Desavanje u tramvaju br3

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
suncica24

#76 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by suncica24 »

Ali ti ovdje ne izadjes iz vozila jer ti se ne svidja nego ga nastavis koristiti. A los proizvod ipak platis, pa ga tek kasnije eventualno vratis i prodavac ti mozda uvazi reklamaciju ako ima osnova. Ovdje ti govoris da si svjesna da proizvod (usluga) ne valja i opet hoces da ga uzmes, a neces da ga platis.

U ostalom i ti imas izbora, sama si navela nekoliko alternativnih nacina prevoza. Niko te ne tjera da koristis njihove usluge. Ali ako ih koristis onda ne budi tolika papanka, pa plati.
zgembo, de, svega ti, CITAJ sta pise.
Izbora nema. Ja mogu da ili koristim prljavu, uslugu ispod svakog nivoa, ili da je ne koristim.
Ja sam izabrala da je ne koristim.
Ali, nismo u mogucnosti izabrati, ili cak nedaj boze zahtijevati bolju uslugu, od SVOJIH sredstava!
NEMA izbora, reklamacije ili nacina utjecaja na davatelja usluga!
Izvoli, uporedi s bilo koim europskim gradom, pa se javi. Uslugu, vozni park i cijene.
Do tad... ja ipak biram pjehoku :)
suncica24

#77 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by suncica24 »

A bi li nakon sto vidis da ti se taj taksi ne svidja jer je prljav ili zapusten ili smrdljiv ipak odlucila da te odveze negdje i onda mu rekla da neces da platis jer je takav? Mislis da bi ti to proslo kod taksiste.

Ako neces da sjednes u takav taksi, onda nemoj sjesti ni u takav tramvaj.
Ne, ne bih. I nisam, kad sam birala.
Ili sam izasla na pola rute, ili ulazila u diskusiju.
Npr. ne pada mi na pamet da ulazim u taxi-je na stanici, jer ono je... divljastvo. Jednom - dva puta sam usla, i nakon cijene od 15KM do Alipasine, trazila da pali taximetar ili da otvori vrata da izadjem. Jer, tih 15KM mi na pamet nije palo platiti, cisto zato jer ... :-)
Nisam ja sa drveta pala, kao ni novac koji trosim.
suncica24

#78 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by suncica24 »

Nego, da se vratimo temi, je li normalno da, revizor, ili ko vec, pretuce djevojku, iz bilo kojeg razloga???
zgembo_sa

#79 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

suncica24 wrote:
Ali ti ovdje ne izadjes iz vozila jer ti se ne svidja nego ga nastavis koristiti. A los proizvod ipak platis, pa ga tek kasnije eventualno vratis i prodavac ti mozda uvazi reklamaciju ako ima osnova. Ovdje ti govoris da si svjesna da proizvod (usluga) ne valja i opet hoces da ga uzmes, a neces da ga platis.

U ostalom i ti imas izbora, sama si navela nekoliko alternativnih nacina prevoza. Niko te ne tjera da koristis njihove usluge. Ali ako ih koristis onda ne budi tolika papanka, pa plati.
zgembo, de, svega ti, CITAJ sta pise.
Izbora nema. Ja mogu da ili koristim prljavu, uslugu ispod svakog nivoa, ili da je ne koristim.
Ali, nismo u mogucnosti izabrati, ili cak nedaj boze zahtijevati bolju uslugu, od SVOJIH sredstava!
Izvoli, uporedi s bilo koim europskim gradom, pa se javi. Uslugu, vozni park i cijene.
Ja tebe i dalje ne kontam. Ti bi evropsku uslugu, a papanski mentalitet. Imas ponudjaca usluga i ti si svjesno i pri zdravoj pameti izjavila da ti se ne svidjaju njihove usluge, ali ih i dalje koristis i svjesno izbjegavas da platis kartu. Meti ispred svoga praga.
zgembo_sa

#80 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

suncica24 wrote:
A bi li nakon sto vidis da ti se taj taksi ne svidja jer je prljav ili zapusten ili smrdljiv ipak odlucila da te odveze negdje i onda mu rekla da neces da platis jer je takav? Mislis da bi ti to proslo kod taksiste.

