Sarajlije i bebe

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Nihad_27

#76 Re: Sarajlije i bebe

Post by Nihad_27 »

Risto Kuglarić wrote:
čuj gluposti, pa ako je veći stepen obrazovanja žena problem, to je po meni jedino rješenje... osim ako ti nemaš kakav master plan za koji je potrebno kakvo poduže objašnjenje...?
To su tvoji izokrenuti zakljucci bazirani na manjku volje za ozbiljnu diskusiju. Visoki stepen obrazovanja nije "problem" kako ga ti zoves vec jedan od faktora koji utice na stopu fertiliteta sto u samom startu daje drugaciju konotaciju. Iskreno nemam snage za neko duze objasnjenje. Ne volim pricati u prazno.

Nihad_27 wrote:što se srba tiče, ni tu ne vidim puno alternative nego, jal potjerat jal pobit (poželjno potjerat da se ovi jebeni liberali ne bi plaho bunili, kad mi kaže "nisu svi srbi isti" ko da mi zdrav zub vadi). Ne znam, šta ti misliš?
Moje misljenje je nebitno. No jedno je jasno. Srpska populacija na lijevoj obali Drine ce nestati. Taj proces nije od jucer.

Brojcano stanje na lijevoj obali Drine 1942
Hrvati : 3.000.000
Srbi : 2.000.000
Bosnjaci: 1.000.0000

Brojcano stanje na lijevoj obali Drine 2008
Hrvati : 4.200.000
Srbi : 1.100.000
Bosnjaci : 1.800.000

To se desilo u par decenija sto i nije tako dug period. Trend opadanja srpske populacije na lijevoj obali Drine je jos uvjek u toku. Iz BIH se u Srbiju godisnje iseli oko 6.000 osoba. Iz RH u Srbiju oko 3-4.000. Radi se o srpskoj populaciji.

A evo ti i par kratkih primjera u vezi lose stope nataliteta u opcinama gdje trenutno dominiraju Srbi.

Neke od opcina u 2007
zivorodeni/umrli

Trebinje : 255/370
Bosanski Samac : 65/218
Prijedor : 649/1015
Modrica : 198/334
Lopare : 107/232
Visegrad : 66/159
Bileca 76/144
Bijeljina 936/1249

Bosanska Dubica
2003: 172/325
2004: 178/322
2005: 203/394
2006: 154/330
2007: 136/354

Ukupno
843/1736

Razlika -893 u roku od 5 godina.

Toliko u vezi tvog zadnjeg podpitanja. Svakako da nece nestati svi Srbi ali kao i u slucaju RH bit ce samo jedna obicna statisticka stavka.
Suncica79

#77 Re: Sarajlije i bebe

Post by Suncica79 »

A dragi Nihade kakav si ti po tom pitanju?
Koliko imas djece?
detroit-mercy

#78 Re: Sarajlije i bebe

Post by detroit-mercy »

Raja, konta li ko koliko je muskaraca izginulo u najboljim reproduktivnim godinama a koliko ih se raselilo u zadnjih desetak-petnaest. Ta generacija bi sada pravila vec drugo ili trece dijete, ali ih nema. Imam toliko prijateljica iz te generacije (ratne), koje ostadose same jer eto muskarci zaginuli, ovih drugih se dosta raselilo. Sve dobro situirane, ali nema zagondzija. Isto tako, oni koji odlaze vani su uglavnom mladji muskarci, jer se nekako lakse snalaze (lakse naci posao za fizicara nego za fizicarku vani). Tome dodaj da u Sarajevu vecina raje zivi u stanovima, prosjecne velicine 2soban, tu su jos uvijek zivi babo-mama (nece nikako da odapnu da usrece ove sto cekaju), a novi stanovi su strahota za kupiti (cijene ko na zapadu), onda eto ti racunice. Sada, ako pogledas manja mjesta, vecinom raja zivi po kucama, lakse je sklepati 20 hiljada kredita, pa opremiti sprat ili potkrovlje za maldence nego 100 hiljada istresti za neki stancic ovima u Sarajevu. Jos ako iko zna onu nasu prijeratnu gradnju, vazda se gradio jos jedan sprat ili potkrvlje viska, za nedaj boze kada djeca odrastu.
Eto, zasto u Sarajevu se radja manje djece nego u drugim sredinama.
Apostate

#79 Re: Sarajlije i bebe

Post by Apostate »

Nihad_27 wrote:
Apostate wrote:nasoj ekonomiji ne pravi nikakvu razliku stopa nataliteta. pogledaj samo stopu nezaposlenosti i sve je jasno ko dan. vise djece znaci vise nezaposlenih radnika.

