Porodično auto - šta kupiti ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Drvosjeca iz Dejcica

#76 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

pustopoljina wrote:tri sjedalice?! masala! :P
Hvala... :thumbup:
zgembo_sa

#77 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by zgembo_sa »

slavkoimamodilera wrote:
zgembo_sa wrote:Dam ti ja telefon pa mi se javis i dodjes do mene kuci pa ti pokazem :)
Znaci lazes... kao sto sam i mislio...
Kao sto rekoh, meni ni iz dzepa ni u dzep sto mi ti ili neko drugi ne vjeruje. Ja sa zadovoljstvom spremim u dzep ovu razliku u cijeni odrzavanja mog i tvog auta :)
dugi

#78 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by dugi »

adnan.BIH wrote:
dugi wrote:Ja ti mogu reci iz iskustva, ako hoces porodicno auto onda samo monovolumeni tipa Scenic, Zafira, Picasso itd...
Prije svega je lakse djecu staviti i izvaditi iz auta, cuvas ledja :) Imao sam prije karavana ali kad sam jednom probao voziti monovolumen ne znam hocu li se moci ikad vratiti "niskim" autima.
Trenutno vozim Opel Zafiru i imam samo rijeci hvale za to auto, jedina "mana" je sto je malo "tvdje" podesen ovjes pa ne znam kako ce to tebi odgovarati.
U klasi malih monovolumena imas Merivu I Nissan Note a u klasi kompaktnih monovolumena imas C-max, Zafira, Scenic, Picasso, Touran i svi ovi auti su dobri na svoj nacin.
Uglavnom bih ti preporucio da sam odes i pogledas a ako mozes i provozas auta koja te interesuju pa se sam odluci.
Ako te nesto interesuje slobodno pitaj.
Hvala ti na iscrpnom odgovoru - kada čovjek govori iz iskustva, onda je to zlata vrijedno. Hvala i ostalima na savjetima, ali je ipak iskustvo nešto drugo (stavljanje djece unutra npr. ). ;-)
Iako si uglavnom preporučio nešto drugo iz klase monovolumena, ja sam se ipak mislim odlučio za Scenica II. Znam da je Renault poskup za održavanje, ali su udobni, sigurni (barem prema testovima koje je neko stavio na topicu), imaju masu opreme itd.
E sada, interesuje me i Zafira koju si spomenuo. Na prvi pogled mi se učinilo da su malkice jeftiniji od Scenica (koja je tvoja godište, ako nije tajna)- kakve su za održavanje, ima li koga u Sa da to radi kvalitetno i sl.
Dalje, što se tiče mene, ja ti godišnje pređem 10-15 hiljada km, i to je to. Šta ja znam, možda bi čak i benzinac došao u obzir..
Jeste Scenic je udoban i siguran, samo nije prostorom na razini Zafire koja ima puno veci gepek ( 645l )i vise prostora posebno na zadnjim sjedistima. Posto sam ja visok 2 metra jako mi je bitno da neko moze sjesti i iza mene, ali ako ti nisi toliko visok bices zadovoljan Scenicom. I ja imam u autu dvije djecije stolice nazad i ima prostora da moze sjesti jos jedna osoba bez problema.
Trenutno vozim Zafiru 2.2 2006 godiste a prije sam vozio Zafiru 1.8 2004 god. ( stariji model ) i oba auta su benzinci. Koje su cijene servisa u Sarajevu ne znam jer ne zivim u Sarajevu vec nekoliko godina ali opeli nisu skupi za odrzavanje. Za tako malu kilometrazu mislim da je benzinac bolji izbor.
Mogu ti reci da je i Berlingo dobar izbor ako ne vozis cesto duze relacije jer je jako bucan iznad 100 km/h ali sto se tice prostora i gepeka tu je nenadmasan a klizna vrata su jos jedan plus. Medutim sto se tice komfora voznje osjeti se da nije na nivou Scenica ili Zafire, pogotovo se to osjeti na otvorenoj cesti pri vecim brzinama. Ovi sto ti savjetuju karavane i ostala "obicna" auta vjerovatno nisu vozili monovolumene i nemaju djece cim ti to mogu preporuciti.
whow

