donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Da
130
61%
Ne
64
30%
Da, ali ne u kaficima, diskotecima
19
9%

Total votes: 213

stochar

#76 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by stochar »

"Kupim kutiju cigara, vidim pise: Pusenje u trudnoci skodi razvoju djeteta. Nisam dijete, a nisam ni trudan, pa zapalim."
(D. Džamonja)

p.s. iako mi je ovo prejak citat, ne pusim, i smatram da pusenje na javnom mjestu treba zabraniti. mislim da se pusaci nigdje ne ponasaju tako napadno kao kod nas. bukvalno ljudima ne smijes sugerisati da ti ne puse u kuci, jer se uvrijede, iako bi trebalo biti obrnuto. meni to isto k'o da ja odem kod nane i dede koji su vjernici i ponesem pivu, nekako mi nekulturno...)
ljubav_aha

#77 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by ljubav_aha »

potočanka wrote:nepušači, počnite pušiti i riješen problem :D
pusaci,prestanite pusiti nikotin plus carbon dioksid,i rijesen problem :D
Vares City

#78 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Vares City »

Ja bih da prestanem sa pusenjem al' ne daju komsije,...

Kazu:Ko ce nas ujutro KASLJANJEM buditi,.. :mrgreen:
ljubav_aha

#79 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by ljubav_aha »

stochar wrote:"Kupim kutiju cigara, vidim pise: Pusenje u trudnoci skodi razvoju djeteta. Nisam dijete, a nisam ni trudan, pa zapalim."
(D. Džamonja)
nije to nista :mrgreen: kad pomislim na zene koje puse u trudnoci :!:
Erzsebet

#80 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Erzsebet »

burek_in_space wrote:Opet cu ponoviti,ako nam je ovo najveci problem u drzhavi kad sam prespavao to da smo postali Shvica?! :shock:
Rekao sam ti već da je to najveći uzročnik smrti u svijetu, direktno (rak pluća i grla) ili indirektno (srčani i moždani udari).

Kako nije problem? Ti ponavljaš, a ja sam ti već objasnio ono što su ti i drugi objasnili mnogo puta u ovoj temi. Evo Johnny kaže da bi se podijelio i radije ne bi uopšte izlazio s nepušačima. To znači da, koliko god dobri prijatelji bili, njemu je draža cigara. Pa kako je to normalno?

Što reče Stochar, kod nas stvarno nema nikakve, ama baš nikakve tolerancije prema nepušačima. Hiljadu sam puta bio u prilici da to vidim i osjetim. Kad bih svojim najboljim drugovima, koji bi ruku u vatru za mene dali, rekao da ne puše kad su sa mnom, ni oni ne bi sjedili sa mnom. Kući mi više niko ne dolazi radi toga, osim samo jednog druga, koji je živio vani, pa mu je to sasvim normalno.

Meni stvarno nije jasno da je ljudima draža cigara, nego mati rođena, nego najbolji prijatelj, nego bilo ko u životu. I opet, neka je, meni to ne smeta, ali ne dam da meni ugrožavaju zdravlje. Ne dam i gotovo, i hoću da uđem u svaku kafanu u gradu, i da opet ne dam da mi neko ugrožava zdravlje, jer ja nikoga ne ugrožavam.

Zamisli samo kad bih ja iz ćejfa svako malo nekoga izudarao u kafani. Ljudi bi me, u tom slučaju, svako malo tukli. I ja se onda pozovem na svoja ljudska prava i kažem "pa ćejf mi je".
JohnnyS

#81 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by JohnnyS »

Erzsebet wrote: Rekao sam ti već da je to najveći uzročnik smrti u svijetu, direktno (rak pluća i grla) ili indirektno (srčani i moždani udari).
Samo da se zna da će današnja djeca (kad narastu) u SAD-u najviše umirati zbog loše prehrane. Čekamo zdravstvene fašiste da zabrane ćevape... :oops:
Tanahna dusa

#82 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Tanahna dusa »

Ne vidim nista lose u tome da se zabrani pusenje na javnim mjestima, ovde gdje zivim je to normalno vec godinama, ni u jednom restoranu nije dozvoljeno pusenje pa cak ni ispred ulaza moras biti udaljen najmanje 3 metra od vrata a odnedavno postoji inovi zakon o zabrani pusenja u automobilu ako se sa tobom voze djeca mladja od 16 godina.Kazna je 109$ a ukoliko ne platis nema obnavljanja vozacke ili produzivanja osiguranja. Neka me pusaci ne shvate pogresno i sama ponekad ocejfim poneku ali svoim cejfom ne zelim ugrozavati druga lica :run: :run: :run: tri metra od vrata :-D
Dead Man Walking

