bez uvrede ali odakle izvuce tih 248 hiljadaminderpuza wrote:Pa ovako, mislim da se (bar ovdje u Chicagu) trziste nekretnina malo pokrenulo. Ako budem zaista otplacivala kucu do kraja imat cu nekih 62 godine, ali se u tom slucaju bar nadam rijesenom stambenom pitanju. Ako trziste krene, mozda je prodam i ranije pa razgulim odavde, zavisno od toga da li ce djeca imati zelju ili ne zivjeti van USA mada mislim da hoce jer jeeedva cekaju svaki godisnji i put za Sarajevo. Dobra stvar kod nekretnina u USA je sto mozes vidjeti i cijene odnosno istoriju prodaje kuce unazad 15-ak godina. Ja sam svoju realno jeftino platila obzirom da je Chicago u pitanju jer je trebalo uloziti u nju. Zadnji put kad je bila na trzistu prije pada ekonomije prodata je za $400 hiljada a ja sam je uzela za $185 hiljada i ulozila modzda nekih 25-30 hiljada s tim da sam joj podigla vrijednost tim ulaganjem na $248 hiljada. Ovdje vecina amerikanaca su ljudi koji ne znaju skoro nista sami uraditi, nasi ljudi su puno snalazljiviji. Amerikanci vole platiti duplo ali nek je sve vec sredjeno i da ne moraju nista kuckati i popravljati. Ovdje npr. renoviras kuhinju i kupatilo i za cas podignes cijenu. Sto se tice zemlje u Chicagu se to ne isplati jer ako i ima negdje neki komadic zemlje to je preskupo plus zone ne dozvoljavaju gradnju bilo cega vec samo onoga sto je tu vec bilo ili sto ce se uklopiti u izgled naselja u kome se nalazi. Van Chicaga imas zemlje za kupiti na primjere u prigradskim naseljima (suburb) su kuce najcesce jeftinije sa 3x vecom bascom iza kuce. Parcele u Chicagu su obicno standardne jer je sve grid sistem regulisano. Eh sad sa vecom zemljom ide i veci porez, jer je porez obicno na zemlju sa dodatkom na kucu. Uh nadam se da sam malo ovo pojednostavilasretno svima koji zele nesto kupiti. Za mene je kuca bila idealno rjesenje jer imam 2 djece poprilicno nemirne tako da nikome ne smetamo svojim skakanjem
a da budem iskrena stan jednostavno ne volim, mahalsko sam dijete i nekako mi kuca draza. U svakom slucaju, ko je u mogucnosti bolje je kupiti jer se vremenu nadas nekom povratu pa ako svi propadnu nek propadnem i ja, a kad placas kiriju nemas se cemu nadati sto se povrata tice.
Predpostavljam da ste imali procjenu poslije renovacije ali ne mora znaciti da je renovacija zasluzna za to
Moj sin je kupio kucu prosle godine za 190 hiljada a sada radi refinancing, nova je procjena 260 hiljada a nije nista renovirao. Hocu samo da kazem da je market mrdnuo gore u zadnjih godinu dana
Tako se isto desavalo prije nego je balon pukao zadnji put, ljudi su ulagali u silno renoviranje, a sve sto je trebalo samo sjediti par godina i kesirati
Pogledajte samo kako se procjene vrse (dvije kuce ista area ,jedna sredena kao nova proda se za XX$, druga ce se odmah iza toga moci prodati za isti iznos ako ne i vise) Isto tako kucu mozes pozlatiti ali neces dobiti vise od cijene koju podrzava tvoja area. Jedino u dowside ekonomiji ce pomoci da se lakse proda sredena kuca
edit:
jedino ako dodas kvadraturu mozes reci da si podigao cijenu kuce