pa sto onda kazes - pokrijte kcerke, zene, majke? valjda one imaju pravo da se pokriju, ako hoce?tewhid wrote:zana u islami ima sva prava!!
90% bosanaca su sufije!!?
- sistem
#76 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
-
bosna123
#77 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
Slobodno nam se mozes direktno obratiti, ne ujedamo.
-
tewhid
#78 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
nauci se citati izmedju redova!ja nisam rekao prisilite ih!!nego na lijep nacin ih savjetujte.
- sistem
#79 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
tewhid wrote:nauci se citati izmedju redova!ja nisam rekao prisilite ih!!nego na lijep nacin ih savjetujte.
evo sad sam pazljivije procitao, u pravu si - do mene jepokrijte zene!!i kceri!!i sestre!!i majke!!
Last edited by sistem on 29/05/2009 14:44, edited 1 time in total.
-
ragib
#80 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
...
Last edited by ragib on 29/05/2009 14:50, edited 1 time in total.
-
ragib
-
shalaedin
#82 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
To je teško tvrditi.90% muslimana u Bosni su Sufije!!?
Od pomisli da je to neko rekao biva mi smješno. Zašto?
Ako bi uzeli Islam u obzir, njegove norme, izvore Kur`an i Sunnet tj. rijeći poslanika s.a.v.s., pa generacija na ovamo vidječemo da su se izvori i norme Islama nisu izmjenile, ali da su se muslimani izmjenili i da su se pojedini odvojili od svojih izvora svojim tumačenjem Islama. Radije ce mnogi muslimani prihvatiti neku prenesenu neutemeljenu vjersku praksu od roditelja, hodze ili nekog trečeg, nego onakvu kakva je doista islamska praksa. Medjutim to dosta govori o želji i iskrenosti onoga ko želi da na najbolji način sljedi principe ove vjere, usavršava se učeći postulate ove vjere. Sufije, Šije, Vehabije, Selefije, i kako već sve su to etikete za ljude koje danas nazivamo muslimanima. Neki od njih imaju podudarna učenja sa Islamom, neki imaju primjesa nečega stranog u svojoj akidi vjerovanju, neki imaju nešto preuzeto iz tuđeg vjerovanja i prakse, neki samo iz prakse, neko čak nesljedi nijednu akidu, za sebe kaze da je musliman, neko nevjeruje u Kur`an kao Boziju knjigu ili u Meleke , negira djelove akide , negira neke imanske sartove, neke islamske sarte, ali opet se usudi reći "Ja sam Musliman"... Neki jednostavno uće sve kontra Islama, ali za sebe kažu "mi smo Muslimani, npr. Behanije, Ahmedije i neki slicni pravci".
"Poslje istine dolazi zabluda..."
Ovo je neko davno rekao i bio je u pravu...
Kako razlikovati istinu od zablude? Jedino se to može postići tragajući za znanjem i vračajući se izvorima Islama tj. kroz Kur`an, Sunnet poslanika s.a.v.s., upoznavajuci se sa rijecima i dijelima ashaba, tabina, tabitabina i svih dobrih nasljednika i učenjaka u Islamu. Svi učenjaci su imali na svome putu saznanja uspone i padove, uradili su dosta dobra a i učinili neke greške. Međutim sve greške mogu da se prepoznaju i anuliraju. Kada učenjak može da pogriješi, zašto se onda to pravo oduzima laiku u Islamu. Nekad je neznanje opravdanje, a nekada nije. Bitno je znati Islamsku normu i propise i ko je po toj normi musliman, a ko nije.
U jednom od hadisa se kaže: "Svaki čovjek se rodi kao musliman, pa mu njegovi roditelji promjene vjeru te on postane jevrej, krščanin ili vatropoklonik". Pođimo od sebe i našeg načina života i postavimo sebi pitanje "dali smo mi uopšte muslimani?". Svako će naći odgovor za sebe.
Da bi se muslimanom bilo nije dovoljno da se čovjek rodi u muslimanskoj kući, već da ući, usavršava svoje vjersko znanje, radi po tome znanju i u islamu se ponaša onako kako Islam od njega nalaže shodno riječima " s ljubavlju, vladanjem, riječju i dijelom."
Islam ima jasnu crtu između onoga koje vjernik, a ko nevjernik, ko je licemjer, ko je onaj ko mješa dobra dijela sa lošim i td.
U Kur`anu se na mnogim mjestima opisuje stanje ljudi i onih koji su vjernici i koji nisu... Svako ko Kur`an iskreno čita u mnogim ajetima može da prepozna sebe i svoje mjesto u jednoj listi stanja ljudi, njihovog vjerovanja, njihovog srca, duse i td.
