Čemu ovakva BiH?

Locked
Vodenjak

#76 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Vodenjak »

Mahalac wrote:
Vodenjak wrote:
Mahalac wrote:Ne pretjerujte s osudama momka, ipak je napraviosasvim solidan post i cini mi se da s takvima mozemo graditi bolju buducnost u zajednickom interesu. Dodatno me raduje sto je post pisan u Visegradu...ipak nesto govori.
To buraz blizanac! :D
Ma polako "pal" :D , siguran sam da ce sve doci na svoje opet ponavljam u opstem interesu. Izuzetno vazno je raditi i graditi ekonomiju da bi nam svima bilo bolje, s tim ce sigurno nestati ove napetosti. Da ne govorim o viznom rezimu pa kad mnogi odavde maknu malo iz svoje nahije i vide ustvari kakve smo "mi" budale a kako svijet zivi. :shock:
Nadam se samo prije nego kasnije ali neminovno to vrijeme dolazi...nemamo mi gdje drugo sve i da hocemo, osudjeni smo jedni na druge htijeli to ili ne.
Ma nece njima buraz pomoci da izadju van...
Imaju oni oci i kod kuce ali dzaba..
Tek kad se rijese mangupa iz svojih redova, onda mogu ocekivati nesto...
Do tada im je biti ko nama dvojici s nasom - Peggy! :D :D
coolside

#77 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by coolside »

dallton wrote: ma to dosli zli ljudi sa strane "ko nas bre zavadi"...propustio je da ti kaze da i ovi sto su dosli su bili braca srbadija samo s one strane drine, a braca s ove strane su ih docekala s poljupcima, rakijom i medom...doduse i u srbiji kazu da oni nisu nista radili, to su sve oni "s one strane drine", tako da covjek ne zna kome bi vjerovao, al najvjerojatnije obje strane lazu
ja samo pokušavam da pričam otvoreno i normalno, ali neko nikako da shvati, otpada ima u svim narodima, pa tako i među Bošnjacima i Srbima, došlo je dosta stranaca, baš iz Srbije.
ako ne znaš kome bi vjerovao, vjeruj meni!
previše si zadojen svojim šovinizmom da vidiš da nisu svi Srbi ubice.
I eto došli smo do glavnog problema u BiH, ja imam jednu priču ti drugu, ja pristajem na kompromis, ti ne, a ako je ovo mišljenje većine Bošnjaka, onda nam je zajednička država stvarno propala!
Vodenjak

#78 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Vodenjak »

zoom66 wrote:
Vodenjak wrote: Ma nece njima buraz pomoci da izadju van...
Imaju oni oci i kod kuce ali dzaba..
Tek kad se rijese mangupa iz svojih redova, onda mogu ocekivati nesto...
Do tada im je biti ko nama dvojici s nasom - Peggy! :D :D
:D

A imo sam neki isharet da ces se ti javiti na ovo! :D :D :D
and

#79 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by and »

coolside wrote:
dallton wrote: ma to dosli zli ljudi sa strane "ko nas bre zavadi"...propustio je da ti kaze da i ovi sto su dosli su bili braca srbadija samo s one strane drine, a braca s ove strane su ih docekala s poljupcima, rakijom i medom...doduse i u srbiji kazu da oni nisu nista radili, to su sve oni "s one strane drine", tako da covjek ne zna kome bi vjerovao, al najvjerojatnije obje strane lazu
ja samo pokušavam da pričam otvoreno i normalno, ali neko nikako da shvati, otpada ima u svim narodima, pa tako i među Bošnjacima i Srbima, došlo je dosta stranaca, baš iz Srbije.
I eto došli smo do glavnog problema u BiH, ja imam jednu priču ti drugu, ja pristajem na kompromis, ti ne, a ako je ovo mišljenje većine Bošnjaka, onda nam je zajednička država stvarno propala!
pa jeste,sfrj je propala
coolside

#80 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by coolside »

dallton wrote: al nalupa listu gluposti, svaka ti cast - pa bogati zar krajisnik i plavsci nisu bili vodje pca ili sam ja nesto prespavao? a radovan predsjednik?

a najvise volim ovu pricu o pojedincima i individualnoj odgovornosti = bogati koliko pojedinaca po tebi cini grupu? i jos samo reci kad se klalo po visegradu ili srebrenici pa su se kosti sakrivale u sekundarne grobnice, zar ne mislis da je bila potrebna organizacija da bi se to uradilo - mislim uvezana organizacija - nisu to radili "sve pojedinci pojedinacno nicim izazvani" :D i jos nesto za pojedince - probudis se jedno jutro i skontas da ti od sinoc pola grada nedostaje, izgleda su mrtvi ili rastjerani sta kontas "odoh malo na kafu, situacija je normalna"

sto ne mogu suplje :-)
ja ti donosim priču iz mikro plana, šta je bilo i kako se dešavalo, ne znam niti me zanima šta su radili Biljana, Krajišnik i ostali.
znam da je RS bila želja Srpskog naroda u BiH, isto kao što ste vi imali želju za nezavisnom BiH, drugo je pitanje kako se ostvarivala ta politika!
a za ovo boldano da ti objasnim.
prije rata u opštini Višegrad živjelo je oko 5-6.000 Srba, u samom gradu oko 2.000, do aprila 1992. godine u Višegradu je ostalo oko 200 Srba, ostali su pobjegli u Srbiju pod pritiskom nekih od Muslimanskih vođa (SDA). nakon toga dolazi JNA i oslobađanje Višegrada i povratak nekog broja Srba. Znalo se šta se radi u gradu, ali niko nije smio da protivrječi tim što su činili to što su činili, ko je pokušao da uradi nešto, bio je smaknut, dva Srbina su ubijena zbog toga!
"Dođe vreme kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić.
Maraschino

#81 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Maraschino »

coolside wrote:

iskreno pises, nema sta...treba to cijeniti ali sada se namece par drugih pitanja ?

srbija nema nista sa ratom u bih...kako to kada svi znamo da su dolazile sto regularno sto para-vojske iz srbije da ubijaju i zatiru sve sto nije srpsko...
drugo, sto vi domaci nasjedoste na to, da im pomazete u progonu vasih komsija nesrba...vjerujem da bi danas bilo mnogo vise zivih medju nama, rat bi trajao mnogo krace, ova zemlja bi danas izgledala mnogo drugacije, manje bi bilo mrznje i svega...ali eto, sve je to bilo tako kako je bilo a zasto danas ne bi da gradimo zajednicku drzavu komotnu za sve njene gradjane, zasto vam je jos uvijek vaznija srbija od zemlje u kojoj zivite kada i sami znate da ta ljubav i nije bas nesto, da ce vas izdati kao i sve druge, odnosno prepustiti vas problemima u vlastitoj drzavi (srbi u sloveniji,snalaze se sami, srbi iz hrvatske protjerani, sa kosova isto i osim verbalne podrske, nista vise). kada sve ovo pogledas, nije li bolje graditi vlastitu drzavu nego sanjati nekoga ko i nema interes da te voli.
kompromis je rjesenje, ali vrlo malo ili nikako nema kompromisa sa strane rs-a...ili po njihovom ili nikako a to nam uzima dragocjeno vrijeme koje mozemo iskoristiti u druge vaznne poslove (ekonomski razvoj).
coolside

#82 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by coolside »

Maraschino wrote:
iskreno pises, nema sta...treba to cijeniti ali sada se namece par drugih pitanja ?

