BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vratnik

#76 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by vratnik »

tema se ubila za okliznuti se pravo..
:run:
zijancer

#77 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by zijancer »

ne znam gdje poceti night. :cry: pravilan izbor proizvoda je podjednako vazan kao i njegov sastav, kvalitet
to je opet zasebna tema

osnovno pitanje na ovoj, je zasto moramo placati trecerazredni proizvod kao prvoklasni :sad: :-?

edit: sta je ovo :? o cemu god krene diskusija, noge propadaju kroz pod :cry:
Last edited by zijancer on 08/05/2009 20:49, edited 1 time in total.
Rambo-Amadeus

#78 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by Rambo-Amadeus »

Oprostite mi, nisam ni zensko a ni plavusa, ali i za mene koji vazda gledam deklaracije i sastave na proizvodima ovo "RS" je novina, na standardnim prehrambenim proizvodima najcesce je oznaka "SRB" , nisam do sad na takvim proizvodima primjecivao ovu oznaku "RS". Kazem , to je za prehrambene proizvode jer mene uglavnom interesuje sastav proizvoda, a isto tako ni za hrvatsku (iako je i ona republika) nigdje ne pise "RH" ili "RHR" nego samo "HR", također i za Bosnu i Hercegovinu ne pise "RBiH" nego "BiH", dakle samo skracenica imena drzave, bez oznake oblika ustavno-pravnog uređenja...tako da ne trebate napadati curu/zenu automatski, ja znam da su na ovom forumu sve sami strucnjaci i eksperti koji jedva docekaju da ti se nasmiju u lice, ali odmoriteder malo...

:run:
The Nightwatchman

#79 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by The Nightwatchman »

zijancer wrote:ne znam gdje poceti night. :cry: pravilan izbor proizvoda je podjednako vazan kao i njegov sastav, kvalitet
to je opet zasebna tema

osnovno pitanje na ovoj, je zasto moramo placati trecerazredni proizvod kao prvoklasni :sad: :-?
zato sto je nasa pregovaracka i lobisticka moc smijesna. do nas proizvodi dolaze kao treca ili peta ruka. cijena se formira tako da svaki posrednik uzima proviziju i na kraju je trgovacka marza ogromna. mi nemamo izbora kad pregovaramo sa dobavljacima, oni nam postavljaju uslove, a mi ih moramo prihvatiti zato sto smo nebitni i minorni. kada bi bosanski trgovac odbio ponudu stranog dobavljaca, to ne bi znacilo nista strasno za tog dobavljaca, dok u obrnutoj situaciji to znaci tragediju za bosanskog.

hocu da kazem da ni u cemu ne dominiramo, niti imamo bilo kakva oruđa kojima bi se mogli sluziti u trgovini.

na kraju nadrlja krajnji potrosac.
zijancer

#80 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by zijancer »

ma raMbo :D preslo se sa prevoda na stavku :-) made in
i onda je nastao odron
L.e.g

#81 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by L.e.g »

a sta da pise proizvodjac P.R.C??? Da nisi mislila na AVNOJ-evske proizvode :-) :lol:
Toffee karamela

#82 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by Toffee karamela »

The Nightwatchman wrote: i ti naravno kupis zato jer nemas izbor :)

a nemas izbor zato sto je lobiranje tvoje zemlje u bilo kom pogledu(a posebno kad je ekonomija u pitanju) prema zapadu, ravno nuli.

pa poenta cijele price je da ti nemas izbora. ti MORAS da kupis bugarski proizvod, ili da ga ne kupis nikako, i to ga moras kupiti po cijeni koja je u parizu. jesu li bugari krivi zato ili mi sami?

sta mislis, zivota ti?
Bugati nisu krivi nimalo.
Moja država je kriva podosta jer nije donijela zakon koji bi uredovao pitanje kvalitete.
Krivi su najviše gnjusovi koji vode pomenute kompanije i odlučuju šta je za koga i kome treba koliko udijeliti aktivnih sastojaka u produktu.

