izgleda da vam se sve mora nacrtatiSmail Aga Cengic wrote: cekam te strpljivo

Evo još malo da se obrazuješ

A evo i link https://www.academia.edu/8095466/Lingvi ... ma_Bosnjak
pa malo čitati prije nego gluposti pisati.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
izgleda da vam se sve mora nacrtatiSmail Aga Cengic wrote: cekam te strpljivo

Stručnjak za poljski jezik, ovo gore važi i za tebeioannes wrote:hoce li ta povelja vise?
bdzs wrote:Stručnjak za poljski jezik, ovo gore važi i za tebeioannes wrote:hoce li ta povelja vise?
Možda etimološki ali praktično Bošnjaci su poreklom svi muslimani zapadnog Balkana slovenskog porekla, sa teritorija BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova,delovaHrvatske...koji su se nakon srpskih ustanaka i balkanskih ratova slili većinom u Bosnu.Smail Aga Cengic wrote:bdzs wrote:Stručnjak za poljski jezik, ovo gore važi i za tebeioannes wrote:hoce li ta povelja vise?
I kako se cita? Bosniaci? Pa i srbi nas zovu Bosanci, pa sta?
Bosnjak je turcizam od rijeci Bosnjanin, za sve nesretnike koje su turci nasli u Bosni, u sta god vjerovali, jel to tako tesko?
A bilo je i hrvata i madjara.i armenaca i bugara i rumuna koji su primili islam o otisli za tursku, a Bosnjaci su iz Bosne SVI, ne samo muslimani kako vas je KOSovac Alija ucio.
jbte @Martinez, ja bi ovo tvoje sve potpisao, a meščini da smo se negdje zakačili oko iste stvariMartinez_ wrote: Možda etimološki ali praktično Bošnjaci su poreklom svi muslimani zapadnog Balkana slovenskog porekla, sa teritorija BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova,delovaHrvatske...koji su se nakon srpskih ustanaka i balkanskih ratova slili većinom u Bosnu.
Nacije su nastale na verskim granicama jer je osmanski sistem jedino vere priznavao. Svi pravoslavni od Istre do Vranja su postali Srbi, svi muslimani zatim Bošnjaci, kako je to teško shvatiti tako?
I ja tvrdim da je to tako POSTALO ali to nije ispravno...ne moze jedan islamizirani iz Vranja imati isti DNK kao Bosnjak iz Jajca, dok Bosnjak i katolik iz Jajca imaju potpuno isti DNK, a katolik iz Jajca i katolik iz Zagorja iako se oba zovu Hrvatima nemaju isti DNK, kapiras?Martinez_ wrote:Možda etimološki ali praktično Bošnjaci su poreklom svi muslimani zapadnog Balkana slovenskog porekla, sa teritorija BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova,delovaHrvatske...koji su se nakon srpskih ustanaka i balkanskih ratova slili većinom u Bosnu.Smail Aga Cengic wrote:bdzs wrote: Stručnjak za poljski jezik, ovo gore važi i za tebe
Bosnjak je turcizam od rijeci Bosnjanin, za sve nesretnike koje su turci nasli u Bosni, u sta god vjerovali, jel to tako tesko?
A bilo je i hrvata i madjara.i armenaca i bugara i rumuna koji su primili islam o otisli za tursku, a Bosnjaci su iz Bosne SVI, ne samo muslimani kako vas je KOSovac Alija ucio.
Nacije su nastale na verskim granicama jer je osmanski sistem jedino vere priznavao. Svi pravoslavni od Istre do Vranja su postali Srbi, svi muslimani zatim Bošnjaci, kako je to teško shvatiti tako?
