Kocenje...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Lesli Eldridž

#76 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

VR6 wrote:
Lesli Eldridž wrote:Gdje si prošao te treninge i koliko koštaju?
U Beogradu, o cijeni ne znam nista, nisam ja placao.

No evo ovdje imas treninge - ciste voznje - ne ESP i te gluposti...
Link: http://www.110posto.com/contact.html

Koliko vidim kod njih je trening od 200 Eura pa na gore, zavisno od duzine i stepena.
Nije losa stvar svakako, usput i provozas tog Westfielda :D
Ma mene interesuju ti auti na testiranju. Mogu mislit da je valjalo malo zajebavat se sa autima. Jesi li vozio toh Westfielda? To bih baš volio.
VR6

#77 Re: ABS pitanje

Post by VR6 »

Lesli Eldridž wrote:Ma mene interesuju ti auti na testiranju. Mogu mislit da je valjalo malo zajebavat se sa autima. Jesi li vozio toh Westfielda? To bih baš volio.
Nisam ja bio na ovoj obuci sto sam ti link poslao, ja sam to prosao kad ovo nije jos ni postojalo. Ovo se otvorilo tek prosle godine :) Bio je jedan jaran na toj voznji Westfielda, kaze luda stvarka. Opak je autic, nekih 220 KS i oko 500 kg tezine, nema ABS-a, ESP-a i slicnog + zadnji pogon :D

Ja se zajebajem sa svojim autom redovno, svaki put kad naglo pustim gas u krivini krene u slajding. ESP, neka hvala :-)
zgembo_sa

#78 Re: ABS pitanje

Post by zgembo_sa »

Tebi svaka cast, prosao si obuku i to je velika stvar. Ali budimo realni, tu obuku ne prodje ni jedan promil svih vozaca. Prosjecan vozac jednostavno ima velike koristi od ESP-a i ABS-a. Mozda je tebi to nezanimljivo, ali vecina ljudi hoce da ih auto sigurno preveze od tacke A do tacke B, eventualno malo pate od luksuza pa vole skuplja auta i tako to, ali velika vecina ocekuje da je auto sigurno i to bez da prolaze te neke obuke i da imaju neki silni talenat za brzu, rizicnu voznju i ne zele da se kurche dok voze... ABS i ESP im upravo daju to.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#79 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

zgembo_sa wrote:Hajd ba ne peglaj, znamo da ti je krivo sto nemas ABS. Sad sebi ovdje peres savjest :D

ABS ti omogucava da ti auto ostane upravljivo i u kriznim situacijama kada pritisnes kocnicu do daske, dok ce auto bez ABS-a "dobiti skije", pogotovo na vlaznoj podlozi i izgubit ces moc upravljanja. E u tome je stvar.

Istina, vozaci koji su prosli posebne treninge, profesionalci, mozda mogu simulirati efekte ABS-a, ali generalno kompjuter ce brze reagovati na blokadu tockova nego prosjecan vozac.
OK, kako ti kazes.
Sve sto sam napiso gore svodi se da ABS ne cini auto, i da je ABS sasvim sporedna stvar na autu, barem ne meni, a inace smatram sebe za laika u voznji, iako vozim od '97 i imam i milja i kilometara voznje iza sebe na razlicitim i markama i modelima auta.
Eh, sad ti ides o nekom kompijuteru vs vozac, ja se u potpunosti bolje osjecam kad ja vozim, nego da me neki komp. vozi ili koci!
ado-šampion

#80 Re: ABS pitanje

Post by ado-šampion »

corolla02 wrote:
zgembo_sa wrote:Hajd ba ne peglaj, znamo da ti je krivo sto nemas ABS. Sad sebi ovdje peres savjest :D

ABS ti omogucava da ti auto ostane upravljivo i u kriznim situacijama kada pritisnes kocnicu do daske, dok ce auto bez ABS-a "dobiti skije", pogotovo na vlaznoj podlozi i izgubit ces moc upravljanja. E u tome je stvar.