#79 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by whow »

Moje licno misljenje je da su ti monovolumeni ili XUV ili kako ih sve vec ne zovu nekako estetski nakaradni a bogami i vozne karakterkteristite su znacajno promjenjene.Misim da u slucaju monovolumena dodavanje dodatnih 15-20 cm visine na istu platformu drasticno mjenja vozne karakteristike> Licno sam imao Toyotu matrix a preko mjesec dan rentao Opel Merivu i mogu reci da licno nikada vise ne bih kupio ili rentao mono volumen. Ako je do prostora onda bih se radije odlucio na klasicni Karavan ili dzip ili minivan ali nikada monovolumen.
Sarajevski

#80 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by Sarajevski »

razmisli ako vec nisi kupio renaulta (koji bi, ako je to vazno, bio i moj izbor) o hyundai matrixu.
mi u firmi deremo vec drugog, preazdovoljni smo sa njima. prostora bruka, a ova 1.5 crdi masina je petica cista. ne kvari se, ne krade se, ide dobro, malo trosi. imali smo prije njega 1.6 benzinca i bio je isti, smao je van grada, pri vecim brzinama bas volio popiti.
ima dosta prostora, tri osobe nazad bez problema, dosta opreme, pretinaca... meni je to za familije dobar izbor. sad ih imas na hyundai.ba rabljena dva u ponudi, ne znam samo jel ti se uklapaju u budzet. kako god, sa srecom. znam i ja da je najvaznije da se onaj maksum nazad sigurno i udobno vozi :)
chuchumbamayumbe

#81 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by chuchumbamayumbe »

Koliko je meni poznato, Hyundai Matrix je imao STRAAASNO lose kocnice i kocione karakteristike u poredjenju sa drugim automobilima u klasi.
Sarajevski

#82 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by Sarajevski »

a ne znam, al vjeruj da ima dobre kocnice, sa ili bez abs-a. za nase uslove, veoma veoma pristojno auto. jedina mana kod dizelasa, osjetljiv na gorivo, al i to rijesis sa omv-om
dugi

#83 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by dugi »

whow wrote:Moje licno misljenje je da su ti monovolumeni ili XUV ili kako ih sve vec ne zovu nekako estetski nakaradni a bogami i vozne karakterkteristite su znacajno promjenjene.Misim da u slucaju monovolumena dodavanje dodatnih 15-20 cm visine na istu platformu drasticno mjenja vozne karakteristike> Licno sam imao Toyotu matrix a preko mjesec dan rentao Opel Merivu i mogu reci da licno nikada vise ne bih kupio ili rentao mono volumen. Ako je do prostora onda bih se radije odlucio na klasicni Karavan ili dzip ili minivan ali nikada monovolumen.
Tacno je da su karavani duzi i da nude vise prostora po duzini, ali kad sjedis nize onda moras imati noge malo vise ispruzene da bi sjedio udobno zar ne. Kod monovolumena se sjedi visocije i samim tim ti treba manje prostora za noge po duzini da bi sjedio udobno, sjedis kao na fotelji :-D Otprilike isto kao da sjedis u dzipu.
E tu dolazi do izrazaja monovolumen, znaci na kracoj platformi i u kracem autu imas vise mjesta. Ne treba ni zanemariti osjecaj prozracnosti kad ti krov nije tik iznad glave a posebno ce ti ledja biti zahvalna sto ih neces "lomiti" prilikom ubacivanja i vadjenja djece iz auta.
To izgleda otprilike ovako

Image

Ovo je subjektivno misljenje jednog 2-metrasa :D

ps. koliko ja znam minivan i monovolumen su isti tip auta ili...?
Drvosjeca iz Dejcica

