Jugoslavenski nacionalisti

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#76 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

KatarinaKosaca wrote:Ne želim da pljujem policajce. Psovke mi nisu u rječniku. Žalim ljude koji su zbog drugačije ideje robovali.
Neces ti, ja, forumas iznad i ispod, ali onaj na ulici hoce, hoce udariti tvoje/moje dijete, opljackati i uzivati sva prava ovog nakaradnog sistema. Sigurno da je bilo onih sto su robovali ali koliko je ljudi u ovom sistemu/sistemima iza 1990. godine robovalo, umrlo i ubijeno? Pa sta je bilo bolje, robovanje par stotina ljudi ili smrt par stotina hiljada ljudi u ratovima bivse YU?

KatarinaKosaca wrote:@Pera... džaba objašnjavaš... Ići će karikiranjem i podmetanjem. Kako je i naučeno.
Cekaj je li ti nama zelis reci da ne vjerujemo svojim ocima i prozivljenim godinama ili da vjerujemo tebi?!
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 30/04/2009 23:11, edited 1 time in total.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#77 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Pera Trta »

popajic wrote:- zasto citav svijet uzima nase politicare kao primjer korumpiranosti, nesposobnosti,netolerantnosti,( onog iz babaroge citav svijet cvijecem docekivao - valjda morali !?)
- zasto su odjednom hodze i popovi postali politicari i kao takvi prihvaceni( u babarogi su se bavili bogom u crkvama i dzamijama gdje im i jeste mjesto)
Zašto danas zbog ovakvih riječi ne ideš u zatvor?
Drvosjeca iz Dejcica

#78 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Pera Trta wrote:Tako je, Katarina. Jednostavno sama pomisao da su ljudi išli u zatvor, gubili karijere, morali napuštati zemlju jer su bili kritički raspoloženi prema pojavama u društvu nekako mi zasjenjuje sve ovo pozitivno. Pa i u nacističkoj Njemačkoj je privreda cvjetala, a radnici dobivali priliku po prvi put u životu odu na godičnje odmore, na krstarenja za smješno male pare i sl. Vjerujem da su ti ljudi tada bili sretni. Ali bilo je i onih drugih, za koje su bila rezervisana malo drukčija "ljetovališta".

Danas ljudi, oni koji imaju srecu da rade, gube posao zbog recesije i nesposobnosti politicara da zastite domacu proizvodnju, idu u zatvor zbog vjerskih i politickih ubjeđenja (Gvantanamo), napustaju zemlju zbog nemogucnosti zadovoljenja osnovnih zivotnih potreba. U cemu je razlika i sta je danas bolje???
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#79 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by KatarinaKosaca »

popajic wrote:Jer, kada ih se isprepada babarogom od bivse drzave, manje ce postavljati pitanja kao:
- zasto mi ne mozemo nigdje putovati ?( a u babarogi se moglo)
- zasto za 20 god. u glavnom gradu nije izgradjena ni jedna fabrika?( u babarogi ih bilo vise od 20)
- zasto citav svijet uzima nase politicare kao primjer korumpiranosti, nesposobnosti,netolerantnosti,( onog iz babaroge citav svijet cvijecem docekivao - valjda morali !?)
- zasto su odjednom hodze i popovi postali politicari i kao takvi prihvaceni( u babarogi su se bavili bogom u crkvama i dzamijama gdje im i jeste mjesto)
- zasto danas skole imaju nekakva dva krova koja nas sortiraju po "vrstama"( u babarogi su djeca bila "samo" djeca)
-zasto raste potreba za narodnim kuhinjama pored tolikih milijardi donacija za obnovu- drzave,ne privatnih konta ( u babarogi toga nije bilo ni nakon WW2)
Ama, spisku nema kraja...svasta bi ova danasnja djeca mogla sa pravom pitati...zato su kamuflaze tipa ove teme neophodne.
Sto se zaostalosti u vremenu tice- mi danas nismo zaostali nego smo se galopom vratili u daleku proslost.U doba plemenskih zajednica.
-
Ima dovoljno tema o sadašnjici. Ovo je o bivšem sistemu. Kao kad bi ne temi o pčelaratvu počeo o mačkama. Dakle, i po ne znam koji put.... REĆI DA JE POSTOJALA SANKCIJA ZA VERBALNI DELIKT NIJE PO AUTOMATIZMU PODRŽAVATI NACIONALIZAM, TASIMA, GAŠIJA I KRAĐU. REĆI DA JE POSTOJAO GOLI OTOK NIJE PO AUTOMATIZMU BITI ŠOVINISTA I MILJENIK SADAŠNJEG REŽIMA.
A otvori temu, na primjer o obrazovanju, pa ću ja prva odletiti da kažem kako je u ono vrijeme školstvo bilo tortura u pozitivnom smislu te riječi, odnosno... skoro besprijekorno.