srbija nema nista sa ratom u bih...kako to kada svi znamo da su dolazile sto regularno sto para-vojske iz srbije da ubijaju i zatiru sve sto nije srpsko...
drugo, sto vi domaci nasjedoste na to, da im pomazete u progonu vasih komsija nesrba...vjerujem da bi danas bilo mnogo vise zivih medju nama, rat bi trajao mnogo krace, ova zemlja bi danas izgledala mnogo drugacije, manje bi bilo mrznje i svega...ali eto, sve je to bilo tako kako je bilo a zasto danas ne bi da gradimo zajednicku drzavu komotnu za sve njene gradjane, zasto vam je jos uvijek vaznija srbija od zemlje u kojoj zivite kada i sami znate da ta ljubav i nije bas nesto, da ce vas izdati kao i sve druge, odnosno prepustiti vas problemima u vlastitoj drzavi (srbi u sloveniji,snalaze se sami, srbi iz hrvatske protjerani, sa kosova isto i osim verbalne podrske, nista vise). kada sve ovo pogledas, nije li bolje graditi vlastitu drzavu nego sanjati nekoga ko i nema interes da te voli.
kompromis je rjesenje, ali vrlo malo ili nikako nema kompromisa sa strane rs-a...ili po njihovom ili nikako a to nam uzima dragocjeno vrijeme koje mozemo iskoristiti u druge vaznne poslove (ekonomski razvoj).
ja rekoh u postu iznad šta je bilo sa domaćima.
pa dobro, mislim da nas Srbija kao država voli(jer su Bosanski Srbi u glavnim strukturama), ali nas Srbijanci ne vole.
ne sanjamo svi ujedinjenje sa Srbijom i sve je manje onih koji sanjaju, većina kada bi birali imeđu Srbije i nezavisne RS ili ovakve nefunkcionalne BiH i RS bi izabrala ovo drugo!
kako RS nije spemna na kompomis?!
prihvaćena je zajednička vojska i država, sve suprotno ratnim ciljevima, red bi bio da i Bošnjaci malo popuste prema nama i Hrvatima i shvate da udaranjem glave u zid neće ništa dobiti.
Vodenjak

#83 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Vodenjak »

coolside wrote:
dallton wrote: al nalupa listu gluposti, svaka ti cast - pa bogati zar krajisnik i plavsci nisu bili vodje pca ili sam ja nesto prespavao? a radovan predsjednik?

a najvise volim ovu pricu o pojedincima i individualnoj odgovornosti = bogati koliko pojedinaca po tebi cini grupu? i jos samo reci kad se klalo po visegradu ili srebrenici pa su se kosti sakrivale u sekundarne grobnice, zar ne mislis da je bila potrebna organizacija da bi se to uradilo - mislim uvezana organizacija - nisu to radili "sve pojedinci pojedinacno nicim izazvani" :D i jos nesto za pojedince - probudis se jedno jutro i skontas da ti od sinoc pola grada nedostaje, izgleda su mrtvi ili rastjerani sta kontas "odoh malo na kafu, situacija je normalna"

sto ne mogu suplje :-)
ja ti donosim priču iz mikro plana, šta je bilo i kako se dešavalo, ne znam niti me zanima šta su radili Biljana, Krajišnik i ostali.
znam da je RS bila želja Srpskog naroda u BiH, isto kao što ste vi imali želju za nezavisnom BiH, drugo je pitanje kako se ostvarivala ta politika!
a za ovo boldano da ti objasnim.
prije rata u opštini Višegrad živjelo je oko 5-6.000 Srba, u samom gradu oko 2.000, do aprila 1992. godine u Višegradu je ostalo oko 200 Srba, ostali su pobjegli u Srbiju pod pritiskom nekih od Muslimanskih vođa (SDA). nakon toga dolazi JNA i oslobađanje Višegrada i povratak nekog broja Srba. Znalo se šta se radi u gradu, ali niko nije smio da protivrječi tim što su činili to što su činili, ko je pokušao da uradi nešto, bio je smaknut, dva Srbina su ubijena zbog toga!
"Dođe vreme kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić.
Sam si rekao da si mlad pa ne zamjeri sto ti stariji hoce da kazu nesto sto ne znas (ili neces da znas), pa tako i ja...

Ovdje samo dva osvrta na ovaj komentar:

1. Zelja srpskog naroda, kao i zelja bosnjackog naroda je imaginarna stvar. Te dvije ideje nametnute su politikom iz vrhova i vodjene, izmedju ostalog, i od strane ljudi ciji te "rad ne zanima" kako kazes... Oba ta naroda su se sasvim dobro osjecala u onoj, zajednickoj nam drzavi koju su tvoji sunarodnjaci, vliki broj njih, vjerovali da cuvaju na nacin sto su u mene i u moje dijete uperili pushke i ubjedjivali nas kako nam je u zajednickoj drzavi najbolje...

2. Sto se tice bjezanja Srba od SDA-ovaca, ne znam... Najradije bih ti se nasmijao u po lica ali necu jer iz tebe govori neznanje a ne podlost. Mladi covjece, od SDA-ovaca sam ja isti vjecno bjezao i bjezim i dan danas ali sasvim sigurno ne zbog toga sto smatram da su nesto posebno opasni. Ja sam samo blago alergican na shuplju a istu su SDA-ovci prosipali na isti nacin kao i oni koji su pobjegli, kako kazes u Srbiju, a prije toga glasali za Biljanu i Krajisnika.
I Dabu, dabome!

Sto @muha rekao, djelujes iskren i to je pohvalno.
Nadam se da si voljan i da naucis stogod! :wink:
coolside

#84 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by coolside »

Vodenjak wrote: Sam si rekao da si mlad pa ne zamjeri sto ti stariji hoce da kazu nesto sto ne znas (ili neces da znas), pa tako i ja...

1. Zelja srpskog naroda, kao i zelja bosnjackog naroda je imaginarna stvar. Te dvije ideje nametnute su politikom iz vrhova i vodjene, izmedju ostalog, i od strane ljudi ciji te "rad ne zanima" kako kazes... Oba ta naroda su se sasvim dobro osjecala u onoj, zajednickoj nam drzavi koju su tvoji sunarodnjaci, vliki broj njih, vjerovali da cuvaju na nacin sto su u mene i u moje dijete uperili pushke i ubjedjivali nas kako nam je u zajednickoj drzavi najbolje...

2. Sto se tice bjezanja Srba od SDA-ovaca, ne znam... Najradije bih ti se nasmijao u po lica ali necu jer iz tebe govori neznanje a ne podlost. Mladi covjece, od SDA-ovaca sam ja isti vjecno bjezao i bjezim i dan danas ali sasvim sigurno ne zbog toga sto smatram da su nesto posebno opasni. Ja sam samo blago alergican na shuplju a istu su SDA-ovci prosipali na isti nacin kao i oni koji su pobjegli, kako kazes u Srbiju, a prije toga glasali za Biljanu i Krajisnika.
I Dabu, dabome!

ovo pod jedan nisam shvatio poentu!
osjećali su svi dobro i u SFRJ pa se ona raspala!
2.Rat u Višegradu je počeo 1991. godine i to početkom ljeta, a ne 1992. godine.
Naselje Megdan je bilo u opsadi, ne tako čvrstoj, od možda decembra 1991. do aprila 1992. Ono je bilo jedino mjesto gdje su Srbi ostali i branili se tada u Višegradu.
Kod nas se od SDA-ovaca bježalo zato što su nosili puške prije rata i uvijek te je mogao ubiti ili pretući, bez da odgovara.
http://wikimapia.org/beta/#lat=43.78097 ... =0&m=b&v=1 evo i mape pa pogledaj
Rat su u Višegradu započeli Bošnjaci, ne Srbi, ko mi ne vjeruje, neka pita nekoga od Bošnjaka iz Višegrada.
A za SDS su glasali svi Srbi, jer drugih izbora nisi imao.
Vodenjak

#85 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Vodenjak »

zoom66 wrote:
coolside wrote:
Vodenjak wrote: Sam si rekao da si mlad pa ne zamjeri sto ti stariji hoce da kazu nesto sto ne znas (ili neces da znas), pa tako i ja...