Još nešto bih napomenuo pripadnost Hanefijskom mezhebu, ne znaći da je čovjek Sufija. Isto tako ne znaći ni tespih u rukama. Niti Fatiha iza ezana, niti Fatiha na mezaru, niti učenje Kur`ana na mjestima gdje se ne ući i td. Sve je to produkt neznanja i ljudske želje da sebi prilagode vjeru i sljepo sljeđenje svojih roditelja, a ne vjerskog znanja i prakse koja počiva na tome... Sufizam ima svoje norme i pojedini pravci u sufizmu su unutar Islama, a neki ne...
http://www.studio-din.com/modules.php?n ... opic&t=554
Prepoznaj u ovome jednog običnog b. muslimana koji najčešče nema opšte znanje o Islamu, a kamoli o Sufizmu...
Last edited by shalaedin on 29/05/2009 15:06, edited 1 time in total.
- HAVANA
#83 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
tewhid wrote:pustajte brade!!budite muje!!mislim mumini!!pokrijte zene!!i kceri!!i sestre!!i majke!!klanjaj te se SAMO ALLAHU!Ne uzimajte si pored Allaha nikog za zastitnika!!Srusimo sve vlade ovoga sistema i pruzimo sansu ISTINI!Serijat!!ALLAHU EKBER!Sta mislite da se ovoga svega pridrzavamo,da li bi bilo nereda u zemlji ili sire?Dali bi onda bilo gladnih,potlacenih,silovanih...
Saću ti ridjobrkog zvat s pištoljima
-
ragib
#84 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
Last edited by ragib on 29/05/2009 15:12, edited 1 time in total.
- Altsa
#85 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
sistem wrote:pa sto onda kazes - pokrijte kcerke, zene, majke? valjda one imaju pravo da se pokriju, ako hoce?tewhid wrote:zana u islami ima sva prava!!
tako sto u islamskim zemljama ne mogu voziti auto ili sto su tek skoro dobili pravo glas u arabiji ili emiratima.
Last edited by Altsa on 29/05/2009 15:08, edited 1 time in total.
-
bosna123
#86 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
Zasto bih citala izmedju redova i kome se uopce obracas? Samo muskarcima, zasto ne i nama zenama... Ja npr. ne zivim ni sa jednim mahremom, a u sprovodjenju bilo kojeg islamskog propisa oni su mi bili uvijek vise smetnja nego podrska. Takvih zena, koje su se odlucile na islam bez obzira sta misle njihovi ocevi, braca ili muzevi, je veliki broj. Zasluzile su barem da im se direktno obracate.tewhid wrote:nauci se citati izmedju redova!ja nisam rekao prisilite ih!!nego na lijep nacin ih savjetujte.
-
shalaedin
#87 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
S tobom bi se slozio da se dijela cijene prema namjeri, ali brate kad nesto radis treba da radis najbolje po znanju koje imaš, a ne po sljepom nahođenju i nesljedis babske price i praksu. Inače tvoja vjera nije iskrena, a tvoj ibadet nije valjan. Svi znamo hadis u kojem poslanik s.a.v.s. ruzi jednog ashaba sto brzo klanja govoreci mu kako to nije namaz. Sto li Boze? Zato sto sve ima svoj propis. Ne moze covjek bez abdesta klanjati... Sve ima svoje uslove i uvijek postoji pohvalnije dijelo i ono koje je gore od toga.frla wrote:Ako je neko vjernik i dolazi u dzamiju da obavlja namaz, nije bitno da li je sufija ili neka druga struja jer sva djela se cijene prema nijetu (namjeri) cak i ako je neko nesto pogresno radio a nijet mu je bio ispravan.
Morao sam ovo da naglasim jer se to stalno zaboravlja.
Vjernici se ne bi trebali opterecavati sa tim besmislicama, vec razmisljati kako pomoci mladim ljudima da ne idu u propast alkohola, droge i ostalih poroka a vjera u Allaha dž.š. je ta koja daje covjeku smisao i ispunjenje u zivotu.
Ako se neki mlad covjek osjeca lijepo i ugodno u drustvu sufija, to mu je bolje nego da je u alkoholisanom ili nadrogiranom stanju.
Inace druzim se sa svim vjernicima kao i ateistima (osim onih koji su "iskljucivi", citaj teski) ako mi je lijepo u drustvu te osobe onda mi zaista nije bitno, mada vecinom biram drustvo vjernika jer smo na istoj talasnoj frekvenciji.
