Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#76 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by A1fa »

Jedini nacin da se kod nas posteno radi i od toga fino zivi je da pokrenes neki posao cija ce djelatnost biti preko 90% fokusirana na izvoz i strano trziste. Bilo kakva usluzna djelatnost ili poslovi koji su vezani za bh trziste te neminovno dovode u zavisnost od nasih bh drzavnih i kriminogenih struktura i tu si osudjen ili da rezigniras i dignes ruke od svega, ili da i ti postanes kao oni. Ja radim u jednoj firmi koja u jednoj relativno maloj sredini zaposljava skoro stotinu radnika, tu je vec par godina a malo ko za nju uopste i zna. Razlog tome je da se nasa roba plasira iskljucivo na strano trziste, ovdje samo placamo porez i nista vise ;)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#77 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

@a1fa

vjerujem da je u tom poslu kljuc dijaspora koja plasira vase priozvode
mi imamo potencijala u drvnoj industriji kod maloserijskih proizvoda, recimo kuhinje po mjeri koje se mogu plasirati na EU trziste.
HAVANA

#78 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by HAVANA »

Novac je svuda oko nas,samo treba skontati kako ga uzeti. :D
A1fa

#79 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by A1fa »

Toto wrote:@a1fa

mi imamo potencijala u drvnoj industriji kod maloserijskih proizvoda, recimo kuhinje po mjeri koje se mogu plasirati na EU trziste.
Ne nikako, imamo tim mladih ljudi koji traze i kontaktiraju direktno potencijalne kupce i partnere po cijeloj Evropi. Istina je jedino da je nekako kod nas najlakse upravo krenuti iz te drvopreradjivacke branse (sto je i ovdje slucaj) jer mi i nismo bas poznati po proizvodnji mikrochipova :D
Toto

#80 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

A1fa wrote:

Ne nikako, imamo tim mladih ljudi koji traze i kontaktiraju direktno potencijalne kupce i partnere po cijeloj Evropi. Istina je jedino da je nekako kod nas najlakse upravo krenuti iz te drvopreradjivacke branse (sto je i ovdje slucaj) jer mi i nismo bas poznati po proizvodnji mikrochipova :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
To sa cipovima je bilo nekad. Cipove stancaju roboti. Danas je vaznije da mi trosimo sto vise cipova po glavi stanovnika, nego da in cekicamo. Jos kad bi vi prodavali priozvod koji je 100% finalzirani kod nas... ostaja jedino da u sklopu biznisa otvorite i rasadnike i sadite sumu.
gurabija78

#81 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by gurabija78 »

_Ismail_ wrote:hm, Toto, nismo ni počeli bizMis a već se "razilazimo" :-)
kakav ba reket, jel onaj za igranje tenisa? al k'o da gledam ti misliš na onaj mafijaški, iz KUM-a?
ma fakat bih volio vidjeti tog reketaša (ili reketaše) da dođe da mi traži "lovu na guzove" tj. taj nakav famozni reket o kojem se, eto, ovdje samo priča ali tako plašljivo da to ne mogu "svariti".
jesi li ikad cuo za poresku inspekciju? za PDV inspekciju? za komunalnu inspekciju? .... neka neko drugi nastavi niz.....
Šemso_Bonaparta

#82 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Šemso_Bonaparta »

Odaveno nisam čitao zanimljivije postove i komplet diskusiju...stvarno respect svima :) Pade mi na pamet izjava: ima i u krizi para, ali u čijim rukama???

Što se biznisa kod nas tiče, ja se več nekoliko godina pripremam da nešto započnem, ali sve odugovlačim iz raznoraznih razloga. Par godina istražujem, prikupljam informacije, u međuvremenu radim za veliku firmu radi iskustva....i sada baš kontam kako bi stvarno bio jedna velika naivčina da sam počeo a da nisam znao ono što sada znam, a što opet mislim da je malo... :) Konkretno, evo mojih par zapažanja:

- Kod nas je sigurna isključivo maloprodaja, dakle prodaja za keš koji dobiješ od konačnog kupca
- Rad sa pravnim licima je totalno nesiguran, jer nema apsolutno nikakve garancije da ćeš naplatiti svoje potraživanje. Mjenice, bankarske garancije....mogu donekle dati sigurnost, ali rijetko ko će ih dati, a i onaj ko ih da može izvrdati, ako je maher...Sudovi, prinudna naplata...dok naplatiš (ako naplatiš) firma će da propadne :-)
- dobra je varijanta rada sa državnim firmama (tenderi) ali je to kriminal samo takav, znači mito-korupcija....

Dakle, kod nas ne postoji sistem koji će ti omogučiti da praviš biznis, tj. da te zaštiti od kriminalaca...