Ako neces da sjednes u takav taksi, onda nemoj sjesti ni u takav tramvaj.
Ne, ne bih. I nisam, kad sam birala.
Ili sam izasla na pola rute, ili ulazila u diskusiju.
Npr. ne pada mi na pamet da ulazim u taxi-je na stanici, jer ono je... divljastvo. Jednom - dva puta sam usla, i nakon cijene od 15KM do Alipasine, trazila da pali taximetar ili da otvori vrata da izadjem. Jer, tih 15KM mi na pamet nije palo platiti, cisto zato jer ... :-)
Nisam ja sa drveta pala, kao ni novac koji trosim.
Grijesis u analogiji sada. Ti za tramvaj znas sta te ocekuje kad udjes. Nepaljenje taksimetra u taksiju nisi mogla predvidjeti i nakon sto si primjetila izasla si iz taksija. Zasto nisi odbila da udjes u tramvaj ako znas sta te ceka?!
suncica24

#81 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by suncica24 »

zgembo, CITAJ:
Razlika izmedju komercijale i "obicnog prevoza' je u NIVOU USLUGE!
Ne u tome sto kartu placas pri ulazu.
Za taj NIVO USLUGE, gdje nisam sardina, imam mjesto za kolica ako ga trebam, signal za izaci... naravno da je regularno da platis.
Ne sto moras, nego sto je pristojno, gradjanski i svrsishodno.
U suprotnom... nije. I to je ta razlika.
PS: Nekako me bas zanima gdje procitaste da ne placam kartu? Ne placam kad je MORAM kupiti kod vozaca, a nema izbora da je kupim negdje drugo. U suprotnom, ne rekoh da ne placam, samo rekoh da sam svjesna da USLUGA koju placam je precijenjena, na niskom nivou i primitivna. Tacka.
suncica24

#82 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by suncica24 »

suncica24 wrote:zgembo, CITAJ:
Razlika izmedju komercijale i "obicnog prevoza' je u NIVOU USLUGE!
Ne u tome sto kartu placas pri ulazu.
Za taj NIVO USLUGE, gdje nisam sardina, imam mjesto za kolica ako ga trebam, signal za izaci... naravno da je regularno da platis.
Ne sto moras, nego sto je pristojno, gradjanski i svrsishodno.
U suprotnom... nije. I to je ta razlika.
PS: Nekako me bas zanima gdje procitaste da ne placam kartu? Ne placam kad je MORAM kupiti kod vozaca, a nema izbora da je kupim negdje drugo. U suprotnom, ne rekoh da ne placam, samo rekoh da sam svjesna da USLUGA koju placam je precijenjena, na niskom nivou i primitivna. Tacka.

GRAS ne da nema nove tramvaje, autobuse i trolebuse, nego NEMAkartu za jednu stanicu, kartu za vise voznji (ima samo dnevnu, koliko znam), karta NE VAZI ukoliko "presjedas" iz jednog u drugo vozilo, kartu za vise vozila...
GRAS NEMA pravila ponasanja osoblja, i ljeti se, uvijek, desavaju podjebavanja turista jer karata NEMA kupiti na svim stajalistima ili u svako doba dana (ja, licno, NECU da kupujem kartu kod vozaca jer nema prodajnog mjesta pored, jer je to MOJIH 30pf...), zato sto ljudi koji su navikli kupovati kartu NEMAJU POJMA gdje da je kupe, pa im tako izvuku 40-120KM (u oba slucaja svjedok), GRAS NEMA mjesta za invalide i/ili kolica, djecija kolica i npr. pse, GRAS nema nocni prevoz jer mu se moze i jer je drustvo jednog lica, kojem se to ne isplati...
Jedino sto GRAS ima je subvencioniranje od strane Kantonalne vlade za usluge ravne 0, pa uz sve normalne principe poslovanja, otimaju nam jos i iz budzeta za 0 usluge, 0 prevozna sredstva i 0 osoblje!
Tako, kada sve saberete skonta se zapravo koliko novca "na foru" GRAS izvlaci od gradjana. I, da li, uopste, treba kupiti kartu
Najiskrenije, vise ne koristim.
Idem pjesice. Ljeti biciklo. Kad bas zurim, idem ili komercijalom ili taksijem.

a sto se tice uporedbe sa prodavnicom, ne stoji. Jer, u prodavnici imam izbora. Hocu li ovu ili onu kiflu, tunjevinu, jogurt, sok... A u slucaju da nesto od tog ne valja, kao jednom kolaci, skamenjeni keks, sladoled u kojem je pojeden dio... brate, vratim.
Moj novac, MOJ IZBOR!
Samo da jos, u slucaju prevoza, izbora ima :roll:
Last edited by suncica24 on 31/03/2009 15:29, edited 1 time in total.
JThomas