I Dabu, dabome!

ovo pod jedan nisam shvatio poentu!
Naselje Megdan je bilo u opsadi, ne tako čvrstoj, od možda decembra 1991. do aprila 1992. Ono je bilo jedino mjesto gdje su Srbi ostali i branili se tada u Višegradu.
Kod nas se od SDA-ovaca bježalo zato što su nosili puške prije rata i uvijek te je mogao ubiti ili pretući, bez da odgovara.
Rat su u Višegradu započeli Bošnjaci, ne Srbi, ko mi ne vjeruje, neka pita nekoga od Bošnjaka iz Višegrada.

nakon sto procitah boldirano, zamislih se kratko i rekoh poluglasno:

muha i vodeni, jebu vas procjene kao i uvijek :D

:(
A zar nije lijepo biti romanticar u ovom nasem sivilu? :-) :lol:

:D
muha_sa

#86 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by muha_sa »

coolside wrote: ovo pod jedan nisam shvatio poentu!
e jebi ga sinak :D taman se ponadah da ima neko ko misli svojom glavom - jos iz Visegrada- kad puf :D neizljecivi ste :D
-hajd-nema veze :-) ostarih a pameti ne dodjoh :D
piupiu

#87 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by piupiu »

coolside wrote: ovo pod jedan nisam shvatio poentu!
Evo tebi jedno svjedocenje da malo procitas, stavila sam ti i na onu visegradsku temu ... ;-)

http://www.b92.net/info/emisije/katarza ... v_id=76021
Lesli Eldridž

#88 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Lesli Eldridž »

vee-jay wrote:
osa wrote:
muha_sa wrote:dallton @
momak je mlad--trebamo mu neke stvari pojasnit--argumentovano.
bude li on pojašnjavao, dečko nikad neće zavoljeti bosnu.
a tek kad mu ti pocnes pojasnjavati, ima da se zaljubi u NDH na prvi pogled :wink:
:thumbup: :D
Lesli Eldridž

#89 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Lesli Eldridž »

osa wrote:
ima ih na ovom forumu hrpa koji svojim načinom razmišljanja i izražavanja puno više vuku na ndh od mene.
Nisam primijetio. :D
dallton

#90 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

Sintor wrote:
coolside wrote: Većinom se slažem sa tvojim postom, osim ovo o odobojnosti prema RS.
Još mešto da kažem, RS nisu stvorili, niti su se u ratu za nju borili samo nekakvi ratni zločinci kako većina vas vidi VRS i RS, već normalni ljudi, ovi što su činili zločine su većinom bili sa strane.

milan i sredoje lukic,risto perisic,momir savic itd svi su oni visegradjani!!

one jadne ljude na bikavcu i glavici zapali moj babo jel!?ako si mlad ne znaci da mozes biti i bezobrazan.moja mati je iz visegrada i znaj da nikad nece dati srbima svoje,jaca je karakterom od fate orlovic.ja i nemam bas nesto sa visegradom sem te rodbinske veze ali sam cesto dole bar na pecanju i to jer ono sto vas hebe,ne mozete nas vidjeti ocima.

tacno je da nema povratnika ali je dovoljno ljudi kao moja mati,ljudi koji imaju egzistenciju negdje drugo ali ne daju svoje.
evo malo transkipta svjedocenja sa sudjenja za zvornik i visegrad
Pocetkom septembra 1992.godine,srpska vojna straza odvela nas je iz logora kod jednog bogatog seljaka da mu vadimo krompir.Sa mnom su bile jos tri zene,Duda i Hitka iz Vlasenice i Murada iz Bratunca.

Na njivu smo stigli prije sedam sati i radile smo zajedno sa nekoliko srpkinja,seljanki,sve do 12 sati.U podne su nam donijeli rucak.Sjele smo na travu 15-20 metara podalje od srpkinja,kojima je u isto vrijeme bila donesena hrana.One su prvo pocele jesti i dok su jele,stalno su pogledale prema nama i smijuljile se.Mi smo razmotale svoju hranu koja je bila donesena u jednoj bosci i vidjele da su nam poslali slaninu.Posto mi,muslimani, ne jedemo svinjsko meso,hranu smo samo odgurnule od sebe.

Kada je to vidio strazar,Jovica,zagalamio je na nas,prisao nam,dohvatio rukama slaninu i poceo nam je,jednoj ,pa drugoj,silom trpati u usta.Mi smo se izmicale i branile i govorile mu da mi nismo nikad jele masnu slaninu.On nas je onda poceo vrijedjati i psovati nam tursku majku,govoreci:"Naucicemo mi vas svemu dobrome sto je srpsko",a ja sam mu i uvrijedjena i gladna uzvratila:"Mi smo vas naucili svemu sto je civilizacijsko.Zivjeli ste na zemlji zajedno sa stokom,niste se znali okupati,ni u pola godine.Od nas muslimana ste primili kulturu stanovanja,naucili spravljati hranu..."Sve to i uz to mnogo toga,rekla sam bradatom cetniku,ne razmisljajuci sta ce mi se desiti za osvetu.Nisam ni zavrsila sa govorom,a Jovica mi je prisao sa strazarom Simicem.Uhvatili su me za nadlakticu i odnijeli do jednog potoka koji je tekao uz njivu.Otimala sam se,trzala,nogatala,ali bez uspjeha...

Kad su me donijeli do potoka,bacili su me u plitku vodu i poceli da gaze po meni,govoreci mi u bijesu:"Jeste,naucili ste nas svemu,ali sad je nase vrijeme.Nema cara lazara ali dosao je njegov unuk Slobo-Sloboda.Sad cemo ti dobro oprati guzicu balinkuro jedna."

Posto su me izgazili nogama u vodi,svukli su me i ostala sam potpuno gola.Izvukli su me iz vode na sitni pijesak i obojica me grubo silovali.Prvo me je cvrsto drzao Simic a Jovica silovao,pa su se onda zamijenili.Dok su mi to radili,uzvikivali su parole o srbiji,o cetnickim vojvodama,Slobodanu Milosevicu i Seselju.

Bila sam klonula i nisam bila pri potpunoj svijesti
Kad su zadovoljili svoju strast,izvadili su nozeve i zaprijetili da ce me zaklati,da ce mi jezik odrezati...Onda su iz potoka izvadili kamenje velicine jajeta i,uz vrisku,nekoliko kamenova mi ugurali u vaginu...

"Necemo te danas zaklati.Treba nam roblje za rad na njivama.Kad se berba zavrsi,onda cemo ti odrezati dojke,"govorili su mi u svome bijesu,digli se i otisli na njivu.Odatle su poslali Hitku i Muradu da me obuku i dovedu,sto su one i ucinile,oprale me i izvadile kamenje iz vagine.Dale su mi neke svoje haljine.

Toga dana,sve cetiri smo naporno radile sve do sest sati i gladne vratile u logor.

U srpskom logoru Batkovic provela sam skoro pet mjeseci...Zahvaljujuci uspjesima Armije BiH koja je zarobljavala puno cetnika,doslo je do razmjene.