#83 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Dead Man Walking »

A kad se hahari pomarisu (ili popucaju) negdje medju rajom, pa neko ni kriv ni duzan nagrabusi svi se slozimo da to nije u redu i ako im je do obracuna treba da odu negdje gdje nikog ne ugrozavaju i prakticiraju to sto prakticiraju. S druge strane pusacima je ocito normalno da ugrozavaju druge, kolateralna steta, sta li?
shape of despair

#84 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by shape of despair »

U "TORTE i to" nema pusenja,ma ljepota.Ko hoce eno mu balkona
thron

#85 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by thron »

besana wrote: Svašta, jel to ti porediš metke i pucačinu sa cigaretama? :shock:
pa pogledaj statistiku smrtnosti pasivnih pušaća pa češ vidjeti da su meci u zaostatku.
zlatan01

#86 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by zlatan01 »

besana wrote:
Dead Man Walking wrote:A kad se hahari pomarisu (ili popucaju) negdje medju rajom, pa neko ni kriv ni duzan nagrabusi svi se slozimo da to nije u redu i ako im je do obracuna treba da odu negdje gdje nikog ne ugrozavaju i prakticiraju to sto prakticiraju. S druge strane pusacima je ocito normalno da ugrozavaju druge, kolateralna steta, sta li?

Svašta, jel to ti porediš metke i pucačinu sa cigaretama? :shock:
U ovoj recenici i lezi sustina problema, odnosno sukoba misljenja. Nepusaci smatraju da ih pusaci putem tzv. pasivnog pusenja izlazu riziku, bas kao sto i kriminalci pucanjem rade istu stvar. Pusaci ne zele prihvatiti cinjenicu da je njihov ceif opasan po zdravlje, ne samo njihovo, nego i okruzenja.
Licno ne pusim, mada sam to nekad radio. Prestao sam i svakome bih preporucio isto, jer je dovoljno sto jedemo zatrovanu hranu (pesticidi, genetski inzenjering, radijacija i td), e sad jos treba i da se trujemo nikotinom i ugljenmonoksidom! Barem se mozemo zastititi od toga (a prije svega svoju djecu)...
nadrealista

#87 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by nadrealista »

Nismo mi kao društvo zreli da prihvatimo toleranciju generalno, a pogotovo smo alergični na zakonske zabrane nečega. U zemlji koja ima najviše koljača i ratnih zločinaca po glavi stanovnika na kugli zemaljskoj ( nisu svi još u zatvoru) ljudski život, a samim tim i zdravlje, su pri dnu ljestvice vrijednosti i zato takav zakon ovdje teško može zaživjeti.
thron

#88 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by thron »

besana wrote: ali da mi zabrane u kafani i drugim javnim mjestima? Neće moći. Tebi, ako je zagušljiv, ti fino izađi ili idi u Torte i to.
S obzirom šta sam preživjela, i ja i svi, vala je čudo da se ne drogiramo :roll:
A između apaurina i cigarete, ja biram cigaretu :D
u tome i jeste kvaka zakon treba da zaštiti i radnike koji nemaju izbora a što se mene tiće ja imam.
TarikSA

#89 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by TarikSA »

zgembo_sa wrote:Nije zabrana pusenja u ugostiteljskom objektu nikakva diskriminacija. Diskriminacija je to sto se svugdje dozvoljava da pusaci ugrozavaju zdravlje nepusacima. Vasa ljudska prava sezu samo do one granice kad pocinjete da ugrozavate prava drugoga.

Kad vam neko zabrani da pusite u ugostiteljskom objektu, on u stvari to radi u interesu svih gostiju, pa i vas, jer je pusenje stetno po zdravlje. Vasa zelja da se trujete je legitimna, ali nemate prava da trujete i druge ljude koji to ne zele. Zato lagano izadjete na ulicu, ispusite i vratite se u objekat.

