fabia sdi ili tdi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Lesli Eldridž

#76 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Lesli Eldridž »

JaLa wrote:nisam siguran da se bas "toliko cesto" kaver te turbine, znam da se kvare, ali bas toliko :S
a inace o performansama, ako uzmemo npr. motor iste kubikaze 1.9 tdi i sdi ?
Ma svaki auto VW grupacije će imati problema sa turbinama. Slaba tačka, zbog lošeg sagorijevanja i čađenja. Zatio su i oni sada prešli na common rail... :D
ado-šampion

#77 Re: fabia sdi ili tdi

Post by ado-šampion »

JaLa wrote:nisam siguran da se bas "toliko cesto" kaver te turbine, znam da se kvare, ali bas toliko :S
a inace o performansama, ako uzmemo npr. motor iste kubikaze 1.9 tdi i sdi ?
Ma jaro naporan si s tim kataloškim podacima, uzmi kako god hoćeš u performansama je TDI DALEKO bolji. Da završino tu priču. A što se tiče turbina, svaki turbo-dizel ima problema s turbinama, i TDI i JTD i Fordovi itekako, HDI, itd. Stipu ti Leslija, čuj VW ima a drugi nemaju, frajer kad ima noćne more sanja VW. :D Loše sagorijevanje i čadženje nema nikakve veze s tim nego su turbine preopterećene, i to ne samo kod VW-a, nego inače.
johntra

#78 Re: fabia sdi ili tdi

Post by johntra »

svi TDI motori pate od Mafova i začepljenja istih ili od loše kvalitete goriva, te većina nema problema sa preopterećenosti turbina , osim 2.0 TDI PD, kod kojeg, skoro po pravilu svaka turbina rikne iznad 120.000 KM...
ovajonaj

#79 Re: fabia sdi ili tdi

Post by ovajonaj »

ja imam fabiu 1.9 tdi 2002 godiste i do sada sam presao 80000.. znaci nije bas da previse putujem ali nisam ni od onih penzonera vozaca koji ne predje 2000 obrtaja... uglavnom do sada ni jednog jedinog kvara ozbiljnog nisam imao na njoj, osim sto sam vec naveo u jednoj temi da mi je msrzla pumpa za vodu za brisace jer sam stavio obicnu vodu tj ostalo mi od ljeta..i radila je ona ali je curila voda iz nje...i sto mi je otisao osigurac od brisaca kad sam upalio zaledjene brisace (nisam skontao da su zaledili) i sto sam mijenjao neke gumice na nekakvim stangama dole kod prednjih tockova (par maraka ta gumica) uglavnom kad ta gumica ode nesto lupka kad ides po rupama pa mislis da je amortizer ili nesto ali nije...
a sad sto se tice osjetljivosti na gorivo? ja ne znam gdje vi sipate gorivo i koliko lose to gorvio mora biti pa da napravi neki problem..ja sam sipao gorivo na milion mjesta (euro dizel da budemo precizni a ne tamo neki dizel za traktore i golf dvice ...) i nikad nisam imao gubitak snage niti bilo kakvih negativnih nuspojava.. a sad razlika izmedju sdi i tdi... ja u firmi cesto idem sluzbeno po cijeloj bih sa sdi fabijom... ima klimu i to ali to auto sto neko rece valja samo do trce brzine... i interesantno je da imamo 3 fabije sdi, i dvije su onako pravo lijene i to one 2005 godiste sto su , a ona stara sto je 2001 je dosta zivlja od ove dvije.. imam osjecaj kao da imaju razlicite mjenjace ove starije i ove sa ovim faceliftingom... nisam gledao odakle si ali ako si iz sarajeva i zivis na jednoj od onih uzbrdica... ne bih ti bas preporucio sdi... ma ne bih ti uopste preporucio sdi... trebaces nekada otici u drugi grad ili negdje i kad zaglavis iza dva kamiona penjuci se prema komaru ili uz neki drugi uspon pozalices dan kad si kupio sdi... jedno je voziti sdi po ravnom pa hajd mozes nekako i preteci...uzbrdo si leden...
uglavnom htio sam reci da nisam nikakvih kvarova imao sa njom ni senzora ni turbine ni problema sa gorivom... i vozio sam je maksimalno koliko moze ici ( a moze ici...) doduse ne znam kakvo je stanje sa njima kad predjes 150 000... ali kako god moja preporuka ide za tdi... :thumbup:
Gile Šampion

