Pocetak zivota u USA

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
SteficaCvek

#76 Re: Pocetak zivota u USA

Post by SteficaCvek »

Pozdrav svima! Prije svega, da se i ja zahvalim na korisnim informacijama, jer bas kao i landlord sam dobila GC na lutriji i za otprilike mjesec dana presjecam baru. Pored svega ovoga, ja bih jos da pitam za osiguranje, jer je to nesto cime smo mi isprepadani. Moze li neko da mi (nam) da savjet sta je najbolja opcija dok ne nadjem posao. I koliko zaista to zadovoljstvo kosta mjesecno?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#77 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

SteficaCvek wrote:Pozdrav svima! Prije svega, da se i ja zahvalim na korisnim informacijama, jer bas kao i landlord sam dobila GC na lutriji i za otprilike mjesec dana presjecam baru. Pored svega ovoga, ja bih jos da pitam za osiguranje, jer je to nesto cime smo mi isprepadani. Moze li neko da mi (nam) da savjet sta je najbolja opcija dok ne nadjem posao. I koliko zaista to zadovoljstvo kosta mjesecno?
Najcesce kad dobijes posao i nakon nekog perioda kad te zastalno prime u kompaniju, onda ti ponude paket sa beneficijama u kojim je i osiguranje. Inace, politika osiguranja u Americi je maximalno losa, sve go lopov, nazalost. Sad ti mozes imati i privatno osiguranje da ga kupis, i krece se nekih $100-$150 mjesecno za osobu.
ne znam koliko si stara, i kakvog zdravlja, ali mozda je bolje da malo pricekas pa da onda uplacujes za osiguranje ili preko posla.
Ali opet imaj vjeru u sebe i uspjeti ces, ne posustaj
ahuseino

#78 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

SteficaCvek wrote:Pozdrav svima! Prije svega, da se i ja zahvalim na korisnim informacijama, jer bas kao i landlord sam dobila GC na lutriji i za otprilike mjesec dana presjecam baru. Pored svega ovoga, ja bih jos da pitam za osiguranje, jer je to nesto cime smo mi isprepadani. Moze li neko da mi (nam) da savjet sta je najbolja opcija dok ne nadjem posao. I koliko zaista to zadovoljstvo kosta mjesecno?
Recimo u drzavi Massachussetts je guverner D. Patrick proshle godine uveo univerzalni health care system gdje ti drzava daje subsidies ovisno o prihodu. Znachi mozesh preko drzavne vlade kupiti plan koji je pravo povoljan. Tako nije u vechini drzava, ali ako dolazish ovamo onda ti je to opcija. Slichno, MASS je jedna od rijetkih (liberalnih :thumbup: ) drzava gdje je ilegalno za osiguravajuchu kompaniju da ti odbije da se ukljuchish (kupish) polisu osiguranja zbog postojecheg zdrastvenog stanja (recimo u 5 mj trudnoche preselish u neku drzavu, a ova ti odbije pokriti troskove trudnoche i radjanja bebe)... Da ne sponimjem neke gore nedajboze sluchajeve kao kancer i sl...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#79 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ladyblue18 »

vidim vi se raspricali o skolovanju, pa procitah beliverov post i opet se pokajah sto sam bila debil i nisam pokusala nakon srednje aplicirati na neki Uni tamo, ovako sam zapela na ovom nasem Sarajevskom da Bog sacuva :(
nikad to sebi necu halaliti, ali sta je tu je :mrgreen:

vama koji odlazite sada sretno :thumbup:
ahuseino

#80 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

Molio bih kolege "Amerikance" a i one koji to nisu (nisam siguran dali mogu) da potpishu peticiju da se podrzi Ron Paul u "borbi" protiv FEDa:

http://www.change.org/actions/view/mone ... etter_form
http://criminaljustice.change.org/actio ... al_reserve
Lucie

#81 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Lucie »

fenomenalno je dobiti iskustvo u raznim drzavama, videti na vlastite oci i poznavati.

U ameriku sam cesto odlazila radi posla. I mogu reci da nebi tamo zivjela ni da mi je dzabe ta kuca sa bazenom, aute i troskove placene. Totalna demagogia, nesloboda, ogranicen narod ma uzas. Svi koji dolaze i pricaju mi ooo ta velika amerika onako i ovako. samo postavljam nekoliko pitanja i odmah postane tisina :-((

Znam oni koji tamo vec zive u bosnu dolaze sa puno bajki i puno slika ali nije sve bas tako. sjetit cete se mojih rjeci kada tamo dodjete ;-) .
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#82 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Nosferatu »

Lucie wrote:fenomenalno je dobiti iskustvo u raznim drzavama, videti na vlastite oci i poznavati.

U ameriku sam cesto odlazila radi posla. I mogu reci da nebi tamo zivjela ni da mi je dzabe ta kuca sa bazenom, aute i troskove placene. Totalna demagogia, nesloboda, ogranicen narod ma uzas. Svi koji dolaze i pricaju mi ooo ta velika amerika onako i ovako. samo postavljam nekoliko pitanja i odmah postane tisina :-((

Znam oni koji tamo vec zive u bosnu dolaze sa puno bajki i puno slika ali nije sve bas tako. sjetit cete se mojih rjeci kada tamo dodjete ;-) .
De meni postavi ta pitanja ti koja u Pragu zivis u 34 kvadrata. Ako nista, oni koji su u Americi, znaju sto su. Tu su radi para. Para koje ti u Pragu nikada a ni tada neces moci ni vidjeti ni zaraditi, osim namirista u vazduhu. Mozes zivjeti medju fasadicama, Germaniziranim Slavenima koji su skontali, da se mora kako Svaba kaze, i tu nije demagogija. Tu je zivot, al' nikad doci do kapitala. Nebi ni ja zivjeo u 34 kvartata kod Slovenaca a Cesi i Slovenci su isti narod. Tj. bi zivjeo samo radi Cehinja i pive, ali ti kao zena zivis u naciji koja ima najruznije muskarce u Europi sigurno. Nema gadniji mi faca od Ceha. Ako nista u Americi si mogla kitu birati kakvu hoces, a ne te krljetke i horozice, i dugo-repe frizurice od 34 kilograma gledati kako te zavode. Stoga, sta te drzi tu, sigurno nije sto si dobro placena, da nije demagogija il' zelja da se egzistira jos uvijek na tananoj liniji izmedju istoka i zapada, gdje zapad jos nije dovoljno prodro, i nastanio se permanetno, jerbo, to je bio istocni blok do prije 20 godina.