#83 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by JThomas »

zgembo_sa wrote: Ja tebe i dalje ne kontam. Ti bi evropsku uslugu, a papanski mentalitet. Imas ponudjaca usluga i ti si svjesno i pri zdravoj pameti izjavila da ti se ne svidjaju njihove usluge, ali ih i dalje koristis i svjesno izbjegavas da platis kartu. Meti ispred svoga praga.
a da li je baš svejedno i u redu što mi svakako već dajemo kroz porez velike pare tom ponuđaču, i onda opet plaćamo komercijalnu cijenu karte? s tim da drugim ponuđačima nije ni dozvoljeno da postoje?

ako to nije kriminal, i to državni, šta onda jeste?
jazz001

#84 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by jazz001 »

da se ukljucim i ja :-) prije jedan mjesec sam imao iskustvo sa nasim revama tj.papci su iz trnova i hadžica :-? naime,,,imam sina od 16 godina koji je usao u bus za podhrastove,,,htjeo da kupi kartu kod vozaca i ponudio mu 50 Km koje sam mu dao da nesto kupi, a između ostaloga i tu kartu,,,vozac nije imao sitno ali mu je rekao da moze ostati,,,kasnije su usli PAPCI i on im je objasnio sta se desilo medjutim ovi nisu imali razumijevanja i pokusali su da ga na silu izbace iz busa,,,kad nisu uspjeli rekli su vozacu da vozi na marin dvor u P.U. :-) :-) eee pun bus raje on vozi pred policijsku stanicu,,,KATASTROFA,,,kad sam dosao tamo naravno gledam njih dvojicu papaka odvaljeni od brda ali su oni rekli da im je moj sin ugrozio zivot i da su morali da urade sto su uradili,,,pitam kako vam je ugrozio zivot,,,KAZE LEVAT....VRIJEDJAO NAS JE VERBALNO,,,,KAZEM KAKO,,,,KAD ONI U GLAS...REKAO NAM JE DA SMO SELJACINE I PAPCI :-) :-) :-) elem,,,,dosao mi prekrsaj malom i moram na opstinski sud ,,,toliko o PAPCIMA....sorry REVAMA...
zgembo_sa

#85 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

JThomas wrote:
zgembo_sa wrote: Ja tebe i dalje ne kontam. Ti bi evropsku uslugu, a papanski mentalitet. Imas ponudjaca usluga i ti si svjesno i pri zdravoj pameti izjavila da ti se ne svidjaju njihove usluge, ali ih i dalje koristis i svjesno izbjegavas da platis kartu. Meti ispred svoga praga.
a da li je baš svejedno i u redu što mi svakako već dajemo kroz porez velike pare tom ponuđaču, i onda opet plaćamo komercijalnu cijenu karte? s tim da drugim ponuđačima nije ni dozvoljeno da postoje?

ako to nije kriminal, i to državni, šta onda jeste?
To se zove monopolisticko ponasanje. Drzava u odredjenim djelatnostima omogucava takvo ponasanje jer joj je u interesu. Protiv toga se ne mozes boriti tako sto ces postati kriminalac, tj. koristiti usluge bez placanja, nego tako sto ces prestati da koristis njihove usluge.
Haris.ba

#86 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by Haris.ba »

zgembo_sa wrote:Grijesis u analogiji sada. Ti za tramvaj znas sta te ocekuje kad udjes. Nepaljenje taksimetra u taksiju nisi mogla predvidjeti i nakon sto si primjetila izasla si iz taksija. Zasto nisi odbila da udjes u tramvaj ako znas sta te ceka?!
Tramvaj placamo MI kroz poreze(jos plus karta), a taksi placas samo kad uslugu napravis. Ne moras uci u taksi ako ti se ne svidja. Sacekas drugi, ili zovnes neku drugu firmu. Kod tramvaja nema izbora, a svake godine sto direktno/indirektno im daju oko 20 miliona(kantonalna skupština). Sjecam se prije 10-ak godina price iz grasa kao znaju da ima problema, al placajte karte i s vremenom ce se to promijeniti. Pa cekamo...

Uostalom, javna ustanova ako hoce da prima budjetski novac mora da ga i pravda, i da zadovolji odredjeni nivo usluge zbog kojeg i dobija pare. Kazu placajte, al ne nude uslugu.