#84 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Dugi, nemaju svi dva metra tako da argument sa visinom ne pije vode kod svakog vozaca. Iskreno ja sam prije dvije godine imao priliku da uzemem novog C-MAX-a, Zafiru, Scenica pa u nekoj kombinaciji je bio i Citroen Picasso. Moram reci da su to sve dobra auta sa svojim prednostima ali i manama, ali ja sam se na kraju srcem i razumom po drugi put u svom zivotu odlucio za Volvo karavansku izvedbu. Kao sto sam rekao, imam troje djece, dakle tri stolice odozada, i iz iskustva govorim da sam uzeo auto koji ispunjava sve zahtjeve mene i moje porodice po pitanju udobnosti, sigurnosti i prostora, a da se pri tome opet izdvajam od sivila VW-a i silicnih marki. Saginjanje prilikom smjestanja djece odozada je neminovonost, ti sa dva metra moras se pogeti svakako bez obzira o kojem se vozilu radilo, a i meni u karavanskoj izvedbi isto ne gine saginjanje tako da smo na istom. Opet ako je covjek zdrav i nema problema sa kicmom ovo nije nikakv argument u korist monovolumena. Odrzavanje novog auta u ovlastenom servisu je manje-vise jednak za sva novija auta, ti sa Zafirom, ja sa Volvom ili neko sa Scenicom, Picassom, C-Max i slicnim - sve je to u 5 deka.
dugi

#85 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by dugi »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dugi, nemaju svi dva metra tako da argument sa visinom ne pije vode kod svakog vozaca. Iskreno ja sam prije dvije godine imao priliku da uzemem novog C-MAX-a, Zafiru, Scenica pa u nekoj kombinaciji je bio i Citroen Picasso. Moram reci da su to sve dobra auta sa svojim prednostima ali i manama, ali ja sam se na kraju srcem i razumom po drugi put u svom zivotu odlucio za Volvo karavansku izvedbu. Kao sto sam rekao, imam troje djece, dakle tri stolice odozada, i iz iskustva govorim da sam uzeo auto koji ispunjava sve zahtjeve mene i moje porodice po pitanju udobnosti, sigurnosti i prostora, a da se pri tome opet izdvajam od sivila VW-a i silicnih marki. Saginjanje prilikom smjestanja djece odozada je neminovonost, ti sa dva metra moras se pogeti svakako bez obzira o kojem se vozilu radilo, a i meni u karavanskoj izvedbi isto ne gine saginjanje tako da smo na istom. Opet ako je covjek zdrav i nema problema sa kicmom ovo nije nikakv argument u korist monovolumena. Odrzavanje novog auta u ovlastenom servisu je manje-vise jednak za sva novija auta, ti sa Zafirom, ja sa Volvom ili neko sa Scenicom, Picassom, C-Max i slicnim - sve je to u 5 deka.
Cestitam na izboru, Volvo je nr.1 sto se tice karavana.
Slazem se sa tobom da je sve stvar ukusa ali ja sam rekao da je to subjektivno misljenje jednog 2-metrasa :-D .
Iskreno da ti kazem kad se jednom naviknes na preglednost monovolumena tesko se opet vratiti "obicnim"autim, a ne treba ni zanemariti vecu sigurnost prilikom sudara ( posebno bocnog ) jer se sjedi iznad zone udara.
btw. prije mjesec dana sam imao auto na servisu pa sam dobio na posudbu Saab 9-5 i vozio sam ga par dana sa djecijim stolicama koju imam u Zafiri. Rezultat je da se ne mogu porediti nikako, jednostavno je manje prostora u unutrasnjosti Saab-a iako je Saab vece i duze auto.
Meni licno vise odgovaraju monovolumeni i tiha patnja mi je Ford S-Max, auto je super u svakom pogledu.
EDINN

#86 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by EDINN »