Amerika nije za svakoga, i zbog toga i oni koji u njoj zive, ponose se s tim. Ceska je samo za one koji ne mogu nauciti drugi jezik (mi i Cesi smo jedan narod. dosli smo u Jugoslaviju kad su nam dopustili da s teritorija Ceske migriramo juzno od Dunava, ali - smo zajedno dosli, i stepa i od Karpata), koji ne mogu opstati u zemlji koja nije kroz tranziciju (godi to sto se odjednom sve otvorilo pa stranaca kao u prici), u kojoj je bio komunizam (pa tako je lakse razumijeti i ti njih i oni tebe), i koji imaju prevashodnu zelju da su jos uvijek - jako blizu svojim orginalnim njivama i kaljugama.

I shvati, sva ta gospoda koju vidis okolo je dolazila kod nas prodavati satorska krila za Chrvenu. Sad su te tamo namamili, da im ego masiras svojim rucicama, o tome kako je Ceska napredna drzava, a ono jos jedna od nerelevatnih mjesta s margine, u kojima navodno ima zivota, al' nema para (kakav je zivo cicija kojima je zao potrositi kao Slovenaca, i kokuza emigranata koji dodju bilo gdje odakle nisu?) jer i oni prolaze kroz prvobitnu fazu kapitalizma, u kojima se drustvo cijepa na najgornji esalon i one koji su nakon 40 godina Ruske kame docekali malo slobode, dok nije uveden euro, pa cijene skocile i uduplale se a plate ostale na istom. Ti kad zaradis 100.000 eura u Pragu, onda ces moci i reci da si nesto napravila. Do tada, moraju te necim tu zadrzati, da ne odes. A kad nema para, sta se prodaje. Prica. Demagogija. U Americi je finjak za svakoga, i svako je gospodin, al' uzmi pa se grbi i zaradi sebi. A okolo pogledaj koliko Ceha u Ceskoj fali i gdje su otisli, a takodje koliko je Amerikanaca tu doselilo. Cijeli djelovi drzave u kojoj zivim su puni Ceha i Slovaka. Ceska nema prirodnog nataliteta od 1930, a u njoj danas zivi pola miliona stranaca jos, i opet - isti broj ljudi kao 1930-te. U Americi danas zivi oko 1.5 milion potomaka Ceskih emigranata. To je dakle - svaki 10 Ceh na svijetu - zivi u Americi (bas kao i Bosanac). Od koga su oni bjezali? Pa bjezali od kame Austro-Ugara pa od 40 godina Rusije, i sad bi sve pomeli za 15 godina i prezentirali se kao oni su sila. Kome su sila? Vijentamcima? Nama? Moldavcima?

Sto ti ovo rekoh? Samo jer je supacki i hater-ski ljudima koji trebaju da dodju tek u Ameriku, ti kao stjuardesa ili neka niska cinovica tkz. poletusa, da pricas o Americi. O Americi dovoljno govori da su cak i Praska gospoda morala tebe da salju poslom - a sto to - jerbo zna se gdje su pare, u Bosnu te nisu slali poslom, to ti garantiram. A takodje zna se gdje su radnici i radni kadar. Pogledaj gdje tvornica Skode, zadji medju Skodinim fabrikama po Ceskoj, da vidis koliko su bosancerosa doveli tu da rade i zive po barakama daleko od svojih familija, moraju 5 godina da sljakaju da bi dobili sansu da se prijave za pasos, a sto je najgore sad ih salju nazad, nema posla vise, a ni to nije sto je ekonomija u recesiji u Ceskoj vec u Americi, a kad se gora zatrese i misu crijeva zakrce. I na kraju, ja mogu shvatiti da Amerika ne valja, ali za mene onaj koje pobjegao kod Ceha i nije za nekakvih analiza, ti si mogla vise u Sarajevu napraviti nego u Pragu, al' nebi mogla zadiviti komsiluk ibretom o fasadama izgradjenim prije nego sto je Amerika i bila ista, a kod nas su Turci vladali u taj zeman. U tom gradu gdje zivis, katedrala je starija od Amerike, sto ti hoce reci ne koliko je napredna Ceska, vec koja je sila Amerika. A silu grade emigranti. Za kraj evo ti jedna chrvena, nikada je iz novcanika ne trebas vaditi, samo da znas, da nema Amerike, ta gospoda bi i dan danas u Jugoslaviju dolazila po Chrvenu. Nemoj to nikada da zaboravis, ko je srusio istocni blok, ne ti misevi kod kojih zivis, koje je svako gazio potonjih 100 godina, koje kod kite imao a cestom prosao, nije ga mimoislo da je ne nasilji, a nakon toga svega, sjedni i procitaj Proces Franz Kafke, zidova koji je pisao na Njemackom a zivjeo u Pragu, pa pogledaj gdje su ti Zidovi danas, i kakav je slobodarski sistem tu bio, toliko slobodarski da je Jugoslavija bila zemlja za primjer. I ti dosla pricati nesto Amerikancima, nakon 16 dana boravka, na 3 lokacije, vidjela zaba kako se konj podkiva pa i onda digla nogu.

Image

A evo ti i liste Ceha-Amerikanaca. Da se malo obrazujes, o tome koje Martina Navratilova a ko Madline Albright, kao i odakle su a bogami i gdje su.

