znajuci kako kod nas ide, cisto sumnjam da ce neko stici odrasti u ulici Denisa Mrnjavca, jer ce i to vrlo brzo da se promijeni...bach wrote:Stvar je u tome da su pokreti ili fondacije stvari od jučer do sutra. Danas postoji pokret, sutra ga nema, raziđu se članovi. Ulica je nešto trajnije, upečatljivije. Ulica ima zgrade, institucije, događaje koji se tamo dešavaju.insider wrote:Nazvati po njemu fondaciju ili pokret - DA.
Ulicu - NE.
U ulici Denisa Mrnjavca, neko će da se rodi i da proživi čitav život, neko će da upozna djevojku iz ulice Denisa Mrnjavca, nekoće da kupi stan u Denisa Mrnjavaca.
Sitne duše neka se pomire, da će se jedna ulica u Sarajevu zvati ulica Denisa Mrnjavca.
Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#76 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
- bach
#77 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
mIRCerka wrote:znajuci kako kod nas ide, cisto sumnjam da ce neko stici odrasti u ulici Denisa Mrnjavca, jer ce i to vrlo brzo da se promijeni...bach wrote:Stvar je u tome da su pokreti ili fondacije stvari od jučer do sutra. Danas postoji pokret, sutra ga nema, raziđu se članovi. Ulica je nešto trajnije, upečatljivije. Ulica ima zgrade, institucije, događaje koji se tamo dešavaju.insider wrote:Nazvati po njemu fondaciju ili pokret - DA.
Ulicu - NE.
U ulici Denisa Mrnjavca, neko će da se rodi i da proživi čitav život, neko će da upozna djevojku iz ulice Denisa Mrnjavca, nekoće da kupi stan u Denisa Mrnjavaca.
Sitne duše neka se pomire, da će se jedna ulica u Sarajevu zvati ulica Denisa Mrnjavca.
Možda je neko preimenuje u ulicu Nermina Sikirića.
-
Rasta_sa
#78 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
ProbuseniDolar wrote:Denisa mi je zao u svakom slucaju, ali prvo nije jasna bila tolika pompa oko njega. U zadnjih desetak godina je preko 10 djece ubijeno u Sarajevu na slican nacim. Jedno se oko njega stvorila pompa. Sad jos i ulicu po njemu nazivaju. Red bi onda bio da se po svakom ubijnom dhetetu nazove neka ulica.
to je greska onih koji su o tome sutjeli. slazem se da je bilo milion takvih slucajeva, ali niko o tome nije nista pricao. u slucaju denisa, sam katolicki skolski centar je vrsio pritisak na mlade, mladi na vlast (svojim nekad primjernim nekad neprimjernim protestima) i to je dosta doprinijelo i u samom sudjenju .
- muz66
#79 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
E pa dokle vise? Je li mi zao sto su ubili djecaka? Jeste. Je li to bila jedna velika tragedija? Jeste. Eh, neka onda idu od kuce do kuce, pitaju sve ljude koji su nekoga izgubili u ratu, neka pitaju cetiri djevojke koje su bile male curice kad su izgubile oca u ratu je li to tragedija bila i da li njihov otac zasluzuje ulicu u Sarajevu. Na kraju krajeva, zasto pokojni Denis ne dobije ulicu u Kiseljaku? Kao sto neko rece, ima puno vise ljudi koji su zasluzili da se neka ulica zove po njima. Ako iko bude pravio peticiju da se ne imenuje ulica po Denisu, imaju od mene potpis.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#80 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
Nemam nista protiv da neka ulica nosi Denisovo ime i da podsjeca sve Sarajlije sta su mogli, a nisu ucinili.HAVANA wrote:ladyblue18 wrote:znamoBig Boy wrote:
Npr. nekom je naziv ulice Velika Drveta besmislen... meni nije jer poznajem pricu iza toga, ali sad sve to opet i nema veze jer su Velika Drveta odnedavno preimenovana u ulicu Srdjana Aleksica. Pitam se samo koliko sad ljudi zna ko je i odakle je Srdjan Aleksic ?!?
Zna dosta i treba što više ljudi da zna.
