Gras nabavlja krntije iz Srbije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

slavkoimamodilera

#76 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by slavkoimamodilera »

MILCHO & JV wrote:mislim da su zglobni 421, 422, i 423 iz Graza oko 1992 i 1993 godine
Jedan (bijeli sa zelenom "straftom") vozi Stup-Dobrosevici, nema garaznog broja ( :? ) vidljivog, ali ima na sebi natpis GVB?!
Pospanko

#77 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by Pospanko »

Ja ne bih nabavljao nikakve, jer ce ih svakako huligani unistiti u roku od par mjeseci, sprejevima, markerima, cakijama...
ins

#78 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by ins »

MILCHO & JV wrote:
Zna li ko jeli još uvijek vozi Ikarbus IK-107 (Niskopodni minibus) koji je vozio za Nahorevo znam da je posuđen 2008. na godinu dana ali ne znam kad ističe ili kad je istekao rok, rijetko idem u taj dio grada pa neznam, interesuje me i kako se pokazao za godinu dana jeli kvalitetniji od Otoyola (serije iz 2005) i hoće li biti novih narudžbi.
@axyz

I mene zanima za ovaj minibus IK-107, posto za razliku od autobusa iz Ikarbusa za ovaj minibus mislim da bi bio odlican izbor, umjesto Otoyola koji apsolutno nije prikladan za gradske voznje, vec samo prigradske, bez cestih ulazenja i iizlazenja.

IK-107

Image

Naravno, bolji bi bio ovaj, ali za Hrid ili Sedrenik ni IK-107 nije los :)

Image
ins

#79 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by ins »

Pospanko wrote:Ja ne bih nabavljao nikakve, jer ce ih svakako huligani unistiti u roku od par mjeseci, sprejevima, markerima, cakijama...
Nije problem sto neko unistava, vec sto ih niko ne goni i kaznjava zbog toga :wink:
MILCHO & JV

#80 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by MILCHO & JV »

slavkoimamodilera wrote:
MILCHO & JV wrote:mislim da su zglobni 421, 422, i 423 iz Graza oko 1992 i 1993 godine
Jedan (bijeli sa zelenom "straftom") vozi Stup-Dobrosevici, nema garaznog broja ( :? ) vidljivog, ali ima na sebi natpis GVB?!
GVB bijelo-zeleni, znači Graz, samo čudno mi je jer znam da svi imaju broj naprijed, nazad i sa strane, a nisam nigdje čuo da su nabavljeni polovni autobusi.
dali je to ovakav autobus
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=4498
moguće je da su nabavili još takvih, a viđao sam i jedan solo autobus u bojama GVB-Graz na parkingu "Sejarija" dali MAN ili Graf & Stift uglavnom sličan onima što voze na "komercijali" čini mi se sa dvoja vrata.
zambaklija

#81 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by zambaklija »

MILCHO & JV wrote:
slavkoimamodilera wrote:
GVB bijelo-zeleni, znači Graz, samo čudno mi je jer znam da svi imaju broj naprijed, nazad i sa strane, a nisam nigdje čuo da su nabavljeni polovni autobusi.
moguće je da su nabavili još takvih, a viđao sam i jedan solo autobus u bojama GVB-Graz na parkingu "Sejarija" dali MAN ili Graf & Stift uglavnom sličan onima što voze na "komercijali" čini mi se sa dvoja vrata.

ovo je dno,moja zemlja je definitivno bjelosvjetska deponija smeća,nemam što drugo reći :x :x :( :twisted:
elSaik

