15.10.2004 najavljeno zatvaranje Zemaljskog Muzeja!

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

violentjack

Post by violentjack »

:( Zalosno
mrmot

Post by mrmot »

Shoba opet lupetaš. Zemaljski muzej nema nikakve veze sa muzejom moderne umjetnosti.
Engram::X

Post by Engram::X »

Shoba wrote:
Engram::X wrote:
no sikiriki wrote:Ja mislim da bi Stvoritelj bio radosniji da su umjesto novih dzamija obnovili porodiliste na Jezeru i Zemaljski muzej
dobri moj

porodiliste se ne isplati obnavljati ako imas funkcionalan i pripremljen prostor u okviru kosevo klinike

sto se tice zemaljskog, dobri moj u dijaspori, isti je vec poodavno obnovljen i zavrsava se enterijer

ozbiljno razmisljam da lobiram po familiji kako bi naziv zemaljski mogao biti prosiren sa imenom nase skromne familije :D :lol: :-)

-najmanji problem muzeja je njegov enterijer-eksterijer.
-svaki svjetski muzej ima SPONZORE i dijelove iz privaatnih kolekcija. raspitaj se, obidji....
-u dijaspori postoji solidan broj bosanaca koji znaju ovu problematiku bolje nego ijedan lokalni kustos. Naravno, niko od tih ljudi (a neki su jako uticajni) nikada nije kontaktiran jer se lokalni kustosi boje konkurencije (odnosno radnog mjesta). Ovu situaciju mozes porediti s fudbalom, nasi najbolji igraci igraju vani (logicno), s tom razlikom sto ih Baka zove, a u "muzejskom svijetu" nasi direktori muzeja se drze dobre stare :NE TALASAJ....vise rada znaci vise problema, a kod nas , zna se, NEMA PROBLEMA....

(ja znam jednog bosanca koji ima veliku kolekciju umjetnickih radova (Man Ray, Picabia, Warhol, Pollock,etc. i taj covjek bi vjerovatno bio voljan da se nakon njegove smrti to sve preseli u muzej u Sarajevo...ali avaj.....nece to Bosanci,njima to ne treba...ili bi se to pokralo za deset minuta...)
dobri moj shobane :D

ako dodamo dvije munare zemaljskom, bocno :oops:

slozit ces se da cemo dobiti nevjerovatan spoj neoklasicizma i sakralne ornamentike

& razbiti prostornu dominaciju skupstine & holidaya

:evil:
Shoba

Post by Shoba »

Engram::X wrote:
Shoba wrote:
Engram::X wrote: dobri moj

porodiliste se ne isplati obnavljati ako imas funkcionalan i pripremljen prostor u okviru kosevo klinike

sto se tice zemaljskog, dobri moj u dijaspori, isti je vec poodavno obnovljen i zavrsava se enterijer

ozbiljno razmisljam da lobiram po familiji kako bi naziv zemaljski mogao biti prosiren sa imenom nase skromne familije :D :lol: :-)

-najmanji problem muzeja je njegov enterijer-eksterijer.
-svaki svjetski muzej ima SPONZORE i dijelove iz privaatnih kolekcija. raspitaj se, obidji....
-u dijaspori postoji solidan broj bosanaca koji znaju ovu problematiku bolje nego ijedan lokalni kustos. Naravno, niko od tih ljudi (a neki su jako uticajni) nikada nije kontaktiran jer se lokalni kustosi boje konkurencije (odnosno radnog mjesta). Ovu situaciju mozes porediti s fudbalom, nasi najbolji igraci igraju vani (logicno), s tom razlikom sto ih Baka zove, a u "muzejskom svijetu" nasi direktori muzeja se drze dobre stare :NE TALASAJ....vise rada znaci vise problema, a kod nas , zna se, NEMA PROBLEMA....