Istina, vozaci koji su prosli posebne treninge, profesionalci, mozda mogu simulirati efekte ABS-a, ali generalno kompjuter ce brze reagovati na blokadu tockova nego prosjecan vozac.
OK, kako ti kazes.
Sve sto sam napiso gore svodi se da ABS ne cini auto, i da je ABS sasvim sporedna stvar na autu, barem ne meni, a inace smatram sebe za laika u voznji, iako vozim od '97 i imam i milja i kilometara voznje iza sebe na razlicitim i markama i modelima auta.
Eh, sad ti ides o nekom kompijuteru vs vozac, ja se u potpunosti bolje osjecam kad ja vozim, nego da me neki komp. vozi ili koci!

Jaro, evo sad sam sve pročitao, i sad ti kažem da ti onda ne razumiješ kako ABS radi. Da ti malo pojasnim, malo edukacije nikom ne škodi. :)

Dakle, laički rečeno, čisto da se odmah kutarišem ovih "inžinjera" koji će tražiti dlaku u jajetu, kad kompjuter uoči da je neki od točkova (zasebno!) blokirao pri kočenju, ili blizu blokade, zavisno od implementacije, on otpušta pritisak kočenja u TOM točku ili na jednoj osovini, opet zavisno od implementacije, a to je ono što oni koji su to iskusili opisuju kao pulsiranje papučice kočnice. E sad ti uzmi situaciju, pošto kažeš i sam - vozi i koči, kad ti skontaš da ti auto kliže (dok skontaš) i tvoj tempo otuštanja papučice, pri čemu otpuštaš pritisak na svim točkovima. Dok ti otpustiš dva puta, kompjuter će, bubam, 20 puta. A ovo je situacija samo pri pravolinijskom kočenju, da ne uzimam u obzir kad je put za zaustavljanje premalen, tj. kad prilikom punog kočenja trebaš mijenjati smjer.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#81 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

ado-šampion wrote:
corolla02 wrote:

OK, kako ti kazes.

Jaro, evo sad sam sve pročitao, i sad ti kažem da ti onda ne razumiješ kako ABS radi. Da ti malo pojasnim, malo edukacije nikom ne škodi. :)

Dakle, laički rečeno, čisto da se odmah kutarišem ovih "inžinjera" koji će tražiti dlaku u jajetu, kad kompjuter uoči da je neki od točkova (zasebno!) blokirao pri kočenju, ili blizu blokade, zavisno od implementacije, on otpušta pritisak kočenja u TOM točku ili na jednoj osovini, opet zavisno od implementacije, a to je ono što oni koji su to iskusili opisuju kao pulsiranje papučice kočnice. E sad ti uzmi situaciju, pošto kažeš i sam - vozi i koči, kad ti skontaš da ti auto kliže (dok skontaš) i tvoj tempo otuštanja papučice, pri čemu otpuštaš pritisak na svim točkovima. Dok ti otpustiš dva puta, kompjuter će, bubam, 20 puta. A ovo je situacija samo pri pravolinijskom kočenju, da ne uzimam u obzir kad je put za zaustavljanje premalen, tj. kad prilikom punog kočenja trebaš mijenjati smjer.
Slabo vi citate to gospodine. Jos vi imate domace zadace da uradite, ali uz malo vise osjecaja za volanom ni ABS vam nece trebati!
:D
P.S.
Gosp. Champion, ja imam dva kompijutera u autu, zaduzeni i za motor i transmisiju, i treci mi stvarno ne treba.
Last edited by corolla02 on 04/04/2009 01:12, edited 1 time in total.
corolla02

#82 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

Lesli Eldridž wrote:
VR6 wrote:
Lesli Eldridž wrote:Gdje si prošao te treninge i koliko koštaju?
U Beogradu, o cijeni ne znam nista, nisam ja placao.

No evo ovdje imas treninge - ciste voznje - ne ESP i te gluposti...
Link: http://www.110posto.com/contact.html

Koliko vidim kod njih je trening od 200 Eura pa na gore, zavisno od duzine i stepena.
Nije losa stvar svakako, usput i provozas tog Westfielda :D
Ma mene interesuju ti auti na testiranju. Mogu mislit da je valjalo malo zajebavat se sa autima. Jesi li vozio toh Westfielda? To bih baš volio.
Hey dobro ti ono rece, Tita mi!
Lesli Eldridž

#83 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote:
corolla02 wrote:

OK, kako ti kazes.