#82 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by elSaik »

zecko_kupuz wrote:Svi ovi autobusi su sjajni, ali zapita li se iko da li Sarajevu odgovaraju isključivo autobusi? Gdje god gradski autobus prođe tu više ulice nema (trava ne raste :D ). Još kad se umjesto dozvoljenih, recimo, pedesetak putnika u njega ukrca skoro duplo više, to naše ulice (kojima prijete podzemne vode) ne mogu izdržati. Po meni bi puno bolje rješenje bila nabavka većeg broja minibusa, tj. da im se sadašnje područje djelovanja (uglavnom Stari Grad) proširi i na opštinu Centar i sve dijelove grada kojima prijeti propadanje ulica.
Kad bi svaki autobus zamjenila dva minibusa, to bi bilo odlično. Doduše ne znam kakav im je cjenovni odnos.
Ma daj, taman sad kad su se ulice prilagodile i imaš "utabanu" stazu kojom treba voziti ti bi da mijenjaš. Pa nema smisla. :mrgreen:
slavkoimamodilera

#83 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

MILCHO & JV wrote:
slavkoimamodilera wrote:
Da, upravo takav kao na linku... isao sam od straznjeg kraja, lijevim bokom i kad sam prosao pogledao prema "nosu" i nisam vidio garazni broj :? nije iskljuceno da je do mene ;-)
AlexBelgrade

#84 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

Što se tiče ovih buseva, od skora su počeli da se proizvode kao zamena za predjašnji model. U Beogradu ih je kupila LASTA, par komada, ali i dosta komada je otišlo za Dubai. Bus ima Euro 4 MAN motor pozadi i trebalo bi da je manje bučan. U Beogradu IK-201(MAN) i IK-202(RABA) ima dosta, jesu bučni. Neko je rekao da ovaj bus ne zadovoljava standarde za GSP Beograd, to je tačno jer GSP isključivo kupuje niskopodne autobuse. Zato je GSP od Ikarbusa kupio IK-218N. Ovaj bus zadovoljava standarde i što se tiče nivoa buke, a i ostalih karakteristika. Trenutno se testira i noviji model IK-218 Avancity, kao i IK-112N i IK-218A

GSP Beogra 1) IK-218N drugo IK-218A
Image
slika by Stefan_Bgd na Autobusi-forum.net

Ovaj se proizvodi za Italija i Ruse
Image
Ovo je prototip isto niskopodnog Ikara, sa volvo motorom koji se odlično pokazao
Image
Jos jedan IK-218N
Image
IK-112N vlasništvo GSP-a
Image
Image
GSP Beograd se odlučio za Ikarbusa jer im daju garanciju na autobuse 5 godina. Naravno da bi u Ikarbusu bili srećniji da je naručen IK-218N... Inače, koliko para toliko muzike.
Veolia privatni prevoznik koji je deo integrisanog tarifsnog sistema u Beogradu je odlučila kupiti isto ikarbuse IK-103 modela, dok je na testu imala i Mercedes Conecto. Ne znam zašto su se odlučili za IK :| ali činjenica je da se IK-103 posle toliko godina pokazao kao pozdano vozilo
Image

Koja je cena karte u Sarajevu?
Troll_Happens

#85 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by Troll_Happens »

AlexBelgrade wrote:Što se tiče ovih buseva, od skora su počeli da se proizvode kao zamena za predjašnji model. U Beogradu ih je kupila LASTA, par komada, ali i dosta komada je otišlo za Dubai. Bus ima Euro 4 MAN motor pozadi i trebalo bi da je manje bučan. U Beogradu IK-201(MAN) i IK-202(RABA) ima dosta, jesu bučni. Neko je rekao da ovaj bus ne zadovoljava standarde za GSP Beograd, to je tačno jer GSP isključivo kupuje niskopodne autobuse. Zato je GSP od Ikarbusa kupio IK-218N. Ovaj bus zadovoljava standarde i što se tiče nivoa buke, a i ostalih karakteristika. Trenutno se testira i noviji model IK-218 Avancity, kao i IK-112N i IK-218A

GSP Beogra 1) IK-218N drugo IK-218A
Image
slika by Stefan_Bgd na Autobusi-forum.net