# Madeleine Albright, US Secretary of State
# Alfred Bader, son of Czech immigrant,founder of Aldrich Chemical Company, art collector, philanthropist
# Richard Bassett, desc. of Augustine Herman, signer of the US constitution
# George Blanda, former football player
# Louis D. Brandeis, Justice of the US Supreme Court
# Barbara Pierce Bush, desc. of Moravian Brethren from Bohemia who founded the city of Bethlehem, PA, former First Lady.
# Thomas Cech, Nobel Prize laureate in chemistry
# Anton Cermak, Mayor of Chicago
# Eugene Cernan, Astronaut
# Carl Cori, Nobel Prize laureate
# Amy Fadhli,(Czech mother and Iraqi father) Fitness model 1996
# Rudolf Firkusny, pianist of note
# Abraham Flexner, son of Czech immigrant, reformer of American medical education
# Simon Flexner, son of Czech immigrant, founder and first director of the Rockefeller Institute (now University)
# Milos Forman, film director
# Rudolf Friml, composer of operettas
# George S. Halas, “Papa Bear”, player-coach of the Chicago Bears
# John Havlicek, basketball player
# Augustine Herman, creator of first accurate map of MD & VA
# Al Hostak, middleweight boxing champion
# Ales Hrdlicka, founder of American physical anthropology
# Karel Husa, Pullitzer Prize-winning composer
# Josef Allen Hynek, astronomer, professor, and ufologist
# Karl Jansky, discoverer of radio astronomy
# Otto Kerner, Jr., Governor of Illinois
# John Kerry, grandson of Moravian immigrant, US Senator
# Erich Wolfgang Korngold, Hollywood composer
# Ivan Kral, musician and director
# Ray Kroc, founder of McDonald empire
# Ivan Lendl, tennis player
# Jim Lovell, astronaut
# Jan Matulka, painter
# Jason Mraz, Singer-Songwriter
# Stanley Frank Musial, baseball player of international fame
# Martina Navratilova, tennis player
# John Neumann, first American male Saint
# Kim Novak, motion picture actress
# Jarmila Novotná, opera singer
# Frederick Philipse, wealthiest person in New Amsterdam
# Albin Polasek, sculptor
# Mila Rechcigl, one of the founders and long-time President of SVU
# Joseph Alois Schumpeter, notable economist at Harvard University
# Rudolf Serkin, eminent pianist
# Peter Sis, writer and illustrator of children's books
# Josef Skvorecky, writer
# Sissy Spacek, movie star
# George Szell, prominent conductor and composer of Cleveland Orchestra
# Helen Taussig, granddaughter of Czech immigrant, medical researcher at Johns Hopkins University who alerted physicians of the dangers of thalidomide
# Judy Baar Topinka, Fmr. Illinois State Treasurer and Fmr. Chairman of the Illinois Republican Party
# Oldrich Vasicek, mathematician, author of several financial models including Vasicek model
# Karl Wallenda, founder of the Flying Wallenda, with the Ringling Brothers and Barnum & Bailey Circus
# Jaromír Weinberger, composer
# Rene Wellek, founder of literary criticism and comparative literature
# Franz Werfel, writer
# Isaac Mayer Wise, Rabbi and founder of American reformed Judaism
# David Zeisberger, Moravian missionary

Sad mi je jasno sto je i Bush dudek, rodila ga Cehinja, opanak s Morave... sto su ti geni, a i sta znaci ko ti je mater, prva uciteljica, prva ti besiku zaljulja. Tom Pragu u kojem zivis, sreca je da su u njemu bili ljudi koji su o sebi i pri sebi, a oni se zovu Jevreji. Steta je sto su ih sve pobili, bez da je iko rekao A, u Ceskoj, cak su se radovali kad su ih trpali u vozove i gonili u konc logore, a oni koji su prezivjeli - vidi se gdje su nastanili se, od ove liste, 50% su sve Jevrej do Jevreja, a ne Slaveni. Cak sto vise - Jevreji su bili prvi inicijatori ideje Germanizacije Slavena, a i sebe samih, jer su smatrali Germane za napredniju civilizacijsku tekovinu od Slavena, narucito u okviru Austro-Ugarske imperije. Ostale su gradjevine kao simboli ljudi koji vise nema, ali trebas i ovo da znas, Prag ima najvece Jevrejsko groblje u Europi od 5 gradova, medju kojima je i Sarajevo, kojeg je takodje 20% populacije bilo Jevrejske ali nije bilo 100.000 kao 1941 u Pragu. Dvije trecine kojih su pobijeni. A samo 132 Jevrejske djece je prezivjelo rat, bez preseljenja. 15.000 Jevreja je ostalo u Ceskoj nakon 2 svijetskog, a pola ih je preselilo u Izreal do 1950 (dosli divlji Rusi, otjerali pitome). Nakon 1950 nisu dali nikome da se seli iz Ceske, pa su onda poceli ljude polako da ubijaju i proklamiraju javni anti-semitizam nakon cistke u partiji a bog je kadar, da znas, da su Jevreji osmislili komunizam, i bili najveci i najutjecajniji komunisti dok ih Rusi nisu pocistili, ukljucujuci tu i Cesku Komunisticku partiju. Vaslav Havel cim je dosao na vlast, zapoceo je povratk Jevrejske imovine, kao i integraciju istih u drustvo, jerbo, znao je sta je i koje Zapad.

O ostalom, procitaj ovdje, sljedeci put kad budes pricala o demagogiji i slobodama...
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jso ... rague.html
Lucie

#83 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Lucie »

eeeee covece uzmi lexaurin.

izvini ali taj kilometarski post nisam imala snage ni da procitam do kraja. ti uopste nemas pojma ni o meni ni o cemu tu pricas. Nabrojis nekolio imena ko su uspeli i ko su oni drugi koji dosli nazad kao prosjaci i ima njih.

JEsi ikada cuo ime Valdemar Matuska ??? u ceskoj nesto kao Zdravko colic. emigrirao u ameriku, zivo kao jadnik i kao niko i nista. u pragu cjenjeni milionar i tamo prosecni penzioner. i kao sto ti nabrajas imena onih koji uspeli mogu ti nabrojiti puno imena koji nisu Hugo Haas, Adina Mandlova, Helena Vondrackova ipuno drugih sto oni pametni ko ji bjeze iz amerike. Idi posjeti Nice posjeti Monte carlo, svaki amerikanac koji nesto ama bas nesto zaradio tamo zivi. zasto americke zvezde imaju kuce po evropi kde provode najvise vremna??? jer tu u evropi je sloboda. tu mogu zivjeti. tu nije onaj jad ko u americi.
Znas dosta mi je onih ko zive kao prosjaci u amerci da se posle vracaju u bosnu kao veliki amerikanci. I sve znaju.
O Americi dovoljno govori da su cak i Praska gospoda morala tebe da salju poslom - a sto to - jerbo zna se gdje su pare, u Bosnu te nisu slali poslom, to ti garantiram
Kao prvo ja jesam praska gospoda i nije me sram i sama sam svoj sef. saljem se sama kde zelim i kako zelim. Svojim poslom obilazim i srbiju i bosnu i ameriku, iznas sta??? na balkanu uzivam u americi brojim minute kada mogu nazad. I kde ima love??? u rusii ima love ali to ljudi kao ti jos nisu svatili i tamo se saljem poslom i uzivam.