Zavisno od implementacije!!! :lol: :-) Inžinjerski, nema šta. :lol:
ado-šampion

#84 Re: ABS pitanje

Post by ado-šampion »

Lesli Eldridž wrote:
ado-šampion wrote:

Jaro ja znam dijagnozu za one kojima je sve smiješno, 100% jagomir. Da, jaro, ja sam inžinjer i vrši se implementacija kompjuterskog "real time" sistema. Šta ti je tu nejasno? Jaro kad pričam o kompjuterskim programima i kompjuteskim sistemima za tebe i takve kao ti sam tata-mata, ispravljajući me tu samo se možeš izofirat. Nemoj se džaba trudit, za razliku od tebe ja ne pričam o stvarima o kojim nemam pojma, da mi se raja smiju.

Ja fakat ne kontam takve kao što si ti, čitaš forum da bi našao neke cake kod onih koji su te izofirali kad si tamo pričao gluposti, pa da stavljaš te glupe smileye. Fakat si za jagomira. Ali sve što me više prozivaš, sve više vidim koliko ti je muka što si tamo izofiran, zato i ne obraćam pažnju. Živio ti meni.
hopi

#85 Re: ABS pitanje

Post by hopi »

implementacija da ili ne, ne mogu vjerovati da fabia sa elegance opremom nema abs. Pa ja ga imao na mercedesu 190 iz 86' godine.
mayab

#86 Re: ABS pitanje

Post by mayab »

Ne mogu da vjerujem koliko na ovom malom forumu imamo vozačkih znalaca, pa im ne treba ABS i slično, ali nije bitno, bitno je da ABS itekako pomaže velikoj većini vozača, i gotovo!
Lesli Eldridž

#87 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote:
Lesli Eldridž wrote:
ado-šampion wrote:

Jaro ja znam dijagnozu za one kojima je sve smiješno, 100% jagomir. Da, jaro, ja sam inžinjer i vrši se implementacija kompjuterskog "real time" sistema. Šta ti je tu nejasno? Jaro kad pričam o kompjuterskim programima i kompjuteskim sistemima za tebe i takve kao ti sam tata-mata, ispravljajući me tu samo se možeš izofirat. Nemoj se džaba trudit, za razliku od tebe ja ne pričam o stvarima o kojim nemam pojma, da mi se raja smiju.

Ja fakat ne kontam takve kao što si ti, čitaš forum da bi našao neke cake kod onih koji su te izofirali kad si tamo pričao gluposti, pa da stavljaš te glupe smileye. Fakat si za jagomira. Ali sve što me više prozivaš, sve više vidim koliko ti je muka što si tamo izofiran, zato i ne obraćam pažnju. Živio ti meni.
Pa Tita mi smijemo se mi tebi svi, čak i ovi preko bare, ljudska glupost je neograničena, a ti si živi dokaz. :mrgreen: Kako ti nije muka da se tako sam izofiraš? Mislim, što je previše, previše je. :D Jadni mi sa takvim samozvanim inžinjerima. :-)
corolla02

#88 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

mayab wrote:Ne mogu da vjerujem koliko na ovom malom forumu imamo vozačkih znalaca, pa im ne treba ABS i slično, ali nije bitno, bitno je da ABS itekako pomaže velikoj većini vozača, i gotovo!
Pa vjerovatno da pomaze ali je nije ni savrsen sigurno, ali evo ti ovo dole, doduse na engleskom, malo o ABS pa ces vidjeti da taj ABS koristan ali i dosta puta veoma diskutabilan kao dodatak na autu i u njegovu funkciju. Pa ako treba i prevesti nije problem:

An anti-lock braking system, or ABS (from the German, Antiblockiersystem) is a safety system which prevents the wheels on a motor vehicle from locking while braking.