Kako se priblizavamo EU, tako cemo i mi uvesti takav zakon. Bolje da se na vrijeme priviknete...
Ne znam jel neko imao priliku da gleda neki dan na TV-u emisiju (magazin) koji se zove BullSh.t...gdje lijepo ljudi pricali o tome kako second hand smokers ili ti ga pasivni pusaci nisu uopste ugrozeni sto se tice dima, naravno iznijeli su i neke podatke pa recimo od 1000 ljudi 12,5 ima mogucnost da dobije neku plucnu bolest, sto je naravno svakako mogucnost i bez pusenja. Sve te studije koje su uradjene, tj jedna je uradjena je zasnovana na "nicemu" i svi se borci protiv pusenja na javnom mjestu pozivaju na istu...takodjer su neki predsjednici velikih zdravstvenih komora i doktori govorili o tome kako nikad nije uradjena studija koja bi to pokazala...stoga ljudi dragi opustite se i prekinite vjerovati propagandnom aparatu amerike koji upravo propagira ono sto je u interesu njih, a ne nas (citaj obicnih ljudi)...stoga samo opusteno, nek brate naprave kafice gdje ce ljudi koji puse pusiti, koji nece nek idu na neko malo prozracnije mjesto jer svakako vjeruju svim nebulozama koje neko jednom iznese u medijima...nisam za zabranu pusenja jer mi je to smijesno, nije vise jel se krse ili ne krse prava jednih ili drugih, al napravis lijepo mjesta odvojena i dovidjento svi sretni i nek sjede gdje hoce...nisam pusac i ne branim pusace, al isto tako vrlo razumno pokusavam razmisljati kad su te stvari u pitanju i pokusavam sagledati stvarne cinjenice, a ne one koje neko izmisli, plasira i propagira u ko zna koje svrhe....pozzz i pusite ljudi koliko god hocete, ne moze vam to niko zabraniti...
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#90 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Nosferatu »

JohnnyS wrote:
Erzsebet wrote: Rekao sam ti već da je to najveći uzročnik smrti u svijetu, direktno (rak pluća i grla) ili indirektno (srčani i moždani udari).
Samo da se zna da će današnja djeca (kad narastu) u SAD-u najviše umirati zbog loše prehrane. Čekamo zdravstvene fašiste da zabrane ćevape... :oops:
Pa vas poznati politicar iz Hercegovine, Gojko Susak, inace vlasnik pizzerija u Kanadi, a i menadzer KFC-a (sve kvalitetna vrhunska hrana), koji je prodao Posavinu, je umro od raka zdrijela, a ne od dijabetisa ili srca (stvari koje dolaze s pretilosti). Franje Tudjman je umro od raka stomaka (vrlo cesto imaju ga pusaci, alkoholicari i Azijate jer jedu jako mnogo riblje hrane koja nije skuhana). Mate Boban je imao udar mozdani. Sve pusacki adeti.

Mozda si zaboravio da kad neko jede cevape do tebe, tebi se ne prima.

A kad pusi, pusite zajedno. I cevapi debljaju ali nemaju 4000 kemikalija u sebi, od kojih su neki tuoleon (dinamit) amonijak (pisaka), formaldehide (tekucina za balzamovanje mrtvih) i slicne druge fekalije.

I na kraju, medicinar, mogao si se malo izgraditi, dje to ima biti student medicine i pusiti? Samo kod nas. Na Zapadu bi isao kod dekana i kod psihijatra, a ako nebi mogao bez cigarete, vjerovatno bi te liferovali sa studija, pa ti puckaj negdje drugdje, a znas sto? Zato sto sluzis kao pogresan primjer. Ja sam za vrijeme svog studija vidjeo 2 studenata medicine da puse, od ~ 1000 ljudi. Jedan nije ni zavrsio, bio je masni seljak iz Alabame, nestao samo jednu noc, odustao od studija. Drugi, je imao 45 godina, razveden, ozenjen je bio s indijkom, najinteresatnije sto je bio vegetarijanac, i tako jedno jutro, vidim ja lik pije kafu i pusi. Sto ti hocu reci - stara skola.

Nova skola tj. mladja raja. Niko ziv ne pusi. Mislim, ziv i normalan. To ti je isto kao kad bi bio ucitelj u srednjoj i koristio kokain, trener a bio alkoholicar ili policajac koji uhvati dilera posalje ga u zatvor, pa onda drugom dileru proda pola te iste robe, da podjele profit, to se zove manjak profesionalizma, i od svih ljudi ja da te moram o tome uciti. Sto ne odes u Zagreb na sveuciliste pa pogledaj malo studente medicine i raspitaj se koji od njih u 4-5 godini studija pusi, te kako se prima (kao saucece ljudsko - jer od svih gluposti, sebi ciniti taj, je zaista mizerija). A znas zasto je mizerija? Zato sto neko moze 20 kg omrsaviti a ti sto popusis - popusio si. Ta se steta nikada ne moze umanjiti niti preokrenuti.