Amerika je jad i beda nijeto samo nekolikolepih nasminkanih gradova, fenomenalni NY centar

Izvan svakog grada ljeplene kuce od bog zna cega /zato duva vjetar i odmah nacionalna katastrofa/, na putevima nema asfalta ima makadama e to ti je americka gospoda. zive bez kulture, bez pozorista bez desavanja kao stoka supermarkte i TV, to je kulture. niko nista nesme. popiti u javnosti, pusiti cak ni slikati nesmes u toj slobodnoj drzavi. IZVINI covece ali radije sto puta u ceskoj nebo u ovakoj drzavi. Svaki bosanac koji ima mogucnosti povratka, vec se odavno vratio i sretan sto je kuci. je ubosni je tezko kao svuda u svetu ali ima tu sloboda ima tu ono nesto, sto amerikanac nikada svatiti nece.

i molim te nesudi ljudima o kojima pojam nemas ;-) neznam kako zivis ti i nesudim ti ali moja basta u toj gadnoj ceskoj ima 4OOO metra kvadratnih i bogami nezalim se i moja basta u bosni bogami isto tako i nebi to mjenjala ni za americkih 2O OOO metra kvadratnih ;-)

ali na kraj ove konstruktivne diskusie kazem,neka svako ide i svako vidi i svako dozivi, tek sam odluci kde i kakoje uzitak provesti vreme ;-)
ahuseino

#84 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

Lucie wrote:fenomenalno je dobiti iskustvo u raznim drzavama, videti na vlastite oci i poznavati.

Pa hajde pametnice, postavi tih nekoliko pitanja... mozda i ovdje bude tishina.

Mjesto tako jaka mishljenja, mozda je PAMETNIJE bilo rechi sta si ti to vidjela, a definitivno KOLIKO si to vamo bila, gdje i shta radila, pa da mozesh izvalit' toliko govno.

Ovaj gore sudio tebe, a ti sudila chitavu Ameriku, kuchu sa bazenom, aute...

... mislim, shvatio bih ja da si ti rekla koju filozofski pametnu apropo zivota, standarda te market kapitalizma, ali 'vako to osta samo prdez u izvjetrini... i to iz Cheshke... e' ba... iz Cheshke :-)

P.S. Ne kaze se Kde nego gdje, i ne kaze se teZko nego teshko. A shto mjeshash ekavicu i ijekavicu je malo iritantno i sumnjivo :wink: .
Lucie

#85 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Lucie »

haloooo ljudi covek izrazi svoje mislenje i vi velki amerikaci se odmah osjetite napadeni??? sorry ali ipak vi niste amerika koliko god se tako osjetcali
P.S. Ne kaze se Kde nego gdje, i ne kaze se teZko nego teshko. A shto mjeshash ekavicu i ijekavicu je malo iritantno i sumnjivo
Ja mislim da na jednu cehinju to nije tako lose, zar ne??? i to sto sada puno poslujem sa srbijom i sa hrvatskom dosta kvari moj bosanski ali posto mi to nije materni jezik i jos se tako sluzim sa 4 strana jezika bogamija ponosna na to ;-), nakon 4 dana u bosni pricat cu opet super bosanski ;-)

necu se tu braniti necu tu objasnjavati kde dolazim i radi cega u tu vasu svetu zemlju.

ja jednostavno volim drugi nacin zivota nego trgovine u targetu, nevolim sakrivati pica u smedjim kesama.nevolim cigaru pusiti pored kante za smece, nevolim racunati koliko platim i koji je u toj drzavi bas porez, volim slobodu. volim raditi sta zelim, volim brzo voziti kola, volim pricati sta mi zelja. gadi mi se zemlja kde stence sterilisu u tri mjeseci, kde pse drzi kao debele kret..., nevolim americki uzgoj djece ni njihovo skolovanje, nevolim naredivanje sta i kde sto da oblacim i mnogo drugoga. To je moje mislenje i mozete se ljutiti koliko hocete ;-)
ahuseino

#86 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

Lucie wrote:haloooo ljudi covek izrazi svoje mislenje i vi velki amerikaci se odmah osjetite napadeni??? sorry ali ipak vi niste amerika koliko god se tako osjetcali
P.S. Ne kaze se Kde nego gdje, i ne kaze se teZko nego teshko. A shto mjeshash ekavicu i ijekavicu je malo iritantno i sumnjivo
Ja mislim da na jednu cehinju to nije tako lose, zar ne??? i to sto sada puno poslujem sa srbijom i sa hrvatskom dosta kvari moj bosanski ali posto mi to nije materni jezik i jos se tako sluzim sa 4 strana jezika bogamija ponosna na to ;-), nakon 4 dana u bosni pricat cu opet super bosanski ;-)

necu se tu braniti necu tu objasnjavati kde dolazim i radi cega u tu vasu svetu zemlju.

ja jednostavno volim drugi nacin zivota nego trgovine u targetu, nevolim sakrivati pica u smedjim kesama.nevolim cigaru pusiti pored kante za smece, nevolim racunati koliko platim i koji je u toj drzavi bas porez, volim slobodu. volim raditi sta zelim, volim brzo voziti kola, volim pricati sta mi zelja. gadi mi se zemlja kde stence sterilisu u tri mjeseci, kde pse drzi kao debele kret..., nevolim americki uzgoj djece ni njihovo skolovanje, nevolim naredivanje sta i kde sto da oblacim i mnogo drugoga. To je moje mislenje i mozete se ljutiti koliko hocete ;-)
Onda brate ostani Kde si sretna...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#87 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

ahuseino wrote:Molio bih kolege "Amerikance" a i one koji to nisu (nisam siguran dali mogu) da potpishu peticiju da se podrzi Ron Paul u "borbi" protiv FEDa:

Ron Paul, who is that?
Hey ja sam glaso za Obamu, i opet bih tom covjeku dao glass, ali Ron Paulu i njihovom programu flat tax!? You're gotta be kidding me!
:D
corolla02

#88 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

Nosferatu wrote:

De meni postavi ta pitanja ti koja u Pragu zivis u 34 kvadrata. Ako nista, oni koji su u Americi, znaju sto su. Tu su radi para. Para koje ti u Pragu nikada a ni tada neces moci ni vidjeti ni zaraditi, osim namirista u vazduhu. Mozes zivjeti medju fasadicama, Germaniziranim Slavenima koji su skontali, da se mora kako Svaba kaze, i tu nije demagogija. Tu je zivot, al' nikad doci do kapitala. Nebi ni ja zivjeo u 34 kvartata kod Slovenaca a Cesi i Slovenci su isti narod. Tj. bi zivjeo samo radi Cehinja i pive, ali ti kao zena zivis u naciji koja ima najruznije muskarce u Europi sigurno. Nema gadniji mi faca od Ceha. Ako nista u Americi si mogla kitu birati kakvu hoces, a ne te krljetke i horozice, i dugo-repe frizurice od 34 kilograma gledati kako te zavode. Stoga, sta te drzi tu, sigurno nije sto si dobro placena, da nije demagogija il' zelja da se egzistira jos uvijek na tananoj liniji izmedju istoka i zapada, gdje zapad jos nije dovoljno prodro, i nastanio se permanetno, jerbo, to je bio istocni blok do prije 20 godina.
EDIT: samo jedna napomena za Martinu;
Ona se odrekla USA drzavljanstva i vratila se nazad u Cesku, za vrijemme vladavine G.W. Busha!