Ovaj se proizvodi za Italija i Ruse
Image
Ovo je prototip isto niskopodnog Ikara, sa volvo motorom koji se odlično pokazao
Image
Jos jedan IK-218N
Image
IK-112N vlasništvo GSP-a
Image
Image
GSP Beograd se odlučio za Ikarbusa jer im daju garanciju na autobuse 5 godina. Naravno da bi u Ikarbusu bili srećniji da je naručen IK-218N... Inače, koliko para toliko muzike.
Veolia privatni prevoznik koji je deo integrisanog tarifsnog sistema u Beogradu je odlučila kupiti isto ikarbuse IK-103 modela, dok je na testu imala i Mercedes Conecto. Ne znam zašto su se odlučili za IK :| ali činjenica je da se IK-103 posle toliko godina pokazao kao pozdano vozilo
Image

Koja je cena karte u Sarajevu?
kartu niko i ne kupuje u gradu tako da je grehota da tako nesto i dodje na ulice sarajeva.... trebaju nam zaprezna kola i kocija i nista vise.... po neki kamion pa ko stoka... koliko para toliko muzike...
dok se raja ne nauci kupovat karte ne isplati se ulagat u gsp. :D
AlexBelgrade

#86 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

Videćemo kako će se pokazati novi Ikari u Sarajevu, nadam se da će služiti dobro. Inače, što se tiče zvučne izolacije koliko sam shvatio na ranijim modelima je bilo koliko se plati :? Osnovni model je bez izolacije, samo paneli a ispod motor :shock: Koji reže samo tako....

Inače delegacija iz Grasa često posećuje Beograd zbog razmene iskustava u vezi sa ekspoatacijom vozila u Beogradu. Zadnji put su bili da pogledaju kako su se poslednje kupljeni Bellkomunmaši trojelbusi pokazali u uslovima Beograda. No, inače verovatno se planira da se privatnicima u Beogradu ograniči da mogu kupiti samo CNG vozila!

Inače, ne znam kolika je cena ovog fapčića isto niskopodnog
Image
Nema veze što je ružan, bar je izdržljiv :D

Što se karata tiče, nije i da u Beogradu baš kupuju karte, samo sam hteo da uporedim cenu karte sa vozilima. Ja recimo mesečno plaćam 900dinara što je oko 10€ kao student, dok je cena pojedinačne karte 42din što je oko 40 eurocenti?
muz66

#87 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by muz66 »

kod nas je pojedinacna karta 1,60KM (0,80€), a mjesecna za studente 17€(33KM). I ne postoji mogucnost da kupis npr vremenski odredjenu kartu, ili za par stanica, ista je cijena za 1 i za 20 stanica...haos.
Dijasporac

#88 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by Dijasporac »

na zalost... kakav narod takva i ekonomija.. kad se narod promjeni kompletno u SVEMU, stvarno u SVEMU, ekonomija ce slijediti iste mili sekunde ;), nista se za to ne brinite.

glavni problemi prosjecne osobe sa balkana:

#1 goli primitivizam
#2 odbijanje informacije/iskustva mnoznijeg drustvenog sistema i iskusniji zapadnih odgovora na svakodnevne probleme
#3 musko zenski odnosi su jos uvijek: nafurantica zato sto nasilniku to pase/nasilnik zato sto nafurantici to pase, pa se onda svi pitaju, ufff jbt sto li 80% zena u Bosni bude prebijena, po statistikama....
#4 nema organizovanog skolovanog pristupa ni jednom drustvenom izazovu, vec emotivan i djetinjast tj, ako nesto kritikujes na balkanu to je insult, dok na zapadu covjek ti se zahvali sto si potrosio vremena da kriticizujes, i skrenuo mu paznju na nesto umjesto njega. Ili u naj gorem slucaju, zahvalan je zato sto je neko potrosio svog dragocijenog vremena da izazove subjekat i da potvrdi dali je bas uredu ili nije, jer takve usluge kostaju mnogo para..