Potpuno pogresno. Smanjenje broja zivorodneih i "izokretanje piramide starosti" je najgora stvar koja se moze desiti za jednu ekonomiju. To vodi cijeli ekonomski sistem ka propasti( broj penzionera postaje veci od broja radnosposobnih)

To je upravo glavna tema u Zapadnoj Europi i osnovni problem za penzioni fond i ekonomski sustav uopce. Za sad to rjesavaju masovnim dovlacenjem stranaca no i to donosi svoje probleme.
Razumijem ja to, ali me ne interesuju penzioneri i ko ce njih nositi na grbaci.. ne interesuje me sta ce biti sa ekonomijom... interesuje me samo sta moze to moje teoretsko dijete ocekivati u svom zivotu... a ovdje ne moze nista ocekivati jer se ja ne prezivam Izetbegovic ili Brankovic... imati djecu samo da (propala) ekonomija ne bi bas propala je... pogresan pristup roditeljstvu :D

Drugo, zasto nisi citirao ostatak posta o devalvaciji cijene rada u trzistu rada gdje je ponuda daleko daleko veca od potraznje?
Risto Kuglarić

#80 Re: Sarajlije i bebe

Post by Risto Kuglarić »

Nihad_27 wrote:
Risto Kuglarić wrote:
čuj gluposti, pa ako je veći stepen obrazovanja žena problem, to je po meni jedino rješenje... osim ako ti nemaš kakav master plan za koji je potrebno kakvo poduže objašnjenje...?
To su tvoji izokrenuti zakljucci bazirani na manjku volje za ozbiljnu diskusiju. Visoki stepen obrazovanja nije "problem" kako ga ti zoves vec jedan od faktora koji utice na stopu fertiliteta sto u samom startu daje drugaciju konotaciju. Iskreno nemam snage za neko duze objasnjenje. Ne volim pricati u prazno.
moj manjak volje za ozbiljnu diskusiju "baziran" je na manjku ozbiljnog diskutanta. I bolje ti je kad ne pričaš.
Nihad_27 wrote:
Risto Kuglarić wrote:što se srba tiče, ni tu ne vidim puno alternative nego, jal potjerat jal pobit (poželjno potjerat da se ovi jebeni liberali ne bi plaho bunili, kad mi kaže "nisu svi srbi isti" ko da mi zdrav zub vadi). Ne znam, šta ti misliš?
Moje misljenje je nebitno. No jedno je jasno. Srpska populacija na lijevoj obali Drine ce nestati. Taj proces nije od jucer.

...

Toliko u vezi tvog zadnjeg podpitanja. Svakako da nece nestati svi Srbi ali kao i u slucaju RH bit ce samo jedna obicna statisticka stavka.
Pa eto super, problem riješen... samo nemoj puno pričat o tome, možda i oni skontaju šta im se dešava, pa se krenu množit i eto belaja.

@mIRCi: dobro si, on fakat ozbiljno skonto.
Blue room

#81 Re: Sarajlije i bebe

Post by Blue room »