A rotating road wheel allows the driver to maintain steering control under heavy braking by preventing a skid and allowing the wheel to continue interacting tractively with the road surface as directed by driver steering inputs. While ABS offers improved vehicle control in some circumstances, it can also present disadvantages including increased braking distance on slippery surfaces such as ice, packed snow, gravel, steel plates and bridges, or anything other than dry pavement. ABS has also been demonstrated to create a false sense of security in drivers, who may drive more aggressively as a result.[

I ovo je bilo u pocetku primjene ABS na autima,medjutim posto nije bio savrsen a onda su ga prosirili i dodavali na auta EBD, TCS, EBA i ESP i sve to u funkciji povecanja sigurnosti ucesnika u saobracaju. Ali opet, nazalost nepostoji nista savrseno i ljudi ginu sa ABS i svim ovim ostalim dodatcima, sto cini tu svu silnu elektroniku, opet veoma diskutabilnom:

Since initial widespread use in production cars, anti-lock braking systems have evolved considerably. Recent versions not only prevent wheel lock under braking, but also electronically control the front-to-rear brake bias. This function, depending on its specific capabilities and implementation, is known as electronic brakeforce distribution (EBD), traction control system (TCS or ASR), emergency brake assist (BA, EBA or HBA), or electronic stability control (ESP, ESC or DSC).
Lesli Eldridž

#89 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

Da dobar si tekst našao. Naročito je poučno ono o lažnoj sigurnosti, kada se ljudi suviše "oslobode" u agresivnoj vožnji. I onda na poštuju zakone fizike. ABS ne pomaže kada je toliko klizavo da više nema "poprečnog" držanja auta. Jednostavno auto sklizne postrance i prebrz ulazak u krivinu je onda opasan jer je trenje guma-kolovoz tako malo da auto ne može ostati na cesti bez obzira na svu podršku ostalih pomagala (ESP,EBD,TCR,...). Tada ništa ne pomaže. Super tekst.
amrica

#90 Re: ABS pitanje

Post by amrica »

Lesli Eldridž wrote:Da dobar si tekst našao. Naročito je poučno ono o lažnoj sigurnosti, kada se ljudi suviše "oslobode" u agresivnoj vožnji. I onda na poštuju zakone fizike. ABS ne pomaže kada je toliko klizavo da više nema "poprečnog" držanja auta. Jednostavno auto sklizne postrance i prebrz ulazak u krivinu je onda opasan jer je trenje guma-kolovoz tako malo da auto ne može ostati na cesti bez obzira na svu podršku ostalih pomagala (ESP,EBD,TCR,...). Tada ništa ne pomaže. Super tekst.

Ja jednom napisala kako mi golf sa ABS-om proklizava na kisi, pa me neki macho likovi napadose, tipa zensko, 'vaka 'naka... veze nema...
@lesli :)
motor

#91 Re: ABS pitanje

Post by motor »

ja bi se samo nadoveza na ono adino objasnjenje abs-a. Abs je mnogo komplikovaniji sistem nego sto neki misle i tesko ga je objasniti onima koji nece, ne zele ili nisu u stanju da shvate. Onaj ranije postani link neke hr. stranice je amatersko objasnjenje i ima dosta rupa u njemu. Abs ima cetiri faze izgradnje pristiska u cilindrima.., pritisak raste, pritisak pada, pritisak konstantan i pulsirajuci pritisak. Eh taj pulsirajuci se osjeti na kocionoj pedali, a ne kao sto ado rece padajuci pritisak. Moderni abs regulise silu kocenja preko dvije velicine, to je ubrzanje/usporenje obodne brzine tocka (ne ugaone) i schlupf-a (schlupf je razlika izmedju prethodno pomenute brzine i brzine vozila). Te dvije velicine, imaju svoje granice, u slucaju prekoracenja jedne od te dvije granice dolazi do promjene pritisaka u cilindrima. npr. kada sistem ustanovi da je granica schlupf-a dostignuta, pritisak u cilindrima pada.., kako ne bi doslo do blokiranja tockova i za to vrijeme nema kocenja, naravno to vrijeme se mjeri u ms.
mnogi ce reci imam abs i auto mi super koci.., sto naravno nije istina. koliko god zvucalo nevjerovatno, vrlo je moguce da auto bez abs koci bolje od onog sa abs-om. Ali sta je stvarni cilj abs..., ne bolje kocenje neko zadrzati stabilitet i upravljivost vozila za vrijeme kocenja.
holowey