A sad odj... s područja politike jer me ono ne zanima kad je kozmetika u pitanju.
The Nightwatchman

#83 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Toffee karamela wrote:
The Nightwatchman wrote: i ti naravno kupis zato jer nemas izbor :)

a nemas izbor zato sto je lobiranje tvoje zemlje u bilo kom pogledu(a posebno kad je ekonomija u pitanju) prema zapadu, ravno nuli.

pa poenta cijele price je da ti nemas izbora. ti MORAS da kupis bugarski proizvod, ili da ga ne kupis nikako, i to ga moras kupiti po cijeni koja je u parizu. jesu li bugari krivi zato ili mi sami?

sta mislis, zivota ti?
Bugati nisu krivi nimalo.
Moja država je kriva podosta jer nije donijela zakon koji bi uredovao pitanje kvalitete.
Krivi su najviše gnjusovi koji vode pomenute kompanije i odlučuju šta je za koga i kome treba koliko udijeliti aktivnih sastojaka u produktu.

A sad odj... s područja politike jer me ono ne zanima kad je kozmetika u pitanju.
hahaha smijesna si. ja cu odjebat, ali ti ces i dalje kupovati bugarske kreme do kraja zivota :D
zijancer

#84 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by zijancer »

kako se mijenja, nasa lobisticka moc I mean :|
Toffee karamela

#85 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

The Nightwatchman wrote: hahaha smijesna si. ja cu odjebat, ali ti ces i dalje kupovati bugarske kreme do kraja zivota :D
Čim neko upotrijebi ovaj smajlić :D jasno mi je da nema više šta pametno reći.

Laku noć
The Nightwatchman

#86 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

zijancer wrote:kako se mijenja, nasa lobisticka moc I mean :|
nikako. mali su oduvijek najgore prolazili. jos kad ih se zavadi, uhhh, kapitalisti trljaju ruke.

mislim samo da bi trebali poceti proizvoditi vazelin u vlastitoj proizvodnji. itekako nam treba. :D
The Nightwatchman

#87 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Toffee karamela wrote:
The Nightwatchman wrote: hahaha smijesna si. ja cu odjebat, ali ti ces i dalje kupovati bugarske kreme do kraja zivota :D
Čim neko upotrijebi ovaj smajlić :D jasno mi je da nema više šta pametno reći.

Laku noć
ok, evo ti bez smajlića:

hahaha smijesna si. ja cu odjebat, ali ti ces i dalje kupovati bugarske kreme do kraja zivota
zijancer

#88 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by zijancer »

ne vazelin, kisobrane :skoljka: pa otvoris
detroit-mercy

#89 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by detroit-mercy »

Čovječe, ovo nije stvar nikakvih predrasuda.

Većina postrojenja koja proizvode i pakuju zapadnjačke proizvode snižene kvalitete locirani su na Istoku Evrope.

I nije to nikakva predrasuda nego činjenica. A ti meni ne moraš elaborirati sada zašto je to tako, jer je to jasno i malom djetetu.

Problem je samo što oni meni fiknu na policu neke sarajevske parfimerije parfem s njihovom markom proizveden u Bugarskoj sa istom cijenom kao u Rimu ili Parizu. Čak možda i višom, jer tamo nekada bude i sniženja pa možeš uhvatiti nešto za manje pare, a ovdje nikada.[/quote]

Hanuma, problem je u tome sto ti Avon ne fikne to cijenu, nego ti fikne onaj uvoznik, pa hoce i prodavac sta da zaradi, pa ovaj pa onaj. Na kraju, zasto ne placas istu cijenu kao i na zapadu, prvo jer kakvu god cijenu da fikne ovdje raja ce da plati. MI smo jako malo trziste i koga se jebe za nas, u market share Avona ne ucestvujemo ni sa 0.0001 %, sada ovi nasi lopovi znaju da koju god cijenu da roknu raja placa jer nema izbora i jos kada vidi tako malo zvucnije ime odma leti. Drugo, zbog nase zatvorenosti vecina i ne zna sta je prava cijena. Ja kada odem dolje i vidim da Pantene sampon za kosu od 250 mil kosta isto kao taj isti Pantene sampon od litru u USA (stim sto si za ovaj siguran da je original) hoce nesto da mi bude. Ne misli da prljavi kapitalista sa zapada jedva ceka da oguli naivne Bosance, kao sto rekoh trziste BiH je tako malo i kupovna moc stanovnistva je tako niska da stvarno ne predstavljamo nista u tim globalnim potrosackim tokovima (nazalost mnogih koji smatraju da svjetska eknomija pociva na kupovnoj moci prosjecnog gradjanina u BiH). Problem su nasi lopovi koji drze monopol na trzistu ( pa i monopol uvoza). Da ti ne pricam da sam u BGu gledao Guess-ov jeans po 150-200 Eura, koji u USA kosta max 60 dollara. Ali jebiga, mora Miskovicev mali da voza jahtu of 15 mil Eura.
Callahan44