#80 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Gile Šampion »

johntra wrote:svi TDI motori pate od Mafova i začepljenja istih ili od loše kvalitete goriva, te većina nema problema sa preopterećenosti turbina , osim 2.0 TDI PD, kod kojeg, skoro po pravilu svaka turbina rikne iznad 120.000 KM...
Tako nekako otprilike,ali opet defektu te turbine doprinese dosta zbog toga što vlasnik ''ne održava'' to auto kako bi trebalo i vadi mu dušu na slamku...
Ja u firmi imam kombija 2.5 TDI PD motor,koji je prešao preko 300 000 km :) I do sada ni jednog jedinog kvara na motoru niti na turbini nije bilo,i ako ti motori nisu baš na dobrom glasu.

Naravno da će svaka turbina otići,kada dodje lola i u motor 2.0 TDI od 140 KS naspe ulje koje košta 1 litar=10 KM...ne ide to tako
Naravno da će otići kada dođe lola i čim upali auto,odmah složi po gasu...

E u tome je problem;)
maxell_sarajevo

#81 Re: fabia sdi ili tdi

Post by maxell_sarajevo »

Lud i ponosan wrote:
frngla wrote:sdi je buraz smece, mrtav konj... zasto ne pokusas sa nekim benzincem 1.2 htp ili 1.4 16 v
Pa i taj 1,2 htp je takodje smece, 1,4 16v je neka druga prica, ali...

TDI je najbolji izbor.

Sto je 1.2 smece?

Ima isto 64ks kao i SDI, a i potrosnja im je ista, vozio 1,2 ili 1.9SDI isto ti je, a ovog 1.2 je lakse i jeftinije odrzavati.
Lesli Eldridž

#82 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote: Stipu ti Leslija, čuj VW ima a drugi nemaju, frajer kad ima noćne more sanja VW. :D Loše sagorijevanje i čadženje nema nikakve veze s tim nego su turbine preopterećene, i to ne samo kod VW-a, nego inače.
Valjda zato špto su "kvalitetni" i "neproblematični". Jebo auto koje ne može da sagori naftu kako treba, pa mu sve zaštopa. To je auto na baterije. 8-)
Lesli Eldridž

#83 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Lesli Eldridž »

maxell_sarajevo wrote:
Lud i ponosan wrote:
frngla wrote:sdi je buraz smece, mrtav konj... zasto ne pokusas sa nekim benzincem 1.2 htp ili 1.4 16 v
Pa i taj 1,2 htp je takodje smece, 1,4 16v je neka druga prica, ali...

TDI je najbolji izbor.

Sto je 1.2 smece?

Ima isto 64ks kao i SDI, a i potrosnja im je ista, vozio 1,2 ili 1.9SDI isto ti je, a ovog 1.2 je lakse i jeftinije odrzavati.
Je li onaj 1,2 sa 3 cilindra?
JaLa

#84 Re: fabia sdi ili tdi

Post by JaLa »

imam alfu 1.4 16V TS sa 105ks, i mogu reci da na preko 3000 pa do nekih 6500obrtaja bas ide ko luda... ;)
VR6

#85 Re: fabia sdi ili tdi

Post by VR6 »

Kakve veze ima tvoja Alfa sa ovom temom? :mrgreen:
Klodovik

#86 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Klodovik »