Martinez_ wrote:I ja tvrdim da je to tako POSTALO ali to nije ispravno...ne moze jedan islamizirani iz Vranja imati isti DNK kao Bosnjak iz Jajca, dok Bosnjak i katolik iz Jajca imaju potpuno isti DNK, a katolik iz Jajca i katolik iz Zagorja iako se oba zovu Hrvatima nemaju isti DNK, kapiras?Smail Aga Cengic wrote:Možda etimološki ali praktično Bošnjaci su poreklom svi muslimani zapadnog Balkana slovenskog porekla, sa teritorija BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova,delovaHrvatske...koji su se nakon srpskih ustanaka i balkanskih ratova slili većinom u Bosnu.bdzs wrote:
Logično je da je tu geografija presudna ali su to ipak male razlike, uzgred evo jedan rijedak primjerak autosomal testiranog Bošnjaka porijeklom iz istočne HercegovineSmail Aga Cengic wrote: I ja tvrdim da je to tako POSTALO ali to nije ispravno...ne moze jedan islamizirani iz Vranja imati isti DNK kao Bosnjak iz Jajca, dok Bosnjak i katolik iz Jajca imaju potpuno isti DNK, a katolik iz Jajca i katolik iz Zagorja iako se oba zovu Hrvatima nemaju isti DNK, kapiras?
bhnapoleon1 wrote:
I ja tvrdim da je to tako POSTALO ali to nije ispravno...ne moze jedan islamizirani iz Vranja imati isti DNK kao Bosnjak iz Jajca, dok Bosnjak i katolik iz Jajca imaju potpuno isti DNK, a katolik iz Jajca i katolik iz Zagorja iako se oba zovu Hrvatima nemaju isti DNK, kapiras?

ja mogu umisliti i da sam amerikanac, ali moja rasa je bosanska, samo to se broji,a vi to zovite kako hocete..Smail Aga Cengic wrote:bhnapoleon1 wrote:
I ja tvrdim da je to tako POSTALO ali to nije ispravno...ne moze jedan islamizirani iz Vranja imati isti DNK kao Bosnjak iz Jajca, dok Bosnjak i katolik iz Jajca imaju potpuno isti DNK, a katolik iz Jajca i katolik iz Zagorja iako se oba zovu Hrvatima nemaju isti DNK, kapiras?
Kod pripadnosti narodu i naciji DNK nije nikakav faktor, u suprotnom se cak naginje fašistickim ideologijama.
A hocete li vi meni vec jednom odgovoriti zasto je tako vazno imati svoju naciju i drzati se nje? Zasto? Zasto ste toliko opsjednuti sa takvim stvarima? Nikako da cujem i jedan valjani argument od bilo kojeg velikog bosnjaka, srbina, hrvosa... Nije meni toliko briga za vas, nego sto ima mnogo djece sto citaju vase postove/komentare i pocinju razmisljati kao vi.bhnapoleon1 wrote:Neka prica neko pametniji od mene :
https://www.youtube.com/watch?v=uAy0Sll3GnQ
https://www.youtube.com/watchv=0zBnATDw ... 1274928345
Ako se Ozil osjeca kao njemac i izjasnjava kao njemac, ko smo mi da tvrdimo da nije ?
Zokipfc wrote:A hocete li vi meni vec jednom odgovoriti zasto je tako vazno imati svoju naciju i drzati se nje? Zasto? Zasto ste toliko opsjednuti sa takvim stvarima? Nikako da cujem i jedan valjani argument od bilo kojeg velikog bosnjaka, srbina, hrvosa... Nije meni toliko briga za vas, nego sto ima mnogo djece sto citaju vase postove/komentare i pocinju razmisljati kao vi.bhnapoleon1 wrote:Neka prica neko pametniji od mene :
https://www.youtube.com/watch?v=uAy0Sll3GnQ
https://www.youtube.com/watchv=0zBnATDw ... 1274928345
Ako se Ozil osjeca kao njemac i izjasnjava kao njemac, ko smo mi da tvrdimo da nije ?
Šta misliš woody ko su ti ljudi bili prije no što primiše islam, mislim na Hercegovce uopće i šta im bi da se sad zovu Bošnjacima a ne kako su se nekad zvali, po tebi normalnoWoody wrote:Ma, mi Bošnjaci iz I. Hercegovine ti i nismo n'akvi uzori za poželit'![]()
Vidi nam samo prezimena: Obradović, Lazović, Vuković, Karadžić, Vlahović....
