Ћирилица је наше писмо
-
IHAVEDREAM
#76 Re: Ћирилица је наше писмо
Sta mislite,da li se onaj manijak sto napravi rusvaj sa BMW kod ekonomske,sluzi cirilicnim pismom?
-
sitna.buranija
#77 Re: Ћирилица је наше писмо
Promaknu mi tema, ali evo da dam komentar. Nije mi jasno kako niko od ovih silnih "tecno-citajucih cirilicara" nije primjetio ovo boldirano iznad. Poenta je, ako ces pisati cirilicu - pisi je kako treba sa svim slovima kako treba.ladyblue18 wrote:Ја лицно сматрам да је велико богатство познавати цирилицу.
Када сам ја кренула у основну а то је био ратни период уцили смо је од првог дана.
С тим сто су мене моји куци уцили јос и прије тога, и факат сам им захвална.
Немам комплеxе као појединци, типа ста цу ја уцити цирилицу не уце ни Срби арапско писмо.![]()
То је насе богатсво.
А доста мојих врсњака па и старијих од мене не зна цирилицу, сто ја сматрам великом срамотом.
Знам јос док сам ислa у сколу раја су се измотавала и глумила господу па нису хтјела књиге на цирилици када се нпр радила лектира.
бтw Тамара немој висе молим те, колико је твоје "(не)знање" уопсте?
Licno nesto teze citam cirilicu jer znam naletiti na komplikovanu rijec, pa onda slog-po-slog
- kinu
#78 Re: Ћирилица је наше писмо
sitna.buranija wrote:
Promaknu mi tema, ali evo da dam komentar. Nije mi jasno kako niko od ovih silnih "tecno-citajucih cirilicara" nije primjetio ovo boldirano iznad. Poenta je, ako ces pisati cirilicu - pisi je kako treba sa svim slovima kako treba.
Licno nesto teze citam cirilicu jer znam naletiti na komplikovanu rijec, pa onda slog-po-slogLatinicu vise i cesce koristim, pa cirilicu ne vjezbam toliko. Smatram da se cirilica treba uciti u skoli jer je i bosanski jezik normiran sa dva pisma. Zasto ne volim cirilicu? Pa neko rece da moze valjati kad si u Srbiji na putu... osim nekih seoskih puteva po Srbiji, sve pise latinicom. Obicaj vlasti u manjem entitetu je da stavi natpise na cirilici jer je to fole njihovo pismo koje treba da se postuje. Grom i pakao, pusti postovanje - neko mora da se snadje na putovanju a ti mu sa hijeroglifima nisi od pomoci (mislim na strance). Osim toga, cak i u Grckoj, gdje je pismo staro 2500+ godina, natpisi na putevima pisu na grckom i na engleskom, pa cak i na lokalnim putevima.
Ovdje si u pravu što se tiče znakova čak i u Rusiji su znakovi napisani latinicom ( i ćirilicom naravno ) , ali to je "naš" mentalitet to ti je ono "welkam tu republik of srpska " ( čitaj ko vas hebe )
-
sen555
#79 Re: Ћирилица је наше писмо
Moram reći da mi je žao što u školi nisam učila ćirilicu, ja sam ratna generacija, kad je rat počeo i ja sam pošla u školu, a svi znamo kakvo je stanje vladalo u ratu, od toga da je ćirilica "četničko" pismo do izjava da je svako ko pije alkohol četnik ( takve i slične izjave sam redovno slušala od tzv. nastavnika sa sumnjivim diplomama, da nije bilo rata nikad muslimani ne bi bili... ), ali nikad nisu uspjeli da me nagovore da svog tatu zovem "babo" a ne tata ( jer je "tata" četničko ) tako nisu uspjeli ni da me odvrate od tih tzv. srpskih stvari. Sad kad sam odrasla postaje mi jasno u kakvoj smo zabludi bili. Bojim se da ako se opet zaratuje ovi novi muslimanski pokreti što se kao gliste poslije kiše šire Bosnom, nametnuli bi nam arapsko pismo kao naše Bošnjačko, muslimansko. Zahvaljujući upravo tim "muslimanima" imala sam mnogo poteškoća u srednjoj školi i na početku studiranja, jer su neke veoma bitne knjige štampane samo na ćirilici, a da su oni studirali kako treba bila bi im jasna važnost ćirilice za nas Bošnjake...
- kiky
#80 Re: Ћирилица је наше писмо
bezveze trošire živce i energijuoko ničeg
.... al nek se diskutuje
tako je to u naske.....