Zbog toga, mani se svoje slobodarske retorike koju prosipas ovdje samo jer si ti pusac, a ne mozes da prestanes, jelde. Samo 5% pusaca koji prekinu ove godine - nece opet propusiti. Sto ti govori o tome koji je to stepen adikvitnosti i prokletosti. A tek da pisem o raku pluca, koji u Americi ako te tretiraju imas izmedju 11-18% sanse da prezivis 5 godina, kod nas, vjerovatno nemas sanse. A ti de, udri. Mislis da ces meni nauditi? Sjetices se ti, kao i mnogi koji danas meni placu kad ih vidim, s problemima koji su nastali od pusenja, sta si radio, i svijest sama ti je govorila da ne ide to, ali, gusio si je, nisi htjeo da pogledas i suocis se sa cinjenicama, ne mozes ti raditi nesto sto je neko prije 50 godina radio, jer tada se nije znalo, nije bilo bijelo na crnom a o tome sta je pusenje - otidji na http://www.thetruth.com - ima lista na FACTory linkuod jedno 4-5 stranica cinjenica izmedju kojih su samo americke statistike, da 5 miliona ljudi umire od pusenja i poremecaja vezanih s istim, 50.000 djece ostane bez jednom roditelja prije 18 zbog pusenja, od 50 drzava Americkih, samo u 17 nije na snazi OPSTA tj. DRZAVNA zabrana pusenja - ne smijes pusiti nigdje, na ulici - koja je drzavna - ne smijes da pusis. Moze samo u svom stanu ili automobili. Cak i u automobilu, ne smijes - ako je dijete s tobom, kako ti rekose gore. Ovih drugih 17 drzava su na jugu ili radnicke drzave u kojima je jako malo skolovanije populacije koja bi pritisla politicare da se izglasaju zabrana pusenja ali zato SVAKA MALA KOMUNA koja je svjesna - ima zabrane. Dakle i unutar juznjih drzava koje imaju profit u BILIONIMA i zbog toga se ne moze zabraniti pusenje jer je jako profitabilno i ima lobi svoj u koji uvaljuju ogromne novce, opet postoje komune gdje se ne smije pusiti. Vise u hotelima nema soba za pusace. Ako zapalis u hotelu, kazna je $500 da se soba "ocisti". A plan duhanske industrije je da svoju robu prodaju u trecerazrednim zemljama (da ne kazem trecerazrednim ljudima koji ganjaju trecerazredne navike). Tako je Iran najbolji konzumer Marlbora npr. Iako ne idu bas ti bilateralni odnosi izmedju Amerike i Irana. I u BiH razvijaju svoje trziste, narucito Phil Morris i Pal Mall, koji prodaju paklo cigarete 2-3 puta jeftnije u BiH nego u Americi. Samo za 10 godina koliko sam ja ovdje, cijena cigareta se udvostrucila, a samo od kako je Obama dosao, dodan je novi 1$ po paklu poreza i takse, na sve vrste duhanskih proizvoda koji ide u zdravstvo.

I sto se mene tice, ne samo da bih zabranio vam da pusite u javnim objektima, drugom, javni objekta je reguliran drzavom a ne vlasnikom, tako da vlasnim mora da trazi dozvolu od drzave za sve aktivnosti koje se desavaju u objektu, pa tako i za pusenje. Stoga, ne moze vlasnik lokala zbog mizernog profita koje mu ostave tako mocne musterije koje se truju za 2-3km dnevno, ne moze on uzimati i donosti odluke jer njegove odluke nisu bazirane na narodnom dobru vec na svom prvenstvenom profitu. A, ako vec drzava regulira sve, od toga da li mora imati cenifu, moze li ili ne tociti alkhol, do kad mora zatvoriti radnj i kad je moze otvoriti, onda treba i da regulira pusenje. Sto se mene tice ne samo da bih vam zabranio pusenje u zatvorenom nego bi uplacivali za zdravstvo svi duplo, a u svakom radnom kartonu i aplikaciji bi stajalo - istorija kriminalne prosekucije, istorija alkoholizma, istorija narkomanije, istorija pusenja. Tim redom. Pa kad imas pusaca i ne pusaca, koji se prijavljuju na isti posao, nepusacu da se dadne prednost. Sto? Zato sto se izgradio, a pusenje nije fizioloska funkcija nego ceif koji ubija. Kako? Polako. S vremenom. I onda kad te ima u svom hropcu, kasno je onda govoriti i pricati.