(ja znam jednog bosanca koji ima veliku kolekciju umjetnickih radova (Man Ray, Picabia, Warhol, Pollock,etc. i taj covjek bi vjerovatno bio voljan da se nakon njegove smrti to sve preseli u muzej u Sarajevo...ali avaj.....nece to Bosanci,njima to ne treba...ili bi se to pokralo za deset minuta...)
dobri moj shobane :D

ako dodamo dvije munare zemaljskom, bocno :oops:

slozit ces se da cemo dobiti nevjerovatan spoj neoklasicizma i sakralne ornamentike

& razbiti prostornu dominaciju skupstine & holidaya

:evil:

SLAZEM SE......
Shoba

Post by Shoba »

mrmot wrote:Shoba opet lupetaš. Zemaljski muzej nema nikakve veze sa muzejom moderne umjetnosti.
Nema to veze. Svi muzeji po svijetu funkcionisu po istim principima.........evo recimo, mogli su poslat nasu kolekciju u egipat, a da nam oni posalju njihovu....pa bi svi u BiH dosli da vide egipatske mumije,skulpture, i ostale pizdarije.(pri tom naplacujes 5 km kartu i dodje ti barem 50 000 ljudi = 250 000 km. Cista racunica................ne lupetanje....

Ne znam da li si bio u Luvru. Imaju OGROMNU egipatsku kolekciju, asirsku,arapsku, kao i svega ostalog.....znaci, nije samo slike i skulpture....SVE IGRA....
cowboy

Post by cowboy »

Shoba wrote:
mrmot wrote:Shoba, ja i zagovaram čisti socijalizam - i drago mi je što se takvi kao ti ne slažu sa tim. Odvratan mi je Dalijevski sindrom obožavanja bogatih i kulta para. A New York nije SAD.
New York nije amerika , to je tacno, ali "prodji bosnom kroz gradove",...

Da se vratim na ameriku. Nije sve u NY. Imas odlicnih muzeja po cijeloj USA. Philadelphia ima izvanredan muzej. Washington ima Corcoran Gallery. Chicago ima odlican takodje, zapadna obala isto ima dosta toga. Ma imaju svega jarane, nemilice, jer imaju PARA.

Ovde nije pitanje obozavanja bogatih. Mi smo kokuzi i uvijek cemo biti kokuzi. Nijedan BH politicar nikada nece odobriti par miliona maraka da se kupi neki umjetnicki rad od nekog pravog majstora, vec ce se preko partijskih linija otkupljivati lokalno smece za iste pare.
Eto jarane, samo skokni do Zagreba ili Beograda,ne moras dalje ici, pa ces tamo vidjeti nekoliko Rembrant-a, Monet-a, i slicnih stvari....dok kod nas u isto vrijeme prokisnjavaju krovovi muzeja..............

Cak ni socijalizam nije problem ako se radi kako treba. Ma nema motiva, jarane, nece niko da potegne....a MORA se potegnuti da bi se nesto postiglo. Treba RADITI, tu je problem. (nas mentalitet i dalje nas vodi u propast. Ne znaci ako ti je mala plata da ne treba nista raditi. )

Evo, kako je BH film uspjesan. Sve su to pojedinci koji SAMI traze sebi pare od onih koji pare imaju. I ne samo po Bosni. Idu po svijetu i traze pare. Pare se uvijek mogu naci, samo treba podic guzicu iz fotelje....
Shoba, generalno si u pravu. Ljudi na pozicijama nece da potegnu, niko nema elana i vizije, ocekuju da ce se stvari nekako same od sebe desiti. Pored elana i volje potrebni su i profesionalci koji znaju raditi svoj posao, a svjedoci smo da amateri vode gotovo sve sfere javnog zivota. Ko, u Kantonu Sarajevo, ili u FBIH, ili u BIH generalno, moze organizovati , da uzmem tvoj primjer, razmjenu muzejskih artikala sa Egiptom? Ko moze operativno to izvesti? Da li postoji takav menadzer u BIH? Neko ko ce ostvariti kontakte, pripremiti projekat, lobirati za financiranje, operacionalizirati ga? Cisto sumnjam. Sve bi se zavrslio medjustrancakim prepucavanjem, mozda bi necija guzica vidila Kairo i uslikala se pokraj piramida, o drzavnom trosku. Ministarstvo kulture bi najvjerovatnije poslalo molbu SFORu da podrzi njihov projekat, na sto bi dezurni SFOR general glasno podrignuo, i tu bi negdje bio i kraj price.
Naravno, sve ovo uz press konferencije, itd.
Eh, kad bi Egipcani sami dosli, pa iz humanitarno/kulturnih poriva ponudili da sami financiraju i realiziraju razmjenu muzejskih predmeta u svrhu izlozbe, e onda bi se predsjednistvo probudilo u svojim udobnim i blindiranim automobilima ili foteljema ili vilama pod obezbijedjenjem, i sva trojica bi obukli nova odijela, s osmijehom ocekujuci novu priliku za javnu promociju o tudjem trosku. Sve to moze Shoba, ali ako ces ti sve zavrsiti, platiti, potegnuti, namjestiti, nastimati, a dezurne drzavne sluzbenike pozovi kad je vrijeme za koktel i proslavu. Samo su zato sposobni. I kradju.
Shoba