Evo i ovo moze biti porodicno auto sto mora biti karavan http://www.automarket.ba/listing-Peugeo ... 12440.html
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#87 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by corolla02 »

dugi wrote:
whow wrote:Moje licno misljenje je da su ti monovolumeni ili XUV ili kako ih sve vec ne zovu nekako estetski nakaradni a bogami i vozne karakterkteristite su znacajno promjenjene.Misim da u slucaju monovolumena dodavanje dodatnih 15-20 cm visine na istu platformu drasticno mjenja vozne karakteristike> Licno sam imao Toyotu matrix a preko mjesec dan rentao Opel Merivu i mogu reci da licno nikada vise ne bih kupio ili rentao mono volumen. Ako je do prostora onda bih se radije odlucio na klasicni Karavan ili dzip ili minivan ali nikada monovolumen.
Tacno je da su karavani duzi i da nude vise prostora po duzini, ali kad sjedis nize onda moras imati noge malo vise ispruzene da bi sjedio udobno zar ne. Kod monovolumena se sjedi visocije i samim tim ti treba manje prostora za noge po duzini da bi sjedio udobno, sjedis kao na fotelji :-D Otprilike isto kao da sjedis u dzipu.
E tu dolazi do izrazaja monovolumen, znaci na kracoj platformi i u kracem autu imas vise mjesta. Ne treba ni zanemariti osjecaj prozracnosti kad ti krov nije tik iznad glave a posebno ce ti ledja biti zahvalna sto ih neces "lomiti" prilikom ubacivanja i vadjenja djece iz auta.
To izgleda otprilike ovako

Image

Ovo je subjektivno misljenje jednog 2-metrasa :D

ps. koliko ja znam minivan i monovolumen su isti tip auta ili...?
Mozda da pocmem od ipak ovog drugog citata, po meni, ove klase auta koje @dugi navodi, po velicini i prostoru izgledaju ovako:
Minivan > Monovolumen> Karavan/Stationwagon
Dakle, minivan je uvijek veci od monovolumena, a taj isti monovolumen, uvjek veci od karavana/station wagona.
Ovdje gdje ja zivim, monovolumeni se ne proizvide, i nema ih na cesti ali nekako logika nalaze da je monovolumen u sredini.

Eh, sad ovaj prvi citat, od naseg vrlog prijatelja sa foruma, koji obicno daje podpune informacije, so to speak-down to earth advice, mislim da ovdje ipak grijesi kad kaze da je Meriva (7 putnika) isto sto i Matrix (5 putnika) monovolumen. Dakle, Meriva je ipak iznad Metrixa/Toyota. Meriva je ocigledno monovolumen dok je Matrix ipak karavan/stationvagon, i to karakteristican za compact klassu.
corsa

#88 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by corsa »

U Merivu ne moze stati 7 putnika, to si ti pomijesao sa Zafirom. A Matrix jeste u klasi sa Merivom i jeste monovolumen, a ne karavan. Da bi neki auto imao karavansku verziju mora imati i limuzinsku. ;-)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#89 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by corolla02 »

corsa wrote:U Merivu ne moze stati 7 putnika, to si ti pomijesao sa Zafirom. A Matrix jeste u klasi sa Merivom i jeste monovolumen, a ne karavan. Da bi neki auto imao karavansku verziju mora imati i limuzinsku. ;-)
OK, upravu si, vjerovatno sam skliznuo sa ceste ovdje
:D

P.S.
Onda, ocigledno je Minivan prvo, pa onda Monovolumen
dugi

#90 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by dugi »

corolla02 wrote:
corsa wrote:U Merivu ne moze stati 7 putnika, to si ti pomijesao sa Zafirom. A Matrix jeste u klasi sa Merivom i jeste monovolumen, a ne karavan. Da bi neki auto imao karavansku verziju mora imati i limuzinsku. ;-)
OK, upravu si, vjerovatno sam skliznuo sa ceste ovdje
:D

P.S.
Onda, ocigledno je Minivan prvo, pa onda Monovolumen
Mislim ipak da je to isti tip auta samo se u Evropi zove monovolumen a u USA minivan, sad je druga stvar sto je u USA sve ispod 5 metara auta mini :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Minivan

http://es.wikipedia.org/wiki/Monovolumen

Sva auta koja su "zaobljena" tj. nemaju vidljiv prelaz izmedju haube i ostatka auta se zovu monovolumeni (minivan) bez obzira na velicinu pa su i Meriva i Espace monovolumeni bez obzira sto je Espace duzi 1 metar.
corolla02