#90 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by Callahan44 »

RS je medjunarodna skracenica za srbiju :)
LK wrote:Evo i ja drzim u ruci Kremu za ruke RICH MOIUSTURE od 125 ML. i gdje se lijepo vidi da su prijevodi na sljedećim jezicima:
GB, PL, CZ, HU, SK, SI, HR, RS, (glicerinska krema za ruke i nokte biljni ekstrakti + vitamin E formula koja sadrži kalcijum) RO, BG, MK i AL..

e pa sad mi lijepo odgovori sta znaci ovo RS a prijevod je na BiH jeziku.
Toffee karamela

#91 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

detroit-mercy wrote: Hanuma, problem je u tome sto ti Avon ne fikne to cijenu, nego ti fikne onaj uvoznik, pa hoce i prodavac sta da zaradi, pa ovaj pa onaj. Na kraju, zasto ne placas istu cijenu kao i na zapadu, prvo jer kakvu god cijenu da fikne ovdje raja ce da plati. MI smo jako malo trziste i koga se jebe za nas, u market share Avona ne ucestvujemo ni sa 0.0001 %, sada ovi nasi lopovi znaju da koju god cijenu da roknu raja placa jer nema izbora i jos kada vidi tako malo zvucnije ime odma leti. Drugo, zbog nase zatvorenosti vecina i ne zna sta je prava cijena. Ja kada odem dolje i vidim da Pantene sampon za kosu od 250 mil kosta isto kao taj isti Pantene sampon od litru u USA (stim sto si za ovaj siguran da je original) hoce nesto da mi bude. Ne misli da prljavi kapitalista sa zapada jedva ceka da oguli naivne Bosance, kao sto rekoh trziste BiH je tako malo i kupovna moc stanovnistva je tako niska da stvarno ne predstavljamo nista u tim globalnim potrosackim tokovima (nazalost mnogih koji smatraju da svjetska eknomija pociva na kupovnoj moci prosjecnog gradjanina u BiH). Problem su nasi lopovi koji drze monopol na trzistu ( pa i monopol uvoza). Da ti ne pricam da sam u BGu gledao Guess-ov jeans po 150-200 Eura, koji u USA kosta max 60 dollara. Ali jebiga, mora Miskovicev mali da voza jahtu of 15 mil Eura.
Ovo što si napisao sve stoji, ali to opet ne pobija moju priču i prvi post koji sam poslala u vezi ove teme...a to je da mi plaćamo tu papreno veliku cijenu za proizvode smanjene kvalitete štancane negdje na Istoku ...a odluku da se oni štancaju tamo takvi kakvi jesu i da se onda utrape Balkanu,Fidžiju i centralnoj Africi donosi ipak neki supergad na čelu ili u upravi te kozmetičke korporacije.

Ne moramo mi učestvovati ni s tih 0,00000001 ili koliko već nula u njihovoj zaradi, ali plasiranje nečega pod jednim razvikanim brendom, a sa izrazito nižom kvalitetom nego je to u drugom dijelu svijeta, je jedna ogavna, kapitalistička, do boga vapijuća prevara.I diskriminacija ako hoćete.
detroit-mercy

#92 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by detroit-mercy »