Da je recimo mene Nana naucila da je ples isto sto i klanjanje, bili meni to plesanje u safu bilo isto kao pravilno obavljeni namaz... Sve je to brate mili opisano u Sunnetu poslanika s.a.v.s. i u knjigama dobrih njegovih nasljednika. Čak i u fikhu sve 4 pravne škole u Islamu, Hanefijske, Šafijske, Hanbelijske i Malikijske je vjerovanje i praksa opisano onako kako je to doista u Islamu. Svi koji danas imaju svoju interpretaciju Islama čitajući izvorne knjige Islama mogu vidjeti koje u pravu, a ko ne. Postoji ono što je prihvaćeno od svih muslimana i ono što nije. Zna se što su izvori Islama i vratimo se izučavanju istih. Tako samo možemo znati kakvo je naše mjesto u Islamu i kakvo je naše stanje među ljudima...
-
shalaedin
#88 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
Pozivanje na dobro je obaveza vjernika, za takvo što treba znanje i iskrenost, čvrsta i dobra vjera i mnogo sabura...frla wrote:Drago mi je ...tatjanamster wrote:
jako lijep post![]()
Potpisujem!
Svaki covjek nosi u sebi tamu i svjetlost. Ako ti se je Allah dž.š. (Bog uzviseni) smilovao i podario ti svjetlost da vidis i shvatis neke stvari u zivotu, zasto tu svjetlost ne podjeliti sa nekim kome je potrebna, jer isti luta sam u tami neznanja trazeci spas u opojnim sredstvima. Međutim vjernik uvjek treba biti oprezan ... jer i velika tama moze ugasiti svjetlost. Nekad covjek zeleci da pomogne drugom nanese sam sebi stetu ... a to je vec grijeh prema samom sebi.
-
shalaedin
#89 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
Altsa wrote:sistem wrote:pa sto onda kazes - pokrijte kcerke, zene, majke? valjda one imaju pravo da se pokriju, ako hoce?tewhid wrote:zana u islami ima sva prava!!![]()
![]()
![]()
tako sto u islamskim zemljama ne mogu voziti auto ili sto su tek skoro dobili pravo glas u arabiji ili emiratima.
![]()
![]()
A znaš li možda zašto?
- sistem
#90 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
ja ne znam, a bas me interesuje.shalaedin wrote:Altsa wrote:sistem wrote:pa sto onda kazes - pokrijte kcerke, zene, majke? valjda one imaju pravo da se pokriju, ako hoce?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A znaš li možda zašto?
-
shalaedin
#92 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
U sunnetu Poslanika s.a.v.s. u doba kada je on živio, ženama je branio da putuju same zbog toga što su to ipak žene koje bi pred napadom beduina bile sasvim nemočne. Tako da im je branio da putuju same radi njihove sigurnosti, a i radi toga im je savjetovao da putuju uz pratnju mahrema tj. muške osobe koja im je rod. Treba napomenuti da je u doba kada je takvo što i izrečeno bilo previše neprijatelja muslimana i muslimanki, tako da se svakako savjetovala opreznost istima, a posebice ženama. Dali postoje druge bojazni i razlozi za to branjenje, to doista ne mogu tvrditi. Mozda zna neko drugi.sistem wrote:ja ne znam, a bas me interesuje.shalaedin wrote:Altsa wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A znaš li možda zašto?
Danas je već drugačije i sam se recimo ne slažem sa zabranom da žena nesmije da vozi auto i nesmije da bude bitan faktor u izglasavanju vlasti ili sudionik iste. Odluka o zabrani vozenja kola zeni je samo grupo precrtan ovaj propis bez uzetih okolnosti kada je isti propis naveden,
Last edited by shalaedin on 29/05/2009 16:25, edited 1 time in total.
-
shalaedin
#93 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
Od svakoga se može uzeti ono što je dobro i ono što je istina...frla wrote:Kada se vec spominju sufije zelio bih reci da me za te ljude vezu zaista lijepe uspomene, na njihov izuzetan ahlak (ponasanje) i ponizan odnos prema drugima vjernicima sto nisam nasao kod drugih. Godinama sam citao i razmisljao pokusavajuci da shvatim sustinu Islama dok mi se Allah dž.š. nije smilovao pa mi je postalo jasno. Sustina je u cinjenju dobrih djela u ime Allaha dž.š. da jednostavno budes normalan i dobar covjek, od koristi sebi i drugima. Danas mogu satima da slusam sufije i njihova duhovna poniranja klimajuci glavom a da uzmem samo ono sto je dobro od njih a to je lijepo ponasanje. Isto tako je i sa drugim vjernicima i uopste mi ne smeta sve dok mi se sa druge strane nalazi - dobar covjek, koji ce te razveseliti i pomoci ti kad ti to bude potrebno ...