Amerika nije za svakoga, i zbog toga i oni koji u njoj zive, ponose se s tim. Ceska je samo za one koji ne mogu nauciti drugi jezik (mi i Cesi smo jedan narod. dosli smo u Jugoslaviju kad su nam dopustili da s teritorija Ceske migriramo juzno od Dunava, ali - smo zajedno dosli, i stepa i od Karpata), koji ne mogu opstati u zemlji koja nije kroz tranziciju (godi to sto se odjednom sve otvorilo pa stranaca kao u prici), u kojoj je bio komunizam (pa tako je lakse razumijeti i ti njih i oni tebe), i koji imaju prevashodnu zelju da su jos uvijek - jako blizu svojim orginalnim njivama i kaljugama.

I shvati, sva ta gospoda koju vidis okolo je dolazila kod nas prodavati satorska krila za Chrvenu. Sad su te tamo namamili, da im ego masiras svojim rucicama, o tome kako je Ceska napredna drzava, a ono jos jedna od nerelevatnih mjesta s margine, u kojima navodno ima zivota, al' nema para (kakav je zivo cicija kojima je zao potrositi kao Slovenaca, i kokuza emigranata koji dodju bilo gdje odakle nisu?) jer i oni prolaze kroz prvobitnu fazu kapitalizma, u kojima se drustvo cijepa na najgornji esalon i one koji su nakon 40 godina Ruske kame docekali malo slobode, dok nije uveden euro, pa cijene skocile i uduplale se a plate ostale na istom. Ti kad zaradis 100.000 eura u Pragu, onda ces moci i reci da si nesto napravila. Do tada, moraju te necim tu zadrzati, da ne odes. A kad nema para, sta se prodaje. Prica. Demagogija. U Americi je finjak za svakoga, i svako je gospodin, al' uzmi pa se grbi i zaradi sebi. A okolo pogledaj koliko Ceha u Ceskoj fali i gdje su otisli, a takodje koliko je Amerikanaca tu doselilo. Cijeli djelovi drzave u kojoj zivim su puni Ceha i Slovaka. Ceska nema prirodnog nataliteta od 1930, a u njoj danas zivi pola miliona stranaca jos, i opet - isti broj ljudi kao 1930-te. U Americi danas zivi oko 1.5 milion potomaka Ceskih emigranata. To je dakle - svaki 10 Ceh na svijetu - zivi u Americi (bas kao i Bosanac). Od koga su oni bjezali? Pa bjezali od kame Austro-Ugara pa od 40 godina Rusije, i sad bi sve pomeli za 15 godina i prezentirali se kao oni su sila. Kome su sila? Vijentamcima? Nama? Moldavcima?

Sto ti ovo rekoh? Samo jer je supacki i hater-ski ljudima koji trebaju da dodju tek u Ameriku, ti kao stjuardesa ili neka niska cinovica tkz. poletusa, da pricas o Americi. O Americi dovoljno govori da su cak i Praska gospoda morala tebe da salju poslom - a sto to - jerbo zna se gdje su pare, u Bosnu te nisu slali poslom, to ti garantiram. A takodje zna se gdje su radnici i radni kadar. Pogledaj gdje tvornica Skode, zadji medju Skodinim fabrikama po Ceskoj, da vidis koliko su bosancerosa doveli tu da rade i zive po barakama daleko od svojih familija, moraju 5 godina da sljakaju da bi dobili sansu da se prijave za pasos, a sto je najgore sad ih salju nazad, nema posla vise, a ni to nije sto je ekonomija u recesiji u Ceskoj vec u Americi, a kad se gora zatrese i misu crijeva zakrce. I na kraju, ja mogu shvatiti da Amerika ne valja, ali za mene onaj koje pobjegao kod Ceha i nije za nekakvih analiza, ti si mogla vise u Sarajevu napraviti nego u Pragu, al' nebi mogla zadiviti komsiluk ibretom o fasadama izgradjenim prije nego sto je Amerika i bila ista, a kod nas su Turci vladali u taj zeman. U tom gradu gdje zivis, katedrala je starija od Amerike, sto ti hoce reci ne koliko je napredna Ceska, vec koja je sila Amerika. A silu grade emigranti. Za kraj evo ti jedna chrvena, nikada je iz novcanika ne trebas vaditi, samo da znas, da nema Amerike, ta gospoda bi i dan danas u Jugoslaviju dolazila po Chrvenu. Nemoj to nikada da zaboravis, ko je srusio istocni blok, ne ti misevi kod kojih zivis, koje je svako gazio potonjih 100 godina, koje kod kite imao a cestom prosao, nije ga mimoislo da je ne nasilji, a nakon toga svega, sjedni i procitaj Proces Franz Kafke, zidova koji je pisao na Njemackom a zivjeo u Pragu, pa pogledaj gdje su ti Zidovi danas, i kakav je slobodarski sistem tu bio, toliko slobodarski da je Jugoslavija bila zemlja za primjer. I ti dosla pricati nesto Amerikancima, nakon 16 dana boravka, na 3 lokacije, vidjela zaba kako se konj podkiva pa i onda digla nogu.

Image

A evo ti i liste Ceha-Amerikanaca. Da se malo obrazujes, o tome koje Martina Navratilova a ko Madline Albright, kao i odakle su a bogami i gdje su.