Post by Shoba »

Bosanci inace ne putuju mnogo. Da nije bilo rata, niko ne bi vidio svijeta. Nas mentalitet je sklon zatvaranju u sopstvenu ljusturu, a to se treba poceti razbijati. Et, imamo par finih primjera da se to moze (SFF, MESS..) ali to nije dovoljno. Ako vec Bosanci ne mogu u svijet, onda moramo svijet dovesti u Bosnu.

Nasa kulturna politika ima pogresan pristup. Uvjek je podrzavaju projekti lokalne prirode. Svako ministar za kulturu (drzave,kantona) mora podijeliti gomilu para SVIMA da bi kupio mir u kuci. Nedo bog da se neko nekom zamjeri. Ja da radim taj pos'o ne bi dao dinara nikom ko nema OZBILJAN projekat. Sve se vrti u krug, a nista ne dolazi u Bosni niti ide iz Bosne. Ajde, barem su filmovi krenuli, pa imamo nesto sto mozemo pokazati, ali filmovi nisu sve. KO sto sam u predjasnjim postovima spomenuo, sto bi falilo da ljudi u bosni mogu da vide neku veliku kolekciju egipatske, iranske, francuske i bilo koje druge kulturne bastine. Uvijek je izgovor -nema para. Para IMA samo ih treba naci.
Sada nam kultura treba vise nego ikad, jer kad se sve raspada, samo te duhovna energija moze spasiti od ludila. (u ratu je, by the way, bilo bolje nego sad) Gradjani BiH moraju osjetiti da su dio svijeta, a ne samo da gledaju televiziju i fantaziraju.
taliba

#83 Zatvaranje muzeja

Post by taliba »

Eh, kad bi Egipcani sami dosli, pa iz humanitarno/kulturnih poriva ponudili da sami financiraju i realiziraju razmjenu muzejskih predmeta u svrhu izlozbe, e onda bi se predsjednistvo probudilo u svojim udobnim i blindiranim automobilima ili foteljema ili vilama pod obezbijedjenjem, i sva trojica bi obukli nova odijela, s osmijehom ocekujuci novu priliku za javnu promociju o tudjem trosku. Sve to moze Shoba, ali ako ces ti sve zavrsiti, platiti, potegnuti, namjestiti, nastimati, a dezurne drzavne sluzbenike pozovi kad je vrijeme za koktel i proslavu.

Vjerujte, kad bi kakvi god kulturnjaci sa Istoka dosli, sa svojim humanitarno-kulturnim porivima isfinansirali razmjenu muzejskih eksponata, ili bilo kakvu kulturnu suradnju, prvo bi naisli na niz administrativnih problema, onda bi platili salu, ozvucenje, obezbjedenje, pozivnice, plakatiranje, i naravno, ne bi se na kulturnoj manifestaciji pojavili mocnici politickoga neba. Zavisno od statusnosti organizatora, pokoji bi se pojavio na koktelu, medutim, kad bi trebalo ici u uzvratnu posjetu, napunili bi avion... U razmjenu bi naravno otisli ne eksponati, nego zivi uzorci sa pokojim snimkom eksponata, otisli bi politicari gledati slike koje bezbeli nisu imali vremena gledati u Bosni, slusati Hasanaginicu (bezbeli drugacije zvuci u Stambolu)... Srubili bi tom prigodom novce dostatne za grijanje i Historijskog i Zemaljskog muzeja za ovu zimu. Pustili bi mocnici koju narodnu zabavu tipa veceri sevdaha, na kojoj pod sevdah moze doci sve sta ko zna ili se usudi otpjevat. Naravno, uz aminovanje Ministarstva kulture. Necu zar ja, sto se tek mogu oglasiti na ovom Forumu, govorit ucenom ministru Grahovcu, ili gluho bilo, opernom umjetniku ministru Saricu sto jest a sto nije izvorna pjesma...
Shoba

Post by Shoba »

u pravu si taliba,

Ko god je s vana nesto htio, onako ljudski i posteno -samoinicijativno da organizuje, uvijek je docekan na noz, ili su mu trazene ogromne pare za bilo sto. OGULI STRANCA je definitivno parola koja vlada u nasim kulturnim vodama. ispada da su oni DUZNI da nam doniraju sve sto nam treba, da nam obnavljaju pozorosta, da nam mijenjaju sijalice po stubistima i sl. Ne znam koliko MILIJARDI dolara su spiskane u bosni, mogli smo tri Luvra napraviti...