Dobar pocetak: Kad ti drug nekog prevari, nemoj mu vise biti drug. Kad ti drugarica povisi glas nanjenu majku, odma je odkaci i reci svim drugaricama koje moraju isto da je otkace.. znaci treba drustvo da sazri, da primitivno/ne-socijalno ponasanje postane stvar proslosti.
MILCHO & JV

#89 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by MILCHO & JV »

AlexBelgrade wrote:Videćemo kako će se pokazati novi Ikari u Sarajevu, nadam se da će služiti dobro. Inače, što se tiče zvučne izolacije koliko sam shvatio na ranijim modelima je bilo koliko se plati :? Osnovni model je bez izolacije, samo paneli a ispod motor :shock: Koji reže samo tako....

Inače delegacija iz Grasa često posećuje Beograd zbog razmene iskustava u vezi sa ekspoatacijom vozila u Beogradu. Zadnji put su bili da pogledaju kako su se poslednje kupljeni Bellkomunmaši trojelbusi pokazali u uslovima Beograda. No, inače verovatno se planira da se privatnicima u Beogradu ograniči da mogu kupiti samo CNG vozila!

Image
Uh FAPčina to je autobus-tenk, to nama treba, ali čini mi se da su malo skuplji od ikara ili griješim? nema veze što je malo ružan ako je izdržljiv k'o magarac

Oznaka
A-547.3
Opterećenje prednje osovine [kg] - 7500
Opterećenje zadnje osovine [kg] - 11500
Dozvoljena ukupna masa [kg] - 17000
Dužina vozila [mm] - 11950
Osovinsko rastojanje [mm] - 5845
Prepust prednji [mm] - 2705
Prepust zadnji [mm] - 3400
Broj sedišta 32+1
Broj putnika 68+32+1(100+1)
Visina poda [mm] - Prvi stepenik-335. Staze kretanja putnika duž celog vozila su ravne ili sa minimalnim nagibom. Maksimalna visina staza i prolaza je 340.
Broj putničkih vrata - 3 x dvokrilna
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Motor
457 hla EU3
Broj cilindara 6
Prečnik cilindra/hod klipa [mm] 128/155
Radna zapremina [cm3 ] 11970
Snaga [kW(ks)/o/min] 185(250)/2000
Maksimalni obrtni moment [Nm/min-1 ] 1100 /1100
Sistem za hlađenje motora Vodeno hlađenje motora, retardera, ulja u motoru i menjaču sa predhlađenjem svežeg vazduha potrebnog za proces sagorevanja
Podmazivanje motora Sa automatskim održavanjem potrebnog nivoa ulja iz dodatnog rezervoara
Menjač Automatski VOITH D.864.3E DIWA3
Automatski VOITH D.864.5 DIWA5 (4,9; 1,36; 1,00; 0,73)

Osovina prednja ZF RL 85A-disk kočnica; ABS sistem; indikacija istrošenosti frikc. koč. elementa
Osovina zadnja ZF AV 132/87o-disk kočnica; ABS sistem; indikacija istrošenosti frikc. koč. elementa
Naplatci 8,25-22,5
Pneumatici 275/70 R 22,5
Elastično oslanjanje Pneumatsko; Sistem regulacije nivoa vozila ECAS
Upravljač ZF SERVOCOM 8098
Elektroinstalacija [V] 24
Podmazivanje vozila Centralno-automatsko-sa čvrstom mašæu
Instrumental tabla Sa digitalnim pokazivačima i displejom
Displej za destinaciju i putni pravac Elektronski displej-napred, sa strane i otpozadi
Rezervoar za gorivo [l] 300
Maksimalna brzina [km/h] 93,6
Maks. savlađ. uspona [%] 30
MILCHO & JV

#90 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by MILCHO & JV »

MILCHO & JV wrote:
AlexBelgrade wrote:Videćemo kako će se pokazati novi Ikari u Sarajevu, nadam se da će služiti dobro. Inače, što se tiče zvučne izolacije koliko sam shvatio na ranijim modelima je bilo koliko se plati :? Osnovni model je bez izolacije, samo paneli a ispod motor :shock: Koji reže samo tako....