Mene i moje curice i jos 30 zena i 28 civila-muskaraca,u oktobru 1992,godine,cetnici su dali u razmjenu za svog 51 zarobljenog vojnika.

Tako sam sa djecom osobodjena.

Kada sam dosla u Tuzlu,saznala sam da su mi muza ubili kod Zvornika,da mi je majka ubijena i zapaljena zajedno sa njenom kucom,da mi je u blizoj familiji ubijeno 19 blizih rodjaka.
Sve su mi to uradili srbocetnici.

Da bih bila mirna,da bih oduzila dug svojim unucima,prijavila sam se za svjedocenje protiv ratnih zlocinaca.
visegrad, sudjenje milanu lukicu i njegovom bratu sredoju koji su "uspjesno" pobili sve svoje kolege muslimane iz osnovne i srednje skole, njih otprilike 70 (dosada dokazani broj) na nacin da su ih zatvorili u kucu na bikavcu a zatim kucu i zapalili
Svedokinja optužbe VG-035 je danas na suðenju Milanu i Sredoju Lukiæu govorila o paljenju oko 70 Bošnjaka u jednoj kuæi u višegradskom naselju Bikavac 27. juna 1992. godine i o ubistvu Hajre Koriæ. Optužnica tereti Sredoja i Milana za uèešæe u masakru u Bikavcu, dok je samo Milan optužen za ubistvo Hajre Koriæ.

Nakon što je 27. juna 1992. godine pretrpela celodnevno zlostavljanje od strane Milana Lukiæa, svedokinja VG-035, komšinica Mehe Aljiæa u èijoj su kuæi zapaljeni Bošnjaci, kaže da je te veèeri oko 21 sat èula najpre “glasnu muziku iz automobila” parkiranog ispred kuæe, a zatim i “vrisku i strašnu pucnjavu”. Pomislila da su “našli muškarce koji se kriju” i da ih maltretiraju, ali ju je svekrva pozvala u kupatilo odakle je sa prozora mogla da vidi kuæu Mehe Aljiæa u plamenu i Milanov auto koji odlazi. Par sati kasnije na njihova vrata je zakucala jedina preživela iz te kuæe koja im je isprièala da je “Milan Lukiæ zapalio sve” i savetovala da beže jer æe “svi tako proæi”. Svedokinja je odluèila da beži i dok je prolazila pored kuæe Mehe Aljiæa osetila je “užasan smrad izgorelih tela i kose”.

Prethodno u ranim jutarnjim satima 27. juna, Milan Lukiæ je ušao u njenu kuæu i “odveo je iz kreveta” u jednu napuštenu kuæu gde ju je silovao i vreðao, ironièno joj se izvinjavajuæi “zbog nereda, jer nije baš hotel”. Pustio je nakon silovanja, preteæi joj da “neæe živa izaæi” iz Višegrada. Nekoliko sati kasnije, Milan je ponovo došao u njenu kuæu, ovog puta sa Sredojem Lukiæem, tražeæi zlato i novac.

Svedokinja je takoðe govorila i o ubistvu Hajre Koriæ, za koje je optužen samo Milan Lukiæ. Bila je u koloni žena koje su se, nekoliko dana nakon žive lomaèe, vraæale u Bikavac, kada ih je presreo Milan Lukiæ tražeæi meðu njima Hajru Koriæ. Prvo je pitao gde joj je muž a zatim je izvadio pištolj i pucao Hajri direktno u prsa. Kada je Hajra pala okrenuo se ostalima i smejuæi se upitao: “Šta joj je?”, a zatim je nogom okrenuo i pucao još jednom u leða.
coolside

#91 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by coolside »

Vodenjak wrote:
nakon sto procitah boldirano, zamislih se kratko i rekoh poluglasno:

muha i vodeni, jebu vas procjene kao i uvijek :D :(
e ne vjeruješ mi, molim te idi pogledaj ovu raspravu na facebooku, gdje raspravljaju Srbi i Bošnjaci o ratu u Višegradu, od sredine 3. stranice pa na četvrtu stranicu, posebno obrati pažnju na post Danire Šabanović na 4. stranici.
http://www.facebook.com/topic.php?uid=4 ... #topic_top
Tu su priznanja šta je bilo prije, svi se slažu u vezi toga!
bosna123

#92 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by bosna123 »

A kakva je to prica da su nasi nesto jurisali na Visegrad? Prvi put cujem. Zna li neko nesto vise o tome?
dallton

#93 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

pogledaj momak svjedocenja gore pa nesto pricaj, ovo ti je sve sa sudjenja,a ne navoditi trice i kucine kao dokaze

nego evo ti malo istih vijesti iz matice fasista srbije (nadam se da imas pasos, uvijek moze zatrebati), izvor b92
Spaljivanje školskih drugova
25. septembar 2008. | 12:02 -> 13:17 | Izvor: B92
Hag -- Na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću moglo se čuti jedno od najpotresnijih svedočenja - žene koja je preživela masovno ubistvo i spaljivanje Muslimana u Višegradu

Zehra Turjačanin opisala je kako su 27. juna 1992, Milan Lukić i ljudi u uniformama sakupili stanovnike naselja Bikavac, u Višegradu, i zatvorili ih u kuću Mehe Aljića. Među zarobljenima je bilo najviše mlađih žena i dece i tek nekoliko starijih ljudi.

Pošto su u kuću naterali ljude, Lukić i ostali su najpre kamenjem razbili prozore, a potom kroz otvore, u prostoriju u kojoj su se nalazili ljudi ubacivali bombe. Iživljavanje se završilo podmetanjem požara, u kome su izgoreli svi osim Zehre Turjačanin.

Svedokinja se spasla provlačeći se kroz mali otvor između zida i gvozdenih vrata kojima je bio blokiran ulaz u prostoriju u kojoj su ljudi živi spaljivani. Pred Haškim tribunalom svedočila je na francuskom jeziku.

U plamenu kuće Aljića nestale su njene majka, retardirana sestra, druga sestra sa dvoje dece i snaha sa sinom.

Posle bekstva iz zapaljene kuće, Zehra se nekoliko dana oporavljala u kući jednog komšije, ali ju je onda jedan vojnik upozorio da je bolje da ode, jer "Milan Lukić zna gde je i mogao bi da dođe da dovrši posao".

Turjačaninova je, bežeći uglavnom pešice, napustila Višegrad, a potom i Bosnu. U danima posle nesreće jedan lekar, za koga je rekla da je Musliman, odbio je da je pregleda, rekavši da joj nema pomoći. "Ali, ja sam želela da živim", rekla je svedokinja.

Na telu i licu Zehre Turjačanin i danas su vidljivi tragovi zločina koji je preživela. Pred sudom je izjavila da je preživela opekotine trećeg stepena, izgubila deo uveta, a da su joj ruke trajno paralizovane.

Ipak, pri kraju svedočenja izjavila je: "Bez obzira na sve što se dogodilo, život je lep i ja želim da živim."

Pre nego što je govorila o detaljima tog zločina, Turjačaninova je rekla da Milana Lukića zna iz detinjstva, da su išli zajedno u školu, i da su Lukić i njen brat Dževad sedeli u istoj klupi!

Zato je za posmatrače suđenja bilo iznenađenje kada je na pitanje da li u sudnici vidi nekoga poznatog, Turjačaninova odgovorila negativno. Ni na ponovljeno pitanje da li može da prepozna nekoga, ona je, pošto je pogledala u pravcu mesta na kome su sedeli Milan i Sredoje Lukić, odgovorila: "Ne."