Definitivno, istomišljenici od svog nosa ne vide dalje . Još malo pa će copy.paste i na pčelarstvo istu priču.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#80 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Pera Trta »

Stvarno, ni meni nisu jasni pojedinci (tačnije, većina sa foruma). Zašto ako smatraš da neke stvari u onom sistemu nisu valjale (a verbalni delikt je bio nešto užasno), odmah si po defaultu nacionalista, ratni profiter, voliš kriminalce i sl?
Pa to je isto kao kad ovi vjerski nastrojeni svaki stav protiv reisa i ostale uleme proglase islamofobijom.
bos

#81 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by bos »

Naravno da postoje ali ih ja ne bih zvao nacionalistima, vise su to malo blesavi ljudi zarobljeni u vremenu i prostoru. Posebna tema su neo-komunisticke grupe koje na ovom forumu "haraju". Tek njima pomoci nema a nazalost od takvih ce nas glava boljeti u buducnosti. Od havane i vodenjaka nece ali ovi mlade snage su... :-)
Last edited by bos on 30/04/2009 23:18, edited 2 times in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#82 Re: Jugoslavenski nacionalisti

KatarinaKosaca wrote:
popajic wrote:Jer, kada ih se isprepada babarogom od bivse drzave, manje ce postavljati pitanja kao:
- zasto mi ne mozemo nigdje putovati ?( a u babarogi se moglo)
- zasto za 20 god. u glavnom gradu nije izgradjena ni jedna fabrika?( u babarogi ih bilo vise od 20)
- zasto citav svijet uzima nase politicare kao primjer korumpiranosti, nesposobnosti,netolerantnosti,( onog iz babaroge citav svijet cvijecem docekivao - valjda morali !?)
- zasto danas skole imaju nekakva dva krova koja nas sortiraju po "vrstama"( u babarogi su djeca bila "samo" djeca)
-zasto raste potreba za narodnim kuhinjama pored tolikih milijardi donacija za obnovu- drzave,ne privatnih konta ( u babarogi toga nije bilo ni nakon WW2)
Ama, spisku nema kraja...svasta bi ova danasnja djeca mogla sa pravom pitati...zato su kamuflaze tipa ove teme neophodne.
Sto se zaostalosti u vremenu tice- mi danas nismo zaostali nego smo se galopom vratili u daleku proslost.U doba plemenskih zajednica.
-
Ima dovoljno tema o sadašnjici. Ovo je o bivšem sistemu. Kao kad bi ne temi o pčelaratvu počeo o mačkama. Dakle, i po ne znam koji put.... REĆI DA JE POSTOJALA SANKCIJA ZA VERBALNI DELIKT NIJE PO AUTOMATIZMU PODRŽAVATI NACIONALIZAM, TASIMA, GAŠIJA I KRAĐU. REĆI DA JE POSTOJAO GOLI OTOK NIJE PO AUTOMATIZMU BITI ŠOVINISTA I MILJENIK SADAŠNJEG REŽIMA.
A otvori temu, na primjer o obrazovanju, pa ću ja prva odletiti da kažem kako je u ono vrijeme školstvo bilo tortura u pozitivnom smislu te riječi, odnosno... skoro besprijekorno.

Definitivno, istomišljenici od svog nosa ne vide dalje . Još malo pa će copy.paste i na pčelarstvo istu priču.
Ne mozes kriticki i objektivno govoriti o proslom sistemu a da se ne dotaknes ovog sistema. Gotovo kompletne garniture crvenih komesara su bile u prvim demokratskim vlada ovogo sistema. :oops: Niko ne govori da je SFRJ bila idealan sistem, daleko od toga da jeste, ali je puno manje i bezazleniji sistem bio nego sto to neki pokusavaju predstaviti. Isto tako i verbalni delikt, mala maca u poređenju sa danasnjim cudima.
Drvosjeca iz Dejcica

#83 Re: Jugoslavenski nacionalisti

bos wrote:Naravno da postoje ali ih ja ne bih zvao nacoinalistima, vise su to malo blesavi ljudi zarobljeni u vremenu i prostoru. Posebna tema su neo-komunisticke grupe koje na ovom forumu "haraju". Tek njima pomoci nema a nazalost od takvih ce nas glava boljeti u buducnosti. Od havane i vodenjaka nece ali ovi mlade snage su... :-)
:-)

Tebi ni strucna pomoc ne bi pomogla.
KatarinaKosaca

#84 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by KatarinaKosaca »

ne mozes kriticki i objektivno govoriti o proslom sistemu a da se ne dotaknes ovog sistema.
Nije istina. Ne moram uspoređivati. Mogu analizirati. Kao što smo, danas, na primjer, pričali o Castru i Chavezu.
Pera Trta