#91 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by corolla02 »

Mislim ipak da je to isti tip auta samo se u Evropi zove monovolumen a u USA minivan, sad je druga stvar sto je u USA sve ispod 5 metara auta mini :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Minivan

http://es.wikipedia.org/wiki/Monovolumen
Ocigledno nekad je tesko reci sta je sta, pogotovo danas kad ima modela koliko hoces i svi prave na svoj nacin, mislim tesko je povuci jasnu granicu
Ja i ne znam bas sta znaci tacno monovolumen i ovdje se ne voze, mozda izraz i postoji i ta auta se voze ali ja nisam upucen
Ali za miniven sigurni znam da je 7 putnika u njemu.
Takodjer, svi karavami nisu isti, imas kompakt klasu karavane te srednje velicine limuzine/karavane
Ali ovaj monovolumen mi je bas nepoznanica, a opet mozda je Metrix monovolumen a da ja ne znam
Sva auta koja su "zaobljena" tj. nemaju vidljiv prelaz izmedju haube i ostatka auta se zovu monovolumeni (minivan) bez obzira na velicinu pa su i Meriva i Espace monovolumeni bez obzira sto je Espace duzi 1 metar.
corolla02

#92 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by corolla02 »

a evo ovo je sto sam ja nasao o razlici izmedju minivena odnosno monovolumena
http://en.wikipedia.org/wiki/Car_classi ... F_Minivans
zgonic

#93 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by zgonic »

Zdravo, malo sam pregledao sta ste pisali (nasao sam se u istoj situaciji, dobio 2 dijete a skoda fabia postala premala), da ne duljim imao sam dvojbu izmedju zafire i scenica, kupio scenica kraj 2005 godiste ugradjen tvornicki plin (odmah otisao i napravio mali i veliki servis i sa svim tim registrovan na mene auto me izasao 14650 KM ). Presao do sada sa njim 2000 kilometara i prezadovoljan (potrosnja 11 l plina i 8,5 l benzina po gradu). Je.dva cekam ljeto i odlazak na more da ga probam na duzoj relaciji
adnan.BIH

#94 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by adnan.BIH »

zgonic wrote:Zdravo, malo sam pregledao sta ste pisali (nasao sam se u istoj situaciji, dobio 2 dijete a skoda fabia postala premala), da ne duljim imao sam dvojbu izmedju zafire i scenica, kupio scenica kraj 2005 godiste ugradjen tvornicki plin (odmah otisao i napravio mali i veliki servis i sa svim tim registrovan na mene auto me izasao 14650 KM ). Presao do sada sa njim 2000 kilometara i prezadovoljan (potrosnja 11 l plina i 8,5 l benzina po gradu). Je.dva cekam ljeto i odlazak na more da ga probam na duzoj relaciji
Koliko si zadovoljan sa snagom istog, s obzirom na veličinu vozila ? Komfornost ? Imaš li šta preporučiti - neka auto kuća, i sl. Gledao sam na autopijaca.ba i ima tih kombinacija benzin/plin u ponudi. Može li se u toku vožnje mijenjati resurs ? Što više napišeš - to bolje. :wink:
hvala unaprijed.
jefferson

#95 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by jefferson »

Ko ima porodicu monvolumeni su prvi i zadnji izbor. Ja nemam porodicu, ali zbog prirode drugog posla, vrlo cesto ih koritim. Imam 20 sporitsta koje skojima vazda "kuburim" na duga putovanja. Nema sta nisam rento, od Mercedesa, BMW-a do Chevrolet Suburbana. Medjutim, jednostavno monovolumeni zasjene sva ta auta, SUV-ovee itd svojom prakticnoscu. kada imate u autu 4+1 i svi sa dvije velike torbe, i to je problem staviti u jedan Chevrolet Suburban ali ne u jebeni monovolumen bilo koje velicine onda nea price.
U BiH sam imao cesto priliku voziti Scenic, i imam samo rijeci hvale za taj automobil, a ni odrzavanje nije toliko skupo kao sto neki misle. Mislim da je najbolji izbor ipak Opel Zafira, ali druga generacija sa 1.9 CDTI motorom.
Ipak zbog skijaske ljubavi, da sam dole uzeo bi Skodu Octaviu Scaut!
corolla02

