tumacenje ove knjige, kroz one koji tvrde da ga slijede i zato sticu pogresan dojam o ovoj knjizi :roll:
arzuhal

#100 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

@Compact

U ajetu Inne-d-dine 'indellahi-l-islam nema riječi priznata To je apsolutno suvišno i pogrešno jer ostavlja vrata za neke bespotrebne rasprave. Dakle, jasna prevod je Zaista je vjera kod Allaha - islam.
Post Reply