-
bosna123
#81 Re: Ћирилица је наше писмо
Hajde ne pretjeruj i mani se patetike.sen555 wrote:Moram reći da mi je žao što u školi nisam učila ćirilicu, ja sam ratna generacija, kad je rat počeo i ja sam pošla u školu, a svi znamo kakvo je stanje vladalo u ratu, od toga da je ćirilica "četničko" pismo do izjava da je svako ko pije alkohol četnik ( takve i slične izjave sam redovno slušala od tzv. nastavnika sa sumnjivim diplomama, da nije bilo rata nikad muslimani ne bi bili... ), ali nikad nisu uspjeli da me nagovore da svog tatu zovem "babo" a ne tata ( jer je "tata" četničko ) tako nisu uspjeli ni da me odvrate od tih tzv. srpskih stvari. Sad kad sam odrasla postaje mi jasno u kakvoj smo zabludi bili. Bojim se da ako se opet zaratuje ovi novi muslimanski pokreti što se kao gliste poslije kiše šire Bosnom, nametnuli bi nam arapsko pismo kao naše Bošnjačko, muslimansko. Zahvaljujući upravo tim "muslimanima" imala sam mnogo poteškoća u srednjoj školi i na početku studiranja, jer su neke veoma bitne knjige štampane samo na ćirilici, a da su oni studirali kako treba bila bi im jasna važnost ćirilice za nas Bošnjake...
Ne mora se pismo nauciti u skoli. Ljudi nauce japansko pismo u poznijim godinama. Pisati i citati i latinicu i cirilicu sam znala sa 4 i po godine, naucili me roditelji. Eto sad rat kriv za sve...
- charvel.
#82 Re: Ћирилица је наше писмо
Sto bosancica? Pa ja to vidim ko jedan od nacina povezivanja bosanskog naroda sa nasom istorijom i istorijom nase zemlje. Nije lose poceti istrazivati, izucavati i poistovjecivati se sa nasom istorijom koja je i nesto starija, i ne pocinje samo sa dolaskom Turaka. I bosancica bi bila samo dio tog izucavanja.Erzsebet wrote:Pa hajde da vidimo charvelovu argumentaciju za ovu tvrdnju, ako je ima. Zbog čega nam treba bosančica? Gdje je možemo koristiti? A da li je hendikep nemogućnost čitanja mnogo knjiga koje su napisane ćirilicom? Ako nije, zašto?Bosanac sa dna kace wrote:иди лијечи сеcharvel. wrote:Cirilica je jedno ruzno i prevazidjeno pismo i nisam za da se koristi u skolstvu i javnim medijima. Zaboli me glava od desifrovanja tih cudnih slova. Ucio sam je, kao primarno pismo, samo u prvom osnovne ('91) i drago mi je sto je na tom i ostalo.
Sto se tice cilirice, mislim da je dovoljno da se u skoli povrsno upozna sa ovim pismom, tek toliko da se zna kako se pise koje slovo i nista vise.
Bolje bi bilo da se u skoli izucava bosancica.
бтw
Jeste hendikep ne moci citat knjigu na cirilici, ali isto tako i hendikep je ne poznavati i japansko pismo, ili arapsko ili grcko i ne moci citati knjige pisane tim pismima... Sve u svemu cirilica i nije toliko vazna da ''се треба учити и практиковати'' ko sto mnogi isticu, dovoljno je znati toliko da se mozes izvuc iz neke srbske selendre gdje je sve cirilicno, i to je sve.
Da je cirilica toliko neophodna za ovo nase govorno podrucje, (sto je pro-cirilic argument koji ocekujem da neko povuce) onda bi i u Hrvatskoj izucavali i praktikovali cirlicu. A nisam siguran da je to slucaj. Ako oni uspjevaju prezivit nekako, onda mozemo i mi.