ja sam tata vec nekih par mjeseci i mogu reci da nema nista na svijetu sto se moze mjeriti sa dobitkom djeteta. Mislim da nisam znao sta je ljubav do sada. Ali ni sta je strah.
Sarajevo je na zalost vrlo tezak grad za odgajanje djece i vrlo nehuman , samo jedna ulica je pjesacka zona (Ferhadija) gdje je obicno velika guzva. Sve ostale ulice su prometne, trotari visoki i uski tako da bebu vozis na pola metra od auspuha automobila koji su tehnicki prosla bacanjem cenera na "kafu " i izbacuju cisti otrov.Gdje god se moze staviti stepenik-stavljen je a ulaze za kolica ima 5 posto objekata kao da su u ovom gradu jedino bebe te koje se voze u kolicima( na zalost i na sramotu).Vrlo je malo parkova i zelenih povrsina tako da je cijeli grad u Pjonirskoj vikendom . Dalje, zdravstvena usluga je uzas- trenutno nema vakcina za bebe i ko zna kada ce ih biti. Igraone su nam siromasne u ponudi , ne nude kreativni razvoj (imao sam priliku da vidim igraone i centre za djecu u nekim vecim gradovima i to je spejsatl za ove nase). U slasticarnama gdje bi mozda izasao na kolace sa starijim djetetom se pusi . Dovoljno je da pogledamo neke od tema na sax da skonatamo kakava je situacija u vrticima. A skole? To je vec crna hronika. Ipak mislim da niska stopa nataliteta ima veze sa materijalnim stanjem parova ( da bi imao djete moras imati stan, bebi trebaju kolica, krevetac, hrana, kozmetika, odjeca, igracke)Budjet koji planiras za bebu se utrostruci na kraju a situacija je ekonomski vec dovoljno teska. E sad sto je to samo tako u Sa a ne i u drugim gradovima u BIH , mozda su ljudi ovdje malo vise navikli na komfor - ne znam , mozda i nije. Mozda je u drugim gradovima bolje nego u Sa. Uz sve ovo , za one koji se premisljaju da li da imaju bebu- ponavljam nista nije ljepse od roditeljstva bez obzira gdje zivis.
Nihad_27

#82 Re: Sarajlije i bebe

Post by Nihad_27 »

Interesantan odgovor Blueroom

Clanak koji potvrduje jako losu situaciju.

Kanton Sarajevo

Učionice poluprazne, prvačića sve manje
Upis prvačića u škole u Kantonu Sarajevo završen je prošlog mjeseca, a nadležni iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS očekuje da će broj učenika upisanih u prve razrede iznositi blizu četiri hiljade.
Ovaj podatak još jednom je podsjetio na poraznu činjenicu da se broj prvačića iz godine u godinu smanjuje, kao posljedica negativnog trenda rađanja djece.

Prošle godine u osnovne škole u Kantonu Sarajevo upisalo se tek 3.909, što je za skoro hiljadu učenika manje u odnosu na upis dvije godine ranije.

Poređenja radi, u prvu godinu osnovne škole 2002. godine upisalo se 5.510 učenika, a naredne godine broj učenika je porastao na 5.970.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090505021
modesti

#83 Re: Sarajlije i bebe

Post by modesti »

Nihad_27 wrote: Učionice poluprazne, prvačića sve manje
Upis prvačića u škole u Kantonu Sarajevo završen je prošlog mjeseca, a nadležni iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS očekuje da će broj učenika upisanih u prve razrede iznositi blizu četiri hiljade.
Ovaj podatak još jednom je podsjetio na poraznu činjenicu da se broj prvačića iz godine u godinu smanjuje, kao posljedica negativnog trenda rađanja djece.

Prošle godine u osnovne škole u Kantonu Sarajevo upisalo se tek 3.909, što je za skoro hiljadu učenika manje u odnosu na upis dvije godine ranije.

Poređenja radi, u prvu godinu osnovne škole 2002. godine upisalo se 5.510 učenika, a naredne godine broj učenika je porastao na 5.970.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090505021
Mislim da je jasno zašto je natalitet 1995/1996 bio veći. Kraj rata, ljudi kontaju ide mir, biće bolje, sada ćemo imati svega. Taj je trend je trajao do neke 1998/1999 a onda su ljudi valjda skontali da je situacija u državi krajnje nesigurna. Ja ovog septembra upisujem starijeg u školu, mislim da će ih biti manje nego prošle godine. A da dijete košta, košta. I onih 360 KM mjesečno što ih primaš godinu dana nakon poroda je više nego smiješno i uvreda. Ali hajde, u nekim kantonima nema ništa. Ono što je osnovni problem je nakon prve godine- vrtić je skup, nana servis je prilično rijedak budući da naše generacije imaju obrazovane i relativno mlade roditelje koji još rade (barem kod mene) pa nemaju vremena da čuvaju djecu. I šta ko nema mjesečno ca.400 KM za vrtić/tetu? Nije samo platiti vrtić 140 KM (državni) već i kupiti ljepšu gardarobu i platiti ples, engleski... mislim da je država odgovorna za ovakav slab natalitet.
Post Reply