#92 Re: ABS pitanje

Post by holowey »

motor wrote:ja bi se samo nadoveza na ono adino objasnjenje abs-a. Abs je mnogo komplikovaniji sistem nego sto neki misle i tesko ga je objasniti onima koji nece, ne zele ili nisu u stanju da shvate. Onaj ranije postani link neke hr. stranice je amatersko objasnjenje i ima dosta rupa u njemu. Abs ima cetiri faze izgradnje pristiska u cilindrima.., pritisak raste, pritisak pada, pritisak konstantan i pulsirajuci pritisak. Eh taj pulsirajuci se osjeti na kocionoj pedali, a ne kao sto ado rece padajuci pritisak. Moderni abs regulise silu kocenja preko dvije velicine, to je ubrzanje/usporenje obodne brzine tocka (ne ugaone) i schlupf-a (schlupf je razlika izmedju prethodno pomenute brzine i brzine vozila). Te dvije velicine, imaju svoje granice, u slucaju prekoracenja jedne od te dvije granice dolazi do promjene pritisaka u cilindrima. npr. kada sistem ustanovi da je granica schlupf-a dostignuta, pritisak u cilindrima pada.., kako ne bi doslo do blokiranja tockova i za to vrijeme nema kocenja, naravno to vrijeme se mjeri u ms.
mnogi ce reci imam abs i auto mi super koci.., sto naravno nije istina. koliko god zvucalo nevjerovatno, vrlo je moguce da auto bez abs koci bolje od onog sa abs-om. Ali sta je stvarni cilj abs..., ne bolje kocenje neko zadrzati stabilitet i upravljivost vozila za vrijeme kocenja.
:thumbup:

ali nasi sumaheri to ne shvataju...
rusmir.ba

#93 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

De malo spustite loptu, jedno obicno pitanje izazove oko 100 odgovora i jos se ljudi pravo "natakare" da im hepek treba :)

Dakle poenta je: ko ne zna voziti (a ni kociti) nece mu dva ABS-a pomoci da se zaustavi. Ko pak imalo znao prilagoditi voznju uslovima na cesti nece previse osjetiti nedostatak.
Ne primjecujem da ljudi manje stradaju i da je manje saobracajki u zadnjih 15tak godina u odnosu na periode do tada kada ovaj izum nije ni postojao. Ja licno od kada znam da nemam ABS malo smanjim brzinu i drzim vece odstojanje po mokrom, u protivnom bi se mozda malo i opustio i ko zna sta bi se desilo da trebam stati na kratkom odstojanju.

Mozemo li sada malo o amortizerima? :mrgreen:
corolla02

#94 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

Sve ko sta voli, ali sigurno nove i kvalitetne gume su neophodne na cesti i najprije spasavaju glavu od svega gore navedenog, a sam izum je stariji nego sam automobil
rusmir.ba

#95 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

E super, mozemo li sad o gumama :)

Naprijed imam neke Talon 185/85/14 koje su kao nove i pozadi neke continental 215/85/14,
sta mislite dal bi to trebalo mjenjati da budu iste preference, dal bi to povecalo sigurnost ili pak smanjilo potrosnju i sl (ove pozadi mi se ne uklapaju nikako:) ?

Koje M+S gume uzeti, uzeo bih sve 4 iste, neki best buy (da ima gdje Sava al Made in SLO ne bih ni pitao)

i ima li neko da prodaje 4 felge, celicne, da pasu na fabiju (5 rupa)

sad cemo malo o ovome :-)

P.S. guma glavu cuva je sigurno izum od prije condoma LOL
Last edited by rusmir.ba on 05/04/2009 21:38, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#96 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

rusmir.ba wrote:E super, mozemo li sad o gumama :)

Naprijed imam neke Talon 185/85/14 koje su kao nove i pozadi neke continental 215/85/14,
sta mislite dal bi to trebalo mjenjati da budu iste preference, dal bi to povecalo sigurnost ili pak smanjilo potrosnju i sl (ove pozadi mi se ne uklapaju nikako:) ?