-
sen555
#83 Re: Ћирилица је наше писмо
bosna123 wrote:Hajde ne pretjeruj i mani se patetike.sen555 wrote:Moram reći da mi je žao što u školi nisam učila ćirilicu, ja sam ratna generacija, kad je rat počeo i ja sam pošla u školu, a svi znamo kakvo je stanje vladalo u ratu, od toga da je ćirilica "četničko" pismo do izjava da je svako ko pije alkohol četnik ( takve i slične izjave sam redovno slušala od tzv. nastavnika sa sumnjivim diplomama, da nije bilo rata nikad muslimani ne bi bili... ), ali nikad nisu uspjeli da me nagovore da svog tatu zovem "babo" a ne tata ( jer je "tata" četničko ) tako nisu uspjeli ni da me odvrate od tih tzv. srpskih stvari. Sad kad sam odrasla postaje mi jasno u kakvoj smo zabludi bili. Bojim se da ako se opet zaratuje ovi novi muslimanski pokreti što se kao gliste poslije kiše šire Bosnom, nametnuli bi nam arapsko pismo kao naše Bošnjačko, muslimansko. Zahvaljujući upravo tim "muslimanima" imala sam mnogo poteškoća u srednjoj školi i na početku studiranja, jer su neke veoma bitne knjige štampane samo na ćirilici, a da su oni studirali kako treba bila bi im jasna važnost ćirilice za nas Bošnjake...
Ne mora se pismo nauciti u skoli. Ljudi nauce japansko pismo u poznijim godinama. Pisati i citati i latinicu i cirilicu sam znala sa 4 i po godine, naucili me roditelji. Eto sad rat kriv za sve...
Da, rat je kriv, ustvari rat je bio povod da se ćirilica predstavi kao "četničko" ili "srpsko" pismo... To je bila propaganda htio neko priznati ili ne. I ta propaganda traje i dan danas, nažalost...
- Erzsebet
#84 Re: Ћирилица је наше писмо
Pa može se preživjeti i ako čovjek ne zna nikako pisati, nije u tome stvar. Zar ti se ne čini malo smiješnim poređenje japanskog i arapskog sa ćiriličnim pismom? Koja ti to japanska knjiga treba uopšte? Svaka koja je iole značajna za nas, prevedena je na naš ili engleski jezik, dok neke ćirilične knjige postoje samo kao takve.charvel. wrote:Sto bosancica? Pa ja to vidim ko jedan od nacina povezivanja bosanskog naroda sa nasom istorijom i istorijom nase zemlje. Nije lose poceti istrazivati, izucavati i poistovjecivati se sa nasom istorijom koja je i nesto starija, i ne pocinje samo sa dolaskom Turaka. I bosancica bi bila samo dio tog izucavanja.
бтw(ko sto neko napisa)
Jeste hendikep ne moci citat knjigu na cirilici, ali isto tako i hendikep je ne poznavati i japansko pismo, ili arapsko ili grcko i ne moci citati knjige pisane tim pismima... Sve u svemu cirilica i nije toliko vazna da ''се треба учити и практиковати'' ko sto mnogi isticu, dovoljno je znati toliko da se mozes izvuc iz neke srbske selendre gdje je sve cirilicno, i to je sve.
Da je cirilica toliko neophodna za ovo nase govorno podrucje, (sto je pro-cirilic argument koji ocekujem da neko povuce) onda bi i u Hrvatskoj izucavali i praktikovali cirlicu. A nisam siguran da je to slucaj. Ako oni uspjevaju prezivit nekako, onda mozemo i mi.
A btw, ovo boldirano ti je nepravilno, nisi koristio jednačenje po zvučnosti. Kaže se "srpske"
- vee-jay
#85 Re: Ћирилица је наше писмо
sen555 wrote:bosna123 wrote:Hajde ne pretjeruj i mani se patetike.sen555 wrote:Moram reći da mi je žao što u školi nisam učila ćirilicu, ja sam ratna generacija, kad je rat počeo i ja sam pošla u školu, a svi znamo kakvo je stanje vladalo u ratu, od toga da je ćirilica "četničko" pismo do izjava da je svako ko pije alkohol četnik ( takve i slične izjave sam redovno slušala od tzv. nastavnika sa sumnjivim diplomama, da nije bilo rata nikad muslimani ne bi bili... ), ali nikad nisu uspjeli da me nagovore da svog tatu zovem "babo" a ne tata ( jer je "tata" četničko ) tako nisu uspjeli ni da me odvrate od tih tzv. srpskih stvari. Sad kad sam odrasla postaje mi jasno u kakvoj smo zabludi bili. Bojim se da ako se opet zaratuje ovi novi muslimanski pokreti što se kao gliste poslije kiše šire Bosnom, nametnuli bi nam arapsko pismo kao naše Bošnjačko, muslimansko. Zahvaljujući upravo tim "muslimanima" imala sam mnogo poteškoća u srednjoj školi i na početku studiranja, jer su neke veoma bitne knjige štampane samo na ćirilici, a da su oni studirali kako treba bila bi im jasna važnost ćirilice za nas Bošnjake...