Evo nekoliko stvarnih primjera:

Lik otvorio marketinšku agenciju, franšiza, i počinje da radi relativno dobro, međutim fol je što hoće da se obogati odmah i to odmah milion, radnicima ne daje platu, niko nije privaljen, dužan za kiriju i ostale troškove, a kroz priču nagovještava da planira kupiti džipa za cca.120 000 KM...

Jučer dolazi u moju firmu lik da moli da mu se ne pusti mjenica, a dužan bruku love, pozlilo mu, plače....bukvalno, ne preuveličavam. Pogledam ja na parking kroz prozor, kad ono došao lik u autu koje vrijedi po mojoj slobodnoj pretpostavci 50-60000 KM

Znači, generalno može se praviti biznis ali treba doooobro skontati sa čim, u kojoj oblasti
Toto

#83 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

@semsi beze
kad si vec na izvoru informacija
imas li kakva primjer koji je u spurotnosti sa ova dva sto navede
sve zapadne statistike kazu da kod njih od 100 novootvorenih firmi samo 15 prezivi prvu petoljetku
i to na zapadu gdje imaju sve uslove za biznis
ima i ovamo hablecina kao kod nas
vjeruj mi da bi se vise iznenadio ovima ovamo nego nama
ovdje su spremni da finaniraju desetericu znajuci da imaju bar sestoricu hablecina koji ce riknut ali neko mora kupovat i kola od 120 000

po meni je vazno da se stvara abijent....da se ljudi stimulisu, afirmisu uspjesni primjeri
svak zna da uvjek ima priliku da upane u nepriliku
ali treba da igra mecka po vascijeli dan
Last edited by Toto on 28/12/2009 01:23, edited 1 time in total.
_Ismail_

#84 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

gurabija78 wrote:
_Ismail_ wrote:hm, Toto, nismo ni počeli bizMis a već se "razilazimo" :-)
kakav ba reket, jel onaj za igranje tenisa? al k'o da gledam ti misliš na onaj mafijaški, iz KUM-a?
ma fakat bih volio vidjeti tog reketaša (ili reketaše) da dođe da mi traži "lovu na guzove" tj. taj nakav famozni reket o kojem se, eto, ovdje samo priča ali tako plašljivo da to ne mogu "svariti".
jesi li ikad cuo za poresku inspekciju? za PDV inspekciju? za komunalnu inspekciju? .... neka neko drugi nastavi niz.....
oprosti, ali moram se nasmijati grohotom, hahahahahahaha, e čuj poreska inspekcija i sve ostale zakonom regulisane inspekcije da su reketaši. nemoj šta zamjeriti ali to mi je provala godine....

nego bih volio malo uključiti dijasporu da nam ispita tržište pa da krenemo u bizMis zajedničkim snagama. pameti nam ne treba (nje imamo za izvoza, bez ironije) već konkretna profitabilna ideja. pa hajmoooooooooooooooo 8)
Last edited by _Ismail_ on 25/12/2009 15:46, edited 1 time in total.
mostarac

#85 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by mostarac »

Problem biznisa u bosni je neuskladjenost obaveza prema drzavi, zelenastvo banaka i mogucnosti prezivljavanja u biznisu.
Znaci ako radis posteno i izmirujes sve obaveze i dajes radnicima sve sto im sleduje i platis sve troskove firme - onda nemas za germe, tj. za golo prezivljavanje tebe i tvoje porodice.
Jednostavno da bi neko opstao u poslu prisiljen je varati drzavu na bilo koji nacin (mislim da to i na zapadu rade na odredjen nacin) jer inace ima negativnu bilancu iako sve uspjesno zavrsi i odradi i ispuni sve svoje poslovne ciljeve.
Istina u Bosni je mnogo onih koji bi milion preko noci i ti nisu neko na koga se treba ugledati, ali poslovati legalno i posteno u Bosni i poslovati pozitivno granici sa teoretskom mogucnoscu. Lihvarski krediti za posao, obaveze prema drzavi koje su ogromne i sve ostalo sto mora da ide u stavku rashoda dovode firmu do negativne bilance ukoliko ne vara drzavu.
Izuzmimo reket koji je prisutan na ovaj ili onaj nacin. Nekog reketiraju mediji, nekog inspekcije (jer si prisiljen da varas), nekog oni najcrnji huligani i kriminalci sa ulice, a nekog politicari.
Raditi sve po zakonu u Bosni i opstati na trzistu i u poslu granici sa mogucim, a jesti se mora.
Toto

#86 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

_Ismail_ wrote: oprosti, ali moram se nasmijati grohotom, hahahahahahaha, e čuj poreska inspekcija i sve ostale zakonom regulisane inspekcije da su reketaši. nemoj šta zamjeriti ali to mi je provala godine....