# Madeleine Albright, US Secretary of State
# Alfred Bader, son of Czech immigrant,founder of Aldrich Chemical Company, art collector, philanthropist
# Richard Bassett, desc. of Augustine Herman, signer of the US constitution
# George Blanda, former football player
# Louis D. Brandeis, Justice of the US Supreme Court
# Barbara Pierce Bush, desc. of Moravian Brethren from Bohemia who founded the city of Bethlehem, PA, former First Lady.
# Thomas Cech, Nobel Prize laureate in chemistry
# Anton Cermak, Mayor of Chicago
# Eugene Cernan, Astronaut
# Carl Cori, Nobel Prize laureate
# Amy Fadhli,(Czech mother and Iraqi father) Fitness model 1996
# Rudolf Firkusny, pianist of note
# Abraham Flexner, son of Czech immigrant, reformer of American medical education
# Simon Flexner, son of Czech immigrant, founder and first director of the Rockefeller Institute (now University)
# Milos Forman, film director
# Rudolf Friml, composer of operettas
# George S. Halas, “Papa Bear”, player-coach of the Chicago Bears
# John Havlicek, basketball player
# Augustine Herman, creator of first accurate map of MD & VA
# Al Hostak, middleweight boxing champion
# Ales Hrdlicka, founder of American physical anthropology
# Karel Husa, Pullitzer Prize-winning composer
# Josef Allen Hynek, astronomer, professor, and ufologist
# Karl Jansky, discoverer of radio astronomy
# Otto Kerner, Jr., Governor of Illinois
# John Kerry, grandson of Moravian immigrant, US Senator
# Erich Wolfgang Korngold, Hollywood composer
# Ivan Kral, musician and director
# Ray Kroc, founder of McDonald empire
# Ivan Lendl, tennis player
# Jim Lovell, astronaut
# Jan Matulka, painter
# Jason Mraz, Singer-Songwriter
# Stanley Frank Musial, baseball player of international fame
# Martina Navratilova, tennis player
# John Neumann, first American male Saint
# Kim Novak, motion picture actress
# Jarmila Novotná, opera singer
# Frederick Philipse, wealthiest person in New Amsterdam
# Albin Polasek, sculptor
# Mila Rechcigl, one of the founders and long-time President of SVU
# Joseph Alois Schumpeter, notable economist at Harvard University
# Rudolf Serkin, eminent pianist
# Peter Sis, writer and illustrator of children's books
# Josef Skvorecky, writer
# Sissy Spacek, movie star
# George Szell, prominent conductor and composer of Cleveland Orchestra
# Helen Taussig, granddaughter of Czech immigrant, medical researcher at Johns Hopkins University who alerted physicians of the dangers of thalidomide
# Judy Baar Topinka, Fmr. Illinois State Treasurer and Fmr. Chairman of the Illinois Republican Party
# Oldrich Vasicek, mathematician, author of several financial models including Vasicek model
# Karl Wallenda, founder of the Flying Wallenda, with the Ringling Brothers and Barnum & Bailey Circus
# Jaromír Weinberger, composer
# Rene Wellek, founder of literary criticism and comparative literature
# Franz Werfel, writer
# Isaac Mayer Wise, Rabbi and founder of American reformed Judaism
# David Zeisberger, Moravian missionary

Sad mi je jasno sto je i Bush dudek, rodila ga Cehinja, opanak s Morave... sto su ti geni, a i sta znaci ko ti je mater, prva uciteljica, prva ti besiku zaljulja. Tom Pragu u kojem zivis, sreca je da su u njemu bili ljudi koji su o sebi i pri sebi, a oni se zovu Jevreji. Steta je sto su ih sve pobili, bez da je iko rekao A, u Ceskoj, cak su se radovali kad su ih trpali u vozove i gonili u konc logore, a oni koji su prezivjeli - vidi se gdje su nastanili se, od ove liste, 50% su sve Jevrej do Jevreja, a ne Slaveni. Cak sto vise - Jevreji su bili prvi inicijatori ideje Germanizacije Slavena, a i sebe samih, jer su smatrali Germane za napredniju civilizacijsku tekovinu od Slavena, narucito u okviru Austro-Ugarske imperije. Ostale su gradjevine kao simboli ljudi koji vise nema, ali trebas i ovo da znas, Prag ima najvece Jevrejsko groblje u Europi od 5 gradova, medju kojima je i Sarajevo, kojeg je takodje 20% populacije bilo Jevrejske ali nije bilo 100.000 kao 1941 u Pragu. Dvije trecine kojih su pobijeni. A samo 132 Jevrejske djece je prezivjelo rat, bez preseljenja. 15.000 Jevreja je ostalo u Ceskoj nakon 2 svijetskog, a pola ih je preselilo u Izreal do 1950 (dosli divlji Rusi, otjerali pitome). Nakon 1950 nisu dali nikome da se seli iz Ceske, pa su onda poceli ljude polako da ubijaju i proklamiraju javni anti-semitizam nakon cistke u partiji a bog je kadar, da znas, da su Jevreji osmislili komunizam, i bili najveci i najutjecajniji komunisti dok ih Rusi nisu pocistili, ukljucujuci tu i Cesku Komunisticku partiju. Vaslav Havel cim je dosao na vlast, zapoceo je povratk Jevrejske imovine, kao i integraciju istih u drustvo, jerbo, znao je sta je i koje Zapad.

O ostalom, procitaj ovdje, sljedeci put kad budes pricala o demagogiji i slobodama...
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jso ... rague.html
EDIT: FYI, Martina se odrekla drzavljanstva, i vratila nazad u Cesku, za vrijeme vladavine G.W. Busha.
Bila je neka frka oko nje u novinama
Last edited by corolla02 on 20/04/2009 05:10, edited 2 times in total.
ljubav_aha

#89 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

lucie,znas li dobre viceve ceha na racun rusa :mrgreen:
ljubav_aha

#90 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:Edit: FYI, Martina se odrekla drzavljanstva, i vratila nazad u Cesku, za vrijeme vladavine G.W. Busha.
Ovo sam citao negdje ne tako davno
zena ima para,moze raditi sto hoce :)
ljubav_aha

#91 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

Nosferatu wrote: sjedni i procitaj Proces Franz Kafke, zidova koji je pisao na Njemackom a zivjeo u Pragu, pa pogledaj gdje su ti Zidovi danas.
vlro slicna situacija sa jevrejima u poljskoj

evo jedan interesatan primjer,ciji sma film upravo gledalal veceras
http://www.irenasendler.org/team.asp
irena sendler,poljakinja,katolkinja,koje je spasila 2,500 jevrejske djece je bila zaboravljena u vlastitoj zemlji,no sve se promjenilo 2001 godine,a 2005 godine je dobila nobelovu nagradu,a urmal je 2008 godine

irenine rijeci ,timu americkih studenta koji su je slucajno otkrili prilikom rada na skoloskom projektu:
"I can’t find the words to thank you, my dear klix…. Before the day you have written the play ‘Life in a Jar’ – nobody in my own country and in the whole world cared about my person and my work during the war …”
kreco hakija

#92 Re: Pocetak zivota u USA

Post by kreco hakija »

ma ništa, samo polako, ne očekuj previše na početku.
kad se uhodaš, naučiš bolje jezik, skontaš sistem, bićeš OK.
jebiga u BH se možeš uvjek vratit nakraju krajeva.
USA ti pruža mogućnosti kakve nema ni u jednoj državi na svijetu.
većina ovih savjeta je dobra, al ćeš najbrže naučit iz prve ruke...
sretno :-D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#93 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Nosferatu »

Lucie wrote:haloooo ljudi covek izrazi svoje mislenje i vi velki amerikaci se odmah osjetite napadeni??? sorry ali ipak vi niste amerika koliko god se tako osjetcali

A ti si Cehinja?

Ma, evo da ti odgovorim.