Neko je spomenuo autobuski samobracaj. Pa zasto ne daju drugima. Sjecate se pokusaja Centrotransa. Bilo prije mjesec na kantonalnoj tv, ljudi dobili 5-6 pravosnaznih presuda protiv grasa i kantona, pa opet ne mogu da voze i koriste autobuske stanice. U grasu odmah kukaju kao oni ne daju "najprofitabilnije" linije drugima, jer ti drugi ne bi vozili na manje profitabilne linije. Koje su to lazi majko moja. Pa kad prave te linije buseva racuna se da li se ekonomski isplati. I gras mozda vozi po 5% "neekonomskih linija". Pa zasta onda i dobiva ogromna sredstva iz budjeta? Da im revizori mogu zivjeti bolje od npr. profesora u srednjim skolama - istim kantonalnim javnim ustanovana(i samo kukaju kako su malo placeni, ko da obavljaju visko tehnoloski zahtjevan posao, haman iznalaze lijek za rak)? Ili da "prebiju" gubitke zbog voznji na neekonomskim cijenama.

P.S.
Zna li neko kako je djevojka?
JThomas

#87 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by JThomas »

zgembo_sa wrote: To se zove monopolisticko ponasanje. Drzava u odredjenim djelatnostima omogucava takvo ponasanje jer joj je u interesu. Protiv toga se ne mozes boriti tako sto ces postati kriminalac, tj. koristiti usluge bez placanja, nego tako sto ces prestati da koristis njihove usluge.
otkud tebi ideja da ja ne plaćam usluge?

zato što kažem da je karta k'o suho zlato za ono što dobijam za nju, i da je gras državno-kriminalna organizacija koja sisa budžet k'o pijavica, a svejedno naplaćuje komercijalne cijene?...i da direktorima istog želim rak prostate pod stare dane?

koji tačno dio ti nije jasan? gdje piše da ja ne plaćam usluge?
suncica24

#88 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by suncica24 »

Uostalom, zgembo, sama skupstina Kantona je na jednoj od prethodnih sjednica razmatrala poslovanja GRASa i zakljucila da tu ima velikih, da kazem propusta, a ne malverzacija.
Znaci, Skupstina koja finansira i u cijoj je nadleznosti sama firma. sta vise da ti kazem...

PS: Monopolsko ponasanje nije u principima jedne drzave i ona ga ne smije dozvoljavati, ma kolike koristi od toga imala. Jbg. osnove kapitalizma i liberalizma.
Uostalom... pogledaj malo stranicu Konkurencijskog vijeca BiH, da se obrazujes po tom pitanju, pa se vrati.
rosal

#89 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by rosal »

suncica24 wrote:Nego, da se vratimo temi, je li normalno da, revizor, ili ko vec, pretuce djevojku, iz bilo kojeg razloga???
Jeste, normalno je! Normalno je da djevojka bude izbačena iz tramvaja(od strane zaštitara) ukoliko nema kartu, a to sto je pri tome ozlijedjena je stvar datih okolnosti!

Uostalom, to je rizik na koji se sama odlučila, baš kao što se npr. jedan pljačkaš banke svijesno izlaže riziku da pri izvršenju tog krivičnog djela bude ubijen!
Last edited by rosal on 31/03/2009 15:55, edited 2 times in total.
nivla

#90 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by nivla »

elcho71 wrote:Javljaju na radiju, Kameleon radio da je djevojka izmaltretirana od srtane trojice onih balvana koji pregledaju karte po tramvajima. Zavrsila je u hitnioj pomoci, zavrtali su joj ruku a ni ostalim putnicima nisu dali da izadju iz tramvaja. Kakvi su to "muskarci" koji se izivljvaju na djevojci i to njh trojica? Sve se to desavalo na stanici M.Dvor. Dokle vise taj bezobrazluk GRAS-a?
nista iznenadjujuce, vecina kontrolora voznje u grasu su teski papci i kreteni, i uglavnom nemaju muda da ikome osim djevojaka, starijih osoba i djece traze karte ili da ih maltretiraju
ja svaki mjesec placam kartu, ali zbog supackog ponasanja vozaca autobusa, obicno autostopom dolazim do fakulteta,jer neki kreten(uglavnom pijani) vozac kad dodjem do vrata autobusa zatvori vrata i podje, a sljedeci autobus iako je po rasporedu trebao biti za 10 minuta, dodje za 30-40 minuta, i naravno imas srece ako uspijes da se uguras u njeg od silinih ljudi koji su se nakupili za tih 30-40 minuta
ova (uglavnom stoka) od revizora bez obzira na njihovo porijeklo se jedino kretenski ponasaju prema onim koji su slabiji od njih
jednom su djevojci koja se napravila da je strankinja rekli da je kazna oko 40EUR zato sto nema karte nakon cega je ona njima dovela policiju
ne kazem ja da i medju putnicima tzv. svercerima nema nekulturnih, ali osoblje grasa se prije svega treba ponasati kulturno, bez obzira da li je neko ko ima/nema kartu bio bezobrazan prema njima
o nehigijenskim navikama osoblja grasa ne bih ni da govorim kad ti pridje da ti trazi kartu moras glavu okrenut na drugu stranu da ne udises mirise alkohola, znoja od pretproslog mjeseca i slicno
nagib nizbrdica