Moram ti opet reci da sve zavisi od kupovne moci stanovnistva, to da imaju proizvode za zapad i istok je poznato. Medjutim Avon, Johnson&Johnson, Procter&Gamble, sve ove kompanije i ne nijekaju da imaju razlicite proizvode za razlicita trzista. Medjutim, svi oni imaju jedan minimum kvaliteta koji moraju da zadovolje. I vjeruj mi, razlika izmedju Avona u Njemackoj i BiH je u maximalno 10% sto se kvaliteta tice. Problem je sto u Berlinu neces naici na Avon koji se proizvdi u puni negdje u Hercegovini, Novom Pazaru ili sta ti ja znam gdje, a u Ferhadiji u nekom napucanom butiku ces se veoma lako okliznuti na Avon (pise Made in France a ono puni ga Huso u Kalesiji). Drugo, Avon u Njemackoj se bori za svakog kupca jer pored Avona se bori jos jedno 125 kozmetickih kompanija, a znamo koja je prosjecna kupovna moc jednog Svabe a ko se kod nas bori za kupca. U BiH je jos prisutno dosta robe sumnjivog porijekla, koja se stanca bog zna gdje i koju nase gazde poturaju raji pod original (sjeti se Levi's from N. Pazar), Avonu se ne isplati da se bakce sa BiH drzavom oko zastite intelektualnog vlasnistva, robne marke i td, jer koliko raje u BiH kupuje avon, ali im se zato isplati bakcati u jednoj Kini, Indiji, Brazilu koji su ogromna trzista. Ali sta ces u BiH i danas kada pomenes Mexico, kazu ma bijeda jedna, iako taj Mexico ima vise milionera nego BiH stanovnika. Prema tome, sve dok ne budes imala drzavu koja ces stiti intelektualno vlasnistvo kompanija u BiH ces kupovati proizvode i masno ih placati za koje mislis da su Avon a oni vjerovatno punjeni u Husinoj labaratoriji u Kalesiji.
zijancer

#93 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by zijancer »

punjeni u Husinoj labaratoriji u Kalesiji
:D :D :D
exliberal

#94 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by exliberal »

O cemu se vi ubiste raspravljajuci....tito dragi
Pa ja sam neki dan kupio Nike u americkoj prodavnici i na tenama pise made in china....jel mislite da je zbog toga cijena bila niza?
.....90 % velikih firmi otvara fabrike po trecim zemljama jer ih troskovi rada nekostaju ni 10 % sto bi morali platit na zapadu. Sta onda biva sa razlikom u cijeni ? jel ona prenesena na kupca ili ostala gazdi kao extra profit...pa dajte ljudi smijesni ste.
zijancer

#95 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by zijancer »

detroit-mercy...?
:mrgreen:
Mahalac

#96 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by Mahalac »

Ja sam jednom kupio pivo a kamion kojim je dovezeno je prosao kroz pc-cky. :oops:
The Nightwatchman

#97 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Mahalac wrote:Ja sam jednom kupio pivo a kamion kojim je dovezeno je prosao kroz pc-cky. :oops:
mora da je bilo zaje*anog mamurluka ujutro :D :D
detroit-mercy

#98 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by detroit-mercy »

Zato kupis Nike za 35-40$ po paru, a sada da je taj par Nike patika proizveden u USA po cijeni radnika po satu od recimo $12.00, na koju poslodavac jos doda nekih $8.00 raznih dazbina. onda bi vjerovatno cijena tih patika bila minimum $100.00 po paru. Problem je sto kupac kada kupuje razmislja novcanikom ne odakle roba dolazi, barem u Americi. Drugo, zaboravljas marketing cost, jer LeBaron James mora da dobije 100milja dolara zato da reklamira Nike a ne Adidas, i jos dosta njih koji reklamiraju te iste patike, majice, i td. Pa valja reprezentaciji Brazila platiti dost love da nosaju Nike dresove a ne Adidas i td. R&D troskove, o njima necemo ni raspravljati. Pored toga zaboravljas da svakoj kompaniji je u cilju da ostvari profi, svakom investoru koji ulaze novac u jednu kompaniju je u interesu da ostvari profit isto tako (osim ako nije ko u socijalizmu zajednica samoupravljaca). E sada ako mislis da time sto je radnik u Kini placen 10% procenata od onoga sto radnik u USA zardi da je time i profit margin za Nike 80-90% onda se grdno varas (onda ni jedna kompanija koja je outsorced ne bi propala po toj teoriji), jer taj profit margin mogu da ostvare samo rijetke kompanije u svijetu (specijalan polozaj, specijalan proizvod). Prema tome, dio toga je prebacen na kupca jer vecina sada ima 4-5 pari Nike patika u ormaru, jeans kupujes svako malo jer je jeftin (zna se zbog cega) a ne kao nekada. Jedne patike, pa dok se ne poderu.
Bili skoro u posjeti ovdje nasi odozdo, bolje stojeci ljudi, djeca se razletila kupovati stvari ko luda. Kazu ovakve patike, majice, computery, sve par puta skuplje u Rajvosa nego u USA.
Sada, ko koga dere je drugo pitanje.
exliberal