Sudija Patrik Robinson upitao je svedokinju zašto svedoči na francuskom jeziku, a ona je objasnila da je "prekinula sve veze sa Bosnom" i da ima drugu zemlju čiji jezik želi da govori.

Ona je dodala da je ponašanje Milana Lukića izazivalo nelagodu i među Srbima, opisujući da je jedan lokalni Srbin, za koga je rekla da se zvao Milan Lučić i da je "bio dobar čovek", uoči zločina govorio da Muslimani trebalo da odu jer "ih ne čeka ništa dobro".

"Bio je jako potresen, tužan, čak je plakao", ispričala je Turjačaninova.

Za vreme spaljivanja živih i ranjenih ljudi u kući Mehe Aljića, Lukić i ljudi u uniformama ležali su na obližnjem travnjaku i posmatrali događaj, rekla je Turjačaninova.

I njeno svedočenje Milan Lukić slušao je udobno zavaljen u stolicu. Na sve ostale, čini se, iskaz Zehre Turjačanin ostavio je težak utisak.

Sudija Patrik Robinson načinio je mali gest prilikom proglašenja prve pauze, dozvolivši da se iz sudnice prvo povuče svedokinja, pa da za njom izađe sudsko veće. U ostalim prilikama sudije prve napuštaju sudnicu.

Milan Lukić i Sredoje Lukić terete se za više ubistava i mučenja Muslimana u Višegradu. Samo spaljivanjem ljudi u dve kuće u tom gradu je, prema navodima optužnice, ubijeno oko 140 ljudi
a evo ti i kako su komentatori u srbiji reagovali na to - prepoznaces decko i svoje misljenje u nekima od njih
* Komentari
* Hronološki
* Preporučeni

1. Ja stvarno ne znam koja bi odgovarajuca kazna bila za ove zivotinje, ustvari i zivotinje bi bile milosrdnije!
(Duci, 25. septembar 2008 12:17)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 293
2. Zanimljivo je da vijesti u rubrici Ratni zlocini imaju najmanje komentara! Da li to znaci da ih se najmanje cita?! Zvuci iluzorno ali bilo bi zanimljivo kada bi svi dnevni listovi u bivsoj Jugi posvetili jedan broj samo vijestima i svjedocenjima kao sto je ovo.
(Donald, 25. septembar 2008 12:19)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 84
3. Kad procitam ovo koza mi se jeci, i ako nisam musliman ne mogu da ne komentarisem kako "ljudi" zapalili ljude.
Vuk za vuka nije sto covjek za covjeka. Ovo je plod propagande nacionalizma i sovinizma u Milosevicevo doba.

Tom
(Pravnik, 25. septembar 2008 12:21)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 112
4. Strasno. Za ovakve stvari nema opravdanja i nadam se da ce i kazna biti odgovarajuca
(sandra, 25. septembar 2008 12:32)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 179
5. Ovo treba da bude tema za raspravu. O psihoticnima u ratu, o tome da ljudi koji znaju srpski jezik vise njime ne govore... Kad bi se pricalo o tome, lakse bi se izaslo na kraj sa nacionalistickim ekscesima u politici danas. Nije da i oni nekad nemaju argument, ali na druge teme (medjunarodna zajednica itd) ali o ovome se ne prica i to je ono sto je lose
(valentina, 25. septembar 2008 12:46)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 42
6. Užas!
Rat je očigledno izvukao najgore iz nekih poremećenih ljudi.
Ovde bar nema nedoumice da li je neko bio obavešten ili komandno odgovoran. Ovo je direktna i jasna krivica. Takodje, dobro znamo da je ovakvih užasnih zločina bilo na svim stranama.
Sve zločince treba kazniti!
(Mr D, 25. septembar 2008 13:29)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 49
7. Uzas! Ocekujem maksimalnu kaznu zatvora.
(Glas razuma, 25. septembar 2008 13:39)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 61
8. Jeziva zivotna prica ove jadne zene ne moze nikog normalnog ostaviti hladnim. Ipak, "mali modni detalj" da nije prepoznala osumnjicene i pored visegodisnjeg poznastva, da o zlocinu i ne pricamo, baca sumnju na relevantnost njenog iskaza. Sta vise, na bilo kom normalnom sudu ne bi mogli koristiti njenu izjavu za terecenje optuzenih. Druga prica je sto je ona jadnica de facto nastradala, i to od ljudske ruke, pitanje samo cije.
(Ilija, 25. septembar 2008 13:40)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 43
9. I sada bi Milorad Dodik htio da se Visegrad, u kojem su se ove stvari dogadjale, zbog ovih stvari su i protjerani svi Muslimani i Hrvati i dobri Srbi iz tog grada, pripoji Srbiji ili odvoji iz Bosne. E nece moci...
A svi zlocini, sa bilo koje strane treba da budu kaznjeni!
(HC, 25. septembar 2008 13:45)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 98
10. Citam... I ne mogu da verujem kakve su sve stvari radili ljudi o kojima se tada (90-tih) govorilo kao o "braniteljima srpstva".
Uzas!
(Aster Blistok, 25. septembar 2008 13:50)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 130
11. Milan Lukić - "srpski heroj".
Kao i Radovan...
Kao i Ratko...

Sve je to stoka.
Kao i ovi koji ih podržavaju na beogradskim ulicama...
Kao i ovi koji dozvoljavaju da se ovakve stvari podržavaju po beogradskim ulicama.
(anti, 25. septembar 2008 13:55)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 440
12. Postavite nasim politicarima u skupstini pitanje "jel ovo nas velik srpski junak?".Odgovor znamo, sve nam je jasno ali jos uvek se gusla po starom. Da li je neko u stanju da blokira rad skupstine zbog ove zene, dok se ne utvrdi koliko je njoj bola naneseno, zasto, ko je to pocinio i je li to dobro ili nije za srpsko drustvo? Srbija je izgubila sve ratove bas zbog nepostovanja svojih "neprijatelja", a vamo se duvamo kakve smo junacine, boj bije srce u junaka a ne zloba i pakost.
(Djuro P., 25. septembar 2008 14:13)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 85
13. ljetos sam bio u Visegradu nakon 19 godina.
Taj grad je izgubio dusu i dugo vremena ce proci da je povrati. Lukic i njemu slicni nisu dostojni da zive na ovom svijetu. Bosnjaci se trebaju vratiti na svoja vjekovna ognjista i pokusati suzivot sa normalnim...
(sajo, 25. septembar 2008 14:21)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 82
14. Lukic (i drugi brojni "Lukici") nisu usamljeni jahaci u ovim zverstvima koja se beleze samo u 'pohodima' Dzingis Kana na Zapad kada je spaljivao citave gradove i regione da bi potcinio i osvojio ... Lukic i bratija su proizvod vremena: ondasnje drzavne politike, intelektualnih i verskih vodja, kriticne mase u drustvu - javnom mnenju, svega onoga sto je tokom devedesetih nazivano odbranom sve-srpstva. Naravno, kako su se vremena promenila (pretezno prinudom spolja) sada bi neki da operu ruke i kazu "radi se o direktnoj ogovornosti", jednog Sretena ili neke druge individue ... Ako zelimo cistu savest za sebe, i zdravo moralno, humanisticko, polaziste za razvoj mlade generacije i potomaka nasih, smognimo snage i recimo nasim zrtvama OPROSTITE!
(Svi nismo isti - ako se ogradimo, 25. septembar 2008 14:45)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 153
15. Za ovakve i mnoge druge slične teške zločine u ratovima u bivšoj YU individualna krivica nije dovoljna.
Treba odgovarati oni koji su doveli do ovakvih strašnih događaja, oni koji su planirali, omogučili, propagirali, finansirali, pomagali, odobravali, pokušali prikrivati, čutali, pa oni koji su slavili ovakve "pobede" i ovakva "oslobađanja" tuđih gradova i sela!
Krivica je velika a bilo bi poželjno da i više nego zaslužena kazna bude barem malo odgovarala krivici.
(Illyria, 25. septembar 2008 15:15)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 74
16. Molim da se prikaze ovo svedocenje u udarnom terminu. To je jedini nacin da se pokaze kome je bilo dozvoljeno da zastupa Srpske nacionalne interese u Bosni.
(vladimir, 25. septembar 2008 15:53)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 77
17. Republika Srpska je gradjena na lesevima i grobnicam ovih spaljenih i pobijenih ljudi u Visegradu i sirom Bosne. Samo ovako je bilo moguce izgraditi etnicko cistu Srpsku republiku u Bosni. I danas taj isti entitet sprijecava one poubijene i istjerane da se vracaju svojim domovima jer je to jedina mogucnost da ta "republika" prezivi. Ali vrijeme cini svoje i pravda ce stici kad tad.