Nemam nista protiv da neka ulica nosi i Srdjanovo ime, ali opet mislim, zar nije bilo nekako ljudskije da Srdjan ulicu dobije u rodnom Trebinju i da podsjeca sve Trebinjce sta su mogli uciniti, a nisu.
-
fixer
#81 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
ja bi da se ulica ne zove po njemu. kad vidim kakvih "intelektualaca" ima, pa iskrivljuju namjenu, ako je uopce i razumiju, i onda ispadne da je ulica denisu mrnjavcu prevelika pocast za tako nebitno bice. denisu vec drugi put porucujemo koliko se kajemo zbog njegove tragicne sudbine, pa samo nekim pukim slucajem imamo priliku da ga jos jednom ubijemo. na pocetku ove diskusije sam rekao, a ne bi bilo zgoreg ni ponovit - denisu ne treba ulica da bi ga se sjecali oni koji su ga zaista voljeli. sta njegovoj mami treba da sad ponovo dozivljava napad na svog sina, ponovo ni krivog ni duznog, ponovo ranjivog i nezasticenog? denisova ulica treba nama! nije normalno da nam djecu ubija to isto dijete, usred tramvaja, pred nasim ocima koje smo svjesno zatvorili! prigodan naziv te ulice bi bio - dan kad smo postali ONI! ONI - isti oni koju su mogli zaustaviti tregediju te sve djece koju sad nabrajate, a nisu! isti oni koji su gledali kako nasa djeca svojom krvlju ostavljaju posljednje tragove ovozemaljskog zivota, pritom se nimalo ne pitajuci :"kako da se to zaustavi?" tresli smo se u svojim podrumima razmisljajuci kakvi to ljudi odlucuju o nasim sudbinama, te koliko zaista vrijedi nas zivot za njih... sad znamo odgovor kakvi su to ljudi - isti kao i mi! koliko vrijedi nas zivot za njih? isto kao i denisov za nas. dovoljno za fonda, mnogo za ulice - PAZI, JEBENE ULICE! kao da mu dajemo novi zivot, a ne nesto tako formalno i suho. i kome treba denis involviran u nasu svakodnevnicu? kome treba da mu se banka, videoteka, "ilistatijaznamsta" nalazi u takvoj ulici, pa da ga svakodnevni odlazak podsjeca na to kakva je ljudska nula?
o ljudskom boflu u sarajevu ne treba trositi rijeci - isti oni koji su ispratili velikana cacu, celu i ostatak mafijasko-pljackaske elite, danas ne zele vidjeti ulicu denisa. caco im odgovara jer njegovim podrzavanjem ipak ne nosis njegovu krivicu, a podrzavanjem incijative za neki spomen na denisa priznajes ucesce i odgovornost, da li direktno ili indirektno, ali izrazavas kajanje, i to ne samo za denisa, vec za svaku nevino nastradalu osobu nasom pasivnoscu. a mi to naucli nismo!
o ljudskom boflu u sarajevu ne treba trositi rijeci - isti oni koji su ispratili velikana cacu, celu i ostatak mafijasko-pljackaske elite, danas ne zele vidjeti ulicu denisa. caco im odgovara jer njegovim podrzavanjem ipak ne nosis njegovu krivicu, a podrzavanjem incijative za neki spomen na denisa priznajes ucesce i odgovornost, da li direktno ili indirektno, ali izrazavas kajanje, i to ne samo za denisa, vec za svaku nevino nastradalu osobu nasom pasivnoscu. a mi to naucli nismo!