![]()
![]()
Ko to kaže živ biooskarboy wrote:nevjerovatno kako danasnji bosnjaci pokusavaju na silu falsfikuju povjest bh.stalno pokusavate da dokazete da je i prije osmanlija bio islam ovde.
Opet zamjena teza, pa valjda je veliki dio današnjih Srbijanaca i Vojvođana porijeklom iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Sandžakaoskarboy wrote:vecina danasnjih bosnjaka je porijeklom iz srbije
Pa naravno da se smanjio kada su Muslimani masovno odlazili u Tursku,o tome je i Aleksa Santic napisao pjesmu "Ostajte ovde".Cinjenica je danas najmanje polovina Bosnjaka vuce korijene iz Srbije,Slavonije i Madjarske jedan dio.Ali sa obzirom na istoriju nastanka nacija u 19 vijeku svi oni se danas komotno mogu osjecati kao Bosnjaci i tako se i osjecaju.bdzs wrote:Ko to kaže živ biooskarboy wrote:nevjerovatno kako danasnji bosnjaci pokusavaju na silu falsfikuju povjest bh.stalno pokusavate da dokazete da je i prije osmanlija bio islam ovde., da nisi kakvih ludih gljiva jeo.
Opet zamjena teza, pa valjda je veliki dio današnjih Srbijanaca i Vojvođana porijeklom iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Sandžakaoskarboy wrote:vecina danasnjih bosnjaka je porijeklom iz srbije
Migracije muslimanskog stanovništva iz Srbije prema BiH su bile samo rezultat etničkog čišćenja u XIX vijeka i ako malo izanaliziraš popise stanovništva vidječeš da se broj Bošnjaka u Bosni u to vrijeme nije povećao već naprotiv, drastično smanjio
kakav XIX vijek? o cemu ti?ja ti govorim o periodu kad su osmanlije dosle na ove prostore.prvo su srbiju osvojili i tad se dosta srba poturcilo ,kad je dosta krscana u bosni izbjeglo od turaka,tad su osmanlije te poturcene srbe doveli u bosnu.o tome ti pricambdzs wrote:Ko to kaže živ biooskarboy wrote:nevjerovatno kako danasnji bosnjaci pokusavaju na silu falsfikuju povjest bh.stalno pokusavate da dokazete da je i prije osmanlija bio islam ovde., da nisi kakvih ludih gljiva jeo.
Migracije muslimanskog stanovništva iz Srbije prema BiH su bile samo rezultat etničkog čišćenja u XIX vijeka i ako malo izanaliziraš popise stanovništva vidječeš da se broj Bošnjaka u Bosni u to vrijeme nije povećao već naprotiv, drastično smanjio
Haj' što si nalupao nekoliko nebuloza, mrsko mi te razuvjeravati... Nego, zanima me jedna druga stvar, ako se Srbin koji je uzeo vjeru od Turaka naziva ''poturčeni Srbin'', kako se naziva Srbin koji je uzeo vjeru od Bizanta ili Grka? Hvala.oskarboy wrote:kakav XIX vijek? o cemu ti?ja ti govorim o periodu kad su osmanlije dosle na ove prostore.prvo su srbiju osvojili i tad se dosta srba poturcilo ,kad je dosta krscana u bosni izbjeglo od turaka,tad su osmanlije te poturcene srbe doveli u bosnu.o tome ti pricambdzs wrote:Ko to kaže živ biooskarboy wrote:nevjerovatno kako danasnji bosnjaci pokusavaju na silu falsfikuju povjest bh.stalno pokusavate da dokazete da je i prije osmanlija bio islam ovde., da nisi kakvih ludih gljiva jeo.
Bizantijac.irac300 wrote:Haj' što si nalupao nekoliko nebuloza, mrsko mi te razuvjeravati... Nego, zanima me jedna druga stvar, ako se Srbin koji je uzeo vjeru od Turaka naziva ''poturčeni Srbin'', kako se naziva Srbin koji je uzeo vjeru od Bizanta ili Grka? Hvala.