Mislim da je moguce napraviti samoodrzive kulturne institucije, ali za to treba znanja i mnogo rada. BILO KAKVE aktivnosti koje ce muzeju donijetu pare su opravdane. U dosta svjetskih muzeja organizuju vjencanja, vecere, aukcije, dobrotvorne manifestacije, predavanja, klubove,prodavnice, kafeterije, restorane, workshop-e i sl. Ima milion nacina kako s moze zaradili lova....ali avaj......za to treba potegnuti.....

Zato mislim da je ovaj strajk neopravdan.(kad bi im svima povecali plate za 100 maraka, ne bi se niko bunio)
taliba

Post by taliba »

Ma znas sta Soba,
Vise mi je i mog entuzijazma puna kapa. I puna mi je kapa svih entuzijasta. Jer entuzijasti, profesionalci u kulturi, umjetnosti i znanosti, hrdaju u nadi da ce "nesta izdobrit", a konstantno gledaju "odakle je vedro". S druge strane totalni mediokriteti u kulturi (naravno, i u znanosti bez koje kultura bar ne bi trebala da moze) pod kisobranom kulture i medijski (ili trzisno) eksploatiranog imena postaju "zvijezde bh kulture!" Onda hodaju po dunjaluku, i prodaju cavce pod golupce, naime, po svijetu predstavljaju trecerazredne proizvode njihove osrednjosti, naslovljavajuci ih autenticnim (vidi sad, autenticnim!) produktima bosanske kulture. O tom u medijima ni slova. Sta ces, uostalom, ocekivat od medija u kojima su "izumrli" ozbiljni, educirani, za oblast koju prate pripremljeni i obučeni novinari. Umrla je i pozorisna i likovna kritika, ozbiljna knjizevna kritika je takoder na izdisaju, ostalo je samo da se u ovisnosti od afiniteta prema autoru-prevoditelju-izdavacu-reziseru-slikaru-glumackoj postavi-direktoru kulturne institucije ravna i kritika, i napis, dakle, i tv-komentar, ako odnosa uopce postoji, i ako siroti novinar uopce zna o cemu je dosao govoriti, da se (ako se uopce i predstavi) ono sto je uradeno u kulturi predstavi samo kroz prizmu volim ga-ne volim ga. Pa covjece, ljudi koji slove kao vrhunski intelektualci za sitne pare pisu recenzije "pjesnicima" za koje me stid sto pripadaju istom jezickom podrucju, jer u njihovim knjizevnim ostvarenjima ima svega osim estetskog dozivljaja.
S druge strane, Zemaljski muzej jest najtragicnije sto se desilo u posljednje vrijeme (ne znam sjecas li se koliko je raje izginulo ili bilo ranjeno na pocetku rata, dok se nastojalo izvuci ili zastitiiti blago Muzeja; naravno ne treba zaboravljati ni tragediju Orijentalnog instituta niti Nacionalne biblioteke, ali tragediju muzeja navodim kao najuocljiviji primjer). Medutim, da su ljudi koji su u ovom svijetu (knjiga, film, pozorista, muzeji isl.) mislili vaktom ne na svoj honorar od pet maraka, na pitanje zamjeranja i nezamijeranja svetim ministrima i hazreti medunarodnim organizacijama, vec reagirati kad je Kanton Sarajevo skinuo sa budzeta Odjek (dvije place, i nesto sice za stampu!!!), reviju za kulturu, umjetnost, drustvena pitanja... koja izlazi pedesetpet godina!
A kako ce se kultura (ova stampana) samofinansirati, ako neces da se intelektualno prostituises? NO, ova je prica za drugu temu, cini se.
Pozdrav
Taliba
Post Reply