nego bih volio malo uključiti dijasporu da nam ispita tržište pa da krenemo u bizMis zajedničkim snagama. pameti nam ne treba (nje imamo za izvoza, bez ironije) već konkretna progitabilna ideja. pa hajmoooooooooooooooo 8)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
samo pazi da tebe ne obrade i izvezu
zonbirile

#87 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by zonbirile »

evo ja imam ideju,ali nikako da se ostvari,a poštena i profitabilna.
Toto

#88 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

zonbirile wrote:evo ja imam ideju,ali nikako da se ostvari,a poštena i profitabilna.
i proizvodnja ricinusa je i postena i profitabilna
a moze i otvorit :D - ako nista radna mjesta
zonbirile

#89 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by zonbirile »

meni treba prostor sa dvije odaje,u jednoj peep show u drugoj plazanje niz štangu.
Toto

#90 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

zonbirile wrote:meni treba prostor sa dvije odaje,u jednoj peep show u drugoj plazanje niz štangu.
zar mozes stic u obe odaje
HAVANA

#91 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by HAVANA »

zonbirile wrote:meni treba prostor sa dvije odaje,u jednoj peep show u drugoj plazanje niz štangu.

Stavi i onu sa rupom u zidu :D markica po markica :lol:
zonbirile

#92 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by zonbirile »

naravno ne bih ja radio nego upravitelj,pa još koja crta na šanku,eto kajena poršea za godinu.
A1fa

#93 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by A1fa »

Toto wrote:
A1fa wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
To sa cipovima je bilo nekad. Cipove stancaju roboti. Danas je vaznije da mi trosimo sto vise cipova po glavi stanovnika, nego da in cekicamo. Jos kad bi vi prodavali priozvod koji je 100% finalzirani kod nas... ostaja jedino da u sklopu biznisa otvorite i rasadnike i sadite sumu.
Proizvod jeste kod nas 100% finaliziran, radi se o proizvodnji drvenih podova, krajnjem korisniku ostaje samo jos da ga sklopi ;) A posumljavanjem i planskom sjecom bi trebala drzava da se bavi, mi (na zalost) nismo vlasnici sumskog gazdinstva, ali svaki balvan koji kod nas udje u pogon je dostavljen od dobavljaca koji imaju svu potrebnu dokumentaciju da se bave tim poslom, odnosno drugim rjecima, ni kubik drveta nije usao nelegalno i iz divlje sjece! ;)
Šemso_Bonaparta

#94 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

@toto
imam more negativnih primjera drug, ne bi vjerovao...pola ovih firmi za koje se misli da su velike i dobre prave takva sranja da to nije normalno. glavni ti je fol da nešto kupiš, ne platiš u roku, i da te onaj ganja da platiš a ti što duže vrdaš i sa njegovim parama obrčeš biznis, a onda platiš baš kad moraš, ili ako može ne platiš nikad

kod nas ti fali profesionalnosti, tačnije nema je nikako. nikad nisi siguran da će ti neko obaviti ono što ste dogovorili na naćin kako ste dogovorili i dogovoreno vrijeme. sve ti se svodi na obećanja može može, ma naravno, 100%, ma znam ja to ... ugovor ti ništa ne znači...i kad dogovoriš posao...ništa ne ide onako kako je dogovoreno i regulisano, samo vrdanja...

i ovo ti je u 90% slučajeva

ono 10% preostalih su ti mali biznisi i oni koji su okrenuti inostranstvu i izvozu, oni rade relativno po ps-u zato jer moraju

realno u narednih par godina kod nas se ne treba odlučivati na privatni biznis, osim: kafana, kladionica, pekara, granap, frizerski salon

yebiga, tako je kako je :( ali bice bolje :D
Toto

#95 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Šemso_Bonaparta wrote:@toto

ono 10% preostalih su ti mali biznisi i oni koji su okrenuti inostranstvu i izvozu, oni rade relativno po ps-u zato jer moraju

realno u narednih par godina kod nas se ne treba odlučivati na privatni biznis, osim: kafana, kladionica, pekara, granap, frizerski salon

yebiga, tako je kako je :( ali bice bolje :D
peke, stoji sve sto pises, ali bi ja voio da ti 90% svoga posta posvetis ovom 10%
negdje sam vec naveo statisticki podatak da svega 15 % novoosnovanih firmi prezivi prvih pet godina postojanja i to u zemljama gdje je sve "posteno" i po paragrfima