Meni ne smetaju ovi stari pusaci od prije 40 godina, ono sto su se ostetili ostetili. Smeta mi mladost koja gleda drugu mladost, koja u nedostatku iceg drugog a i iz dosade, odlucuje da ce tu 1-2-3km dnevno poceti donirati najgoroj korporaciji u drzavi kojoj tako dobro ide - npr. SVAKA Fabrika Duhana posluje ODLICNO. A kutija jos kosta - mizeriju. Kako on od 1 marke napravi profit, to ti meni objasni, kad uzmes i sve uracunas od ambalaze do distribucije, ali - marka po marka je deviza i Dnevnog Avaza.

Sve u svemu, nemojte ljudi pusiti. A ako pusite, postedite druge onog sto je vama normalno, jer, nije normalno u sebe unositi 4000 kemikalija, drogu:nikotin, carbon monokid koji vam cijelo tijelo deprimia od oksigena, tar/sut i desetine drugih oksidanata koji SVI proteine preuranjeno zastarijevaju. Ja bih radije uzimao anti-depresive cijeli zivot (negativni efekti - dobitak na kilazi i impotencija kod muskih), nego bio na cigareti i to je jedini razlog sto pusite. Jer ljecite neurozu i uvodite rituale u zivot koji vam pomazu zabaviti se necim kad se nemas nicim zabaviti. Sve to ok, ali - pusenje ubija. A, svaki problem koje pusenje izazove bilo da je rak zdrijela, ili zacepljenje srcanih arterija zahtjeva hirurske intervencije po kojima smo mi jako poznati u svijetu. Toliko poznati da rijetko ko prezivi i raduje se sljedecem danu nakon toga. Zato nemoj majcin sine, a ako ces sebi, nemoj djecu i omladinu trovati i prezentirati to kao nesto cool, nema nista cool u tome da sa 60 godina te zaboli, imas disekciju aorte i umres za 32 minute, ili da imas trodupli bajpas na srcu ili udar da ti se oduzme cijela jedna strana tijela, ili da ti rezu jezik i zdrijelo da ne mozes da govoris, dises, gutas, ili mokracne besike rak, pa da pisas u kesu. Od sta ti je to? I jos na kraju - da moraju pored toga sto ih trujete drugi ljudi da placaju te operacije i zdravstvenu njegu vama, koji niste htjeli i mogli prestati pusiti, ali ste se mogli unistiti, pa onda muko moja pozivi broj ovaj ili onaj.

Ali, kod nas je i ova generacija naumila da umre od trecerazrednih bolesti, i jos, da povuku koga god mogu sa sobom, na dno rake. Znas sta su cigarete? Nail Coffins. Ekseri za sanduk, mrtvacki.

A sve se svodi na jednom i u Americi i kod nas. Ljude ubija biznis minimalnog profita. Bilo da je McDonalds ili Marlboro. Ali, samo je jedno u tome razlika. Ti kad odlucis da sam sebe ubijas, ne mozes drugog vuci sa sobom, niti ga trovati, niti uslovljavati da se tebi prilagode, s inferiornim navikama. Ne, zna se koji je ideal. A to nije - biti pusac ili konzumer nikotina na bilo koji nacin. U Americi nisu nas natjerali sve da jedeno McDonalds gdje god da radimo i zivimo. A ti druge tjeras da puse sa tobom. I jos hoces slobodu? To je tvoja privatna stvar, i kao sto po kafana ne zelis da gledas kako neko zapli heroin u zlicu, pa u inekciju pa u venu, i kao sto neces da omirisis heroinsku havu, jer od toga si trenutno "high", tako shvati da navlacis druge na isto zlo na kojem si ti. A, mnogo je lakse biti ne pusac u drustvu gdje je to opsteprihvaceno jer kod nas - ne samo da trujete nepusace vec ne mogu ljudi koji puse da prekinu jer - gdje god da ode, toliko je pusaca da na kraju mora - da prestane da ide bilo gdje, i drugo, da prestane da se druzi s ljudima s kojima se druzio, i sve to samo - jer se ne moze dokazati da je stetno za zdravlje.
Erzsebet