#91 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by nagib nizbrdica »

imao sam priliku par puta biti u grasovoj garazi, tamo ima nekih od prilike 200-300 zaposleni koje sam uvjek zatekao kako piju kafu, pa nije ni cudo sto su tramvaji i ostala vozila prljava, truhla, prokisnjavaji itd.

jedina gras-ova usluga koja vrijedi je komercijala, sve ostalo je cista 0, i necu nikad platit kartu za tramvaj zbog 3-4 stanice 1.6 km, jer to jedino u bosni ima da je ista cjena karte za sve stanice ili za samo par stanica, kad uvedu karte za 1-2 stanice uvjek cu je platit ovako NE.
suncica24

#92 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by suncica24 »

dupli
jazzer

#93 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by jazzer »

Na svaku primjedbu upucenu na racun GRASa mnogi ovdje kazu 'pa nemoj koristiti tramvaj, idi pjeske'.
U redu, postujem, ne koristim gradski prevoz ovakav kakav je, idem autom. Ali zasto tim uhljupima svake godine
iz budzeta davati milione KM a oni su svake godine u finansijskoj dubiozi?? U infrastukturu ulazu 0 KM a u vlastite
dzepove milione?? Da se razumijemo, treba placati kartu ali treba dobiti i postenu uslugu za tih 1,50 KM.
madner

#94 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by madner »

jazzer wrote:Na svaku primjedbu upucenu na racun GRASa mnogi ovdje kazu 'pa nemoj koristiti tramvaj, idi pjeske'.
U redu, postujem, ne koristim gradski prevoz ovakav kakav je, idem autom. Ali zasto tim uhljupima svake godine
iz budzeta davati milione KM a oni su svake godine u finansijskoj dubiozi?? U infrastukturu ulazu 0 KM a u vlastite
dzepove milione?? Da se razumijemo, treba placati kartu ali treba dobiti i postenu uslugu za tih 1,50 KM.
Slazem se, ukinut im subvencije.

Gras ne koristim i necu da placam isti.
Zox

#95 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by Zox »

rosal wrote:
suncica24 wrote:Nego, da se vratimo temi, je li normalno da, revizor, ili ko vec, pretuce djevojku, iz bilo kojeg razloga???
Jeste, normalno je! Normalno je da djevojka bude izbačena iz tramvaja(od strane zaštitara) ukoliko nema kartu, a to sto je pri tome ozlijedjena je stvar datih okolnosti!

Uostalom, to je rizik na koji se sama odlučila, baš kao što se npr. jedan pljačkaš banke svijesno izlaže riziku da pri izvršenju tog krivičnog djela bude ubijen!
Ali zato kad roknes nekog ko ti je upao u stan onda je to "prekomjerna upotreba sile".
HALOO!!! NJIH DVOJICA PROTIV DJEVOJKE!!! Koja nije pljackala banku nego nije ponistila kartu jer je bila guzva. Sta si ti, robot neki?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#96 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by mIRCerka »

rosal wrote:

Svasta u Bozjoj basti.
zonbirile

#97 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zonbirile »

otiđite pred kuću Jusufranića na Vrbanji pa kakajte,a ministrica Sakić mu je ženina sestra.Lopov po uzoru na Ganića,izdavao knjige pa zaradio
zgembo_sa

#98 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

Ma sve ste u pravu. Protiv loseg stanja u gradskom saobracaju se borite neplacanjem :thumbup:
fixer

#99 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by fixer »

zgembo_sa wrote:Ma sve ste u pravu. Protiv loseg stanja u gradskom saobracaju se borite neplacanjem :thumbup:
sto da ne? to je legitiman vid neposluha :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#100 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by Truba »

postali su pravo drugovačiji :D prije ti samo kažu napusti vozilo

i ja sam nedavno imao neugodnosti... od tada sam smanjio korištenje tramvaja na minimum
malo ranije krenem pa pješačim jednu stanicu pa ranije izađem uglavnom uspješno ih izbjegavam mjesec i pol :-? :-? :-?

ali bilo je neugodno :D
Locked