Jesam nesto inspirativan veceras ...
Biće onih koji će se predstavljati kao vjernici iz čijih će usta teći med i mlijeko, a koji će biti najveći neprijatelji Allahu i njegovom poslaniku...
Vjeruj mi da takvih ima među svima, pa i onima među sufijama...
Pa i đavo će nekim dobrom primamiti čovjeka, ali će ga kad mamac zagrize uništiti... Među Sufijama ima onih koji su u okvirima vjere i onih koji to nisu i Allah najbolje znanje ima o tome koje među njima kakav, na nama nije da istražujemo tuđe mane i budemo ljudima kadije osim u onome sto nam je Allah propisao. Tuđe nevjerovanje i licemjerluk kad tad izađe na vidjelo. Među današnjim muslimanima postoji šarena slika tumačenja i učenja Islama, sami Poslanik s.a.v.s. je rekao da će se muslimani podijeliti na 73 frakcije i daće jedna biti između svih biti prava ... zar nama ovo što je rečeno nebi trebao biti dovoljan razlog da sjednemo i nešto naučimo o Islamu... Trebao bi ali najčešče to nije dovoljan razlog. Kako prepoznati pravog, iskrenog i potpunog vjernika?
Jedan zanimljiv opis muslimana je dao Hasan El- Basri, dobri nasljednik ashaba, tabin i učenjak u sljedečem textu koji se prenosi od njega:
Ostatak lijepih izreka i govora od ovoga čovjeka možete pročitati u knjizi "Čujem čovjeka a ne vidim druga".Seleme ibn Amir pripovijeda: Klanjali smo džumu sa Hasanom Basrijem, pa smo se poslije namaza okupili oko njega kad on zaplaka. Upitasmo ga zašto plače, a on zaplaka još jače, pa reče:
123
- A kako ne bih plakao?! Kad bi nam se na vrata ove džamije pomolio neko od drugova Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, kod nas od islama ne bi raspoznao ništa osim ovu našu Kiblu, kuda se okrećemo u namazu. Oh, oh! Prazne su želje svijet uništile. Govora ima, ali djela nema. Znanja ima, ali strpljivosti nema. Vjerovanje postoji, ali nema čvrsta uvjerenja. Šta je to? Vidim ljude, ali ne vidim pameti, čujem šum, ali ne vidim druga. Ovaj svijet je ušao u vjeru, pa izašao (iz nje). Znaju šta je dobro, ali dobro ne rade. Znaju šta je zabranjeno, ali ga čine. Vjera im je smo na jeziku. Upitaš li nekog od njih da li vjeruje da će za djela polagati račun, on ti odgovori da vjeruje. Kunem se Vladarom Sudnjeg dana da laže! Jer u lijep odgoj i svojstva vjernika spada: snaga uz vjeru, odlučnost uz blagost, vjerovanje uz čvrsto uvjerenje, znanje uz blagost, blagost sa znanjem, pamet uz blag postupak, otmjenost u siromaštvu, umjereno vladanje u bogatstvu, samilost prema potištenom, darežljivost na pravom mjestu i pravednost uz istrajnost.
124
Vjernik neće učiniti nasilje ni onom ko ga mrzi, niti će se ogriješiti pomažući onog koga voli. On ne ogovara, ponižavajući drugoga ne namiguje, ne istražuje tuđe mahane, ne govori u besposlicu, ne zabavlja se i ne igra bez svrhe, ne prenosi tuđe riječi, ne traži ono što nije njegovo, ne poriče istinu makar se i njega ticalo, ne prelazi granice u isprici, ne sveti se kad nekoga nesreća pogodi, niti ga veseli kad neko pogriješi. Vjernik je u namazu ponizan i skrušen i žuri da Allahu što prije padne na sedždu. Riječi su njegove pravi lijek, strpljivost je njegova pobožnost, šutnja istinsko razmišljanje, a njegovo razmatranje je pouka. Drzi se sa učenim da bi naučio. Među njima šuti da ne bi pogriješio, a kad govori, govori da bi se okoristio. Kada vjernik učini dobro, veseli se, a kad pogriješi, odmah oprost zatraži. Kad ga neko prekori, on opet njegovo zadovoljstvo zatraži. A ako ga neko izgrdi i ispsuje, on se blagim pokaže. Kad mu bude učinjena nepravda, otrpi i pravedno postupi. Samo u Allaha džellešanuhu zaštitu traži i od Njega pomoć moli.