Ta tvorevina stvorena na lesevima i grobovima ovih nevinih ljudi nemoze izdrzati dugo, pravda je spora ali ce stici kad tad.
(EB, 25. septembar 2008 16:00)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 111
18. Zlotvori jedni!! Pa ja se stidim sto sam srpkinja kada ovako nesto procitam. Pre neki dan na novom poslu knedla mi je zastala u grlu kada sam saznala da mi je nova kolegenica devojka koja je kao mala izgubila oca u Srebrenici. Sramota me je bilo, iako niko od mojih najrodjenijih nije ucestvovao u tom zlocinu. Ali bilo me je stid da popijem sa njom kafu iako se i ona i ja nalazimo u drugoj zemlji, komuniciramo drugim jezikom, bilo me je stid kada nam je, nasim kolegama sa posla, govorila o svom nesrecnom detinjstvu. Ja ne zelim vise da se stidim, kaznite sve ama bas sve zlotvore da srpski narod gde god se nalazio moze da ide podignute glave, a ne sa zigom srama.
(jylland, 25. septembar 2008 16:29)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 197
19. I ovo su srpski junaci? Zar se ovakvim ljudima neko u Srbiji danas ponosi?
(Bojta, 25. septembar 2008 16:33)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 50
20. A radikali u Skupstini o njihovom mitingu i navodnom stradanju.
(Lanna, 25. septembar 2008 16:41)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 55
21. Овакви као овај монструм су бацили љагу на цео српски народ да ми тога нажалост нисмо још увек свесни. Молимо са Богу јер само нас он још може спасити.
(човек, 25. septembar 2008 16:43)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 50
22. Ako se ovo zaista desilo onda i ja želim da kažem OPROSTITE napaćenim telima i dušama, koje su na ovako svirep način patili i otišli. Oprostite u moje ime kao čoveka i kao Srbina Ono što me zanima, šta je u ljudskoj glavi koja čini takav zločin. Pretpostavljam da je to osveta za ono što su činili „nama“. Nerazjašnjene istorijske nepravde poput turskog ropstva, Jasenovca, uz aktuelnu medijsku propagandu itd se. pretpostavljam gomilaju u glavama nekih pojedinaca i onda traže izlaz. Zato je neophodno da se u ime pravde i pomirenja, kroz istoriju svi jasno izvinu za svoje grehove i zločine na nacionalnim nivoima, jedino pokajanjem, pomirenjem i zdravim razumom, poštovanjem drugi nacilja i vera, možemo da sprečimo dalja kola zla.
(Dragan, 25. septembar 2008 16:47)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 51
23. Za Zehru se nadam da ce da joj rane zacele i da ce imati dobar zivot. Iako se i dan danas, kad me neko pita za nacionalnost, izjasnjavam kao srbin iz Bosne to mi nista ne znaci. Mislim cinjenica je da cu mi preci srbi, ali pre svega bih da budem covek, i da ljude ne delim po religiji ili boji koze.
(Aleksandar, 25. septembar 2008 17:07)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 34
24. Tesko je bilo sta prokomentarisati o ovakvim dogadjajima, naci bilo kakvu rec koja bi mogla da ima smisao posle ovakvog dogadjaja. Zaprepascuje svirepost zlocina koji su se desavali. Mislim da je svaka kazne za ovako nesto mala i nazalost nista ne moze vratiti te nesretne ljude. Ono sto je za mene frapantno kao nekoga ko je rodjen i ziveo u SFRJ jeste ta mrznja izmedju naroda koji su ziveli zajedno. Mislim da je to ipak najzalosnije i od svega kao i cinjenica da uvek stradaju oni koji su najmanje krivi. Zasto nema primera da su barem pojedinci spasavali jedni druge??
(nenad73, 25. septembar 2008 17:13)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 18
25. citam, pravedni komentari
ali velike uvrede za stoku
nije lepo
(bistrica, 25. septembar 2008 17:30)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 29
26. Ја са тим монструмима немам ништа заједничко. То нису људи из мог света. Желим да тај свет нестане. Заувек.
(Дарко, 25. septembar 2008 17:52)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 42
27. svi su pravili zlocine i srbi, hrvati i miuslimani. dok su ubijali neduzan narod izmedju sebe su dijelili profit prodajom ulja za muslimane, za srbe brasno, cigarete, naftu, za hrvate, sve zivo.
ljudi ne bi bili ljudi da nijesu zli. ja bih lukice pustio da zive ali izolovano u zatvoru bez komunikacije. treba ih pustiti da sanjaju jer slike uzasa vracaju, da sanjaju da od sna polude, da prezive da njih zrtve vode na strijeljanje, da oni krice da u snu budu strijeljani... d a umiru a smrti nema to njima treba. za njih je smrt blaga
(Dejan, 25. septembar 2008 17:54)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 39
28. Strasno! Kompletno pomracenje uma! I to su nasi heroji, treba da nas bude sramota kako smo dozvolili da se ovako nesto desi! Izbrisali smo vekove ponosne srpske istorije jednim potezom, i sto je najgore jos uvek nisu svi svesni toga i pricaju o nekoj zaveri protiv srpskog naroda. Zalosno, tragicno i nadam se da ce dobiti maximalne kazne. Zahvaljujem se Holandiji na upornosti, nigde ne treba da nas prime dok ne rascistimo sami sa sobom ko su heroji a ko monstrumi
(Alex, 25. septembar 2008 18:24)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 64
29. Volela bih da se snimak svedocenja ove napacene zene svakoga dana na drzavnoj televiziji emituje da bi veliki broj zaludjenog naroda video koga su nam predstavljali kao branioce srbstva i najvece PATRIOTE. Sramota me je da me kao srpkinju neko stavlja u isti kos sa ovim monstrumima.
(Jelena, 25. septembar 2008 18:34)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 43
30. ljetos sam bio u Visegradu nakon 19 godina.
Taj grad je izgubio dusu i dugo vremena ce proci da je povrati. Lukic i njemu slicni nisu dostojni da zive na ovom svijetu. Bosnjaci se trebaju vratiti na svoja vjekovna ognjista i pokusati suzivot sa normalnim... I Sarajevo nije vise sto je bilo a ostalo je muslimanima... Kazniti se trebaju svi!
(Miki, 25. septembar 2008 19:06)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 10
31. Sokantno i vrlo bolno. Nemam rijeci sto sve moze napraviti bolesni ljudski um kad ga opsjedne zlokobni virus klero fasizma i nacionalizma. Strasno!
(Konstantin Veliki, 25. septembar 2008 19:08)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 14
32. Mala je svaka kazna za ovako nešto. Opet, nisu svi Srbi organizovano kao narod pripomagali u spaljivanju. Prema tome, ako su ovi ljudi (ljudi?) krivi, treba ih kazniti smrću - njima života među normalnim narodom nema, ali to nema veze sa postojanjem Republike Srpske.
Nemam razloga da se stidim što sam Srbin zbog ovakvih sunarodnika - kako su radili, tako će i završiti. Moje srpstvo nije i njihovo, i mi nemamo ništa zajedničko. Ne sumnjam da bi Lukići, Haradinaji, Orići i slični isto radili (i jesu radili) i svojim sunarodnicima. Naša je greška što smo ih pustili da vode glavnu reč, a njihova neljudskost bi svakako negde izbila na videlo. Pozdrav i mir ljudima dobre volje svih boja, vera i nacija - ali Republika Srpska živi i živeće. Nije nju pravio Lukić, nego običan srpski narod.
(Munze Konza, 25. septembar 2008 19:16)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 27
33. Ako ovo nije genocid, onda ne znam sta je. Ubiti nekoga na takav nacin samo zato sto je 'pogresne' nacionalnosti i vjerosipovijesti je grozno.
Ono sto je meni posebno jezivo je cinjenica da smo o ovakvim zlocinima ucili da su se desavali u proslosti (Npr. II. svjetski rat), a onda je neko odlucio da to isto uradi devedesetih godina. Ne znam sta je to u nasem drustvu da se toliko takvih ljudi povampirilo i pocinilo tako okrutne zlocine. Ovo svakako nije cisto srpski atribut, nego je slicnih zlocina bilo na svim stranama, ali na srpskoj ocigledno ponajvise.