jedan od problema i jeste u tome sto se kod nas stvorila slika o tome da je samo: kafana, kladionica, pekara, granap, frizeraj.. biznis i nista vise...... pa se sve gleda kroz ove djelatnosti.
e ja bih da temu ravijamo o tome: zasto je to tako i kako malko prosiriti poglede vizure.. hajmo malko zac u sokak, jer u sokake moze stat vise biznisa vec na ulicu.. a kad udjemo u sokaka ukaze se: avlije, basca, vocnjak, suma ....... kako ce granap radit ako je prazan a granap ne mozes napunit sa ulice granap se puni iz sokaka........
kad pogledas ovaj tvoj spisak Top 10% onda i vidis da su to oni bisnisi "sa ulice" oni koji su odmah vidljivi...medjuti oni svi imaju jednu mahanu: popunjena ulica i to tako da je puna bara krokodila

ako si se ti specijaliziro za biznise "na ulici" haj malko vidi sta ima na visim spratovima. Gore obicno dodje kakva advokastska kancelarija, web design studio, agencije za raznorzane knjigovodje,pisare, notare, ekspor- import, turisticke agencije, biroi za nezaposlene i ostale cinculencije......
itakodalje

#96 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by itakodalje »

"Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten"

:-) :-)

za jedno 20-ak godina!!!
Toto

#97 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

itakodalje wrote:"Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten"

:-) :-)

za jedno 20-ak godina!!!
Ćuj to?
Zar planiras na ovako dug rok?
Šemso_Bonaparta

#98 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Problem nas koji imamo relativno negativan stav prema mogućnosti stvaranja uspješnog biznisa u BiH, na pošten naćin je u tome što se konstantno iz dana u dan susrečemo sa događajima koji to samo potvrđuju, pa se onda teško izmaknuti i razmišljati drugačije...

Kad sam spomenuo one bazične poslove za koje mislim da u ovom trenutku samo mogu uspjeti, to kažem na osnovu nekog iskustva...

a evo opet loš primjer pokretanja agencije....u koji sam bio pasivno uključen...

Super ekipa mladih visokoobrazovanih ljudi, sa vezama u biznis svijetu započinju biznis (event management + još neke usluge)...osniva se samostalna firma u BiH, usko povezana sa firmom iz inostranstva...nije firma kčerka ali u slučaju uspjeha bi postala. Da bi se biznis zavrtio potreban je bio vlastiti kapital koji bi uložili osnivači, dosta klinejanata za područje BiH bi proslijeđivala firma iz insotratnstva, dodatni klijenti su pronađeni uz pomoć veza i poznanstava u BiH... i posao se zakotrljao...Međutim kašnjenje u naplati i nenaplata potraživanja su doveli do gašenja firme (i to prije ove recesije, prije otprilike godinu ipo).
Šta je bio problem?
Da bi se uradio posao za klijenta vrijedan cca. 20.000KM trebaš u početku uložiti 9-10.000 svog kapitala i čekati naplatu u dogovorenom roku. Znači zarada je velika ali moraš imati tih 10tak hiljada da plačaš tekuće troškove posla. Naplata naravno nije u roku, nego kasni 1-2 mjeseca, u međuvremenu počinješ drugi posao malo manje vrijednosti, ali opet sličan problem, kašnjenje...još neki manji poslić...itd itd...i jednostavno nemaš dovoljno novca da finansiraš nekog drugog. Stiči će tebi to sve na naplatu, ali dok ne stigne nemaš mogučnost da radiš drugo, jer se za neke stvari traži živa lova koja fali....znači klasičan problem sa cash flow-om. Totalno je sve nepredvidljivo...i nema nikakave zaštite. Gubiš poslove koje ne možeš raditi jer nemaš novca koji ti drugi neko duguje.

Znači generalno, to je problem ovih inovativnih poslova koje toto spominje....

Ima par realtivno svijetlih primjera: knjigovodstveno-računovodstvena agencija, programiranje - naplata iz inostranstva, i sl.

Ja imam masu ideja, i do novca bi se nekako došlo za pokretanje biznisa, ali je fol u opstanku i radu, jer jednostavno pravila nema, al nikakvih pravila

Ne možeš raditi po zakonu, sve poštovati i uredno plačati i biti konkurentan nekome ko to ne radi. Možda i možeš u stvari, ali moraš biti duplo bolji da bi na taj naćin anulirao njegovu prednost koju ima nelegalnim putem.

Ko je tako dobar da to može, ja mu se divim...i vrlo rado bih radio za njega :)
michio

#99 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by michio »

Uzgajati novogodišnje jelke. Fin posao :) Nevjerovatno mnogo ljudi živi od toga.
_Ismail_

#100 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

proizvodio bih puževe u BiH.
tražim partnere u BiH i u dijaspori, javite se na pp.
eto jednog (od mnogih) potencijalno uspješnih biznisa u BiH.
Post Reply