#85 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Pera Trta »

Mala maca kako za koga. Vidiš, meni je na primjer pravo na slobodu mišljenja i isticanje vlastitog stava svetinja. I ne samo meni. Svi vi koji navijate za Jevropu, sigurno znate da je i tamo tako (nema potrebe navoditi primjere Amerike, koja je radila mnogo gore stvari i od Guantanama, a koju ja uopšte nisam spomenuo, a kamoli hvalio).
KatarinaKosaca

#86 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by KatarinaKosaca »

Pera Trta wrote:Stvarno, ni meni nisu jasni pojedinci (tačnije, većina sa foruma). Zašto ako smatraš da neke stvari u onom sistemu nisu valjale (a verbalni delikt je bio nešto užasno), odmah si po defaultu nacionalista, ratni profiter, voliš kriminalce i sl?
Pa to je isto kao kad ovi vjerski nastrojeni svaki stav protiv reisa i ostale uleme proglase islamofobijom.
Identično, isti princip različit predznak.

Na primjer moje djetinstvo i djetinstvo jednog Španca u Frankovo doba je bilo isto, samo sa različitim predznakom. Da, postojala je razlika, oni nisu putovali. I to treba istini za volju reći. A sistem je isti, različit predznak. Oni su pjevali pjesmice Franku ja Titu. Oni su išli u crkvu mi na nekakve sastanke pionira, druđtvenog odgoja, kako li se zvalo. O politici se nije pričalo odnosno neistomisšljenike je gutao mrak. Tamo su svećenici odlučivali o sudbini ljudi, ovdje komiteti.

Samo različit predznak, kao i primjer sa foruma koji si naveo.
Drvosjeca iz Dejcica

#87 Re: Jugoslavenski nacionalisti

KatarinaKosaca wrote:
Pera Trta wrote:Stvarno, ni meni nisu jasni pojedinci (tačnije, većina sa foruma). Zašto ako smatraš da neke stvari u onom sistemu nisu valjale (a verbalni delikt je bio nešto užasno), odmah si po defaultu nacionalista, ratni profiter, voliš kriminalce i sl?
Identično, isti princip različit predznak.

Na primjer moje djetinstvo i djetinstvo jednog Španca u Frankovo doba je bilo isto, samo sa različitim predznakom. Da, postojala je razlika, oni nisu putovali. I to treba istini za volju reći. A sistem je isti, različit predznak. Oni su pjevali pjesmice Franku ja Titu. Oni su išli u crkvu mi na nekakve sastanke pionira, druđtvenog odgoja, kako li se zvalo. O politici se nije pričalo odnosno neistomisšljenike je gutao mrak. Tamo su svećenici odlučivali o sudbini ljudi, ovdje komiteti.

Samo različit predznak, kao i primjer sa foruma koji si naveo.

Niđe veze, poredis desnicarski diktatorski rezim sa socijalisticki uređenom drzavom u blokovski izdjeljenom svijetu. Informisi se malo. :cry:
Pera Trta

#88 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Pera Trta »

Poredi desničarski diktatorski režim sa ljevičarskim diktatorskim režimom. Sve isto, samo predznak drugačiji. To i jeste poenta njenog posta, lijepo piše.
Drvosjeca iz Dejcica

#89 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Pera Trta wrote:Poredi desničarski diktatorski režim sa ljevičarskim diktatorskim režimom. Sve isto, samo predznak drugačiji. To i jeste poenta njenog posta, lijepo piše.
Daj molim te ne lupetaj, ako cemo tako koliko je Franko pobio ljudi a koliko Tito? Uporedi onda to sa pobijenim ljudima u novonastalim rezimima, robovlasnicko-kapitalistickim kvazi demokratijama. Mislim ko je ovdje lud? :x Eto imate danas taj idealni sistem bez verbalnog delikta, donedavno su ljude otimali po Evropi i odvodili u kazamete po Cubi, USA, Iraku i Avganistanu. Jebote vi kao da sjedite na usima a oci vam sluze za pecanje.
Pera Trta

#90 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Pera Trta »

Ne znam koliko je ko pobio, nisam od onih koji broje mrtve i uživaju u tome.
Ali da Broz nije imao svojih stratišta, imao je, to se već zna.
"Lijeva skretanja" u Crnoj Gori 1942. ("pasja groblja"), Prijedor 1942, foibe u Istri, sve poslije predaje na Bleiburgu, Kočevski Rog, Zidani Most, naravno Goli otok i druge "vaspitne" ustanove, Cazinska buna, druga manja stratišta po cijeloj zemlji...
Bilo je svašta. Ne treba ja to da spominjem, ali kad već tvrdiš da Broz nije imao svojih masovnih smaknuća...davno je pao Berlinski zid.
Drvosjeca iz Dejcica