Samo malo OT za ova tri cilindra...
------------------------------
Nakon Volkswagena i BMW-a, Mercedes je također najavio prelazak na manje trocilindrične pogonske jedinice u svojim pojedinim budućim modelima
Mercedes nam je već pokazao benzinski motor DiesOtto koji koristi dizelski sustav paljenja smjese te iz 1,8-litrene zapremine izvlači 238 KS i 400 Nm okretnog momenta uz prosječnu potrošnju nižu od šest litara na stotinu kilometara.
Mercedes je također obećao da će do 2012. svaki model u njihovoj gami raspolagati hibridnim rješenjem, a u Sindelfingenu sada najavljuju i da će pojedini modeli biti dostupni s manjim, lakšim i štedljivijim trocilindričnim motorima.
Mercedes je trenutno u potrazi za partnerom s kojim bi razvio trocilindrične jedinice, a nama se kao logični kandidat nameće upravo mrski konkurent BMW koji se nalazi na istom putu, a s kojim je Mercedes već radio na razvoju hibridne tehnologije za S-klasu odnosno seriju 7.
Novi trocilindraši u dogledno vrijeme trebali bi pokretati Smart fortwo, A i B klasu, a najvjerojatnije i C klasu.
-----------------------------

C klasa sa trocilindričnim motorom? Zanimljivo.
Lesli Eldridž

#87 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Lesli Eldridž »

Pa čovjek ima čime da se pohvali. :D
Klodovik

#88 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Klodovik »

Lesli Eldridž wrote:Pa čovjek ima čime da se pohvali. :D
Ma, samo će biti pitanje vremena kad će Italijani i Francuzi posuditi rješenja od Nijemaca :D
Lesli Eldridž

#89 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Lesli Eldridž »

Klodovik wrote:
Ma, samo će biti pitanje vremena kad će Italijani i Francuzi posuditi rješenja od Nijemaca :D
Jest, jest, preći će na pumpa - dizna tehniku... :lol:
JaLa

#90 Re: fabia sdi ili tdi

Post by JaLa »

ma vidim da je bila rijec o sdi, tdi, jtd, cdti, 1.2, 1.2 16V, 1.4, 1.4 16V, 1.9, 2.0 .......
tako da sam i ja spomenuo 1.4 16V :)
Gile Šampion

#91 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Gile Šampion »

Lesli Eldridž wrote:Jest, jest, preći će na pumpa - dizna tehniku... :lol:

Idi pjevaj sam sebi onu od Bore: ''o kako je lepo biti glup'' :lol: :lol: :lol:
Klodovik

#92 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Klodovik »

Lesli Eldridž wrote:
Klodovik wrote:
Jest, jest, preći će na pumpa - dizna tehniku... :lol:
Ma, kakvo prelaženje na PD. Pogledaj samo kako su ove godine Francuzi i Italijani dominirali. Pomeli su konkurenciju :D

Ovogodišnjim izborom najboljih motora dominirali su Njemački proizvođači. Nagrada za motor godine otišla je Porscheu, a jedini nagrađeni proizvođač koji nije iz Njemačke je Toyota, u kategoriji ispod 1.0 litre obujma.

Najprestižniju nagradu osvojio je atmosferski 3.8 motor sa direktnim ubrizgavanjem iz modela 911 Carrera S. Žiri je impresionirao performansama - s njime 911 juri i preko 300 km/h, ali i ekonomičnošću (10,2 l/100km).