#91 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Erzsebet »

besana wrote:Još jedan dokaz da su ovi bivši pušači najgori. :roll: Znaš šta, ja pušim, nekih 5-10 cigareta dnevno, što i nije puno, barem meni, i ne pada mi na pamet da prestanem. Nikad, ali nikad nisam zapalila cigaretu u automobilu, liftu i sličnim skučenim prostorima, ali da mi zabrane u kafani i drugim javnim mjestima? Neće moći. Tebi, ako je zagušljiv, ti fino izađi ili idi u Torte i to.
S obzirom šta sam preživjela, i ja i svi, vala je čudo da se ne drogiramo :roll:
Moći će, vjeruj mi, nećemo mi izlaziti u Torte i to, nego ćeš ti i tebi slični netolerantni likovi izlaziti iz SVAKE kafane da bi ispušili cigaretu. To će doći jednog dana i ti to znaš, tako da ti je bolje da se odmah počneš privikavati.

Nosferatu, moj duboki naklon za cijeli post, poslije rečenog se nema više šta dodati.
JohnnyS

#92 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by JohnnyS »

@Nosferatu
Priče da medicinari ne bi smjeli pušiti su priče za malu djecu, jer su medicinari ljudi kao i svi ostali. I ako 30% generalne populacije puši, pušit će i 30% medicinara... I da malo pažljivije čitaš (što je teško očekivati od nekoga tako ufuranog poput tebe koji gleda vjerojatno većinu članova foruma s visine jer misliš da si najpametniji) onda bi pročitao da sam napisao da će današnja djeca u SAD-u (znači Ameri do 16 godina) umirati najviše od loše prehrane kada narastu i dođu u svoje pedeste godine, tvog zemu Šuška i njegovu generaciju nije nitko ni spominjao. Možda od te silne propagande koju privatna zdravstvena osiguranja provode po Americi kojima ćeš ti jednog dana biti vazal (ako već nisi) nisi došao do informacije da rak pluća dobivaju u principu ljudi koji imaju genetsku sklonost u vidu gena za enzim zadužen za metabolizam aromatiziranih ugljikovodika (zaboravih točno ime enzima, davno mi je Onkologija bila, ali to je čak izustio, doduše jedva, kroz zube, na predavanju i najveći protivnik pušenja u Hrvatskoj, američki đak, jedan od doktora što ih za područje Hrvatske preporučuje američka vlada - prof. Eduard Vrdoljak - a kad on zakleti protivnik pušenja kaže da rak nije ovisan samo o pušenju nego i o genomu, onda mu nemam razloga ne vjerovati. Njegova propaganda je išla do toga da je mojoj djevojci rekao da me ostavi jer će ona ostat jednog dana udovica, a djeca siročad, sve zbog moga pušenja...). Ali sve i da imam genetsku predispoziciju za rak - jebe mi se. Od nečega moram umrijet, pa eto ja sam odabrao cigarete. Jer vjeruj mi Nosferatu, mene ne zanima da imam kvalitetan život kad budem imao 80 godina, mene zanima što radim sada. Možda se ti veseliš tome da ćeš biti vitalni devedesetogodišnjak koji će se čak dva od tri dana biti u stanju sjetiti se imena svojih bližnjih, meni to nije napeto, i dosta mi je što sam kao beba nosio pelene, ne treba mi to i po stare dane. A sada uživam u pušenju. I imaš pravo, vjerojatno se ne bih mogao odviknut od toga, ali nisam ni pokušavao jer mi je pušenje užitak, i svaka cigareta koju zapalim mi je 5 minuta zadovoljstva. I to je moje pravo sve dok država drži cigarete legalnim u prodaji. A da su cigarete štetne za mene to jako dobro znam, doduše od 4000 spojeva koji se nalaze u dimu, 43 ih je kancerogeno, što nije malo, ali da uputimo ljude koji bi mogli pomisliti da ih je svih 4000 kancerogeno. A studenti medicine na Sveučilištu u Zagrebu puše i to jako dobro, dok sam bio u Mostaru, na godini nas je pušilo 8 od 44 (što je manje od dvadeset posto), u Zagrebu sam se utopio u masu pušača - glupa ti je i generalizacija i poređenje, ne moraš mi vjerovati, ali bio sam i s jednima i s drugima. I kad ja pušim, puši jako malo ljudi oko mene (jedino kad smo navečer vanka, a tu je moja cigareta jedna od stotinu upaljenih u kafani), uvijek pazim da ne dimim oko sebe ko sam u društvu nepušača jer oni ne moraju misliti poput mene.
TarikSA