Srbija, iako nije izgubila sudski spor sa BiH, svejedno ce nositi tesko breme i cinjenicu da na hiljade slicnih monstruma i dan-danas zive u BG, NS, Cacku, itd. Nadam se da svoju okrutnost nece prenositi na mladje generacije.
(Vanja, 25. septembar 2008 19:17)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 21
34. "Milan Lukić slušao je udobno zavaljen u stolicu". Bolje bi mu odgovarala elektricna stolica. Ali Hag je demokratija, coveku lepo, slusa i uziva. Ah, kakava je samo junacka dela cinio?! Medjtim, su veca tragedija oni, koji veruju da je on odista junacka dela cinio.
(Prevodilac, 25. septembar 2008 19:27)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 18
35. Citajuci ovo, a posebno reci "Lukic je slusao svedocenje udobno zavaljen u stolicu", jedino sto mi pada na pamet za odgovoarajucu kaznu je isto to sto su oni uradili... da osete bol i strah koji su ti ljudi osetili... Ali ne, bolje ih je zatvoriti u najmanju mogucu celiju, pa da o svemu razmisljaju do kraja svog bednog zivota. Sramota...
(Jelena, 25. septembar 2008 19:51)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 10
36. Kako ovakav uzas pretociti u kaznu? Kako kaznu izraziti godinama zatvora? Mozemo se samo nadati da pakao ipak postoji, ne samo u ovozemaljskom svetu nego i negde drugde i kasnije....
(gospojica, 25. septembar 2008 19:53)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 8
37. U ratu uvijek ispliva ono najgore. Ovakvih strahota bilo je ne svim stranama i, po pravilu, uvijek strada nevini narod...
Za žaljenje je i to da će mnogo časnih ljudi, koji su u rat ušli i iz njega izašli čistog obraza i savjesti, vazda biti u sijenci ovakvih monstruma...I biti paušalno poistovjećivani sa njima.
Nažalost još uvijek ne postoji nijedna organizacija (uključujući i Haški tribunal) koja bi se nepristrasno pozabavila odvajanjem "kukolja iz žita". Zbog ovakvih, mnoge je sramota da kazu da su branili tamo gdje se branilo, a ne napadalo...
(borac, 25. septembar 2008 20:02)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 7
38. Mislim da se Stefan Nemanja prevrce u grobu od sramote, zalosti i neverice. Kako je moguce da su se izradjali ovakvi monstrumi?
(Aleksandar, 25. septembar 2008 20:19)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 15
39. Te dve zveri bi trebalo da dobiju isti tretman kao i njihove zrvte. Sramoto Srbije, da bog da se u nju nikad vise ne vratili!
(Bojan Jankovic, 25. septembar 2008 20:32)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 19
40. Stomak mi se okrece, od uzasa, od tuge, od SRAMOTE!
(Olivera, 25. septembar 2008 20:57)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 9
41. nisam pametan. tom olosu se jos i sudi.
(kicos13, 25. septembar 2008 21:22)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 9
42. Nema te obdukcije koja bi dokazala da oni koji su to radili imaju dusu.
(Agron, 25. septembar 2008 22:13)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 20
43. Ne vrijedi pričati o strašnom ubijanju, o ljudskom strahu, o zvijerstvima i jednih i drugih, ne bi trebalo pamtiti, ni žaliti, ni slaviti.
Najbolje je zaboraviti, da umre ljudsko sjećanje na sve što je ružno, i da djeca ne pjevaju pjesme o osveti.
Meša Selimović
(Mesa Selimovic, 25. septembar 2008 22:32)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 16
44. Da li postoji adekvatna kazna za ove monstrume, tesko je sta reci posle ove potresne price, niko normalan ne moze da ostane ravnodusan, ruka pravde treba sve dostici. Podrzavam ideju da se ovo svedocenje prikaze u udarnom terminu kako bi siroke mase bile upoznate sa ovim monstruoznim cinom.
(sasa, 25. septembar 2008 23:11)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 3
45. Nisam mogla da zaustavim suze gledajuci Zehru kako svedoci. Divim joj se. I molim je da nam oprosti sto su ovi izrodi srpskog roda. Ako izadju iz zatvora, trebalo bih ih vratiti u Visegrad i tamo ih ponovo osuditi. Zelim da verujem da ce se braci Lukic i njihovoj sorti sve pocinjeno vratiti. Moram u neku pravdu da verujem.
(Iva, 26. septembar 2008 01:01)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 6
46. Zlo je u Bosni mnogo vece od ova dva monstruma. Oni nisu samo proizvod Milosevicevog doba vec neceg mnogo veceg i opasnijeg sto traje mnogo duze. To zlo je opstalo. Mrznja je i dalje prisutna i vestacki se drzi pod kontrolom kao i za vreme komunisticke vlasti. Pitanje je kada ce narodi u Bosni prestati medjusobno da se mrze zbog raznih zlocina iz proslosti koje su cinili pojedinci. Svi su bili i dzelati i zrtve kroz istoriju i oni jednostavno ne mogu da shvate da zbog toga ne treba da mrze ljude koji nista lose nisu uradili.
(Prolaznik, 26. septembar 2008 01:33)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 4
47. Ovo je samo jedan od svedoka,a takvih je na hiljadeJedan sam od tih prezivjelih koji je prosao mnoge logore u BiH.Igrom slucaja dva puta sam izbjegao streljanje.Za vrijeme boravka po logorima gotovo dvije godine na meni su radene svakojakve torture.I sada imam posledice od silnih udaraca kojekakvim predmetima po citavom tijelu,urezivanju nozem krst po grudima i na celu.Ljudi su gori nego zivotinje.Ne mozemo osudivati jednu naciju komplet za mnoga zlodjela koja su ucinjena u Bosni,ali sve zlikovce treba pohapsiti i kazniti.Ali to je tada sve odobravala srbijanska vlast na celu sa Milosevicem i njegovim istomisljenicima.
(Jasminko, 26. septembar 2008 05:20)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 9
48. Hvala Zehra sto si smogla snage da ispricas svoju i nasu pricu.
(psi, 27. septembar 2008 01:46)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 1
49. Dize mi se kosa na glavi dok citam iskaz ove prehrabre zene!!!! Odajem joj priznanje za svu hrabrost, borbenost i zelju za zivotom posle svega! Osecanja su mi sasvim pomesana i ne mogu da sakrijem svoj bes zbog ljudi, koji uprkos svojoj ljudskosti, porodicama, deci, koju imaju, mogu i ovakve neljudske surove najsurovije stvari da cine, a da onda udobno sede u sudskim foteljama, bez ikakvog stida i srama na svojim licima!!!! STRASNO DA NE MOZE BITI STRASNIJE! Oni su neciji muzevi, neciji roditelji, a nasi drzavljani! Stid me je zbog njih! Ima li reci kojima se moze izraziti izvinjenje svih zrtvama ovog zlocina!??
I u pravu je onaj ko rece da Holandija i druge zemlje EU treba da insistiraju na potpunom rasciscavanju proslosti. Zasluzile su to zrtve, njihove porodice, a mi ostali!
(Marija, 27. septembar 2008 12:26)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 1
50. Kakva tuga i sramota i jad, to je sve sto mogu da osetim. sede mirno,bas me i ne cudi,uvek svi nasi heroji sede mirno i bas se mnogo ne uzbudjuju. Ko ih je i kada promovisao u to da budu moji heroji?Valjda cu za zivota saznati.
Moje najdublje saucesce svima koji su morali ovako nesto da prezive,izgleda i u moje ime, mada se ne secam da me je iko ista pitao.
(maja, 27. septembar 2008 20:46)
Preporuči
Predloži za brisanje
Šta je ovo
Broj preporuka 1
51. Sve takve treba pronaci i kazniti! Ima ih mnogo, svuda, sada su mirne komsije, ljudi sa kojima zivimo i radimo. Jedan takav se u Nisu hvalio kako je "muslimancetu od nekih pet godina macetom odsekao glavu". Pricao to mom muzu i jos nekima i slatko se smejao...
(sanja, 27. septembar 2008 21:20)
Luke Perry