Vjernik je među ljudima dostojanstven, a u osami je Allahu zahvalan. Zadovoljan je
125
nafakom koja mu je data. Stalno zahvaljuje na udobnosti i otrpi u muci. Ako se nađe u društvu onih koji su Allaha zaboravili, on se Allaha sjeća, a kad je u društvu onih koji se sjećaju Allaha, traži oprost za svoje grijehe. Eto, takvi su bili drugovi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, za čitavog svog života. Takvi su bili i vaši dobri preci. Vaše stanje se promijenilo zato što ste vi svoj postupak prema Allahu džellešanuhu izmijenili. Zatim je Hasan proučio: "Allah neće izmijeniti jedan narod dok taj narod sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitnika." (Kur'an, 13:11) I na kraju je dodao: - Naš Stvoritelju i Gospodaru, ukaži milost svoju našem vođi Muhammedu i njegovom plemenitom rodu, njegovim ashabima i svim vjernicima! A nas podari kao što si podario iskrene robove i pobožne miljenike. Ti si svemoćan i pomagač si u dobru. Dovoljan nam je Allah, divan je On gospodar! Hvala Allahu - Stvoritelju i Gospodaru svjetova!
- Borg-Resistence is FUTILE
#94 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
tewhid wrote:pustajte brade!!budite muje!!mislim mumini!!pokrijte zene!!i kceri!!i sestre!!i majke!!klanjaj te se SAMO ALLAHU!Ne uzimajte si pored Allaha nikog za zastitnika!!Srusimo sve vlade ovoga sistema i pruzimo sansu ISTINI!Serijat!!ALLAHU EKBER!Sta mislite da se ovoga svega pridrzavamo,da li bi bilo nereda u zemlji ili sire?Dali bi onda bilo gladnih,potlacenih,silovanih...
I takvi su tlačili i silovali.
I ovde a i drugim zemljama.
- Borg-Resistence is FUTILE
#95 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
Tekst se ne čita između redova.tewhid wrote:nauci se citati izmedju redova!ja nisam rekao prisilite ih!!nego na lijep nacin ih savjetujte.
Nego se razumije u kontekstu tvojih ranijih postova, prema kojima si izgleda tako barem, malo radikalniji musliman.
A za njih je poznato da nisu baš najbolji kada je komunikacija sa ženama u pitanju.
Prema tome, nemoj se čuditi ako ti neko odgovori na način na koji nisi očekivao.
- Cholina_Lokica
#96 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
smrt fasizmu sloboda narodusistem wrote:zivio drug tito! i partija!tewhid wrote:pustajte brade!!budite muje!!mislim mumini!!pokrijte zene!!i kceri!!i sestre!!i majke!!klanjaj te se SAMO ALLAHU!Ne uzimajte si pored Allaha nikog za zastitnika!!Srusimo sve vlade ovoga sistema i pruzimo sansu ISTINI!Serijat!!ALLAHU EKBER!Sta mislite da se ovoga svega pridrzavamo,da li bi bilo nereda u zemlji ili sire?Dali bi onda bilo gladnih,potlacenih,silovanih...
- SaraLe
#97 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
A ako ne prihvate savjet, sta onda....tewhid wrote:nauci se citati izmedju redova!ja nisam rekao prisilite ih!!nego na lijep nacin ih savjetujte.
- HAVANA
#98 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
Dile wrote:smrt fasizmu sloboda narodusistem wrote:zivio drug tito! i partija!tewhid wrote:pustajte brade!!budite muje!!mislim mumini!!pokrijte zene!!i kceri!!i sestre!!i majke!!klanjaj te se SAMO ALLAHU!Ne uzimajte si pored Allaha nikog za zastitnika!!Srusimo sve vlade ovoga sistema i pruzimo sansu ISTINI!Serijat!!ALLAHU EKBER!Sta mislite da se ovoga svega pridrzavamo,da li bi bilo nereda u zemlji ili sire?Dali bi onda bilo gladnih,potlacenih,silovanih...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Mi smo more krvi prolili i nećemo dozvoliti da nam neko ruje...
- ofr
-
tewhid
#100 Re: 90% bosanaca su sufije!!?
Vau OFR, originalan si, nema sta. Necemo se ba prepucavati,nego de ti ,kad si vec pametniji,nabaci koju temu,pa da muhabetimo. A ja ti obecavam,PRVO CU DA RAZMISLIM,A ONDA DA KAZEM,valja? Ipak,jos jednom cu se "PROSUTI", pa reci da je CAROBNJAK sufija,a sufije su sekta. To je samo cinjenica,koja meni licno nije draga,nista vise nisam htio reci.Tesko mi brate zbog toga,da ne kazem zao
,ali de,sta se moze?