#93 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by TarikSA »

JohnnyS wrote:@Nosferatu
Priče da medicinari ne bi smjeli pušiti su priče za malu djecu, jer su medicinari ljudi kao i svi ostali. I ako 30% generalne populacije puši, pušit će i 30% medicinara... I da malo pažljivije čitaš (što je teško očekivati od nekoga tako ufuranog poput tebe koji gleda vjerojatno većinu članova foruma s visine jer misliš da si najpametniji) onda bi pročitao da sam napisao da će današnja djeca u SAD-u (znači Ameri do 16 godina) umirati najviše od loše prehrane kada narastu i dođu u svoje pedeste godine, tvog zemu Šuška i njegovu generaciju nije nitko ni spominjao. Možda od te silne propagande koju privatna zdravstvena osiguranja provode po Americi kojima ćeš ti jednog dana biti vazal (ako već nisi) nisi došao do informacije da rak pluća dobivaju u principu ljudi koji imaju genetsku sklonost u vidu gena za enzim zadužen za metabolizam aromatiziranih ugljikovodika (zaboravih točno ime enzima, davno mi je Onkologija bila, ali to je čak izustio, doduše jedva, kroz zube, na predavanju i najveći protivnik pušenja u Hrvatskoj, američki đak, jedan od doktora što ih za područje Hrvatske preporučuje američka vlada - prof. Eduard Vrdoljak - a kad on zakleti protivnik pušenja kaže da rak nije ovisan samo o pušenju nego i o genomu, onda mu nemam razloga ne vjerovati. Njegova propaganda je išla do toga da je mojoj djevojci rekao da me ostavi jer će ona ostat jednog dana udovica, a djeca siročad, sve zbog moga pušenja...). Ali sve i da imam genetsku predispoziciju za rak - jebe mi se. Od nečega moram umrijet, pa eto ja sam odabrao cigarete. Jer vjeruj mi Nosferatu, mene ne zanima da imam kvalitetan život kad budem imao 80 godina, mene zanima što radim sada. Možda se ti veseliš tome da ćeš biti vitalni devedesetogodišnjak koji će se čak dva od tri dana biti u stanju sjetiti se imena svojih bližnjih, meni to nije napeto, i dosta mi je što sam kao beba nosio pelene, ne treba mi to i po stare dane. A sada uživam u pušenju. I imaš pravo, vjerojatno se ne bih mogao odviknut od toga, ali nisam ni pokušavao jer mi je pušenje užitak, i svaka cigareta koju zapalim mi je 5 minuta zadovoljstva. I to je moje pravo sve dok država drži cigarete legalnim u prodaji. A da su cigarete štetne za mene to jako dobro znam, doduše od 4000 spojeva koji se nalaze u dimu, 43 ih je kancerogeno, što nije malo, ali da uputimo ljude koji bi mogli pomisliti da ih je svih 4000 kancerogeno. A studenti medicine na Sveučilištu u Zagrebu puše i to jako dobro, dok sam bio u Mostaru, na godini nas je pušilo 8 od 44 (što je manje od dvadeset posto), u Zagrebu sam se utopio u masu pušača - glupa ti je i generalizacija i poređenje, ne moraš mi vjerovati, ali bio sam i s jednima i s drugima. I kad ja pušim, puši jako malo ljudi oko mene (jedino kad smo navečer vanka, a tu je moja cigareta jedna od stotinu upaljenih u kafani), uvijek pazim da ne dimim oko sebe ko sam u društvu nepušača jer oni ne moraju misliti poput mene.
Potpisujem, stvarno se na ovo nema vise sta dodati, svaka ti se pozlatila... :dance:
gumifufna

#94 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by gumifufna »

Erzsebet wrote:
besana wrote:Još jedan dokaz da su ovi bivši pušači najgori. :roll: Znaš šta, ja pušim, nekih 5-10 cigareta dnevno, što i nije puno, barem meni, i ne pada mi na pamet da prestanem. Nikad, ali nikad nisam zapalila cigaretu u automobilu, liftu i sličnim skučenim prostorima, ali da mi zabrane u kafani i drugim javnim mjestima? Neće moći. Tebi, ako je zagušljiv, ti fino izađi ili idi u Torte i to.
Moći će, vjeruj mi, nećemo mi izlaziti u Torte i to, nego ćeš ti i tebi slični netolerantni likovi izlaziti iz SVAKE kafane da bi ispušili cigaretu. To će doći jednog dana i ti to znaš, tako da ti je bolje da se odmah počneš privikavati.