Image
Uh FAPčina to je autobus-tenk, to nama treba, ali čini mi se da su malo skuplji od ikara ili griješim? nema veze što je malo ružan ako je izdržljiv

Oznaka
A-547.3
Opterećenje prednje osovine [kg] - 7500
Opterećenje zadnje osovine [kg] - 11500
Dozvoljena ukupna masa [kg] - 17000
Dužina vozila [mm] - 11950
Osovinsko rastojanje [mm] - 5845
Prepust prednji [mm] - 2705
Prepust zadnji [mm] - 3400
Broj sedišta 32+1
Broj putnika 68+32+1(100+1)
Visina poda [mm] - Prvi stepenik-335. Staze kretanja putnika duž celog vozila su ravne ili sa minimalnim nagibom. Maksimalna visina staza i prolaza je 340.
Broj putničkih vrata - 3 x dvokrilna
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Motor
457 hla EU3
Broj cilindara 6
Prečnik cilindra/hod klipa [mm] 128/155
Radna zapremina [cm3 ] 11970
Snaga [kW(ks)/o/min] 185(250)/2000
Maksimalni obrtni moment [Nm/min-1 ] 1100 /1100
Sistem za hlađenje motora Vodeno hlađenje motora, retardera, ulja u motoru i menjaču sa predhlađenjem svežeg vazduha potrebnog za proces sagorevanja
Podmazivanje motora Sa automatskim održavanjem potrebnog nivoa ulja iz dodatnog rezervoara
Menjač Automatski VOITH D.864.3E DIWA3
Automatski VOITH D.864.5 DIWA5 (4,9; 1,36; 1,00; 0,73)

Osovina prednja ZF RL 85A-disk kočnica; ABS sistem; indikacija istrošenosti frikc. koč. elementa
Osovina zadnja ZF AV 132/87o-disk kočnica; ABS sistem; indikacija istrošenosti frikc. koč. elementa
Naplatci 8,25-22,5
Pneumatici 275/70 R 22,5
Elastično oslanjanje Pneumatsko; Sistem regulacije nivoa vozila ECAS
Upravljač ZF SERVOCOM 8098
Elektroinstalacija [V] 24
Podmazivanje vozila Centralno-automatsko-sa čvrstom mašæu
Instrumental tabla Sa digitalnim pokazivačima i displejom
Displej za destinaciju i putni pravac Elektronski displej-napred, sa strane i otpozadi
Rezervoar za gorivo [l] 300
Maksimalna brzina [km/h] 93,6
Maks. savlađ. uspona [%] 30
AlexBelgrade

#91 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

Evo našao sam neke slike Lastinog IK-206 u Beogradu, pa možda možete uporediti.

Image

Image

Izvor:Autobusi.net
esmer.as

#92 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by esmer.as »

Ovo su extra busovi, bio sam prije rata u Ikaru!
MILCHO & JV

#93 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by MILCHO & JV »

IK-206
http://www.ikarbus.co.yu/autobusi/ik-206/ik-206-11.jpg
http://www.ikarbus.co.yu/autobusi/ik-206/ik-206-11.jpg

IK-218 Avancity - zadnja
http://i35.klix.com/34gm2hj.jpg

Prijeratni GRAS-ovi Ikarusi
IK-110/115 Raba motor
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=334
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=336
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=377

IK-111 MAN motor (267)
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=335
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=478

IK-161 MAN motor (436)
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=337

Zna li ko slučajno koliko je bilo ovih zglobnih prije rata (preživjeli su samo 434 i 436)
i koji je garažni broj onaj Graf & Stift što je sinoć izgorio?
Troll_Happens

#94 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by Troll_Happens »

Ovo je nasa realnost u kakvom su nam dobrom stanju busevi da se samozapaljuju. Tako da nema vecih krsheva od nasih buseva.

Izgorio GRAS-ov autobus
Niko od putnika nije povrijeđen...