- bach
#82 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
fixer wrote:ja bi da se ulica ne zove po njemu. kad vidim kakvih "intelektualaca" ima, pa iskrivljuju namjenu, ako je uopce i razumiju, i onda ispadne da je ulica denisu mrnjavcu prevelika pocast za tako nebitno bice. denisu vec drugi put porucujemo koliko se kajemo zbog njegove tragicne sudbine, pa samo nekim pukim slucajem imamo priliku da ga jos jednom ubijemo. na pocetku ove diskusije sam rekao, a ne bi bilo zgoreg ni ponovit - denisu ne treba ulica da bi ga se sjecali oni koji su ga zaista voljeli. sta njegovoj mami treba da sad ponovo dozivljava napad na svog sina, ponovo ni krivog ni duznog, ponovo ranjivog i nezasticenog? denisova ulica treba nama! nije normalno da nam djecu ubija to isto dijete, usred tramvaja, pred nasim ocima koje smo svjesno zatvorili! prigodan naziv te ulice bi bio - dan kad smo postali ONI! ONI - isti oni koju su mogli zaustaviti tregediju te sve djece koju sad nabrajate, a nisu! isti oni koji su gledali kako nasa djeca svojom krvlju ostavljaju posljednje tragove ovozemaljskog zivota, pritom se nimalo ne pitajuci :"kako da se to zaustavi?" tresli smo se u svojim podrumima razmisljajuci kakvi to ljudi odlucuju o nasim sudbinama, te koliko zaista vrijedi nas zivot za njih... sad znamo odgovor kakvi su to ljudi - isti kao i mi! koliko vrijedi nas zivot za njih? isto kao i denisov za nas. dovoljno za fonda, mnogo za ulice - PAZI, JEBENE ULICE! kao da mu dajemo novi zivot, a ne nesto tako formalno i suho. i kome treba denis involviran u nasu svakodnevnicu? kome treba da mu se banka, videoteka, "ilistatijaznamsta" nalazi u takvoj ulici, pa da ga svakodnevni odlazak podsjeca na to kakva je ljudska nula?
Svaka čast
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#83 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
e svaka ti cast na pokazanom covjecstvumuz66 wrote:E pa dokle vise? Je li mi zao sto su ubili djecaka? Jeste. Je li to bila jedna velika tragedija? Jeste. Eh, neka onda idu od kuce do kuce, pitaju sve ljude koji su nekoga izgubili u ratu, neka pitaju cetiri djevojke koje su bile male curice kad su izgubile oca u ratu je li to tragedija bila i da li njihov otac zasluzuje ulicu u Sarajevu. Na kraju krajeva, zasto pokojni Denis ne dobije ulicu u Kiseljaku? Kao sto neko rece, ima puno vise ljudi koji su zasluzili da se neka ulica zove po njima. Ako iko bude pravio peticiju da se ne imenuje ulica po Denisu, imaju od mene potpis.
- Mikado
#84 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
Okolnosti koje su dovele do Denisove smrti su bile vrhunac maloljetnickog nasilja na ulicama Sarajeva, koje je trajalo godinama (skoro od prestanka rata) uz indolentnost gradjana al i sudskih organa, kao i same izvrsne i zakonodavne vlasti u kantonu Sarajevo. Ubijen je "na pravdi Boga" jer je tim klinicima bila furka pokazat silu. Ono sto se desavalo nakon njegovog ubistva je pokazalo da su gradjani odlucili reci da je DOSTA! Njegovo ubistvo je nekako oznacilo prekretnicu jer se konacno pocelo govoriti o problemu maloljetnicke delikvencije koja je pocela dostizati vrhunac, a vlast je konacno odlucila pokrenuti mjere s ciljem pokusaja rjesavanja tog problema.muz66 wrote:E pa dokle vise? Je li mi zao sto su ubili djecaka? Jeste. Je li to bila jedna velika tragedija? Jeste. Eh, neka onda idu od kuce do kuce, pitaju sve ljude koji su nekoga izgubili u ratu, neka pitaju cetiri djevojke koje su bile male curice kad su izgubile oca u ratu je li to tragedija bila i da li njihov otac zasluzuje ulicu u Sarajevu. Na kraju krajeva, zasto pokojni Denis ne dobije ulicu u Kiseljaku? Kao sto neko rece, ima puno vise ljudi koji su zasluzili da se neka ulica zove po njima. Ako iko bude pravio peticiju da se ne imenuje ulica po Denisu, imaju od mene potpis.
Imenovanje jedne od ulica njegovim imenom je obaveza za ovaj grad jer ime te ulice ce biti posjetnik na crno vrijeme ovog grada i desavanja koja su odnijela Denisov i mnoge zivote...