Da, rat je kriv, ustvari rat je bio povod da se ćirilica predstavi kao "četničko" ili "srpsko" pismo... To je bila propaganda htio neko priznati ili ne. I ta propaganda traje i dan danas, nažalost...
tamo gdje sam ja isao u skolu je latinica bila ustaskobalijsko pismo...
dakle, pusti se patetike i knjige u ruke, cirilica je jedno od nasih najvecih bogatstava
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#86 Re: Ћирилица је наше писмо
charvel ne zna ni latinicom pisati, a nesto prica protiv cirilice...
-
Liska
#87 Re: Ћирилица је наше писмо
Zamislite da ste historicar i treba vam vazan dokument iz Arhiva u Beogradu. I ako ga uspijete naci medju silnim beogradskim ulicama ili uz pomoc dobronamjernih Beogradjana, dolazite do nepremostivog problema. Sve i da vam arhivar sam upise podatke u zahtjev za ulaz u arhivu, jer vi ne znate citati cirilicu, nitko vam vise ne moze pomoci ako je dokument koji trazite na cirilici. Za one koji dolaze u Srbiju autom a ne znaju cirilicu, jedna dobra vijest. Znakovi su na oba pisma, ali tek od Sapca.
Ovdje se sjetim uvazenog profesora F. Rizvanbegovica koji je jednom mome prijatelju dao keca iz pismenog rada jer je pisao na cirilici. Da ne bude zabune, bio sam prisutan kad mu je to licno i osobno rekao. Radnja se dogodila na Univerzitetu "Dzemal Bijedic" jos prije pocetka rata i nezavisnost BiH. Profesor je vjerojatno zaboravio svoju glupost, ali posljedice su ostale.
Ovdje se sjetim uvazenog profesora F. Rizvanbegovica koji je jednom mome prijatelju dao keca iz pismenog rada jer je pisao na cirilici. Da ne bude zabune, bio sam prisutan kad mu je to licno i osobno rekao. Radnja se dogodila na Univerzitetu "Dzemal Bijedic" jos prije pocetka rata i nezavisnost BiH. Profesor je vjerojatno zaboravio svoju glupost, ali posljedice su ostale.
- charvel.
#88 Re: Ћирилица је наше писмо
I svaka iole znacajnija srpska cirilcna knjiga ima ''prevedena'' i na hrvatski, pa se ne moras previse brinut.Erzsebet wrote: ... Svaka koja je iole značajna za nas, prevedena je na naš ili engleski jezik, dok neke ćirilične knjige postoje samo kao takve....
Svjestan sam da pocesto dopustim sebi gramaticke pogreske, ali to je zbog tog sto uglavnom pisem kako i govorim, onako ''ulicnim govorom''. Cinjenica je da je lakse i prakticnije rec srbski (i masa ljudi to tako i izgovara), nego srPski(nekako je teze prelomit ovoErzsebet wrote: ... A btw, ovo boldirano ti je nepravilno, nisi koristio jednačenje po zvučnosti. Kaže se "srpske"
Iskreno, nisam ni mislio da ce neko i primjetit. Jer ogromna vecina ljudi ne poznaje ni elementarne stvari pravopisa, pa kontam, sto bi pazio na pravopis uopste. Cemu bacat bisere pred svinje?
- charvel.
#89 Re: Ћирилица је наше писмо
E bas si mi ti olicenje pravopisa. Svaka ti cast.mIRCerka wrote:charvel ne zna ni latinicom pisati, a nesto prica protiv cirilice...
Da iole poznajes pravopis, bilo bi ti poznato da se recenica pocinje VELIKIM slovom.
A da ne spominjem imenice, u ovom slucaju ''Charvel''.
Sjedi, jedan! (1)
P.S.
Vidis kako je kad se trazi dlaka u jajetu.
- Erzsebet
#90 Re: Ћирилица је наше писмо
Pa sam si sebi nick napisao malim slovom
.
- charvel.
#91 Re: Ћирилица је наше писмо
Ali ja sam taj koji je nepismen, ne ona.

-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#92 Re: Ћирилица је наше писмо
Cujes li da nesto pucetka?charvel. wrote:E bas si mi ti olicenje pravopisa. Svaka ti cast.mIRCerka wrote:charvel ne zna ni latinicom pisati, a nesto prica protiv cirilice...
Da iole poznajes pravopis, bilo bi ti poznato da se recenica pocinje VELIKIM slovom.
A da ne spominjem imenice, u ovom slucaju ''Charvel''.
Sjedi, jedan! (1)
P.S.