Ti si trebala prvo, safati neku crnogoricu medju noge, i reci mu da je to Ceski neki narodni obicaj da zasviras na frulicu, a ne zabusavati okolo po Targetu i ostalim mjestima gdje pse sunate. Mi u Americi sunatimo pse jer se to zove oti hot dog, a Amerikanci i ono kuja sto ima, zadovoljise sve, tako da him ostade vise. A, kao u SSSR-u, imas samo jednu prodavnicu, zavisi jesi Yankee ili Dixie. Yankee idu u otaj Target, a Dixie u Walmart. To ti je ko' Ceh il' Slovak. Vajk zajedno, a ne mogu se. Ja o'so u Aldi i mene uapsili. Kaju, hosder ti jove juropske rane nedo ti bog. Inace, i meni fali Skoda Felicija da je vozim brzo po Hamerici, al' joni neki John Deer trakotri me pocese prestizadi, te kombajni, te oti neki Caterpillar nedo mu bog, a na kraju povorke, tenk i to musliman ga vozi neki Abrahim, reko jest to kreno na Srbe jopet, nemoj him preko moje njive u Bosni dje sam nastijo kuruze prelaziti. Mi u Hamerici inace posto se svi da izvines, izmedju sebekarena, a i mnogo radimo, tako da nam djecu podize sistem, u Hamerici se to zove correctional facilities. Ja sam svog Hamu tamo upiso, i jon to dobro polaze. Kazu mi da je cak najbolji u klasi i kad zavrsi ide na juni neka skola zvana State Prison. To Prison znaci o sebi pri sebi. A neki sam dan reko Ismeti. Ismeta, mnogo mi se ti tu keksi oblacis, nes ti meni neke vlaske marke tog Viktorovog siktera nosati vazda mi racuni neki dolaze od 3 cifre, razumis ti mene kolikacki je to ovrtajm za gace bez uckura, kak'i je to dolnji ves no spaga medju guzicom. Ne dam ja to. Kod mene, salvare, iz Bahreina ima da se nose, cak i ja nosim, a i komsija Randy me je pito, dje sam ih kupio, on voli te tako, sucmurasto svileno, a da lahori medju nogama. I, da. Sto se tice alkohola, ja to svaki dan sipam u termosicu od kafe. Ovi hamerikanci, svi piju a kriju. E nema vise bez mene. I ja pijem, ali krijem. Samo termos boca, i bog te pozdravio, niko te nista ne pita, nazdravljaju oni meni i namiguju a i ja njima. Sto se tice pusenja, u hamerici mi ne pusimo vise. Ugasili smo pozare. Nema vise ljudi da gore po kucama, da sume gore i to. Sad zvacemo. Nejma mi nista ljepse nego prevaliti snuff preko jezika, pa ga hraknut on jedno 15 feet u daljinu, a ono jezik bridi a nepce gori s minty tejstom. Ovo ljeto planiram ici na joti kamp, pa mi treba jedan onaj vojni sator Ceski, ovi kineski ne valjaju, ha jesam li ja graha ruc'o jesam li ga podero. Valjda u Kini ne jedu graha, sad trazim specificne garancije. Inace sto bi se reklo, Ceski, u Americi kriza ova od kako je, I do a lot of checks. Poslje samo namazem pastetu, ali posto nema pasteta, vajk drzim koju konzervu macije hrane one, i jonda jos paradajz jedan ogulim, pa se sjetim kako sam ja na Jadranu tako suoni nekom Lenom, more biti bidne da je ti i znudes, plava ovako, plave oci, hooters ko narcen. Pozdravi je od mene, reci Meha reko djes, stas' kak'a si. A sto se Martine tice, neka ona vrati pare a ne pasos. Lako je za pasos s parama narucito kad ti je prezime Navratilova. Navrati i lova. Nego, divi ovdje kaj kaju:
Originally from Czechoslovakia, she lost her citizenship when she defected to the United States in 1975 at the age of 18 and became a U.S. citizen in 1981. On January 9, 2008, she had her Czech citizenship restored.[5] She stated she has not renounced her American citizenship nor does she plan to do so and that the restoration of her Czech citizenship was not politically motivated.
Nego gledaj Mare Ane Korbelove. Ko suri soko. Babuka joj je bio Ceski ambasador u Jugoslaviji. Ali kako rekose izvori, nije hotio sceru da skola po komunistickim institucijama, pa je ona zivjela u inernatu u Svici. Ovu Ratko nas sanja, svaku noc u A'gu, denudirala ga ko kuce Madeleine, sad je ostala samo griva.
Image

Nego Lenka, eto ti profesora Americkog, na George Townu. Kako kazu u Srbiji, preki sud. Albright, Hoolbroke, Wesley Clark. Tri losa ubise Milosa.
jutarnji

#94 Re: Pocetak zivota u USA

Post by jutarnji »

Lucie wrote:ali na kraj ove konstruktivne diskusie kazem,neka svako ide i svako vidi i svako dozivi, tek sam odluci kde i kakoje uzitak provesti vreme
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: O jesi konstruktivna mati mila.
Kritikovati ekonomiju,nacin zivota, kulturu ili bilo sta u USA, a pri tome zivjeti u zemlji gdje je sve do neki dan prazna flasica coca-cole bila suvenir :? :?
Nidje veze tetka,al` haj sad, ako nista dobro si me nasmijala.
Pozdrav
sarayewo

#95 Re: Pocetak zivota u USA

Post by sarayewo »

Ah sto malo ukakiste temu... Da dodam i ja par stvari.

Sto se tice Amerike i zivota tamo, od zadnjih 6 godina, 4 sam zivjeo u Americi, pa godinu u Bosni, pa sad godinu u Belgiji, a prije tih 6 godina citav sam zivot bio u Sarajevu. Iskreno, poimanje zivota u Americi je stvar ukusa i zavisi od toga sta ko trazi, ali je meni tamo bilo savrseno - zivot je bio jednostavan, nikoga nije bilo briga jesam li Bosanac ili Ceh ili Madjar ili nesto deseto, koje sam vjere, niko nije zabadao nos u moj zivot i svima super. Najveca razlika je sto u Bosni mozes biti najbolji i to nece znaciti da ces biti najbolje cijenjen, placen, itd. (nekad cak naprotiv, ljudi ti ili podmecu noge, ili te pokusaju iskoristiti vise za iste pare), dok u Americi ces uvijek biti placen koliko vrijedis i koliko se trudis. Opet, sve je stvar ukusa, ja sam osoba koja preferira imati mogucnost pogledati nove filmove u kinu isti dan kad izadju, nego otici pogledati neku dobru operu, filharmoniju, itd. Tokom svog boravka upoznao sam Bosance u identicnim situacijama, a sa potpuno drugacijim pogledima - jedan bi kuci sto prije, drugom ne pada na pamet jer mu je super...