-
jinxjinx
#85 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
muz66 wrote:E pa dokle vise? Je li mi zao sto su ubili djecaka? Jeste. Je li to bila jedna velika tragedija? Jeste. Eh, neka onda idu od kuce do kuce, pitaju sve ljude koji su nekoga izgubili u ratu, neka pitaju cetiri djevojke koje su bile male curice kad su izgubile oca u ratu je li to tragedija bila i da li njihov otac zasluzuje ulicu u Sarajevu. Na kraju krajeva, zasto pokojni Denis ne dobije ulicu u Kiseljaku? Kao sto neko rece, ima puno vise ljudi koji su zasluzili da se neka ulica zove po njima. Ako iko bude pravio peticiju da se ne imenuje ulica po Denisu, imaju od mene potpis.
Izvini, ne razumijem zasto bi pokojni Denis trebao da dobije ulicu u Kiseljaku???
Nadam se logicnom odgovoru, pri tome imaj na umu da je Denis svirepo ubijen u sred bijelog dana, u sred tramvaja punog roditelja i djece i na putu od skole do kuce u Sarajevu. Ne u ratu, u miru.
Naravno da je tragedija to sto navodis kao primjer i naravno da treba pokrenuti inicjative i za takve primjere. To nije problem, ali je problem to sto ti ne pitas dokle vise nam ubijaju djecu, nego pitas dokle vise cemo pricati o tome da li trebamo dodijeliti nekoj ulici ime ovog djecaka, da nas podsjeca i opominje.
- sodom
#86 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
Mislim da bi trebali prestati praviti trendove od ljudskih tragedija i smrti...
Čudo jedno kako se još nije našao neki plaho pametan da predlozi, ulicu tošeta.
- Asana
#87 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
Ne razmisljamo svi isto, ok: ali stvarno ne znam kako neko moze ostaviti takav komenar nakon svega gore napisanog ....sodom wrote:Mislim da bi trebali prestati praviti trendove od ljudskih tragedija i smrti...
Nadam se logicnom odgovoru, pri tome imaj na umu da je Denis svirepo ubijen u sred bijelog dana, u sred tramvaja punog roditelja i djece i na putu od skole do kuce u Sarajevu. Ne u ratu, u miru.
Naravno da je tragedija to sto navodis kao primjer i naravno da treba pokrenuti inicjative i za takve primjere. To nije problem, ali je problem to sto ti ne pitas dokle vise nam ubijaju djecu, nego pitas dokle vise cemo pricati o tome da li trebamo dodijeliti nekoj ulici ime ovog djecaka, da nas podsjeca i opominje.
Zasto Denis, a ne neka ili sva druga slicno ubijena djeca?Okolnosti koje su dovele do Denisove smrti su bile vrhunac maloljetnickog nasilja na ulicama Sarajeva, koje je trajalo godinama (skoro od prestanka rata) uz indolentnost gradjana al i sudskih organa, kao i same izvrsne i zakonodavne vlasti u kantonu Sarajevo. Ubijen je "na pravdi Boga" jer je tim klinicima bila furka pokazat silu. Ono sto se desavalo nakon njegovog ubistva je pokazalo da su gradjani odlucili reci da je DOSTA! Njegovo ubistvo je nekako oznacilo prekretnicu jer se konacno pocelo govoriti o problemu maloljetnicke delikvencije koja je pocela dostizati vrhunac, a vlast je konacno odlucila pokrenuti mjere s ciljem pokusaja rjesavanja tog problema.
Jer je Denis je postao simbol. Ja se drugih imena ne sjecam. A ti?
- bach
#88 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
Evo čak je i Tajina TVSA večeras nešto govoril o tome, istina nisu spemenuli to ko je pokrenuo inicijativu ali to im se može oprostiti, ipak su oni TVSA, pardon kantonalna tv
-
Životinjić
#89 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.
Pa dobro onda neka ulice nose numeričke nazive! Ono, peta ulica, treća avenija i tako dalje! Čini mi se da je u Orašju tako. Što će ime ulice biti kao ime nekog borca, ta bilo je 213.987 boraca! Što će ime ulice biti kao ime nekog pjesnika, ta njih nitko nikad niti prebrojao nije koliko ih je puno bilo i bit će.dablolseven wrote:zao mi je nevinog djeteta ali mislim da ne zasluzuje ulicu u sarajevu. ubistva na ulici se stalno desavaju, nevini ljudi stalno stradavaju i dalje ce, nazalost, stradati. a dokle bismo dosli kad bismo svakom ubijenom davali po jednu ulicu?