#99 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by exliberal »

detroit-mercy wrote:Zato kupis Nike za 35-40$ po paru, a sada da je taj par Nike patika proizveden u USA po cijeni radnika po satu od recimo $12.00, na koju poslodavac jos doda nekih $8.00 raznih dazbina. onda bi vjerovatno cijena tih patika bila minimum $100.00 po paru. Problem je sto kupac kada kupuje razmislja novcanikom ne odakle roba dolazi, barem u Americi. Drugo, zaboravljas marketing cost, jer LeBaron James mora da dobije 100milja dolara zato da reklamira Nike a ne Adidas, i jos dosta njih koji reklamiraju te iste patike, majice, i td. Pa valja reprezentaciji Brazila platiti dost love da nosaju Nike dresove a ne Adidas i td. R&D troskove, o njima necemo ni raspravljati. Pored toga zaboravljas da svakoj kompaniji je u cilju da ostvari profi, svakom investoru koji ulaze novac u jednu kompaniju je u interesu da ostvari profit isto tako (osim ako nije ko u socijalizmu zajednica samoupravljaca). E sada ako mislis da time sto je radnik u Kini placen 10% procenata od onoga sto radnik u USA zardi da je time i profit margin za Nike 80-90% onda se grdno varas (onda ni jedna kompanija koja je outsorced ne bi propala po toj teoriji), jer taj profit margin mogu da ostvare samo rijetke kompanije u svijetu (specijalan polozaj, specijalan proizvod). Prema tome, dio toga je prebacen na kupca jer vecina sada ima 4-5 pari Nike patika u ormaru, jeans kupujes svako malo jer je jeftin (zna se zbog cega) a ne kao nekada. Jedne patike, pa dok se ne poderu.
Bili skoro u posjeti ovdje nasi odozdo, bolje stojeci ljudi, djeca se razletila kupovati stvari ko luda. Kazu ovakve patike, majice, computery, sve par puta skuplje u Rajvosa nego u USA.
Sada, ko koga dere je drugo pitanje.
ama detriot stoji donekle to sto ti kazes ali u vecini slucajeva snizenje troskova se nije prebacilo na konacnu cijenu.
Sa druge strane kad uporedjujemo cijene pogledaj cijenu poresea u njemackoj i istog tog porsea u americi ( ili bilo kog njemackog auta). Kako da je porse jeftiniji u americi sa svim carinama nego u evropi. Ja znam par ljudi "uspjesnih biznismena kako se sami zovu :) " koji samo kupuju high end auta i salju ih za istocnu evropu...razlika u cijeni ...ogromna.
detroit-mercy

#100 Re: BOJKOTUMO AVON PROIZVODE

Post by detroit-mercy »

Razlika moras traziti u poreskoj politici Evropskih drzava i Amerike, uzmi samo da je PDV u Njemackoj 22% a u Americi je sales tax od 3-8 % zavisno u kojoj drzavi zivis. Ovo je samo jedan primjer, carine na proizvode izmedju Evrope i Amerike i nije tako velika, mada su im i tu dohakali jer je svaka kompanija ima svoje sestrinske firme u Americi ili obratno. Ne zaboravi da se Porsh proizvodi i u Americi tako da ga tretiraju i kao Americko auto.
Recimo, Golf u Holadiji je jeftiniji nego u Njemackoj, znaci sve je do dadzbina i carinske politike drzave.
Istocna Evropa je druga prica, to vrijede druga pravila.
Post Reply