Ovogodišnji dobitnici su:

Best new engine of the year 2009:
Porsche 3.8 DI (911)

Green engine of the year 2009:
Volkswagen 1.4 TSI Twincharger (VW Golf, Golf Variant, Scirocco, Eos, Jetta, Touran, Tiguan, Seat Ibiza Cupra)

Best Performance Engine:
Mercedes-AMG 6.2-litre (CLK, S, SL, CL, CLS, ML)

Sub 1-litre:
Toyota 1-litre three-cylinder (Aygo, IQ, Yaris/Vitz, Citroën C1, Peugeot 107, Subaru Justy)

1-litre to 1.4-litre:
Volkswagen 1.4-litre TSI Twincharger (Golf, Golf Variant, Scirocco, Eos, Jetta, Touran, Tiguan, Seat Ibiza Cupra)

1.4-litre to 1.8-litre:
BMW-PSA 1.6-litre Turbo (Mini Cooper S, Clubman, Peugeot 207, 308)

1.8-litre to 2-litre:
Audi 2-litre TFSI (Audi A4, A5, Q5, VW Scirocco, Golf GTI)

2-litre to 2.5-litre:
Mercedes-Benz Diesel 2.1-litre (BlueEfficiency E-Class, BlueEfficiency C-Class)

2.5-litre to 3-litre:
BMW 3-litre DI Twin Turbo (135, 335, X6, Z4, 730)

3-litre to 4-litre:
BMW 4-litre V8 (M3)

Above 4-litre:
Mercedes-AMG 6.2-litre (CLK, S, SL, CL, CLS, ML)
Lesli Eldridž

#93 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Lesli Eldridž »

Gile Šampion wrote:
Lesli Eldridž wrote:Jest, jest, preći će na pumpa - dizna tehniku... :lol:

Idi pjevaj sam sebi onu od Bore: ''o kako je lepo biti glup'' :lol: :lol: :lol:
Ne sebi, nego tebi-na uvce :lol: :D
ado-šampion

#94 Re: fabia sdi ili tdi

Post by ado-šampion »

Lesli Eldridž wrote:
ado-šampion wrote: Stipu ti Leslija, čuj VW ima a drugi nemaju, frajer kad ima noćne more sanja VW. :D Loše sagorijevanje i čadženje nema nikakve veze s tim nego su turbine preopterećene, i to ne samo kod VW-a, nego inače.
Valjda zato špto su "kvalitetni" i "neproblematični". Jebo auto koje ne može da sagori naftu kako treba, pa mu sve zaštopa. To je auto na baterije. 8-)
Šta a Fiat JTD može da sagori lošu naftu kako treba, a da mu sve ne zaštopa?! Ne rise Lesli. Jedini problem koji VW TDI imaju više od ostalih jer senzor protoka zraka, a svi današnji dizel motori imaju osjetljive turbine i osjetljivi su na loše gorivo. Nemoj se pravit pametan kad ne znaš dovoljno. Treba znat kad treba pričat. ;-)
johntra

#95 Re: fabia sdi ili tdi

Post by johntra »

ado-šampion wrote:
Lesli Eldridž wrote:
Šta a Fiat JTD može da sagori lošu naftu kako treba, a da mu sve ne zaštopa?! Ne rise Lesli. Jedini problem koji VW TDI imaju više od ostalih jer senzor protoka zraka, a svi današnji dizel motori imaju osjetljive turbine i osjetljivi su na loše gorivo. Nemoj se pravit pametan kad ne znaš dovoljno. Treba znat kad treba pričat. ;-)
hajmo sad lijepo....TDI motori, osim MAF-ova, pate od turbina, više puta dokazano, ali ima još jedna čarlama...podera ima obrtni moment mjenjače :D
naravno, to se ne primjeti na 100.000 ili 150.000, ali kad-tad, mjenjač je rikavela, haman pa pravilo...najizraženije u A4 TDI B5...lider na dizelskom polju je trenutno BMW, pa onda FIAT grupa...sviđalo se to nekome ili ne :razz:
ado-šampion

#96 Re: fabia sdi ili tdi

Post by ado-šampion »

johntra wrote:
hajmo sad lijepo....TDI motori, osim MAF-ova, pate od turbina, više puta dokazano, ali ima još jedna čarlama...podera ima obrtni moment mjenjače :D
naravno, to se ne primjeti na 100.000 ili 150.000, ali kad-tad, mjenjač je rikavela, haman pa pravilo...najizraženije u A4 TDI B5...lider na dizelskom polju je trenutno BMW, pa onda FIAT grupa...sviđalo se to nekome ili ne :razz:
Ma nisam ja ni rekao da ne pate od turbina, ali koji to ne pate?! Eto sad treba da ispadne da samo VW ima problema s turbinama i niko drugi. Što se tiče mjenjača, ja ne znam da Golfovi 4 zadnjih godišta imaju tu boljku.