#94 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Luke Perry »

Čemu ovakva BiH?
Neko iz Visegrada ipak ne bi trebao imati pravo na ovakva pitanja. Da si iz npr iz Bosanske Gradiske nekako bih jos i shvatio.
coolside

#95 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by coolside »

dallton wrote:pogledaj momak svjedocenja gore pa nesto pricaj, ovo ti je sve sa sudjenja,a ne navoditi trice i kucine kao dokaze

nego evo ti malo istih vijesti iz matice fasista srbije (nadam se da imas pasos, uvijek moze zatrebati), izvor b92
ja nisam ništa od ovoga negirao, samo pokušavam da ispričam šta je bilo prije toga, a na ovoj rapsravi na fb su učestvovali samo Višegrađani.
Imam oba pasoša, pa sad koji mi zatreba!
vee-jay

#96 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by vee-jay »

I na kraju se sve diskusije zavrse na prici o ratu i o tome ko je kriv za pocetak rata :-)
Nas narod bi bio u stanju da zapocne novi rat da bi se nasao odgovor na pitanje ko je zapoceo prvi rat. Izgleda da je Tanovic bolji umjetnik nego sto smo znali.

@coolside, na pocetku si dobro rekao -> Srbi imaju drugaciju viziju od Bosnjaka i Hrvata. To je cinjenica. Srbi vecinom zele smrt Bosni, Bosnjaci ne jer im je to jedina domovina.

Jedno je sigurno, ako narod zeli da ide naprijed jedna od institucija: RS ili BiH mora umrijeti. Zasto? Zato sto je jedno negacija drugoga. I sve dok je tako nema napretka. To se uvijek znalo, izgleda da samo Alija Izetbegovic nije bio u stanju da to shvati kad je imao priliku, tj. MZ kada je pri stvaranju Daytona mislila da ce vremenom VelikoSrpsku ideologiju na kulturan monetarni nacin ubiti (sto je jos gore, oni to danas jos uvijek misle :-) ).

Bilo kako bilo, kad kocke budu bacene moglo bi biti gusto, pa ti gledaj koju ces stranu izabrati.
dallton

#97 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

coolside wrote:
dallton wrote:pogledaj momak svjedocenja gore pa nesto pricaj, ovo ti je sve sa sudjenja,a ne navoditi trice i kucine kao dokaze

ja nisam ništa od ovoga negirao, samo pokušavam da ispričam šta je bilo prije toga, a na ovoj rapsravi na fb su učestvovali samo Višegrađani.
mislim da ce ti zatrebati onaj crveni sa naslovom "samo sex svijet spasava" i dobro ga cuvaj...

a lijepo ti je @vee-jay sve objasnio - na kraju se sve svede na "ko je poceo rat" i onog frajera koji na kraju filma "nicija zemlja" ostaje da lezi na nagaznoj mini, a vidjecemo dokle ce lezanje trajati

nego sta ti mislis o ovom gornjem svjedocenju - nisam te pitao da li si negirao, sve i da jesi uzalud je, nego onako sta mislis ti o tome?
pobiti skolske drugove bas i nije nekako fino, jel da - a najgore je ako ih ne pobijes sve pa mnogi prezive, tek onda belaj...evo ti recimo moj primjer - mene je otac mog skolskog druga (trenutno na produzenom radu u beogradu s nikad-kartom-za-povratak) htjeo da zatvori u rudnik soli, pa da pusti vodu i onda me lagano ispari u slanu paru i natalozi, sta znas da je covjek uspjeo ti bi mene danas dobio zapakovanog u kutijicu za sol....cuvam dokumente tog plana, cisto da ne zaboravim ko mi je sta kontao
Last edited by dallton on 18/04/2009 14:54, edited 1 time in total.
muha_sa

#98 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by muha_sa »

coolside wrote:

kako znas--neko ti prico :? :? lazu te sinak--mlad si i ne mozes svjedocit a ovi stariji te lazu :-)
dallton ti pocalio dokument a ti uporan :-)
upamti -- najruznija istina je bolja od najljepse lazi :D
Luke Perry

#99 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Luke Perry »

to je odbrambeni mehanizam. takve price su nuzne u sredini kakva je visegrad.
zrikavac48

#100 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by zrikavac48 »

Da bi oni na vlasti lakse mogli vladati svojim sljedbenicima. Ona dobro poznata izreka "Zavadi pa vladaj" je u BiH dala svoje rezultate. Neka mi neko odgovori da li neki od nacionalnih vodja ima nekoga u srodstvu koji je u najgorem slucaju nezaposlen. Svi su oni i njihovi rodjaci zasticeni "ko` medjedi" i to od svog naroda koji predstavljaju, od naroda medju kojima je veliki broj nezaposlenih. Istovremeno se te naconalne vodje medjusobno dobro slazu i tapsu.
Narode, narode, stoka si bio stoka ces ostati sve dok ne spoznas da imas i vlastitu glavu koja treba necem da sluzi.
Locked