GRAS-ov autobus kojim je upravljao S. U., vozeći na relaciji Sutjeska - Kamenica, sinoć oko 21 sat potpuno je izgorio.

Do zapaljenja je došlo u trenutku dok se autobus kretao usponom prema Nišićima, na lokalitetu Šišića krivina. U autobusu se nalazilo sedam putnika koji su uspjeli na vrijeme napustiti unutrašnjost i skloniti se na sigurnu udaljenost, tako da nije bilo povrijeđenih.
Iako su pripadnici Vatrogasne brigade Sarajevo reagirali veoma brzo, autobus je izgorio u cijelosti.

Uviđaj su na licu mjesta obavili pripadnici MUP-a KS i Policijske stanice Ilijaš, a prema još nepotvrđenim podacima, do zapaljenja je najvjerovatnije došlo zbog neispravnih elektroinstalacija.

Za vrijeme vršenja uviđaja saobraćaj se odvijao jednom trakom.
Image
ins

#95 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by ins »

A da stavimo koju sliku onoga sto se smatra autobusom van Srbije :wink: :

Mercedes Benz Citaro

Image

Image

Image

MAN Lion's City

Image
Image
Image

Volvo 7700

Image

Image

Image

Iveco Irisbus Citelis

Image

Image

Image

A ima ih jos na desetine savremenih, zapadnoevropski :thumbup:
NEOPLAN

#96 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by NEOPLAN »

Da ali za jedan ovaj kupis tri Ikarbusa, a ja mislim da je bolje imati tri nova busa nego jedan nov i dvije krntije.....
Troll_Happens

#97 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by Troll_Happens »

NEOPLAN wrote:Da ali za jedan ovaj kupis tri Ikarbusa, a ja mislim da je bolje imati tri nova busa nego jedan nov i dvije krntije.....

Nije to jos za nas prijatelju.... mi smo jos u kamenom dobu :(
AlexBelgrade

#98 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

Da, ne može se porediti cena Mercedesa i Ikarbusa. Uostalom da su hteli da kupe bolje, kupili bi Ikarbus Avancity, taj bu se izradjuje za zapadnoevrposko tržište :thumbup: Ovaj IK-206 ima srce mercedesa, samo je oklop jeftiniji dosta :D

Unutrašnjost Avancitja
Image

A tu je i noviji Bredamenarini - Ikarbus za Italijane

Image
by @Krle, autobusi.net

Ili malo skuplji Neobus iz Novog Sada
Image
by @Sloba, autobusi.net
„Neobus“ jedini u Srbiji prozvodi večni autobus
Novosadska fabrika „Neobus“ počela je proizvodnju jedinstvenog modela autobusa sa doživotnom garancijom. Reč je o modelu „Eternal“, jedinstvenom u Srbiji, koji je izrađen od nerđajućih materijala i predstavlja pravu retkost i na svetskom nivou. „Eternal“ se izrađuje na šasiji „Volvoa“, a svi delovi su napravljeni od nerđajućeg čelika inoksa, pa mu je garancija - doživotna...
http://www.naslovi.net/2009-01-05/24sat ... bus/984621
AlexBelgrade

#99 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

Evo zanimljivog posta sa foruma autobusi.net Više o tome na
http://autobusi-forum.info/forum/postin ... te&p=80581

član @miki222 na autobusi.net wrote: Image

Image

Image
Image
Image

Image

samo ukratko:
nje više nema na Kosmaju, završila se proba, radila je na 50 i 37
Dule je dao izjavu i samo je iskritikovao, shodno tome kupovine nema
loše strane: jedva vuče, osetljiva vrata (da se sama otvaraju)
inače sam po sebi osetljiv bus, i nikako nije za Beograd
dobra strana svega je što klima radi perfektno :!:
:lol: :lol: :lol:

Drugima mečka valja, a GSP-u Beograd nije dobra :? :-) :lol:
slavkoimamodilera

#100 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Ovaj Neobus cista kopija starog MANa, samo drugaciji farovi :?
Post Reply