Vidis kako je kad se trazi dlaka u jajetu.
- chuchumbamayumbe
#93 Re: Ћирилица је наше писмо
Prejak je djecko, nema sta.Erzsebet wrote:Pa sam si sebi nick napisao malim slovom.
- sheilak
#94 Re: Ћирилица је наше писмо
Ćirilicu ne smatram svojim pismom, ali pismom jednog od naroda koji zive u Bosni ( i u nama bliskom regionu ). Samim tim je veliki plus poznavati je. Smatram da nam je bliska, poznajem je poput latinice i nemam problema s ćirilicom, osim kada je zloupotrebljavaju u neke radikalne svrhe. Na žalost, zbog te radikalizacije, ćirilica ima vrlo lošu reputaciju jer asocira na šovinizam, mnogi je smatraju odbojnom. A šteta je bogatstvo naših jezika ne poznavati i odbijati da se upozna i to zbog primitivizma koji nastoji zatrti svaki tračak civilizacije.
- chuchumbamayumbe
#95 Re: Ћирилица је наше писмо
Ljudi ne treba da znaju jedno od dva sluzbenia pisama u BiH?!

- armin071
#96 Re: Ћирилица је наше писмо
Sve to treba da bude na dobrovoljnoj bazi a ne na silu... Ko zeli da ga zna moze ga nauciti i bez skole....chuchumbamayumbe wrote:Ljudi ne treba da znaju jedno od dva sluzbenia pisama u BiH?!
- Erzsebet
#97 Re: Ћирилица је наше писмо
armin071 wrote:Sve to treba da bude na dobrovoljnoj bazi a ne na silu... Ko zeli da ga zna moze ga nauciti i bez skole....chuchumbamayumbe wrote:Ljudi ne treba da znaju jedno od dva sluzbenia pisama u BiH?!
Pa sve se može i bez škole naučiti, nije u tome poenta. Valjda je bitno da u školi učimo najbitnije stvari. Meni je, recimo, strašno krivo što se u školama obraća više pažnje na matematiku, nego na jezike. Iako sam bio među boljim u Drugoj gimnaziji, kad sam završio školu, više nikad tu matematiku nisam upotrijebio, a njemački, engleski i drugi jezici su mi itekako trebali.
Tako mi nije jasno ni za ćirilicu, kako je moguće da je ljudi ne znaju i ne žele učiti, a to je službeno, naše pismo. Sve i da nije službeno tako, mislim da bismo je morali znati.
- vee-jay
#98 Re: Ћирилица је наше писмо
jednostavno -> ko jedan od dva ne zna on je i sluzbeno: NEPISMENchuchumbamayumbe wrote:Ljudi ne treba da znaju jedno od dva sluzbenia pisama u BiH?!
- charvel.
#99 Re: Ћирилица је наше писмо
Ovo je pretjerivanje, i sam si toga svjestan.vee-jay wrote:jednostavno -> ko jedan od dva ne zna on je i sluzbeno: NEPISMEN
- armin071
#100 Re: Ћирилица је наше писмо
Isto tako mome ocu kao i hiljadama iz njegove generacije nije jasno sto su od svih svjetskih jezika bas morali da uce bas ruski koji im maltene ni u Rusiji nije vise neophodan. Tako i cirilica je pismo koje mozes a i ne moras da znas. Naravno bogatsvo je znati sto vise jezika i pisama a sad ima ljudi kojima to i nije neka prednost ne treba ih odmah praviti "nacionalistima" ili "antisrbima"... Da je normalno ljudi bi to sami trazili da nauce a ovako....Erzsebet wrote:armin071 wrote:Sve to treba da bude na dobrovoljnoj bazi a ne na silu... Ko zeli da ga zna moze ga nauciti i bez skole....chuchumbamayumbe wrote:Ljudi ne treba da znaju jedno od dva sluzbenia pisama u BiH?!
Pa sve se može i bez škole naučiti, nije u tome poenta. Valjda je bitno da u školi učimo najbitnije stvari. Meni je, recimo, strašno krivo što se u školama obraća više pažnje na matematiku, nego na jezike. Iako sam bio među boljim u Drugoj gimnaziji, kad sam završio školu, više nikad tu matematiku nisam upotrijebio, a njemački, engleski i drugi jezici su mi itekako trebali.
Tako mi nije jasno ni za ćirilicu, kako je moguće da je ljudi ne znaju i ne žele učiti, a to je službeno, naše pismo. Sve i da nije službeno tako, mislim da bismo je morali znati.