#91 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Pera Trta wrote:Ne znam koliko je ko pobio, nisam od onih koji broje mrtve i uživaju u tome.
"Lijeva skretanja" u Crnoj Gori 1942. ("pasja groblja"), Prijedor 1942, foibe u Istri, sve poslije predaje na Bleiburgu, Kočevski Rog, Zidani Most, naravno Goli otok i druge "vaspitne" ustanove, Cazinska buna, druga manja stratišta po cijeloj zemlji...
Bilo je svašta. Ne treba ja to da spominjem, ali kad već tvrdiš da Broz nije imao svojih masovnih smaknuća...davno je pao Berlinski zid.
Naravno, zaboravio si Dresden, Berlin, Hamburg i bespotrebna bombardovanja...noci u kojima je i po 50.000 ljudi znalo izgubiti zivote kada Wermacht nije predstavljao ozbiljnu prijetnju za saveznike. Ovako bi dogurali do Rima...
HAVANA

#92 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by HAVANA »

Što je više kleveta i laži,tito nam je miliji i draži. :D :lol: :P
Pera Trta

#93 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Pera Trta »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pera Trta wrote:Ne znam koliko je ko pobio, nisam od onih koji broje mrtve i uživaju u tome.
Naravno, zaboravio si Dresden, Berlin, Hamburg i bespotrebna bombardovanja...noci u kojima je i po 50.000 ljudi znalo izgubiti zivote kada Wermacht nije predstavljao ozbiljnu prijetnju za saveznike. Ovako bi dogurali do Rima...
Ti se meni naklatio sa Amerikom i Evropom od prije 50 godina, kao da ja njih branim i u njima vidim neki ideal. Pa zahvaljujući njima Broz je i mogao da radi šta je htio, jer im je trebao "komunizam sa ljudskim likom", kako su ga zvali, kao protivteža Staljinu, koji se sa Jugoslavijom posvađao. I zato su pustili da se komunisti nakon rata riješe političkih protivnika (na SVAKI način) i faktički ponište sporazum Tito-Šubašić.
popajic

#94 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by popajic »

Pera Trta wrote:
popajic wrote:- zasto citav svijet uzima nase politicare kao primjer korumpiranosti, nesposobnosti,netolerantnosti,( onog iz babaroge citav svijet cvijecem docekivao - valjda morali !?)
Zašto danas zbog ovakvih riječi ne ideš u zatvor?
Zato sto mi je ova demokratija dala pravo da laprdam koliko god hocu ( hvala joj ko bratu :-) ),ali bez ikakvog stvarnog efekta!
Laprdanje laprdanja radi. Napredak ? Yes, kako da no !
donBeton

#95 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by donBeton »

Breton wrote:... Jugosloveni nam krivi sto jos vole Jugu i Tita iako nigdje i nikad i ni nad kim ne pocinise etnicko ciscenje!!!????
Netačno.
Pera Trta

#96 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Pera Trta »

U pravu si, u komunizmu se laprdalo sa efektom...sviranjem klavira i svime što ide iza toga. :)
Pera Trta

#97 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Pera Trta »

donBeton wrote:
Breton wrote:... Jugosloveni nam krivi sto jos vole Jugu i Tita iako nigdje i nikad i ni nad kim ne pocinise etnicko ciscenje!!!????
Netačno.
Kah,kah..banatski Nijemci..kah,kah..
Drvosjeca iz Dejcica

#98 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Pera Trta wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ti se meni naklatio sa Amerikom i Evropom od prije 50 godina, kao da ja njih branim i u njima vidim neki ideal. Pa zahvaljujući njima Broz je i mogao da radi šta je htio, jer im je trebao "komunizam sa ljudskim likom", kako su ga zvali, kao protivteža Staljinu, koji se sa Jugoslavijom posvađao. I zato su pustili da se komunisti nakon rata riješe političkih protivnika (na SVAKI način) i faktički ponište sporazum Tito-Šubašić.
Pa ti spominjes stratista od prije 50 i kusur godina, pa onda frankov rezim i vuces paralele sa SFRJ... :cry:
Pera Trta

#99 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Post by Pera Trta »

Ali pri tome ne hvalim zapadne Saveznike. Na pamet mi ne pada.
Drvosjeca iz Dejcica

#100 Re: Jugoslavenski nacionalisti

Pera Trta wrote:Ali pri tome ne hvalim zapadne Saveznike. Na pamet mi ne pada.
Pa Pero, niko ne govori da je SFRJ bila idealna tvorevina po mjeri svih, ali ne mogu sitno rendanih kora i prica kako nam je sada bolje samo zato sto mogu preljevati iz supljeg u prazno koliko me volja. :roll:
Post Reply