Za lidera se naravno slažem, ali to je sve realtivno, npr. što se tiče V8 dizelaša Audiju već odavno niko ne može prismrdit.
johntra

#97 Re: fabia sdi ili tdi

Post by johntra »

koji učestvuje u ukupnoj prodaji Audi dizela oko tri posto...tako isto i u VW modelima, jer se rijetko ko odlučuje na tako jake dizele, pogotovo jer sada moderni benzinici postaju sve manje rastrošni...a na kraju krajeva, svako može izvući konja iz V8 mašine, tako da to nije neki veliki problem..a i ostali proizvođači su svjesni da nemaju hajra od prodaje takvih motora...s druge strane, V6 je optimum...
ado-šampion

#98 Re: fabia sdi ili tdi

Post by ado-šampion »

johntra wrote:koji učestvuje u ukupnoj prodaji Audi dizela oko tri posto...tako isto i u VW modelima, jer se rijetko ko odlučuje na tako jake dizele, pogotovo jer sada moderni benzinici postaju sve manje rastrošni...a na kraju krajeva, svako može izvući konja iz V8 mašine, tako da to nije neki veliki problem..a i ostali proizvođači su svjesni da nemaju hajra od prodaje takvih motora...s druge strane, V6 je optimum...
Upravo. Ili R6, još bolje. :-)
Lesli Eldridž

#99 Re: fabia sdi ili tdi

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote:
Lesli Eldridž wrote:
Pišem o normalnom gorivu. VW zaista ima problema sa turbinama i tu je lider, nema dvojbe. I upravo sam iz ove branše i mogu da o tome pišem, a ti si čini mi se računardžija. Hajd' sad lijepo resetuj se, možda i prihvatiš ovo što ti se piše. Fakat je da vau-vau grupacija zbog pumpa dizna tehnike i lošeg sagorijevanja zbog toga ima problema sa turbinama. Zato su i oni konačno prešli na sistem sa zajedničkim vodom. Kapischi? Človeče ne jezi se... :D
emko1234

#100 Re: fabia sdi ili tdi

Post by emko1234 »

davidigolijat wrote:Jeste, svi VW TDI motori iznad onog "obicnog" TDI od 66 KW (kojeg ja imam), dakle, ako su sa crvenim I ili DI su pumpa-diza motori.
SDI ima klasicnu boljku sa mjenjacem i lose rijesenim diferencijalom.
Potrosnja u SDI mozda je samo 0,2 do 0,5 l manja, sto nije nesto znacajno.
S druge strane, ovi p-d motori su izuzetno osjetljivi na lose gorivo, kakvo je vecinom po nasim pumpama (SDI ima jednu klasicnu pumpu visokog pritiska tj. bosch pumpu, dok je kod P-D motora svaka diza mala pumpa za sebe).

Ako su auta otresla oko 150 000, moje je skromno misljenje da ce te ovaj SDI manje zezati, nego p-d motor kada otrese preko 200 000 km.

Sretno-
skod fabia kao nijedna druga skoda nema diferncijal prva stvar4X4 ne racunam,druga stvar sdi motor je zadnje smece..trosi vise od tdi zato sto je iskristivost goriva manja sto opet uzrokuje nedostatak viskokotlacne pumpe il ti turbine dakle u svakom slucaju tdi jer je sjajan,auto ce da triosi vrlo malo a super ce da ide..jedan zamjerka mu je klasicna buka tdi motora..roktalica,al to je zanemarivo
Post Reply