A za skolovanje... Ja sam otisao solo na undergrad, bez ikakvih stela i pameti, prvih godinu i nesto sam se pravo napatio jer sam radio 3 posla da bih platio skolarinu, a onda sam zahvaljujuci dobrim ocjenama dobio neke stipendije i zivot je postao puno laksi. Za masters mi je bila ista prica kao @melb26sa, sve mi je bilo placeno, radio sam pola radnog vremena i za to dobijao platu.

@landlord - puno srece, izgleda da si dobro zagrijan i mislim da neces imati problema sa snalazenjem i zivotom s one strane bare. Iz ove teme izvuci korisne savjete (jer ih fakat ima), a vrlo brzo ces skontati da je Amerika pravo "user-friendly" zemlja. Jos jednom, sretno! :thumbup:
Lucie

#96 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Lucie »

vidim da znate samo vredjati vi veliki amerikanci. mogu samoreci da ste smesni. u americi cete izigravati velike bosance ispravljati me kako se ispravno bosanski izgovara sta i kako. pravi bosanac je u bosni, gradi bosnu i taj ce mahnuti rukom nad ovakim glupostima. Vredjajte cesku slobodno to me netankira. sta je bilo bilo je. ja zivim u onom sto je sada i u toj jadnoj ceskoj nema toliko nepismenih ljudi ko u vasoj bozanstvrnoj americi, tu nespava hiljade i hiljade ljudi u kartonskim kutijama, tu nema jad i bjeda, tu nisu bolestni ljudi ostavljani na ulicama jer nemaju zdrastveno. Neznam koga cete varati onim amerika je puna para. Crkavate ko crni od jutra do mraka zavlacite se velkom americkom bratu i samo molite boga da je jak dolar da mozete doci kuci glumiti bogatase. Zapravo ste jadnici koji mogu samo vredjati.

Kome odgovara amerika BUJRUM opet kazem meni NE. Ja volim slobodu i toga u americi nema.
landlord

#97 Re: Pocetak zivota u USA

Post by landlord »

@Lucie - ajd molim te da ne kvaris temu sa tim komentarima. Ovde nije uopste bitno svidja li se nekome Amerika ili ne.. niti bil ti ili neko peti ni deseti zivio tamo ili ne bi. Ja sam pokrenuo temu jer sam dobio iseljenicku vizu i zelio sam da mi se ljudi javi i pomognu sa svojim iskustvima kako se snaci tamo, a ne trebam li ili ne trebam ici i sl. Stoga, molim te nemoj vise u off topic sa tim stvarima. Nadam se da ce ova tema ostati i kao pomoc i drugim ljudima koji budu selili u USA, pa bilo to samo privremeno na studije ili trajno.

Hvala.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#98 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ladyblue18 »

Lucie wrote:
Ja volim slobodu i toga u americi nema.
nemam veze sa Amerikom, ali mi nije jasno koje je tacno tvoje poimanje slobode, pa pises da slobode u Americi nema :?
A i nema potrebe za vrijedjanjem sugovornika na temi, lucie.
Ne mozes ti na osnovu 5 ljudi generalizovati sve ljude u Americi a to upravo radis.
Nije Amerika samo kuce i bazeni, i to sto ljudi su siromasni, spavaju na ulici, nemaju osiguranje.
To imas vjerovala ili ne u svakoj zemlji na svijetu, a ne samo u Americi.
Ljudi crkavaju tamo da zarade dolar, isto ko sto crkavaju u Evropi, Africi itd...
Tako da ti je prica skroz losa.

a sto se tice Amerike, mislim da Ameriku mozes voliti ili mrziti/ ne voliti, sredine nema.

I ne kvarite ba covjeku temu :-?
ahuseino

#99 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

Lucie wrote:vidim da znate samo vredjati vi veliki amerikanci. mogu samoreci da ste smesni. u americi cete izigravati velike bosance ispravljati me kako se ispravno bosanski izgovara sta i kako. pravi bosanac je u bosni, gradi bosnu i taj ce mahnuti rukom nad ovakim glupostima. Vredjajte cesku slobodno to me netankira. sta je bilo bilo je. ja zivim u onom sto je sada i u toj jadnoj ceskoj nema toliko nepismenih ljudi ko u vasoj bozanstvrnoj americi, tu nespava hiljade i hiljade ljudi u kartonskim kutijama, tu nema jad i bjeda, tu nisu bolestni ljudi ostavljani na ulicama jer nemaju zdrastveno. Neznam koga cete varati onim amerika je puna para. Crkavate ko crni od jutra do mraka zavlacite se velkom americkom bratu i samo molite boga da je jak dolar da mozete doci kuci glumiti bogatase. Zapravo ste jadnici koji mogu samo vredjati.

Kome odgovara amerika BUJRUM opet kazem meni NE. Ja volim slobodu i toga u americi nema.
Nisam htjeo dalje (da kvarim temu) ali sam na ovo morao skrenuti paznju...
Ovo kaze neko iz Cheshke :-)
Ovo pishe jedna [sarkazam] jako pismena [/sarkazam] osoba (chija je mrznja prema slovu G jedino ravna mrznji prema USA)
Ovo kaze neko iz Cheshke.

P.S. Ja mislim Lucie da bi ti trebala bojkotaovati sve proizvode iz te mrske kapitalistichke tvorevine... Zivila Socijala !!!
ahuseino

#100 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:
ahuseino wrote:Molio bih kolege "Amerikance" a i one koji to nisu (nisam siguran dali mogu) da potpishu peticiju da se podrzi Ron Paul u "borbi" protiv FEDa:

Ron Paul, who is that?
Hey ja sam glaso za Obamu, i opet bih tom covjeku dao glass, ali Ron Paulu i njihovom programu flat tax!? You're gotta be kidding me!
:D

Pa valjda znash ko je R.P. ... Republican (ali stvarno Libertarian) iz Texasa, kongresmen koji sjedi na House Committee on Financial Services, House Foreign Affairs Committee and the Joint Economic Committee.
Veiki je kritik americhnke strane politike i monetary policy... ovo bi ti se sigurno svidjelo.

I ja sam glasao za Obamu, i to je OK, sto se tiche nasheg svakodnevnog zivota.

Ovo je peticija da se odobri Ron Paulov bill HR1207, da se otkrije malo vishe o notornom / tajnovitom FED-u.

FED je sigurno najbitnija tvorevina u zadnjih 100 godina, koji diktira SVE.

http://www.ronpaul.com/2009-04-01/ron-p ... -sponsors/

Post Reply