Nosferatu, moj duboki naklon za cijeli post, poslije rečenog se nema više šta dodati.
Gledao sam na tv-u jednu reportazu o zabrani pusenja, gdje reporter ide po ljetnim bastama i moli nepusaca da mu ustupi mjesto jer ne smije pusiti unutra u kaficu i niko mu nije htio da ustupi mjesto.Toliko o toleranciji nepusaca.Nepusac sam ali sam protiv zabrane .Gdje god se prodaje alkohol treba dozvoliti i pusenje.
Erzsebet

#95 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Erzsebet »

Zašto bih ja nekome ustupao mjesto radi njegovog ćejfa? Neka sačeka mjesto i sjedne nakon što neko ustane, ni nepušačima se ne sjedi uvijek unutra, pogotovo ako je lijepo vrijeme. I zašto bi iko ikome ustupao mjesto, ako već sjedi i kafeniše? Pa nije tramvaj, gdje moram ustati starijima radi lijepog ponašanja. Dok god nepušači ne ugrožavaju pušače, a to je uvijek tako, svaka priča o toleranciji nema fajde.

I kakve veze ima alkohol s cigarama? Ti dok piješ, meni ne škodi, a ti dok pušiš, meni škodi, ako smo u zatvorenom prostoru.
gumifufna

#96 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by gumifufna »

Pa nije fer kad je minus pusac mora radi nas izac napolje da se nebi mi gusili u dimu a kad je lijepo vrijeme nema mjesta napolju jer mi zelimo sjedit u basti a oni nemogu nigdje ni u basti ni u kaficu .A ja sam dva puta dobio flasu u glavu ni kriv ni duzan zbog pijanih budala .
I dali trebamo sve da zabranimo i alkohol , cigare ,glasanje koji idu na koncert lepe brene , golfa dvojku jer puno cadi i pasata pijacara,posjedovanje kucnih ljubimaca koji vrse nuzdu po parkovima.postojanje golubova jer nam seru po balkonima pa dokle sa zabranama.Sve nas nesto ugrozava i steti nam zdravlju a stvarne probleme ne vidimo kao npr. nase politicare koji nam seru svaki dan, kotlovnice za grijanje koje nas tuse da nemamo cistog zraka,maloljetne delikvetnte i kriminalce koji nam se setaju slobodno po gradu,i jos puno toga da ne nabrajam
Erzsebet

#97 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Erzsebet »

Trebamo da uradimo sve što je u našoj moći da neke stvari svedemo na minimum. Dakle, ako je Golf II u pitanju, treba uvesti strožiji tehnički pregled, ako su kućni ljubimci, treba kaznu naplaćivati ako se poseru u parku, ako je pušenje koje šteti drugima, treba ga zabraniti.

Kako možeš porediti minus napolju i pušenje? Minus nam je svima, i ako neko želi svoj ćejf, nepušače ne treba da je briga taj minus, ako pušača nije briga što nekome smeta dim. A opet, minus je vani i to nema veze s ugrožavanjem zdravlja, a pušenje ima.

Političari jesu problem, ali ja mislim da nam je veći problem užasna smrtnost radi cigara. Ne može mene Branković ubiti time što ukrade stan, ali me pasivno pušenje može ubiti mnogo prije vremena. Nije ovdje više rat, pa da moram brinuti o egzistencijalnim problemima, trenutno je pušenje jedan od najvećih problema bh. stvarnosti, a druga je stvar što to većina ljudi ne vidi, jer su jednostavno naviknuti na to.
Vares City

#98 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Vares City »

Obavjestavam ptisutne nepusace na forumu da sam zapalio cigaru pa kome smeta,... :run:
Highlander_girl

#100 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Highlander_girl »

Tesko je o ovome pricati,jer strastvenim pusacima je cigara draza nego voda ili hrana,a opet s druge strane meni je uzasno vidjeti ljude koji puse u bolnicama,porodilistima, u prostorijama gdje su mala djeca...To nije fer prema onima koji ne puse...Licno nisam pusac,ali nemam nista protiv onih koji puse,sami sebe unistavaju!
Locked