#96 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by corolla02 »

OK, ja trebam jedno pojasnjenje ovdje. Citajuci ovaj forum ograisao sam na pojam Volumen od mnogih vas. Ja nikad nisam do sad cuo za taj naziv
Ako bei neko bio voljan da mi kaze npr. sta je monovolumen, i koja je to klasa, odnosno koliko putnika prevozi, i neke modele. Ja znam za minivan ali sad nakon ovog monovolumena , I am lost. Jel minivan=monovolimen!?
Prosvijetli te me, please?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#97 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by Romeo 80 »

Nisam baš fan monovolumena, ali kad bih kupovao jednog mislim da bi mi prvi izbor bila Mazda Premacy. Jako kvalitetan auto, samo mi se čini da ih u BiH nema baš puno?! 8-)
Lesli Eldridž

#98 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by Lesli Eldridž »

Romeo 80 wrote:Nisam baš fan monovolumena, ali kad bih kupovao jednog mislim da bi mi prvi izbor bila Mazda Premacy. Jako kvalitetan auto, samo mi se čini da ih u BiH nema baš puno?! 8-)
Uuuu, super auto. Na supertestu od 100.000 km autobilda najbolje je ocijenjen auto svih vremena. Jest' da oni baš nisu relevantni jer su pristrasni, ali meni se sviđa taj auto.
corolla02

#99 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by corolla02 »

Aha to je ovdje Mazda 5 evo link dole:
http://www.edmunds.com/mazda/mazda5/review.html
Inace ih nema mnogo ni ovdje na cesti iz razloga gore navedenih u linku i polovni 2-3 godine stari se mogu naci za nekih $10K
znaci, ipak je manji nego regularni minivan
Ali ima evo i najnovija Mazda 3 2010, koja se meni licno svidja:
http://www.mazdausa.com/MusaWeb/display ... h=m3s/home
slavkoimamodilera

#100 Re: Porodično auto - šta kupiti ?

Post by slavkoimamodilera »

corolla02 wrote:OK, ja trebam jedno pojasnjenje ovdje. Citajuci ovaj forum ograisao sam na pojam Volumen od mnogih vas. Ja nikad nisam do sad cuo za taj naziv
Ako bei neko bio voljan da mi kaze npr. sta je monovolumen, i koja je to klasa, odnosno koliko putnika prevozi, i neke modele. Ja znam za minivan ali sad nakon ovog monovolumena , I am lost. Jel minivan=monovolimen!?
Prosvijetli te me, please?
Vrlo je jednostavno zapravo... Svi karoserijski oblici se svode na tri osnovna: monovolumenske (ili jednovolumenske kako zelis), dvovolumenske i trovolumenske karoserije...

Monovolumen znaci da je citav automobil (motorni prostor, putnicka kabina i prtljaznik) dio jedne cjeline, jednog volumena... velicina ima razlicitih, od skroz malih gradskih monovolumena (dakle za 4 putnika) kao sto je prvi Renault Twingo, preko srednjih i tzv. "kompaktnih" monovolumena za 5 ili 7 putnika sve do velikih monovolumena tipa Forda Galaxyija ili Renault Espace-a koji takodjer primaju 7 putnika ali raspolazu velikim prtljaznikom...

Dakle to izgleda otprilike ovako, Renault Scenic...

Image

Dvovolumen je nesto sto se takodjer naziva i hatchback-om, tj. automobil sa 3 ili 5 vrata ciji je motorni prostor razdvojena cjelina u odnosu na putnicki prostor i gepek koji cine cjelinu...

Na primjer VW Golf...

Image

I na kraju trovolumen ili sedan... dakle motor jedan dio, putnicki prostor jedan dio, gepek jedan dio...

Npr. Mercedes E-klasa

Image

Nadam se da je sada jasnije... :thumbup:
Post Reply