dr.Gonzo wrote:
P.S. @Shoshana
Zaboravih odgovoriti na tvoj predzadnj post, mada smo uglavnom vec razmjenili konstruktivne teze po pitanju "genetske sklonosti ka vjerovanju". Mada nisam siguran da razumijem kako ti objasnjavas "potencijal za izgradnju sistema vjerovanja" koji si spomenula.
E, hoce me natjerati da priznam genetiku, pa to ti je
Malo mi je tesko .... pravo da ti kazem, nisam o tome nikada razmisljala. Ali, evo, ono sto mogu reci, bez razmisljanja, i ono sto me najvise tjera da se bunim protiv ideje o 'genetski uzrokovanom vjerovanju u' - je slijedece: do pojave monoteistickih religija - ljudi nisu 'vjerovali' ni u sta. LJudi su 'znali' . Razlika je u percepciji. Svijet bozanstava/duhova/preminulih oceva itd i njihovo djelovanje je bio neupitan. Sta je iko imao da vjeruje ili ne vjeruje u boginju "Varicella" (hm... mada je ime boginje izmisljeno - zanimljivo je da se bolest i dalje zove male boginje) - kada je doticna gospodja svako malo dolazila u posjetu i doticala silne ljude. To je bila realnost, a ne vjerovanje u nesto.
Ne znam da li me shvatas.... mada pretpostavljam da znas da su ovi silni lingvisticki oximoroni direktna posljedica cinjenice da su krscanski svecenici koji su bili prvi na licu mjesta da nas informisu o 'primitivnim kulturama' u svojim opisima istih, slobodno prevodili ne samo termine, nego i sustinu - na jezik razumljiv krcanima. Tako smo naucili da su indijanci "vjerovali u vrhovnog boga Manitua" - sto, danas znamo ne samo da nije tacno, nego bukvalno ni jedna rijec koju sam upotrijebila u frazi pod navodnicima - ne moze biti upotrijebljena kada se govori o Sjevernoamerickim indijancima. Interakcija izmedju jezika i nacina razmisljanja je obostrana... te ukoliko nam s jedne strane jezik sluzi da izrazimo svoje misli, s druge strane taj isti jezik ogranicava nase razmisljanje. Tako rijec 'vjerovati u boga' - neumitno u nasim glavama stvara sliku vjerovanja u monoteistickog boga. Rijec 'bog' neumitno stvara sliku nekog svemoguceg vazdusastog bica tamo negdje gore, koje prosipa svoju samovolju na kuglu zemaljsku. Mi nemamo rijeci koje bi opisale ista drugo ili drugacije -jer nista drugo ni drugacije ne postoji u nasem 'sistemu vjerovanja' (ili bih trebala reci kulturi - da se bolja razumijemo, jer cak i idiom 'sistem vjerovanja' spada u nasu danasnju kulturu). POd kultura - mislim kultura sa antropoloskog stanovistva. No druge kulture imaju drugacije sisteme vjerovanja, i mada mi to mozemo razumjeti - mi to ne mozemo zaista shvatiti (opet mi fale rijeci... recimo 'spoznati' bi mozda bila bolja rijec)...
Eh, da se vratimo na tvoje pitanje... Dok ovo sve pisah, nesto malo i nadodjoh

Kada kazem da svi ljudi vjerovatno imaju genetske sposobnosti da razviju sistem vjerovanja - izgleda da sam htjela reci da svi ljudi imaju sposobnost da razviju ono sto Tylor zove 'kultura'.
Pocevsi od onog baznog, sistema vrijednosti, koje mi svi vise-manje dijelimo (i koje je NIN vec na nekoj drugoj temi pokazao - ima svoje mjesto u evoluciji), zavrsivsi na onom apstraktnom objasnjenju svega toga... Dakle, 'stiti jedinke iz svoje grupe', 'bori se za bolju buducnost za svoj podmladak', 'bori se za svoju teritoriju', 'ne ubij svoga bliznjeg (ali mozes onog drugog jer onaj drugi bas i nije bliznji)' je - cista genetika.
Takodje je, vjerovatno, genetski uslovljena potreba za obrazlozenjem i opravdanjem. Mada je mozda of topic, moram dodati da sam u zivotu imala par 'razocarenja u sposobnosti ljudske vrste'... Ja sam dugo zivjela u ubjedjenju da ama bas svi ljudi imaju urodjenu sposobnost da logicki razmisljaju. Kako me je samo pogodilo kada sam - tek u neka doba shvatila da - nemaju. Neki moraju UCITI logicke fraze bas kao sto uce matematicke formule. Isto sam tako mislila da svi ljudi imaju 'nagon' da shvate i nauce.... sipak... ima tona ljudi kojima apsolutno nedostaje ono nesto sto meni ne da da zaspem ako nesto nisam shvatila
No, da se vratim na temu, ono sto ja ne mislim da je genetski uzrokovano, a sto je ono o cemu (bar sam ja takvog ubjedjenja) ovdje raspravljamo je - kako ce se ta obrazlozenja i opravdanja manifestovati. Da li ce se manifestovati 'vjerovanjem u nesto' , kao sto cine vjernici, ili ce se manifestovati 'striktno naucnim objasnjenjima', kao sto na primjer cini NIN, ili ce se manifestovati kroz neki vlastiti 'sistem vjerovanja' - je za mene i dalje stvar kulture. U stvari ne da je stvar kulture - nego upravo to cini kulturu. Da jos pojasnim - skup 'kultura' je veci i obuhvata skup 'vjerovati u nesto'.
Eto, svasta nesto nabrljah, ne znam dal' je imalo jasnije (cak i ja jos moram porazgovarati sama sa sobom

- no iskristalisace se sve to, polako, trebale su mi decenije da dodjem do nekih zakljucaka - pa jos malo dumanja nece biti na odmet) no rado cu nastaviti ovaj konstruktivni dijalog (pa ako treba i priznati genetsku predodredjenost da se 'vjeruje u nesto').