Koje M+S gume uzeti, uzeo bih sve 4 iste, neki best buy (da ima gdje Sava al Made in SLO ne bih ni pitao)

i ima li neko da prodaje 4 felge, celicne, da pasu na fabiju (5 rupa)

sad cemo malo o ovome :-)
:lol:
rusmir.ba

#97 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

pa vidis kako se zakuhalo, moramo mjenjati temu :lol:
corolla02

#98 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

Gledaj da su nove i srednjeg kvaliteta, nemoj nista da bude precjenjeno, sve se deru podjednako, znaci moraces ih mijenjati prije ili kasnije, pa ti htio ili ne :D
Uglavnom taj nesklad koji imas na svom autu se mora dovesti u balance, iste marke i velicine 4 gume. Imas naljepnicu, najvjerovatnoje negdje na vratima, pa prema tim specifikacijama koristi i gume. I naravno radi spuru na sva 4 tocka jer to im produzuje vijek trajanja.
Toliko....a ostali ce ti reci nesto vise o markama/modelima guma koje su prisutne na dole trzistu
Sretno
Edit: i nekaze se 5 rupa, nego 5 sarafa na felgi, oprosti morao sam ovo
:-)
Last edited by corolla02 on 05/04/2009 22:05, edited 1 time in total.
ado-šampion

#99 Re: ABS pitanje

Post by ado-šampion »

@ Motor

Nisam ja pokušavao dati tako tehnički potkovano objašnjenje, nit znam sve to, nego sam samo laički pokušao da dočaram šta se dešava kad ABS otpušta kočioni pritisak, a šta kad vozač to sam radi. Bilo kako bilo, nek si napisao, dobro je da ima tehničkih stvari na ovom forumu.

@ Rusmir.ba

Džaba je ne možeš ti prilagoditi vožnju, kad znaš i sam, neki kreten će ti se namjerno namjestiti da ga udariš. Nekoliko puta se i meni desilo. Nisam divljak, ali zahvaljujući ABS-u izbjegao sam bar 2-3 sudara. A vjeruj mi ABS nije toliko moćan da stekneš pretjerano samopouzdanje, jer on nije čudo, djeluje samo ako ima odgovor od guma, tj. ako gume ne hvataju ABS stalno otpušta i otpušta pritisak kočenja, a pri svakom otpuštanju pritiska kočenja nema, tj. gubi se zaustavni put. Kao što Motor reče, u nekim situacijama tako bi auto teoretski bolje kočilo bez ABS-a, ali i ne bi imalo upravljivost i stabilnost prilikom punog kočenja, koju daje ABS, što je i njegova glavna zadaća.
rusmir.ba

#100 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

ado-šampion wrote: u nekim situacijama tako bi auto teoretski bolje kočilo bez ABS-a, ali i ne bi imalo upravljivost i stabilnost prilikom punog kočenja, koju daje ABS, što je i njegova glavna zadaća.

ovo sam imao prilike testirati, jednom sam namjerno "zalijepio" kocnicu na mokrom kod auta sa ABS, i stvarno ide pravo bez zanosenja, dok sam sa ovim obicnim "proplesao" ali prihvatljivo...tu su i gume jedan od bitnih faktora na koje malo ko gleda, a o tome mi je jedan tip u servisu pricao, najbolje da su sve 4 iste i da se isto trose, a ne onaj sistem kupi naprijed dvije nove a pozadi stavi ofucane i tako mjenjaj, kako je cest slucaj kod nas, dzaba onda svi elektro dodaci jer sve nemaju istu povrsinu trenja i onda, posebno na mokrom, dodje do zanosenja zadnjeg kraja auta...
Post Reply